Su Bahçeleri


EmerseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2014
İl: Izmir
Mesaj: 685
EmerseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2015 14:09

Su bahçelerim aynı şekilde devam ettiği için paylaşım kendini tekrar olacak.Arzu edenler benzeri sistemleri kurup yürütebilirler.Benim gibi akvaryumcu olmayan, hobinin sınırında duran birisi bile yapabildiğine göre bu forumdaki tecrübeli/bilgili üyelerin isterlerse çok daha iyisini gerçekleştirebileceklerine eminim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kebüçÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 115
kebüçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2016 11:42
Söylediklerinize uyarak tanzim ettigim su bahçem 1 yasını doldurdu, herşey yolunda ve cok guzel.

Beğenenler: [T]162929,Emerse[/T]
Teşekkür Edenler: [T]162929,Emerse[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmerseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2014
İl: Izmir
Mesaj: 685
EmerseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2016 15:48

Kemal Bey su bahçesi çalışmanızın başarılı gitmesinden dolayı çok memnun olduğumu belirtmek istiyorum.Görsellerle destekleyerek su bahçenizi tanıtabilir misiniz acaba? Başarılı örneklerin tanıtımı konuya ilgiyi arttırır diye düşünüyorum.Açıkçası kişisel olarak da merak ettiğimi itiraf edeyim.Çünkü şu ana kadar ülkemizde kendi çalışmalarım dışında görsel olarak paylaşılmış ve uzun soluklu bir su bahçesi ile karşılaşmadım.
Benim su bahçeleri ve Cennet balıkları, Lepistesler, Betta iyi durumda.Halen iç mekandalar, Nisan ortası gibi kademeli olarak dış mekana aktarıma başlayacağım.
Bu arada su bahçelerinde son nokta üzerine hazırlıklarım son aşamaya geldi.İstanbul koşullarında 12 ay dış mekanda kalabilecek balık ve filtrasyon potansiyeli yüksek sucul bitki.Nisan ayı içinde bu sistemi kurmayı planlıyorum. [EDIT]Emerse,2016-04-04 16:33:01[/EDIT]

Beğenenler: [T]147402,kebüç[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kebüçÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 115
kebüçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2016 20:03
İki adet büyük saksı aldım, altına farklı alanlardan aldığım bahçe toprağı 3 cm kadar, üzerine de sizden öğrendiğim şekilde çarli kedi kumu.
Bu su bahçelerini esas olarak bitkiler için düşünmüştüm. O yüzden epeyce araştırdım. Aradığım şey 3 farklı tip olacaktı. akvaryuma O2 sağlaması için submersed bitkiler, Dışarıdan CO2 alabilecek marjinal bitkiler ve nitratla mücadele için yüzen bitkiler. Emersed yetiştireceğim marjinal bitkiler ve yüzey bitkileri iki amaca daha hizmet edecekti. Saksıları balkona koyacaktım ve balkon yazın 4 saat kadar doğrudan güneş alıyordu. Bu bitkiler geniş yapraklı olursa saksılardaki suyu sıcaktan korurdu. Ayrıca dışa doğru büyüyeceğinden göze de hoş görünürdü.
Nisan ayında işe başladım.
Submers olarak elodea seçtim. Çok iyi bir oksijen sağlayıcı. Önce tereddüt ettim, çünkü elodeanın sıcağa çok dayanıksız olduğunu biliyor, sıcak havalarda bozulacağını düşünüyordum. Satıcı sıcağa yavaş yavaş geçeceği için sorun olmayacağını söyledi. Gerçekten yazın en sıcak zamanında bile çok sağlıklıydılar ve balıklara yüzme alanı bırakmayacak denli büyüdükleri için sık sık budayıp atmak zorunda kaldım.
Marjinal olarak görselliği bakımından Acorus Variegatus- sarı yeşil ok saz, lobelia cardinalis, bacopa monnieri ve bacopa caloriniana. Bir de geçen sene linkini verip Çinli bir satıcıdan aldığım lotus tohumları.
Yüzey bitkisi olarak da forumda bir arkadaştan pistia.
Hepsi çok iyi büyüdü. Yalnız pistiaları bir türlü hoşnut edemedim. Yaprakları sarardı durdu. Ama bol miktarda almış olduğum için yazı geçirmeme yettiler.
1 ay sonra balık arayışına başladım. Levent Bey'in tavsiye ettiği cennet balıklarından epeyce aradım ama bulamadım.
Sıcağa olduğu kadar soğuğa da dayanıklı olması şarttı alacağım balıkların. Oysa düşük sıcaklıklara dayanıklı balıklar yüksek sıcaklığa dayanamıyor, yüksek de düşük sıcaklıkta yaşayamıyor. Ayrıca hacim çok büyük olmayacağından balıkların küçük olması da önemli.
Su bahçelerine uygun balıklar olarak şu adresten faydalandım: http://www.watergardenersinternational.org/journal/4-2/ted/page1.html
Bu tavsiyeye uyarak 4 barbus aldım. Aslında aklımda bu linkte bahsedilen ve 15-16 C ye kadar dayanabilen platiler vardı ama doğurarak saksıdaki yükü arttırmalarını istememiştim.
Bir de kardinal balığı da denen Tanichthys albonubes aradım epeyce, forumda bir arakadaştan 5 adet aldım (şimdi ismini hatırlamıyorum).
Barbuslardan biri aldığım gün dışarı sıçrayıp öldü, Tanichthys albonubeslerden de maalesef ikisi suya alışma alışma aşamasında öldü.
Ayrıca kiraz karideslerde ikişer tane büyük koydum, canlı yem ihtiyacı bakımından.
Balıklar saksılara gelir gelmez o ana kadar oluşmuş olan bütün larva vs nin kökünü kuruttular. Tertemiz oldu su bahçelerim. Barbuslar karideslerin de yavrularını yediler ama Tanichthys albonubesler karides yiyemedi. O saksıda karidesler de çoğaldı.
Yaz boyu gunde 1 kez yem verdim. Arada 2-3 gün yem vermediğim çok oldu. Bir keresinde 1 hafta yemsiz de kaldılar. Sanırım sinek, larva vs çok olduğundan akvaryum kadar ihtiyaçları olmuyor kuru yeme. Su değişikliği çok az yaptım, daha çok üstten ekledim. Bacopalar çiçek açtılar yaz boyu. Lotusların da bazıları güzel büyüdü, ama çiçek açmadı. Yaz boyu tek derim bitmeyen sarı-yeşil alg (bir tür bakteri imiş) oldu, kontrol altına aldım ama asla tam olarak yok edemedim.
Kışa gelince, barbuslar maalesef fazla dayanamadılar, onları Kasım ortası içeri almak zorunda kaldım. Bu zamanlarda lotuslar tamamen kayboldu, pistiaların da hepsi öldü.
Tanichthys albonubesler ise sanırım bütük kışı dışarıda geçirebilecek gibiydi. Hava sıcaklığı 2-3 dereceye düşmesine rağmen gayet sağlıklıydılar. Kışa uygun olarak çok az hareket ve besinle yaşıyorlardı. Ancak bitkiler elden gitmek üzereydi. O yüzden onları da 16-18C lik bir ortama aldım.
Şimdi Tanichthys albonubes saksısı yine dışarıda, Barbusları ise lotus, elodea ve su sümbülü ekledikten sonra bu hafta içinde dışarı çıkarmayı düşünüyorum.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/147402/IMG_1424.JPG[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/147402/IMG_1428.JPG[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/147402/IMG_1630.JPG[/IMG][EDIT]kebüç,2016-04-10 22:58:20[/EDIT]

Beğenenler: [T]152122,zekigonlum[/T][T]162929,Emerse[/T][T]177359,Ferhat Özarslan[/T][T]36012,Hiko[/T][T]131352,-doctore-[/T][T]156325,ErtanGulen[/T]
Teşekkür Edenler: [T]162929,Emerse[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmerseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2014
İl: Izmir
Mesaj: 685
EmerseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2016 00:14

Kemal Bey çok başarılı bir çalışma olmuş tebrikler.
Ben de bugün itibarı ile tüm su bahçelerini dış mekana çıkardım.Daha önceki mesajımda belirttiğim gibi İstanbulda sürekli dış mekanda kalacak ve balık/su bitkisi içeren su bahçesi projesini de başlattım.Balık olarak kolay bulunan ve oldukça dayanıklı Tanichthys albonupes (Kardinal Balığı) ve kalıcı su bitkisi olarak Typha minima'yı seçtim.Kardinal balığı genelde tropikal balıklarla birlikte ısıtıcı kullanılan akvaryumlarda bakılıyor ancak sizin de gözlemlediğiniz gibi aslında ideal bir dış mekan/soğuk su balığı.Üstü donan bahçe havuzlarında buz altında canlı kalabiliyor,Bu tür için en önemli sorun yaz sıcakları.Bu nedenle mini havuzu kuzey cepheye koydum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kebüçÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 115
kebüçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2016 02:15
Kardinal Balığı için sıcaklardan ben de çok çekinmiştim ama yazın en sıcak zamanlarını bile sıkıntısız atlattılar. En önemlisi doğada olduğu gibi yavaş ısı değişimleri olması sanırım. Sıcağa geçiş yavaş olunca elodea da, kardinal balığı da hiç sorun yaşamadı.
Kardinal balığı buzun altında yaşayabilir mi emin değilim. Ama ondan çok daha soğuğa dayanabilen, akvaristler tarafından tamamen göz ardı edilmiş bir başka balık var. Çok küçük olduklarından özellikle böyle su bahçelerine meraklı bir kültürü olan Japonlar tarafından tarihi olarak yetiştirilmiş. Soğuğa çok dayanıklı, sıcağa ise kardinal balığından biraz daha dayanıksız. Adı Japon pirinç balığı (Oryzias latipes, Japanese rice fish, japanese killifish de diğer isimleri). Buz altında yaşamasında hiç sorun yok. Bu balığı Türkiye'de tanıyan yok. e-bay'de İspanya'dan yumurtalarını satan birini bulmuştum. 20 adet satıyordu ama mevsim uygun değildi, ayrıca yumurtadan balık geliştirme tecrübesine sahip olmadığımdan almamıştım. Bu konuda istekli arkadaşlar olursa ben de katılabilirim.
Balık dışında asıl mesele, sizin de dediğiniz gibi kışa dayanabilecek bitki bulmakta. Dediğim gibi, benim su bahçemi iç mekana taşıma sebebim kardinal balıkları değil, bitkilerin ölmeye başlaması olmuştu.

Beğenenler: [T]162929,Emerse[/T]
Teşekkür Edenler: [T]162929,Emerse[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmerseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2014
İl: Izmir
Mesaj: 685
EmerseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2016 21:35

Tanichthys albonubes'in bahçe havuzunda buz altında yaşadığını gösteren bir video izledim.Yanılmıyorsam Macaristan'da çekilmişti.Orası İstanbula göre daha soğuk, karasal olduğundan havuzlar buz tutabiliyor.Sonuçta İstanbul'da sıcaklık o kadar düşmeyeceğinden sorun yok görünüyor.Oryzias latipes Kardinal balığı kadar renkli değil ancak özellikleri nedeniyle bence denemeye değer.Yumurtadan 1-3 haftada yavru çıktığı belirtiliyor yani kargoya takılmazsa başarı şansı var.Genelde kolay bir balık türü gibi görünüyor.Eğer uygun mevsimde bulabilirsem denemeye karar verdim.Yavrular büyüdüğünde üretilmesi de çok kolay olduğundan kalıcı bir koloni elde edilebilir.
Yeni kurduğum sistemde kullandığım Typha minima 12 ay dış mekanda kalabilen ve filtrasyon potansiyeli yüksek bir bitki.Halen gelişimi de iyi gidiyor.Fotoğrafları çektiğimde yararlı olacağına inandığım için bu sistemle ilgili bilgileri ve gidişatı burada paylaşmak istiyorum.

Beğenenler: [T]152122,zekigonlum[/T][T]157905,Cevdet Ali İlter[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kebüçÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 115
kebüçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2016 19:11
Typha minima bneim de ilgimi çekmişti. Özellikle görsellik bakımından çok şey katacağını düşünüyorum. Ancak bir türlü bulamadığımdan yerine sarı-yeşil ok bitkisi dikmiştim. Bildiğim kadarıyla Typha minima marjinal bir bitki ve köklerini toprağa veriyor. Eğer öyleyse filtrasyona büyük bir katkısı olmaması lazım. Yanılıyor muyum?

Beğenenler: [T]162929,Emerse[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmerseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2014
İl: Izmir
Mesaj: 685
EmerseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2016 20:32

Typha minima kökleri 20 cm derinliğe kadar su altında yaşayabiliyor.Benim sistemde de aşağı yukarı bu derinlikte ve diatomit içinde olduğu için kökler sudan emilim yapabilir.Açıkçası suda dolaşım olsa filtrasyon çok daha güçlü olur.Ancak Tanichtys albonupes suyu çok az kirlettiği ve sistemdeki balık sayısı fazla olmadığından bu aşamada çok da önemi yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilentungulÇevrim Dışı

Yönetici
[B]11883,3[/B]
Kayıt: 04/06/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1405
bilentungulÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2016 14:38
Çok güzel çalışmalar Levent bey. Tebrik ederim sizi. [:iyi:][:nazar:]

Beğenenler: [T]162929,Emerse[/T]
Teşekkür Edenler: [T]162929,Emerse[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LA LakersÇevrim Dışı

Kayıt: 03/05/2013
İl: Ankara
Mesaj: 141
LA LakersÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2016 17:00
Su bahçelerinizde nematod,copepod gibi canlılar oluşuyor mu?Bu canlıları nasıl kontrol altında tutuyorsunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmerseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2014
İl: Izmir
Mesaj: 685
EmerseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2016 18:25
Su bahçelerinde bahsettiğiniz canlıları gözlemlemedim.Hiç olmadıklarını düşünmüyorum muhtemelen balıklar gördüklerinde yiyerek sayılarını azaltıyordur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kebüçÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 115
kebüçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2016 22:32
[QUOTE=LA Lakers]Su bahçelerinizde nematod,copepod gibi canlılar oluşuyor mu?Bu canlıları nasıl kontrol altında tutuyorsunuz?[/QUOTE]
Hiç olmuyorlar. Balıklar kökünü kurutuyor tamamının. Nadiren larva görüyorum. Ama onu da hemen tüketiyorlar. Eminim su bahçelerinde bahsettiğiniz canlılar ve larvalar akvaryumlara göre çok daha fazla oluşuyordur. Ama su bahçelerinin özelliği balıkların doğal ortamlarına çok yakın yaşaması. Balıklar bu sayede bol canlı yem yiyorlar ve kuru yem ihtiyaçları çok daha az oluyor. Renkleri daha canlı, kendileri de daha hareketli ve avcı oluyor. Su yüzeyinde dolaşan küçük sinekleri pusuya yatıp aniden sıçrayarak yakaladıklarını çok gördüm.

Beğenenler: [T]162929,Emerse[/T]
+1: [T]162929,Emerse[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmerseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2014
İl: Izmir
Mesaj: 685
EmerseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2016 14:47

Dış mekanda su bahçesinde balık yetiştirme projem devam ediyor.Yaz aylarında diğer hobilerime zaman ayırdığım için gelişmeleri görüntüleme fırsatım olmadı.Typha 1,5 mt boylandı ve yandan yavruladı.Kökler içinde bulunduğu saksıdan suya yayıldı.Mevsim sonunda Pistia stratiotes'leri donacakları için iç mekana aldım, Typha'nın kuruyan yapraklarını da budadım.Yaz boyu kuzey cephede daha serinde kalan su bahçesini kış başı güney cepheye aldım.Yedi Tanichthys albonupes ile başlamıştım.Sanırım üreme olmadı ancak en azından 6'sını hala sayabiliyorum. Aralıklı olarak yemlediğim balıklar 4C'ye kadar düşen su sıcaklığa rağmen hareketliliklerini ve yeme ilgilerini koruyorlar.Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/162929/071220161332401.jpg[/IMG]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=-N6TkvDoVzU&feature=youtu.be[/VID][EDIT]Emerse,2016-12-07 14:49:57[/EDIT]

Beğenenler: [T]177359,Ferhat Özarslan[/T][T]147402,kebüç[/T][T]131352,-doctore-[/T][T]197800,cagri[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir