Mayalı sistem hakkında


Umut ASLANTAŞÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 110
Umut ASLANTAŞÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2013 14:15
Cevabınız için teşekkür ederim. Şu an 2-3 hafta önce kullanmaya başladığım mayalı sistem halen çalışmakta. Formülüm şuydu. 500ml su, yarım bardak şeker, bir çay kaşığı pak instant, göz kararı az limon az süt ve 1ml kadar micro element gübre.
Ancak dediğinizi mutlaka dikkate alacağım. Bu kurulumun süresi bittiğinde normal aktif kuru maya ile deneme yapacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GalathirÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 325
GalathirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2013 15:53
Bir de öyle deneyin, ha son birşey, aktif mayanın geri kalanın ağzını bir güzel hava almicak şekilde kapatıp buzdolabında saklayın, buzluğa değil ama meyve sebze konan kısmına. 1 yılı geçti hala etkisini koruyor bendeki. Diğer türlü maya bozulabiliyor :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratti77Çevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2016
İl: Ankara
Mesaj: 12
muratti77Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2017 01:28
İnsant maya ile diger mayalar arasında hiç bir fark yok. Bir kaç gönderi önce bir arkadaş , yabancı forumlarda başak şeylar soylendiğini söylüyor. Doğru değil. Israrla araştırdım. Tam tersi o forumlarda da aynı olduğu söyleniyor. İngilizce bilenler inceleyebilir.
http://www.thefreshloaf.com/node/30511/instant-yeast-vs-active-dry-yeast
https://www.fishlore.com/aquariumfishforum/threads/what-type-of-yeast-works-best-for-diy-co2.120116/
https://www.fishlore.com/aquariumfishforum/threads/yeast-for-co2-generator.69686/

Maya üreticisi frimalara atılan maillerde cevaben şöyle denmiş, instant mayada aynı hacime daha fazla bakteri sığıyormuş, daha küçük bir ırk oldukları için, bu da reaksiyonu hızlandırıyor imiş. Bu mutfakta, büyük avantajlar saglıyor. Ancak bu bakteriler, yaklaşık her 4 saatte bir iki katına çıkıyor zaten bulundukları kültürde, dolayısıyla sistemin kurulumunda yaklaşık 4-5 saat sonra ikisi arasında fark kalmıyor.
Bir de sistemin ömrünü uzatmak için fazla şeker yani bakteri besini koymak pek bir şey ifade etmiyor. Çünkü kapalı sistemde üretilen alkol, bir süre sonra bakterileri öldürecek ve sistem duracaktır.
Yani sistemin ömrünü konulan şekerin miktarı belirlenmiyor. Çünkü hala şeker olsa dahi, sistem içindeki alkol belli bir derişime ulaştığında bakteriler ölüyor ve sistem duruyor.
Sistem ömrü için, alkol etkisini azaltan asidik, ( limon suyu ) vs. gibi aksiyonlar kullabailir. Ancak onların etkisi de çok sınırlı olacaktır. [EDIT]muratti77,2017-11-17 01:34:38[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rizasirmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 1030
rizasirmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2017 13:08
Klasik mayalının yanında D201 diye adlandırılan sitrik asit karbonatla çalışan CO2 sistemi var. Mayalıya göre daha stabil, sitrik asit ve karbonat (sirke + karbonat veya limon tuzu + karbonat ile yapanlar var).
Bu sistem bakteri kültürüne değil kimyasal reaksiyona dayanıyor. Dolayısı ile mayalı sistemlerde önce bakteri kültürünün birden popülasyonunun artması ve gittikçe popülasyonun yaşam kaynaklarının tükenmesi sebebiyle önce çok gaz çıkışı sağlanıyor daha sonra gittikçe bu çıkış azalıyor.

D201 sisteminde ise böyle bir bakteri kültürü kullanılmadığı için sabit bir şekilde gaz çıkışı ayarlanabiliyor. D201 için ince ayar vanası, basınç göstergesiyle birlikte hazır CO2 jeneratörü düzenekleri satılıyor:
[URL]https://aquaist.com/urun/d201-diy-karbondioksit-jeneratoru/[/URL]

Mayalının stabil olmaması, tüplü sistemlerin ise çok pahalı olması her iki sistem için de dezavantaj. D201 hem stabil hem de ekonomik bir sistem.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir