Yavru İcemanlarım


DarKMooNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/04/2016
İl: KKTC
Mesaj: 692
DarKMooNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2016 01:30
Sa hayırlı akşamlar. Geçen gün sabah uyandım balığklarıma yem verdim hiçbirinin ağzı dolu değildi yemlemeyi yaptım ve yüzümü yıkamaya gittim geri geldiğimde dişi iceman ağzını doldurmuştu. Bu 2.ci yumurta alışı ilk alışında benim hatalarım ve balığın strese girmesinden dolayı yumurtaları yuttu. Bende bu sefer işi garantiye almak için 2 gün sonra yani bugün balığı kusturdum. Yumurtalar 20-30 belki daha fazla. Bizim burdaki petshopda kuluçka makinası yokmuş zaten küçük 6-7 akvaryumlu yer. Bende mecburen ev yapımı birşey yapmaya çalıştım. 0.5 litrelik küçük su şişesinin içine yarımdan az birşey fazla akvaryum suyu koydum ve balıkları içine koydum. Şişenin üst kapağınıda delip içeri tabana kadar hava hortumunu saldım ve çalıştırdım. Şuanda yumurtaların hepsi dönüyor. Yarın gidip kuluçka makinası alacağım ama bu kendi yaptığımı kullanacağım bu yumurtalar için. Hem yaptığım şey çalışıyormu işe yarıyormu diye hemde azda olsa emek verdim bakalım emeğimin karşılığını alabilecekmiyim diye. Ancak bundan sonraki yumurtalarda kuluçka kullanacağım. Yavrular inşallah çıkar ise kabuksuz artemia ve diğer balıklara verdiğim 6-7 çeşit yemin toz halini vereceğim sizce nasıl olur.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/185613/130820160118091.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/185613/130820160119131.jpg[/IMG]
[EDIT]DarKMooN,2016-08-13 01:30:40[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Duman HanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10848,3[/B]
Kayıt: 23/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1089
Duman HanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2016 01:51
Eyyüpcan merhabalar,
ilk olarak birinci yavru alışında yaptığın hatalardan dolayı yutmasına sebep olduysan şayet 2. yavru alışında yapman gereken 1. de yaptığın hataları tekrar etmeden bu süreci yönetmekti.Yani ilk seferde yaptığın hatalardan uzak durmak varken neden anneye anneliğini tattırıp deneyim etmesinin önüne geçiyorsun ki?Ki bu deneyimi tatmasına izin versen belki her seferinde daha çok yavru alacak hatta hamileliği esnasında hem de hiç yavru yutmadan yem yiyebilen bir anneye sahip olacaktın.Bana göre birinci sefer yaptıgını düşündüğün hatalardan daha büyük ve geri dönüşü zor bir hata yapmışsın.Dilerim en az kayıpla yavrularına kavuşursun.Ayrıca yavruların gelişimleri açısından konuşmam gerekirse kuluçka makinasından aynı anda çıkarılmış yavrular ile annenin agzından 15. gün kusturulmuş yavrular ayrıca annenin kendi kustuğu yavrular arasında dağlar kadar gelişim farkı olduğunu bizzat kendi deneyimlerimle söyleyebilirim.Bu deneyi gerçekleştirirken tüm koşulları aynı tutmaya çalıştım.Annenin kendi kustuğu yavrular ile kuluçkadan çıkan yavrular arasında aynı zaman diliminde (2 ay içinde) 1 cmlik bir fark oluşmuştu.Eğer ki yapmış olduğun kuluçka şayet doğru çalışıyorsa yavruların anne ağzında annenin değiştirmesi dolaştırmasını taklit edebiliyorsa mantarlaşmadan çıkacaklardır.Ama açıkçası o kuluçka örneğinin doğru çalıştığına inanmıyorum.Ayrıca bir anne ilk yavru alışında istersen sen "0" hata yap yavruları atması ya da yutması son derece normal bir davranıştır.Dilerim hobici olmaya çalışırken nelere sebebiyet verdiğini anlarsın...

Teşekkür Edenler: [T]185613,DarKMooN[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DarKMooNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/04/2016
İl: KKTC
Mesaj: 692
DarKMooNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2016 02:00
Acemilik abi kusuruma bakmayın. Bende ilkde yuttu bundada yutmaması için kusturdum ancak hata yaptım herhalde. İlk aldığında yumurta heyecandan ve ilk defa bir balığımın ağzı dolduğundan ayrı akvaryuma alırken biraz ana tankda çok kaçtı birde ayrı tanka aldıkdan 3-4 gün sonra şişlik biraz inmişti bende merakdan ağzına bakmak için açıp baktım yumurta vardı ancak 14-15 gün içinde hiç yumurta kalmamışdı ağzında hepsini yutmuş ancak ağzında 2 yumurta tükğrmüş herhalde 2 tane yavru dolanıyordu akvaryumda. Hatalarım bunlar. Sarı prenseslerimden daha yavru almadım onları kusturmayacağım ilk 2-3 alışı boyunca sonrasında ise bakarım artık. Yaptığım şişe ise yumurtaların hepsini çeviriyor inşallah sorun çıkmaz yumurtalarda. Yarın gidip kuluçka makinası alacağım. Ama dediğim gibi bu yumurtalarda kullanmayacağım. Yapmam gereken şuanda ve ilerde neler var acaba.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Duman HanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10848,3[/B]
Kayıt: 23/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1089
Duman HanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2016 02:20
Öncelikle kesinlikle kusuruna bakmadım kardeşim.Kusura bakmak ne haddime ne de bana düşmez.Yalnızca kendimce naçizane uyarılarda bulunmak istedim.Sana güzel bir yol haritası çizeyim.Bizzat kendi uyguladığım bir yöntemdir.

1-Öncelikle balık yavru alır almaz ayırmıyoruz.Biraz bekleyip gözlemliyoruz.Balığımızı alıştığı bu ortamdan hemen koparmıyoruz.Bırakıyoruz burada anneliğini yaşıyor.Ha ne zaman yavru alır almaz ayırırız? Diğer balıklar tarafından çok aşırı bir şekilde rahatsız ediliyorsa bu durumda ayırabiliriz.

2-Anne balığımızın kuluçka süresi senin bakım şartlarından etkilenir.Yavruların anne ağzında gelişimleri düşünüldüğünde annenin ağzı her geçen gün büyür.Anne bu durumda acemiliğinde verdiği etkiyle bazılarını yutabilir bazılarını atabilir.Bu durum normaldir.Bu duruma içgüdüsel olarak diğer yavruların daha iyi bakılması için anne tarafından karar verilir.Benim sana tavsiyem kuluçkanın 15. gününde anneyi akvaryumdan su aldığın ve bence etrafı kağıtla kaplı ışık açık kalsa bile loş ortam oluşabilecek tercihen bu tanık içinde bir vatoz küpü olmasına dikkat ederek bu şartlar altında ayır.

3-Etrafı kağıtla kaplı olduğu için balığımız dışardan görebilecek ve etkilenebileceği etkenlerden uzak kalmış olur.Ayrıca bir vatoz küpü sayesinde herhangi bir tehlikede bunun içine sığınabileceği kanısına kapılır.Ayrıca kendini güvende hissetmesi 2-3 gün sürer.Bu esnasda yavrular 17-18 günlük olurlar doğum iyice yaklaşmış olur.Bu da demektir ki anne artık kendini doğuma hazırlar.

4-Deneyim ettiğim kadarıyla doğum başladığında anne tahminen 3-4 yavruyu salıyor ve takip ediyor.Hepsini aynı anda göndermiyor.Yani sen bu yavruları hemen alırsan anne yavrulara zarar geldiğini sanacak ve diğerlerini salmayacak salmamakta diretecek streslenecek gerekirse salıp yiyecektir.Hiç dokunmayacak korkutmayacaksın.Önden saldığı 3-5 yavruya bir zarar gelmediğini gören anne diğerlerini de takriben gönderecektir.

5-Sana göre doğum tamamlandığını düşünüyorsun artık yavru salmaz diye düşünüyorsun.Yine de anneyi alma hemen.Bırak biraz yavrualrıyla yüzsün 22-23 gün yem yemediğine değsin anne yavrularına doğrudan saldırmayacaktır. 2-3 saat kadar rahatlıkla hiç birine dokunmadan yüzüyor. Daha sonra anneyi ya da yavruları ayır.Anneyi 5 gün kadar ayrı tankta tutmaya devam et.Çünkü bu süreçte yem yemedi ve çok halsiz.Diğer balıkların da tacizi ile annemizi kaybedebiliriz.5 gün kadar sık sık az az yemleme ile annemize form kazandır ve bu sayede bir sonraki doğumu için hazırlansın.

6-Annenin yavruların tamamını saldığını da gözlemledim.KPSS hazırlanırken ders çalışmam esnasında hepsi, çoğu olay bizzat gözlerim önünde gerçekleşti.Bu süreçte oldukça güzel gözlemler yapabildim.Sabretmeni şiddetle tavsiye ediyorum.İnan 2., 3. 4. doğumdan sonra iyi ki böyle yapmışım diyeceksin.Her seferinde daha çok yavru aldığını daha çoğunu kurtardığına şahit olacaksın.

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/sari_prenses_mpanga_dogum_sf-2_k777195.asp[/URL]


Bu da benim malawi noktasında ilk deneyimimdi.Bak yıllar geçmiş aradan.Burada yazılanlara da göz gezdirerek çok daha sağlıklı bilgilere ulaşabilirsin.

Beğenenler: [T]80804,Anuenlil[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DarKMooNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/04/2016
İl: KKTC
Mesaj: 692
DarKMooNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2016 02:41
Teşekkür ederim abi yardım ettiğin için hepsini tek tek uygulayacağım bir sonraki ağzını dolduran balığımda. Birkaç sorum olacak benimde
1. Anne balığı ayırdığımız akvaryum kaç litre olmalı minimum ( sarı prenses-iceman)
2. Ağzı dolu birkaç anneyi aynı akvaryumda tutabilirmiyiz.
3. Mesela 2 tane balığın ağzı dolu 1 tanesi yavruları çıkarttı belirli gün sonunda , diğer ağzı dolu balık zarar verebilirmi çıkan yavrulara.
4. Anne balık belirli gün sonunda yavruları çıkarttı ama ben dışarıdaydım görmedim misafir geldi vb sebeblerden bakamadım. Anne balık yavruları yermi veya zarar verirmi. Zarar vermesse ne kadar süre boyunca birşey yapmaz.
5. Yavru akvaryumu içine kum koymayacağım sadece köşe pipo filtre olacak sizce nasıl olur.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/185613/180720162206571.jpg[/IMG]
6. Yavruluk gereklimi gerekli ise biolife düşünüyorum almayı. Veya başka marka önerebileceğiniz.
7. Balıklar herzaman kendi halindemi bıraksın yoksa ileride kusturayımmı ona göre kuluçka makinası alırım.
8. Yavru büyütme akvaryumu kaç litre olmalı.
Sorular çok aydınlatırsanız sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Duman HanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10848,3[/B]
Kayıt: 23/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1089
Duman HanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2016 03:08
1-20 litrelik bir doğumhane bizim işimizi görür.Bu tank bizim doğum esnasında kullanacağımız tanktır.
2-Ağzı dolu birkaç anneyi aynı tankta tutamayız.Nitekim hacmimiz küçük olacak.Bu annelerimiz için sağlıklı değil.
3-Aynı tankta tutmamızın doğru olmayacağı için bu soru otomatik olarak cevaplandı.
4-Benim gözlemlediğim 2-3 saat kesinlikle dokunmuyor.Daha fazlası için söz veremem.Neticede 20-25 gün arası aç kalmış bir hayvan.Yavrulara sataşır mı sataşabilmesi muhtemeldir.
5-Kuma dekora vs. gerek yok.Bir vatoz küpü olursa şayet çok daha iyi olur.Bir de pipo filtre, köşe filtre üretim filtresi vs adlarda anılan hava motoru destekli çalışan kesinlikle akvaryumda aşırı dalgalanmalara vs. mahal vermeyecek bir filtre bizim işimizi görecektir.
6-Yavruluk değil, yavrularımız için ayrı bir tanka ihtiyacımız olacaktır.
7-Gönül ister ki imkanların el verdiği sürece kendi haline bırak...Ama 3.4.5 deneyimlerden sonra doğru zamanlarda kusturma yaparak daha az zahmetle daha güzel kalite sağlayabilirsin.Kuluçka makinası bulunsun.Ayrıca 15. gün kusturursan şayet keselerinden bol miktarda kurtulacaklarını da göz önüne alarak kuluçka makinasına ihtiyaç duymazsın.Ben de belli bir zaman sonra kusturdum bunu genelde 15-16-17. günlerde yaptım.Kusturduğum halde kuluçkaya gerek duymadım.
8-Yavruları başlangıçta ufak bir tankta tutmakta fayda var.Ancak kendilerini tamamen kurtardıktan sonra olabildiğince büyük bir tankta boylandırma yapman, fazla büyüyenleri ayırman, ufak kalanları bir arada tutman gerekir.Tabi buna ne kadar imkanımız yeter tartışılır.Olabildiğince büyük tanklarda bakarsan çok daha hızlı boylanacaklardır.

Beğenenler: [T]80804,Anuenlil[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DarKMooNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/04/2016
İl: KKTC
Mesaj: 692
DarKMooNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2016 03:17
Sorularıma bıkmadan cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Yavru tankı 1 haftaya belli olur ya ana tankı(140 litre) yavru tankı olarak kullanırım. Büyük tank yaptırım ana tank olarak. Yada evdeki akvaryum ana tank olarak kalır ortalama bu kadar büyüklükte bir akvaryum daha yaptırırım. Ben yavruluğu şey için demiştim. Hani ilk balıkları aldık daha sonra arka arkaya birkaç balık daha aldık ama ilk balık yavrusu ile 3.-4. Balık yavrusu arasında büyüklük farkı olacağından yavruluk kullanmak gereklimi diye dedim.
Önerebileceğin hava motoru varmı abi. Evde şuanda yukarıda attığım Quik tek çıkışlı var ama yavru tankı ayrı balık tankı kuluçka makinasi vs gelince 4-5 tane hava gerekecek. Sence abi 2 çıkışlı alıp her çıkışı 2 yemi ayırsam yada 4 çıkışlı alıp her çıkışı ayrı olarakmı kullansam. Ve önerebileceğin marka varmı veya ürün.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21466
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2016 07:07
Selamlar kardeşim Yeni yumurtaların hayırlı olsun [:iyi:] [:nazar:] [:iyi:] Ağzı dolu anneleri bir akvaryumda tutmak pek iyi olmuyor.Bir tanesi bir iki yumurta veye yavru salıyor diğerleride kendilerinin sanarak onlarıda almaya çalışıyor ve doğal olarak kendi ağzındaki yumurta diğeri kesecikli işler karışıyor.
O zaman ben hiç uygulamam.hepsi tek tek durur yaklaşık o tür kuluçka dönemleri için yapmış olduğum 10-15 adet 15-20 LT arasında akvaryumlarım vardır.Kuluçka dönemini atlatan yavruları salan alınır yavrularda kendi boyutlarındaki yavruların arasına katılır.
Zarar vermek için değilde yukarda yazdığım gibi kendi yavrusu sanıp geri ağzına almaya çalışıyor diğer anneler.Öyle olacaksa bile anaç balıklara ve yavrulara saklanma alanları sağlamak lazım.Anne yavruları saldıktan sonra çok zor durumda kalmassa kolay kolay yemez hele hele dediğin türlerde .
Baktığın türler için yavruluk pek olmaz yavruluk daha ziyade canlı doğuranlar için iyi olabilir.Biolife yavruluklar yoksa çok güzel.
Yavru akvaryumu için düşündüğün havayla çalışan köşe filtreler çok kullanışlı yavrular sürekli annelerinin doğumu yaptığı yavruluk akvaryumda kalacaksa kum olabilir ama geçici duracaklarsa kuma gerek yok.
Yavru büyütme akvaryumları derinlik olarak fazla derin olmayan ne kadar geniş hacim okadar iyi olabilir.Yavruları büyütmek için ideal akvaryum ölçüleri 120 cm X 50 cm X 25 cm ( h ) çok güzel olur.Daha büyük ve hacimli olması daha iyi olur.Gelişimlerinde. [EDIT]Kınayu,2016-08-13 07:12:24[/EDIT]

Beğenenler: [T]80804,Anuenlil[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir