Nereye Gidiyor bu Tropheus sevdası ?


MUHARREM BAHCEClÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 384
MUHARREM BAHCEClÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2011 18:49
İşin garibi hâlâ F0 balık getirtip sertifika dağıtanlardan bir ses çıkmaması...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kızılelmaÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2009
İl: Kayseri
Mesaj: 100
kızılelmaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2011 00:29

Türkiye'ye yurt dışından balık getiren kişi ve firmalar belli.Hepsi gerek kendi sitelerinde gerek paylaşım sitelerinde tanıtım yaptılar , ilan verdiler , fotoğraf ve video görüntüleri paylaştılar.Hatta Tanzaya'daki izlenimlerini aktardılar.Ama şuana dek bazı ' şu şu tarihli yurt dışı ithalatımız ' konuları irdelenmedi.Ne balıkların menşei soruldu nede geldiği yer.Bugün biraz irdeleniyor olması güzel.Arkadaşlar F0 konusuna bence fazla takılıyorlar.Her hobicinin amacı 'güzel balık' beslemek olmalı. F0 konusu bence bazı hobici arkadaşların ticari kaygısı.Amaç , zamanı geldiğinde anacı veye yavrusunu satmadaki referans olması.Bence sertifika alma konusunda bizler bu işin ticaretini yapanlardan daha gayretliyiz !


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ElmadağlıÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 126
ElmadağlıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2011 08:56
Murat bey bir hobici  aldığı balığın saf, doğadan yakalanmış balık olmasını elbette ister.Elbetteki sertifika istemesi en tabi hakkı, ticaretini yapanlardan daha gayretliyiz demekle neyi kasteddiniz pek anlayamadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

3R02Çevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 133
3R02Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2011 15:01
[QUOTE=freemamba]İşin garibi hâlâ F0 balık getirtip sertifika dağıtanlardan bir ses çıkmaması... [/QUOTE]
  
 
       Bu işi yapanların hepsinin ortak cevabı sanırım SUSMAK oldu.  Aldığımız cevapta bize yeter bu saatten sonra kimse bende FO-F1 var demesin adama gülerler. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fisch_manÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 12/05/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 10
fisch_manÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2011 15:04
ÜRETİCİ ARKADAŞLARIN EMEGİ NE OLUCAK BU DURUMDA PEKİ ??? BÜTÜN İŞİNİ ÜRETİM E YATIRMIŞ ETMİŞ OLANLARA SAYDI DUYMADIKTAN SONRA İTHALATCI FİRMALARDAN ALSAN NEYE YARAR Kİ TAMAMEN YANLIŞ BİR DÜŞÜNCE ALMİCAKSIN ÜSTADIM İTHALATÇI FİRMALARDAN BELLİ BAŞLI YERLERDE ÜRETİCİLER VAR VE SANA O ALDIGIN FİYATIN YARI FİYATINA VERİR O BALIKLARI SERTİFİKA DEDİGİN NEYE YARIYORKİ ÜSTÜNE Bİ İMZA Bİ İSİM EE NE OLUYOR ONLAR OLUNCA BALIK ÖLDÜKTEN SONRA SERTİFİKASI SANA KALSA NE OLUR ancak turşusunu kurarsın başka yapicak bir şeyin olmaz bırakalım bu işi üreticiler yapsın ... sakın yanlış anlamayın ben üretici felan degilim bende şu anda discuslarımı satıp tanganika türüne dönmek istiyordum ama bi ögrenci olarak fiyatları görünce aklım durdu böle saşmalık olamaz dedim kendi kendime 3 cm balıga 20 30 lira fiyat çekiyorlar int de şurda burada almayın arkadaş almayın gidin başka balık besleyin ellerinde patlasın o balıklar satamadıktan sonra ne yapıcaklar mecburen arz talep meselesine uyacaklar fiyatları ındırıcekler ....sinirli bir şekilde yazdım konuyu görünce kusuruma bakmayın bence hobicilik dedigin HER BÜTÇEYE GÖRE OLMALI reel kesime hitap etmeli bu ülkede çogunluk askeri ücretle çalışıyor ve bir şeyler yapmaya bakıyor sizde onlara yardımcı olun azıcık İTHALATÇI FİRMALAR ...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquaafrikaÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 69
aquaafrikaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2011 10:27
Bence sertifika kesın kanıt değil cunkı o sertifikanın satılan balığa ait olup olmadığını nası anlayacak alıcı. Bence ııce arastırıp bu işde bılgı sahıpı olup balığı gıdıp secerek almak en ıyısı zaten f0 olan balık kendını bellı eder. SAYGILAR..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sprwonÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 956
sprwonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2011 10:50
[QUOTE=aquaafrika]Bence sertifika kesın kanıt değil cunkı o sertifikanın satılan balığa ait olup olmadığını nası anlayacak alıcı. Bence ııce arastırıp bu işde bılgı sahıpı olup balığı gıdıp secerek almak en ıyısı zaten f0 olan balık kendını bellı eder. SAYGILAR..[/QUOTE]
 
 
Selamlar; Burada konuşulan konu f0 balığın olmadığıdır f0 balık gölden yakalanmış balıktır. Ama iddalar ve kanıtlar gösteriyorki gölden artık balık çıkarılmıyor ve bu doğrultudada f0 balık yok demektir. Siz nasıl anlıyorsunuz f0 balığı. Yani neye göre bu balık f0'dır diye biliyorsunuz? Sağlıklı balıklar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak BULUTÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3813
Burak BULUTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2011 11:29
Arkadaşlar bu konunun en başlarında bolca yazıyordum fakat ticari üyelerin konuya açıklık getirmemelerinden dolayı yazmayı bıraktım. Artık düşüncem şu yönde F0 veya F1 bunlar sadece bir diplomadır yani etiket bu etiket onların en iyiler olduğunu en güzeller olduğunu kanıtlamaz.

Balık F0 veya F1 olabilir fakat mevcut bakım şartları kötü olduğunda bu balık asla sizi tatmin etmez ve güzelliğini sergileyemez. Dolayısıyla diplomaya para ödemek isteyenler bu yola girebilirler. Ama hayır ben diplomaya değil güzelliğe para ödemek isterim diyenler olursa o zaman sadece f0 olduğuna değil aynı zaman formunada bakmalılar. Yani sadece balık f0 diye körü körüne para verilmemeli burada sözüm ticari üyelere yönelik değil tüm balık türleri için ve hobiciler için genel olarak konuşuyorum.


Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/06/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1079
Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2011 11:32
Öncelikle sertifika meselesine değinmek istiyorum. Sertifika nedir? Kabaca , alınan balığı safkanlığını orjinal tür olduğunu ve menşeini belirtir belge. Peki neye yarar derseniz bence hiç bir iş yaramaz. Bu kuş değil köpek hiç değilki balığa numara takın ku gibi bilezik takın. Sonuç olarak sevdiğim bir laftır; Akvaryumda sertifika yüzmüyor. Alıcı sertifika ister o ayrı bir konu tabiki. Balığın güzelliği F0 oluşundan değil renklerinden , vücut performansından belli olur. Gölde hiçmi lekeli vücut performansı bozuk ucubeye benzer balık yok? Tabiki var. İthal  edilen F0 balıkların içinde hiçmi lekeli balık yok tabiki var. Bana ne besliyorsun diyorlar türünü söylüyorum sadece F bilmem kaç demem bana ne kazandırıyor? Balıklarımı seviyorsam türünün güzel örnekleri olduklarını ben ve balıklarımı gören çevremdeki insanlar tastik ediyorsa sertifika burada ne işe yarar? İlanlarda balığın sertifikası varmış diyemi fazla para verirsiniz yoksa türünün çok güzel bir örneği olduğu zamanmı para verirsiniz?
Bu arada bu yorumları yaparken birilerine(o birileri ithalatçılar) yardakçılık yapıyor diyen sesleri duyar gibiyim. Ben hobiye başladığım süreden bu yana  bir çok tür besledim ve beni tanıyan kişiler çok iyi bilir sadece ve sadece bir kez ithalatçıdan balık aldım ve çok memnunum. Bununla ilgili olarak ithalatçı firmaların eleştirilmesinde bir anlam bulamıyorum. Balığa numara damga vs verilebilse tamam diyeceğim ama bu imkansız. Verilen sertifikanın o balığa ait olduğunu ispatlar bir imkanda yok sonuç olarak. Bir kesim bu konudan şikayetçiyken bir kesimde nadir türleri Türkiyeye kazandırma ve besleme fırsatı verdiği için bu ithalatçılara teşekkür eder durumda. Acaba hangi kesim bu konuda gerçekçi? İki taraflı düşünmek gerek konuyu. Burda yapılacak tek şey alacağınız canlıyı bire bir elden görerek beğenerek almanızdır. Bana göre canlının sertifikasından öte gerçekçi olarak renklerinin güzelliği ve performansı daha önemlidir.
 
Bunun dışında ek bir bilgi; Tanganyika ve malawi gölünde ki balık tutma yasağı aynı Türkiyedeki avlanma yasağında olduğu gibi belirli mevsim ve zamanlarda uygulandığını duydum , bu konu gerçekliğiyle ilgili tabi tartışmaya açıktır.
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2011 11:39
Tropheus türü balıklarda F0 olup olmadığının anlaşılması o kadar zor değildir. Örnek gerekirse F0 diye sizi kandırmaya çalışan bir kişi bu balıkları o boyutlara getirebilmek için yavru iken almış ise 4 sene vermek zorunda. İnanın bu ülkede aynı balığı 4 sene besleyebilecek o sabırı gösterecek şahıs çok ama çok azdır oda size bu kazığı atmaya çalışacak biri değildir. :)  Ha balık bunca sene elden ele dolaşmış bu arada büyümüş ise yine F0 diyor ise bunca seferde demekki ideal ortamda bakılmış yanık kalmamış iyi beslenmiş demektir. Renkleride hoşunuza gidiyorsa satıcıyıda güvenli bulmuş iseniz tekrar alabilirsiniz. Bunu Mobalarda çok görmedik mi?.  Birde Tropheusların üretimhane olarak bulunması her ülkede olmamaktadır. Heleki dünya pazarına sevkler buralardan diyorsanız buda talebi oldukça karşılamayacaktır. Çünkü Çek cumhuriyetinden olsada Singapurdan olsa adetli gönderimleri karşılamak kolay değil Çünkü yavruyu kustursada satış boyuna gelmesini beklemek heleki bu tür uzun uçuşlar için enaz 8 aydır. Bunuda ticaretci göze almaz.  Yani uzun lafın kısası halen gölden balık geliyordur. Bu bir. İki F1 i anlamak kolay değil belki ama F0 ı zamanla anlarsınız. Üç, akvaryumcularda gördüğünüz tek tük ufak ne olduğu belirsiz troph yavrularını size garanti vermedikçe almayın. Gerisi teferruat. Bırakın bu sevda yürüsün gitsin :)

Ha bu arada ben 10 cm üzeri çok tropheus duydum 1 yaşında diye. Ben inanmadım. Cahilliğimden sanırım :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NY753Çevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 379
NY753Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2011 12:38
Allah ım sana şükürler olsun ki f0 saflığının foyasını akvarist arkadaşlarım , abilerim , kardeşlerim kafalarına dank ederek anlamaya başladılar ,benzer konuda yazdığımı tekrarlamak istiyorum!
  Memleketimizde bile birsürü üretici abimiz var iken !!!! , birde göl kenarına çöreklenmiş sömürgecileri düşünsenize ne ileri üretim haneleri olduğunu ? F0 diye gelen balıklar 1890 larda keşfedilmiş 100 sene aynı popülasyon devam edermi , sizce o balıklar yetermi taleplere ?adam neden herseferinde dalıp dalıp balık tutmaya uğraşsınkı? bu su hiçmi kirlenmiyor hiç mi balıklar birbirini yemiyor hiç mi oradaki halk balık tutmuyor timsahlar ilangileri hiçmi löplöp yutmuyor? çok şükür ki az sayıda da olsa bilinçlenme  filizleri gördüm ben burada hırsından arınmış insanlarda, neyin ne olduğunun farkına varmaya başlamışlar ilangiler kasakalaweler  mobalar 100 sene önce tutulup konuldu üretimhanelere o gün bin yavru almaya başlamışlardı bugün 1 milyon yavru alıyorlar üretimhanelerden,göl kenarındakiKahkaha....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LitoÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 419
LitoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2011 08:32
Tropheus çok büyük akvaryumlar istediği için, insanlar sırf tropheus üretecem diye, devasa 750-1000 litrelik akvaryumlar yaptırtıyorlar. Nerden baksan en az 1000 tl.lik akvaryumlar. Bunların içindeki malzemesi de nerden baksan 1000  tl. tutuyor. Yemleri de 400 tl. tutuyor. Arkasından içinede damızlık  25 tropheus koysan oda nerden baksan 2500 tl. tutuyor. Kısaca en az 5.000 tl.yi tropheus'a sırf üretecem, yavrusu para ediyor diye harcıyorlar. Düşünmedikleri ise bu dev akvaryumdan bir balığı 1 saatte zor kepçeyle yakalıyacakları, Su değiştirmesinin saatler alacağı, kışın yüzlerce tl. elektrik parası geleceği. Kısaca büyük akvaryumun büyük derdi olacağını hiç kimse düşünmüyor. Bu parayı harcayanların çoğuda ailesinin ihtiyaçlarından kısıp bu paraları harcıyor. Hatta karısının düğün altınlarını bozdurup, bunun parasını tropheusa yatıranlara bile şahit oldum. Acemi olanlar tropheuslar hassas balık olduğu için balıklarını yaşatamıyorlar.  Bunun doğal sonucu olarak sinirleniyor, hobiye küsüyor ve tüm akvaryum tesisatlarını öldüm fiyatına satıyorlar. Balıkları yaşatanlar ise üretim yapacam diye tek tür balığın olduğu tropheus akvaryumlarında devam ediyorlar.  Ben her zaman akvaryumda karma balık beslemeyi tercih ederim, hiç bir zaman tek tür balık beslemem akvaryumda. Yavru üretsemde her zaman karma akvaryumda üretirim. Tropheus beslediğim zamanlar da bile tropheusların yanında mutlaka lelopi, lilac, klemia, ventralis ve leptosomalar vardı. Sonuçta Tanganika gölünde  bu balıklar birbirlerinden izole değiller ve hep beraber yaşıyorlar. Ayrıca sormak gerekirse bir altın sarısı lelopiden  rengi daha sarı, daha  güzel bir tropheus türü varmı?   Nedense ülkemizdeki hobiciler kendi ekonomik kapasitelerine göre değilde,   her zaman pahalı olan türlere göre  tercihde bulunuyorlar. Dolayısıyla  herşeyden önce akvaryumun mutlaka seyir zevki olmalı  diye düşünüyorum.  Ayrıca balığın bedduasından mıdır, nedir bilemiyorum; 25 yıllık hobi tarihim boyunca , balık ticaretinden, üretiminden  ve ithalatından  iyi para kazanan veya zengin olan ne akvaryumcu gördüm, ne de üretici.  Pacific2011-03-02 10:31:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MarioÇevrim Dışı

Kayıt: 12/10/2010
İl: Mugla
Mesaj: 320
MarioÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2011 18:08
[QUOTE=Pacific]Tropheus çok büyük akvaryumlar istediği için, insanlar sırf tropheus üretecem diye, devasa 750-1000 litrelik akvaryumlar yaptırtıyorlar. Nerden baksan en az 1000 tl.lik akvaryumlar. Bunların içindeki malzemesi de nerden baksan 1000  tl. tutuyor. Yemleri de 400 tl. tutuyor. Arkasından içinede damızlık  25 tropheus koysan oda nerden baksan 2500 tl. tutuyor. Kısaca en az 5.000 tl.yi tropheus'a sırf üretecem, yavrusu para ediyor diye harcıyorlar. Düşünmedikleri ise bu dev akvaryumdan bir balığı 1 saatte zor kepçeyle yakalıyacakları, Su değiştirmesinin saatler alacağı, kışın yüzlerce tl. elektrik parası geleceği. Kısaca büyük akvaryumun büyük derdi olacağını hiç kimse düşünmüyor. Bu parayı harcayanların çoğuda ailesinin ihtiyaçlarından kısıp bu paraları harcıyor. Hatta karısının düğün altınlarını bozdurup, bunun parasını tropheusa yatıranlara bile şahit oldum. Acemi olanlar tropheuslar hassas balık olduğu için balıklarını yaşatamıyorlar.  Bunun doğal sonucu olarak sinirleniyor, hobiye küsüyor ve tüm akvaryum tesisatlarını öldüm fiyatına satıyorlar. Balıkları yaşatanlar ise üretim yapacam diye tek tür balığın olduğu tropheus akvaryumlarında devam ediyorlar.  Ben her zaman akvaryumda karma balık beslemeyi tercih ederim, hiç bir zaman tek tür balık beslemem akvaryumda. Yavru üretsemde her zaman karma akvaryumda üretirim. Tropheus beslediğim zamanlar da bile tropheusların yanında mutlaka lelopi, lilac, klemia, ventralis ve leptosomalar vardı. Sonuçta Tanganika gölünde  bu balıklar birbirlerinden izole değiller ve hep beraber yaşıyorlar. Ayrıca sormak gerekirse bir altın sarısı lelopiden  rengi daha sarı, daha  güzel bir tropheus türü varmı?   Nedense ülkemizdeki hobiciler kendi ekonomik kapasitelerine göre değilde,   her zaman pahalı olan türlere göre  tercihde bulunuyorlar. Dolayısıyla  herşeyden önce akvaryumun mutlaka seyir zevki olmalı  diye düşünüyorum.  Ayrıca balığın bedduasından mıdır, nedir bilemiyorum; 25 yıllık hobi tarihim boyunca , balık ticaretinden, üretiminden  ve ithalatından  iyi para kazanan veya zengin olan ne akvaryumcu gördüm, ne de üretici.  [/QUOTE]
Kumar oynayıp zengin olan varmı?HöytMurat beye katılıyorum!!!!!!!!!!!!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuroz06Çevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 145
onuroz06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2011 18:56
[QUOTE=Pacific]Tropheus çok büyük akvaryumlar istediği için, insanlar sırf tropheus üretecem diye, devasa 750-1000 litrelik akvaryumlar yaptırtıyorlar. Nerden baksan en az 1000 tl.lik akvaryumlar. Bunların içindeki malzemesi de nerden baksan 1000  tl. tutuyor. Yemleri de 400 tl. tutuyor. Arkasından içinede damızlık  25 tropheus koysan oda nerden baksan 2500 tl. tutuyor. Kısaca en az 5.000 tl.yi tropheus'a sırf üretecem, yavrusu para ediyor diye harcıyorlar. Düşünmedikleri ise bu dev akvaryumdan bir balığı 1 saatte zor kepçeyle yakalıyacakları, Su değiştirmesinin saatler alacağı, kışın yüzlerce tl. elektrik parası geleceği. Kısaca büyük akvaryumun büyük derdi olacağını hiç kimse düşünmüyor. Bu parayı harcayanların çoğuda ailesinin ihtiyaçlarından kısıp bu paraları harcıyor. Hatta karısının düğün altınlarını bozdurup, bunun parasını tropheusa yatıranlara bile şahit oldum. Acemi olanlar tropheuslar hassas balık olduğu için balıklarını yaşatamıyorlar.  Bunun doğal sonucu olarak sinirleniyor, hobiye küsüyor ve tüm akvaryum tesisatlarını öldüm fiyatına satıyorlar. Balıkları yaşatanlar ise üretim yapacam diye tek tür balığın olduğu tropheus akvaryumlarında devam ediyorlar.  Ben her zaman akvaryumda karma balık beslemeyi tercih ederim, hiç bir zaman tek tür balık beslemem akvaryumda. Yavru üretsemde her zaman karma akvaryumda üretirim. Tropheus beslediğim zamanlar da bile tropheusların yanında mutlaka lelopi, lilac, klemia, ventralis ve leptosomalar vardı. Sonuçta Tanganika gölünde  bu balıklar birbirlerinden izole değiller ve hep beraber yaşıyorlar. Ayrıca sormak gerekirse bir altın sarısı lelopiden  rengi daha sarı, daha  güzel bir tropheus türü varmı?   Nedense ülkemizdeki hobiciler kendi ekonomik kapasitelerine göre değilde,   her zaman pahalı olan türlere göre  tercihde bulunuyorlar. Dolayısıyla  herşeyden önce akvaryumun mutlaka seyir zevki olmalı  diye düşünüyorum.  Ayrıca balığın bedduasından mıdır, nedir bilemiyorum; 25 yıllık hobi tarihim boyunca , balık ticaretinden, üretiminden  ve ithalatından  iyi para kazanan veya zengin olan ne akvaryumcu gördüm, ne de üretici.  [/QUOTE]


Ben en sonda sölediklerinize ve en başta sölediklerinize katılmıyorum 5000 tl hangi akvaryuma harcıyorsunuz en kral akvaryumu kurun dediğiniz litrelerde hatta gidin 2 metrelik ithal akvaryum alın gene 2500 tl tam kurulum akvaryum alıyorsunuzki bu profil üzeri cama cam olarak giydirme mobilyalı sumplı bir akvaryum olarak düşünürseniz dahada ucuza geliyor.Balık konusuna gelince F0 balık bence her haliyla diğer üretimlere göre kendisini çok belli ediyor.Renk olsun boyu gelişmişliği olsun.Ben daha hiç bir kimseyi görmedim elindeki yemlerle F0 olmayan bir balığı F0 rengine getirebilen kısa sürede  13 cm ye ulaştıraiblen.Ben şuan kazumbalarıma 10 çeşit yem kullanmaktayım ve hala F0 rengini yakalayamamaktayım.Bu işten siz görmemiş olaiblirsiniz ama çok güzel üretim haneler kurup çok güzel yavru satışından para kazanan insanlar var. Canlı hayvan herzaman bir ikilemdir ölücekmi yaşıcakmı fakat doğru ortam sağlandığında ve gereken ilgi gösterildiğinde bu bir kumar olmaktan çıkar ve gayet güzel bir şekilde üretime başlarsınız.Ben evinde malawi chicled üreten 10 15 yaşlarında çocuklar gördüm bu çocuklar balıklarını satıp kova yem alıyorlardı düşünün küçücük çocuk evinde bu işi yapabiliyorsa neden üretimciler tropheustan para kazanamasın ki gereken emek gösterildiği taktirde herzaman karşılığını alırsınız canlı hayvanlardan.Saygılar
onuroz062011-03-02 18:57:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir