Yabancı Ülkelerle Aramızdaki Görüş Farklılıkları


aquascapeworldÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2016
İl: Kayseri
Mesaj: 1119
aquascapeworldÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2017 03:32
Arkadaşlar gerek youtube gerek Instagram olsun buralardaki yabancı akvaristlerle bazen muhabbetler ediyorum,benim dikkatimi çeken ise yabanciların bizim övdüğümüz (en azindan populer buldugumuz veya yaygin kullandigimiz) ürünleri hiç duymamişlar bile
Örneğin japonlarima verdiğim yemleri adama söyleyince adam bana "onlarda ne öyle çok kalitesiz yemler galiba, hiç duymadim" gibi şeyler söyledi. Halbuki yemlerim populer ne yaygin olarak kullanilan yemler (Sera Goldy,Sera Goldy Gran,Tetra Pro Algae, Jbl Pond Sticks Classic)
Diğer bir ornek de şu
Adama ben japon basina duşmesi gereken minimum hacim 20-30 litre midir? Diye sordugumda bana 80 litre dedi. Ben de ona "80 litre iyi bi gelişim gostermesi icin mi? Yoksa minimum gelişme için mi? Diye sordugumda o da bana "minimum gelişme için cevabını verdi.
Diğer bir örnek ise https://www.instagram.com/buceplant/
Linkteki hesap ünlü bi bitkili akvaryum sayfasidir ve galiba yoneticisi de Amerikalı.
Canli yayin yaparken ona "hiç sylvania grolux kullandin mi" diye sordugumda o bana "o genelde bahçeler icin kullanilir, biz sylvaniayi tercih etmeyiz bitkiler icin" dedi.
Şimdi merak ettiğim şey şu
Biz tedarik edebildiğimiz en iyi ürünleri mı kullanıyoruz?
Biz akvaryum bilgisi konusunda (örnegini verdigim japon başina kaç lt meselesi gibi) kaynakları yabancılardan almıyor muyuz zaten? Ceviri kaynaklardan okumuyor muyuz? Peki öyleyse neden anlayişlarimiz farkli?
Görüşü olan arkadasları bekliyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2017 04:27
Herhangi bir urunun ulkeye gore kullanimi degisebilir bilinmeyebilir. Bu ilgili markanin diger ulkelerdeki satis/pazarlama stratejisine gore degisiklik gosterir. Rekabet faktorleri her ulkede farklidir. Toplumun bilinc duzeyinden, diger urunlerin cesitliligine kadar bu degisiklik gosterebilir. Cok dandik bir marka herhangi bir ulke pazarina diger tum markalardan cok cok once girmis ve genel olarak insanlar bu markada ile ilgili hic sorun yasamamis yada genel anlamda memnun ise bununla diger markalarin rekabet etmesi ve marka bilinirligini arttirmasi oldukca guctur. Dolayisiyla X bir ulkedeki herhangi bir akvarist bizim ulkemizde populer olan Y markasi ile ilgili bilgiye sahip olmayabilir bu cok normal bir durum.

Bir baligin X litrede bakilir denklemine kimse dogru yada yanlis diyemez. Bunun icin otorite bir merci yok. Ben evimde 10 litrede 3 japon atar bakarim, vicdanim rahat ediyorsa sizin yanlis demeniz bunun yanlis oldugunu tasimaz. Bana kalkipta nedenini aciklarsiniz ki genelde bakilmama sebebi hayvanin sagligi ile ilgili olur ve tartisma buradan cikarsa araya cok farkli parametrelerde sokuldugunda herkes akvaryumundaki baliklari atmak zorunda kalir. Bu tamamen mantik/vicdan carcevesinde hobiyi ve baktigimiz canlilari ne kadar benimsedigimiz, ne kadar sevdigimiz ile ilgili bir durum. Ben 20litrede 3 japon bakarim, amonyaktan zehirlendirtmem yada hastalanmamasini saglayabilirim. Ama hobiye dun baslamis birisine bu hacimde japon bakilir derseniz nedenlerini bilemeyecegi icin buyuk ihtimal baliklari telef eder. Buyuk tanklarda bu durum gene ihmalsizlik yapildiginda ortaya cikabilir. Japon baligi 20litre tankta bakilamayip oldugu gibi, 8 tonluk bir tanktada olebilir. Burda insanlarin vicdanli yaklasmasi ve gereken en iyi kosullari el verdigince saglamasi onemli olan. Saglayamiyorsada, saglayacagi zaman bu hobiye adim atmasi. Neticede bir canin sorumlulugunu ustleniyoruz, elimizden gelen en iyi kosullari saglamak boynumuzun borcu. Ama dedigim gibi X litrede Y miktarda Z balik bakilmaz konusu icin bir karar merci yok. Onlarda bu hobinin eski ustadlari daha duyarlidir ve 80litrenin daha makul olacagi yonunde yonlendirmelerde bulunmuslardir ve o sekilde olmustur bu birazda kulturel bir durum.

Ornek vermek gerekirse, uzak dogudada nitrat ve fosfat gubrelemesine cok olumlu bakilmaz. Aktif toprak cok yaygindir bu yuzden gubreleme aliskanliklari diger pek cok ulke gibi degil tam aksine markalarin yonlendirdigi (ozellikle ADA) ve gereklidir dedigi sekilde yapilir. Bu da orada olusmus bir kultur bu her yerde degisiklik gosterebilir. Ama burada gerekli/gereksiz zararli/yararli konularina girildiginde gene akvariste gore durum degisir.

Isik konusu nettir fotosentez icin gerekli spectrumlari az-cok iceren her aydinlatmayi yeterli gucu sagladiktan sonra kullanabilirsiniz. Bunun karar merci gene buceplant degil tam aksine bilimdir ve bilim bunu yillardir acikliyor bu konuda tonlarca makale mevcut, bilmiyor olmasi basta yazdigim. Kullanmiyor olmasi ise hic bir anlam ifade etmez. Tam aksine bahceler icin kullanilir demesi herhangi bir isik icin oldukca komik.

6 aylik hobiciyim bitkili akvaryuma direk hi-tech olarak sifir bilgi ile basladim ve soyle bir tankim hic olmadi. O camlari bu hale getirebilen birinden alinan bilgiyi burada tartismamizi garipsedim su an. [:)]
[URL]https://www.instagram.com/p/BG2jsvWyesU/?taken-by=buceplant[/URL]

En iyi urun cok genel ve goreceli bir kavram.

Ornegin ben bu gun sadece bir tahtaya 5 tane delik acacagim ve bir matkap ihtiyacim var. Soyle baktigim zaman kalkip en ucuzunu almaya calisirim cunku sadece 5 delik acacagim ve sonra kullanmayi dusunmuyorum. Bu matkabin benim icin markasi vs. onemli degil, onemli olan fiyati. Dolayisiyla o an o isi goren en ucuz matkap benim icin en iyi urun olur. Urunlerin genel anlamda iyi kotu olarak tartismak icin saglam fiyat/performans analizleri yapmak ve buna gore secmek gerek fakat ornegin bahsettiginiz grolux icin bunu nasil yapacaksiniz? Bunu yapmaniz icin grolux u alip tamamen sabit girdilerle ayni bitkiyi baska bir tankta, gene ayni bitkilerle bu sefer atiyorum philips bir florasan ile ayni sekilde ayni bitkiyi baska bir tankta gelistirip kuru agirliklarini olcersiniz. Cikan sonuca gorede dersiniz ki grolux bitkiyi 1 haftada 5gram gelistirdi philips 3gram. Philips 5tl dir, grolux 20tl. Burdan cikan sonuca gore fiyat/performans konusunda bir karar verirsiniz ve o urun sizin icin `en iyi urun` unvanini alir. Ama benim icin gene bir anlam ifade etmeyebilir, ben 70cm yukseklikte bir tanka sahibimdir ve bu sefer mercekler isin icine sokacagim icin powerlede yonelirim ve bu yonde gerekli f/p analizlerini yapmam gerekir. Kisiden kisiye degisiklik gosterebilir.

Biz bilgiyi hersey gibi (:)) disaridan aliyoruz bu net. Yalniz bu aktarilanlar bir karar mercinden gelen bilgi degil. Sadece kisisel/kulturel gorus ve oneriler. Burdan cikan sonuc dogrultusunda buceplant grolux duymadiysa bizim secmeyecegimiz anlami cikmaz. Yada o diger kisi 80lt japon bakilir dedi diye bunu dogru kabul edemeyiz. Isin arkasindan bilimsel aciklamalar ve deneylerle kanitlanmis sonuclar geliyorsa bu isi tamamen degistirir. Yalniz birisi sirf avrupali diye dedigini kabul etmek dogru degil.

Beğenenler: [T]188949,eyuphan[/T][T]192470,EmreAtes[/T][T]179624,doctorec[/T][T]188519,Meteor71[/T][T]192768,sangarios[/T]
Teşekkür Edenler: [T]188949,eyuphan[/T]
+1: [T]179624,doctorec[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KromatitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 6624
KromatitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2017 09:33
Sera ve tetra markaları bizim pazara hakimler. Eğer başka markalara bakarsan özellikle seranın iyinin kötüsü olduğunu görürsün.
Bitkili işi ise tamamen ayrı. 2 kere 2 4 olmayabiliyor. En azından su değerleri farklı, yem türü ve yemleme farklı. Yosun ve bitki gelişimi değişik. Işık da benzer şekilde. Sadece soğuk beyaz ışık ile de bitki yetişir. Adam ben yapabiliyorum demek ki elzem değil dediği an iş biter. Ancak slyvania grolux yerine grolux kulandın mı diye sorsan daha iyi olur. Bahçe yapanlar slyvaniayı akvaryum yapanlar osramı kullanıyor olabilirler. Bu da bir pazar sonuçta.
Balık olayı da çok sabit görülüyor. Balık kaç cm? Kaç balık var? Bunlar atlanıyor. Japon için konuşayım. 1000 tane 0,5 cm balık için 80 litre hesaplarsan bu balığı yetiştirecek üretici yok. Ama ağız ucundan kuyruk ucuna 20 cm olan bir japon balığı için 80 litre bile az gelir. 3 cm boydaki neon tetrayı 30 litredr de bakarsın ama bu hayvana yaşadığı nehirde belki tonla su düşecek kadar hacim var. Ancak bu sitede yer alan balık başı hacimler balığın büyüyebileceği boy ilr ilişkili olarak değişiyor.

Beğenenler: [T]188949,eyuphan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]188949,eyuphan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Aguila NegraÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 273
Aguila NegraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2017 13:46
Bence aynı sorgulamayı yabancılarla yaptığınız sohbetler için de uygulayın ve markalara da fazlaca takılmayın.
Önemli olan marka değil içerik veya özellik olmalı.
Fakat grolux ile ilgili yorum ilginç,o tip ampul bahçede niçin kullanılır anlayamadım ama ülkemizde kasaplar tarafından tercih edilirdi teşhirdeki etleri daha kırmızı gösterdiği için.

Beğenenler: [T]188949,eyuphan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]188949,eyuphan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KromatitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 6624
KromatitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2017 14:31
O instagram hesabı Amerikalı ve led aydınlatma kullanıyor. Ayrıca balıktan ziyade tasarım ile ilgileniyor gibi.
Firmalara baktım da sera, tetra, jbl Alman firmaları. Amerikalıların bu firmaları bilmemesi pazardaki yerleri ile ilgilidir diye düşünüyorum. Biz de benzer şekilde Amerikalı nls markasını ve Japonyalı hikari markasını az biliyoruz.
Sylvania da zamanında osram firmasından ayrılarak kurulmuş (ben öyle anladım). Türkiye sylvania internet sitesinde özellikle akvaryum sözcüğü geçiyor ancak ABD sylvania internet sitesinde sadece aydınlatma üzerine akvaryumlarda da kullanılabilir şeklinde bilgi var. Amazon'dan ve başka bir Amerikan sitesinden baktım floresan için Aqueon ve Luxrite markaları gözüme çarptı. Daha çok ürün görünüyordu. Kanımca sylvania ABD'de akvaryum pazarında iddialı değil.

Beğenenler: [T]188949,eyuphan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]188949,eyuphan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir