Problemim var tankımdaki döngü giderek kötüleşiyor


OLODesignÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 244
OLODesignÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2009 02:59
Herkese iyi forumlar,
Arkadaşlar 130 lt. bir tankım var.yaklaış iki ay evvel kurdum tankımı ve kurduktan bir kaö hafta sonra bitkilerim çürümeye ölmeye başladı.İnce uzantılar uzatmaya başladılar bende sıvı gübre takviyesi yapmaya başladım.Çürümeleri durdu ama iyileşme olmadı.Bi kaç hafta evvel mayalı Co2 takviyesi yapmaya başladım,aynı gün yeni bitkiler ektim, tüm tanka bitkilerin altına seranın tablet gübrelerinden kotdum ve düzenli olarak sıvı gübre takviyeside yapıyorum.Co2 vermeye başladığım gün ışığım yetersiz olduğundan (18w Aquastar,18w Grolux) bende philips'in 26w tasaruflu Day Light ampüllerinden taktım ekstra olarak.Tabi bu geçici bir ampul en kısa zamanda yeni flolar alıcam.Ancak 2 gün evvel yeni ektiğim bitkilerde de solma ve hepsinde bir sürü toprağa doğru uzantılar çıktı.Co2 kullandığımdan beri yeşil ve kahverengi yosunlar oluşuyordu bunu normal karşıladım ama son iki gün içerisinde bunların gelişimi yaklaşık 4 katına çıktı, ve bitkilerdeki uzantıların bazılarında da tülümsü yeşil yosunlar görmeye başladım.Lütfen yardımcı olun ben nerde yanlış yapıyorum son iki gündür tankımdaki döngü giderek kötüleşmeye başladı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21467
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2009 09:06
 
 
 
                   Ömer bey Selamlar tamam bitkiler çürüyor yosunlanmaya başladıda elinizide bir Akvaryumdan çekin bunu yaptım şunu yaptım yapmadıgınız kalmamışki ilahi!!!!!
                   Öncelikle bitkili akvaryumlarda bitkinin akvaryumun yerini sevmesi lazım,Ondan sonra kullandıgınız kum çok önemli tabiki biz güneydoguda Fındık yetiştire biliyormuyuz yok,Ondan sonra bu takviyeyi yaptım şunu yaptınızda Doktor olsanız kanamalı acil gelmiş hastaya önce kanmı lazım? yoksa Oksijenmi? verilecek ilaç var gerekli kan grubu var
                   İyide gerekli şartları oluşturmadan bunu verin onu verin olmaz kullandıgınız kuma uygun bitkiler alacaksınız her bitki her bitkiyle olmayada bilir bir akvaryumda ne verrir seniz verin siz
                    Ondan sonra büyütmeyi yetiştirmeyi düşündügünüz.Bitkiye göre vitamini var temel besin ihtiyacı olan aydınlatma lambaları var o yetmedi bunu ekledim tasafruflu lamba bazı bitkiler Normal floresanı sever bazıları grolüks,ü bazıları dayligt,ı bazıları bilmem kaç lümen ister bazıları bilmem daha az lümene ihtiyaç duyar.
                    Bence siz öncelikle fazla Akvaryumu karıştırmayın gözlemleyin anlattıgınıza göre eliniz içinden çıkmıyor bir hevesle yapıyorsunuzdur tahmin edebiliyorumda. Buda ters etki yapa bilir bitkiler yerlerine alışacak kök salacak siz sorun bitmeden yenilerini aldım diktim diyorsunuz onları ekerken diger kök salmaya başlayanları ister istemez yerlerinden oynatıyorsunuzdur. Oturan denge küt aşagı
                    Her çeşite göre uygun yerleştirme dizaynları var bunların siz daha iyi bilirsinizde bu işleri yarı içmimarlıkta vardır sizde Ablamdan biliyorum ve eliniz yatkındır.
                    Bence aşagı dogru giden uzantılar hayra işarette yosunlanma renk ve şekilleri hayra alamet degil.Birde her yerden bitki almayınız kara sakal yosunu diye bir şey var sararsa Allah muhafaza baya igrenç bir şey o neyse kolay gelsin bakın duruma siz Saygılar..... 
Kınayu2009-11-08 09:10:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Öğretmen AliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/04/2009
İl: Bursa
Mesaj: 1210
Öğretmen AliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2009 09:46
Yanlış gübre ve yanlış CO2 genelde aşırı yosunlanmayla sonuçlanır.Sık su değişimiyle döngüyü normal hale getirin derim.Florasanların yeni olması,akvaryum yüksekliği ve bitki türlerinin seçimide önemlidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OLODesignÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 244
OLODesignÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2009 14:59
Orhan bey,
Yazınız ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.Evet bu konuda çok hevesliyim ancak elimden geldiğince hevesimi kontrol altında tutmaya çalışıyorum.Bitkilierim Saz,Cobamba ,Myrphillum matogrossense green ve subulata.Bitkileri almadan evvel özelliklerini inceliyorum.Ve incelemelerim sonucunda birbirleri ile uygn olmayan türler değiller.Tabanda da 7 cm derinliğin de Aquaclay kullanıyorum.Hiçbir şekilde de düktüğüm bitkinin bir daha yerini değiştirmiyorum.Tankı ilk kurduğumda saz ve Myrphillum matogrossense green dikmişyim ilk hadta herşey yolundaydı ama sonra Myrphillum matogrossense greenler toprağa doğru uzantı vermeye başladı ardından da çürümeye.Soruşturduğumda besin yetersizliği dediler bende sıvı gübre takviyesi yaptım.bir süre ssünra uzantılar kurudu ve döküldü ç.ürüme durdu bitkiler yeni filizler vermeye başladı.Bundan bir ay kadar sonra subulata ve cobamba diktim dikerken de bir tavsiye üzerine hepsinin altına tablet gübre yerleştridim.Hızlı ve sağlıklı büyüme istediğim için Co2 vermem gerektiğini öğrendim bitkileri diktikten 3 gün sonra Co2 vermeye başladım ama dediğim gibi yinede hereşey kötüye gitmeye başladı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2009 11:24
Merhaba,
 
Oncelikle aldiginiz bitkilerin isik ihtiyaclarini gozden gecirmelisiniz. Sitenin (forum degil) ana sayfasindan ulasacaginiz bitki profillerini ve forumda sabit konu olarak bulunan aydinlatma formulunu kullanarak bitkilerinize tank boyutlariniza gore en az kac watt isik saglamaniz gerektigini ogrenin. Isiginiz yetersizse arttirin yada mevcut isiginizla yetinecek bitki turleri varsa bunlari besleyin. Isiklandirmanizda sadece bitki florasanlarini kullanin (Aquastar ve grolux). Farkli florasanlar kullanmak su asamada yosunlarin artmasina neden olabilir.
 
Isigi duzenlemeden CO2 vermek bir ise yaramaz. Isik oncelikli siradadir. CO2 yide test kullanmadan, olcum yapip ne kadar verdiginizi gormeden vermeyin. Ayrica (benim savundugum gorustur, karsi cikanlar olabiliyor) ozellikle bir yeni baslayan olarak mayali sistem kullanmayin. Mayali sistemle duzenli bir CO2 girdisi saglamaniz zor olur ve problemlere yol acar. Hic CO2 kullanmayin yada (illa cok hizli buyuyen bitkiler istiyorsaniz) gerekli ayrintilari ogrenip tuplu sistem kullanin.
 
Sivi ve tablet gubre kullanmaniz gerekli. Yanliz kullandiginiz gubrelerin marka ve ozelliklerini arastirin. Sera nin tablet gubreleri bircok kisi tarafindan begenilmiyor ve yeterince yararli bulunmuyor.
 
Yeni ektiginiz bitkilerin uygun sartlarda dahi 1-2 haftalik (ture gore dahada uzayabilen) adaptasyon surecleri vardir. Bu surecte curumeler, yaprak dokmeler, kok salmalar (bahsettiginiz govdeden cikan uzantilar) olmasi normaldir. Kok salma olayi tam tersine bitkinin yasama istegini gosterir. Ortam sartlarini duzelttiginizde ve bitki ortama tam adapte oldugunda genellikle durum duzelir.
 
**********
 
Gordugum kadariyla yeni uyesiniz. Forumumuzda ihtiyaciniz olacak bilgilerin cogunu bulabileceginiz sabit (igneli) konularimiz var. Her bolumun ust kisimlarinda gorebilirsiniz. Bu konulari ayrintili okuyup inceler ve uygularsaniz sorun yasama olasiliginiz cok azalir. Bitki yetistirmeye yeni basladiysaniz bu bolumun basinda bulunan "Yeni Baslayanlar Buraya" adli yazimi bolum bolum ele alarak uygulamanizi tavsiye ederim.
mustafaerdogar2009-11-09 13:34:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kimiberkayÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 15/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 476
kimiberkayÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2009 12:34
 
Mustafa Abi her şeyi yeterince net şekilde açıklamış.
 
Sadece şunu eklemek isterim.
Bitkilerin ilk adaptasyon sürecinde ışıklandırmanızı 1-2 haftaya yayarak kademeli olarak arttırın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OLODesignÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 244
OLODesignÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2009 13:53
İlgileriniz ve tavsiyeleriniz için teşekkürler.Geçen günlerde forumdan arkadaşlarında yardımcı olarak yaptığım bir tespitte tankımda nematodelar olduğunu belirledim.Bunlarda bitkilerimin besin eksikliğinde rolü büyükmüdür?OLODesign2009-11-09 14:27:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir