Ölü Balıkların Saklanması


BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2018 21:30
[QUOTE=AhmetEmre]

Aslında kurutmak en iyisi gibi ama balıklar çok küçükler ve sakat doğdukları için öldüler. Amacım anatomisi kusurlu olan ölmüş balıkları ilginç oldukları için hep incelenebilir halde tutmak ki kurutursam vücut şekilleri fazlasıyla değişir.



Akvaryumda balıklara yeterince iyi bakıyorum yazdığım linkte balıkları emanet bırakınca başıma gelenler ve devamında olanlar var.


Formaldehiti nerede bulabilirim?
İnsanlar için ne derce zararlı, zararlı mı, nasıl korunurum?
Yanlış olduğum veya eksik bildiğim yerler neler?[/QUOTE]
Evet malesef kurutuldugunda bir nevi mumyalandigi icin çöküyor. Eger bu olmaz ise örnek direkt vernik icinde saklanabilir. Forumda yapan biri vardi. Siringa ile icine kadar vernik doldurup buz kabi gibi elastik bir plastigin icine vernik ile yerlestirip kurumaya birakiyordu. Ciktiginde kehribar icindeki bocek misali bir goruntu soz konusu oluyordu..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AhmetEmreÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2016
İl: Adana
Mesaj: 881
AhmetEmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2018 20:37
[QUOTE=Torsedo]Okulumuzun sergi alanında bazı hayvan ve hayvan embriyolarını saklamak için biyoloji öğretmenleri ile birlikte biz de formaldehit kullanmıştık.

Hatırladığım kadarıyla formaldehiti bir öğrencinin babası üniversite hastanesinden temin etmişti. %1, %3, %10, %33 gibi derişimleri vardı. Yüksek derişim embriyolarda yumuşak dokularının parçalanmasına, bozulmasına yol açıyordu. 10 yıl gibi saklama süreleri vardı. Bir de Deniz Hıyarı gibi bazı canlılar formaldehite aşırı salınım yaparak, formaldehitin sapsarı olmasına yol açmıştı.
Yani formaldehite konulacak olan canlılar yeni mefta olmuşsa vücut sıvılarını bir süre bırakıyor.

Bunların dışında formaldehit çok fena kokar, kanser edici etkisi vardır, maske takmalısınız kullanırken, elinize temas ettimi (etmişti) iğrenç kokusu 1 hafta gitmez, eldiven takın, temas ettiği yerlerde kuruyunca beyaz toz gibi bir şey bırakır.[/QUOTE]

Asıl istediğim hep incelenebilir tutmak ama maceraya gerek yok o zaman.
Belki çok sonraları (yetişkin olunca falan) nadir türler de beslersem bunu düşünürüm.

[QUOTE=BadWolf]
Evet malesef kurutuldugunda bir nevi mumyalandigi icin çöküyor. Eger bu olmaz ise örnek direkt vernik icinde saklanabilir. Forumda yapan biri vardi. Siringa ile icine kadar vernik doldurup buz kabi gibi elastik bir plastigin icine vernik ile yerlestirip kurumaya birakiyordu. Ciktiginde kehribar icindeki bocek misali bir goruntu soz konusu oluyordu..[/QUOTE]
Bende reçine içinde saklanmasıyla ilgili bir konu görmüştüm ölen balıkların içini jiletle temizleyip bir madde dolduruyor sonra dikip renksiz bir reçine ile kaplıyordu konuyu bulursam başka kaynaklardan da araştırırım ve burada paylaşırım. Ama biraz el becerisi istiyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2018 13:03
Formaldehit elimde var ucretsiz tum siseyi verebilirim. Kimyasal maddeler satan bi yerden almistim karakoy tarafinda. Beyaz benege karsi etkili diye aldim ama baliklar icin cok olumcul, koklamasi da kanserojen oldugu icin tehlikeli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AhmetEmreÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2016
İl: Adana
Mesaj: 881
AhmetEmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2018 17:04
[QUOTE=bjkalley]Formaldehit elimde var ucretsiz tum siseyi verebilirim. Kimyasal maddeler satan bi yerden almistim karakoy tarafinda. Beyaz benege karsi etkili diye aldim ama baliklar icin cok olumcul, koklamasi da kanserojen oldugu icin tehlikeli.[/QUOTE]
Çok teşekkür ederim ama formaldehite artık o kadarda sıcak bakmıyorum insanlar için de fazlasıyla riskli bir maddeymiş.
Saklamakla ilgili bahsettiğim reçineli konuyu buldum.
Vernik denirken neyden bahsedildiğini anlamıyordum meğer buymuş.

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/olu_baliklari_recine_ile_kaplayip_mumyalama_k814282_sn4.asp[/URL]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir