Nereye Gidiyor bu Tropheus sevdası ?


meto2mÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1181
meto2mÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2011 20:15
Arkadaşlar anlamadığım şey sayfalarca neyin baylaşılamadığı.Sonuçta konu ile ilgilenen ve yazan tüm arkadaşların beslediği türler var,ve bu türleri severek beslediklerine eminim.O yüzden Tropheusu alan(konuyu açan arkadaşımız bile halen trop. beslemek için çalışıyor)veya lepistes alan kişiler severek ve isteyerek almış kişilerdir.Zevklerin tartışılamayacağı kuralından hareket edersek bırakalım herkes istediği balığı beslesin.Sonuçta kimse kimseye zorla balık satmıyor.Ayrıca İthalat yapan firmaların yanına ithalatın yapıldığı ilk saatlerde koşa koşa gidildiğine defalarca şahit oldum ve halende aynı şekilde(bu yazdıklarımı bende yaptım)devam ediyor.Bence bırakalım bu tip tartışmaları, isteyen hobi için,isteyen para kazanmak için yapsın.Sonuçta beğenip almak veya almamak bizlerin elinde.Son olarak kişisel fikrim FO veya F1 diye bir şey yoktur bana göre sağlıklı,saf,türünün özelliklerini sergileyen  veya türünün kötü bakılmış bozuk forma sahip olan balıkları vardır.Balıklarda temel 2 adet içgüdü vardır 1-yemek 2-üremek bu içgüdü doğru bakılan tüm balıklarda düzenli çalışır.Ve yabani olan tüm canlılar sınırlandırılmış alanlara girdiğinde ve yemek ihtiyaçları başkaları tarafından karşılandığında yabani olma özelliklerini kaybetmişlerdir.Bırakalım isteyen istediği türü veya istediği F sınıfındaki balıkları beslesin.Saygılar sunarım herkese.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LitoÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 419
LitoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2011 20:59
[QUOTE=onuroz06] [QUOTE=Pacific]Tropheus çok büyük akvaryumlar istediği için, insanlar sırf tropheus üretecem diye, devasa 750-1000 litrelik akvaryumlar yaptırtıyorlar. Nerden baksan en az 1000 tl.lik akvaryumlar. Bunların içindeki malzemesi de nerden baksan 1000  tl. tutuyor. Yemleri de 400 tl. tutuyor. Arkasından içinede damızlık  25 tropheus koysan oda nerden baksan 2500 tl. tutuyor. Kısaca en az 5.000 tl.yi tropheus'a sırf üretecem, yavrusu para ediyor diye harcıyorlar. Düşünmedikleri ise bu dev akvaryumdan bir balığı 1 saatte zor kepçeyle yakalıyacakları, Su değiştirmesinin saatler alacağı, kışın yüzlerce tl. elektrik parası geleceği. Kısaca büyük akvaryumun büyük derdi olacağını hiç kimse düşünmüyor. Bu parayı harcayanların çoğuda ailesinin ihtiyaçlarından kısıp bu paraları harcıyor. Hatta karısının düğün altınlarını bozdurup, bunun parasını tropheusa yatıranlara bile şahit oldum. Acemi olanlar tropheuslar hassas balık olduğu için balıklarını yaşatamıyorlar.  Bunun doğal sonucu olarak sinirleniyor, hobiye küsüyor ve tüm akvaryum tesisatlarını öldüm fiyatına satıyorlar. Balıkları yaşatanlar ise üretim yapacam diye tek tür balığın olduğu tropheus akvaryumlarında devam ediyorlar.  Ben her zaman akvaryumda karma balık beslemeyi tercih ederim, hiç bir zaman tek tür balık beslemem akvaryumda. Yavru üretsemde her zaman karma akvaryumda üretirim. Tropheus beslediğim zamanlar da bile tropheusların yanında mutlaka lelopi, lilac, klemia, ventralis ve leptosomalar vardı. Sonuçta Tanganika gölünde  bu balıklar birbirlerinden izole değiller ve hep beraber yaşıyorlar. Ayrıca sormak gerekirse bir altın sarısı lelopiden  rengi daha sarı, daha  güzel bir tropheus türü varmı?   Nedense ülkemizdeki hobiciler kendi ekonomik kapasitelerine göre değilde,   her zaman pahalı olan türlere göre  tercihde bulunuyorlar. Dolayısıyla  herşeyden önce akvaryumun mutlaka seyir zevki olmalı  diye düşünüyorum.  Ayrıca balığın bedduasından mıdır, nedir bilemiyorum; 25 yıllık hobi tarihim boyunca , balık ticaretinden, üretiminden  ve ithalatından  iyi para kazanan veya zengin olan ne akvaryumcu gördüm, ne de üretici.  [/QUOTE]


Ben en sonda sölediklerinize ve en başta sölediklerinize katılmıyorum 5000 tl hangi akvaryuma harcıyorsunuz en kral akvaryumu kurun dediğiniz litrelerde hatta gidin 2 metrelik ithal akvaryum alın gene 2500 tl tam kurulum akvaryum alıyorsunuzki bu profil üzeri cama cam olarak giydirme mobilyalı sumplı bir akvaryum olarak düşünürseniz dahada ucuza geliyor.Balık konusuna gelince F0 balık bence her haliyla diğer üretimlere göre kendisini çok belli ediyor.Renk olsun boyu gelişmişliği olsun.Ben daha hiç bir kimseyi görmedim elindeki yemlerle F0 olmayan bir balığı F0 rengine getirebilen kısa sürede  13 cm ye ulaştıraiblen.Ben şuan kazumbalarıma 10 çeşit yem kullanmaktayım ve hala F0 rengini yakalayamamaktayım.Bu işten siz görmemiş olaiblirsiniz ama çok güzel üretim haneler kurup çok güzel yavru satışından para kazanan insanlar var. Canlı hayvan herzaman bir ikilemdir ölücekmi yaşıcakmı fakat doğru ortam sağlandığında ve gereken ilgi gösterildiğinde bu bir kumar olmaktan çıkar ve gayet güzel bir şekilde üretime başlarsınız.Ben evinde malawi chicled üreten 10 15 yaşlarında çocuklar gördüm bu çocuklar balıklarını satıp kova yem alıyorlardı düşünün küçücük çocuk evinde bu işi yapabiliyorsa neden üretimciler tropheustan para kazanamasın ki gereken emek gösterildiği taktirde herzaman karşılığını alırsınız canlı hayvanlardan.Saygılar
[/QUOTE]
200-60-85 cm.lik bir akvaryumu en az 15 mm. camdan yaparsınız ve ben en az 1000 tl.dedim ama aslında bu akvaryumu 2000 tl.ye ancak yaptırtabilirsiniz. Sump ses ve koku yaptığı için siz bu akvaryuma Eheim 2260 veya Eheim 2280 koymanız lazım, sadece motoru 1000 tl. tutar. 2 tane koysanız 2000 tl.yapar. Isıtıcısada öyle. Kısaca sadece 1 tonluk akvaryumunuz size 3500 tl.ye mal olur. Bunu sumplu yaptırsanız 2500 tl.ye mal olur. Sumpun motoruda ayda 100 tl. elektrik yakar. Kışın ise sumptan dolayı aşırı ısı kaybı olur ve ısıtıcı aşırı elektrik yakar. Buharlaşmadan dolayıda evde iyi koku olur. 
Ayrıca akvaryumculuktan kazandığı parayla bir porche veya mercedes 600 gibi lüks arabalara binenleri , boğazda yalı alanları, çocuklarını ABD'de okutanları hiç görmedim. 
Ayrıca çok ithalatçı gördüm, adam 10 kez ithalat yapar işler yolunda gider. Bir gün balıklar gümrüğe takılır, uçak arızalanır veya başka problemler olur ve balıklar  ölür, 1 yılda kazandığını 1 günde kaybeder. Ayrıca balıkların ithal edildiği ülkeler africa ülkeleri, tayland ticaretin tehlikeli olduğu ve paranın her an kaptırılabileceği ülkeler. Bugün iki tane akvaryumunda 300-400 balık üretirsin, yarın bir elektrik kesilir, bir hastalık  girer, belediye çeşme suyuna ilaç koyar ve bütün balıkları ölür, sermayeyi sıfırlar. Canlı hayvan her zaman üst düzey risktir. Ben hala idda ediyorum, balıktan zengin olanı görmedim. Malawiler evde üretse akvaryumcuya çocuklar 40-50 kuruştan ancak satarlar, ondan da para alamazlar, malzeme alırlar gelirler. Alacakları para ise yavruları büyütmenin maliyetini bile karşılamaz. 50-60 akvaryumluk üretimhanesi olanların kışın elektrik parası 1000 tl.lere geliyor. Ürettikleri balıklar ise ancak elektrik, yem ve kira parasını karşılıyor. Sadece pisikolojik olarak tatmin oluyorlar. Çoğu kahve yerine boş zamanlarını üretimhanesinde geçiriyor ve çoğu ikinci iş olarak yapıyorlar bu olayı ve para kazandıkları felan yok.
-Sonuç olarak gelir düzeyi yüksek olan birisi 10.000 tl.lik balık beslese, öldürse ona dokunmaz. Sonuçta ben denize 120.000 dolar gömeni de gördüm(Deniz akvaryumu kurup 120.000 dolarlık balık öldüren).  Bu dolarları denize gömen adamı eleştirmem, çünkü onda 10.000 katı var. Ama adam asgari ücretten çalışıyor ve 2500 tl.lik balık alıp öldürürse o adama bu fena dokunur. Onun için şunu söylüyorum " Bu hobi dipsiz bir kuyu, herkes gücüne göre balık beslemeli."
 
Pacific2011-03-02 21:44:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NY753Çevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 379
NY753Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2011 21:46
Arkadaşlar merakla bir sürü para verip F0 ibaresi olan ithal balık derdine düşüyor ,bu balıklar nasıl olup ta 1- 1,5 ayda adaptasyonu sağlanıpta ihraç edilebiliyor bu bile F0 kavramının düşünülmesi gereken bir konu olduğunu gösteriyor,
  Isparta da killifishleri akvaryum ortamına taşıma gayretlerini bilirsiniz Murat Bey di sanırım uğraşan okadar sert pis soğuk sudan çıkan balıkların adaptasyonu epey zor olmuş,trop gibi herşeye hasta olan uyuz balığı nasıl oluyorda gölden çıkarıp hemen ihraç edebiliyorlar göle olan adaptasyonları milyon yıllık olan bu balıklar genlerinden sıyrılıp akvaryum ortamına alışıveriyorlar?İnsanın hoşuna giden balığı alıp beslemesi ayrı konuda ben şu F ibarelerine taktım ya!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cagdas OZDOGANÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2010
İl: Bolu
Mesaj: 2064
Cagdas OZDOGANÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2011 22:41
Ben Murat beye katılıyorum ama hobi fiyat konusunda biraz fazla söylemiş. Daha ucuz fiyatlara bu hobiyi mal edebiliyoruz.Tank illada 1 ton olmak zorunda değil veya illa 2 tane eheim dıs filtre kullanmak zorunda değiliz. Sump ise,kokuyu ve sesi hobi askına idare ediyor.
Fakat para kazanma konusunda tameme haklısınız. Bu işten öyle büyük bi para kazanılmaz. Tamamen zevk için yapılması gereken bi hobi olduğunu düşünüyorum. Ben sahsım adına bu sevimli balıklardan kendimi alamamAsk,pahalıda olsa beslemek isterim ,tabi maddi imkanlar doğrultusunda.
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tugixÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1002
tugixÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2011 22:58
Bugüne kadar hiç ilgimi çekmeyen türler.Yuvarlak suratları komiğime gidiyor :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cagdas OZDOGANÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2010
İl: Bolu
Mesaj: 2064
Cagdas OZDOGANÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2011 01:02
Evet Turgay kardesim benimde komiğime gidiyor fakat güzel olanda bu zaten. O komik ablak suratlarıBig%20smile.  Camın karsısına gelip size öyle dik dik ve sevimli bakıyolar ki,nekadar da alıssanız gülümsemekten kendinizi alamıyorsunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2011 08:58
  Arkadaşlar tartışma konusu olan şey FO diye hobicilere fahiş fiyatlarla satılan ve artık bu işi artık tamamen bir pazar haline getiren akvaryumcular. Bizlere ithal balığı  bakın özellikle altını çiziyorum sadece İTHAL BALIK yani nerden geldiği dahi belli değil yok FO yok F1 yok bilmem ne yok  sertifika diya yalanlarla bizlere satmaya çalışan ve malesef bir çoğumuzu kandıran ve bu  yalana düşüren akvaryumcular. Sonrasıda malum bu yalana veoyuna gelen kendi düştüğü tuzağa milleti çeken ve masraflarını kurtarmaya çalışan hobicileri tartışıyoruz.
  Canlı örnek vermek gerekirsede forumda bir sürü arkadaşımız mevcut.
 
    FO diye birşey yok zaten yukardada belirtilmiş olsaydı en azından bir tanesi çıkar bir açıklama yapardı ama yok. SUSTULAR...
   Bu saatten sonrada ithal balığı FO diye satanlarada yuh olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrbilginÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 701
emrbilginÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2011 15:14
Bu konuyu belli bir süredir takip ediyorum ve kafam epey karıştı diyebilirim.
Hatta net bir cevap verecek kimsenin çıkmamasıda cidden üzücü.

Aşağıda cevabını bilmediğim 2 soru var.
1. F0 balık  Türkiyede varmı? yokmu?
2. İthal balık direk gölden gelen balıkmı demek? yoksa yurtdışında ticarethanelerde veya hobicilerin elinde doğmuş, büyümüş ve bize gelmiş balıkmı demek?

Çünkü ileride hedef olarak direk gölden gelen ve kardeş olma riski bulunmayan F0 duboisi'lerimin olmasını hayal ediyordum. Ama yukarıdaki sorumun cevabını tüm konuyu okumama rağmen bulamadım. (F0 balığın olmadığına dair mesaj sayısı çok olduğu için vede aksi hiçbir kimse tarafından iddaa edilmediğinden olmadığı düşüncesi ağır basıyor)

Bu iki soruya net bir cevap verilmeli. Ama kim verecek bu konuda net birşey diyemiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AverroesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3324
AverroesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2011 20:34
ÖyLe böle; tropheus lafım meclisten dışarı nereye gider bilmem ama akvaryum balıklarının "alayına"gider desem ayıp olurmu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NY753Çevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 379
NY753Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2011 22:35
[QUOTE=NY753]Allah ım sana şükürler olsun ki f0 saflığının foyasını akvarist arkadaşlarım , abilerim , kardeşlerim kafalarına dank ederek anlamaya başladılar ,benzer konuda yazdığımı tekrarlamak istiyorum!
  Memleketimizde bile birsürü üretici abimiz var iken !!!! , birde göl kenarına çöreklenmiş sömürgecileri düşünsenize ne ileri üretim haneleri olduğunu ? F0 diye gelen balıklar 1890 larda keşfedilmiş 100 sene aynı popülasyon devam edermi , sizce o balıklar yetermi taleplere ?adam neden herseferinde dalıp dalıp balık tutmaya uğraşsınkı? bu su hiçmi kirlenmiyor hiç mi balıklar birbirini yemiyor hiç mi oradaki halk balık tutmuyor timsahlar ilangileri hiçmi löplöp yutmuyor? çok şükür ki az sayıda da olsa bilinçlenme  filizleri gördüm ben burada hırsından arınmış insanlarda, neyin ne olduğunun farkına varmaya başlamışlar ilangiler kasakalaweler  mobalar 100 sene önce tutulup konuldu üretimhanelere o gün bin yavru almaya başlamışlardı bugün 1 milyon yavru alıyorlar üretimhanelerden,göl kenarındakiKahkaha....
[/QUOTE]

   Bu yazıma kanıt olarak sizlere sunuyorum yorum sizin ,albino tropheus güzel çıkmış,


http://en.aquanet.tv/Video/208-mireille-schreyen-talks-about-fishes-of-burundi-and-tanganyican-legend-pierre-brichard

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cagdas OZDOGANÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2010
İl: Bolu
Mesaj: 2064
Cagdas OZDOGANÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2011 04:12
Yasin bey güzel bi arastırma ve paylasım olmus.Bu sekilde f0 balığın ne olduğunu net bisekilde anlamıs olduk.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

deepseapetÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 01/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 267
deepseapetÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2011 14:27

          Tüm akvarist ve hobici arkadaşlar öncelikle herkese keyifli ve sağlıklı hobiler dilerim. Bahsi geçen konulara açıklık getirmek ve sizlerin düşüncelerinizi, kaygılarınızı ve sorularınızı gidermek amacı ile cevap vermeyi her ne kadar istemesem de bazı yazıları yazan arkadaşlarımızın bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde yazmaları ve özelikle de Afrika’dan gelen balıkların çiftliklerde yetişme balıklar ve av yasağının bir buçuk yıl olduğu iddialarını gerçekten anlayabilmiş değiliz.

 

Amerikalı firmanın yazmış olduğu İngilizce yazıyı ya okumadınız yada yanlış okumuş veya yanlış değerlendirmiş olabilirsiniz yasaklanmış av tarihi tam olarak 01 Aralık 2009 da başlayıp 28 Şubat 2010  tarihinde sona ermektedir.Av yasağı yaklaşık olarak üç aydır ve bu süre kesinlikle bir buçuk yıl değildir. (Yönetimden ricam Amerikalı firmadan kopyalanarak siteye eklenen yazının yeminli tercümanlar tarafından Türkçe’ye çevrilmesi ve faturanın firmamıza gönderilmesini rica ederim.)

Av yasağı başlamadan önce Afrikalı ihracatçı firmalar da bu süre zarfında ithalatçı müşterilerinin siparişlerini aksatmamak ve siparişleri gönderebilmek adına kendi planları doğrultusunda bir dizi programlar yapar. Firmamız bilindiği üzere ithalatlarını bugünün şartları gereği sadece Tanzanya’dan gerçekleştirmektedir. Tanzanya’da kesinlikle Tanganyıka ve Malawi balıklarının yetiştirme  çiftlikleri yoktur.Burundi ülkesinde yetiştirme çiftlikleri vardır. Burundi ülkesinde var olan çiftliklerde ise nesli tükenmekte ve nadir olan türlerin üretimi yapılmaktadır.AyrıcaTanganyıka gölünden yeni çıkan tüm balıklar buraya getirilerek incelemeler yapılır ve isimler verilir, bu çiftlik bir nevi enstitü gibi çalışmaktadır.

Tanzanya’dan ülkemize bizim veya başka firmaların ithal ettiği tüm balıklar vahşi (F0) balıklardır. Burundi ülkesinden ithal edilerek ülkemize getirilecek (türe göre değişir) vahşi (F0) balıklar değildir. Bilindiği gibi Tanganika gölü Kongo, Tanzanya, Zambiya ve Burundi ülkeleri arasında yer almaktadır. Kongo %45  Tanzanya ise %41 ile gölden en büyük payı almaktadır. Tanzanya, ve Kongo’da Tanganyıka gölü balıklarını üretecek çiftlikler henüz mevcut değildir. Afrika seyahatimizde Tanzanya konsolosluğumuz ve Zanzibar’da yaşayan arkadaşlarımdan edindiğim bilgiler Tanzanya ve Kongo’da balık üretim çiftliklerinin olmadığı yönündedir.Zambiya hakkında ise henüz bilgi sahibi değilim arkadaşlar. Tanzanya’ dan balık ithalatı yapabilmek diğer ülkelere göre daha kolay gözüksede balıkların sipariş tarihinden firmamıza gelmesi yaklaşık bir ile bir buçuk ay sürmektedir. Balıklar sipariş verilmeden önce ülkemizdeki mercilere gerekli yasal izinler alındıktan sonra  Tanzanyada çalıştığımız firmaya sipariş edilen miktardaki ve türdeki balıklar gölün değişik yerlerinden (koy ve derinliklerinden) yakalanarak uzunca geçen aşamalardan sonra ülkemize gelmektedir.

 

Bu aşamalar nelerdir:

1-    Sipariş edilen balıkların gölden yakalanarak toplanması

2-    Toplanan balıkların nakledilerek ihracatçı firmaya getirilmesi ve türlerinin ayrılması

3-    Getirilen balıkların sağlık durumunun incelemesi, kontrolleri ve kondisyon uygulanması

4-    Sağlık sertifikası ve orıgın  belgelerinin tamamlanması

5-    Gönderim aşamasına gelen balıkların paketlenerek havayolu şirketlerine teslimi

 

Ülkemize getirilen her türlü canlının gerekli mercilere yasal izin belgeleri

alınmadan ithal edilemez. Tanzanya’dan getirdiğimiz balıklar vahşi (F0) türlerdir. Bunu kötülemek için veya polemik yaratmak için söylemiyorum , kesinlikle kimse üstüne alınmasın bazı arkadaşlarımız gerekli araştırmayı yapmadan yazıyor lütfen özellikle rica ediyorum bu konulara daha fazla dikkat edelim.

 

Örneğin :

1-    Tanganyıka gölü etrafında bulunan ülkeler ne tür ürünler ithal ederler ve ihraç ederler.

2-    Tanganyıka gölü etrafında bulunan ülkelerde yaşayan insanların gelirleri, asgari ücret ve yaşam standartları vs. vs…

 

Arkadaşlar bu ülkeleri biraz araştırdığınızda sosyo ekonomik, sağlık, siyaset, iç savaş, çıkar çatışmaları vs. vs. gibi durumları içler acısı ,özellikle Kongo’yu araştırmanızı tavsiye ediyorum bu ülkeyi yıllarca sömüren Belçika şu an ekonomisi ile Avrupa’nın sayılı ülkelerindendir. Yıllarca İngilizler tarafından sömürülen Tanzanya ise yeni yeni ayaklarının üzerinde duran bir ülke ama buna rağmen durumu fazla ilerlermiş bir ülke değil.Bunları niçin yazdım Tanganyıka gölü etrafında bulunan tüm ülkeler şu an içler acısı ve ticaret yaparak para kazanmaya ihtiyaçları var ve bu ülkelerde üretim yapabilecek alt yapı (su , elektrik vb.) yok, yem yok, ekipman yok ve enerji fiyatları yüksek arkadaşlar. Ayrıca belirtmek isterim şu anki mevcut şartlarda üreterek para kazanamazlar. Firmamız öncelikli olarak afrikadan balık ithal etmeye devam edecektir ve afrikada bulamadığımız türleri ise başka ülkelerden ithal edeceğiz. Tanganyıka gölü etrafında bulunan ülkeler çiftlik kurup balık üretebilirseler şayet yine balık ithal ederiz ve getirdiğimiz balıkları hiç tereddüt  etmeden balıklar F1, hibrit balık yada çiftlik balığıdır der ve öyle satışa sunarız bundan hiçkimsenin şüphesi olmasın. Yorumlarınıza ve önerilerinize her zaman açığız ama üç şartımız var doğru soruyu, araştırmayı ve saygıyı  elden bırakmamak şartı ile.

 

Örneğin :

İsmini vermek istemediğim bir arkadaşımız nasıl bir araştırma yaptığını bilmiyorum. Akvaryumcu bir arkadaşımızın konusunda haziran 2010 şikayet tarihi belirtilmesine rağmen konu ile uzaktan yakından alakamız yok. Bizi kalitesizlikle suçlayabiliyor. Bahsi geçen akvaryumcu arkadaşımızla biz 01/01/2011 tarihinden itibaren çalışıyoruz. Yinede bu arkadaşımızın canı sağolsun.(Tartışma konusu olmasın sadece bir örneklemedir.)

 

Bir diğer arkadaşımız F0 tropheus yok F0 balık varsa ben ona yalancı diyorum diye bir cümle kuruyor. Yinede bu arkadaşımızın canı sağolsun.(Tartışma konusu olmasın sadece bir örneklemedir.)

Bana göre yine tam bir araştırma yapılmadan sarf edilmiş cümleler. Niye bana göre diyorum, bugün F0 balık yok demek Tanganyıka veya Malawi göllerini inkar etmek demektir. Nasıl bizim denizlerimizde canlı yaşıyor ise burada Tanganyıka ve Malawi göllerinde canlılar yaşamakta bunlar tropheus, frontosa vs.vs.vs. sadece Tanganyıka gölünde 300 den fazla tür canlı var ve bunlarında kendi aralarında varyeteleri var.

 

Tanganyıka Gölü hakkında ufak bir bilgi

Gölün kapladığı toplam alan   : 32.893 Km² ‘dir.

Gölün kıyı şeridi uzunluğu      : 1.828 Km.'dir

Gölün ortalama genişliği          : 50 Km.’ dir.

Gölün orta kısmındaki derinlik : 570 m.’ dir.

Gölün en derin yeri                    : 1470 m.’ dir.

      Arkadaşlar yukarıda belirttiğim özelliklerdeki Tanganyıka gölü yeryüzündeki bir çok ülkeden büyük devasal bir göldür. Tabiî ki çevresel, ekolojik, iklim şartları ve yanlış avlanma sonucu bir çok tür nesli tükenmekte ve ya tükenebilir durumda olabilir buna kesin bir şey söyleyemiyorum.

 İthalatını gerçekleştirdiğimiz ve ülkemize getirdiğimiz balıklarda bu durum söz konusu değildir.(Dilerseniz bu durumu başka bir konu ile tartışabiliriz.)

 Tanzanya’da çalıştığımız firmaya istediğimiz adette balık siparişi geçemeyiz misal 1.000, 2.000, 3,000 veya 5.000 adet tek tür  ve tek seferde balık getiremeyiz. 

     Sertifika:

Bildiğiniz gibi daha önce bir çok arkadaşımızın bir şekilde güveni suistimal edildi veya kandırıldı.

Tecrübeli olan ( Cobra-Kerem EĞRİ,  Erdal HOCA,    Fatih8234-Fatih ALPDAĞ,    FIRATSSS-Fırat SEVİM,    tanganyıka_fish-Ali AKGÜN,   necozafer-Necmettin Zafer ÜNAL,    DenizYıldız- Deniz YILDIZ,  meto2m-Metin ÇETİN) ve Tanganyıka türleri besleyen diğer tecribeli forum üyesi arkadaşlarımız ve ağabeylerimiz bir bakışta balığın F0 olup olmadığını,  bir çok özelliğini net bir şekilde anlayabilir.

Peki ya tecrübesiz arkadaşlarımız!!!

Bizden balık alan  tecrübeli yada tecrübesiz tüm arkadaşlarımıza vahşi, balığın türü, dişi erkek adeti net ve eksiksizdir bu yüzdendir ki kendimize güvenimiz tam en az  üç kere kontrolden geçtikten sonra aynı zaman da alış veriş yapan arkadaşlarımız bilir balıkları alan arkadaşımıza da kontrol et deriz. Balıklarını kontrol ettirdikten sonra teslimini yaparız.Hatta yok abi ben size kesinlikle güveniyorum diyen arkadaşlarımıza bile kontrol ettiriyoruz. Niye bu kadar kontrol yapıyoruz hepimiz insanız bilmeyerek yapılan hataları minimum seviyeye indirmek için ve bu yüzden kendimize olan güvenimiz tamdır.

Sertifika düzenleyerek balıkları alan arkadaşımızın ismini yazıyoruz ve balıklarını bir şekilde elden çıkarmak istediğinde örneğin 3e 9d balık alan bir arkadaşımız aradan belli bir zaman geçtikten sonra balıklarını satmayı veya takas etmeyi düşündüğünde balıkları satmak istediği yada takas için vermeyi düşündüğü bir başka kişi balıkları kontrol ettiğinde  sürpriz yaşamasın ve güveni sarsılmasın (bunun bir sürü örneği var forumda).

Sertifikanın arkasında belirtildiği gibi bizim sattığımız balıklar ismine düzenlediğimiz ve  kontrol işlemlerini net bir şekilde tespit ederek  teslimini gerçekleştirdiğimiz ilk alıcı arkadaşımızın haklarını korumak içindir.

Balıkları bir şekilde satarak yada takas yolu ile elinden çıkaran arkadaşlarımızın  elindeki, ikinci yada üçüncü şahısların elindeki sertifikalar geçersizdir.

Düzenlediğimiz sertifikalarda seri numarası ve cilt kaplama yaparak taklit edilebilmeyi en aza indirmeyi amaçlıyoruz. Aynı zaman da seri numarası ile balıkları alan şahsın ismini dişi erkek adetini ve hangi tür balık aldığını kayıtlarımızda tutuyoruz.

Balıkları almak isteyen ikinci şahıslar sertifikanın arkasında belirtilen firma telefonumuzdan bize ulaşarak sertifika sorgulaması yaparak suistimallerin önüne geçebilirler.

Sertifikayı niye veriyoruz kalite ve güveni standartlarını yükselterek, haksız rekabeti önlemek ve müşterilerimize en güzel ve doğru hizmeti verebilmek adına yapıyoruz. Bu sektörde Türkiye’de ilk defa firmamız tarafından düzenlenen sertifika, satışı gerçekleşen balıkların yukarıda belirttiğimiz şartlar yerine getirildiğinde balıkların türü, vahşi, dişi ve erkek adetleri olmak üzere firmamızın ve  müşterilerimizin haklarını korumak içindir.  

Niye, nedenlerle dolu dünyamızda saygı sınırları içerisinde tartışalım ve bugünden itibaren  yepyeni bir sayfa açalım ithalatçı firmalar olarak (balık ve akvaryum malzemeleri), tüm akvaristler ve hobiciler olarak, Türkiye’deki bir çok forum yöneticileri olarak, dernekler ve sivil toplum örgütleri kısacası bu işe gönül vermiş, emek vermiş herkesi bu sektörü daha yukarılara taşıyalım gerekirse bir sempozyum düzenleyelim çıtayı en yükseğe taşıyalım. Saygılarımla…

Deep Sea Pet Center   Oğuzhan UYGUN


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

musasa59Çevrim Dışı

Kayıt: 17/03/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 2
musasa59Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2011 15:21
Merhabalar bende deneyimli bir hobiciyim fakat tropheus türüne yeni başladım daha önce hiç bakmamıştım fakat çok deneyimli olmak gerekiyomuş bunu anladım bende mustafa beyin dediklerine son derece hak veriyorum ben bu türe geçeceğim zaman yaklaşık 3 ay balık aradım kime güveneceğimi şaşırdım resmen paranoyak oldum çünkü çok ilginç fiyatlar dönüyordu piyasada gerçi en sonunda birinden aldık bulduk birini sağolsun güzel balık verdi ama pahalı verdi arkadaşın biri yani en sonunda ikolaya başladım hedefim ilangiydi fakat görünüm olarak ikola benim balığım dedim rengi görüntüsü mükemmel bana göre ve çok zevkli bir balık fakat şuda var bu türü çok fazla abartıyolar çok fazla rakamlar çekiyolar enteresan insanlar yani adam bana 2 haftalık yeni yumurtadan çıkmış ikola yavrusuna 15 lira fiyat çekiyo bu çok değilmi sizce arkadaşlar bu ne böyle bu kadar abartılırmı bu balıkğın bu kadarı pessss vallaha başka bi arkadaş var onu buldum internet sitesinden 2,5 cm ilangi yavrusuna 25 tl istiyor bu adama bu parayı veririm ama bu kadarıda olmaz dedirten insanlar var neyse herkese hayırlı akşamlar diliyorum sorunsuz hobyyy lerrr

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sprwonÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 956
sprwonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2011 15:42
[QUOTE=deepseapet]

          Tüm akvarist ve hobici arkadaşlar öncelikle herkese keyifli ve sağlıklı hobiler dilerim. Bahsi geçen konulara açıklık getirmek ve sizlerin düşüncelerinizi, kaygılarınızı ve sorularınızı gidermek amacı ile cevap vermeyi her ne kadar istemesem de bazı yazıları yazan arkadaşlarımızın bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde yazmaları ve özelikle de Afrika’dan gelen balıkların çiftliklerde yetişme balıklar ve av yasağının bir buçuk yıl olduğu iddialarını gerçekten anlayabilmiş değiliz.

 

Amerikalı firmanın yazmış olduğu İngilizce yazıyı ya okumadınız yada yanlış okumuş veya yanlış değerlendirmiş olabilirsiniz yasaklanmış av tarihi tam olarak 01 Aralık 2009 da başlayıp 28 Şubat 2010  tarihinde sona ermektedir.Av yasağı yaklaşık olarak üç aydır ve bu süre kesinlikle bir buçuk yıl değildir. (Yönetimden ricam Amerikalı firmadan kopyalanarak siteye eklenen yazının yeminli tercümanlar tarafından Türkçe’ye çevrilmesi ve faturanın firmamıza gönderilmesini rica ederim.)

Av yasağı başlamadan önce Afrikalı ihracatçı firmalar da bu süre zarfında ithalatçı müşterilerinin siparişlerini aksatmamak ve siparişleri gönderebilmek adına kendi planları doğrultusunda bir dizi programlar yapar. Firmamız bilindiği üzere ithalatlarını bugünün şartları gereği sadece Tanzanya’dan gerçekleştirmektedir. Tanzanya’da kesinlikle Tanganyıka ve Malawi balıklarının yetiştirme  çiftlikleri yoktur.Burundi ülkesinde yetiştirme çiftlikleri vardır. Burundi ülkesinde var olan çiftliklerde ise nesli tükenmekte ve nadir olan türlerin üretimi yapılmaktadır.AyrıcaTanganyıka gölünden yeni çıkan tüm balıklar buraya getirilerek incelemeler yapılır ve isimler verilir, bu çiftlik bir nevi enstitü gibi çalışmaktadır.

Tanzanya’dan ülkemize bizim veya başka firmaların ithal ettiği tüm balıklar vahşi (F0) balıklardır. Burundi ülkesinden ithal edilerek ülkemize getirilecek (türe göre değişir) vahşi (F0) balıklar değildir. Bilindiği gibi Tanganika gölü Kongo, Tanzanya, Zambiya ve Burundi ülkeleri arasında yer almaktadır. Kongo %45  Tanzanya ise %41 ile gölden en büyük payı almaktadır. Tanzanya, ve Kongo’da Tanganyıka gölü balıklarını üretecek çiftlikler henüz mevcut değildir. Afrika seyahatimizde Tanzanya konsolosluğumuz ve Zanzibar’da yaşayan arkadaşlarımdan edindiğim bilgiler Tanzanya ve Kongo’da balık üretim çiftliklerinin olmadığı yönündedir.Zambiya hakkında ise henüz bilgi sahibi değilim arkadaşlar. Tanzanya’ dan balık ithalatı yapabilmek diğer ülkelere göre daha kolay gözüksede balıkların sipariş tarihinden firmamıza gelmesi yaklaşık bir ile bir buçuk ay sürmektedir. Balıklar sipariş verilmeden önce ülkemizdeki mercilere gerekli yasal izinler alındıktan sonra  Tanzanyada çalıştığımız firmaya sipariş edilen miktardaki ve türdeki balıklar gölün değişik yerlerinden (koy ve derinliklerinden) yakalanarak uzunca geçen aşamalardan sonra ülkemize gelmektedir.

 

Bu aşamalar nelerdir:

1-    Sipariş edilen balıkların gölden yakalanarak toplanması

2-    Toplanan balıkların nakledilerek ihracatçı firmaya getirilmesi ve türlerinin ayrılması

3-    Getirilen balıkların sağlık durumunun incelemesi, kontrolleri ve kondisyon uygulanması

4-    Sağlık sertifikası ve orıgın  belgelerinin tamamlanması

5-    Gönderim aşamasına gelen balıkların paketlenerek havayolu şirketlerine teslimi

 

Ülkemize getirilen her türlü canlının gerekli mercilere yasal izin belgeleri

alınmadan ithal edilemez. Tanzanya’dan getirdiğimiz balıklar vahşi (F0) türlerdir. Bunu kötülemek için veya polemik yaratmak için söylemiyorum , kesinlikle kimse üstüne alınmasın bazı arkadaşlarımız gerekli araştırmayı yapmadan yazıyor lütfen özellikle rica ediyorum bu konulara daha fazla dikkat edelim.

 

Örneğin :

1-    Tanganyıka gölü etrafında bulunan ülkeler ne tür ürünler ithal ederler ve ihraç ederler.

2-    Tanganyıka gölü etrafında bulunan ülkelerde yaşayan insanların gelirleri, asgari ücret ve yaşam standartları vs. vs…

 

Arkadaşlar bu ülkeleri biraz araştırdığınızda sosyo ekonomik, sağlık, siyaset, iç savaş, çıkar çatışmaları vs. vs. gibi durumları içler acısı ,özellikle Kongo’yu araştırmanızı tavsiye ediyorum bu ülkeyi yıllarca sömüren Belçika şu an ekonomisi ile Avrupa’nın sayılı ülkelerindendir. Yıllarca İngilizler tarafından sömürülen Tanzanya ise yeni yeni ayaklarının üzerinde duran bir ülke ama buna rağmen durumu fazla ilerlermiş bir ülke değil.Bunları niçin yazdım Tanganyıka gölü etrafında bulunan tüm ülkeler şu an içler acısı ve ticaret yaparak para kazanmaya ihtiyaçları var ve bu ülkelerde üretim yapabilecek alt yapı (su , elektrik vb.) yok, yem yok, ekipman yok ve enerji fiyatları yüksek arkadaşlar. Ayrıca belirtmek isterim şu anki mevcut şartlarda üreterek para kazanamazlar. Firmamız öncelikli olarak afrikadan balık ithal etmeye devam edecektir ve afrikada bulamadığımız türleri ise başka ülkelerden ithal edeceğiz. Tanganyıka gölü etrafında bulunan ülkeler çiftlik kurup balık üretebilirseler şayet yine balık ithal ederiz ve getirdiğimiz balıkları hiç tereddüt  etmeden balıklar F1, hibrit balık yada çiftlik balığıdır der ve öyle satışa sunarız bundan hiçkimsenin şüphesi olmasın. Yorumlarınıza ve önerilerinize her zaman açığız ama üç şartımız var doğru soruyu, araştırmayı ve saygıyı  elden bırakmamak şartı ile.

 

Örneğin :

İsmini vermek istemediğim bir arkadaşımız nasıl bir araştırma yaptığını bilmiyorum. Akvaryumcu bir arkadaşımızın konusunda haziran 2010 şikayet tarihi belirtilmesine rağmen konu ile uzaktan yakından alakamız yok. Bizi kalitesizlikle suçlayabiliyor. Bahsi geçen akvaryumcu arkadaşımızla biz 01/01/2011 tarihinden itibaren çalışıyoruz. Yinede bu arkadaşımızın canı sağolsun.(Tartışma konusu olmasın sadece bir örneklemedir.)

 

Bir diğer arkadaşımız F0 tropheus yok F0 balık varsa ben ona yalancı diyorum diye bir cümle kuruyor. Yinede bu arkadaşımızın canı sağolsun.(Tartışma konusu olmasın sadece bir örneklemedir.)

Bana göre yine tam bir araştırma yapılmadan sarf edilmiş cümleler. Niye bana göre diyorum, bugün F0 balık yok demek Tanganyıka veya Malawi göllerini inkar etmek demektir. Nasıl bizim denizlerimizde canlı yaşıyor ise burada Tanganyıka ve Malawi göllerinde canlılar yaşamakta bunlar tropheus, frontosa vs.vs.vs. sadece Tanganyıka gölünde 300 den fazla tür canlı var ve bunlarında kendi aralarında varyeteleri var.

 

Tanganyıka Gölü hakkında ufak bir bilgi

Gölün kapladığı toplam alan   : 32.893 Km² ‘dir.

Gölün kıyı şeridi uzunluğu      : 1.828 Km.'dir

Gölün ortalama genişliği          : 50 Km.’ dir.

Gölün orta kısmındaki derinlik : 570 m.’ dir.

Gölün en derin yeri                    : 1470 m.’ dir.

      Arkadaşlar yukarıda belirttiğim özelliklerdeki Tanganyıka gölü yeryüzündeki bir çok ülkeden büyük devasal bir göldür. Tabiî ki çevresel, ekolojik, iklim şartları ve yanlış avlanma sonucu bir çok tür nesli tükenmekte ve ya tükenebilir durumda olabilir buna kesin bir şey söyleyemiyorum.

 İthalatını gerçekleştirdiğimiz ve ülkemize getirdiğimiz balıklarda bu durum söz konusu değildir.(Dilerseniz bu durumu başka bir konu ile tartışabiliriz.)

 Tanzanya’da çalıştığımız firmaya istediğimiz adette balık siparişi geçemeyiz misal 1.000, 2.000, 3,000 veya 5.000 adet tek tür  ve tek seferde balık getiremeyiz. 

     Sertifika:

Bildiğiniz gibi daha önce bir çok arkadaşımızın bir şekilde güveni suistimal edildi veya kandırıldı.

Tecrübeli olan ( Cobra-Kerem EĞRİ,  Erdal HOCA,    Fatih8234-Fatih ALPDAĞ,    FIRATSSS-Fırat SEVİM,    tanganyıka_fish-Ali AKGÜN,   necozafer-Necmettin Zafer ÜNAL,    DenizYıldız- Deniz YILDIZ,  meto2m-Metin ÇETİN) ve Tanganyıka türleri besleyen diğer tecribeli forum üyesi arkadaşlarımız ve ağabeylerimiz bir bakışta balığın F0 olup olmadığını,  bir çok özelliğini net bir şekilde anlayabilir.

Peki ya tecrübesiz arkadaşlarımız!!!

Bizden balık alan  tecrübeli yada tecrübesiz tüm arkadaşlarımıza vahşi, balığın türü, dişi erkek adeti net ve eksiksizdir bu yüzdendir ki kendimize güvenimiz tam en az  üç kere kontrolden geçtikten sonra aynı zaman da alış veriş yapan arkadaşlarımız bilir balıkları alan arkadaşımıza da kontrol et deriz. Balıklarını kontrol ettirdikten sonra teslimini yaparız.Hatta yok abi ben size kesinlikle güveniyorum diyen arkadaşlarımıza bile kontrol ettiriyoruz. Niye bu kadar kontrol yapıyoruz hepimiz insanız bilmeyerek yapılan hataları minimum seviyeye indirmek için ve bu yüzden kendimize olan güvenimiz tamdır.

Sertifika düzenleyerek balıkları alan arkadaşımızın ismini yazıyoruz ve balıklarını bir şekilde elden çıkarmak istediğinde örneğin 3e 9d balık alan bir arkadaşımız aradan belli bir zaman geçtikten sonra balıklarını satmayı veya takas etmeyi düşündüğünde balıkları satmak istediği yada takas için vermeyi düşündüğü bir başka kişi balıkları kontrol ettiğinde  sürpriz yaşamasın ve güveni sarsılmasın (bunun bir sürü örneği var forumda).

Sertifikanın arkasında belirtildiği gibi bizim sattığımız balıklar ismine düzenlediğimiz ve  kontrol işlemlerini net bir şekilde tespit ederek  teslimini gerçekleştirdiğimiz ilk alıcı arkadaşımızın haklarını korumak içindir.

Balıkları bir şekilde satarak yada takas yolu ile elinden çıkaran arkadaşlarımızın  elindeki, ikinci yada üçüncü şahısların elindeki sertifikalar geçersizdir.

Düzenlediğimiz sertifikalarda seri numarası ve cilt kaplama yaparak taklit edilebilmeyi en aza indirmeyi amaçlıyoruz. Aynı zaman da seri numarası ile balıkları alan şahsın ismini dişi erkek adetini ve hangi tür balık aldığını kayıtlarımızda tutuyoruz.

Balıkları almak isteyen ikinci şahıslar sertifikanın arkasında belirtilen firma telefonumuzdan bize ulaşarak sertifika sorgulaması yaparak suistimallerin önüne geçebilirler.

Sertifikayı niye veriyoruz kalite ve güveni standartlarını yükselterek, haksız rekabeti önlemek ve müşterilerimize en güzel ve doğru hizmeti verebilmek adına yapıyoruz. Bu sektörde Türkiye’de ilk defa firmamız tarafından düzenlenen sertifika, satışı gerçekleşen balıkların yukarıda belirttiğimiz şartlar yerine getirildiğinde balıkların türü, vahşi, dişi ve erkek adetleri olmak üzere firmamızın ve  müşterilerimizin haklarını korumak içindir.  

Niye, nedenlerle dolu dünyamızda saygı sınırları içerisinde tartışalım ve bugünden itibaren  yepyeni bir sayfa açalım ithalatçı firmalar olarak (balık ve akvaryum malzemeleri), tüm akvaristler ve hobiciler olarak, Türkiye’deki bir çok forum yöneticileri olarak, dernekler ve sivil toplum örgütleri kısacası bu işe gönül vermiş, emek vermiş herkesi bu sektörü daha yukarılara taşıyalım gerekirse bir sempozyum düzenleyelim çıtayı en yükseğe taşıyalım. Saygılarımla…

Deep Sea Pet Center   Oğuzhan UYGUN

[/QUOTE]
 
Ben işte budur diyorum sonuçta bende yapılan, konuşulan arkadaşlarımızın araştırmalarından hatta ve hatta burada ithal tropheus getiren firmaların her hangi bir açıklama yapmamasından dolayı baya baya allak bullak olmuştum gerçi ben f0 balık beslemiyorum yani beslemiyorum derken yanlış anlaşılmasın elimde olmadığı için beslemiyorum. Ama şimdi güvenilir ve büyük bir (DEEP SEA) pet centerin bu açıklamalarından sonra içim rahatladı. Yazınızı eksiksiz,anlayarak,inceleyerek okudum, vermiş olduğunuz örneklerde bazı arkadaşların yapmış olduğu ithamlarda o arkadaşlar'a kesinlikle katınılmamıştır hatta iddanız büyük ve ithamlarınız çok ciddi boyutlarda gibi söylemlerle ricaederek uyarmışızdır, ama sizler gibi büyük firmalarda taktirederki bu konu buralarda haftalarca konuşuldu ve hiç bir ithalat yapan firmada arkadaşlar bu budur şu şudur demediği için araştırma yapamayan arkadaşlarımıza ve dostlarımıza bir açıklama getirmedikleri için akıllarında bir soru işareti kalmış olabilir ve yineliyorum bilinçli,düzgün ve ahlaklı yapılan şeylerde art niyet aramayan arkadaşlarımız sizler gibi ithalat yapan büyük firmalara kesinlikle hakaret boyutuna varan söylemler olmamıştır yapanda zaten nazik ve ricaederek uyarılmışlardır. Bunlara üzülmemenizi ricaedeceğim araştırma yapamayan arkadaşlarımızın haftalardır beklediği cevabı harika bir yazıyla emek vererek kırmadan ve harika bir anlatım uslubüyle açıklamışsınız bunun için ayrıca çok teşekkürederiz. Başarılarınızın devamınıdiler biz hobicilere zaman ayırıp böyle açıklayıcı bir yazı yazdığınız içinde ayrıca minnet duyarım. Saygılarımı sunar hayırlı kazançlar dilerim... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir