neden cama cam?


RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2009 07:16
Kusura bakmayın ama benim bunu başarmam için daha ekmek filan yemem gerekmiyor.Çünkü ben de bitkilide yavru aldım.
 
Ayrıca o linki okuduysanız eğer görürsünüz,orda sağlıkla ilgili bir problemleri yok.Sorunların başında diskusların kırmızı olmasından dolayı yavruların anaçlara çıkamaması,diğer balıkların sürekli rahatsız etmesi vs geliyor.
 
Bunun neresi hobide heyecan orasını da anlayamadım?Doğru ve doğal olanı yapınca hobide heyecan mı olmuş oluyor?Aykırı bir şey değil ki yaptığımız...

Beğenenler: [T]189569,Abdull4h[/T]
+1: [T]189569,Abdull4h[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ist_burakÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 229
ist_burakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2009 16:40
Ustalar ben bu hobide yeni olduğum için  konuşmalarınızı ve tartışmalarınızı okudum ama pekde annadığım söylenemez :) Şimdi bnm 70 lt'lik bir akvaryumum var ve bunda 5 tane sp yavrusu bulunmaktadır. Bunlara dip çekimi yapmalı mıyım yoksa üstten su çekimi yapıp azaldığı kadar su mu eklemeliyim? Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
 
Ustalara saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bülbülÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 30
bülbülÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2009 22:50
Onur bey  discusla ilgili bir yazıya  bizi yönlendirdiiniz hem konuyu discusa getirmeyelim, dediniz ama hep discustan örnek verdiniz. Ben size çöpçü tetra vs... demedimki discustan  yavru almaktan bahsediyorum. Eğer discustan yavru aldıysanız ve yavruları az kayıpla büyüte bildiyseniz  size helal olsun derim. O yazıyı herkez iyi okusun ve discus için kendisi karar versin. Form yöneticisi bile  zorluklardan  bahsediyor bakın size tek bir şeyde karşı çıkıyorum oda discus,bitkili besleyemezsiniz demedim, yumurta dizmezler demedim yavru alamazsınız yada yavru alsanızda büyütemezsiniz de demiyim,  büyük problemler var diyim  (form yöneticisinin yazısında şöyle bir cümlesi var: Tamam ! bitki akvaryumunda cama cammış gibi kolay yavru alınabilirde denemez! başaramazsam, bitki akvaryumunda yavru alınamazda denemez) 7. sayfada.  Evet şimdi o zaman melon bitkili akvaryumda olmazmı ne yapıcaz şimdi kırmızı discus beslemeyeceğizmi?Yada yavru alamayacağızmı? Yada yavrularımızın üste çıkmada problemimi olacak bitkili tankta? yavrular ne olacak? Yine yöneticiden:(Dip çekmekten üşenmiyorsanız bitkilide discustan korkmayın) Şimdi ne olacak sizin konu gümemi gitti ,hayır sizinde haklı yönleriniz var konu güme gitmeyecek ama discustan biraz uzak kalın bırakalım bunu discus üreten ve besleyenler karar versin diyelim, konunuzu merakla izliyorum  iyi geceler.
bülbül2009-05-29 23:04:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2009 23:02
Çünkü diskus olarak cevap veriyorsunuz sürekli.Doğal olarak bana da cevap hakkı doğuyor ve cevaplıyorum.
 
Helal olsun denilecek bir şey yok Tolga Bey.İnanın bazı tür corydorasları üretirken bile daha çok zorlandım.
 
O halde sizden problemleri duymak istiyorum.Nedir bu büyük problemler?
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bülbülÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 30
bülbülÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2009 23:13
Onur bey bakın üsteki yazımı düzeltttim birdaha okursanız sevinirim .Discus için bu olumsuzlukları yazmam sayfalar alır.  Sitede incelenirse bu konular bulunabilir bulamazsanız ,discusla ilgili bir çok sitede bunu bulabilirsiniz , diğer site isimlerini vermek bu sitedeki üstadlara saygısızlık olur ki bu  üstadların nerdeyse hepsi ordada bulunuyordur .Discus için site var yani discusu anlatmak yazmak , baya bir uzun bakın yine yanlış anlaşılmalar olmasın her balığın anlatmak uzundur diyeyim sizin esas konunuzu takip edelim.
bülbül2009-05-30 00:04:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2009 23:18
Cama cam tankta balık bakmak daha kolaydır. Dekorlu tankta balık size daha zor alışır çünkü saklanma şansı var, cama camda el mahkum dibinizde duracak ve sizden zarar gelmeyeceğini daha çabuk anlayacak. Discus'a daha çok görsel olarak ve/veya üretim amaçlı bakıldığı için cama camların tercih edilmesi doğal. Balığın daha çok doğal davranışını görmek istiyorsak dekorlu tankları tercih etmek daha iyi olur. Balığa mı, akvaryum denen kompleks biyolojik sisteme mi bakmak istiyorsunuz buna göre cama camın cevabı değişir. Benim yavruların az kalmasındaki en büyük neden balıkların kararamaması,  büyüyememesindeki neden ise annenin tekrar yumurtlaması ve yeni yumurtaları çıkınca üzerindeki büyümüş yavruyu onlara tehlike olarak görüp yemeleri. Yani akvaryumluk bir şey yok. Bana deseler ki amacın discus üretmek, o zaman cama cam derim. Deseler ki amacın discus sergilemek, o zaman oturur düşünürüm, ben bunlara ne kadar zaman ayırıp bakabileceğim? Eğer az zaman ayırabileceksem, cama camı seçerim çünkü cama camda yem atıp gidiyorsunuz dipte duran yemi birkaç saat içinde yiyorlar. Bitkilide öyle bir şans yok, günde 2-3 defa yemleyeceksiniz, dibe batmayan yem kullanmaya çalışacaksınız (ben cama yapışan küp tubifexten çok iyi verim aldım). Son olarak deseler ki amacın discusun doğal davranışlarını gözlemlemek olacak, o zaman tabi ki dibi çamur, bol kütük az bitki dekorlu tankta bakarım. Yani aslında tartışılan konu dondurmayı ısırarak mı yalayarak mı yerim tartışması gibi, cevabı olmayan tarz meselesi.

Discus ve bitkili akvaryum tartışması discus sağlığı açısından bakıldığında discus ve dekorlu akvaryum olarak değerlendirilebilir. Akvaryumdaki o uzun büyük şeylerin bitki veya kütük olması discus için fazla fark yaratmaz. Sadece bitkiler için yaratır, o da büyük discusların bıraktığı fazla nitratın ve fosfatın onlara yaratacağı pek çok problemdir.

Bu tarz tartışmalardan tek cümlelik çıkarımlar yapmak yanlış olacaktır (Bu da tek cümlelik bir çıkarım sanki ) Mesela bitkili discusda discus yanık kalır derler. Hayır, sen 300 litre bir cama cam akvaryumda hergün %30 su değişimi ile 8 balığı nasıl büyütürsen, 300 litre bitkilide de öyle büyür, hatta daha iyi bile büyür. İnsanlar cama camda dipteki pislikleri görüp sık sık su değişimi yapıyor, bitkili tankta ise su değişimi yapmıyor, sonra bitkiler aşırı nitrat ve fostattan eriyor, yosunlanıyor, balıklar inceliyor, sağlıkları bozuluyor, suç bitkilerin oluyor Bitkili tankta bazı zorluklar mevcut diyoruz, ancak hep derim bu akvaryum işi bilgisayar işi gibi değildir, yani dersiniz ki falanca oyun 512 mb ram ile çalışmaz, o da çalışmaz. Fakat akvaryum işinde öyle net konuşulması zor. Mesela bitkili akvaryumda yemler dipte dağılıyor, camacamdaki gibi kalmıyor, o yüzden sık sık yemlemek gerekiyor diyoruz. Bu böyle evrensel bir kural değil, akvaryumun bir köşesine bir boşluk, kütükle çevrili bir kumluk alan ya da düz taş koyarsınız, orada yemlerin arasına karışacağı bitki olmaz, yemleri oraya atar çözüm yaratırsınız. Yani sorunların neden kaynaklandığını saptayıp çözüm üretmek her daim mümkün, o yüzden bu tip tartışmaları fazla zorlayıp yıpranmanın anlamı yok. Sonuçta ne oluyorsa zaten oluyor, atıyorum burada herkes bitkili de discus olmaz dese, hiçbir şey değişmeyecek, ne kadar oluyorsa o kadar olmaya devam edecek...

Saygılar,

Beğenenler: [T]152122,zekigonlum[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bülbülÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 30
bülbülÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2009 23:34
 Rafet bey size katılıyorum. Bu bir tercih meselesi.Bende şunu söyleyeceğim bir cift discus u üretmek kolaydır bir çoğu zaman alır biz bir çok varyeteyi üretiyor ve besliyoruz,bizim tercihimizde bu ama bitkilide red melon kararmıyor diyorsunuz şimdi red melonu bitkilide üretemedik ne yapıcaz diyelim red melon beslemiyelimmi? Üret meyelimmi ? Bizimde kumlu bitki az olsada  şhow tankımız var gerçekten haz alıyorum. Onur bey konunuzun başından tekrar okuyun ,discusu siz açtınız ben sonra katıldım.saygılar sevgiler . bülbül2009-05-29 23:44:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kst_tuningÇevrim Dışı

Kayıt: 08/05/2009
İl: Konya
Mesaj: 696
kst_tuningÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2009 23:54
Yaklaşık 10_15 yıllık akvaristtim.2 ay önce 630-200-104-50-30-30 litrelik tanklarım vardı.Şimdiye kadar Canlı doğuran,malavi,tanganyika,japon tecrübelerim oldu.
 
O kadar yılın birikimi var,hayatımda elime hortumu alıpta dip çekimi yaptığımı hatırlamıyorum.Hiç bir tankımda bitki beslemedim.Akvaryum tanıtımlarımda bakıyorum,akvaryum 600 litre her hafta %30 su değişimi yazıyor.
 
Verilen bilgiler,buraya yapılan yorumlar bana göre forum efsanesidir.
Şuda yanlış anlaşılmasın,kesinlikle dip çekimine karşı değilim.Kendi tüm akvaryumlarımda dip çekimi yapmıyorum.Sadece iç filtreyi çalıştırarak verdiği suyu alıp,taze su ekliyorum.
 
Önemli konu ise yavru balıklarda kesinlikle haftalık %20 su değişimi şart diye düşünüyorum.Gelişimleri ona göre hızlanıyor.
kst_tuning2009-05-29 23:55:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kayadoganÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 8
kayadoganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2009 02:02
Yararlı bir tartışma olmuş tüm katılanların eline emeğine sağlık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zed43zÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2008
İl: Izmir
Mesaj: 175
zed43zÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2009 00:38
Yaklaşık 7 senedir akvaryumlarla uğraşıyorum ve dipten uğraşıp pislikleri çektiğimi hatırlamıyorum. Ben genelde haftada bir yüzde on su değişimi yapıyorum. Su değişimi ise gerekli mineral takviyeleri ve tazelenme için mutlaka gereklidir(doğal yağmur). Aldığım balıklarda asla uyum sorunu yaşamadım. En güzel renklerini geldikleri 5 dk içinde sergileyip yem yemeğe başlıyorlar. Resimlerde gördüğüm tortu miktarı ise açıkcası beni rahatsız etti(görüntü olarak). Herşeyin fazlasının zararlı olduğunu düşünüyorum. Arkadaşlar  balıkların boşaltım ve sindirimdeki farklarını ayrıca bakteri döngülerini gayet güzel açıklamışlar.
Akvaristlerin genel amacı balıkların doğala yakın yetiştirilmesini sağlamaksa eğer en az müdahale ile yetiştirmek gereklidir.Tam anlamıyla doğal döngü sağlanması uzun bir zaman ve gerekli şartlarla mümkün olabilmektedir.Elbette su değişimi gereklidir ama abartmaya gerek yok malum sınırlı kaynaklarımızı da dikkatli kullanmalıyız. Üretim akvaryumlarıyla biyotop akvaryumlarını kıyaslamak ise anlamsız kalıyor. Herkez Zevkine ve amacına göre bir yolunu bulmuş önemli olan canlıların ve bizlerin mutlu olması. Amaç ise bir şekilde en sağlıklı balığı elde etmek.
Herkese sağlıklı bol balıklı günler...Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2009 00:42
Korhan Bey,dipteki o miktarın zararlı olmadığı konusunda sizi teyit ederim.He görüntü olarak derseniz kabulümdür.Belki görsel değil ama ben balıklarımı mutlu gördükçe bu halinden rahatsız olmuyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rcallÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2007
İl: Manisa
Mesaj: 1665
rcallÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2009 00:50
10 adet damızlık meleklerimin bulunduğu tank. Bu tank yaklaşık 4 aydır dip çekilmiyor, sadece eksilen su tamamlanıyor. Su olabildiğince berrak ve ph çok yavaş bir düşmeyle 6,5'larda. Dışkılar ise tortulaşmış ve parçalanmaya başlamış durumda. Akvaryumda hava motoruna bağlı pipo filtre var sadece, mangrov kökleri ve iki kök anubias mevcut. Ölçüler 80*36*50h.
Söz sizin...
Saygılar...









Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zed43zÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2008
İl: Izmir
Mesaj: 175
zed43zÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2009 12:57
[QUOTE=unotim123]Korhan Bey,dipteki o miktarın zararlı olmadığı konusunda sizi teyit ederim.He görüntü olarak derseniz kabulümdür.Belki görsel değil ama ben balıklarımı mutlu gördükçe bu halinden rahatsız olmuyorum.[/QUOTE]
Hem görüntü olarak, hem de zaralıların üzerinde rahat gelişebileceği bir ortam oluşturduğu için söylemiştim.Utangaç

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2009 12:58
Yararlı bakteriler iyi kolonileştikleri için zararlı herhangi bir bakteriye yer kalmıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir