üstatlar yorumlasın diye ( blout hastalığı )


yakup yılmazÇevrim Dışı

Kayıt: 29/03/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 749
yakup yılmazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2013 11:28
Sevgili forumdaşlarım:
Bu konu hakkında çok fazla yazının ve burdada konun bulunmasına rağmen foruma ve özellikle tropheusa yeni başlayan arkadaşlara faydalı olmak adına bu konuyu açıyorum.
Siz  blout olan avaryumdaki balık ve balıklarınıza nasıl bir tedavi uygularsınız.
Bu konu hakkında çok fazla yazı kirliliği ve yapılan hatalar mevcuttur bana göre.
Üstatlar bu konuyla ilğili bilği ve birikimlerini yazarlarsa en azından yeni başlayan akvaristlere çok ama çok yararı olacaktır.
Şimdiden hepinize sevgiler saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2013 11:40
Her galon için bir çay kaşığı tuz denmiş.Aynı sorun benim kızıl platyde de var. Ancak malum,karantina tankı olmadığı ve ana tankta da L144 ler olduğu için atamıyorum.Birde eczanelerde satılan bir ilaç önerildi.Onun adını hatırlayabilirsem yazarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yücel472Çevrim Dışı

Kayıt: 30/12/2012
İl: Balikesir
Mesaj: 24
yücel472Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2013 18:40
Valla abi benim kısa sürede kazandığım tedavi yöntemleri ve bilgilerimi değerli arkadaşlarıma paylaşmak isterim..

Blout hastalığının çeşitli belirtileri vardır, balığın yemi tükürmesi kararması yada aşırı agresifleşmesi ve birde balığın anusunden sallanan ipliksi ve yemden tamamen kesilmesiyle başlayabilir.

Tedavileri: (aslında blout hastalığı artık yani problem değildir. Çok basit tedavileri vardır bunun. Kimse kafasında korku ya da balığım ölecek diye bir eylem gerçekleştirmesin. Tabi teşhis erken konulduğunda geçerlidir.)

Tropheus baktığınız akvaryum ne kadar büyük olursa suda o kadar geç bozulur, ne kadar büyük akvaryum, o kadar az hastalık demektir bana göre.

Su değişimleri düzenli şekilde olması şarttır, mesela haftada %20-25 şeklinde, bazı arkadaşlar musluk suyu kullanın diyolar, ben musluk suyuna karşıyım kendim kuyu suyu kullanıyorum. neden derseniz. musluk suyu klorludur, klor bana göre hastalık tetiklemektedir. suyu ne kadar bekletirseniz bekletin klorun bütün tamamını yok edemezsiniz. kuyu suyu tercihimdir. hem daha serttir. hem klor sıfırdır. çeşme suyunu 4 gün bekletirsiniz kuyu suyunu 2 gün. suyu dinlendirdikten sonra akvaryumunuza koyun motorunuzu çalıştırın oksijen sağlasın akvaryuma, az yem verin 2 öğünden fazla vermeyin sabah akşam tercihimdir aynı saatlerde.  sadece bitkisel yemlerle besleyin pul yem ağırlıklı olarak sera flora tercihimdir. 1. aşamadaki yani yem tükürmede eczaneden alacağınız tablet flagyl isimli ilaçtan balığınızın büyüklüğüne göre 1-2 mg şeklinde ağızından enjekte edilir. Ya da yemle karıştırılıp tükürmesi, tükürdüğünde ilaç balığın sistemine girer. 2. ve 3. derecede ki hastalıkları tam olarak bilmiyorum tedavilerini yanlıs bilgilendirmiş olmak istemem. ama düzenli yem verip düzenli su değişimi dip çekimi ve büyük bir akvaryumunuz ve akvaryumun alacağı kadar balığınız var ise blouttan korkmayın derim...



Bülent ÖNER2013-10-11 00:33:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OSMANLIÇevrim Dışı

Kayıt: 30/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1405
OSMANLIÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2013 17:24
Arkadaşlar  daha önceden bir çok hastalıkla karşılaşmış ve minimum badirelerle atlatmış biri olarak yazıyorum araştırın ama  sormadan uygulamayın tecrübeli bir arkadaş edinin  bu işler ben yaptım olduyla olmaz yazılan tedavi yöntemleri hastalığın boyutuna göre değişir her hastalıgın ilacı aynı olabılır fakat  her hasta aynı değil kimi hasta flagy kımı hasta baktopur kimi hastayıda clout iyi eder ilaçlar belli ama doktor olarak iyi bir dost edının forumun amacıda bu zaten  allahtan benim böyle tanıdıklarım  var yakup yılmaz abimde tecrubeli ve  hastalık anında 1 ay boyunca destegını esırgemeyen bu ıste tecrube kazanmamda en etkili isimlerden biri .
İş sadece ilaçla bitseydi kimse doktora gitmezdi yazınanları okuyup tedaviye başlamayın unutmayınki yarım hoca adamı dinden , yarım doktor adamı candan eder.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2013 18:06
Bazı araştırmalar yapıyorum bu konuda, ve ulaştığım en etkili ilaç metronidazol bu ilaçta kuvvetli halde Flagly 500 mg markasında bulunuyor flagly suya eritipkullanmaya gelince 35 litre akvrayum suyuna eritip kullanıp balığı 24 saat bu suda besleyip sonrasında yüzde 50 su değişimi yapıp bu şekilde devam etmek tavsiye ediliyor. Bu süre içinde balık yüzmeye başıyorsa rengi yerine geliyorsa durum iyiye gidiyor. Düzelmemişse tekrar bir 3 gün daha bu şekilde devam edilmesi öneriliyor. İkinci bir araştırmada ileri safhadaki bloatlarda çok kuvvetli bir antibiyotik gerekliliği, bu ise yaptığım araştırmada, doğada bulunan arıların değişik bitki ve ağaç kabuklarını çiğneyerek elde ettikleri macuna bazı enzimleri ekleyer elde ettikleri dünyanın en kuvvetli doğal antibiyotiği kabul ediyorlar. Bunun damlasını insanlar elde etmiş ona ulaştım sıvı halinde satılıyor. Her 4 kilo insan etine 1 damla yetiyor bu sıvı. Propolis damlası ise piyasada 49 liraya satılıyor. damlalıklı. Bloatlı bir balık olsa elimde şunu uygulamayı düşünüyorum 35 litre akvaryum suyuna günde 1 tablet flagy eritip üsteki şekilde kullanmak aynı zamanda balığın yemine bir damla propolis sıvısı damlatıp yedirtmeyi denemek isterdim. Yahut sadece propolis damlasını suya damlatıp balığı bu suda beslemek aynı zamanda yine yeminede damlatmak yutturmak denenebilirdi. Yani propolis denenmeli.

Aşağıdaki yazılar alıntıdır okunmasını faydalı buldum.
Bloat hem belirtiler açısından hem de nedenlerinden dolayı temelde dropsy ile benzerlikler gösterir. Bloat daha çok afrika menşeili cichlidlerin başına gelir. Özellikle herbivore (otçul) bir beslenme stiline sahip olan, yani doğada daha çok kayalardan yosunları (aufwuchs) sıyıran, veya yosun ve küçük kabuklularla beslenen Malawi mbuna türleri ve bazı Tanganyika türleri bloat olmaya yatkındırlar. Zaten bu nedenle diğer adı da Malawi bloat'tur (Latince adı Crybtobia). Dropsy'ye neden olan sebebler bloat'a da götürebilir bir balığı, özellikle de Malawi ve Tanganyika cichlidlerini. Ancak bloat daha çok mide bölgesinde ve yemek borusunda oluşan bir enfeksiyon olduğundan farklı nedenler de bir balığı hasta edebilir. Bloat'a yatkın olan balıkların sindirim sistemi etçil beslenen türlere göre daha uzundur. Yani mide borusu ve bağırsaklar olması gerekenden daha uzundur. Bunun bir sebebi var elbette. Yeşilliklerin ve otların sindirimi daha zordur ve daha uzun sürer. Protein ağırlıklı yemleme, bakteri deposu olan kurtlarla besleme, çözünmüş ve tekrar dondurulmuş yiyeceklerle beslemek, veya suda ıslatılmadan büyük miktarlarda verilen pellet yemler bu sistemi tıkayabilir. Her kurt veya pellet verişinizde olmaz ama birgün gelir tıkanacğı tutar. Son yıllarda yapılan araştırmalar bloat olarak tanımlanan hastalığın genelde bakterilerden (Aeromonas türü bakteriler, özellikle Aeromonas hydrophilia) veya bağırsak parazitlerinden (Hexamita salmenis ve Spironucleus türleri) kaynaklandığı fikri giderek yaygınlık kazanıyor. Ayrıca bloat'tan etkilenen Afrika cichlidleri üzerinde yapılan araştırmada balıkların midelerinde kamçılı bir tek hücreli canlı olan Cryptobia jubilans keşfedildi. Bu parazitin Malawi gölünden akvaryumlara taşındığı yönünde güçlü bulgular vardır. Bu asalak Hexamita(Hexamita salmenis)ve Spironucleus gibi parazitlerle yakın akrabadır. C. jubilans ve hexamita gibi etnteroparazitik (içte yaşayan parazitler) canlıların üremeleri için başka canlılara ihtiyaç duymadıkları ve opportunistik asalaklar oldukları tahmin ediliyor. Bu bahsedilen parazitlerin ve Aeromonas türü bakterilerin balığa nasıl bulaştıkları henüz bilinmiyor, ancak balığın bloat'a yakalanmasının yukarıda belirtilen su koşulları ve beslenmede yapılan hatalar ile yakından ilişkili olduğu tahmin ediliyor.

Bloat Hastalığı Belirtileri :

Bloat'a yakalanmış bir balığı ayırt etmeniz mümkün. İlk günlerde cansızlaşır, yemek ister, yemi ağzına alır fakat dışarı tükürür. Sanki yemek istediği halde yutamıyormuş gibi bir hali vardır. Zamanla rengi koyulaşır, hastalık ilerledikçe en koyu rengini almaya başlar ve Afrika cichlidlerine has siyah çizgiler ortaya çıkar. Gözleri koyulaşmaz, anormal bir görüntüleri de yoktur. Ortalıkta dolaşmadığı gibi sürekli saklanmayı tercih eder. İlk günlerden sonra karnın ya çok hafif şiştiğini, ya da içeri göçtüğünü fark edersiniz. Özellikle karnın alt kısımlarına dikkat edin

Bloat Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :

Bu belirtileri fark ettiğinizin ilk günlerinde harekete geçin. Geçen vakit balığı kurtarma şansınızı azaltacaktır. Çok temiz suyun bulunduğu, ve ısının da ana tank ile aynı olduğu tedavi tankına aldıktan sonra balığınızı iki şekilde tedavi edebilirsiniz. Ya 38 litreye bir metronidazole eritin, ya da 38 litreye bulabildiğiniz en güçlü balık antibiyotiğini kullanın. İkisini yarım dozlarda birlikte de kullanabilirsiniz. Balık son evrelerde ise, yani tabiri caizse gözünün feri gitmişse, İnsanlar için kullanılan penisilin kullanın, ama bu sefer 50 litreye bir tane eritin. Unutmayın, penisilini sadece son çare olarak kullanın, asla yaşama şansı biraz daha fazla bir balığı penisilin ile tedavi etmeyin. Hangisini seçerseniz seçin ancak 24 saat sonra en az %50 su değiştirip aynı dozajı tekrar uygulayın. 3 gün boyunca aynı yöntemi uygulayın, 3 gün sonunda balığın rengi açılmışsa, ortalıkta yüzmeye başlamışsa, ve yem yiyorsa köşeyi döndü demektir. Eğer yarı yarıya bu belirtiler varsa, ortalıkta dolaşıyor ve hala yem yemiyorsa (bunu anlamak için 1 gün bekleyin), tedaviye bir 3 gün daha başlayın. Zaten 3 günlük tedavi sonrası, 4.günde hala inatla yaşıyorsa kurtulma şansı yüksektir.


mesutok2013-10-13 14:32:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetakselÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2013
İl: Izmir
Mesaj: 778
mehmetakselÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2013 18:38
Merhaba benim daha önce bu hastalık ile başım derde girmemişti ama birçok nasıl tedavi edilir biçiminde yazılar yazıyor bence birazda nasıl bu hastalığa yakalatmamak için ne yapılmalı hangi teçhizatlar kullanılmalı mesela benim dış filtrem uv lamp lı bu işe yararmı tuz mu daha etkili uv lamp mı piyasadaki en iyi en ucuz en çok sevilerek yedikleri yem ne ve son olarak bloat hastalık olarak iç organlarda tıkanma vb şeklinde izler kalır genelde her ne kadar iyileşmiş olsada bunu nasıl önlenir nasıl tedavi edilir değil nasıl hasta olmaması için gayret edilmeli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2013 21:58
Konu açılması iyi olmuş bu konu başlığı altında fikirler birleştirilip bazı yöntemler denenip daha kesin besleme, önlem ve tedavi yolları kesinleştirmeye gidilebilir. Pek bu hastalıklar şu anda sanki hastalıktan kolay kolay kurtulamyorlar gibime ggeliyor. Benim yazdıklarım bir fikir belirtmektir. İllaki bunlar yapılmalı değildir. Sidede eğitimli ilaçları tanıyan balık hastalıklarında uzman insanlarda olabilir bu konu başlığı altında başarılı sonuçlar alınmışsa değerlendirilir yahut sağlıklı yöntemler geliştirilebilir diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oyuncu2Çevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2013
İl: Ankara
Mesaj: 12
oyuncu2Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2013 23:32
propolis damla konusunda reklam olmuş.
Bu tür gıda takviyelerinin internetten sahip olanların ne tür tehlikelerle karşılaştığını Sağlık Bakanlığı tarafından sürekli uyarı yapılıyor. (Sahte ve gerçek dışı içerik)
Bu işi yapan güvenilir firmaların ürünlerini veya Eczacı'nıza danışarak ne kullanabileceğiniz konusunda fikir alabilirsiniz.
Propolis konusunda ise insanda savunma sisteminin güçlenmesini sağladığı gibi balıkta sağlaması deneyse olarak kanıtlanmış bir ürün değildir, arıların sahip oldu zehirin insan için ölümcül dozda olmadı halde balıklarda ölümcül olma riski konusunda sizleri büyük harflerle uyarmak isterim. İnsanlarda bile riskli olduğu için astım hastaları, allerjik bünyeye sahip hastalar, arı zehri allerjisi bulunan hastaların kesinlikle kullanması uygun değildir. (2 yaş altında kesinlikle verilemez. Biraz daha kullanmaması gereken hasta profili vardır aklımda değil.)

Bu reklamın silinmesinin doğru olacağını düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir