Dişi Valifera Gözde Şişme ve Morarma


MeisteRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 781
MeisteRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2014 01:20
Olabildiğince hızlı cevap almam lazım söz konusu 82 tane balığın hayatı (60 tane 1-2cm'lik yavru var)

Çekebildiğim en net Fotoğraflar: 




Canlıdaki Belirtiler: Bir anda beliren gözde şişlik ve morarma (Akşam 12.00'da yoktu, 01.10'da farkettim) 

Akvaryum Kapasitesi (litre): 117Lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: AyMoli/Valifera karma aile, hepsi aynı erkek ve dişiden gelen yavrular, cüce vatoz, bronz cory

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): Su: 26 derece (2 gündür beyaz benekten ötürü 30 derece) PH: 7

Filitrasyon: Eheim 2213 (Seramik/Sünger/SubstratPro/elyaf/sünger) ve 200lt/h iç filtre (Haznesinde sadece substrat pro var)

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Hiçbir ilaç kullanılmadı. Haftalık gübre eklemesi yapıldı her pazar olduğu gibi, bunun dışında eklenen bir ürün yok.

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : 2 gün önce beyaz benek başlangıcı ile %20 su değişimi. Onun dışında doğal dengeyi bozmama adına hiçbir şey değiştirmem.

3 gündür bela eksilmedi başımdan, önce beyaz benek o tam biterken mantar o da bittiği anda valiferamda bu rahatsızlık çıktı.

Akvaryuma dışardan sadece elimi sokarım bitki düzeltmek için ve cama yem yapıştırmak için o da önce elimi yıkamam şartıyla olur. Aylardır yeni balık almıyorum dışardan içerdeki döngüde üreyerek devam eden bir yaşam var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Konyali23Çevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1925
Konyali23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2014 04:02
Muhtemelen tankinizda parazit ve zararli bakteriler mevcut. Filtreleme oldukca iyi . Tavsiyem haftalik %20 su degisimi. Sicakligi 27 dereceye indirin. Sera bactopur kullanin, mümkünse ic filtreyi cikartin ve dis fitrenin icindede sadece elyaf, sünger ve seramik kalsın. Yakin zamanda iyilesecektir.
Vieja2014-06-25 17:29:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MeisteRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 781
MeisteRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2014 04:30
Sera Bactopur eskiden ufak tankımda kullanırdım ama böyle bir döngüde asla kullanamam içerdeki doğal düzen tamamen bozulur zararlıların yanında yararlıları da öldüren bir yapıya sahip ilaç kendisi. İç filtreyi çıkarırım. Su değişimleri zaten yarın günlük hale dönerek başlayacak. Bu noktada yararlı bakterileri itelemesi için BioNitrivec önerir misiniz? Bitkilerin kullandığı yararlı bileşenlere etkisi olur mu? Zararlı bakteri düzeni oluşmuşsa bazı şeylere müdahale edilmeli demektir artık.

Bir de eklemek istiyorum bu hastalık göz fungusu mu yoksa başka bir şey mi? daha önce göz fungusu olan balığım vardı görmüştüm bu şekilde kanlı yada morarmalı olmuyordu çünkü ağız kısmında dudaklarında da şerit şeklinde morluk var.
MeisteR2014-06-25 04:31:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Konyali23Çevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1925
Konyali23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2014 05:47
Sera bactopuru illa o tankda uygulayacaksiniz diye bir kaide yok , isterseniz baliklari ayri bir tanka alip orada da uygulayabilirsiniz. Göz fungusu daha cok beyaz sis yada bulaniklik seklinde olur. Ayrica tedavisi metilen mavisi yada demlenmis cay ile kolayca yapilir. Beni süpheye iten icerideki kanlanma, acaba balik darbemi aldi diye düsüyüyorum. Fakat beyaz benk hastaligida var deyince parazit olma ihtimali yüksek geldi bana.  Sera Bionitrivec i her zaman öneririm, fakat asla baliklarin oldugu tankda kullanmayin. Bio nitriveci su degisimi yapacaginiz suyun icine (bidon -damacana) ilave edip o sekilde en az 48 saat bekletip , su degisimini bu su ile yapabilirsiniz. Baliklar ve bitkiler icin oldukca faydali icindeki mineraller sayesinde suyun temizlenmesine yardimci olan bakterilerin üremesine imkan saglayan ve zararlimaddeleri yok eden bir özelligi var. Ben sahsen akvaryumun ilk kurulumunda kullaniyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MeisteRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 781
MeisteRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2014 18:50
Bilal Bey öncelikle yardımlarınız için tekrardan çok teşekkür ederek başliyim,
Tankta beyaz benek ve mantardan eser yok ki hastalığın başından beri %10-%15 seviyelerinden 2 günde bir su değiştiriyorum şu an daha berrak görünüyor en azından suyum.

Gözü rahatsız olan balığımı karantina tankına aldım burada 2 gündür Deep Fix Acrifix çözeltinin içinde duruyor kullanım talimatına uygun şekilde. Daha önce bu ilaç ile 2 kez göz fungusu tedavisi yapmıştım. Çözelti Bakır Sülfat çözeltisi o yüzden dikkatli kullanıyorum balığı zehirlememe adına. 

Bugün 2. günü ve balıktaki göz şişliği indi ağızdaki morluklar geçti, gözün üzerindeki kanlı kısım morartı şeklinde oraya oturmuş gibi görünüyor umarım o da geçer. Bu sabah kalktığımda gözün alt kısmı ve çeperinin tamamı kanlıydı şu an sadece alt kısmı kanlı görünüyor. Solungaçların dipleri kırmızı tonlardaydı artık açık pembe görünüyor. Mantar hastalığının etkisindeyken darbe yemişe benziyor, oysaki dişiler arasında kavga benim bildiğim çıkmazdı. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MeisteRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 781
MeisteRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2014 02:41
3. günde balığın 2 gözü birden şişti ve başı iç kanama geçiriyormuş gibi kızardı, 29 haziran gecesi öldü. Öldüğünde ağzının alt kısmında nokta nokta kanlanma vardı ve 2 gözü de şişik ve kan toplamış şekildeydi aynı zamanda kafasının üstündeki kırmızılık duruyordu. Öldükten bir kaç dakika sonra (evet tam baktığım sırada öldü) bedeni kararmaya başladı. 

Umarım bulaşıcı bir parazit yada hastalık taşımıyordur. Ana tanka 2. günün sonunda düzelme olduğu için geri almıştım. Şu an ana tankı her gün devamlı gözetliyorum, iyi izleyebilmek adına ışıklandırmayı yükselttim ki vücutlarında bir belirti olduğu anda hemen görebileyim diye.

Yardımcı olan Bilal Bey'e çok teşekkür ederim. Herkese sağlıklı hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Konyali23Çevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1925
Konyali23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2014 03:08
Evvela rica ederim , aslinda pek yardimci olamadik. Hatta ben son attiginiz mesaji okumamistim. Ben baliklarin parazit ve diger hastlaik tedavilerinde bakir sülfati kesinlikle tavsiye etmiyorum. Cok enteresandir ki bu ilaclarin yan etkileri kisminda :
"Kullanim sekline uyuldugu takdirde yan etki görülmez" Daha enteresani Kontraendiksiyonlari kisminda "Önerilen dozlarda konraendiksiyonu bulunmaz" yazmaktadir. Gelmis gecmis en kolpa hazirlanmis ilac prospekti diyebilirim. Arkadas bu sekilde gecistirme olurmu, adam olaki biraz fazla damlatti bunun sonucu ne olur onuda yazsana, yada hassas baliklarda ne tür etkileri var.

Herneyse Fatih bey birazda siz baligi kendiniz öldürmüsünüz, Baligin vücudunun siyaha dönmesi demek , bakir zehirlenmesi demektir. Ayrica o tür ufak baliklarda bakir sülfat tedavisi cok sakincali , hele ki darbe almis olma ihtimali olan bir balikda kullanmak daha sakincali. Bir dahaki sefere daha hafif ilaclar kullanmanizi tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HeisenbergÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2011
İl: Ankara
Mesaj: 2494
HeisenbergÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2014 03:18
Birkere yavru dahi olsa o akvaryuma o kadar balık çok fazla. Büyük ihtimal su değerleri hızlıca bozuldu aşırı nitrattan dolayı ve parazitlerin üremesi sonucu göz şişmesi hastalığına neden oldu. Keşke su değişimlerini günlük yapıp sera bactopur gibi ilaçlar kullanıp balığınızı kurtarsaydınız. Zaten bir ortamda hastalık olduktan sonra ne doğal ortam olur ne döngü olur. Yerinizde olsaydım basardım ilacı en azından denemiş olurdum. Su değişimleri sayesinde diğer balıklar etkilenmezdi. Bunu unutmayın hastalık varsa hasta olan balığınızı düşünün ve elinizdeki tüm imkanları kullanın sonuçta oda bir canlı ve bakımından siz sorumlusunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MeisteRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 781
MeisteRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2014 05:07
Bilal Bey, Bakır zehirlenmesi ile ilk defa karşılaşıyorum ki bu durumu ilk defa sizden şu an öğrendim. Kötü bir şekilde olsa da bunu öğrenmiş olmak gelecek hataları engelleyecektir. Aynı zamanda prospektüsü aşırı kötü şekilde hazırlanmış durumda kesinlikle haklısınız, bu ilacı kullanmamın sebebi daha önce 2 kez göz fungusunu bu ilaçla yenmiş olmamdan kaynaklanıyor. Ki ilk belirtiler bu yönde olduğundan yine aynı yola başvurdum. Balık ufak değil aslında yavru dediğim ilk doğumdan gelen yavru yaklaşık 7 aylık kendisi ve 5cm boya sahip bir dişiydi.

Darbe yemiş olma ihtimali üzerinde duruyorum 1-2 gündür fakat hiçbir agresif tavır göremiyorum balıklarda ve hiçbirinde garip bir davranış mevcut değil.

Balık öldükten sonra iyice durumdan nem kaparak ana tankın %30 suyunu değiştirdim, iç filtreyi tamamen çıkarıp dış filtreyi temizledim ve suyu bozan asıl etmeni buldum, kopan yaprak parçaları. Artık griye dönmeye meyillenmişler, çürümüş yaprak görmüştüm ama böylesini ilk defa gördüm. Dış filtre kirli su çekiş borusuna filtre içine kaba pislik çekmemesi için pipo filtre süngeri yerleştirdim, bu da bir abimizin tavsiyesiydi şimdiye kısmetmiş uygulamak. Şu an elimde KH ve GH testleri olmadığından sadece PH ölçebildim, 7-7.1 seviyelerindeki PH bu temizliğin ardından 7.6-7.8 seviyelerine yükseldi. Sürekli takibindeyim daha artış yok. Düşüşünü takip etmeye başlıcam.

Bana şu andan itibaren şunları yaparsan daha doğru bir davranış olur şeklinde tavsiyeniz var mıdır yoksa bekleyerek hareketleri gözlemlemeye devam mı edeyim? Bir de durum tekrarlanırsa kullanmamı tavsiye edeceğiniz bir ilaç varmı yoksa Kaya Tuzu tedavisi mi uygulamak daha mantıklı olur?

Mehmet Bey, ana tanka o şekilde haydi bakalım ne olursa diyerek baktopurla girersem balıkları daha çok riske sokmuş olurum. Baktopur dış parazitler için, eğer balıkta iç parazit varsa sudaki bu değişim direncini düşürerek onu hızla ölüme götürür. Bu sefer toplu ölümler baş göstermeye başlar. Hastalığa sebep olan bakteriler her zaman mevcut bunlar bozulan su değeri yada direnci düşen balığa yapışma şeklinde kendini belli eder, evet suya pek dikkat etmiyordum ancak bu döngünün tamamen bittiği anlamına gelmez. Muhakkak ki toparlanacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Konyali23Çevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1925
Konyali23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2014 21:13
[QUOTE=MeisteR]Bilal Bey, Bakır zehirlenmesi ile ilk defa karşılaşıyorum ki bu durumu ilk defa sizden şu an öğrendim. Kötü bir şekilde olsa da bunu öğrenmiş olmak gelecek hataları engelleyecektir. Aynı zamanda prospektüsü aşırı kötü şekilde hazırlanmış durumda kesinlikle haklısınız, bu ilacı kullanmamın sebebi daha önce 2 kez göz fungusunu bu ilaçla yenmiş olmamdan kaynaklanıyor. Ki ilk belirtiler bu yönde olduğundan yine aynı yola başvurdum. Balık ufak değil aslında yavru dediğim ilk doğumdan gelen yavru yaklaşık 7 aylık kendisi ve 5cm boya sahip bir dişiydi.

Darbe yemiş olma ihtimali üzerinde duruyorum 1-2 gündür fakat hiçbir agresif tavır göremiyorum balıklarda ve hiçbirinde garip bir davranış mevcut değil.

Balık öldükten sonra iyice durumdan nem kaparak ana tankın %30 suyunu değiştirdim, iç filtreyi tamamen çıkarıp dış filtreyi temizledim ve suyu bozan asıl etmeni buldum, kopan yaprak parçaları. Artık griye dönmeye meyillenmişler, çürümüş yaprak görmüştüm ama böylesini ilk defa gördüm. Dış filtre kirli su çekiş borusuna filtre içine kaba pislik çekmemesi için pipo filtre süngeri yerleştirdim, bu da bir abimizin tavsiyesiydi şimdiye kısmetmiş uygulamak. Şu an elimde KH ve GH testleri olmadığından sadece PH ölçebildim, 7-7.1 seviyelerindeki PH bu temizliğin ardından 7.6-7.8 seviyelerine yükseldi. Sürekli takibindeyim daha artış yok. Düşüşünü takip etmeye başlıcam.

Bana şu andan itibaren şunları yaparsan daha doğru bir davranış olur şeklinde tavsiyeniz var mıdır yoksa bekleyerek hareketleri gözlemlemeye devam mı edeyim? Bir de durum tekrarlanırsa kullanmamı tavsiye edeceğiniz bir ilaç varmı yoksa Kaya Tuzu tedavisi mi uygulamak daha mantıklı olur?

Mehmet Bey, ana tanka o şekilde haydi bakalım ne olursa diyerek baktopurla girersem balıkları daha çok riske sokmuş olurum. Baktopur dış parazitler için, eğer balıkta iç parazit varsa sudaki bu değişim direncini düşürerek onu hızla ölüme götürür. Bu sefer toplu ölümler baş göstermeye başlar. Hastalığa sebep olan bakteriler her zaman mevcut bunlar bozulan su değeri yada direnci düşen balığa yapışma şeklinde kendini belli eder, evet suya pek dikkat etmiyordum ancak bu döngünün tamamen bittiği anlamına gelmez. Muhakkak ki toparlanacaktır.
[/QUOTE]

Evvela Bakir sülfat tedavisi genellikle mantar ve dis parazit tedavisinde uygulanir. Göz fungusu olmadigini ben zaten size söylemistim. Göz fungusu gözün saydam tabakasinin , mantarimsi bir tabaka ile perdelenmesi ile olusur. Bu balikda ya bir sekilde darbe vardi yada kuvvetli ihtimal ic parazitti.
Herneyse bundan sonra nacizane tavsiyem cok fazla su ile oynamayin, Dis fitrenin temizligini yaparken mümkünse akvaryumdan cektiginiz suyu kullanin, yok degilse ilik su kullanin. (30 derece civari) Ayrica cürüyen yapraklar ph degeri ile alakali bir sorun olusturmaz. Daha cok nitrat ,nitrit ve amonyak aciga cikarir. Su degerlerini biraz daha sert tutabilirseniz, mesela karbonatli kum yada midye kirigi tarzi ph degerini sabit tutmak adina iyi gelir. Velifera lar biraz aci su baligidir, litreye 1-3 gram arasi tuz ekleyebilirsiniz. Sahsen ben deniz tuzu kullanmisimdir. Kaya tuzu da olur ancak zaten baligin dogal habitatinda deniz ile akarsuyun birlestigi alanlarda yasadiklari icin deniz tuzu daha mantikli olacaktir.
Cok fazla su degisikligi yapmayin, sadece filtrenizi 2 haftada bir temizleyin o kadar. Eksilen suyu ilave edersiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sametkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 800
sametkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2014 21:23
Sadece bu balıktamı var gözde şişme ?
Benim tankımdada o kadar balık arasında sadece erkek bettamın gözü şişiyordu tavsiye üzerine bio ichthyo ile gözüne pansuman yaptım pamukla şişlik inmişti.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MeisteRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 781
MeisteRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2014 00:36
[QUOTE=Konyali23]Evvela Bakir sülfat tedavisi genellikle mantar ve dis parazit tedavisinde uygulanir. Göz fungusu olmadigini ben zaten size söylemistim. Göz fungusu gözün saydam tabakasinin , mantarimsi bir tabaka ile perdelenmesi ile olusur. Bu balikda ya bir sekilde darbe vardi yada kuvvetli ihtimal ic parazitti.
Herneyse bundan sonra nacizane tavsiyem cok fazla su ile oynamayin, Dis fitrenin temizligini yaparken mümkünse akvaryumdan cektiginiz suyu kullanin, yok degilse ilik su kullanin. (30 derece civari) Ayrica cürüyen yapraklar ph degeri ile alakali bir sorun olusturmaz. Daha cok nitrat ,nitrit ve amonyak aciga cikarir. Su degerlerini biraz daha sert tutabilirseniz, mesela karbonatli kum yada midye kirigi tarzi ph degerini sabit tutmak adina iyi gelir. Velifera lar biraz aci su baligidir, litreye 1-3 gram arasi tuz ekleyebilirsiniz. Sahsen ben deniz tuzu kullanmisimdir. Kaya tuzu da olur ancak zaten baligin dogal habitatinda deniz ile akarsuyun birlestigi alanlarda yasadiklari icin deniz tuzu daha mantikli olacaktir.
Cok fazla su degisikligi yapmayin, sadece filtrenizi 2 haftada bir temizleyin o kadar. Eksilen suyu ilave edersiniz.
[/QUOTE]

Su ayarları ile çoku bırakın genelde hiç oynamamayı tercih ederim. Dış filtre temizliği 2 haftada bir çok erken bir süreç genelde 3 yada gerekmiyorsa 6 ayda bir yaparım. Sadece buharlaşan suyun yerine yenisini koymayı tercih ederim ayda 1 kere de bir 8-10 litre kadar suyu kendim alıp değiştiririm o kadar (Net 96 Litre su var akvaryumda). Dış filtre temizliğini akvaryum suyu ile yapıyorum. Çürüyen yaprakları suyu bozduğu için belirtim PH'ı değiştirdiği için değil. Su değişimi + Temizliğin ardından PH yükseldi bunu belirttim orada sadece. Tuz kullanamam çünkü Cüce Vatoz var 2 tane yakında da camdaki nokta yosunlar için Nerite salyangozu alıcam o yüzden tuz kullanımı pek mümkün değil. Gerçi Nerite salyangozlar için acı su doğal habitatı olduğuna dair bir belgesel de izlemiştim ama bilemedim.

Açıkcası diğer balıklarımda bir problem mevcut değil şu an, eğer bu şekilde devam ederse hiç dokunmama politikama devam edicem. Bu arada balık sadece darbe yemedi kuvvetle muhtemel hastaydı çünkü gözünde ve kafasında devamlı gelip giden kanlanmalar oluyordu.

Bugün hamile dişimin kuyruğunda 2 tane nokta gördüm, Un gibi değildi o yüzden Beyaz Benek olmasından şüphelendim hele ki doğumu yaklaşırken daha da hassaslaşmışken mantıklı geldi. Ne olur ne olmaz diyerek genel ısıyı yükselterek bir önlem almaya çalıştım. Bugüne kadar beyaz benek için 3-4 yıl önce ilk hobiye başladığımda 1 kere ilaç kullandım, ne büyük hata olduğunu anladım ve o günden sonra hiçbir zaman beyaz beneğe ilaç kullanmadım. Isıyı yükselttiğimde problem çözülüyor ardından bir dip çekimi yapıyorum ve problemi büyük ölçüde hallediyorum bir daha nüksetmiyor..


[QUOTE=sametk]Sadece bu balıktamı var gözde şişme ?
Benim tankımdada o kadar balık arasında sadece erkek bettamın gözü şişiyordu tavsiye üzerine bio ichthyo ile gözüne pansuman yaptım pamukla şişlik inmişti.
[/QUOTE]

Aynen sadece o balıkta vardı, o gün bugündür diğerlerinde hiçbir problem görülmedi bu şekilde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir