İlk akvaryum kurulumu hatalar hatalar.


allyÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2014
İl: Samsun
Mesaj: 9
allyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2014 16:40
Bir akvaryuma sahip olmayı hep istedim, ama kendime sunabileceğim binlerce bahane ile bir türlü akvaryum alamadım. 
Bir gün müşterilerimden biri bana iki kaplumbağayı plastikte getirdi, "bakarmısın" dedi. Benim akvaryum maceram böylece başladı. Önce plastikte bu canlıların yaşamayacağını düşündüğüm için mağazaya koyabileceğim büyüklükte bir akvaryum aradım. Akvaryum buldum ama, ya arkadaş alışken biraz daha iyisi oldun diye 20 litrelik yerine 50 -60 litrelik büyükçe birşey aldım, içini süsledim. Sonra baktım kocaman akvaryuma 2 kaplumbağa az geliyor; bari iki üç balık alayım dedim kendi kendime. Tabi sonradan öğrendim insanlar kendi kendine konuşurlarken saçmalıyormuş! Evcil hayvanlar satan bir mağazaya gittim oradan karışık 10-15 kadar küçük balık seçtim; hepsinin adını ve özelliklerini sonradan öğrendiğim, Japon, Melek, Tetrazone v.b. Arkadaş bir Allah'ın kul demez mi bu balıklar aynı akvaryumda biraz zor yaşar diye... Hele kaplumbağa ile !!! Arada ısıtıcı lafı duydum bir ısıtıcı aldım, soğuk balıklara iyi gelmezmiş. (İyi de arkadaşımın japonları neredeyse buzlu suda yaşamıyormuydu ?)
İlk önce japonlarım gitti, kayboldular! Resmen akvaryumdan kayboldular. Ölünce diğer balıklar yediler diye düşündüm. Sonra adını bilmediğim bir balık da kaybolunca ciddi ciddi kaplumbağalardan şüphelenmeye başladım, Birkaç gün sonra pusuya yatan kaplumbağayı Melek balığını yakalarken görünce kaplumbağalara teşekkür ettim ve gönderdim. 

Birkaç yeni balık hediyesinden sonra 60 cm'lik akvaryumunda yaklaşık 60 balık oldu, bir gün balıklardan biri öldü diğer gün iki üç tane daha öldü; ertesi gün iki üç tane daha... Ayrıca balıklar da garip davranışlar sergilemeye başlayınca evcil hayvan mağazalarından birine gittim durumu anlattım. Bana iki ilaç verdi diğer akvaryumlardan gelen balıklardan birinin hasta olduğunu ve bütün akvaryuma yayıldığını söyledi. (Dikkatinizi çekerim ben hala amonyak diye bir şey bilmiyorum ve Azotu da periyodik cetvelden tanıyorum.) İlaçları aldım, akvaryumun ısısını artırdım, tuz ekledim ve ilaçları kullanmaya başladım, iki gün balıklara bir şey olmadı ve üçüncü gün tekrar ölümler başlayınca ben de soluğu bir başka mağazada aldım. Bana elimdeki balıkların dayanıksız olduğunu ve bu işe başlayacaksam çiklet balıkları ile başlamam gerektiğini çikletlerin dayanıklı neredeyse ölümsüz olduklarını anlattı. (Gördüğünüz gibi henüz balığın adını bile yazmayı bilmiyorum.) 

Bu arada bir arkadaşım 2.5 metrelik bir akvaryum yaptırdığını ve eski 1.5 metrelik akvaryumu istersem bana verebileceğini söyledi ben de atladım. (O zamanlar akvaryumların patlayabileceğini bilmiyordum.) Yeni akvaryumu aldım, güzel az kullanılmış bir filtreyi arkadaşımdan aldım. (Fluval 405) ve herşey yeniden başladı. Elimdeki balıkları chichlid ile değiştirdim. (Balık hakkında ansiklopedik bigiyi aldım tabii; yazılımını öğrendim en azından. ) Arkadaşlar sağolsun bu sefer hediye olarak değişik türde chichlid balıkları getirdiler. Böylece ikinci maceram başladı.

Birkaç gün herşey güzel devam etti. Çünkü işi öğrenmiştim  yeni akvaryum için iyi bir ısıtıcı aldım, akvaryumu doldurdum iki gün sistem çalıştı su ısındı. Üçüncü gün bütün balıkları attım içine 60 küsür balık büyük akvaryumda eğleniyorlardı. Akvaryumun eksik kalan suyunu ilave ettim mağazayı kapatıp huzur içinde evime gittim. Sabah  iş yerine gelip arka tarafa geçtiğimde sanki suya bastım, akvaryuma baktığımda suyun yarıya düştüğünü gördüm en önemlisi de kocaman bir çatlak gördüm. Önümüzdeki birkaç saat temizlikle uğraştıktan sonra bedava akvaryumu kaldırıp onun yerine para ile alabileceğim bir akvaryum aramaya başladım ve böylece bedava başladığım işin astarı yüzünden pahalıya gelecek şekilde akvaryum aldım. Yeniden suyu doldurdum ısıtıcı ve filtreyi çalıştırdım ve bir gün bekleyip balıkları içine attım. (Aslında doğrusu iki gün beklemek !!! ama bir günde yeter dedim. Bakın hala amonyak nitrit nitrat bakteri azot v.b. hiçbir şeyden bahsetmiyorum çünkü hala bilmiyorum. Sitelerde gözüme çarptığını hatırlıyorum ama hele bir akvaryum çalışsın balıklar yerleşsin öğrenirim diye düşünüyorum. )

Aradan 1 hafta kadar geçti balıklar sanki kuma sürtünmeye başladı sonra da filtrenin su girişinde toplanmaya başladılar. Hareketler durağanlaştı ve bir iki gün içinde de ölmeye başladılar. Önce kocaman iki yunus gitti sonra masmavi ahli... Ben hemen öğrendiğim gibi karbonu filtreden çıkardım yerine zeolit koydum filtreyi güzel klorlu belediye suları ile pırıl pırıl yaptım ve çıktım. Ertesi gün geldiğimde birkaç balık birden ölmüştü.... Yine mi hastalık bulaşmıştı bir yerlerden akvaryuma! Yoksa suyu temizlerken ellerim mi mikropluydu ! Neden bu balıkların rengi koyulaşmaya başladı... 

Bunları düşünürken bir anda kafamın içinde dönmeye başladı. Amonyak nitrat nitrit hidrojen oksijen azot döngüsü. Olayın hastalıktan farklı bir şey olduğunu bir anda farketmiştim ve hatamın da sonradan ilgilenmeyi düşündüğüm amonyak nitrat gibi kelimelerin anlamlarının, benim düşündüğümden çok daha önemli olduğunu anlamıştım. Kesinlikle akvaryumu boşaltıp yeniden temiz sularla doldurmanın, filtreyi camları temizlemenin bir işe yaramayacağını farkettim, yapmam gerekenin ne olduğunu öğrenmem hem de bir anda öğrenmem gerekiyordu.

O gün hiç mağazadan ayrılmadım, ertesi gün gece 4 e kadar mağazadaydım ve başta "akvaryum.com" olmak üzere birçok yerli yabancı siteyi inceledim. Azot döngüsünü öğrendim. (Öğrenmek!!! Ben zaten lise de öğrenmemişmiydim! Liseyi bitireli çeyrek asırdan fazla oldu diye mi unutmuştum bu temel gerçeği.!!!)

Bundan sonra yapacaklarımı keşke ilk önce yapsaydım... Keşke okuma özürlü olmasaydım işin sonunda değil de başında okusaydım....

İlk önce acil durum temizleyicisi olarak suyun içinde amonyak ve nitritin çok miktarda olduğunu farkettim ve Sera Toxivec isimli sıvının amonyak ve nitriti anında azalttığını okudum. Çünkü bir azot döngüsü için önce amonyak oluşuyor ve bunu nitrit ve nitrata çeviren bakteriler gerekiyordu. Amonyak da henüz bakteriler oluşmadığı için balıkları öldürüyordu. Toxivec den sonra bakteri kültürü olan Sera Nitrivec kullandım. Böylece amonyağı parçalayan bakteriyi de suyun içine ilave ettim. Suyun sıcaklığını bakterilerin hızlı gelişebilmesi için biraz artırdım. Ben Sera diyorum ama değişik ürünler de var piyasada. Üçüncü gün ölümler durdu balıklarda, sonra da hareketleri normalleşmeye başladı. Artık su değişiminden önce suya mutlaka bir su düzenleyici ilave ediyorum kloru gideriyorum. 

Araştırmalarım sırasında Ocean Free markasının Hydra 30 modelli bir cihazını gördüm. Cihaz bana mantıklı geldi ve kullanmaya başladım. Keşke bu cihazı önceden görseymişim. 

Temel olarak bir aceminin başına gelenleri izlediniz. Yaşadıklarımdan sonra bir daha balığım ölmedi kalan yaklaşık 30 adet balık oldukça sağlıklı. Demem o ki önce okuyun sonra işe başlayın. İşe başladıktan sonra da öğreniyorsunuz ama pahalı ve üzücü oluyor. 
Saygılarımla...

ally2014-05-01 16:45:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BöcekÇevrim Dışı

Kayıt: 14/04/2014
İl: Bursa
Mesaj: 155
BöcekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2014 17:33
Geçmiş olsun.Babamın kullandığı bir laf vardır,der ki;"tecrübe yenilen kazıkların bileşkesidir".Bundan sonra hobine tecrübelerinden faydalanarak devam edersin.Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cankarfxÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2014
İl: Yalova
Mesaj: 13
cankarfxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 01:22
Gerçekten hemen herkesin yaşadığı bu macerayı hikaye tadında özetlemişsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sPiRitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/09/2008
İl: Kirikkale
Mesaj: 676
sPiRitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 01:35
Kötüde olsa bir deneyim olmuş. Hatta bu deneyiminizi okuyan, hobiye yeni başlayacak arkadaşlar da faydalanacaktır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BoratayÇevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 77
BoratayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 01:51
[QUOTE=Markut]Geçmiş olsun.Babamın kullandığı bir laf vardır,der ki;"tecrübe yenilen kazıkların bileşkesidir".Bundan sonra hobine tecrübelerinden faydalanarak devam edersin.Kolay gelsin.[/QUOTE]

Ellerinden öperim babayı iyi cümle ,alttaki tebrik babaya ...Saygılar 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GknbjkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/01/2013
İl: Mugla
Mesaj: 710
GknbjkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 09:44
Merhaba;

Macera tadında özetlemişsiniztamamını sıkılmadan okudum,ayrıca başınıza gelebilecek her türlü şey gelmiş hemen hemen.Akvaryum böyle bir hobi,zamanla tecrübe kazanılarak öğrenilen,forumu keşfeden insanların daha hızlı adımlar atabildiği güzel bir uğraş.

Bütün olanlardan sonra ben istemiyorum olmuyor arkadaş!!!deyip akvaryumu bodruma indirmek yerine,araştırıp,kendinizi geliştirmek adına hobiden vazgeçmemiş olmanız çok güzel.

Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rz356Çevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2014
İl: Izmir
Mesaj: 27
rz356Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 10:55

Ali Bey,

Benzer durumları çoğumuz yaşamışız demekki :( Balık bakmak dışarıdan görüldüğü gibi basit bir iş değilmiş..Şu geçen 1,5 ay'da onu öğrendim.Dediğiniz gibi ufakla başlayayım derken, ''1 kere alınacak-iyisi,büyüğü olsun'' devam edince; görünüşte 100-200 TL ye bitecek iş 500-1000 TL'lere gidiyor :D Olsun,sistem oturunca izlemesi ayrı bir keyif..Eserinizi,göğsünüz kabararak ;Ben yaptım diyince çok daha keyifli oluyor ;)
 
Dediğiniz gibi,balık satarken uyaran yok..Neden; onlar satacak,siz işi bilmediğiniz için öldürüp gidip gene alacaksınız.Balıklar hastalanacak,siz gidip bilmediğiniz bir dünya ilaç alıp-atıp kimini kurtarırken kimini gene öldüreceksiniz..
 
Bu işi olması gerektiği gibi anlatan bir başlığa rastlayamadım.DEtaylı olarak tabi..Canlı kaybettikçe birşeyleri öğreniyoruz.Ben yolda yürürken karıncaya basmamak için sekerken ayağı takılıp sendeleyen adam; sabahları ölü balık görünce akvaryumda müthiş üzülüp ızdırap duyuyorum.
 
Konu ile ilgili açılan başlıklar ya eksik bilgi yada ilgisizlikten size tam bilgi vermiyor.Belki de biz almayı bilmiyoruz konuya hakim olmadığımız için..Hani; hakim olduğunuz bir konuyu, yeni başlayan birine anlatırsınız.Ona sıkıcı-karmaşık gelir ama öğrenince ''ne kadar kolaymış'' der.İşte bizde şu an o aşamadayız.Öğrenince çok daha kolay olacak ama bir bedel mutlaka ödeyeceğiz.Maddi-manevi hem de..
 
Sonuç olarak kalan sağlar bizimdirle,onlara daha uzun ömür diliyorum..
 
Şu satırınız;
 
''
İlk önce acil durum temizleyicisi olarak suyun içinde amonyak ve nitritin çok miktarda olduğunu farkettim ve Sera Toxivec isimli sıvının amonyak ve nitriti anında azalttığını okudum. Çünkü bir azot döngüsü için önce amonyak oluşuyor ve bunu nitrit ve nitrata çeviren bakteriler gerekiyordu. Amonyak da henüz bakteriler oluşmadığı için balıkları öldürüyordu. Toxivec den sonra bakteri kültürü olan Sera Nitrivec kullandım. Böylece amonyağı parçalayan bakteriyi de suyun içine ilave ettim. Suyun sıcaklığını bakterilerin hızlı gelişebilmesi için biraz artırdım. Ben Sera diyorum ama değişik ürünler de var piyasada. Üçüncü gün ölümler durdu balıklarda, sonra da hareketleri normalleşmeye başladı. Artık su değişiminden önce suya mutlaka bir su düzenleyici ilave ediyorum kloru gideriyorum. ''
 
çok hoşuma gitti.Yeni başlayanların mutlaka okuması-değerlendirmesi gerekli ;)
 
Ocean free hydra 30 içinde aşağıdaki önemli ;
 
Ocean Free OF Hydra 30 İç Filtre 550 L/H - 001-IF091
Bilim adamları ve yerel bir araştırma şirketi tarafından ortaklaşa geliştirilen Hydro-Pure teknoloji geleneksel sistemlere göre akvaryumlarda çok daha fazla doğal filtrasyon işlemi yeteneğine sahiptir.

Dünya'da kendi alanında ilk olan, çevre dostu, enerji tasarrufunda etkin Hydro-Pure Teknoloji; tüm su hayatında doğal ve kimyasal kirliliğin olmadığı ortamlar için, süs balıkları endüstrisinde bir örnek teşkil eder.

Hydro-Pure teknolojisinin biyolojik süreci sadece akvaryumlarda atık dönüşümü için etkin ve emin olmakla kalmaz, aynı zamanda enerji tüketiminin minimum seviyede kullanılmasını sağlar.Böylece daha az enerji ile daha çok filtrasyon yapılması sağlanır.

Hydro-Pure teknoloji tekniğinin amacı Amonyak ve nitriti çok düşük elektrik akımı ile hızla nitrojen gazına çevirip akvaryum dışına atar.Bu işlem çok daha az müdahaleci basit ve düşük maliyetlidir.Çok yüksek enerji tüketimi kullanan diğer elek tiriz teknikleri ile karşılaştırılabilir değildir.

Sistemin özelliği yüksek akım ihtiyacı olmadan tüm dönüşüm sürecini katalize eden özel olarak formüle edilmiş orta kısımdaki değişebilir kartuş (Cata-Pure) bulunmaktadır.

Doğal biyolojik filtrasyon ile birleştiğinde Hydro-Pure teknolojisi akvaryumlarda su kalitesinin daha istikrarlı ve balıklara zararlı olan dalgalanmanın (örn. amonyak dalgalanması) önüne geçecektir.Ayrıca amonyak ve nitriti yok ederken nitrat, fosfat ve ph'ı dengede tutar.

Bu teknolojini etkisi ile, su kalitesindeki iyileştirme sonucu balıklarda daha canlı renkler, sağlıklı, hızlı büyüme ve uzun ömürlü olmaları sağlanır.

Örneğin; Akvaryumunuzdaki kurulu sistem ve su miktarı 10 adet balık beslemeye müsait ise Hydro-Pure teknolojisini de sisteme eklediğinizde 50 adet balık besleyebilirsiniz.

Kurulum ve Kullanımı:

 Motor üzerinde bulunan vantuzlar yardımı ile tamamı akvaryumdaki suyun içeresine batırılarak monte edilir, filtrenin tamamının suyun içerisinde olması şarttır. Aksi taktirde suyun dışarısında kaldığında motoru yanar ve çalışmaz hale gelir. Filtrenin içerisinde bulunan karbon kullanıma bağlı olarak 6 ay yada 1 yıl içerisinde yenisi ile değiştirilmesi önerilir, bu da suyun daha iyi temizlenmesini sağlar.

Ben bile şimdi öğrendim.Hoşuma gitti.Gerçekten işe yarıyorsa hemen alırım!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

allyÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2014
İl: Samsun
Mesaj: 9
allyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2014 10:44
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=JvgfNRXrRD4&feature=youtu.be[/VID]

Akvaryumun son hali.
Sadece sarı prensesi tanıyorum, diğerlerinin adını bilmiyorum. 
Ocean Free Hydra 30 işini gerçekten iyi yapıyor. Suyun özelliğini test etmeyi öğrendikten sonra, bu cihazsayesinde amonyak ve nitritin suda hiç olmadığını söyleyebilirim. 
Sadece üç ayın sonuda filtrenin içindeki süngeri temizledim. Zaten büyük filtr olduğu için çok da kirli değildi. Piyasada satılan kapsülü 7-8 ayda bir değiştirmeyi düşünüyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2014 11:54
Bilgisizlikten kaynaklanacak bütün olumsuzluklarla neredeyse karşılaşmışsınız. Onun için benim tavsiyem hobicilere önce bir şeyebaşlamadan internetten araştırmak donanımlı olmak sonra o işe girişmez, biz milletçe ise önce işe girişir sonra araştırır zarar ederz, önce araştırma geliştirme yapmak sonra işe girişmek aslında en iyi ama akıl edemiyoruz birinin bir hediye balığınya, sonra çabalamak doğruu bazen büyük zararlar ettikten sonra buluyoruz sizin yaptığınız gibi bu yapan ilk siz değilsizin sizden öncede birçok insan yaptı. Zaten kaplumbağa ile balık beslemeye birşey diyemeyeceğim tutuğunu yer kaplumbağa. Neyse.
Size bir ara yazdığım yeni bir akvrayum kurarken neler yapılması gereken bir ana fikir içeren kısa bir yazı yazmıştım onu eklersem birçok sorulara cevap olur, ilk kez akvrayumda canlı besleyeceklere bir fikir olur. 

Akvaryum İlk Kurulum aşaması
Suyu akvaryuma doldurun musluktan tüm filtreleri, malzemeleri içinde balık varmış gibi çalıştırın. Suyu bakıl eklemeden önce 1 hafta bekletmenin ilk kurulumda tek başına bir faydası olmuyor. Akvaryumdaki suyun yaşanabilir olması için suda bir organizmanın organik artıkları gerekiyor balıkların suya saldığı amonyak gibi, dışkı gibi yada hiçbirini yapamıyorsanız, ilk kurduğunuzda bir tutam pul yem gibi bir yemi herhangi yemi akvaryuma atın ufalayın buda çürüyerek faydalı bakteri oluşumu hızlandıracaktır, iki parmakla yemi alın bir tutam yeter bir hafta böle boş çalıştırın gerekirse sonra balık ekleme bakın. Yada sağlıkı balıkların olduğu bir akvrayumun filtresinin süngerindeki suyu kirleri yeni kurduğunuz akvaryumun suyuna sıkmak, bunu yapmakta faydalı bakterileri mayalamak oluyor yeni akvaryuma. Şimdi akvrayumunuzu kurduğunuzda faydalı bakteri oluşumun hızlandıran başka bir seçenek Sera nitrivec 50 ml 10 TL gibi, ilacını alıp uygun dozda örneğin her 50 litre akvrayum suyuna 20 damla olacak şekilde kullanabilirsiniz, bunu kulandığınızda ilk gün su bulanık olabilir. Başka bir alternatif, bir dayanıklı organizma ekleyebilirsiniz akvaryuma suy doldurduktan 2 gün sonra örneğin bir elma salyangozu alıp bunu dip yemi ile 1 Tl, 2 hafta besleyebilirsiniz balık eklemeden önce, bunu besleyebilirsiniz. Bu sırada hızla akvaryumda faydalı bakterilerin oluşması başlayacaktır, balıklar için en tehlikeli ölümcül safha ilk haftadır amonyak en yüksek seviyede olur balıklar için en zehirli öldürü etmen. Bu ilk hafta yüzgeç erimeleri balık ölümleri fazla olabilir. Sonrasında faydalı bakteriler kolonileştikçe bu amonyak daha az zararlı nitrite, nitritte daha az zararlı olan nitrada çevrilir nitrat ise, haftalık yaptığımız su çekimleriyle sudan inceltilir, bir akvaryumdaki faydalı bakterilerin oldukça etkili hale gelmesi yaklaşık 3 hafta sürüyor, 3 haftadan sonra eklenen balıklar daha risksiz bir ortama girmiş oluyorlar, tam olarak bir akvaryum suyunun oturması ise yaptığım araştırmalar sonucunda 3 ay kadar bir zaman gerektiği hatta 6 aya uzanıyor, ilk haftalar az balık ekleyin çünkü ne kadar çok balık eklerseniz; o kadar ilk hafta suya hızlı amonyak salınımı ve risk olacak onun için az sayıda balık çok az sayıda ilk bir ay, ilk dönemler ölen balığın yerine acele edip hemen balık almamalı, en az kayıpla bu süreyi atlatmak lazım 1.5 ay gibi, hobidende vazgeçmemek lazım ölüm oluyor diye . 1.5 aydan sonra yavaş yavaş duruma göre nüfusu yeteri kadar arttırırsınız olabilidiğince akvrayumda boş kalabalık yapmayın balık sürüsünü arttırarak ne kadar az balık olursa bir akvaryumda o balıklar o kadar psikolojisi rahat olur yüzme alanları geniş olur, suya salınan amonyak az olur kirlilik az olur yük az olur gibi daha yüzlerce sebep sıralanabilir. Su değişiminden korkmayın yeterki kloru uçurulmuş çeşme suyu olsun üzeri açık bir kapta en az 2 gün bekletilmiş çeşme suyu klor uçar ağır metaller çöker. Akvaryuma su değişimlerinde mutlaka avaryumdaki suyla aynı ısıya getiririlmiş su ekleyin. Yaz aylarında ısı artınca mantarlaşma artar suda oksijen düşer, yazları filtre temizliklerine daha titiz olun, oksijeni daha çok arttırın hava taşı gibi, su değişimini ihmal etmeyin, yazın suyu soğutmak için suya buz atmayın.
mesutok2014-05-03 12:04:45

Teşekkür Edenler: [T]195041,Semih1988[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir