Gübrelemede Destek


eryanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/11/2015
İl: Ankara
Mesaj: 190
eryanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2018 17:29
[QUOTE=akvaryumozgur]

Bilmediğim için soruyorum. Tropica ve ADA 'nın aynı anda demir ve fosfat içeren gübreleri var. Bunlarda da aynı sorun olmaz mı?
Akvaryumda tablet şeklinde demir ya da demir içerikli toprak altı ya da üstü gübre kullanıyoruz, fosfat verdiğimiz sorun olmuyor mu.[/QUOTE]

Fosfatla demirin yoğunluğuna ayrıca demirin şelatına göre değişiyor. Tablet şeklinde olanlar : tabana gömülenler kumun toprağın altında bekliyor, direkt akvaryuma attıkların yavaş yavaş çözünüp suya karışıyor veya o da tabana çöküyor zamanla.

Adanın gübreleri Ada as ile kullanmak için yapılmış, set gibi. Güçlü tabana hafif dozlama yapılıyor Ada'nın önerdiği adımlarla. Fosfatlı gübresini bilmiyorum duymadım. Tüm olayı her şeyi barındıran toprağı, gübre olarakta sana potasyum / nitrat / nitrat + potasyum / demir / demir + potasyum dozlatması. Tedavülden kalkan eski fosfatlı gübresi varsa tekrar ediyorum bilmiyorum, hakkında bişey okumadım hiç.

Tropicanın da olayı amonyum kullanması(yeşil olanında). Diğer tüm elementler eser miktarda. Mesela 1 ppm fosfat için 100 litreye 101 ml dozlaman gerekiyor. 300 mllık gübresi 60-70 liraya arası bir fiyata almıştım denemek için.

Peki demirle fosfat aynı kapta olunca sorun olmaz mı? Demir şelatlıysa olmaz. Demirin şelatı suyuna uygun değilse sorun olur.



Beğenenler: [T]156609,gokmgun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozkurtozgurÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[C]2,2,200471[/C]
Kayıt: 07/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 689
ozkurtozgurÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2018 20:48
[QUOTE=eryan]
Fosfatla demirin yoğunluğuna ayrıca demirin şelatına göre değişiyor.
Adanın gübreleri Ada as ile kullanmak için yapılmış, set gibi. Güçlü tabana hafif dozlama yapılıyor Ada'nın önerdiği adımlarla. Fosfatlı gübresini bilmiyorum duymadım.
[/QUOTE]

Bilgiler için çok teşekkür ederim. O halde micro ile NPK aynı gün olmaz diye bir şart yok.
ADA'nın Brighty special lights modeli gübresi fosfat içeriyor, aynı zamanda eser miktarda demir de kapsıyor.

[url=https://hizliresim.com/qGEabq][img]https://i.hizliresim.com/qGEabq.png[/img][/url]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2018 23:07
EDTA şelatlı demirin fosfatla etkileşime girmesi büyük ihtimal, DTPA ise fosfatla kullanılabiliyor. DTPA pH 7 ve üzerinde daha verimli olurken, EDTA tersi durumda. Buna göre seçim yapılarak aynı gün veya bir gün ara değerlendirilmeli.[EDIT]Tunc Berk,2018-02-06 23:08:31[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir