Meyve Sineği Üretim Kutusu (kanatlı-kanatsız)


AhmetEmreÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2016
İl: Adana
Mesaj: 881
AhmetEmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2018 21:38

Öncelikle merhaba.
Açıkçası benim için canlı yem bulmak uzun zaman boyunca bir dert olmuştu. Geçen yaz meyvelerden çıkan kurtları balıklara veriyordum sonra bu kurtları kapaksız bir kavanoza 1-2 meyve ile beraber koydum. Bir müddet sonra bazıları sinek olmaya başladı genelde hemen uçup gitmiyor kavanozun içinde bekliyorlardı. Sonra kurt ve pupaları 20 cm 8 lt olan hani 15-20 tl arası satılan akvaryumlar olur ya onlardan birisine koydum. Ayrı almadım karides beslemek için almıştım kullanmıyordum. Üzerini ince gözenekli bir tül ile kapatıp kapağı üzerine koyuyordum. Bir müddet sonra hepsi pupa ardından sonra sinek oldu balıklara yakalayabildiklerimi verdim. Sonrada sonbahar geldi dahada kurt murt görmedim. Ta ki geçen haftaya kadar. Evde kayısı vardı ve içinden 2-3 tane kurt çıktı. Bende hemen balıklara verdim. Fakat daha sonra boş çikolata kavanozunu alıp zemine 2 peçeteyi katlayarak serdikten sonra içine telef ettiğim kayısılardan çıkan 3-4 tane kurt ve 1 kayısı koydum. Ardından nasıl kapatacağımı düşünürken aklıma streç film ile kapatıp delmek geldi. Öyle yaptım fakat 2 gün dolmadan altında sirke gibi kokan ama bulanık bir su birikti meyve de püre gibi bir şey oldu. Sonra çekirdeği çıkarıp yeni meyve koydum. O da 1 gün sonunda öyle oldu ve üzeri hafif mantarımsı oldu. Bende suyu süzüp peçeteyi çıkardım. peçeteyi üşengeçlikten saksıların yanına koyup yatmıştım. Sabah baktığımda etrafı fazla denmeyecek kadar çok sinekle doluydu. Hiç yakalayamadım ama peçeteye yumurtladıklarını varsayarak geri kavanoza aldım. Hiç pupa görmüyordum ve büyük olanlar hareketsiz şekilde kalıyorlardı. Pupa olacaklar desem olmuyor piyasada gözükmüyor. Bende bazılarını alıp çürümede balıklara vereyim dedim ve balıklara verdim. Takip eden 2 gün sabahları 2-3 tane sinek çıktı ve yakaladım. Ondan sonraki günlerde sabah ve akşam 2şer 3er tane çıktılar. Bu süreçte sürekli bunu daha düzgün yapacak bir yol arıyordum. Ayriyeten son 2 aydır karınca çiftliğim kanalını takip ediyordum(ayrıca bizim forma benzer bir formları da var fakat pek inceleyemedim). Karınca beslemeye de epey hevesliydim ama akvaryumu yeniden bitkilendirince ve etrafta tespit ettğim yuvaların hiç birinde kraliçe karınca bulamayınca hevesim biraz azaldı.

Kanalda peygamber develerinin pet bardaklarda bir müddet tutulması ile ilgili bir video vardı. aklıma o geldi. Şeffaf kapaklı pet bardak bulacağım ve kapağın üzerini kesip sineklik koyacağım. Tabii videoda sadece delik açılıyor ama sinek daha iyi diye düşündüm.

Bir plan tasarladım şimdi 1 bardakta kültürümüzü hazırlıyoruz(bu kısım daha büyük bir malzeme olabilir).sonra hava vanalı bir delik açıyoruz ardından dıy bir vakumlu toz (ya da sinek) toplayıcı ile lazım oldukça sinekleri çekip balıklara veriyoruz. Ama şöyle bir sorun çıktı internette gördüğüm tüm videolarda küçük bir motor kullanılarak bunlar yapılıyor. Bundan vazgeçtim ardından aklıma sineklerin peçeteye üşüştüğü geldi.
Şimdi sisteme 2 tane daha bardak ekliyoruz biri boş birisinde sirkeli pamuk var. Boş olanı kültüre bağlıyoruz (hava hortumu ve vana(1 numaralı) ile) ardından sirkeli olanı da boş olana bağlıyoruz (hava hortumu ve vana(2 numaralı) ile) yalnız sirkeli olanın kapağı tüllü değil tam kapalı. 1 numaralı vana daima kapalı kalıyor sadece sinek lazım oldukça açılıyor 2 numaralı ise sineklerin geçemeyeceği kadar açık sadece koku sızıyor.
Sinekler 1 numaralı vana açılınca 2 numaralı alana gitmek için boş bölmeye geçecek sonra iki vana da tam kapatılıp sineklere su sıkılacak.

Şimdi plan hazır sıra geldi yapmaya. Öncelikle sinek yetiştirmek için internette yaptığım aramalarda sürekli kanatsız sinekler kullanıldığı için ve onların yurt dışından getirilmesi gerektiği için internette işime yarayan tek şey kültür maması oldu. Bir kaç siteye baktım ama en aklıma yatan yine karınca çiftliğim formunda gördüğüm tarif oldu (link altta). Kullanmaya karar verdiğim malzemeler yulaf ezmesi,beyaz sirke,kekik yağı(mite için kültüre katılmıyor sanırım),elma püresi ve kuru maya. Ayriyeten akvaryum için 2 kg hagen kum gerekmişti. Evden çıktım ilk önce bir züccaciye ye geçip kapaklı pet bardak var mı diye sordum olmadığını ama koca vezirde(toptan malzeme satan dükkanların olduğu bir bölge) bulabileceğimi söylediler. Bende bu gün gidemeyeceğim için ve bardak olmadan hiç bir şey yapamayacağım için petshopa geçeyim dedim. Gittiğimde hagen kum kalmamıştı sadece 3 tane hava vanası aldım çıktım. Sonra başka bir yere yürüdüm orası normalde haftanın 7 günü açık olmasına rağmen kapalıydı. Bende dönüşte bir yapı market+züccaciye gibi bir yer görüp geçtim ve kapaklı pet bardak var mı diye sordum. Görevli abla bir fastfood tan istersem vereceklerini söyledi ellerinde yokmuş. Biraz daha gidince çok küçük bir züccaciye daha gördüm. Hiç umudum olmadan sordum zaten yokmuş ama yandaki süper markette olabilir dediler bende markete geçtim. Kapıdan girer girmez bir görevliye var mı diye sordum orada da yokmuş ama yinede bir bakayım dedim belki diğer malzemeleri alırım. Neyse bakarken sert ama kullan at olan baraklardan gördüm. Bunu nasıl kullanırım diye düşünürken üstünü tül ile kapatıp lastik ile kapatmak geldi. Bardakları aldım tarifteki malzemeleri de aldım ama üçü hariç.
Yulaf yerine mısır unu, elma yerine muz ve kekik yağı yerine hiç bir şey. Çünkü annem bana ucuz bir malzeme olduğunu 5-6 tl ye bulabileceğimi söyledi bende bir baharatçıya uğradım en son bana 17 tl olduğunu söyledi. Şişenin boyunu düşününce epey pahalı. Gerçi kekikte pahalı ama benim hiç aklıma gelmemişti. Mite için başka bir çözüm arayacağım. Evde kurulumu yaptım ama tülü yarın alacağım. Yalnız kurulum sadece bu kadar ile sınırlı kalmayacak ya kültürün yanlarına T şekli olacak biçimde ya da boş alanın yanlarına koyup + şeklinde yapacağım. Bu sistem sinekleri vermeye dayalı ama larvalar da balıklar tarafından yenebiliyor. Son olarak sineklerin tırmanabilmesi için rafya vb. koymalısınız ben şimdilik kürdan koydum ve galiba mamayı biraz daha az koymalıydım.

[K]Konu hakkında bilgili olan kişilerin meyve sineğinin besin değerleri ihtiyaçları vb. hakkında bilgi vermelerini ve bahsettim sinek toplama aletini yapabilecek bir fikri veya izlediği bir video olanların da burada paylaşmalarını rica ediyorum. [/K]


Mantis videosu
[URL]https://www.youtube.com/watch?v=0g4oBuUCB1w&list=PLRbYUWknT4rcqgxnvmlYlD_Pnt7yzy_V8[/URL]

Mama yapına baktığım konu
[URL]http://www.karincaciftligim.com/index.php?/topic/179-meyve-sine%C4%9Fi-drosophila/[/URL]

Araştırdığım dıy vakum makinesi videolarından birisi
[URL]https://www.youtube.com/watch?v=jkQsBD5WtDo[/URL]

Sistemin şekli

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/182304/030620182137451.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/182304/030620182137561.jpg[/IMG]




Sonradan ekleme: [K]Mevzu bahis vakum aletinin yapılış videosu linki altta eklendi.[/K][EDIT]AhmetEmre,2018-06-10 17:21:42[/EDIT]

Beğenenler: [T]191426,lojistisyen[/T][T]202214,AmazonSever[/T][T]191206,burakia[/T][T]185993,poyraz43[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lojistisyenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/11/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 1681
lojistisyenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2018 15:13
Teşekkürler. Konu favorilerimde.

Teşekkür Edenler: [T]182304,AhmetEmre[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AhmetEmreÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2016
İl: Adana
Mesaj: 881
AhmetEmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2018 17:14
[QUOTE=lojistisyen]Teşekkürler. Konu favorilerimde. [/QUOTE]
İlginiz için teşekkür ederim.

Ayriyeten eklediğim linkte şeker de kullanılıyor ben de hazırlarken kullanmıştım ama yazı biraz uzun sürdüğü için eklemeyi unutmuşum.
Unuttuğum bir diğer nokta kurulumdan sonra kültürün üzerine sadece yüzeyini kaplayacak kadar maya dökmeyi unutmuştum yazıyı yazmayı bitirince aklıma geldi onu da halletim.
Ardından yüzeyde hamurumsu bir tabaka oluştu ama alt tarafı ıslak kaldı. Kaymaklı yoğurt gibi ama kaymak yerine hamur kıvamında.

Ayrıca kurulumda rafya yerine çöp şiş kullanmam ve mamayı biraz fazla koymam yüzünden pek içime sinmedi. Kurtlarında sayısı az olduğu için pek gözükmüyorlar.
Aynısını daha az mama, rafya ve olabildiğince çok sinek ve kurt kullanarak tekrar yapacağım. Bir bardağa bozulmaya yakın bir meyve koyup sineklerin gelme durumunu da göz önünde bulundurarak (sinekler gelmezse kurtta olmaz sineklerin olduğu bir yere ya da gelebildiği bir yere koymak önemli) kurtlanmasını sağlayacağım ardından çıkanları yeni sisteme ekleyeceğim.

Tül ile kapatınca bu şekilde oldu son kısma sirke eklenecek. Kültürün olduğu kısmı yaparken sinekliği 2 kere katladım gözeneklerinden çıkabilirler. Sinekleri ortadaki boş kısma çektikten sonra üzerilerine ilaçsız olduğu bilinen bir fısfıs ile su sıkıp topluyoruz.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/182304/040620181714001.jpg[/IMG]
Mite için hala bir çözüm bulamadım, araştırıyorum. Bu konu hakkında da bilgili olanların konu altına yazmasını rica ediyorum. Benim mite problemim olmadı sadece kültürü kuranlar oluştuğunu söylüyor şimdilik kafam rahat.

Birde aklıma gelmişken ekleyeyim zararı olmaz diye düşündüğüm bir proje.
Şu küçük beta bile bakılamayan akvaryumlardan alıyoruz zemine kolay değişmesi için 1-2 cm kadar mama ve kurt koyuyoruz. Üstü tamamen kapalı sadece hava çekişi yapılabilen vanalı bir hortum var. Bir kısmına rafya koyuyoruz ki çıkan sinekler yorulunca üzerine konsun. Lazım oldukça sinekleri çekiyoruz ama ilk 1-2 nesil balıklara vermiyoruz ki sayıları artsın.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/182304/040620181714281.jpg[/IMG][EDIT]AhmetEmre,2018-06-04 17:16:34[/EDIT]

Beğenenler: [T]191206,burakia[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AhmetEmreÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2016
İl: Adana
Mesaj: 881
AhmetEmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2018 15:22
Şu anda büyük çoğunluğu pupa haline geldi 2. kültürü de hazırladım ama bu kez malzemeler az geldi (artan mamayı dondurucuya koymuştum) bir parmak kadar yüksekliğe sahip.
Yeni kurtlar ise şeftaliden çıktı bilmeyenler için larva ve sineği paylaşıyorum (sinek daha koyu veya açık renkli olabilir)

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/182304/060620181519231.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/182304/060620181519301.jpg[/IMG]

Sinekler bir karınca ile aynı boydalar ve cama hafif bastırıp ezmezseniz batmıyorlar. Larvalar biraz daha büyük vereceğiniz balığın ağzına sığması önemlidir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AhmetEmreÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2016
İl: Adana
Mesaj: 881
AhmetEmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2018 20:09
[URL]https://youtu.be/dXG3xg_lNlg[/URL]
Bahsettiğim vakum pompasının yapılışı sadece benim yaptığım fileli sisteme uygun değil.
Videodaki gibi bir kavanoza 3-4 cm mama ve kültür koyup biraz rafya ekleyerek lazım oldukça çekilmesi en ideali.

Kültürü çoğaltmak için larvalar çoğalınca veya mama bitince(mama bitince atıkların nasıl gözüktüğü henüz bilmiyorum) yarısını başka bir kavanoza koyup iki kavanoza da yeni mama eklenebilir.

Not [K]Kişisel görüşüm bisiklet zibopları mayalı ve sitrik asitli CO2 sistemlerine yüksek basınçta patlamayı engellemek için yerleştirilebilir[/K].
[EDIT]AhmetEmre,2018-06-10 10:02:38[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AhmetEmreÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2016
İl: Adana
Mesaj: 881
AhmetEmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2018 17:19
İlk kurulumda 2-3 sinek oluştu geçen gün kaza ile açıp 2 tanesini kaçırmıştım. Yani sistem şu ana kadar 4-5 tane sinek oluşturdu.
İkincisinde ise kurtlar epey boylandı, ilk attığımda çok ufaklardı. Kültürü az olduğu için kurumuştu yeni kültür ekledim.
Son olarak hala set harici olarak kurt toplamak için açığa meyve bırakıyorum ne olur ne olmaz.
Kültürler yeterince gelişince fotoğraf eklemesi yapacağım.[EDIT]AhmetEmre,2018-06-10 17:22:29[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AhmetEmreÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2016
İl: Adana
Mesaj: 881
AhmetEmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2018 22:29
Programda çıkan bir hata yüzünden insanlık tehlike altında, istilacılar ise her yerde [:lol:]

Şaka bir yana hiç beklemediğim kadar hızlı ürediler.
[URL]https://www.youtube.com/watch?v=WHnmNeAjAm8[/URL]

Ama meyve sinekleri hakkında bazı bilgileri ve sistemdeki sorunları da keşfetmiş oldum.
1-Sinekler sirke kokusuna (en azından beyaz) gelmiyor ki zaten kurtlarda meyve ile değil meyve çürürken oluşan maya ile besleniyor yani sistemin sirke konan yeri hiç bir işe yaramıyor.
2-Sinekler hava hortum ve vanalarını sevmiyor, kesinlikle içine geçmiyorlar.
3-Sistemin hava alacağı yer kesinlikle açılmamalı (daha doğrusu kopmamalı sineklik veya pamuk olabilir).
4-Vakumlama en garanti yol zaten uçan ve çok hafif canlılar için en ideali.
5-Kültür kuruduğu için bazen fısfıs ile nemlendirin.
6-Mama yenilemek için aklımda bir fikir yok kurtların çok olduğu bir dönemde tüm sinekleri çıkarıp eski mamanın yarısı yeni bir sisteme konulabilir ve üzerine aynı miktarda mama eklenebilir veya kurtlar tek tek ayıklanıp yeni mamaya konabilir.
7-Havalandırma alanı vakum yapılacağı zaman hava sızdırmayacak şekilde kapatılmalı aklıma gelen en ideali kavanoz kapağının ortasına vakumlamak için bisiklet sibobu koyduktan sonra 4 tarafına (sayı fark etmez ama bence en ideali 4) 5-6 cm uzunluğunda içerisine pamuk tıkanmış (kürdanla yerleştirilebilir) hava hortumları koymak her zaman bunları açık tutup vakum yaparken kapatmak, ardından geri açmak.

Bu son bahsettiğim aklıma gelen en iyi yöntem. Sadece mamayı değiştirmek sıkıntı o da zamanla çözülecektir.
Bazı sebeplerden dolayı kültür ile ilgilenemedim bu yüzden pek hoş gözükmüyor.
Anlamayanlar için kavanozu yaparken kısa bir video çekmeyi planlıyorum.(bayramdan sonra yayınlarım muhtemelen)

Not: Etikliği tartışılır ama eğer bir sürü sinek kaçmış ve hala kültürün çevresinde uçuşuyorsa ellerinizi bir kez çırparak bir sürü yakalayabilirsiniz diğerleri kaçsa bile bir kaç dakika sonra dönecektir ve kültüre yumurtlayacaktır ama çok çirkin duracağı için benim en kısa sürede yapacağım gibi sizde kapalı bir sisteme sahip olmaya özen gösterin.[:D]

Not 2: Neden bilmiyorum ama (belki yazılarda gereksiz detaylara fazla girmemden olabilir veya karışık yazıyor olabilirim) konunun okunma sayısı çok düşük ve neredeyse hiç mesaj gelmedi kişisel görüşüm faydalı bir konu olduğu yönünde çok önemli değil ama konunun fazla ilgi çekmemesi beni şaşırttı.

[EDIT]AhmetEmre,2018-06-14 22:31:44[/EDIT]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/182304/140620182240361.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AhmetEmreÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2016
İl: Adana
Mesaj: 881
AhmetEmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2018 16:10
Yüzden fazla sinek bir o kadar larva ve pupa yeterince hızlı çoğalıyorlar.

Eğer bir sorun çıkmazsa yarın (muhtemelen öğleden) sonra sistemi paylaşacağım (video veya fotoğraflı anlatımla).
Yalnız bu gün bir demo sürümünü denedim ve bazı olası sorunları gözlemledim.
Şimdi sistemde sinekleri toplamak için kavanoz vakumlanıyor ve sineklerde beraber geliyor. Sinekleri toplamak için başka bir yol aklıma gelmedi. Bu vakumlama işini hızlı bir biçimde yapabilecek aletiniz varsa sizin için hiç bir sorun yok demektir.
Ama benim videosunu paylaştığım dıy vakum pompasını yaparsanız(hava kontrollü ve yavaş boşaltılıyor) şu iki sorunu yaşayabilirsiniz;
1-Azalan hava miktarından dolayı sinekler uçamaz ve dipte kalır sizde onları toplayamazsınız.
2-Sineklerin etli kısmı düşen basınçtan dolayı yavaş yavaş şişer ve en sonunda patlar. Mamanın altında kalan kurtlara ise bir şey olmaz.

Bu iki durumu yeterince gözlemleyemedim çünkü henüz elimde zibop yok (bu gün alacağım). Bende bu yüzden kapaktaki deliğe hava vanası koydum ve şırıngayla (5ml olan daha büyüğünü alacağım) hava çekip vanayı kapattım sonra şırıngayı takıp tekrar vanayı açıp hava çektim ve vanayı kapattım. Bunu defalarca yaptım ve dişi sinekler bana olduğundan daha iri gibi geldi(özellikle arka kısımları) bende vakumladığım için mi şiştiler denemek için vanayı açtım ama boyutları değişmedi. Yine de yeterince vakumlanırsa şişip patlayabilirler (yerince kurt varsa toplamak için iyi bir yol olabilir(belki)).

Ayrıca sineklerin çekilebilmesi için vakumdan ziyade güçlü bir emiş gücünün gerektiği de 1. madde düşünülürse söylenebilir. Yani bize yüksek bir emiş gücü olan küçük boyutlu düşük maliyetli bir el süpürgesi (dıy olarak yapılmış) gerekli. Ama yapılamayacak bir şey değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasancnÇevrim Dışı

Kayıt: 22/03/2016
İl: Nevsehir
Mesaj: 364
hasancnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2018 17:37
İlginç

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AhmetEmreÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2016
İl: Adana
Mesaj: 881
AhmetEmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2018 11:04
Tekrardan merhaba

Öncelikle konuyu takip eden kişiler kusura bakmasın dün yazamadım.
Dün sabah uyandığımda üstü kapalı sadece hava vanası ile havalandırılan kültürdeki tüm sinekler ölmüştü açtığımda yoğun bir maya kokusu çıktı sanırım boğulmuşlar. Bu yüzden kapak yerine sineklik kullanmamız gerekecek.

Ama kültür son hız çoğalıyor kapağı açtıktan sonra kısa sürede sinekler geri geldi şimdilik elle topluyorum.
Ayrıca pupaların ve kurtların tamamına yakını en başta kurduğum 2 pet bardakta bazen oradan kurt toplayıp veriyorum.

Hantal oldukları için elle toplamak çok kolay ayrıca sinekler arıların kovanlarından ayrılmaması gibi kültürden ayrılmıyorlar (hatta polen toplamaya bile gitmiyorlar[:cool:]).
Ama kimse evinde bir sürü küçük sineğin (aslında kültürden ayrılmıyorlar ama üzerinde uçuşuyorlar) gezmesini istemeyeceği için ve eliyle sinek yakalamak da istemeyeceği için bunu daha kapalı bir ortamda yapmamız gerekiyor.

Şimdilik aklıma gelen en kolay çözüm uçanların üzerine fıs fıs ile su sıkmak[:(] (ama işe yarar)

Beğenenler: [T]191206,burakia[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir