İki Tepe Bir Vadi - Düşük Destekli


Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2012 16:03
Fotoğraf:

Boyut (cm): 130x50x55Y

Kapasite (litre): Brüt: 357 Litre, Net: 250 Litre

Canlılar:
  13 Adet Betta İmbellis, 1 adet Otocinclus affinis ve 1 adet Ay Moli

Bitkiler:
Alternanthera Reineckii, Bacopa monnieri, Hydrocotyle verticillata, Lilaeopsis brasiliensis, Rotala rotundifolia, Hemianthus micranthemum, Riccia Fluitans

Malzemeler: 500 gram kadar bataklık torfu içeren sihirli bitki toprağı, 40 kg akvarkum marka yerli siyah kum, 25 kg aqua deco siyah kum, dereden toplanan kayalar, mango kökü, Tetra ex 1200 dış filitre, 70 cm uzunluğunda bitki tutacağı, elektronik zamanlayıcı priz.

Işıklandırma: Arkadan öne doğru 36w t8 Sylvania Grolüx, 36w t8 Sylvania Aquastar, 36w/965 t8 Osram Biolux. Toplam 108 w ışıklandırma zamanlayıcıya bağlı şekilde 6 saat açık, 6 saat kapalı prensibi ile günde 12 saat çalışıyor.

Akvaryum Bakımı: Çürüyen yaprakların toplanması, Haftada bir %10 su değişimi

Kullanılan Yemler: Sera bettagran, tetra discus

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Nematod sorununa Andazol şurup işe yaramayınca Sitraks şurup kullanıldı. Bitkiler için makro besin olarak kendi imalatım olan potasyum sülfat, potasyum nitrat ve amonyum fosfat, mikro elementler için sarı çiçek coşturan ve markasını hatırlayamadığım fosfat miktarı çok az olan bir sıvı gübre.


Düğünümden hemen önce akvaryum kurulumunu bitirmek istediğim için kurulum işlemi epey uzun ve meşakatli oldu. Neredeyse gerekli olan hiçbir şeyi yaşadığım ilçede bulamadım. Bu nedenle malzemelerin bir çoğunu internetten getirmek zorunda kaldım. Kafamda iki dağ arasında bulunan bir vadi konsepti vardı. Yaşadığım şehirde taş market bulamadığımdan dağ fikri yerini iki tepe firkine bıraktı. Tepeleri oluşturmak için gerekli yükseltiyi doğadan topladığım kayalarla sağlamak istiyordum ki şanssızlığın böylesi tam dere kenarına gittiğim gün yağmur bastırdı. Bir yandan tepemizden yağmur yağarken bir yandan da terliklerle dereye dalıp uygun kaya bulmaya çalıştım. Bolca ıslandıktan ve bir şişe tuz ruhunu bitirdikten sonra salınım yapmadığını düşündüğümüz kayalarla evin yolunu tuttuk. Eve döndükten sonra da 4 saat kadar kum yıkama seansı sürdü ve gece 1 gibi akvaryumun genel şeması (hardscape) şu hale geldi.



Resim gecenin bir vakti ışıksız bir şekilde çekilde çekildiğinden pek belli olmuyor ama vadinin sağına ve soluna derinliği artırması için kayaları büyükten küçüğe doğru sıraladım.

Düğünüme son 4 gün kala bitkiler elime ulaştı ve yine gece yarısı saat 2'ye kadar bitkileri dikmekle ve suyu doldurmakla uğraştım. 2 mahalle arası kadar mesafede bulunmasına rağmen bitkileri gece saat 10'da elime ulaştırabilen aras kargoya da bu vesile ile selamlarımı ve sevgilerimi iletiyorum!



100 kök kadar Lilaeopsis brasiliensis ve karasal ortamda yetiştirildiğini tahmin ettiğim mini boyda Hemianthus micranhemun'ları görünce bitki dikme işleminin hızlı olması için akvaryuma suyu doldurmadan bitkileri dikmeye başladım.



Dikme işlemi bittikten sonra suyu doldurmaya başladık ve gece yarısı 2 ye kadar hortum ile çeşmeden su doldurduk.





Lilaeopsis brasiliensis'ler beklentilerimin üzerinde bir boyda gelince vadide yapmayı planladığım düz bitki görüntüsü biraz bozuldu. Ya bunlar Lilaeopsis brasiliensis değilde farklı bir Lilaeopsis türü ya da su dışında yetiştirildiğinden kendilerini aşmış durumdalar. Zamanla akvaryuma uyum sağlayıp yeni yapraklar çıkardıkça ortaya çıkacaktır.





Süngere ve tele sarılı halde gelen Riccia Fluitans suda batmayınca elimde tek kalan kayaya misina ile tutturup akvaryumun köşesine bıraktım.



Hemianthus micranhemun'lar cüba ile karıştırılabilecek kadar ufak bir şekilde elime ulaştı. Açıkçası dikmekten de en çok korktuğum bitkiler oldular. Yuvarlak topu 4 eşit parçaya ayırmaya çalışıp 2 tepenin de orta kısımlarına ektim.





Kurulum işlemi bittikten sonra genel bir fotoğrafını çektim fakat su daha yeni dolduğundan bol miktarda hava kabarcığı oluştu.



Artık düğünüme 2 gün kalmıştı ki son siparişlerim olan kiraz karidesler ile birlikte, Rotala rotundifolia ve Hydrocotyle verticillata da geldi. Alel acele bitkileri dikip karidesleri suya bıraktım ve şu fotoğrafı çekebildim. Fotoğraflar cep telefonu ile çekildiğinden kötü çıkmış olabilir daha sonra geniş perspektiften ve doğru düzgün bir fotoğraf makinası ile görüntüleri ekleyeceğim.



Kurulum ile ilgili her türlü öneri, görüş ve eleştirilerinizi bekliyorum.
Acil Stop2012-06-28 15:04:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TosbishÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2010
İl: Adiyaman
Mesaj: 472
TosbishÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2012 16:32
Çok güzel bir paylaşım. Ellerinize sağlık. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

heartmakerÇevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2009
İl: Adana
Mesaj: 157
heartmakerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2012 10:02
Hayırlı olsun Ergün bey bitkileriniz sağlıklı görünüyor bu çok önemli benimkiler epey yıpranmış geldiğinden toparlanmaları iki haftayı geçmişti. Şimdi eleştirilere gelelim bence arka fon sade olmalıydı iki tepe tasarımına (kumdan tepe)  kayalık arka fon değilde düz renk fon olabilirdi. Birde kum tepeler pek doğal olmamış. Daha önce bir sayfada görmüştüm bir arkadaş bayan çorabı içine dere kumu doldurup yükseltiyi o şekilde ayarlıyordu. Uygun kayalar bulmak çok önemli, zaten kayalar çevresindeki boşluklara uygun Mosslardan koyunca ve mosslar kaplayınca orası bir dağ görünümüne kavuşuyor. Kurulum malzemeleriniz ideal, aydınlatmayı 4-3-4 olarak başlatıp sonra artırsaydınız nasıl olurdu.
Takipteyim başarılar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2012 10:53
Önder bey güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Arka fon konusunda hemfikiriz daha mavi ve bulut görünümüne yakın bir fon arıyorum bulunca ilk işim arka fonu değiştirmek olacak.

Tepelerin daha doğal gözükmesi için ne yapmam gerekirdi. Aslında yanlara ve arkalara doğru kumu tekrar yükseltmeyi düşündüm ancak kum bittiği için maalesef bu fikri hayata geçiremedim.

Bitkiler ilk geldiğinde su bitkisi değilde saksı bitkisi gibiydiler. Hele Lilaeopsis brasiliensis'leri görünce dehşete düştüm denilebilir. Daha önce de tabanda 3-4 cm boyunda Lilaeopsis brasiliensis'leri kullandığımdan bunlar bana başka bir tür gibi geldi. Genel olarak bakıldığında ise bitkilerin formundan memnun kaldım.

Yalnız bitkilerle birlikte 2 salyangoz türü ve ilk önce planarya zannettiğim nematod'lar da akvaryuma girdi. Nematod sorununa bir çözüm bulamazsam komple akvaryumu yeniden kurmak gerekecek. İki yerden bitki geldiği için şu lanet nematod'ların nereden akvaryuma girdiğini anlayamadım. Bu kadar sorun olabileceğini düşünmemiştim ama akvaryuma yeni bitki eklemeden önce mutlaka karantina tankında 10 gün geçirmesi gerekiyormuş.


Aydınlatmayı 6 saat açık 6 saat kapalı şekilde tutarak bitkilere 1 günde 2 defa gün dönümü yaşatmayı ve bu şekilde bitkilerin metebolizmasını hızlandırmayı amaçlamıştım. Son 2 gündür Hemianthus micranhemun'ların üzerinde fuzz alg olduğunu tahmin ettiğim yosunlardan yükselmeye başladı bir kısmını temizledim ancak hepsini alamadım. Eğer yosun sorunum artarsa ışıklandırma sistemini değiştirmeyi düşünüyorum.

Kurulum yapılalı 14 gün oldu yeni fotoları ekliyorum.

Riccia'lar coşmuş durumda.

 





Arka plan bitkilerinin boyları epey uzamış ancak gövdelerinden saçak gibi kök salıyorlar. Dün 5 ppm potasyum eklemesi yaptım. Bir süre az miktarda potasyum eklemeye devam edeceğim.





Nematod sorununu çözdükten sonra da sol tarafa mango kökünü ekleyeceğim.




Acil Stop2012-06-05 22:16:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

heartmakerÇevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2009
İl: Adana
Mesaj: 157
heartmakerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2012 09:01

Kardeş iyi yolda gidiyorsun bitkilerinin gidişatı iyi ufak tefek tasarımla oynarsın zamanla oturur vadi tepe tasarımlarında kaya kullanmak daha şık bence, kolaylıklar dilerim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2012 10:03
Merhaba öncelikle hayırlı olsun, Lilaeopsis brasiliensis bitkisi co2 olmadan adaptasyonda sorun oluyor ve gelişimler çok yavaş oluyor bilginiz olsun.
 
Gelişmeleri takip edeceğim inşallah, low-tech tankta tasarım sıkıntısı yüksek oluyor umarım hayal ettiğiniz tasarımı gerçekleştirebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kemal.dÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2011
İl: Izmir
Mesaj: 115
kemal.dÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2012 12:42
Öncelikle yeni tankınız hayırlı olsun. Özellikle riccialar olmak üzere tüm tankınız çok güzel. Fakat bir uyarım olacak. Sanırım Althernanthera reinreckii almışsınız. Bu bitkiyi bende çok severim ama ben low-tech tankta beceremedim yüksek ışı ve biraz co2 isteyen bir bitkidir. Ben başaramadım umarım siz başarırsınız :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2012 09:10
Kemal Bey Alternanthera Reineckii aslında çok yavaşta olsa low-tech tankta da oluyor lakin tabandan besini iyi alması gerekiyor. Tankımda 2 kök var gelişimleri çok çok yavaş ama yine de tabansan aldığı besin iyi olduğu için gelişim gösteriyorlar. Tabana saksı toprağı eklemek low-tech tanklarda güzel sonuçlar verebiliyor. Tabiki ışık oranı da önemli 100x40x50y tankımda 138w ışıklandırma yapıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2012 12:47
Hakan Bey teşekkür ederim. Tankınızı ve kurulumunuzu inceledim düşük destekli sistemler ile çok başarılı sonuçlar elde etmişsiniz. Sizin tecrübelerinizden de yararlanacağım. Lilaeopsis brasiliensis hakkında çok haklısınız eski tankımda adapte olmaları ayları almıştı yine de doğru dürüst yayılmadılar. Bu yüzden 100 kök ekerek olabildiğince alanı kaplamaya çalıştım. Aslında mayalı sistem kurup dış filtre ile çözerim diye düşündüğümden kolay bitkilerin yanında biraz zor bitkileri de tanka ekledim.

Kemal bey size de teşekkür ederim. Alternanthera Reinecki şimdilik bir sorun çıkarmadı. Çoğu bitkinin yavaş da olsa düşük destekli sistemlerde büyüyebileceğini düşünüyorum.

Hakan bey dediğiniz gibi az miktarda bitki torfu ekledim ve üzerine bitkileri ekledim. Hiçbir gübreleme yapmamış olmama rağmen Alternanthera Reinecki belki de bu yüzden yeni yapraklar çıkarmaya başladı.

Dün gece bir anda siyah sakal yosunu sardı tabanı. Araştırdığıma göre nitrat eksikliğinden olabiliyormuş. Sadece nitratmı eklesem sarı çiçek coşturan mı eklesem diye karar veremedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

heartmakerÇevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2009
İl: Adana
Mesaj: 157
heartmakerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2012 15:20
Siyah sakal yosunu bir gecede oluşan bir yosun türü mü? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2012 15:33
Önder bey nazar değdi herhalde. Dün eve geldiğimde yosun sorunum yoktu. Gece yatmadan önce sol tarafta bulunan tepenin üzerinde sakal yosunu oluştuğunu gördüm. Sabah kalktığımda sol tepeyi ele geçirmişler, arka tarafa yayılmışlar, vadi içinde oluşmuşlar ve sağ ön tarafta epey uzamış durumdalar. Bir gecede bu kadar hızlı büyümeyi nasıl sağladılar anlamak mümkün değil.

Sitraks şurubu damlattığım yerlerde bol bol yosun oluşmuş. Şurubun içeriğinde sakkarin olduğunu okudum belki de şurubun etkisi ile denge bozulmuş olabilir. Su değişimi ve nitrat takviyesi yapmayı düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2012 10:13
Ergün Bey, tankınıza mümkün mertebe farklı ilaç vs. uygulamayın, ışıklandırma sürenizde ilk başlangıç için çok fazla ki ilerleyen günler içinde fazla olacak zaten 12 saat ışıklandırma yerine ilk başlangıç için 3a-3k-3a usulü 6 saat aydınlatma ve ilerleyen günlerde bitkilerin adaptasyonu sonrası 4-3-4 usulü 8 saate çıkarırsınız. Bitki yoğunluğunuz az, taban iyi olduğu için fazlalık besinlerin yosun yapması normaldir bence 3 günde 1 %20 su değişin gübreleme hiç yapmayın ve tankınıza hızlı gelişen zeytin, çınar gül vs. türü gövdeli bitkilerden ekleyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

heartmakerÇevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2009
İl: Adana
Mesaj: 157
heartmakerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2012 10:19

Sizin bu tip olayları başarı ile atlatacağınızı ümit ediyorum Ergün bey canınızı sıkmayın


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2012 12:19
Hakan bey haklısınız sorunun temeli bitki yoğunluğunun düşük olması olabilir. Yeni evlendiğimden fırsat bulup su değişimi de yapmayarak besinlerin birikmesine neden oldum. Balık da eklemeyince bitkiler nitrat ve CO2 eksikliği çekmiş olabilir. Dün epey bir araştırma yaparak siyah sakal yosununun en büyük nedeninin düşük nitrat ve yüksek fosfat düzeyleri olduğunu öğrendim. Bu yüzden bitkiler besini kullanamıyor ve siyah sakal yosunu oluşuyormuş. Ben de dün akşam %10 su değişimi ve 3 ppm nitrat dozlaması yaptım. Sabah baktığımda yeni oluşan yosun görmedim. İnşallah başka yosun oluşumu olmaz. Hızlı büyüyen bitki ekleme fikri çok mantıklı ama aslında baktığınızda bende bulunan bitkilerin büyük çoğunluğu hızlı büyüyen türden bitkiler.

Bir önceki deneme amaçlı baktığım tankımda bu ışıklandırma düzeni ile sadece diatom algi görmüştüm ki o da yeni tanklarda genelde oluşuyor. Başarılı olan bir yöntemi devam ettirmeyi amaçlamıştım bilmiyorum belki de hata yaptım. Eğer sorunlar devam ederse ilk iş ışıklandırma sistemini değiştirmek olacak.

Önder bey teşekkür ederim. 1 tane Otocinclus affinis aldım karidesler de var inşallah doğal yöntemlerle atlatabilirim. :) 
Acil Stop2012-06-08 13:48:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir