Discus'ta tabular yıkılıyormu?


Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2008 23:49

Volkan Bey,

Öncelikle bir konuyu açığa kavuşturmamız gerekli.

Sizden bir iki önceki yorumlarda bazı görüşler var.Elbette kişisel düşünceler ve gözlemlere dayanıyor ama bu işin özü oldukça farklı.

Öncelikle bu forumda diskusla ilgili yazılanlar abartılı değil hatta İsak ta, hatta Akvaristler Derneği formunda ve hatta Turk Diskusta.Az bile onu belirteyim.Kısaca bazı düşüncelere ben katılmıyorum.

Size kısa bir bilgi aktarayım;
 
Kitap: Handbook of Fish Diseases (Balık Hastalıklarının El Kitabı)
 
Yazar: Dieter Untergasser (Dünyaca ünlüdür.Şu anda da Sera ya da zannediyorum danışmanlık yapıyordu)
 
Bu kitabın Giriş bölümünde Untergasser in bir tavsiyesi var.7. sayfada.direk Türkçe veriyorum.
 
" Balıklarınızın sağlıklı olmalarını sağlamak için "kapalı cam ortamın içinde de" onların davranışlarını ve biyolojik, kimyasal faktörlerin hem doğal ortamlarında hem de akvaryum ortamında onlara nasıl etki ettiğini anlamak gerekir.Ev akvaryumları taşınabilir doğanın parçasıdır, yanlızca limtli derecede.Suni olarak düşünülebilir ve aynı zamanda dekorlu ustaca yerleştirilmiş bahçede olabilir."
 
Bakın yukarda da suni ve dekor ayrımı var.Ama herşeyden önce akvaryumlarımızda sağlıklı balıklar için onların davranış biçimlerini, biyolojik ve kimyasal etkileşimlerdeki balığın zarar/yarar etkilenmeleri bilmemiz gerekir.
 
YukardaTürkçe çevirisini vermeye çalıştığım kitapta da daha sonra 150 sayfa hastalıklar ve tedavileri konuşuluyor.Ama en başta giriş bölümündeki uyarı çok önemli balığı hastalndırmamak önemli, onun içinde abartılı gelen bilgiler ki Türkiyede kısıtlı bilgilerdir oldukça önemli.
 
Volkan Bey sizin sorunuza dönersem Heiko Bleher in en büyük sırrı Amazonda bir ömür geçirmesi.Bir çok şahsına ait litertüre geçmiş buluşu var.Yeni türler  buldu.Bunları da Türkiye de abartılı bilgiler olarak adlandırılanın aksine 1200 sayfalık bir kitaba dönüştürdü.Avrupada Diskusun kutsal kitabı olarak adlandırıldı.Heiko su değeiştimeyin diyor ama su değiştirmeden yapılacak alternatifleri o 1200 sayfa içinde görmeniz gerekli.Bu ise zaman ve yıllar alacaktır elbette bakmak ile görmek arasındaki farkı yakalar ve tecrübelenirseniz.
 
Hayatta hiçbirşey basit değidir.Nefes almak için bile efor sarfederiz.Bu hobi içinde lepistes dahi basit değil.İsterseniz bir ara lepistes üzerine genetik çalışmaları konuşabiliriz.Çok ilginç inanın.Smile
 
Şu anda bu forumda Moba üreten arkadaşlara rastlıyorum.Çok başarılı buluyorum.Üretimi zor bir balıktır.Ama yapan arkadaşlar neler çekiyor onu da okuyorum.
 
Velasıl kelam bunlar da benim nacizane düşüncelerim.Elbette benim inandığım doğrularSmileBaşkalarının başka doğruları ve inandıkları da elbette olacaktır.
 
Saygılarımla;

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

balletusÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2006
İl: Antalya
Mesaj: 224
balletusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2008 00:59
Sevgili akvarist dostlar burada tüm arkadaşlar anladığım kadarıyla şu ortak paydada buluşuyorlar ; SAĞLIKLI DİSCUSLAR . Kesinlikle hak veriyorum.
Tüm fikirlere de katılıyorum , hepsine mi diye sorarsanız , evet hepsine.Mümkünmü!
Sonuçta doğruya farklı yollardan ulaşa bilmek mümkün , bende bu yoların tümünü denedim.Ve uyguladığım ve halen uygulamakta olduğum yöntemler.
 
1/ Üretim akvaryumlarında cama cam , ozmoz.
 
2/ Boylandırma tanklarında cama cam Yapılabilicek maximum su kapasitesi.Ve yeterli dip cekiminin ardından beklemiş bir miktar karbonla filte edilmiş aynı ısıdaki su ile tamamlanması.Günlük %20-30 bazen 2 günde bir %40.
 
3/ Evimde seyir amaclı 300l kütüklere sarılmış bitkili ( 10-15 kök )akvaryumumda Haftada 2 dipcekiminin ardından su eklenmesi.(özellikle belirteyim su cekimi değil dip cekimi.) 
 
Mert Taşkıran kardeşimede katılmamak elde değil su da zamanla yaşam yükünün altında ezilmeye başlıyor fakat biz onu sürekli değiştirdiğimizdede eko dengesini kaybediyoruz.
 
Sizlerle paylaşmak istedim çok yararlı ve seviyeli bir konu olmuş acan kardeşimede  teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

husseinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 99
husseinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2008 02:13

Her akvarist kendine göre,deneyerek edindiği tecrübelere göre doğrular oluşturur,bu işin sırrı budur dersin bir süre sonra kötü bir sürprizle karşılaşabilirsin başka yollar dener çözersin yada pes eder bi kenara bırakırsın herşeyi.Söylenildiği gibi her konuda emek vermek çok önemli. Heiko bleher yıllarca bıkmadan bu işin bu şekilde de yapılabileceğini ispatlamış ama nasıl bir tecrübe,ekipman teknik vs ile..tecrübesiz ellerin bunu anlayabilmesi mümkün değil.

Su sümbülü ve mercimeği hakkında okuyanlar vardır,bulunduğu gölün toplam alanın %30 kadar sümbül ve mercimek suyu temzlemeye yeteceği söylenir.Benim akvaryumumun da şu anda alanının %30 kadar mercimek ve sümbül mevcut ama su değişimi yapmazsam bir haftada nitrat 50 yi aşıyor,5yıldan bahsedilmiş ve yapılmış böyle bir döngüyü yakalamak şu an benim için mümkün gözükmüyor.
 
Ne kadar abartılı da gözükse de sık su değişimi discus ihtiyaçlarını karşılamanın en kolay yöntemi,fakat deneyerek anlaşılacak bişey,yemleme kapasite,balık sayısı birer etken,3 günde bir yapılan %20 su değişimi nitratı düşük seviyede tutabiliyor,gelişimi için gerekli mineralleri sağlıyorsa günlük % 80 su değişimi de külfetten başka birşey değil... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir