Lav taşı siporax alternatifi olur mu?


CallofbootyÇevrim Dışı

Kayıt: 02/01/2016
İl: Manisa
Mesaj: 13
CallofbootyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2016 22:58
Tabii ki o bağlamda size katılıyorum, lav taşı yapısı dolayısıyla filtre malzemesi olarak gayet güzel kullanılabilir. Bitkili tanklarda kullanılmasının asıl sebebi de aslında bitki köklerinin tutunmasından ziyade, doğal taban filtresi etkisi yaratması ve bazı kimyasalları kontrol altında tutmaya yardımcı olmasıdır. Vasil Bey'in yazdığı gibi, benim de havuzum olsaydı diltre malzemesi olarak kuvvetle muhtemel lav yaşı tercih ederdim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2016 19:40
Lav taşı başarılı olarak olmaz ancak ponza taşı olur.

[URL]http://www.monsterfishkeepers.com/forums/threads/matrix-vs-pumice.532168/[/URL]

İnternette pek çok kaynak var, bakıp görebilirsiniz matrix volkanik ponza taşı :)

Teşekkür Edenler: [T]10739,nightmareo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nightmareoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/05/2006
İl: Bursa
Mesaj: 663
nightmareoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2016 01:45
Ponza taşı ile ilgili forumda yazanlar olmuştu çok dikkat etmemiştim. Sanırım ponza da lav taşının farklı bir türevi. Bu konuda aşağıdaki ifadeyi buldum;

Lav Taşı nedir?
Dünya üzerinde bir çok çeşit volkanik kayaç çeşidi bulunmasına rağmen, Gazlı ve Elektrikli Mangal,Izgara,Piliç Çevirme,vb sektörlerde kullanılan volkanik taşlar 500 ila 600 C ısıda şekil alarak oluşan türlerdir.Volkanın ani patlaması ile ortaya çıkan mağmanın ısısının ve basıncının ani düşüşü ile bir gaz çıkışı etkisine maruz kalan lavların çok gözenekli bir yapıda soğuma etkisi ile kayaçlaşmış halleridir.
Asidik ve bazik karakterli volkanik faaliyetler sonucu oluşan; gözenekli bünyesinde kristal suyu olmayan, genellikle riyolit kompozisyonu içeren kayaç. Asidik pomza; beyaz, kirli beyaz renkte olup, daha yaygın olarak bulunur ve yoğunluğu 0.5-1 gr/cm3 arasında değişir. Bazik pomza ise yabancıların “Scoria” dedikleri, Türkçede ise bazaltik pomza olarak bilinen kırmızı&kahverengi, siyahımsı renkte pomza türü olup, özgül ağırlığı 1-2 gr/cm3 dür.

Gazlı Mangal ve Izgaralarda kullanılmaya uygun olan çeşidi özgül ağırlığı daha fazla ve Kimyasal özelliği ile beyaz sarımsı asidik pomzadan ayrılan Bazaltik pomzadadır.Bazaltik kayaların Fe-Mg’lu mineral oranı yüksek olduğu için jeologlar bu kayalara mafik adını da verir (magnezyum-ma, ferrum-fer). Yüksek demir içeriğinden dolayı kayaların özgül ağırlığı da yüksektir. Bazaltik pomzaların kırmızı renk dokusuda içinde bulunan demir oranının yüksekliğinden kaynaklanmaktadır.(Kaynak: http://lavtas.blogspot.com.tr/)

Volkanik bir kaya türü olup asidik ve bazik karakterli volkanik faaliyetlerle oluşmuştur. Yeryüzünde en yaygın olarak bulunan ve kullanılan tür olan asidik pomza, kirli beyaz renkte olanıdır. Bazik pomza ise kahverengimsi-siyahımsı renkteki pomza türüdür. Her iki türüde oluşum esnasında ani soğuma ve gazların bünyeyi ani olarak terk etmesi sonucu, oldukça gözenekli,
süngerimsi bir yapı kazanmıştır. Asidik pomza sudan hafif, bazik pomza ise sudan biraz daha ağırdır. Perlitle benzer özellikte olmalarının yanında, doğada kullanıma hazır halde bulunurlar. Havalanma kapasitesi yüksek, sus tutma oranları yüksektir. Diğer saksı karışımları ve gübrelerle reaksiyona girmez.(Kaynak: https://hobibahcesi.wordpress.com/2011/06/08/saksi-topragi-2/)

Anladığım kadariyla asidik pomza dediğimiz aktarlarda satılan sünger taşı, topuk taşı diye ifade edilen, bazik pomza ise lav taşı olarak ifade ettiğimiz, demir içeriği bulunan kayaç. Kimyasal içeriği ayrı bir konu ama, yanlışım varsa düzeltin. Görselden aratma yaptığımda görüntü itibariyle sachem matrix e benziyor. Acaba aynı ürünler mi ki? Birde "perlit"ten bahsedilmiş. [EDIT]nightmareo,2016-01-09 02:04:26[/EDIT]

Beğenenler: [T]167786,Ahesya[/T][T]161708,akvartronik[/T]
+1: [T]121629,thundereblue[/T][T]167786,Ahesya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AhesyaÇevrim Dışı

Kayıt: 09/11/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 282
AhesyaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2016 02:30
Ponza, pomza, lav kırığı ve lav taşı, aslında hepsi aynı, genelde pomza veya ponza ismiyle bilinir. Lav taşı ve lav kırığı, akvaryum sektöründeki adıdır.

İki tipi vardır. Asidik ve bazik. Akvaryumlarımızda bazik olanını kullanıyoruz. İsmail Hakkı kardeşim zaten detaylı şekilde bilgi paylaşmış. Daha fazla detay istediğimizde nette 'ponza','pomza','tarım pomzası' şeklinde aratırsak daha doyurucu bilgiye ulaşabiliriz.

Teşekkür Edenler: [T]161708,akvartronik[/T][T]10739,nightmareo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir