Doğru mu anlamışım? Acemiden Uzun Özet…


kutupsuzÇevrim Dışı

Kayıt: 13/09/2010
İl: Bursa
Mesaj: 44
kutupsuzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2010 23:55

Henüz akvaryum almadım, paramı biriktirdim ve bu sürede de (yaklaşık 1 yılJ ) araştırma  yaptım.

Bazı üyeler  ”bu formda zaten var” gibi yorumlar yapıyor; onların sıkılmalarını da anlıyorum ama bir acemi için verilen teorik bilgiyi görselleştirmek çok zor; sistemi parça parça anlamak işe yaramıyor ve bütün olarak anlamaksa baya zaman alıyor.

Herneyse…

Öncelikle;

 sump mu dış filtre mi? Sorusunun cevabı, sump. Özellikle büyük ve ya canlı çeşitliği çoksa. Ya da uzun vadeli bir sistem kurulmak isteniyorsa.

Sump büyüklüğü, akvaryumun 3te biri büyüklükte olmalı ama motor da akvaryumun 3 katı su devir edebilmeli. Ama malzeme koyma ve rahat hareket edebilme açısından 20cm nin altında en – boy  ve 40 cm altında yükseklik olmamalı.

Taşırmalı ve kuleli yöntemde ise taşırmalının iyi olduğunu duydum ama nedenlerini öğrenemedim, bana kalırsa alan kullanımı ve görsellik açısından ve tabiî ki filtre değiştirmenin kolaylığından, ama bunun doğru olup olmadığını da bilmiyorum!

Ben taşırmalı bir yan sump yapacağım, 3 bölmeli olması yeterli deniyor; ama yavru alınacağı zaman yavruları  tehlikelerde korumak için, normalde kapalı olan, yavru olduğunda açılan bir 4. Bölmeyi uygun  görenler var.

Akvaryum büyüklüğü yeni başlayanlar için 150 – 200 lt arası olmalı, küçük alıp maddiyattan kar etmeye çalışarak dengelenmesi zor bir suyla karşı karşıya kalıp içine canlı bile koyamadan, en azından suyunu bile değiştirmeden bırakmaktan bahsediliyor. Ucuz alacak kadar zengin değilim diyerek devam ediyorum.

150 lt yeni başlayan birinin gözünde çok büyük bir alan ve bu nedenle 25 balık alırım, şunu eklerim vs gibi hayaller var. Tabiki renkli bir akvaryum olması çok hoş ama balıkların ne kadar alanda yaşayabileceğini de hesaba katmak gerek. Site de bir hesaplayıcı var ve 2 soytarı balığı için ortalama 50 lt su öngörüyor. Profesyonellerin nano resifler kurmasına aldanmayın!!!!

Bunun haricinde bazı balıklar saldırgan olabiliryor ve bu nedenle türler arası uyumlara dikkat edilmeli. Ben sadece soytarı alacağım, ustalar hekes böyle başlıcam der ama sonra genişler diyor ama ben kararlıyım! Daha çok omurgasız ağırlıklı olsun istiyorum. Ama siz kararlı değilseniz,  küçük akvaryumlardan kaçının.

 Litre ölçümü en X boy X yükseklik  / 1000 olarak yapılıyor, ve bundan sonra anlatacaklarımın anahtarı burası, her şey basit oran orantı.  Litre hesabınızı yaptıktan sonra, en az 3 katı su devir edebilecek güçte motor. Motor için en iyi marka genel olarak Eheim ama daha ucuz bir şey düşünülecekse atman tavsiye ediliyor.

Protein Skimmer – PS , bunun içinde litre hesapları var ama zaten satılırken “şu litreler arası” dediği için hesaba gerek yok. En iyi markanın reef oktopus ve tunze olduğu söyleniyor. Boyutları çok değişken ve belli yükseklikte durması gerektiğinden alırken performansı haricinde boyutlarına da bakmakta yarar var; sonradan akvaryuma sığmaması ve ya ideal yükseklikte olmaması söz konusu olabilir. Birkaç tipi var köpürteninin iyi olduğunu duydum.Big%20smile

Isıtıcı – suyu belli bir ısıya getirip orada kalmasını sağlar. Yine en iyi marka Eheim, hele bir de jager olursa yeme de yanında yat deniyor, ama yine hem iyi hem ucuz olsun diyenler atman diyor.

Bu 3 malzeme akvaryumun canı.. kalbi. Bu nedenle çin malı alıp bin kez değiştirip dengeleri bozmaktansa piyasada kabul görmüş markaları tercih etmek de yarar var.

Malzemlerimizi aldık sıra geldi suya. Su deyince acemilerin karşılaşabileceği RO diye bir alet var. Reverse Osmos Ters Ozmoz demek oluyor. Musluk suyunu kullanılabilir su haline getiriyor, ve türkiyedeki denizlerin testleri, bakteri koşulları, tuzlu su akvaryumuna uygun olmadığından – aynısı şebeke suyu içinde geçerli – kullanmayı tercih etmiyoruz. “Ben yaptım oldu” “şunlarla dengelersin olur” gibi mantıktan olabildiğince kaçınmak lazım. Bu tarz denemeler “tatlı su balığını tuzlu suya atıp acaba yüzecek mi?” demekten farksız olaki evrim geçirmiş bir canlıdır, yüzer.Big%20smile Herneyse… RO başlangıçta pahalı gibi görünse de basit bir hesap yapınca o kadar da bahalı olmuyor.

Çok dandikleri 200tl ama biraz paraya kıyıp 450tl olanından aldınız – ki 2500tl sini de gördüm-

Tank 200 lt  eşittir 10 damacana 6 tl damacana olsa, ki her marka da önerilmiyor, korusu erikli ve turkuazı duydum. 60tl sadece akvaryumunuzu ilk kurarken harcayacaksınız, sump u saymadım… Dolayısıyla çok pahalı bir alet değil.

Suyu da koyduktan sonra, tuz geliyor. Red Sea en yaygın marka. Litreye 33 gr tuz. Sudaki tuzluluk oranı bu işin özü, bu nedenle bir tuz ölçer kesinlikle bulunmalı. Red Sea nin bu konuda yine iyi bir marka olduğu söyleniyorlar…

Bu arada araya şu bilgiliyi gireyim, biraz araştırınca şu marka yem de usta, şu marka tuz da, şu marka motor da diyebiliyorsunuz, ve yem yapan bir markanın tuz ölçerini almamakta yarar var.

Burada motor çalışır hale getiriliyor, tuzun daha iyi çözülmesi ve dolaşımın başlaması için, bir protein skimmer da kendini zamanla topladı için erken açmakta yarar var. Isıtıcı da çalışmalı 25 dereceye sabitlenmeli.

Tuzu da ölçtük, kumu koyacağız, 5cm kalınlıkta konması ideal, taban alanınızı ölçerek kaç ltre olduğunu hesaplayn. Sanırım sitede var böyle bir hesaplama. Kum ile mercan kabuklarını karıştıranlar var, büyük parçalar canlılara zarar verdiği için dikkat edilmeli

Ve sonra bir sürü testten hangisini almanız gerektiği konusuna geliyor. Kurulum için tuz ölçer, nitrat ve amonyak yeterli olacak sanırım. Sonradan kalsiyum magnezyum yapılabilir. GALİBA….

Sistem bu şekilde 3 – 5 gün çalıştıktan sonra canlı kayalar konular bilir. Canlı kaya üzerinde faydalı bakteriler yaşan bir kayadır, kendisi canlı değildir. Bu bakteriler o kadar faydalı ki neredeyse ortamın nitrat vs.vs. dengelerini kendileri kuruyorlar. Kayanın aldığı yerden, ortam suyu içinde alınmasında yarar var, çünkü bakteriler susuz ortamda kolayca ölebiliyorlar. 7lt suya 1,5 kg kaya koyunacağını düşünürsek, 150 ltrelik bir tanka yaklaşık 32 kg taş gideceğinden, taşıma sorun olacaktır, ve bu nedenle sudan çıkarmamak pahasına parça parça götürülebilir ama 1 saat dışarıda kalırsa bir süre sonra kendini toparlayabileceğini söylüyorlar.

Kayalardan sonra yine testler özellikle nitrat.

Cycle- dönüşüm, hazırlanma, herkes farklı bir şey diyor,  teorik olarak motorun çalışmaya başladığı anda başlamasına rağmen, asıl başlangıç kayalar konulduktan sonra oluyor. Yani akvaryumun canlılar olmadan( bakteriler hariç Big%20smile ) çalışmasına deniyor. Bu sürede nitrat- amonyak ve tuz değerlerini sabit tutana kadar canlı eklememek en iyisi… İdeal bekleme süresi 3-4 hafta ama sabır zor zanaat efenim.

Cycle tamamlandıktan sonra, temizlikçiler geiliyor, bunlar zemine düşen yemek artıklarını ve pislikleri yiyor.  Kendi aralarında çok havalı isimleri var ama,  su salyangozları, kabuklu yengeçler (hermitler), tekeler ve birsürü böcek vari sevimsiz yaratıklarBig%20smile en azından benim için. Kumun havalandırması açısından deniz yıldızlarını da bu gruba ekleyenler var ama bu aşamada kesinlikle eklenmemeli. Ayrıca bu canlılardan bazıları birbirlerine ve diğer canlılara zarar verebiliyor, seçerken dikkatli davranın.

Bu ekibin eklenmesinden 10 gün sonra balıkları ekleyin, suya alışmaları için geldikleri suya azar azar akvaryumunuzun suyunu katarak alışmalarını sağlayın

 
Genel olarak soytarı balığı ile başlayanlara önemli uyarı, balıklar henüz 1-2 aylık olan su döngünüzün dengesizliğini az da olsa tolere edebiliyo ama anemonlar genel olarak edemezler, hazır bir tank almadıysanız, su döngüsü 6 ayını tamamlamadan anemon almayın, aldığınızda ise beslenme şekilini iyi öğrenin hatta akvaryumcunun yanında bir besleme denemesi yapın. Yani genel olarak yapılan hata soytarı aldıysam anemon da olmalı, ama o kadar süre anemonsuz da yaşayabilirler..

Anemonlar, farklı tür anemonlara karşı saldırgan olabilirler. Böyle bitki gibi canlıların nasıl saldırgan olacağını hayal etmek güç ama youtubea yazarsanız anemon fight gördüklerinize şaşırırsınız. Bu nedenle alırken dikkat edin ve ya yerleştirmeyi iyi yapın..

Mercanlar ve deniz yıldızları ne zaman eklenmeli, pek bir bilgi sahibi olamadım ama sanırım anemondan farklı değillerdir. Acemiyseniz yumuşak mercan seçin, zaten acemilerin çoğu sert mercanın kaya olduğunu düşünürKahkaha Deniz yıldızı alacaksanız 5 cm in altında olanları biraz tecrübesi olanlara bırakın…

Deniz atı gibi yemlemesi çoooook zor ekstrem canlılar beslemek isteyenlere ise anemonlarla geçen 3-4 yıl sonrasında başlamaları tavsiye ediliyor.

Konu bitmeden önce aydınlatmayı yazayım. Florasanı 40 cm derinliğe kadar eh olabilir diyorlar ama, daha fazla derinlikte t5 denen özel bir ampule geçiş var. Daha da iyi bir aydınlatma ve çok hoş bir görüntü için biraz daha pahalı olan metal Halideler var.. ne kadar ışık kullanılmalı konusunda inanırmısın bütün herkes şunu diyor:  Canlılara göre değişir… Eee hangi canlı ne ister ortalama söylesen… Yok yok  profesyonellerin bizden sıkılmışlığını anlıyorum.. yazının uzunluğuna bakar mısınız..

 Sump nasıl seçilir anlatmaya çalıştım, kendi sisteminize göre en uygun sump u ayarladıktan sonra malzemelerini araştırmak size kalıyor.

Sıcak havalarda suyu soğutmak çok önemli ve çok zor. Bunun için soğutucular var ama 700 -800tl den başlıyor bunun yerine bir klima taktırıp kendinizi de serinletmeyi uygun buluyorum, ama klimayı 12 saat çalıştırırsanız fatura ne olur bilemem.

Henüz bir akvaryumum olmadığı için, temizlik, yemleme, su değişimi, konusunda bilgi veremiyorum ama kısa bir süre sonra verebilir olucamGöz%20Kirpma

Konuyu anlatmak 3 sayfa, uygulamak aylarca yaşamak paha biçilemez! Ama en azından gidip akvaryumcudan ver ordan bana iki kilo diyecekleri, bu caydırıcı Big%20smile yazıyla durdurmuş olurum. Masraftan kaçınacaklar için önerim: Biriktirin bir yıl sonra siz de rahat olun, canlılar da….

ÇOK ÖNEMLİ NOT: Bu yazılanlar henüz akvaryumu bile olmayan bir aceminin elinden çıkma sakın bir profesyonel onaylamadan denilenleri yapmayın! Profesyonel deyince mahelledeki akvaryumcu ya da gözünü para bürümüş alışveriş merkezindeki petşopçuyu kastetmiyorum. Bir petşopcuya gidin size yarım saatte canlılarla beraber bütün akvaryumu verirSok   Kizgin    Höyt

 

Bunun haricinde birkaç sorum olacak

 

Temizlik ekibi neyle beslenir? Sadece artıklar ve pisliklerse cycle döneminde balıkların eklenmediği o 10 gün ne yapıyorlar?

Sump deliğinden balıkların sumpa kaçması nasıl engelleniyor! Düşündükçe tüylerim ürpetiyorJ

En önemli 1. Sorum.

Mercan ve anemonun su ihtiyacı nedir? Balıklar için çok var ama bunlar için bulamadım. Yani 200 lt lik bir akvaryuma, balıkları saymazsak kaç anemon kaç mercan kaç deniz yıldızı konulabilir…  İkişer ikişer alıp sıkıştırmayalım.

En önemli 2. Sorum.

Bir akvaryuma ille üstten mi aydınlatma yapılmalıdır? Yandan aydınlatma yapılması sağlıklı olmaz mı? Yapılabilirse, tavsiyelerinizi alırım.

kutupsuz2010-09-16 16:21:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FeryÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2009
İl: Bursa
Mesaj: 851
FeryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2010 00:05
Abi ne yaptın sen yaa!!KahkahaKahkahaKahkaha
Valla kusura bakma tamamını okuyamadım ama en önemli 1 ve 2. sorularını okudum.Deniz akvaryumundan pek fazla anlamadığım için 1. soru bana fazla geldi.
'. soruya gelirsek ışık üstten olduğu zaman daha rahat oluyor.Karşıdan gelince bildiğim kadarıyla rahatsız oluyor ki doğal ortamlarında da ışık genelde üstten geliyor.Bizim amacımızda doğal ortama en yakınını yapmak ise bence en doğrusu bu olur.
SaygılarTebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kürşat AladağÇevrim Dışı

Kayıt: 03/04/2010
İl: Isparta
Mesaj: 114
Kürşat AladağÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2010 00:11
Sump boyutu akvaryum boyutu ve malzeme markası belirlenmeden belirlenmemeli. Ve dış filitre düşünülmemeli bile :)

150-200 Litre uygundur başlangıç için

redseayi israil mali diye önermiyorum başka bir marka da alabilirsiniz tropic marin gibi.

protein skimmeri tuzu karıştırmadan ve canlı kayaları eklemeden karıştırmanın gereği yok

tuzluluk sıcaklık yeterli değerlerde olunca canlı kaya için 3-5 gün beklemeye gerek yok

canlı kayalar ıslak bir gazeteye sararak taşınabilir.

sadece kurarken  yaklaşık 100 tl suya vereceğinize r.o cihazı düşünün bence :) damacana su kullanacak kadar zengin değilseniz eğer :P

cycle dönemi etrafı yosun kaplayınca kendini belli eder ama r.o su yerine damacana kullanırsanız bu dönemden sonrada yosun sorunu ile uğraşmanız çok yüksek ihtimal

Anemon u ve mercanları test yaparak ne zaman ekliyebilirsiniz kendiniz karar vericeksiniz

denizatı ayrı bir canlı onun besleneceği ortamda diğer canlılar çok zor yaşayabiliyor

t5ler de flo gurubuna giriyor zaten t8 gibi diğer flolar birkaç mercan dışında işe yaramaz 45 cm üstüne de metal halide lambalar gerekli olur siz planınızı t5 ler üzerinden yapın


cylce dönemi dediğim gibi zaten yosunların oluşması vs dönemi ile gösteriyor kendini yosunlar oluşmadan temizlik ekibi koymayın akvaryuma adı üstünde temizlik ekibi temizleyecek şeylere ihtiyaçları var.

Mercan anemon vs sayısını bosverin ileride teker teker ekleyerek sisteminizin değerlerini takip edince sayıyı anlarsınız elbet.

yandan aydınlatmada mercanların doğal ortamları dışında bir sistem olur ve sanırım cam ışığı kırarak dışarı yönlendirir şimdiye kadar hiç yandan aydınlanmış bir resif akvaryumu görmedim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

farinksÇevrim Dışı

Kayıt: 14/04/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 82
farinksÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2010 00:17
Way be Himmm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OxideÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 555
OxideÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2010 00:28
Emeğinize teşekkür ederim Cengiz Bey :) Fakat Kürşat Abi'nin dediklerine harfiyen katılıyorum :) 

Suyunuzu hazırladıktan sonra 1 gün suyu sistemde döndürdün derim . Alışsın diyerekten ama canlı kaya için beklemeye gerek yok aksine ne kadar hızlı olursa o kadar iyi olur . Sudaki döngü o kadar erken başlar :) Canlı kayalarıda ıslak gazeteye sararak götürebilirsiniz fakat ben yinede en kesin çözüm olarak suda götürün derim . Veya cok hızlı taşıyın :) Çünki dışarıda durdukça bakteri ölümleri çok oluyor :( Işıklandırma içinde t5'leri düşünün derim . Şimdi bende inşallah 4x24 w t5 sistem kuracağım :) . Yandan aydınlatmada bir bilgim yok ama ben ilk defa sizden duydum :) Ferhat'ında dediği gibi doğal ortamlarında her zaman ışık üstten geldiği için yandan pek bi fayda sağlamaz :) 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kutupsuzÇevrim Dışı

Kayıt: 13/09/2010
İl: Bursa
Mesaj: 44
kutupsuzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2010 10:23
herkese teşekkürler.. özellikle tamamını okuyanlaraBig%20smile...
 
yan aydınlatma sağlıklı olmayacak anladığım kadarıyla. Şimdi led ışıkları ararştırıyorum ama sanırım onlarda yeterli ışığı sağlamayacak ama biraz daha sorup soruşturmam gerek, işe yararsa led ile yapacağım.
Bu kadar zorlamamın sebebi üstü mümkün olduğunca örtülmemiş  ve geniş görme arzum...
 
eh onaylandığına göre başlığı değiştirip "acemiler için kullanma klavuzu" yapabilirimBig%20smile
kutupsuz2010-09-14 10:24:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2010 11:05
Akvaryumu olmayan biri için gayet güzel araştırma yapmışsınız. Kurmaya başladığınızda 1-0 önde olacaksınız. Mercan ve anemon konusundaki sorunuzun sa bir çok farklı cevabı var. 150-200 litre gibi bir tank'ta birden fazla anemon önermem çünkü kendileri zaten yer seçen canlılar olduğundan birbirlerine girebilirler. Mercan konusundayda mercan türüne göre değişir (tam sevmediğiniz cevap oldu ama maalesef öyle Tebessüm) Yani bir zoa ile xenia'nın kullanım miktarı aynı olmayacaktır. Zaten çokda önemli değil çünkü çoğu mercan anemon gibi kendi yerini seçmez. Su konusunda ro fikrine katılıyorum. En azından gözünüz arkada kalmaz. Damacana su içinde Turkuaz - Aquafina (ikiside farklı markaların r/o suları) yada incelediğim kadarıyla Nestle yada Saka marka (saka'nın üzerinde mineral diyet'ine uygundur yazısı var ve mineral değerleri çok düşük, Nestle ve Saka'nın da pH değerleri ideal) kullanılabilir. Sump'da kullanılacak malzemeler demişsiniz. Sump'da ideal olan malzemeler elyaf, ps, ısıtıcı, ve geri dönüş motorundan ibaret. Ekstradan filtre malzemesi koymak yarardan çok zarar sağlıyabiliyor. Kum seçiminde de mercan kırığının ekstra dezavantajı'da üzerine düşen yem artıkları-pislik'lerin diplere inerek nitrat kaynağı olması. Yazılacak, konuşulacak çok şey var ve hepsini yazmaya kalkarsak sayfalar yetmez ki zaten akılda da kalmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OxideÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 555
OxideÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2010 11:57
Dediklerime ek olaraktan Barış Abi'nin dediği gibi mercan kırığının en büyük dejavantajı :( Size önerim ve en sağlıklısı olan aragonit :)  Oxide2010-09-14 11:58:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mmonerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/09/2008
İl: Bursa
Mesaj: 708
mmonerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2010 12:39
Forumda araştırmadan aynı konunun yüzlerce defa açılmasını önlemek için bu tür “forumda var, sabit konuları okuyun” tarzı yanıtları almanız normaldir, bu işin amatörü de profesyoneli de sürekli yeni birşeyler öğrenmektedir, dolayısı ile ilk başlayanlar için önceden konular arasında araştırma yapmak hem zaman, hem de veri kaybını önler.
Dış filtreyi olmazsa olmaz öneren müşteri avcısı bazı ticarethaneler var, kesinlikle inanmayın. Sump ve mümkünse refigium.
Akvaryum küçüldükçe maliyet azalır önermesi yanlış, uzun vadede bakım masrafları yaklaşık aynı oluyor. Tuzu, katkıları, yemi suyu, testleri bir şekilde sürekli almak zorundasınız. Bu işin uzun sürmesi için belirli bir bütçe ayırmanız şart. Yoksa tonluk olsun, piko olsun kurulan tankların çoğu bir yıl içinde bozuluyor.
150-200 litre önermesi yani başlayanlar için su değerlerini anlamak ve sistemin hata telafisini yüksek tutmak içindir ve kesinlikle doğrudur. İlk yatırım masrafları nanolara göre daha fazladır, fakat ilk kez tuzlu su tankı kuracak acemi için ideal hacimler 100 litre ve üstüdür. Diğer yandan iyice araştırıp okuyan, su kimyası, döngü vs. konuları okuyan, sabırlı, bir aydan sonra tanktan bıkıp bakımını aksatmayacak acemilere kesinlikle ufak hacimle başlamayın denilemez.
Balık sayısı konusunda belki kızacaksınız ama forumda “kaç litreye hangi ve ne sayıda balık” başlıklı, önceden açılmış konu mevcut. Burada özellikle ufak hacimler için hangi türlerin ne kadar miktarda bakılabilecekleri listelenmiş. Üstelik resimleri de var, buradan fikir edinebilirsiniz.
Küçük-büyük akvaryum tercihi biraz da alan darlığı, ayrılabilecek bütçe ve tamamen merak ve zevk meselesi olabiliyor. Önemli olan donanımınızı kuracağınız ekosisteme ve canlılara göre oluşturmak ve düzenli bakımı aksatmamak.
Tank boyutları için; oranları ve güvenlik faktörüne göre gerekli cam kalınlığını hesaplayan güzel hazırlanmış yazılımlar mevcut. Yine bu aşamada, tankın yeri, kullanılacak ışık sistemi(MH, PC,T5,LED,T8), bakılacak canlılar(Sadece Balık, Soft, LPS, SPS mercanlar, fotosentez yapmayan mercanlar), kaya tasarımı, sump sistemi gibi etkenler mevcut (yan, arka bölme veya bağımsız). Genelde denenip onaylanmış, beğenilmiş ölçüler tavsiye edilir. Bu işin bir ucu yine bütçenize bağlı tabiki.
Sıcaklığın bir anda ve birkaç derece aralıkta değişmemesi önerilir. Bunun dışında tavsiyedilen dereceleri (24, 25, 26, 27) tam tutturmaya çalışmaktansa, sisteminizin bir iki derece arasında oynaması daha doğal olacaktır. Tankın yerinin ortam sıcaklığı da sizin ısıtıcı ve soğutucu seçiminizi etkileyecektir. Merkezi ısıtma-soğutma veya klimalı bir ortamda oda ısısı sabitse suyunuzun ısısı da büyük oranda sabit kalacaktır(lamba faktörünü gözardı ederseniz). Odada gece ve gündüz arası sıcaklık farkı çok oluyorsa tankınız da bundan olumsuz etkilenecektir.
Nano ve pikolarda damacana ile idare edilebileceğini düşünüyorum, fakat hacim büyüdükçe RO cihazı daha ekonomik ve zahmetsiz olmakta. Sadece şebeke debinizi kontrol edip uygun donanımı seçiyorsunuz ve masrafınız yalnızca filtre malzemeleri oluyor.
Tuz olarak; mercan bakacaksanız Magnezyum ve Kalsiyum katkılı resif tuzu olması tavsiye edilir. Red-Sea tuzlarını bu sene yeniledi, Tropic Marine zaten kanıtlamış bir marka.
Tuz ölçer için; kafanızın sık sık karışmamasını istiyorsanız kesinlikle Refraktometre edinmenizi öneririm. Pahalı olabilir, ama kesin sonuç vermektedir. Tankınızda sabit bir tuzluluk değeri için en güvenli donanım.
Tank kurulumu ve nitrat çevrimi konusu için sabit başlıkları ve akvaryum günlüklerini okuyarak kolaylıkla teorik bilgi toplanabilir.
Canlı kayalarınızı mümkün olan en kısa sürede; su içinde, ıslak bezlere veya kâğıtlara sararak ve nemli kalmasına dikkat ederek transfer etmeniz gerekir. Fakat bundan önemlisi kayaların üzerleri kontrol edilmeli, tanka zararlı neşriyatın sızması önlenmeli(Aiptasia, zararlı yengeç, salyangoz, eunicid kurtları, zararlı podlar, istilacı yosunlar). Yalnızca kayalarınızda değil alacağınız mercan fraglarında ve kayalarında da akvaryuma sızmalar olabilir, önlem için lugol veya iodine çözeltilerinde dezenfeksiyon, arıtma ve fırçalama yöntemleri uygulanabilir. Başta rahat etmek için seramik hazır kaya da kullanılabilir, yapılabilir.
Nitrat çevriminin süreci; kayalarınızın kalitesi, hali hazır bakteri nüfusunu arttırmak üzere su/kaya aşılama veya bakteri kültürü ekleme yöntemlerine göre değişebilir, herkesin farklı şeyler yazması bu yüzden doğaldır. Doğal süreç olarak tankta ilk önce bir amonyak patlaması yaşanacak, daha sonra nitrit/nitrat bakterileri oksijenli alanlarda amonyağı>nitrite, sonra oksijensiz ortamda nitriti>nitrata çevireceklerdir. Fazla nitratı da su değişimleri ile siz uzaklaştıracaksınız. Döngünün başladığını testlerle ve diatom yosunlarının (kahverengi) kum ve diğer yüzeylerde belirmesi ile anlayabilirsiniz. Eğer sağlıklı bir döngü varsa; amonyak sıfırlanır>nitrit tavan yapar, daha sonra nitrit azalmaya nitrat artmaya başlar.
Uzun ve sağlıklı bir hobi için kaliteli testler kullanmalısınız(Elos, API,Tropic Marin,Salifert).
 
Tanklara ilk eklenen ve yeterli hacim ve su kalitesi olmadığından ilk ölen balık genelde Ocellaris (Palyaço)’tir. Araştırmalar gerekenden az hacimde beslendiği için tanka konulan bu balıkların %99 ‘unun daha ilk sene içinde öldüğünü göstermektedir. Bu da denizlerden daha fazla balık toplanması, dolayısı ile okyanusların dengesinin bozulması anlamına gelmekte. Palyaçolar akvaryumda üretilebilse de, Sarı ve mavi tang ‘ler maalesef en çok toplanan balıklar. Bu konuda daha bilinçli olup, hacminize göre canlı sayınızı sabit tutmak okyanuslara yapabileceğiniz en büyük iyiliktir. Alınıp bakılamayan Denizatı ve anemonlara hiç değinmiyorum en fazla 2-3 sene içinde hepsi ölmektedir.

http://www.coralmagazine-us.com/content/dark-hobby-reader-responses-call-end-marine-aquariums
Diğer yandan mercanlar bu konuda daha şanslı; akvaryumda çoğalabiliyor, hobiciler arasında değiş tokuş yöntemi ile tür alışverişleri olabiliyor. Son araştırmalar akvaryumda çoğaltılan mercanların okyanuslarda da tekrar yaşayıp üreyebileceğini göstermiş. Okyanuslarda resif restorasyonu ve mercan üretimi için çiftlikleri kurulmakta.
Kısacası gezegeni korumak ve bu hobiyi yaşatmak (çevreciler yasaklanması için kampanyalar başlatıyor) adına daha bilinçli ve bilgili olmamız gerekmekte.
“Hangi canlı ortalama ne kadar ışık ve bakım ister ?” bu soruyu tek bir kişinin araştırma yapmadan ve bakımını tecrübe etmeden cevaplaması çok zor. Mercan satan sitelerde veya forumlarda bu canlıların envanterlerinde bu bilgiler yer almaktadır, canlının latince adını öğrenerek bu bilgilere daha kolay ulaşabilirsiniz.
Soğutma yöntemleri fan veya soğutucu olarak ikiye ayrılıyor, ikisinin de avantajı dezavantajı mevcut. Fan kullanırsanız suda buharlaşma artıyor ve suyu elle veya OTA (otomatik tamamlama) yöntemiyle eklemeniz gerekiyor. Soğutucuların konumu/bakımı önemli ve henüz oldukça pahalı bir donanım.
 Arkadaşımız belirtmiş; temizlik ekibi ilkönce diatomlarla mücadele eder, daha sonra zararlı yosunlarla ve yem artıkları ile idare eder, kumu karıştırarak mutlaka birşeyler bulurlar. 
Izgara şeklinde su girişleri sayesinde balıkların sumpa kaçması engellenir, ama yine de üzerinden atlayabilirler.
200 litreye; PS’nizin ve Işıklarınızın (fotosentetik türlerde)kapasitesine, Kaya tasarımınız ve tank hacminize, kalsiyum ve fosfat reaktörünüzün (özellikle LPS, SPS mercanlarda)verimliliğine göre, yani sisteminizin kapasitesi izin verdiği sürece dilediğiniz kadar mercan ekleyebilirsiniz. Elden düzenli bakım yapamayacağınız durumlarda sağlam bir otomasyon sisteminiz olmalıdır. Elektrik kesintilerinde veya su seviyelerine önlem almalısınız. Eklenen her yeni canlı, türüne göre tankınıza yeni bir maliyet olarak yansıyabilir.
Yalnız mercanlarda yer için savaşırlar, saldırgan mercan türleri geceleri diğer mercanlarla mücadele ederler ve genellikle zayıf olan mercan diğeri tarafından öldürülür. Bu tür agresif, barışçıl türlere dikkat etmelisiniz, bu da dikkatli bir yerleşim gerektirir.
Denizyıldızlarının etçil olanlarından kaçınmanız tavsiye edilir.
Yandan aydınlatma faydalı bir şey olsaydı, mutlaka ondan da bahsediyor olurduk.
Hobiye hoş geldiniz.......:)
Saygılarımla,
mmoner2010-09-14 21:27:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kutupsuzÇevrim Dışı

Kayıt: 13/09/2010
İl: Bursa
Mesaj: 44
kutupsuzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2010 23:30
Öncelikle herkese teşekürler..
 
Yeni üye olduğum için 3 gündür yazamıyordum,
 
Yeni uzun özetler eklemeye devam edeceğim, belki bir kaç benim gibi yeni başlayana kolaylık sağlarım ya da bilinçsizce başlamak isteyeni engellemiş olurum...
 
Bunun haricinde, mobilya tasarımı değiştirdim ve üstten aydınlatmalı yaptım.
 
Daha da önemlisi, bir kaç gün içerisinde
 
30 Eylül - 3 Ekim İDTM İstanbul Fuar Merkezi, Yeşilköy Atatürk Havalimanı Karşısı nda.
 
Led fuarı var... ve ledle aydınlatma olmaz diyenler bir baksın t8 t5 alternatifi led florasanlara daha da iyisi
 
20000 e ulaşan kelvin değerleriyle powerledlere...
 
Benden duyurulur... bu da ro gibi maliyetli durup kendini kurtaran birşey sonuçta..
kutupsuz2010-09-15 23:31:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

by_serdalÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2010
İl: Kocaeli
Mesaj: 77
by_serdalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2010 21:38
Kolaygelsin..Göz%20Kirpma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir