"Plateau" Adist 2012 - 4.Tasarım


mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2012 18:20
Açıkcası ilk mesajı yazdığımda yapılmış bitmiş şeylerin anlatımının sizler tarafından ne derece heyecan ve ilgi ile karşılanacağı konusunda endişelerim vardı. Fakat görüyorum ki neler olduğunu merak etmekde ayrı bir sürükleyicilik katmış   

İyi bir tasarım yapmak var olanı iyi analiz etmekle başlıyor. Bu nedenle paylaşmış olduğunuz tüm düşünceler son derece değerli. Hepinize göstermiş olduğunuz büyük ilgi ve fikirlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. 

[QUOTE=TwoFaced]İlk bakışta gözüm 1. resime kaysada bende derinlik, uygulanabilirlik, göze hitap etmesi ve renk geçişleri/uyumu olarak 3. resim diyorum.
Ayrıca 1. resimdeki dağ kısmı ile 3. resimdeki dağ kısmı yer değiştirilerek farklı bir tasarıma da gidelebilir.[/QUOTE]

[QUOTE=rooyland] Mustafa bey yine büyük bir tasarıma imza atacaksınız.Acizane kendi fikrimi söylemek isterim 2. resimin ön planı ile 3. resimin arka dağ planı birleşse nasıl dururdu diye düşündüm bence daha hoş olur gibi özellikle geyik'i sakın unutmayın..Saygılarımla kolay gelsin; [/QUOTE]

[QUOTE=mustafankara]Mustafa Abi bence 3. resimdeki dağları alıp 2. resime koyarsak güzel olur gibi. Sen hangisini yaptın çok merak ettim  Ama eğer ki 2'yi yapmadıysan onu ben yapacam, tüm foruma duyurulur  [/QUOTE] 

İşte oldukça yaratıcı bir fikir! Tek çalışmaya bağlı kalmaktansa çalışmaların belli kısımlarını birbirleri ile değiştirip yeni ve belki daha güzel görseller oluşturmak. Çok teşekkürler.

Selçuk Bey, 

Sormak istiyordum zaten: Acaba sizin tankınızda bulunan figürleri tam olarak nerelerden bulabiliriz? Markaları nedir? Hazır denenmiş memnun kalınmış ürünler olduklarından tercih ederim doğrusu.

Mustafa,

İkinciyi yapmadık, bildiğim kadarıyla bizdende yapacağım diyen yok şimdilik. Yani senden  bekliyoruz 

[QUOTE=onur_0606] Bende üçüncü resimden yanayım fakat ikinci resimdeki dağın eteklerindeki sisli hava tanka nasıl aktarılır bilemiyorum ama iyi bir şekilde aktarılırsa yarışmada büyük avantaj sağlar gibi geliyor Tankın genişliği 40 cm eğer üçüncü resim uygulanırsa, önde göl orta alanda vadi ve arkada dağlar olucak bu kadar dar alana bunlar nasıl sığacak ve derinlik hissi verilecek sabırsızlıkla bekliyorum sizlerden öğrenilecek çok şey var daha Mustafa abi bir sorum olucak, benim tankım 35cm yani dar bir tank, derinlik hissi vermek çok zor.Çözümü şöyle düşündüm;mesela bazı kayaların,tankın içine değilde akvaryumun dışına konması(arka cama) yarışmalarda kural ihlaline sebeb olur mu?[/QUOTE]

Onur, 

Sürekli olmasada fotoğraflama için su altında sis efekti oluşturabiliyoruz. Bunu ilk Welcome to Pandora adlı tankımızın gün doğumu/batımı fotoğraflarında denedik ve oldukçada güzel oldu. 

40 cm'lik en ve resimdeki derinliği bu ene sığdırma konusu işin kilit noktalarından biri kesinlikle. Bu konuda yazının devamında ne kararlar verdiğimizi belirttim.

Soruna gelirsek; bildiğim kadarıyla belirttiğin tarzda bir işlem için herhangi bir kural yok. Bence kesinlikle denemelisin. Sınırların dışına çıkmak lazım 

[QUOTE=fimus]Arka plan kullanmanın sakıncası yoksa, kurallara aykırı değilse, sisli arka plan sonradan photoshop ile eklenebilir.  Bu nedenle ikinci de tercih edilmiş olabilir. Hangisi olursa olsun hepsi güzel tasarım olur. 

Dizi film izler gibi (aslında çekilmiş) ikinci bölümü merakla bekliyoruz. Lakin yayın saati ve günü belli değil :( 
[/QUOTE]

Mustafa Bey,

Tank içinde yapılan tasarıma sonradan Photoshop ile sis eklemek kurallara aykırı olur ancak fon olarak böyle birşey yapılıp bastırılıp kullanılabilir Photoshop'a gerek kalmadan.

Şu konuda size kesinlikle katılıyorum hepside iyi yapıldıktan sonra çok güzel olabilecek çalışmalar.

Dizi benzetmeniz çok hoş olmuş  İkinci bölüm aşağıda  Bölüm aralarını 5 günden uzun tutmayı düşünmüyorum; zamanım elverdikçe elbette.

[QUOTE=mföztürk]

Mustafa Bey öncelikle merhabalar.Konu ile ilgili düşüncelerim;

1.RESİM, bence 'uygulanabilirlik' anlamında bu resim öne çıkıyor.Ama diğer resimler kadar güçlü değil.Ancak arka plandaki dağ silsilesini oluşturacak taşların seçimi oldukça zorlu ve sıkıntılı bir süreç.Fazla sayıdaki taşlarında birbirleriyle aplikesi de bu tankın handikapı ! Ayrıca yarışmalarda gözetilen altın oran kuralı açısından bence biraz zayıf kalıyor.

2.RESİM, uygulamada biraz daha zorlu gözüküyor. Resmin her iki yanındaki yükseltileri oluşturup sabitlemek sanırım epeyce uğraştırıcı.Ancak arka plan dağ(taş) kombinasyonu daha kolay gibi gözüküyor. Bununla birlikte dağ (taş) fazla ortalanmış ! Sis faktörü fhotoshop ile çözülemiyorsa yok ta sayılabilir. Altın oran kuralı daha belirgin.

3.RESİM,özellikle resmin solunda yer alan dik yamaç dokusunu oluşturmak çok zor gibi geliyor.Ancak arka plandaki dağ yapısının en güzel göründüğü , derinliğin hissedildiği resim bence bu.Ayrıca altın oran vurgusunun en güçlü olduğu resim aynı zamanda !

Tüm bu gözlemlerimin ışığında; 2.Resimdeki dağ figürü yerine 3.Resimdeki dağ figürünü tercih ederseniz ya da adapte edebilirseniz çok güçlü bir yarışma tankı oluşturabilirsiniz.

Çalışmalarınızda size ve ADİST ekibine başarılar dilerim. Saygılarımla...

[/QUOTE]

Mehmet Fikri Bey,

Ayrıntılı değerlendirmeniz ve düşünceleriniz için çok teşekkür ederim.
 
[QUOTE=erozdem]Şimdi Mustafa kardeşim adım gibi eminim sen 3. kurulumu yapmışsındır. Biran önce fotoları görelim lütfen ...[/QUOTE]
Bilemedin desem Ergün abi

***********

İkinci Bölüm
 
 
Konuya yazanların çoğu gibi grubunda çoğunluğu beğeni açısından üçüncü çalışmadan yana oldular. Dolayısıyla öncelikle üçüncü çalışmayı değerlendirdik; 

İlk gözümüze çarpan konu Sinan Bey (sinan2010)'in de bahsettiği üzere öndeki su efekti oldu. Son olarak İmbat'ta görebileceğiniz verniğimiz ve kullanıcısı Serkan Çetinkol sayesinde nasıl yapılacağı konusunda bir endişemiz yoktu  Ancak yarışmada alacağı tepkileri düşündük. Zira ön planda belli alan kaplayacak, göze batacak bir konumdaydı. Yinede bunu göze alabilirdik...

İkinci önemli konu ise çoğu kişininde değindiği gibi çalışmanın ciddi şekilde derinlik içermesi idi. 40 cm'lik tank enine burada görülenlerin tamamını sığdırmak neredeyse imkansızdı. Ayrıca dağı oluşturacak kaya bulma ve şekillendirme konularında da sorunlar vardı. Diğer tasarımlarada baktık. Onlarda da bir derece sığdırma ihtimali olsada durum sıkıntılı görünüyordu. Bende geçtiğimiz yıl önemli derceler alan "Lake Breeze (Göl Esintisi)" tasarımımızdaki bulutu gökyüzü fonunu kullandığımızdan bu yana düşündüğüm fikri ortaya attım! Çalışmalardaki dağ kısmınıda benzer dağ fotoğrafları bulup  fon olarak bastırıp tank arkasında kullanmak...

Özellikle yarışmalar açısından kurallara aykırı olmasada bunun ciddi bir risk olduğunun farkındaydım. Gruptakilerde endişelerini belirttiler. Fakat ben nedense bu yıl biraz burnumun dikine gitmekte kararlıyım  Bizim grupta tasarımlar, kurulumlar ortak yapılsada tasarım kimin evine ve tankına yapılacaksa onun söz hakkı önce gelir. O yüzden çok da üstelemediler. Kendilerine anlayışları için tekrar teşekkür ederim.

Her üç tasarım içinde fon araştırmaları başladı. En güzel bulabildiğim birkaç fona Photoshop ile sis efektide ekledim. Aşağıda bunlardan bazılarını görebilirsiniz:







***********

Gelelim hangi çalışma ile devam ettiğimize;

Bu konu senaryosu yazılmış dizi gibi ilerliyor dediğiniz gibi  Ancak sanırım çoğunluk için senaryo tahmin edilemelez ve şaşırtıcı gelişmelerle dolu.

Evet, yukarıdaki cümlelerden tahmin edeceğiniz üzere üçüncü çalışmayı seçmedim  İkinciyide seçmedim  Nedense o zamanlar ilk çalışma beni daha çok etkilemişti. Sanırım arkadaki dağın yakınlığından daha yüksek rakımlı bir yer ve farklı bir atmosfer gibi düşündüm orada işlenen ortamı. Yada dağdan gelen kar sularının oluşturduğu ırmaklar beni etkiledi. Tabi uygulama kolaylığınında mutlaka etkisi olmuştur (tembellik zamanımdaydım sanırım 

Gruptakiler bu kararımdan da haklı olarak pek memnun kalmadılar. Basit olacak dediler. Bir bakıma haklıydılar da. Ama yapısal tasarımın çok çok az etkisi olacak bu çalışmada bitkiler ile oluşturulacak etkiye güveniyordum. Yani zengin bitki örtüsünü doğal ve etkileyici kullanabilirsem bu iş olabilirdi. Özellikle de Shiratani Ravine'den sonra bitkilerle daha fazla haşır neşir olmayı özlemiştim.

Sonuç olarak hangi çalışma seçilirse seçilsin güzel olacaktı. Çünkü çalışmalara burada görünen renkler, dokular olarak değil; akvaryuma aktarıldıklarında oluşacaklar ile bakabildiğinizde aralarındaki fark azalıyordu.

Bir yandan bunları düşünürken hala aklımızda fonun nasıl olacağı ve alacağı tepkiler vardı...


***İkinci Bölümün Sonu***


Sorular;

- Bu tarz bir fon sizce ne derece doğal ve etkileyici olabilir?
- Tasarım açısından böyle bir uygulamayı hangi noktada görüyorsunuz?
- Uluslararası yarışmalarda alacağı tepkiler ile ilgili tahminleriniz nelerdir?

Yine fikirlerinizi esirgemezseniz çok mutlu olurum.
mustafaerdogar2012-05-04 09:46:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafankaraÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,93623[/C] [B]7628,3[/B]
Kayıt: 21/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1102
mustafankaraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2012 20:51
Mustafa Abi heyecanla gidiyor bu dizi  Bir an önce sezon finalini bekliyorum.
Abi bence fonun olumsuz bir tepki almaması lazım. Daha önce bulut, gün batımı vs. etkileri verildi. Göl esintisinin yorumlarını okumadım ama ondan yola çıkarak böyle fon kullanımlarının ne gibi tepkiler aldığını az çok tahmin etmek mümkün.
Bana kalırsa, neredeyse her tankta fon kullanılıyor ışıklı ve herhangi bir renk fon kağıdıyla birlikte. Bu fonlardaki kullanım amacı derinlik hissini arttırmak. Yani hepsinin gerçek ve tankın o kadar derin olmadığı malum. Tabi tasarımla da alakalı bu derinlik ama fon ne kadar iyi olursa bence iki katı arttırıyor bu hissi. Senin kullanacağın dağ resimli fonda da amaç bu olduktan sonra kullanmakta bir sakınca olmamalı diye düşünüyorum. Ortada bir hile hurda photoshop falan yok. Tamamen yenilikçi bir düşünceyle yapılacak güzel bir uygulama Sonuçta amaç aynı, uygulama şekli farklı. Yeniliklere açık bir jüriyse bunun takdir bile toplaması ve bundan sonraki tasarımlarda da sık sık görülmesi mümkün. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

t-barÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6583,1[/B]
Kayıt: 01/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 222
t-barÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2012 21:16

* Mustafa bey, tasarımınızla İAPLC de başarılar.

* Resimdeki görüntüleri yapacaksanız tankın ön-arka çapına göre kayaları tank içine yerleştirmeniz imkansız gibi. Arka fon dışında alternatifsiz gözüküyor.
* Resimlerinizde ağaçlar var. Nasıl düşündünüz bilmiyorum ancak katkısı olacaksa karadaki dal parçalarını birkaç gün kurutup, yüz kat vernik ile dışını verniklediğinizde su içinde uzun süre kullanabiliyorsunuz(çürüme-kokma-yosunlanma olmadan-denedim oldu:!)
* Benimde sizin tasarımı andıran kurulumum mevcut. Hatta sonuçlandı diyebilirim. Ben dağ niyetine kullanılan kayaları tank içinde kullandım. Derinliği kazandırabilmek için nikon d800 body ve nikkor 14-24 zoom geniş açı lens siparişi verdim. Resimler Çağatay (exclusive) arkadaşımla önümüzdeki hafta yapılacak. Ancak görüntüleri İAPLC sonuçlanana kadar forumda yayınlamayı düşünmüyorum.
* Bence en büyük dezavantajınız tankınızın boyutları. İAPLC de derece yapan çoğu tanklar 120x60 cm civarında. Bahsettiğim boyutlardaki tankta belirttiğiniz sıkıntıların hiç birini yaşamayacaksınızdır ve bu ebatlardaki bir tankta sizin neler yapabileceğinizi kestiremiyorum bile. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mföztürkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 64
mföztürkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2012 12:42
Mustafa Bey,sorularınıza kendimce cevaplar verip başlatmış olduğunuz sürece katkı sunmaya çalışacağım.
1.SORU ; Yazınızda örneklediğiniz ( ki bunlar oldukça  çoğaltılabilir) arka fonların doğal ve etkileyici olabilmesinin birinci koşulu düşünülen dizayn ile 'eş zamanlı' seçilmiş ya da tercih edilmesinden geçtiğini düşünüyorum.Belli aşamaya gelmiş bir dizayna arka fon ayarlamak sorun olabilir.Uygun ya da yakın tercihler tankın doğallığını bozabilir.
2.SORU ; Tasarım açısından böyle bir uygulamayı , konu yarışma kurallarına uygun ise ve bu güne kadar çeşitli yarışmacılarca da uygulanmışsa 'neden olmasın' derim. Ancak tank içinde yaratılan kompozisyon bütününde bir 'gökyüzü', bir 'gün batımı'  ile bir 'dağ silsilesinin' EŞ AĞIRLIKLI olmadığını düşünüyorum.Çünkü birinci örneklerde yaratılmak istenen kompozisyonu 'simüle' etmek için başka bir alternatif yok, diğerinde ise var !
3.SORU ; Yarışmalarda alabileceği tepkiler açısından konu değerlendirildiğinde bence rakiplerin 'eserleri'  belirleyici olacaktır. Hiç kimse tarafından oluşturulmamış bir kompozisyon ile ortaya çıkılırsa ilgi ve beğeni toplar.Ancak benzer 'dağ' motiflerini kayalarla oluşturulmuş bir tank karşısında şansı zayıflar.
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blackravenÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2007
İl: Tekirdag
Mesaj: 236
blackravenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2012 16:43
1. Sorunun Cevabı:Doğru kullanılır ve doğru bir dizayn ile uygulanırsa elbetteki doğal ve etkileyici olmaması için hiçbir sebep yok.
2 Sorunun Cevabı:Güzel bir fikir, bir okadarda alacağı tepkiler kestirilemeyeceği için riskli bir noktada görüyorum.
3.Sorunun Cevabı:Uluslararası yarışmalarda benzer uygulamalar olursa burada sizin bu tasarımınızın uygulanış ve sunum tarzınız hatta fotoğraflanma şekli bile belirleyici olur diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murattyÇevrim Dışı

Kayıt: 05/08/2010
İl: Edirne
Mesaj: 129
murattyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2012 17:53
Mustafa bey, konu dışı olucak ama , tamamen doğal görünümden yana şansınızı kullansanız nasıl olur? 
Yani tamamen doğal bir su altı manzarası.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2012 19:34
[QUOTE=mustafankara]Mustafa Abi heyecanla gidiyor bu dizi  Bir an önce sezon finalini bekliyorum.
Abi bence fonun olumsuz bir tepki almaması lazım. Daha önce bulut, gün batımı vs. etkileri verildi. Göl esintisinin yorumlarını okumadım ama ondan yola çıkarak böyle fon kullanımlarının ne gibi tepkiler aldığını az çok tahmin etmek mümkün. 
Bana kalırsa, neredeyse her tankta fon kullanılıyor ışıklı ve herhangi bir renk fon kağıdıyla birlikte. Bu fonlardaki kullanım amacı derinlik hissini arttırmak. Yani hepsinin gerçek ve tankın o kadar derin olmadığı malum. Tabi tasarımla da alakalı bu derinlik ama fon ne kadar iyi olursa bence iki katı arttırıyor bu hissi. Senin kullanacağın dağ resimli fonda da amaç bu olduktan sonra kullanmakta bir sakınca olmamalı diye düşünüyorum. Ortada bir hile hurda photoshop falan yok. Tamamen yenilikçi bir düşünceyle yapılacak güzel bir uygulama Sonuçta amaç aynı, uygulama şekli farklı. Yeniliklere açık bir jüriyse bunun takdir bile toplaması ve bundan sonraki tasarımlarda da sık sık görülmesi mümkün. 
[/QUOTE]

Bende aynen senin gibi düşünüyorum Mustafa  Diğer taraftan Mehmet Fikri Bey'de farklı bir bakış açısı getirmiş konuya  Ben kendimi bu sene feda ettim artık. Risk almadan bazı şeyleri görüp anlamak zor nede olsa... Sonuçları ayrı bir merakla bekleyeceğim bu yıl 

[QUOTE=t-bar]

* Mustafa bey, tasarımınızla İAPLC de başarılar.

* Resimdeki görüntüleri yapacaksanız tankın ön-arka çapına göre kayaları tank içine yerleştirmeniz imkansız gibi. Arka fon dışında alternatifsiz gözüküyor.
* Resimlerinizde ağaçlar var. Nasıl düşündünüz bilmiyorum ancak katkısı olacaksa karadaki dal parçalarını birkaç gün kurutup, yüz kat vernik ile dışını verniklediğinizde su içinde uzun süre kullanabiliyorsunuz(çürüme-kokma-yosunlanma olmadan-denedim oldu:!)
* Benimde sizin tasarımı andıran kurulumum mevcut. Hatta sonuçlandı diyebilirim. Ben dağ niyetine kullanılan kayaları tank içinde kullandım. Derinliği kazandırabilmek için nikon d800 body ve nikkor 14-24 zoom geniş açı lens siparişi verdim. Resimler Çağatay (exclusive) arkadaşımla önümüzdeki hafta yapılacak. Ancak görüntüleri İAPLC sonuçlanana kadar forumda yayınlamayı düşünmüyorum.
* Bence en büyük dezavantajınız tankınızın boyutları. İAPLC de derece yapan çoğu tanklar 120x60 cm civarında. Bahsettiğim boyutlardaki tankta belirttiğiniz sıkıntıların hiç birini yaşamayacaksınızdır ve bu ebatlardaki bir tankta sizin neler yapabileceğinizi kestiremiyorum bile. Saygılar.
[/QUOTE]

Barış Bey mesajınız için teşekkür ederim. Ağaçlar konusunda bende sizinle aynı yolu izledim. Ancak bende sonuç aynı miktarda başarılı olmadı sanırım... İlerleyen mesajlarda ayrıntıları paylaşacağım. Tasarımınız ve çekim ekipmanınız hayırlı olsun. Eminim çok güzel olmuş olan bu tasarım Çağatay Bey'in de yardımlarıyla çok iyi bir şekilde fotoğraflanacak. Sizin için mahsuru olmazsa çekdiğinizde fotoğrafları görmek isterim; oldukça merak uyandırdınız bende  Tank boyutları konusunda da size hak veriyorum. Araya aldıkları tek tük küçük boyutlu tank haricinde genelde büyük hacimli tanklar üst sıralara seçilmekte. Umarım önümüzdeki yıllarda şartlarımı buna göre ayarlayarak daha büyük bir tanka geçebilirim. IAPLC'de başarılar diliyorum.

[QUOTE=mföztürk]Mustafa Bey,sorularınıza kendimce cevaplar verip başlatmış olduğunuz sürece katkı sunmaya çalışacağım.
1.SORU ; Yazınızda örneklediğiniz ( ki bunlar oldukça  çoğaltılabilir) arka fonların doğal ve etkileyici olabilmesinin birinci koşulu düşünülen dizayn ile 'eş zamanlı' seçilmiş ya da tercih edilmesinden geçtiğini düşünüyorum.Belli aşamaya gelmiş bir dizayna arka fon ayarlamak sorun olabilir.Uygun ya da yakın tercihler tankın doğallığını bozabilir.
2.SORU ; Tasarım açısından böyle bir uygulamayı , konu yarışma kurallarına uygun ise ve bu güne kadar çeşitli yarışmacılarca da uygulanmışsa 'neden olmasın' derim. Ancak tank içinde yaratılan kompozisyon bütününde bir 'gökyüzü', bir 'gün batımı'  ile bir 'dağ silsilesinin' EŞ AĞIRLIKLI olmadığını düşünüyorum.Çünkü birinci örneklerde yaratılmak istenen kompozisyonu 'simüle' etmek için başka bir alternatif yok, diğerinde ise var !
3.SORU ; Yarışmalarda alabileceği tepkiler açısından konu değerlendirildiğinde bence rakiplerin 'eserleri'  belirleyici olacaktır. Hiç kimse tarafından oluşturulmamış bir kompozisyon ile ortaya çıkılırsa ilgi ve beğeni toplar.Ancak benzer 'dağ' motiflerini kayalarla oluşturulmuş bir tank karşısında şansı zayıflar.
Saygılarımla...
[/QUOTE]

Mehmet Fikri Bey, birinci ve üçüncü cevaplarınıza kesinlikle katılıyorum. İkinci cevabınız konusunda da yorumum: Farklı bir bakış açısı getirmişsiniz. Bunun için çok teşekkür ederim. Bu bakış açısından durum aleyhime gibi görünüyor. Yinede belli olmaz ve üçüncü cevabınızdaki durumda konuya dahil olarak şansım artar diye umut ediyorum. Mesajınız içinde ayrıca teşekkürler. Konuya  katılımınızı her zaman bekliyorum.

[QUOTE=muratty]Mustafa bey, konu dışı olucak ama , tamamen doğal görünümden yana şansınızı kullansanız nasıl olur? 
Yani tamamen doğal bir su altı manzarası.
[/QUOTE]

Murat Bey yanlış anlamadıysam yarışmalar için su üstü manzaralarını su altına taşımak yerine doğrudan doğal su altı manzaraları oluşturmamın nasıl olacağını sormuşsunuz. Açıkcası hemen olmaz dememekle birlikte bu şekilde yapılan tasarımlarında yeterince gerçekçi yada (artık) farklı olamadıklarını görüyorum. Bu nedenle su üstüne yönelmiş durumdayım (durumdayız - grup olarak). Yinede belli olmaz tabi. Bence işin özü fikirde. Elinizde çok orijinal, çok etkileyici bir fikir ve konsept varsa, bu su altıda olsa olur elbette...

**********

Üçüncü Bölüm: Kurulum

Hangi çalışma üzerinden gideceğimiz ve fon uygulaması konusundaki kararımızıda verdikten sonra sıra biraz ayrıntıya inmeye geldi: 

Söz konusu ortamla ilgili daha ayrıntılı görseller toplayarak özellikle bitki türleri seçimi, ağaçların yapımı gibi konularda sağlam fikirler elde edebilmeye çalıştık. Bulduğumuz birkaç kaynak fotoğraf:







Kurulum öncesi tasarım malzemeleri ve bitkiler konusunda bazı ön hazırlıklar yapmış olsakta bunları size kurulum fotoğrafları eşliğinde sunmayı istiyorum:



Öncelikle örnek çalışmamızı hatırlayalım.




Yapısal Tasarım (Hardscape). Gördüğünüz gibi ortada eğimler ve birkaç parça taştan başka birşey yok  Eğimleri yanlara ve arkaya doğru benzer şekilde ve mevcut kumun kaymayacağı sınırlarda vermeye çalıştım. Dere yatağındaki taşlarıda iyi bir derinlik verecek ve doğal görünecek biçimde dizmeye çalıştım. Malzemeler hakkında birkaç bilgi vereyim;

- Kum; 2-3 mm tane kalınlığında silis kum. Neredeyse hiç salınım yapmayan uygun tane boyutundaki bu kum renk olarakta oldukça doğal. Arıtmacı yada kumculardan çok ucuzada bulunabilecek kumun belkide en önemli (ve tek) dezavantajı kullanım öncesi çok iyi yıkama gerektirmesi.

- Kum aralarındaki taşları nereden bulduğumu hatırlamıyorum ancak satın almadığımı söyleyebilirim. Dere kenarlarında bulunabilecek türler. Tasarımda ne derece işlevleri olacağı tartışılır. Şuan tasarıma biraz hareket katması için bulunuyorlar demek daha doğru gibi...

- Dere yatağını oluşturan taşlar eski tasarımım Shiratani Ravine'den kalma. Çoğunun üstü yosun ve moss kaplı. Bu nedenle yeşil renkteler. Salınım yapan türler olmaları büyük dezavantaj. Fakat bu tasarımda da RO kullanmayı düşündüğümden ekledim.

- Kumdaki eğimleri oluşturmada bana yardımcı olan ve bu nedenle kum altında görünmeyen lav kayaları.

*** Üçüncü Bölümün Sonu ***

Gelecek bölümde bitkilendirme ve ilk ağaçların eklemesini görebilirsiniz.

Bu bölümle ilgili aklıma soru gelmedi  Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.




mustafaerdogar2012-05-09 11:14:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Duran01Çevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2011
İl: Adana
Mesaj: 47
Duran01Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2012 19:59
Güzel bir akvaryum daha bizleri bekliyor gibi görünüyor 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafankaraÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,93623[/C] [B]7628,3[/B]
Kayıt: 21/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1102
mustafankaraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2012 20:04
Abi yeter bu kadar bekleme, ekle bir an önce resimleri de Adist'çiler yine yapmış yapacağını diyelim 
Bu arada bu kumdan geçen hafta aldım ama daha kullanmak nasip olmadı. Dediğin gibi yıkamak gerekiyor bolca sanırım ama siyah kuma verilen yaklaşık 6 katı ücreti düşünecek olursak yıkamak çok daha masum gibi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xclusiveÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,89923[/C] [C]2,3,89923[/C]
Kayıt: 11/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 624
xclusiveÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2012 20:19
Fon olarak kumlara verdiğiniz şekle göre 2. resim daha güzel duracak gibi gözüküyor, tabi yerinde deneyerek görüp karar vermek daha doğru olur. Kullandığınız eski yosunlu taşlar, eminim zamanla sizinde dikkatini çekmiştir ,daha açık yeşil olan kayalar arkada kalmış keşke önden arkaya doğru rengi koyu yeşile kayan kayalar kullanabilseydiniz diye içimden geçirdim. Mustafa bey bu kadar resimele anca böyle bir yorum yapılabiliyor malesef.  Konuyu anlatış tarzınız bu hobiye yeni başlayan herkeze ilham kaynağı oluyor tebrikler. xclusive2012-05-06 22:16:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selçukdurmazÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,44290[/C] [C]3,2,44290[/C] [C]2,3,44290[/C]
Kayıt: 23/02/2008
İl: Malatya
Mesaj: 670
selçukdurmazÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2012 20:34
Mustafa bey anladığım kadarıyla oyuncak figürleri sormak istediniz.Marka olarak malesef aklımda değil şuan ama oyuncak figürleri toysrus oyuncak mağazasından almıştım .


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2012 23:08
       Çok güzel bir roman tadında ilerliyor konu. Sanki tankın son halini bilmiyormuş gibi heyecanla okudum ben de. Bu fikirler ve resimler üzerinde tartışırken hep aklımızda Mustafa'nın da bahsettiği soru işaretleri vardı. Ben hala birkaç konuda korku barındırıyorum. Biz, geçen yıllardaki çalışmalarımızda, göl efektleri, orman efektleri, şelale yada dere efektleri kullandık ve bunları oldukça doğal gösterdiğimizi düşünüyorum. Hatta belli bir düzeyde bizim tarzımız oldu sayılır. 

       Su üstü manzaralarının kullanımıyla oluşan bu tarzda arka fonun tek renk ışıklı fon olarak kullanılması bize yetmemişti ve geçen yıl gökyüzü fonu ile daha değişik ve güzel bir boyut kattık. Önemli nokta burada!!. Geçen yıl o tankımız 16. oldu ve arka fon için ciddi bir tepki almadı. Bir iki bahsi geçti tabi ama (balık yokluğu, daha büyük sorun olmuştu). Yalnız diğer jürilerin (avrupa ve amerikadaki birkaç jüri) puanlamalarını gördükçe ve son bir yıldır sosyal medyadan bu jürilerin belli başlı yaklaşımlarını dikkate alınca su üstü manzara kullanımı yada gerçek görüntü  arka fon kullanımı konusunda belli bir çizgi oluşacağını, bu çizgiyi geçenleri pek hoş karşılamayacaklarını, geçmeden doğal olarak kullananları ise beğenebileceklerini düşünüyorum.

  Gelelim bizim akvaryumumuza;

  - Bu tarz bir fon sizce ne derece doğal ve etkileyici olabilir?

     Mustafa'nın bitki kullanımı ve düzenlemeleri ile çok doğal durabilir ve kesinlikle de çok etkileyici olur.İsim seçimini de çok beğendim. 

   - Tasarım açısından böyle bir uygulamayı hangi noktada görüyorsunuz?

    İşte zurnanın "Zırt" dediği nokta burası.  Ben şahsen tasarım açısından böyle bir uygulamanın sorun çıkaracağını düşünüyorum.Düşüncemi de Mustafa'ya birkaç kez söyledim. Bu şekilde uygulamak ve denemek istediğini söyleyince de kabul edip ona tam destek yardıma devam ettik. Arka fonun çok çok az miktarlarda ve daha flu ve öne çıkmayan şekilde kullanılması belki bir miktar iyi olabilir ama biraz ölçü kaçarsa , tasarım açısından ciddi tepkiler alır düşüncesindeyim.  Sonuçta bir deneme ve hafif bir zorlama olacak, kabul görürse  bir çığır açılır diye düşünüyorum ama kendi şahsi görüşüm şudur ki; bu denli öne çıkan bir fon kullanımını ben bile fazla bulabilirim.. :)


  - Uluslararası yarışmalarda alacağı tepkiler ile ilgili tahminleriniz nelerdir?

Yarışmaları bilemiyorum ama yabancı forumlarda ortalık karışabilir.. :):)  Yenilikçi yaklaşımdakiler sevebilirler ama George Farmer gibi yada Karen Randall gibi ekollerin hiç hazzetmeyecekleri kesin.. ;) Gerçi ben de Karen Randell ' den hazzetmiyorum.. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

syasarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/03/2010
İl: Izmir
Mesaj: 467
syasarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2012 00:13
[QUOTE=batuhanbayram]
       Çok güzel bir roman tadında ilerliyor konu. Sanki tankın son halini bilmiyormuş gibi heyecanla okudum ben de. Bu fikirler ve resimler üzerinde tartışırken hep aklımızda Mustafa'nın da bahsettiği soru işaretleri vardı. Ben hala birkaç konuda korku barındırıyorum. Biz, geçen yıllardaki çalışmalarımızda, göl efektleri, orman efektleri, şelale yada dere efektleri kullandık ve bunları oldukça doğal gösterdiğimizi düşünüyorum. Hatta belli bir düzeyde bizim tarzımız oldu sayılır. 

       Su üstü manzaralarının kullanımıyla oluşan bu tarzda arka fonun tek renk ışıklı fon olarak kullanılması bize yetmemişti ve geçen yıl gökyüzü fonu ile daha değişik ve güzel bir boyut kattık. Önemli nokta burada!!. Geçen yıl o tankımız 16. oldu ve arka fon için ciddi bir tepki almadı. Bir iki bahsi geçti tabi ama (balık yokluğu, daha büyük sorun olmuştu). Yalnız diğer jürilerin (avrupa ve amerikadaki birkaç jüri) puanlamalarını gördükçe ve son bir yıldır sosyal medyadan bu jürilerin belli başlı yaklaşımlarını dikkate alınca su üstü manzara kullanımı yada gerçek görüntü  arka fon kullanımı konusunda belli bir çizgi oluşacağını, bu çizgiyi geçenleri pek hoş karşılamayacaklarını, geçmeden doğal olarak kullananları ise beğenebileceklerini düşünüyorum.
[/QUOTE]
      Aynen katılıyorum. Bazı jüriler su üstü manzaralarını içeren kimi dizaynlara "Su altında böyle bir manzara düşünülemez" gibi katı yorumlarla kestirip atıyorlar. Knott biraz olumlu yaklaşsada yetmiyor.. Belkide bu tarz çalışmalar için ayrı bir dal açılmalı. Böylece jürinin çizgisini düşünmeden özgür dizaynlar ortaya çıkarılabilir.
       Tasarım konusunda hepimize örnek olan ve bizleri geliştiren bir konu başlığı... Tebrik ediyor ve merakla konun devamını bekliyorum.
      Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2012 11:51
[QUOTE=mustafankara]Abi yeter bu kadar bekleme, ekle bir an önce resimleri de Adist'çiler yine yapmış yapacağını diyelim 
[/QUOTE]

Mustafa seni biraz daha heyecanda bırakacağım ama tanıtımın biraz daha uzun soluklu olmasını istiyorum bu sefer  Ama ay sonuna değilde 20'sine kadar tankın son haline  geliriz. Zaten fazla fotoğraf yok. Aşağıdakinden sonra genelde ayda bir kez gelişimi fotoğrafladım.

[QUOTE=xclusive] Fon olarak kumlara verdiğiniz şekle göre 2. resim daha güzel duracak gibi gözüküyor, tabi yerinde deneyerek görüp karar vermek daha doğru olur. Kullandığınız eski yosunlu taşlar, eminim zamanla sizinde dikkatini çekmiştir ,daha açık yeşil olan kayalar arkada kalmış keşke önden arkaya doğru rengi koyu yeşile kayan kayalar kullanabilseydiniz diye içimden geçirdim. Mustafa bey bu kadar resimele anca böyle bir yorum yapılabiliyor malesef.  Konuyu anlatış tarzınız bu hobiye yeni başlayan herkeze ilham kaynağı oluyor tebrikler. [/QUOTE]

Çağatay Bey ikinci fonu aslında ikinci tasarım seçeneği için bulmuştum ama siz söyleyince bu tasarımda da çok hoş durabileceğini farkettim. Gerçi sonradan burada paylaştıklarımdan  farklı fonlarda buldum. İlerleyen zamanlarda onlarıda paylaşacağım.

Kayalar konusunda haklısınız. O zaman sadece üstlerinde doğal olarak tutunmuş mossların olduğu kayaları seçmeye ve tasarıma doğallık katmaya yoğunlaşmıştım. Sonradan fark edip bazı düzenlemelerde yaptım dediğiniz gibi. Bunuda gelişim fotoğraflarında paylaşacağım.

[QUOTE=rooyland]Mustafa bey anladığım kadarıyla oyuncak figürleri sormak istediniz.Marka olarak malesef aklımda değil şuan ama oyuncak figürleri toysrus oyuncak mağazasından almıştım .

[/QUOTE]

Evet Selçuk Bey onları sormuştum. Teşekkür ederim.

[QUOTE=batuhanbayram]
       Çok güzel bir roman tadında ilerliyor konu. Sanki tankın son halini bilmiyormuş gibi heyecanla okudum ben de. Bu fikirler ve resimler üzerinde tartışırken hep aklımızda Mustafa'nın da bahsettiği soru işaretleri vardı. Ben hala birkaç konuda korku barındırıyorum. Biz, geçen yıllardaki çalışmalarımızda, göl efektleri, orman efektleri, şelale yada dere efektleri kullandık ve bunları oldukça doğal gösterdiğimizi düşünüyorum. Hatta belli bir düzeyde bizim tarzımız oldu sayılır. 

       Su üstü manzaralarının kullanımıyla oluşan bu tarzda arka fonun tek renk ışıklı fon olarak kullanılması bize yetmemişti ve geçen yıl gökyüzü fonu ile daha değişik ve güzel bir boyut kattık. Önemli nokta burada!!. Geçen yıl o tankımız 16. oldu ve arka fon için ciddi bir tepki almadı. Bir iki bahsi geçti tabi ama (balık yokluğu, daha büyük sorun olmuştu). Yalnız diğer jürilerin (avrupa ve amerikadaki birkaç jüri) puanlamalarını gördükçe ve son bir yıldır sosyal medyadan bu jürilerin belli başlı yaklaşımlarını dikkate alınca su üstü manzara kullanımı yada gerçek görüntü  arka fon kullanımı konusunda belli bir çizgi oluşacağını, bu çizgiyi geçenleri pek hoş karşılamayacaklarını, geçmeden doğal olarak kullananları ise beğenebileceklerini düşünüyorum.

  Gelelim bizim akvaryumumuza;

  _ - Bu tarz bir fon sizce ne derece doğal ve etkileyici olabilir?

     Mustafa'nın bitki kullanımı ve düzenlemeleri ile çok doğal durabilir ve kesinlikle de çok etkileyici olur.İsim seçimini de çok beğendim. 

   - Tasarım açısından böyle bir uygulamayı hangi noktada görüyorsunuz?

    İşte zurnanın "Zırt" dediği nokta burası.  Ben şahsen tasarım açısından böyle bir uygulamanın sorun çıkaracağını düşünüyorum.Düşüncemi de Mustafa'ya birkaç kez söyledim. Bu şekilde uygulamak ve denemek istediğini söyleyince de kabul edip ona tam destek yardıma devam ettik. Arka fonun çok çok az miktarlarda ve daha flu ve öne çıkmayan şekilde kullanılması belki bir miktar iyi olabilir ama biraz ölçü kaçarsa , tasarım açısından ciddi tepkiler alır düşüncesindeyim.  Sonuçta bir deneme ve hafif bir zorlama olacak, kabul görürse  bir çığır açılır diye düşünüyorum ama kendi şahsi görüşüm şudur ki; bu denli öne çıkan bir fon kullanımını ben bile fazla bulabilirim.. :)


  - Uluslararası yarışmalarda alacağı tepkiler ile ilgili tahminleriniz nelerdir?

Yarışmaları bilemiyorum ama yabancı forumlarda ortalık karışabilir.. :):)  Yenilikçi yaklaşımdakiler sevebilirler ama George Farmer gibi yada Karen Randall gibi ekollerin hiç hazzetmeyecekleri kesin.. ;) Gerçi ben de Karen Randell ' den hazzetmiyorum.. 

[/QUOTE]

Abi konuya katkıların harika oldu; teşekkür ederim. Sadece Karen Randall hakkında birşey diyeyim  Kendisi bildiğin gibi şelale,göl gibi efektlerden de hiç haz etmeyen birisi ancak (hatta yorumunda bile bunu belirtmesine rağmen) AGA'da birinci seçti Shiratani Ravine'yi... Olmayacak işleri yaptırttık jürimize  Yinede belli olmaz bu fon konusu tabi... Aynı korkuları bende taşıyorum.

**********


Dördüncü Bölüm: Bitkilendirme




Grup arkadaşlarımın tavsiyeleri ile kayalardaki son düzenlemeler ve bitki dikimi gerçekleşti.

Sağ önde bulunan kök, yine Shiratani Ravine'den kalan, benim çok sevdiğim bir kök. Bir yüzeyi mini pellia kaplı; alt kısımlarında Christmas moss, Anubias "Petite" ve mini bolbitisler'i yetiştirdiğim harika bir köktür (fotoğrafta çok belli olmamış).

Kökün hemen arkasında üzeri Anubias "Petite" kaplı bir kaya var.

Sağ arka köşede çınarlar var. Sadece ilk zamanlarda dengeleri sağlamaya katkı açısından bulunacaklar.

Ağaçlar için dışarıdan (oturduğum sitenin çevresinden) çeşitli uzunluklarda ince düz dallar topladım. Bunları yıkayıp kuruttuktan sonra üzerlerini yüz kat vernik ile kapladım. Daha sonra misina ile belli aralıklarla üzerlerine Christmas moss sardım. Bazılarına da (daha uzakta olan küçük ağaçlara) daha ince yapılı olan Fissidens fontanus sardım. Belli aralıklarla sarmamın nedeni; moss lar büyüdüğünde aralarda ağaç gövdelerininde görünmesi.

Dere yatağında derinlik için önlerde Lilaeopsis mauritiana, arkalarda Eleocharis parvula kullandım.

Tabandaki bitkilendirmeyide kayalara paralel olarak önden arkaya doğru küçülen bir dokuda olacak şekilde yapmaya çalıştım. Böylece bitkilendirme ile derinliği sağlamayı hedefliyoruz. Aynı zamanda mümkün olduğunca da zengin bir bitki örtüsü olsun istiyoruz. Önlerde Hydrocotyle sp. "Japan", Hydrocotyle verticillata, Ranunculus inundatus, Staurogyne repens ve Pogestomon helferi'ler var. Orta bölüme Glossostigma elatinoides'ler eklenecek. Arklarda ise Hemianthus callitrichodies "Cuba" var. Orta ve arka bölümün biraz daha zenginleşmesi iyi olurdu aslında... En arkalarda ise lav kayalarına sarılı flame moss lar var. Çok uzaktaki çam ağaçlarını simüle etmesi için.

***Dördüncü Bölümün Sonu***

Sorular;

- Ağaçları yapma şekli hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Sizce ne derece gerçekçi çam ağaçlarına dönüşebilirler? (Öngörüleriniz)

- Bitkilendirme ve türler konusundaki görüşleriniz? Yayılım, görüntü uyumu açısından çeşitlilik nasıl bir görsel ortaya çıkarabilir? Karmaşık mı olur, yoksa doğal bir zenginlik mi katar?

- İlk ay için bitki gelişimi konusundaki öngörüleriniz?

**********

Teşekkürler,

mustafaerdogar2012-05-09 18:13:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir