Lepistesler Hakkındaki huzursuzluklar ve tedirginlikler


ÖğrenciOguzÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 83
ÖğrenciOguzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2011 20:00
Lepistes Besleyen bir çok kişinin aklına takıldığı sorular ve tedirginlikler ;

1-) lepisteslerim hep yukarlardalar hiç aşşağıya inmiyorlar.

Lepistesler Yüzey  balığıdır ortada ve yukarı kesimlerde dolaşırlar. Altlara doğru sadece yem artığını aramaya yosun yemeye yada çiftleşmeye inerler. Yani Telaşlanılacak bir durum yok. Bu diğer canlı doğuran balıkları için de geçerli sayılabilir.

2-)Lepisteslerim Aç mı? Beslemeleri nasıl yapmalıyım? Aç olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

Öncelikle balık ve balık çeşitlerinin insanlar gibi doyma duygusu yoktur. Ne atarsanız onu yemeye çalışır ki yavrularını yemeleri burdan geliyor. Yani onu yavru olarak değilde bir yem olarak görüyorlar. Neyse, Beslemeyi şu şekilde yapabiliriz : Sabah ve akşam olarak günde iki öğüne bölün (Parasal açıdanda iyi olacaktır balık açısındanda ). Bu şekilde yemleme ile daha verimli ve obaziteden kaçınılmış capcanlı bir balığna sahipolmuş olursunuz. Aç olup olmadığını şurdan anlıyabiliriz : Balığımızı iyi tanımak gerekiyor. Ardından karnını şişirmiş bir balık yeterince beslenme yapmış demektir. Fakat bu demek değilki balığınızın karnı şişmeyecek ( Yavrulamaya yakın bir yetişkin dişi lepistes ). Karnı şişmesi demek bir nevide hantal ve yorgun bir hayvan demek. Bu tür balıklar yavrulamadan kaçmak ister ve geç üremelere kadar gidebilir.

3-)İç filitreyi yada Dış filitreyi ne kadar sürede açık bırakmalıyım?

Şöyleki Akvaryumunuz 100 litre üstündeyse ya 2 iç filitre yada 1 dış filitreye ihtiyacınız olacaktır. Fakat 100 litre açağısındaysa 1 yada 2 iç filitre size yeterli olacaktır. Eğer dış filitreniz var ise Sürekli açık olmasında fayda vardır. İç filitre sadece sabahları açmanız balıklar için yararına diyebilirim. Çünkü geceleri balıklarınız uyuyacaktır ve akıntı onları düzensiz uykuya sürükleyecektir. Ama Şu yöntemide bazı üstadlarımız uyguluyor ki o; 1 gün sürekli açık (24 saat) 1 gün kapalı şekildir. Bana kalırsa sabah açık akşma kapalı yöntemi daha uygun olacaktır.

4-)Lepistesim ne zaman yavrular?

Pek çok hobicinin aklındadır bu soru.Lepisteslerin gebelik süreleri yaklaşık 1 ay olup daha da kısalabilir. Balığın doğurup doğurmayacağı şöyle de anlayabiliriz. Anüs bölümünde ki siyahlığın bazıları dışkı, bazıları ise yavru yumurtalarıdır. Bu yavru yumurtları annenin rahim kısmında büyüyüp gelişmeye çalışırlar. annenin karnı yeterli şişkinliğe ulaştığında anüs kısmındaki rahim kısmını birleştiren boru yada kanal herneyse açılır ve yavrular dışarı salınır. Balığımızın karnının iyice şiştiğini ve balık zaman zaman durgun oluyor ise, birde kıç bölgesindeki siyahlık arttığı zaman Balığınız doğumu yaklaşmıştır. Balık doğumdan önceki son ünler iyice durgunlaşır buda doğumunun iyice yaklaşığının belirtisidir.

5-)Lepistesim Yavrularını yememesini nasıl önleyebilirim?

Bu sorun için birkaç yöntem vardır. Bunlardan birisi, Rafya yöntemidir. Kırtasiyelerden aldığınız rafyayı Kıvırık bir biçime getirerek ya taban dibine veyahutta üst kısımlarda bir yere yerleştirmeniz yavruları kurtarmanıza tabikide yardımcı olacaktır. Bir diğer yöntem ise (Benim kullandığım ve bir kısımda işe yaradığı yöntem) yavrular için almış olduğum çok küçük tozlar halindeki yemdir. Yetişkin balıklar bu yemleri 2-3 ay gibi bir süre içerisinde tanıyarak yavrularınıza dokunmamaya başlıyorlar. Yani hem yavrularınız doyabiliyor hemde balıklarınız yaşatma olanağınız artıyor. Bir kaç yol ise Bol bitiklendirme( sazlık , cüce subulata , aşk merdiveni , tilki kuyruğu tarzı bitkiler) ile yavrularınızı da koruma altına almış oluyorsunuz. Tabiki bu konuda hacimde önemlidir. Ne kadar çok hacim o kadar bol yavru demektir.


6-)Lepistesim aldım alalı doğurmadı, bi türlü yavru alamıyorum.

Şimdi şöyleki balığınız akvaryuma, su değerlerine, diğer balıklarınıza alışmamış olabilir.Balığınızı biraz gözlemleyerek Karnındaki şişikliğe gün giderek farkedilmesi lazım. Şişmiyorsa balık ya kısırdır, yada Kendisine uygun erkeği bulamamıştır( bu çok düşük bir oran fakat olabiliyor ) yada doğurasını engelliyen bazı etkenler vardır( mesela balıkların kovalayarak rahatsız etmesi , strese bağlı nedenler su ısısı.. diye gidiyor). Öncelikle akvaryumunuzdaki bi erkek dişi oranını sabitleyiniz (1e 3d).Daha Sonraları ise bitkilendirme onları doğal ortamlarına kavuşmalarını sağlıyacaktır( ithal balıklar için en önemli sorun bu ki onlara doğal ortamını sağlıyamamız ). Daha sonra balığımızı iyice incelemeye alıyoruz. Daha sonraları karın şişiyorsa yem yemede bir problem yoksa balığınız duruma göre yavrulacaktır. Tabi yavrulamaya bir diğer etkende ısı değeridir. Yani yavrulama dönemlerinde akvaryum ısı değerinin 29-30 derece olmasında bir problem sağlmayacak aksiyene balığa dahada yardımcı olacaktır. Balığımız yavruladıktan sonrada ısı değerini pat diye düşürmemiz balığımızın kaybına yol açacaktır. 1-2 hafta gibi bir sürede yavaş yavaş eski ısılarına dönüşmesi balık açısından yararlı olur (yaklaşık 26 derece filan ama eski ısınız neyse ona dönüştürmenizde yardımcı olacaktır).

7-)Balığım Mantar yada Beyaz benek hastalığına kapıldı! Şimdi Ne yapıcam ben?
Eğer balığınızda 3 gündür gözlemliyorsanız o balık için kurtuluşu çok az bir orandadır. Ama demiyorum ki ilaçlamayı yapmanıza gerek kalmadı. Umudunuzu kesmeyin.İlaçlamanızı yapın. Balıklarınızdan umudu hiçbir zaman kesmeyin. İlerliyen durumlarda su değişimi veya ilaç kullanarak da iyileştirmeye yardımcı olabilirsiniz. ilaç bulamadın "Ne yapıcam?" diyorsanızda: Biyo Aqua Clean Dezenfektan ...  Öneriyorum 6 gün içinde kesin çözüm olarak nitelendirebilirim.
Beyaz beneğin yada mantarın birçok çözüm yolu aşağıdaki konuda belirtilmiş
Beyaz Benek Ve Mantardaki Çözüm Yolları
                                                                                                                          

8-)Lepistesim yavrulamıştı, Başka kaptaydılar. Ne zaman yetişkinlerin yanına salmalıyım?

Şimdi Lepistesiniz doğurduktan sonra doğum ana tankta olduysa, bitkilendirme yada rafyayla yavrularınız ana tankta beslemenizi öneriririm. Yabancı kaynaklarda, Hacim ne kadar büyükse balığında akvaryuma oranla büyüyebiliceği yazısını okumuştum. Yani hacimi küçültmemeye özen gösterebilirsiniz. Ama ben illa da başka kapta besliceğim , onları öyle daha güvende hissettiriyorum diyorsanız da yavrularını 2-3 cm olduklarında ana tankınıza salabilirsiniz.O halde lepisteslerin yemesi zordur fakat bir velifera saldırsına dayanamayabilirler. Çünkü veliferanın ağız yapısı lepistese göre büyüktür ve yavruları yemek onlar için kolay olacaktır. Balığınız ana takta değilde diğer küçük bir hacimdeki tankta yetişmişse büyümesinde problem olacağını sizlere bildirmek isterim.

                                

Bu soruları hazırlamamın nedeni bir çok hobici arkadaşlıarımın büyüklerimin bana yönelttiği sorulardır.  Hazırlama gereğini duydum, açıklamalar bana aittir. Kesinlikle alıntı yapılmamıştır.

Vaktim oldukça konuya devam etmeye çalışacağım.

Yöneltilen diğer sorular;

 Bölme olarak tek tek anlatıcağım;

[QUOTE=]
İlk olarak küçük taneli yemlerin yavruları yememede nasıl bir faydası var?
[/QUOTE]

Şimdi şöyleki Anne balık yavruları büyük pul yem sanarak yeme yapabiliyor yada çok aç kaldığında yeme yapabiliyor. Küçük taneden kastım, 2-3 ay sonunda yavruyu pul yem yada taneli yem değilde bir yavru olarak görüyor. Çünkü onun için yem artık küçük taneli ve yavrulardan küçük.

[QUOTE=]
Akvaryumumda tek iç filtrem var, 150 litre gibi bir hacimde sorun yaşar mıyım?
[/QUOTE]

Eğer iç filitreniz Uzunluğunuza bağlı olarak sağlıklı bir sirkulasyon yaratabiliyorsa tabiki yeterli. Fakat Dış filitre kadar etkili olamayabilir. İç filitreyle , dış filitre arasındaki fark ise şudur. Dış filitrelerin çoğunda Suyu temizler. Ama iç filitrenizde sudaki dışkı yada diğer artık maddeleri bir noktada tutar. Ama bana göre dış filitrenin yerini hiç tutmaz. (Bana göre) çünkü Zaten iç filitre pisliği artığı yada yabancı diğer maddeleri yine akvaryum içinde topluyor. Yani akvaryumunuzda yine atıklar dışkılar tututluyor.Dış filitre kadar etkili değil. Dış filitre her açıdan da iyidir.Benim uyguladğım yöntem belirttiğimdir. o açıdan bir zararı yok. Şöyleki ben Bursa'da ne kadar akvaryum gezdiysem adamlar balıkların filitresini sürekli çalıştırıyor. Eğer maddi açıdan uygunsanız sizin söylediğiniz yöntemde olmaktadır. Ben maddi yöntemi en aza indirmek için böyle taktikleri öne sunuyorum. Fakat sizin ve abilerimin de uyguladıkları yöntem doğrudur.

[QUOTE=]

Lepistesler için hangi yemleri önerebilirsiniz ?  [/QUOTE]

Yavruları için Ocean Free Superbaby Yemini şiddetle tavsiye ediyorum. İthal olarak ülkemize geliyor. Bulmak için fazla zorlanmadım( burasada Beşevlerde var. İlgilenen arkadaşlar özel mesajla ulaşsın yardımcı olabilirim.) Ana yem olarakta New life Spectrum kullanıyorum. Bu yemin kalitesinde diyecek birşey yok. Fiyatı biraz tuzlu ama ciddi bir gelişme oluştu balıklarımda bu yemi seviyorum :)

[QUOTE=] Hızlı gelişmeleri için yanetkisiz ilaçlar bulunuyor mu ? [/QUOTE]

Sera'nın ürünlerini tavsiye ederim.Yada Tetramin. Bu ilaçlar balıklar için en uygunlarıdır diyebilirim.Sera önce balıkları gözlemliyerek ve sonuçlara göre satış yapmaktadır. Bazı ilaçlar denenmeden yada uzun vadeli uğraş gerektiren yönlerde üretim yapmışlardır.Balıklar için yararlı olanlarıda var olmayanlarıda. Vitamin ilacı olarakta Aqua Multivit. Kullanıyorum. Hiç bir sorun göstermedi. pahalı birşeyde değil. GEnel büyük akvaryumcularda yada petshopların çounda bu ilaçları bulabilrsiniz.

[QUOTE=]Ben bitki olarak Java Moss ve Mango Kökü düşüdüm siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ? [/QUOTE]
Bitki yönünden isabetli kararlar. Hacme göre bitkiler daha uygun olur diyebilirim.Hacim büyükse Büyük yapraklı yada çok olan bitkileri öneriyorum( Tilki kuyruğu yada amazonlar yada Dev anubiaslar). Bunlar hem görsel açıdan hemde yavrular açısından uygundur. Bir kütüğünüz varsa mossları buna bağlıyarakta güzel görüntü , ayrıca balıklar saklanma yerleri de oluşturabilirsiniz. Mango kökü bulabiliyorsanız Akvaryumunuzu buna göre düzenleyin derim. Çünkü gerçektende güzel görüntü sağlıanıyor. Araştırdığım makalelerde asma dallarının tam anlamıyla kurumuş yerleride mango kökü gibi olabiliyormuş. Sanırsam fosilleşmesi uzun süren bir bitkiymiş. ayrıca Mango köküne benziyor ve kolay bulabiliceğimiz bir bitki. Ama tabikide araştırma aşamasında bende 1 haftalık bir süreç için tuzlu suda bekletipte öyle deneyeceğim. Yabancı bir sitede araştırma aşamasında olduğu yazıyordu.

[QUOTE=]

Yavruluk gerekli mi ?[/QUOTE]

Bir çok akvatarist bunlara karşıdır. Farkettiniz mi bilmiyorum ama bu yavruluğu hep akvaryumcular yada petshoplar satmaya çalışırlar. Akvataristlerin çoğu bunu kullanmaz ki bende kullanmıyorum. 80 litreylik lepistes üreme tankım var içinde 3 dişi molly birde birkaç ithal lepisteler var . İnanırmısnız yavrular her yerde ama lepistesler yavrulara bile bakmıyolar. Mollyerin bir ara kovaladıklarını görmüştüm ama yavrular Kayaların arasında gizlenmekte. Ben yavruluk karşıtıyım onun yerine birkaç moss'larla süslenmiş bir kaya yada mağaralar oluşturarak bol bitkilendirme yaparak yavrularınızı korumuş olursunuz. Yavruluğun diğer ters bir yanıda Lepisteslerde gelişimi olumsuz bir yönde etkileyecektir. Siz bir petshop elemanına "almalı mıyım ?" derseniz; Adamın paraya ihtiyacı var zor satılan bir ürünse olmazsa olmaz gibi tanıtacaktır. ( Kullandığım için biliyorum çok kötü bir şeydir. Bakımı, ayrıcada yavruların sıkış tepiş oldukları ve büyümede sıkıntı yaşanılan bir ortam oluşuyor. Sevmiyorum şu yavruluğu )

[QUOTE=]kaya tuzu eklememin yararı olur mu ? [/QUOTE]

Kaya tuzu gerçekten yaralıdır. Bir nevi ilaç yerine geçmektedir. Kaya tuzu 23 lt. yada 30 lt (kimileri 23, 25 diyor kimileri ise 30 diyor) ye 1 çay kaşığı olarak ayarlamanızda fayda var. Özellikle molly olan akvaryumlarda bu olmazsa olmazdır. Yoksa, mollyiniz beyaz benek olabilir yada mantar hastalığına yakalanabilir. Dikkat etmelisiniz. Lepistes içinse aman aman bir özellik değildir. Kullanmazsanız da olur fakat dediğim gibi hastalıklara karşı dirençtir. Eklemenizde fayda var :)




Burdaki amacım;
Herkezin zorlandığı konuları ve genel soruları tek konu altında toplamaktır.Eğer bir konuda yanlışımız varsa lütfen uyarınız. Saygılar.



SAĞLIKLI BALIKLAR.!!
OguzhanBey2011-10-10 18:32:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

merneptahÇevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 19
merneptahÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2011 17:41
Açıklamalarınız içn çok teşekkürler.
Acemi bir akvarist olarak bende soru işareti oluşturan bazı kısımlar var biraz açabilirseniz sevinirim...
İlk olarak küçük taneli yemlerin yavruları yememede nasıl bir faydası var?,
Akvaryumumda tek iç filtrem var, 150 litre gibi bir hacimde sorun yaşar mıyım?
Son olarak ben filtreyi yemleme dışında kapatmıyorum, bunuda diğer akvaristlerin yazılarından okuduğum bilgiyle uyguluyorum ve sizin açıklamalarınızla bir tezat oluşturuyor.Uygulamada ise filtreyi tek yöne vererek diğer tarafın biraz daha durgun olmasını sağlıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pierrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2144
pierrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2011 20:43
Emek harcamışsınız yazmışsınız ancak benim anlamadığım neden böyle bir şey yapma gereği duydunuz?
 
Zaten forum bunun için var yani bir forumun açılma nedeni budur.İnsanlar sorularını ve bilmedikleri şeyleri konu açarak sorarlar ve bu konuda bilgisi ve tecrübesi olan insanlar onlara ellerinden geldiğince cevap vererek yardım ederler.Bu olay bu ve her forumda da aynı şekilde ilerler.Bunu kişiselleştirmek bence çok yanlış.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

renbur35Çevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2011
İl: Izmir
Mesaj: 12
renbur35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2011 22:50

Lepistesler için hangi yemleri önerebilirsiniz ? 

Hızlı gelişmeleri için yanetkisiz ilaçlar bulunuyor mu ?

Ben bitki olarak Java Moss ve Mango Kökü düşüdüm siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ?

Yavruluk gerekli mi ?

Evet, istediğiniz sorudan başlamak serbest  

Şimdiden teşekkürederim... Sağlıklı balıklar.

Kaya tuzu eklememin yararı olur mu ?  
    renbur352011-10-10 18:15:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

merneptahÇevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 19
merneptahÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2011 00:29
Sorularımı cevapladığınız için çok teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aytaç70Çevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Karaman
Mesaj: 260
aytaç70Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2011 00:51
Eline sağlık kardeşim... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖğrenciOguzÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 83
ÖğrenciOguzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2012 11:49
Güncel...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omer0766Çevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2012
İl: Antalya
Mesaj: 6
omer0766Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2012 14:50
Sorular için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2012 16:54
İç veya dış filtre farketmez 24 saat 7 gün 1 ay 1 yıl aralıksız çalıştırılmalıdır.Hiçbir üstad filtreyi kapatmaz.Yanlış bilgi vermeyelim lütfen.Saygılar... malawi_cheart2012-01-25 16:55:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir