Green Haze (2. sayfa güncel durum)


blitzkriegÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 981
blitzkriegÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 11:42
Cubalarla birlikte micralar da var aralarda. Sanırım çok karışık bir tanktan gelmiş bitkileriniz. Cubalar ışıksız,toprak altında bu şekilde gelişemezler normalde, ilginç bir durum var ortada, ancak utrilere zararı cubanın verdiğini sanmıyorum. Utri besin alamıyor olsaydı farklı yönlere kök salardı. Ama kök salıp yayılamadan ölmüş çoğu, suyunuz ya da bakımınız utrilere uygun gelmemiş. İhtiyaçları doğrultusunda ilerlerseniz yayılacaklardır. Plankton olmadan zor geliştiğini biliyorum, ne sıklıkta su değişimi yapıp plankton veriyorsunuz acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SeverinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10380,1[/B]
Kayıt: 15/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 284
SeverinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 12:10
Plankton vermiyorum, haftada bir %25 su değişimi ve 6 ml potasyum veriyorum kurulum aşamasında olduğu için tank. Anlayacağınız daha oturmadı ama utriler gayet çok sağa sola sürgün vermişlerdi her ne kadar fotoğraflayamasamda. Plankton u siz nasıl veriyorsunuz? Excel gibi şırınga ile utrilere sıkarak mı yoksa genel suya mı? Eğer genel suya planktonu veriyorsak bu planktonlar devir daim sırasında elyafa takılıp orada kalmıyorlar mı bir placebo ile mi karşı karşıyayız acaba? 

Sizin tavsiye ettiğiniz uygulama şekli nasıldır?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SeverinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10380,1[/B]
Kayıt: 15/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 284
SeverinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2014 17:04
Merhaba, 58. Bitkili akvaryum yarışmasında derece alan tankımı kronolojik olarak size tanıtmaya çalışacağım. Tanıtımdan daha ziyade herkese yararlı olması açısından neyi eksik neyi yanlış yaptım gibi şeylerin daha çok üstünde durmaya çalışacağım ki yararlı olabilsin yeni bitkili tank kuracaklara.

İlk önce bunun ilk bitkili tankım/ilk akvaryumum olduğunu belirtmek isterim. Başta her şeyi okuyarak, araştırarak, sabırla bu ortalama üstü tank ortaya çıktı. Tank kurulmadan Mustafa Erdoğar ve Tunç Sönmezoğlu'nun bitkili akvaryumda başarı ve yeni başlayanlar buraya makalelerini hiç okumadıysam otuz kere okumuşumdur.

Tankı oluşturmaya kara verdiğimde kütüphanenin bir rafına sığacak şekilde düşündüm fakat ahşap olduğu için kütüphane kabaracağından set üstü olarak kurmak zorunda kaldım. Hazır set üstü olmuşken biraz büyük olsun dedim fakat camlar sipariş edildiğinden ve kütüphane için yaptıracağım tank daha küçük olduğundan, boyutlara  uygun olmayan 4mm kalınlığında cam ile bu yolculuğa başlamak zorunda kaldım. Haliyle istenmeyen köşebentler kayıt kuşaklar ile sağlamlaştırılmak zorunda kaldı tank.

Bu tankta yapılan en büyük yanlışların başında ne kadar sabırlı olsamda (kurulum öncesi 1.5 ay araştırma yaptım bitki su kimyası üzerine) hardscape e çalışılmadı hiç. Kafamda şu herkese ilham kaynağı olan Pinheiro Manso* adlı kompozisyona benzer bir ağaç figürü yapmak vardı. Açıkçası bir çok kişi gibi beni de bu çalışma bitkili akvaryum dünyasına çekti;



Bahsettiğim gibi tankı ilk oluştururken hardscape denilen zemin eğilimleri kayaların nerelerde duracağı çalışılmadı kurulum aşamasında göze güzel gözüken yerlere kayalar konuldu ve eğimler o an düşünülen şekilde verildi fakat zamanla onu sök bunu çıkar derken o eğimlerde bozuldu. Tankı tank yapan hardscape miş meğersem. Buradan herkese en büyük tavsiyem hardscape ile uğraşın demek olacak. Aşağıdaki fotoda görüleceği üzere ciddi çalışmalar yapılmasını evet bu tank şu yarışmaya girerse dereceye girme şansı olur denmeden kuruluma geçilmemeli imiş. En azından koli kartonlarından akvaryum boyutu ile birebir bir alan oluşturup kaya ve kök denemeleri orada yapılmalı. Tank içinde yapılan hardscape çalışması ya akvaryum camını kırar ya zemindeki misket gübreleri çıkarır zemine zarar verir ve en önemlisi acele ettirir hah tamam bu güzel oldu denilip o akşam hemen su dolumuna geçilir kendimden biliyorum. Taşlar kökler ayarlandıktan sonra aşağıdaki skeç gibi bir plan oluşturmanız bitkileri seçmeniz en doğru yol olacaktır. Benim gibi onu sök bunu çıkar a şu bitkide güzelmiş deyip ikide bir kumla oymanazsınız. Aşağıdaki gibi örnek bir skeç sıkıntı yaşamamanızı sağlayacaktır;



Küçücük eğimlerim var idi onlarda zaten bu bitki kararsızlığı ile kayboldu ortaya tankımdaki gibi dümdüz bir çirkin düzlük çıktı.



İlk amacım soldaki kütüğe ağaç görünümü vermek idi, sessiflora'ların kökleri arkada kalacak dalları ise gene kökün üstünden çıkıp ağaç dalı/yaprağı görünümünü verecekti. Fakat çok başarısız oldu gördüğünüz gibi. 



Bitki seçimlerinde ise tabiki taban bitkisi olacaktı. Tabanı yemyeşil kaplı bir akvaryum hayalimdi, ama bir şey bilmediğimden henüz bir kaç aydır forumu takip ettiğimden, kendime güvenemeyip iki çeşit taban bitkisi aldım. Nasıl olsa hepsini kaybedeceğim yaşatamayacağım deyip belki birisi tutar mantığında aldım. Utricularia ve parvula. Utricularia yı alış nedenim ise hem görüntüsü hemde etçil olması idi, ilginç gelmişti. Parvula yemyeşil duruyordu ne gelişme ne de çürüme var idi fakat Utriler dağılıyordu suyun yüzeyine çıkıyordu yaprakları. 

Ama yeşilliğini koruyordu, en sonunda merak ettim acaba köklerinden mi çürüyordu? Bir tutam çıkardım ve kökleri inceledim, ilk önce şaşırdım kökleri farklı yapıda ve yeşilin daha farklı bir tonunda idi. Meğerse cuba imiş köklerdeki o yapılar. Hemen onları tankın farklı bir bölümüne aktardım. Tankın sağ ön kısmına:


Devam edecektir. Garajı su basması nedeniyle devamı az sonra tadında bir durum oluştu :) Neyse devam edelim. Yukarıda bahsedildiği gibi ağaç figürü işi iyice sarpa sardığından bir hobicinin karşılaşacağı en korkunç durum başıma geldi; akvaryumdan soğumak. Bu ateşi yeniden filizlendiren ise ÖMER SERKAN adlı üyenin açtığı tanıtım konusu oldu. 



http://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_akvaryumum_k735062.asp

Konuda bahsedildiği üzere bonsai'de mantarlaşma oluşmuş ve tavsiye üzerine güneşte bekletilen bonsai cam önünden çalınmış ne yazık ki, yoksa bu bonsai efsane olurdu. Şanssızlık. Elimdeki mopani kökünü ağaç figürüne dönüştürmek için kelepçelerle başka bir kökten ince dallar ekleyip gene figürü oluşturmaya çalıştım ama kelepçeler tutmuyor ya da kayıyordu anlayacağınız üzere bin takla atıyordum ama olmuyordu bir türlü. Ömer Bey'in bonsai fikri ile yeniden ateşlendi bu proje ve bonsai arayışına girdim. Tabi burada teknik olarak su altı dünyasına ait olmayan ağaç köklerini akvaryuma koymanın eksilerini gidermem gerekiyordu. Serkan Çetinkol'un yol göstermesi sayesinde şu sonuç çıktı ortaya; çözüm basitti; kaynat, güneşte kurut ve kabukları soy sonra akvaryuma koy. Ama bonsainin içindeki beyaz tahta görüntüsünü istemiyordum dış kabuktaki koyu doku çok doğaldı, kaybetmek istemiyordum bu dokuyu. Forumda araştırmaya koyuldum ve epoksi reçineyi gördüm; denilen o ki bu yapıştırıcı ahşap teknelerin dış yüzeyine sürülüyor tahta ile suyun arasında geçirmezlik sağlayıp tahtanın sudan etkilenmemesini sağlıyor. Garanti olsun iyice araştırayım dediğimde ise yabancı forumlara yöneldim fakat saatler boyunca araştırma ve okuma nihayetinde gene forumda otuz saniye içerisinde bulduğum cevaba geldim: Epoksi reçine. Tekno Marin'den yetkililerle görüşüp, oradaki mühendis arkadaş ile salınım durumuna açıklık getirdikten sonra sipariş edip, ürünü edindim. Şimdiki mesele bonsai'nin bulunması idi. Pahalı oldukları için sorundu fakat Ikea'da karşı geldim. Aldım bir adet ama hayal ettiğim gibi değildi figür ince dalları yoktu. Ayrıca canlı olan bir minyatür ağacın kaynatılması ise rahatsızlık verici bir durumdu. Kısmet buya eve döndüğümde evimde misafirlikte olan bir komşumuz bunları kaynatma bunlar canlı ben sana getirivereyim çöpe atılacaktı iki adet bizim iş yerinde deyivermez mi? Memnuniyetle hediye ettim elimdeki canlı bonsai'yi. Getirilen bonsailer çok kaliteli pahalı türlerdendi. Birer gün ara ile üç kat epoksi sürdükten sonra akvaryuma koydum. İlk koyduğumda ki halleri;






Akvaryumun bitki sağlığı ise çok iyi gidiyordu. Parvula, utri ve cuba yayılma eğiliminde idi;




Bitki karmaşası gördüğünüz üzere o kadar fazla idi ki, neredeyse her bitkiden bir çeşit var idi. Tabi bu hobi heyecanının verdiği meraktan ve maymun iştahlılıktan geliyordu. Her bitkiden olsun, karışık olsun, dolgun olsun ki lepistes yavruları yaşasın, hemde güzel gözüksün istiyordum. Ama istediğim şey bir "Dutch" tank değildi, sadece yavrulara saklanma alanı olsun ve güzel gözükmesi idi amaç. Yoksa sadece taban bitkileri ve iki adet bonsai ile istediğim görselliği yakalayabiliyordum. Ama doğuran lepistelerin yavrularına saklanma alanı sağlamamak rahatsız ediyordu beni. Ve adapod rumuzlu Okan Kızılay'ın Green Diamond adlı tanıtımını gördüm;



O kadar hayran kaldım ki, canım sıkıldığında ara ara açıp fotoğraflara tekrar tekrar bakar oldum. Yetmedi masaüstü resmi bile yaptım. Bir tank kuruyorsunuz ve tanımadığınız birisi onu masaüstü yapıyor, hemde o kadar iaplc dereceli akvaryum varken. Düşündüm adamın haberi bile yok bu durumdan. İmrendim ve övgülerimi sunarak Hemen Okan Bey ile yazışıp arka plandaki heybetli bitkilerin ismini sordum, satışını sordum; bir kaç haftaya kadar satışa çıkaracağını söyleyip, bakımı, yapraklarının narinliği vs konularda hemen yardımcı oldu sağolsun. Adam yardım etmiş, sorularını cevaplamış, kibarlıkla bir kaç haftaya kadar satışa çıkaracağım diye belirtmiş insanlık yapmış. Ama hobici bekler mi? Siparişi verip bir saat sonra arayıp abi ne zaman kargoluyorsun bugün çıkar mı diyen güruhuz biz. Hemen almalıydım hemen tanka ekmeliydim. Ertesi gün forumda bir başka arkadaştan yirmi kök kadar aldım ve hemen önüne Okan Bey'in yaptığı gibi bir kök koyup arkasına diktim;



 
Cubalarım ve parvulalarım zaten gayet iyi yayılıyordu. Sorun yoktu, komposizyonu  bozan subulata, gül gibi bitkileri hediye ettim.




Heteranthera Zosterifoliao nun gelişimi çok şaşırtmıştı beni; neredeyse bir kaç saat izlesen büyümesini boy atmasını gözle görecektim gibi. Bir haftada boyu iki katına ulaştı ve ikinci bonsai'yi ekledim:




Bundan sonra Okan Bey'in Green Diamond isimli akvaryumu gibi arka tarafta bütünleyici bir görüntü yaratmak adına sol tarafada Heteranthera Zosterifoliao yu ekledim ve haliyle bonsailerin konumunu değiştirmek zorunda kaldım. Işığı kesilen parvula'lar sarardı fakat seçenek yoktu, zira hardscape yoktu. Böylece tankın son hali ortaya çıktı: 





Tankı fotoğraflama ayrı ve anlatılamaz zorlukta bir konuymuş. Yarışma katılımının en son başvurusu ayın son günü olarak hatırlıyordum fakat 21'i 23:59'da bitiyormuş. Bitkileri ayarla güzel gözükmesini sağla, yok şu zosterifolia ların yüzü makineye baksın vs derken saatlerce uğraş, sonra gelsin fotoğraflama derdi. Flaş lı çeksen olmuyor flaşsız çeksen üstündeki t shirt ün deseninin ayrıntısına kadar fotoğraflıyorsun. Yarışma katılımının son saatinde google a bitkili tank fotoğraflama teknikleri yazıp, okumaya çalışıyorsun, yüzlerce terimin içinde kayboluyorsun. Zaten saat 23:00'a gelmiş birde sd kart okuyucu çalışmıyor. Ellerim titriyordu 23:58 de son üçüncü fotoğrafı yüklerken. Bu ne biçim bir heyecan, koşturmaca inanın hayatımda salgılamadığım adrenalini salgıladım o gün.

Ve en önemlisi m4rjyn nickli Mutlu Kulaksız'ın hem dizayn hem de teknik konularda yardımları için teşekkür ediyorum. Keşke lobi yapacak kadar çok kişi tanısaydım forumda ama malesef koca forumda bir tek Mutlu Kulaksız ile tanışıklığımız/arkadaşlığımız oldu. Ona sordum difüzöründen mayalısına yardımcı oldu usanmadan sağ olsun.

Yarışma sonuçları ile alakalı buradan yorum yapmaktan üzüntü duyuyorum; "özel" olan forum üyesi arkadaşların ithamları sonucu rahatsızlık duyuyorum. Lobi yapıldı evet ama o buna bu şuna çatarken birinci olarak aradan sıyrıldım. Ama Muhammet Bey'e bildirdiğim gibi amatör bir yarışma bu, önemli olan paylaşmak, paylaşarak bu disiplinde daha iyi yerlere gelmek hem forum olarak, hem ülke olarak. Belirtmeliyim ki dediğim gibi forumda tek arkadaşım olan Mutlu Bey'e teşekkürler. Kendisine bile yarışmadan bir hafta sonra haber veriyorum etik olabilmek adına. Bence önemli olan bu beş altı aylık süre boyunca harcanan emek karşılığı birilerinin bu emeğe elle tutulur, somut bir nişan vermesi kaçıncılık olursa olsun. Bana oy verenleri kırmadan bu açıklamayı olabildiğince yapmaya çalıştım umarım kimse kırılmamıştır. (Göktuğ Bey hariç:)







Severin2014-06-05 23:21:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AkmanbeyÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,133091[/C] [B]12245,2[/B] [C]3,3,133091[/C]
Kayıt: 12/08/2012
İl: Bursa
Mesaj: 674
AkmanbeyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2014 11:33
Akvaryumunuzun evrimini ve hakedilmiş birinciliğin hikayesini çok güzel anlatmışsınız. Tebrikler. rekurrens142014-06-03 11:34:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2014 12:02
Cool story :) hep bunu demek istemişimdir.

Elinize sağlık. Dün de okumuştum devamını bekledim. Fotoğraf dediğiniz gibi büyük sıkıntı. Onun dışında bir hayli yol aldığınızın farkındasınız zaten. Yalnız ufak bir sorun var. Bitkilerin sağlığı ideal ölçüde değil gibi. Özellikle parvulalar fazla sararmış. Mesela Okan Bey'in tankının bu kadar göze hoş gelmesinin nedeni büyük ölçüde bitkilerin canlılığıdır bence. Sağlıklı ve dolgun renkli bitkilerle yaptığınız tasarımlardan daha çok keyif alacağınızı da söylemek isterim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SeverinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10380,1[/B]
Kayıt: 15/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 284
SeverinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2014 23:38
[QUOTE=rekurrens14]Akvaryumunuzun evrimini ve hakedilmiş birinciliğin hikayesini çok güzel anlatmışsınız. Tebrikler. [/QUOTE]

Değerli görüşleriniz için teşekkürler. Birinciliği hak etmedi tam diyelim ama  :) güzel tanklar vardı. Hatta zaten kafadan birinci şu diyebileceğim tanklarda vardı. Daha da güzel tanklar vardı, fakat ağaçlar yardımcı oldu, tanka katma değer kazandırdı. Beğendiğiniz için teşekkürler.
Severin2014-06-03 23:41:33

[QUOTE=Keys]Cool story :) hep bunu demek istemişimdir.

Elinize sağlık. Dün de okumuştum devamını bekledim. Fotoğraf dediğiniz gibi büyük sıkıntı. Onun dışında bir hayli yol aldığınızın farkındasınız zaten. Yalnız ufak bir sorun var. Bitkilerin sağlığı ideal ölçüde değil gibi. Özellikle parvulalar fazla sararmış. Mesela Okan Bey'in tankının bu kadar göze hoş gelmesinin nedeni büyük ölçüde bitkilerin canlılığıdır bence. Sağlıklı ve dolgun renkli bitkilerle yaptığınız tasarımlardan daha çok keyif alacağınızı da söylemek isterim. [/QUOTE]

Devamını bekledim demişsiniz, insan ne oldum değil ne olacağım demeli lafına bir örnek. Tam iştahla yazıyı yazıyorum malum yağmur bastırdı ve garajı su bastı apar topar yazıyı yarıda kesip bina sakinlerine yardıma indim. Yoksa en nefret ettiğim yazılardır, editlenecek, arkası gelecek tarzı ibareler:)

İkinci tespitinize gelirsek, hayli yol aldım nasıl denilebilir, bu benim bitkili ile ilk tanışmamdı, deseler işte şu senin tankın beş ay sonra inanmazdım. Ayrıca bu yazıyı bu kadar uzun yazmamdaki amaç genele ukalalık gibi gelse de, (sonradan okuyunca fark ettim kendimin ne yazdığını) odaklanmak istediğim konu forumun tanka ne kadar etki ettiği idi. Direk birinci elden bir etki söz konusu. Okan Bey'in akvaryumu olsun Ömer Bey'in bonsai'si olsun. Yani benden çıkan pek bir orijinal kompozisyon söz konusu değil, tamamen herkesin katkıları ile oluşturulmuş bir çalışma olarak görüyorum. 

Sağlıklı değil şu vakit bitkiler özellikle parvulalar, bu durum parvulaların arasında bulunan bonsai üzerindeki christmas moss'un ışığı kesmesi aynı zamanda altıncı ayını dolduran akvaryumun artık kökten besin verememesine bağlıyorum zira parvula kısmı olan sol taraf hariç tankın her yerinde yemyeşil parvulalar var fakat oraya misket gübre takviyesi yapamıyorum o kadar sık ki parvulalar. 

Zaten yeni bir kurulum yapacağım önümüzdeki aylarda misket gübre vs ile bulandırmak istemiyorum ortalığı zaten misket gübre bir ay sonra kadar besin vermeye başlar köke o vakitler bozacağım. Yazın kurulum biraz sıkıntılı hatta aşırı riskli ama, deneyeceğim gene de. Bakalım göreceğiz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2014 00:08
Bir konuda yazın kurulum yapmanın daha avantajlı olduğu yazılıyordu. Nedeni de bakterilerin sıcak havalarda daha hızlı ve rahat üremesiydi sanırım. Bana mantıklı gelmişti açıkçası. Yeni kurulumunuzu takip edeceğim. İnşallah güzel şeyler çıkar ortaya.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Am@deusÇevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 470
Am@deusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2014 01:45
Okan bey'in akvaryumunda fark yaratan birazda fotoğraf ekipmanı zaten hepimiz aynı dert'den müzdarip değilmiyiz  

Uğur bey evet sıcak havalarda bakteriler daha hızlı gelişir, sizin konunuzda bahsettiğim üstad yine bu konuyada değinmiş. Mesela sıcaklık ilerki günlerde artacak hem sıcağa dayanacak hemde suyumuzu düzenleyecek bitkiler lazım. Mesela yakın zamanda nano kurdum, Çınar ve zeytin gibi bitkiler ekledim.
http://www.akvaryum.com/forum/yosun__%28alg%29__guncesi_k279947_sn4.asp?PID=2181478#2181478

Bu arada sanırım bitkinin adını hatırladım, tenellus ailesinden hızlı gelişmiyor (en azından bende öyle ) Toz, spot gibi yosunlara ilk bu tepki veriyor. Bende gallaraga tarzında üzerine kadar kuma gömdüm. Bloood varyetesi.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2014 13:38
Paylaştığınız linkte çok faydalı bilgiler mevcut. Görenlerin işine yarayacaktır.

Bu arada bendeki bitki tenellus da değil sanırım. Tenellusu inceledim o da kökten yaprak veriyor. Yukarı doğru gövde çıkmıyor. Bendeki bayağı gövdeli yapraklı bir bitki. Akşam ayrıntılı fotoğraflarını paylaşırım. Sevgin beyin konusunu kirletmeyelim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Am@deusÇevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 470
Am@deusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2014 14:56
[QUOTE=Keys]Paylaştığınız linkte çok faydalı bilgiler mevcut. Görenlerin işine yarayacaktır.

Bu arada bendeki bitki tenellus da değil sanırım. Tenellusu inceledim o da kökten yaprak veriyor. Yukarı doğru gövde çıkmıyor. Bendeki bayağı gövdeli yapraklı bir bitki. Akşam ayrıntılı fotoğraflarını paylaşırım. Sevgin beyin konusunu kirletmeyelim. [/QUOTE]

Direk tenellus değil uğur bey, aynı aileden olduğuna şüpheleniyorum ayrıca bitki yukarı doğru gitmiyor en azından 6 aydır bende böyle. hiç ilerlemedi ama kızarmaya devam ediyor.



Sevgin bey kusurumuza bakmasın, saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SeverinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10380,1[/B]
Kayıt: 15/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 284
SeverinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2014 21:02
Utri ve cuba'lar sanırım sıcaklardan dolayı kumdan çıkıp eridiler. Kuratabildiklerimi dikmeye çalıştım. Ne hikmetse yarışma zamanı sapsarı olan parvulalar ise şimdi yemyeşil ve çok sağlıklı. Yavruluk için kusura bakmayın. 



Bu moss larda görüntüyü bozmakta parvula ile takas ettim ama yeşil gözüküyordu poşette malesef çöpe atmaya bile utanıyorum direk yakılmalı. Zira birisi flame moss biriside singapur moss imiş. Böyle satışını yapan arkadaşlar var forumda ne yazık ki.



Anubias nana petite lerin üzerinde yeşil noktalar var sorunu bile var yardımcı olmasını rica ediyorum;



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2014 21:12
O mossları direkt çöpe atın bence hocam. Tam seçemedim ama sanırım sağdaki öbekte ciddi bir yosun öbeği de mevcut. Ya da ben yanlış gördüm. Zaten onların içinden flame moss çıkması imkansız gibi.

Anubias pek ışığı sevmez diye biliyorum. O nedenle direkt ışığın altında kalınca ufak yosunlanmalar veya yanmalar olabiliyor. Bir süre için ağacın altına ya da arkadaki bitkilerişn önüne ışıktan korunacak şekilde koyup gözlemleyin derim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

soner-canÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,2,154882[/C]
Kayıt: 07/12/2013
İl: Bursa
Mesaj: 405
soner-canÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2014 22:09
üstadım mosslar gorsellıgı bozmuş olabılır, ama karıdesler için çok güzel bır besin kaynağı olmuşa benziyor;) benim gozlemledıgım kadarıyla sağ obekteki mossların arasındakıler fleme, benzettım bir müddet tankta kalmasını onerırım,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SeverinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10380,1[/B]
Kayıt: 15/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 284
SeverinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2014 22:27
Valla şimdi bakıyorum yüzlerce kiraz karidesler ile birlikte çok güzel bir görüntü ortaya çıkmış sarı kırmızı olmuş orası :) biraz daha tankta tutacağım ki en azından bir kaç tutam kurtarabileyim ve yeni dizaynda kullanabileyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir