Frontoza Burundiyi 1 Türk Lirasına Satalım mı?


M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 833
M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2013 22:25
Sormak istedigim 2 yanlis bir dogru eder mi? Tamam frontoza malawi veya cüce chiclidlerle bakilmasin. Ama bu sekilde karma bakilmasi yanlisi pahali satilmasini gerektirecek bir durum degil. Ayrica discuslar güney amerika tetralari ile vs beraber bakiliyor. Fiyatini belirleyen ölcü olarak bunu göstermeniz ilginc. Sizin akvaryumcularla anlasmaya calismanizin sonucu baliklarin cok ucuzlayip piyasa degerlerinin düstügünü düsünmeniz de daha bir ayri ilgi cekici mesele. Esasen akvaryumcular o baliklari toptancidan aldiklari fiyattan almak istiyorlar -hatta belki daha ucuza- sizinde belirttiginiz gibi basta. Eger akvaryumculuk yapmiyorsaniz da aldiginiz fiyattan satmayi ummaniz ilginc. Sirf maddi kaygilardan dolayi akvaryum canlilarini ortam habitatini degistirecek sekilde dogaya birakmaniz kesinlikle ayiplanmasi gereken bir durum ve bunu duyduktan sonra size gram hobici nazariyla bakamam. Ben akvaryumumla evime doganin bir parcasini tasimak istiyorum. Para nazariyla degil, ticaret nazariyla degil, keyif ile izlemek istiyorum akvaryumumu. Hobimizin amaci bu degil midir zaten? Aksi takdirde diyorsaniz ben hem para kazanmak istiyorum hem yetistirmek doga falan benim icin bos hikayeler, gercek bir üretimhane acip gercek nadir türleri üretip, islah edip Türkiye'de sevdiginiz türün öncülügünü yapabilirsiniz. Gereginden fazla üretip satamayinca dereye birakmak cok cirkin bir davranis kusura bakmayin.
Iyi bayramlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ERCÜMENT ÖZBAŞÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2012
İl: Antalya
Mesaj: 761
ERCÜMENT ÖZBAŞÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2013 23:57
[QUOTE=M.Emin Uzunoğlu]Sormak istedigim 2 yanlis bir dogru eder mi? Tamam frontoza malawi veya cüce chiclidlerle bakilmasin. Ama bu sekilde karma bakilmasi yanlisi pahali satilmasini gerektirecek bir durum degil. Ayrica discuslar güney amerika tetralari ile vs beraber bakiliyor. Fiyatini belirleyen ölcü olarak bunu göstermeniz ilginc. Sizin akvaryumcularla anlasmaya calismanizin sonucu baliklarin cok ucuzlayip piyasa degerlerinin düstügünü düsünmeniz de daha bir ayri ilgi cekici mesele. Esasen akvaryumcular o baliklari toptancidan aldiklari fiyattan almak istiyorlar -hatta belki daha ucuza- sizinde belirttiginiz gibi basta. Eger akvaryumculuk yapmiyorsaniz da aldiginiz fiyattan satmayi ummaniz ilginc. Sirf maddi kaygilardan dolayi akvaryum canlilarini ortam habitatini degistirecek sekilde dogaya birakmaniz kesinlikle ayiplanmasi gereken bir durum ve bunu duyduktan sonra size gram hobici nazariyla bakamam. Ben akvaryumumla evime doganin bir parcasini tasimak istiyorum. Para nazariyla degil, ticaret nazariyla degil, keyif ile izlemek istiyorum akvaryumumu. Hobimizin amaci bu degil midir zaten? Aksi takdirde diyorsaniz ben hem para kazanmak istiyorum hem yetistirmek doga falan benim icin bos hikayeler, gercek bir üretimhane acip gercek nadir türleri üretip, islah edip Türkiye'de sevdiginiz türün öncülügünü yapabilirsiniz. Gereginden fazla üretip satamayinca dereye birakmak cok cirkin bir davranis kusura bakmayin.
Iyi bayramlar.[/QUOTE]

Benim güzel kardeşim fiyatının pahalı olmasının ölçütü olarak ben balığın adını sanını beslemesinin kolay olmayışını,yunus gibi her akvaryuma giremeyeceğini gösterdim.Ayrıca sizin gibi düşünen ben balığı ederi ile değil görüntüsü ile beslemek istiyorum diyen arkadaşlarıma soruyorum.
Ben bu balığı üreterek bir liraya satarsam ve sizde 2 liraya alacakmısınız?Hayır işte.Almayacaksınız.
Ucuz tür olacak adı ve istenmeyen mısır cikleti gibi olacak.Yada melekler gibi.
Pahalıdan kastınızı da anlayamadım.Her zaman savunmuşumdur.Bu hobi teneke de bidonda yapılmamalıdır.
Eğer paran yoksa 600 litre akvaryum kuramazsın.600 litre akvaryuma ful tesisat 700-800 lira harcıyorsun,içine 3 liraya burundi alıyorsun.Bu mu sizlerin hobiden anlayışı.
Sevgili kardeşim.Siz henüz dünyaya merhaba demişken ben okulda arkadaşlarıma bu hobiyi aşılıyor lepistes hediye ediyordum.Hala da evime gelene her zaman fazladan balık veririm.
Ücret hep ikinci plandadır.Ancak komik olan şu değil mi.
Hobici arkadaşlar Antalyada düne kadar burundi bulamaz iken,bu gün lepistesten ucuza satılıyor.Traji komik ötesi bir durum bu.
Lepistesleri dereye saldım evet.Çünkü yaklaşık 500 adet dağıttım,hediye ettim.Kalan 100 kadarını kimse istemeyince sivrisinek balıklarının yoğun yaşadığı bir bölge seçerek saldım.O anki düşüncem ''belki şu bir işe yaramayan sivrisinek larvaları ile beslenen hayvanlar yerine buralarda rengarenk lepistesler yüzer'' idi.

Ben yaptığımın doğru olduğunu savunmuyorum tabii ki ama çirkin kelimesini hak edecek yada ayıplanacak bir durum olduğunu düşünmüyorum.
Bu konuda ''ayıplanması'' gereken bence bir liraya Burundi neden satılmasın zihniyeti ile ucuz balık olsun da alalım düşüncesini taşıyan arkadaşlarımdır.
Dünyada ''Her şey ucuz olsun,ama biz çok kazanalım'' zihniyeti ülkeleri batırır iken siz gençlerin bu mantığa sahip çıkması üzücü.
Bence her şey ederinde olmalı ve herkes hakkını almalıdır ki emekler boşa çıkmadan kaliteye sahip olalım.

Saygılarımla 

Dekoratör Ercüment Özbaş


ERCÜMENT ÖZBAŞ2013-10-16 00:17:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 833
M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2013 00:34
Cok sagolun hocan inanin ki sizi anliyorum. Ama ben 700-800 lira harcasam da tesisatina icine 2 liralik balik koymak beni rahatsiz etmez. Dedigim gibi para ile ölcmüyorum durumu. Pahali ve büyük akvaryum pahali ve büyük balik mi gerektirir? Bazen balik gerektirmez bile. 2 liralik tetrazonlarimla dev ve pahali akvaryumlar kurabilirim. Bir cok kisi var pahali tesisatlar kurup parcasi 10 liralik mosslar yetistiren ama isin sadece peyzajindan zevk alan. Hobi budur.

Ederinden kastinizi da anlamiyorum. Ederinde zahmet veriliyorsa daha önce de dedigim gibi amenna ama zaten bolca yavru veriyorsa ve üretimi kolaysa neden pahali olsun ki? Hobinin bir seyler etmesi degil de kolay ulasilabilir olmasi benim icin ön planda. 500 liralik dis filtreye 500 lira verilir. Ama her zaman satilmayan ama kolay üretilip ithali kolay olan baliklarin bile fahis fiyatlara satilmasi mi? Hayir. Bu hobi degil asil. L144ün ucuzlamasi mi? En cok istedigim seylerden biri. Ki zaten de oluyor. Bir cok hobicinin bakabilecegi ve üretebilecegi bu baligin pahali olmasi cok abes asil. Ama gercek profesyonel isi olan baliklarin fiyatlarina da saygim sonsuzdur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReDBaRoNÇevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2010
İl: Elazig
Mesaj: 334
ReDBaRoNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2013 09:39
Ercüment bey sizi asla anlamayacağım çünkü ucuz olursa mısır ciklet yada melek gibi olur demişsiniz.
Emin olun o bahsettiğiniz balıkları sevenler fiyatına bakmadan alıp besleyecek ve eğer bilinçliyse hakettiği ortamıda balığa sağlayacaktır.
Zaten bir balık ucuz diye beslememek hastalıklı bir psikolojidir.
Yada ben besleyeyim ufaktanda üretir satar yolumu bulurum diye düşünülür : buda ticari kaygısı olan insandır parası için besleyen insandır hobici değildir ticaret adamı olmuştur artık.
Milyarlık tesisatınıza 3 liraya balık alınca ne sorun olacakki anlamadım eğer bu balığın asaletine inanıyorsanız seviyorsanız 3 lira yada 300 lira ne fark ederki alır koyarsınız akvaryuma.
Ama eğer teki 500 lira olsun bu balığın tekinin fiyatı sadece benim gibi durumu iyi olanlar alabilsin öğrencisi asgari ücretle çalışanı bu balığa bakamasın bir prestiji olsun balığın eve gelen misafire balığın tekinin fiyatını gerine gerine söyleyeyim diyorsanız haklısınız pahalı olmasını istemeniz normal.
Bu mantıkla düşünürseniz ve fiyatlar böyle giderse kral dediğiniz balığı çıkarıp yerine moba alırsınız yakın zamanda.
Artı olarak ucuz olsun diyoruz diye bizi ayıplamışsınız ama emin olun ki doğaya yaptığınız şeyin asla hesaplayamayacağınız sonuçları olacaktır.
Yaptığınız şeyin doğaya etkisi sadece ''renkli sivrisinek balıkları !!! '' olmayacaktır buna eminim.
Bilim adamları eğer bir bölgeye canlı aşılaması yapmayı düşünüyorlarsa yıllarca kurullarda bunu tartışır sonuçlarını hesaplamaya çalışır ve bu kurul onlarca profesörden oluşur bunu da belirteyim.
Sizin tek başınıza bu sonuçları hesap etmeniz imkansız birşey.
redbaron_2013-10-16 09:40:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AverroesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3324
AverroesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2013 17:52
Balıkların fiyatının düşmesi o balığa yapılabilecek en kötü hareket. Geçen sene aynısı tropheus da yaşandı. Firmanın bitanesi 50 60 liralara balık dağattı, balığın fiyatı düşük olunca firma da ona göre balık sattı, gereken bakımlar yapılmadı, 3-4 hafta karantina uygulanacak balıklar 2 gün içinde elden çıkarıldı. Çünkü kar marjı düşükdü.

Bu sefer kaliteli balık satan firmalar zor durumda kalmış oldu, hemde belli fiyatlara balık alan kişiler. Adı üzerinde hobici 6 ay bir balığa bakar sıkılır, 7 ay başka bir balık alır. Ancak düzgün balık alacak adam 120 130 TL verdi satacağı zaman "ama bilmem nerde 50 lira" diyen alıcılara muhatap oldu. Bizim milletmiz de alacağı şeyin fiyatını öldürmeden almaz. Elindeki birşeyleri satmaya çalışan hobicler bunun nekadar sinir bozucu olduğunu bilirler.

Tropheus beslemekle 3 tane japon 2 tane lepistes beslemek aynı şey değil, gerçekten zor bir balık, hobiciler yavrularını satıp ufak da olsa bişeyler geri dönsün istiyor. Damızlığı 50 lira olan blaığın yavrusuda 10 lira etmez.

Başka önemli handikap da heryere üretimhane açılmış olması. Aynı türden 10 ar tane koloni yapıp yeri göğü balık yavrusuyla doldurmanın alemi yok. Türkiye Malezya, Slovakya, Almanya Çek gibi dış ticareti gelişmiş bir ülke değil, üretilen herşey burda kalıyor. Slovakya daki gibi firmalar üreticilerden yavru toplayıp başka biyerlere satamıyor.

Bunun bir dengesi olmalı ne faiş fiyatlar olmalı ne de emek verilmiş bir canlı 1kaç TL ye satılmalı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 833
M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2013 20:13
Hocam bahsettiginiz sorunlarin temelini, eger ayrintili ele alirsaniz, tamamen ticari kaygilar olusturuyor. Kusura bakilmasin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ERCÜMENT ÖZBAŞÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2012
İl: Antalya
Mesaj: 761
ERCÜMENT ÖZBAŞÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2013 20:28
[QUOTE=redbaron_]Ercüment bey sizi asla anlamayacağım çünkü ucuz olursa mısır ciklet yada melek gibi olur demişsiniz.
Emin olun o bahsettiğiniz balıkları sevenler fiyatına bakmadan alıp besleyecek ve eğer bilinçliyse hakettiği ortamıda balığa sağlayacaktır.
Zaten bir balık ucuz diye beslememek hastalıklı bir psikolojidir.
Yada ben besleyeyim ufaktanda üretir satar yolumu bulurum diye düşünülür : buda ticari kaygısı olan insandır parası için besleyen insandır hobici değildir ticaret adamı olmuştur artık.
Milyarlık tesisatınıza 3 liraya balık alınca ne sorun olacakki anlamadım eğer bu balığın asaletine inanıyorsanız seviyorsanız 3 lira yada 300 lira ne fark ederki alır koyarsınız akvaryuma.
Ama eğer teki 500 lira olsun bu balığın tekinin fiyatı sadece benim gibi durumu iyi olanlar alabilsin öğrencisi asgari ücretle çalışanı bu balığa bakamasın bir prestiji olsun balığın eve gelen misafire balığın tekinin fiyatını gerine gerine söyleyeyim diyorsanız haklısınız pahalı olmasını istemeniz normal.
Bu mantıkla düşünürseniz ve fiyatlar böyle giderse kral dediğiniz balığı çıkarıp yerine moba alırsınız yakın zamanda.
Artı olarak ucuz olsun diyoruz diye bizi ayıplamışsınız ama emin olun ki doğaya yaptığınız şeyin asla hesaplayamayacağınız sonuçları olacaktır.
Yaptığınız şeyin doğaya etkisi sadece ''renkli sivrisinek balıkları !!! '' olmayacaktır buna eminim.
Bilim adamları eğer bir bölgeye canlı aşılaması yapmayı düşünüyorlarsa yıllarca kurullarda bunu tartışır sonuçlarını hesaplamaya çalışır ve bu kurul onlarca profesörden oluşur bunu da belirteyim.
Sizin tek başınıza bu sonuçları hesap etmeniz imkansız birşey.
[/QUOTE]

Burak bey yorum yazarken lütfen yazılanı iyice  okuyunuz.Bende aynı şeyi yazmıştım.Mısır cikleti gibi melek gibi evet.
Benimde değer verdiğim türlerdir.Ancak şu an akvaryumcular satamadığı için almıyor.Dolayısı ile kimse balığa değer vermiyor.
Kim ne derse desin beni ikna edemez.Ben forumda bir kişi 2500 liralık sistemine 1 liralık balık koyduğunu idda etmesin.
Sizler iyilik meleğini oynayıp durun demedikçe bu hobi yerinde sayacak.
Doğada balık salımı na gelince...
Ben Almanya da da Rusyada da türleri çoğaltma ve aşılamalarına katıldım.Sistem çok basittir.Kimse dediğiniz gibi yıllarca araştırma yapmaz.Tüm gençliğim şakran ve karina dalyanlarında geçti.
Bafa gölünden menderes nehrinin denize döküldüğü yere kadar 6000 adet bencikli levrek yavrusunu tül ağ ile yakalayıp karina dalyanında kendi imkanlarımızla ispendek haline getirip su ürünlerine aşılama için sunduğumuz da o balıkların bilim adamları tarafından testler yapılarak nehir kollarına bırakıldığını düşünmüyorum.
Bu iş 2 yöntem ile yapılır.Balık kendi doğasından alınır,büyütülür ve geri salınır.Yada yakın türler ise diğer bölgeye aşılanır.
Kendimizi bilim adamı yerine koyarken  elimizi vicdanımıza koyalım.
Zaten bu konuyu fazla uzatmaya niyetim yok.
Türk milletinin her ne olursa olsun bu zihniyeti düzelmeyecek.Kanımızda var ucuzculuk.Herşeyin ucuz olanını makbul bizler için.Ben de aynı düşüncedeyim.Ama değişmeli artık.
1 liraya 50 litrede baksınlar burundiye. Sonra konu açalım balığımın karnı çöktü diye.
Bu işler ne yazık ki böyle Burak kardeşim.Bağzı işler parayla olacaktır.
Bu hobiyi herkes gücü kadar yapmalı.Bizlerin yaptığı en büyük yanlış bu.
Titanik otellerinde dekoratörlük yapıyorum.Yaptığım akvaryumlara misafir yorumları geliyor.Güklüyor avrupalılar.
Verdiğim linkte ki konunun son bölümünü okumanızı isterim.





ERCÜMENT ÖZBAŞ2013-10-16 20:30:47

http://www.akvaryum.com/forum/fo_ve_f1_kandirmacasi_yorumlariniz_k582330_sn4.asp



Bakın bu konuda hollandalı misafirimiz oradaki sistemden bahsetti.Bende biraz bahsettim.

Ayrıca bu konuyu ben açmıştım.Ben de karşıyım f0 balıklara bimlerce lira verilmesine.Ben o konuyuda bu konuyu da açarken hep aynı şeyi düşündüm.
Ama siz değerli arkadaşlar konuları alıp bedava balık almalara getirsdiniz.

Dün de demiştim,bu gün de söyleceğim.
Bu hobi de değil her işte ne pahalısı ne ucuzu.
Her şey değerinde olmalı ki hak eden hak ettiğini alabilsin.
Bir liraya burundi sizi mutlu etsin,tıpkı 100 liraya mobanın ettiği gibi.
Melekleri,mısır cikletlerini ucuz diye satmamazlık yapmasınlar.Seven çıkar beğenen çıkar.
Bilmem bu kez anladınız mı?


Ticari kaygılar olmazsa sizler balıkları derelerden yakalar evde yaptığın un yumurtadan yemle beslersiniz.

Ticari kaygılar ayakta tutar her sektörü.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReDBaRoNÇevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2010
İl: Elazig
Mesaj: 334
ReDBaRoNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2013 20:45
Sadece balık aşılama konusuna değineceğim diğer konuda anlaşamayacağımız ortada o yüzden boşuna tartışmanın alemi yok.
Bahsettiğiniz bilim adamları eğer araştırmadan bu aşılamayı yapmışsa hata yapmıştır kendi bencilliklerinin kurbanı olmuştur.
Şöyle bir örnek vereyim : hazar gölündeki halk arasında yosun denilen canlıların yarattığı biyolojik kirliliği gidermek amacıyla şu ortamda bahsetmemin uygun olmayacağı bir canlının aşılanması konusu yıllardır proflardan oluşan kurul tarafından tartışılmaktadır.
Hala hiç kimse diyemiyor ki kesin şöyle olur yada böyle olur çünkü büyük ekosistemlerden bahsediyoruz ve ne olacağını kesin olarak bilemeyiz.
Sadece bi grup uzman akademisyen yıllarca tartışarak olabilecek durumları tahmin edebilir tahminden öteye gidemez.
Tarih insan eliyle yapılan yanlış aşılamaların doğurduğu doğa felaketleriyle dolu biraz araştırırsanız bulabilirsiniz.
50-60'lı yıllarda ingilizide amerikanıda Türküde bu hatayı zamanında yapmıştır.
Ancak günümüzde avrupalı ve amerikalı bilim adamları bu hatayı yapmamak için gerekli özeni gösteriyor.
Bizdeki bazı bilim adamları ise sizin verdiğiniz örnekteki gibi tarihten ders çıkarmamışcasına araştırmadan aşılamaya devam edebiliyor malesef.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ERCÜMENT ÖZBAŞÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2012
İl: Antalya
Mesaj: 761
ERCÜMENT ÖZBAŞÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2013 20:57
Anlatayım.Hata yapmadılar.Soy kırımın önüne geçmek istediler ve istedik.
Bomba ile avlanma,el ırıbı çekme gibi yöntemler sazan gibi çamura yatıp kurtulan ama levrek gibi hızlanarak yüzen türün yok olmasına neden olmaya başlamıştı.Sadece olan türü korudular.Çoğaltıp yok olmasını önlemeyi denediler.
Tıpkı benim sivrisinek balığından başka balığın yaşamadığı kolları sulama kanallarıyla tıkanmış aksunun kör uçlu koluna saldığım lepistesler gibi.Muhtemelen hepsi bir süre sonra kış gelince üremeden öldü.
Ama üreselerdi o ortamda rengarenk lepistesleri görmek bence dengeleri mahvedip tüm dereleri perişan etmezdi.
Zararlı tür olmayanı olanın yanına getirmekle olur.
Ben aksu deresine 100 adet pirana,natteri,yada pangasus saldım deseydim bu eleştirilieri kabul eder,
cahilliğimden yapmışım derdim.
Ama düşündüğünüz kadar bilinçsiz davranmadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 833
M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2013 21:01
Ticari kaygilar tüccarlarda olsun hobicilerde degil demek istedigim. Hobiciler ucuz baliklarda da islah yapsin. Güzellestirmeye calissin. Birbirine yardimci olsun. Baliklar beles olsun derdinde degiliz ama Pethiya Badamya'yi renkli olmasina ve Türkiye'de yaygin olmamasina binaen pahali satilmasina da karsiyiz. Üretim ve bakimlari Barbus Tetrazona'dan farkli degil. Bu da ucuz olmasini gerektirir. Simdi bu Türkiye sartlarinda ender baligin pahali olmasi hak midir? Frontozalarla da pek ilgilenmiyorum ama adam 1 liraya satiyorsa demek ki 1 lira hakettigini düsünüyor. Her seyi genel Türk belesciligine baglamaniz cok cok ayri bir konu zaten. Biz bedava olsun demiyoruz. Ulasilabilirligini artirmak adina hakettigi degerde olsun diyorsun. Sirf az bulunmasi onu degerli kilmaz. Melek baliklarinin ucuzlamasi da hobicilerin üretimi ile olmus zamanin da zaten. Iyi ki de olmus.

Rasbora da sürü baligidir ve tanesini bizzat 1,5 liraya aldigim ucuz bir balik. Genelde de 2 liradan pahali oldugunu sanmiyorum. Uluslararasi akvaryum dizayni high-tech yarismalarina bakarsaniz bu ucuz baligin gercekten de pahali sistemlerde bulundugunu görürsünüz. Ya da diger neonlarin veya meleklerin. Gercek hobi bu noktada basliyor bence. Tacirine de saygi duyarim. Ahlaklisi zaten 3 lira harcadigini 100 liraya satmaz. Ama ben hobi yapayim da su baligi üretip satayim anlayisi pozitifle negatifi toplamaya benziyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReDBaRoNÇevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2010
İl: Elazig
Mesaj: 334
ReDBaRoNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2013 21:30
Orada zaten var olan bir türse ve doğal olayan sebeplerden dolayı soyu tükenme riskine girmişse aynı türü yavruyken yakalayıp büyütüp aynı doğal habitatına salmak tabiki yanlış değildir.
Siz başta bu şekilde anlatmadınız yada ben yanlış anladım o yüzden yanlıştır ve hatadır dedim.
Muhtemelen öldü demişsiniz ama bahsi geçen konuda tamamen farklı bahsetmişsiniz balıklar ölmemiş kışı atlatıp üremişler yazmışsınız ?????????

[QUOTE=ERCÜMENT ÖZBAŞ] Arkadaşlar 2011 yılı Aralık ayında lepistes ve kılıç kuyruk türlerini değiştirip Tanganyika türleri beslemeye karar verdim.Elimde bulunan yaklaşık 50 kadar anaç lepistes,25 anaç kılıç kuyruk ve 1000'den fazla yavruyu akvaryumcalara yok pahasına vermek yerine Aksu deresinin küçük az akıntılı ve tatlı suyu daha yoğun olacak bölgelerine saldım.
Biraz komik ama ürerler mi diye düşündüm.Üzerinden tam bir kış ve yaz geçti.Şu an balıkları saldığım bölgelerde tatlı su karidesi yakalıyorum.Frontozalara yem yapıyorum.Dün gece bıraktığım tuzağı bu sabah aldığım da şok oldum.Tuzağıma arada bir canlı doğuran sivrisinek balıklarından girdiği oluyordu ama bu kez durum farklı idi.Tuzakta bir adet kırma kuyruklu erkek lepistes vardı.Sanırım bu balıklar o şartlarda üremeyi başaracaklar.
Eğer bir gün Aksu deresinin kollarında rengarenk lepistes ve kılıç kuyrukları görürseniz sakın şaşırmayın


Bu arada gelecek bahar ayında yetişkin sarı prenses ve yunus yavruları bırakmayı da düşünüyorum.

Bana katılıp balıklarından derelere bırakmak isteyen arkadaşlar ile beraber salım yapmaktan memnuniyet duyarım.
[/QUOTE]

Kendinizle çelişiyorsunuz...... Lütfen yaptığınız şeyin hata olduğunuda kabul etmeyin tamam ama lütfen bir daha böyle bişey yapmaya kalkışmayın hele bahsettiğiniz yunus ve sarı prensesleri asla bi yerlere bırakmayın.
Ekosistem sizin yada benim tek başımıza anlayamayacağımız kadar karışık bir dengedir.
Hadi düşünün bir taşkın oldu o bıraktığınız yerdeki balıklar başka yere nakil oldu ?
Yok olamaz imkansız diyebilir misiniz buna ?
YAda bir çocuk aa renki balık gördüm dedi aldı balığı başka bir yere nakil etti... olamaz diyebilir misiniz garantisi verebilir misiniz ?
Sadece lepistes değil farklı bir tür su piresi bile doğal habitatı olmayan bir yerde büyük sorunlar çıkarabilir bakın su piresi diyorum balık değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ERCÜMENT ÖZBAŞÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2012
İl: Antalya
Mesaj: 761
ERCÜMENT ÖZBAŞÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2013 23:14
Bakın konuyu paylaşma sebebim zaten bu idi.Çelişmem değil.Gerektiği şekilde tartışıldı.Sonuç olarak ben de yaparsam sonuçlarının ne olacağını tekrar düşündüm.
Ve hiç çekinmeden burada sizlerle paylaştım.
Bakınız balıkların değerini ne kadar düşürdük,bedava veriyorum alan yok,akvaryumcu 10 kuruş veriyor,evimzden bedavaya alan yok ki derelere döktük.Dökerkende sonuçlarının hep güzel olacağını düşündük.
Şimdi sıra diğer türlere geldi.
Hadi arkadaşlar çelişiyorum kendimle.
Böyle devam edelim,balıkların bantlarına,habitatına,özelliklerini taşıyıp taşımadığına bakmadan 1 lira olsun da havuzda olsun benim olsun diyelim.
İlaveten bu konuda size tek bir cevap daha yazmak istemiyorum.
Tartıştığımız konu bu başlıkda olmamalı.
Benim bu konuyu açarken amacım ürettiğim balığı 3 liraya yada 10 liraya satmak kaygısı değildi.
Bu konuyu en güzel akvaryum canlılarından olan türlerin değeri bilinsin,hobi bilinçli yapılsın,balıklar tabiri caiz ise kilo ile sahılmasın diye açmıştım.
Umarım siz ve sizin gibi düşünen arkadaşlarım Burundi lepistes yada melek fiyatına düşerse karışık bitkili akvaryumlarada,karma Malawi akvaryumlarına da akvaryumcular tarafından satılacağını idrak edebilir.
Hem de birer kepçe.
 
ERCÜMENT ÖZBAŞ2013-10-17 01:58:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bektasÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2011
İl: Samsun
Mesaj: 268
bektasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2013 00:45
3 kuruşluk balık için milletine bu kadar hakaret etmek reva mıdır? Paylaşılan bu konunun sonunda hepimiz "Tamam berbat bir nesiliz" ortak paydasında buluşalım olsun bitsin kalpler kırılmasın bu bayram günü.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ERCÜMENT ÖZBAŞÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2012
İl: Antalya
Mesaj: 761
ERCÜMENT ÖZBAŞÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2013 01:56
[QUOTE=bektas]3 kuruşluk balık için milletine bu kadar hakaret etmek reva mıdır? Paylaşılan bu konunun sonunda hepimiz "Tamam berbat bir nesiliz" ortak paydasında buluşalım olsun bitsin kalpler kırılmasın bu bayram günü.[/QUOTE]

Afedersiniz,ben böyle bir şey kastetmek istemedim.Ben sadece yaptığımız hatanın farkında olmadan nerelere gittiğini,genelleme olarak izah etmek istedim.
Bu durum zaten ülkemizde bir mizah konusu olmuştur.Ben sadece üzerinden geçtim sizlerde farklı yerlere çekip beni de üzüyorsunuz.
Bu gün bir şovmen yada bir stand upçı bu konuda bir anlatım yapsa katılarak gülerdiniz.Bir skeçte oynansa kimse tepki göstermezdi.
Arkadaşlarım ülkemizde bu ucuz alım az kazanım,az kazanım ucuz alım eğrileri değişmedikçe asla bu durumlar düzelmeyecek.
Asgari ücretin,açlık sınırının altında olduğu ülkemizde herkesin hakkını araması için önce yaptığı işe,sonrada sattığı yada yada ürettiği mala güvenmesi gerekmez mi?
Herkes her şeyin ucuz olmasını isterse bu anlayış baştan kabullenilmiş olur.
Tekrar özür dilerim.
Yanlış anlaşılmak istemem.Bu ülkeyi de burundilerin piyasasınıda ben kurtaramam ama tepkimi dahi gösteremedim ilginç olan bu.
Üreticilerden biri de çıkıpda ''arkadaş kiramızı elektitiğimizi ödeyemiyoruz,akvaryumcuda alacağımız kalıyor,balık satılmıyor,piyasa o yüzden düşüyor diyemedi.
Herkes alsın bi lira olsun yarın yeni türlerden getirirler satarız 100 liralara boş ver burundiyi diyemedi.
Gerçekten anlatmaya çalışmaktan yoruldum.
Umarım bir gün Hollanda da ki akvaryumcuların ve de hobicilerin uyguladığı sistemi bizlerde uygularız.En azından deneriz.
Böylece hem türler korunmuş olur,hemde herkes hakkını alır.
Saygılarımla...

Dekoratör Ercüment Özbaş



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir