Yosun Sebebiyle Bitkiliye Veda


cashercashÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2011
İl: Ankara
Mesaj: 475
cashercashÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2017 03:59
Peki çok teşekkür ederim size Emrah bey meslektaşız bu arasa ben de bilgisayar mühendisiyim. Çok memnun oldum sizinle tanıştığıma camlardaki yosunları temizleyip gübreleri 2 katına çıkaracağım bir de ışığı yarıya indireceğim.

Son bir sorum olacak size. Gübre olarak demir gübresi kullanmama gerek var mı yoksa tabanım yeterli mi demir için? Bir de sıvı gübre olarak sizce DIY yeterli midir yoksa markalı bir ürün mü kullanmalıyım?

+1: [T]189608,mehmet karadağ[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doctorecÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2015
İl: Gaziantep
Mesaj: 1457
doctorecÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2017 13:19
Burak Bey daha önce yine yosun konusunu açmışsınız size aynı şekilde önerilerde bulunulmuş. O konuya bende yazmışım. Eğer Emrah'ın yorumunu görmeseydim buraya yorum yapmayacaktım ama tekrar yazayım. Size orada bir takım önerilerde bulunulmuş siz hangilerini hangisini uygaladınız bilmiyorum ama iki gün sonra yine bu konuyu açmışsınız o konuda yazdığım mesaj şu
''[K]90 litre akvaryuma 4x24 ışık kullanıyorsanız
1. Gübre mutlaka vermelisiniz
2. Co2 oranınız çok düşük ...
Sizinle aynı litrede akvaryumum var aynı 4x24 ışık kullanıyordum inline diffüsörle saniyede 4-5 damla veriyorum. daha önce kullandığım diffüsörle 8 damla civarı co2 veriyordum. Şu an ışık miktarını 2x24 e düşürmeme rağmen inline diffüsörle (co2 yi çok iyi çözmesine rağmen)saniyede 4 damladan az vermiyorum
şu konuyu inceleyebilirsiniz.[/K]''

O açtığınız konuda gübre vermiyorum yazmıştınız (iki gün önce) burada şu kadar ml gübre veriyorum....
birincisi mayalı sistemde hiç bir şekilde yeterli co2 yi veremezsiniz. bir düşer bir yükselir onun için 4x24 ışık gerçekten çok gereksiz sizi yorar yosundan kurtulamazsınız ben aynı boyuttaki tanka tüplü sistemle inline diffüsörle yeterli co2 sağlayamadım sebebi 4x24 ışık siz mayalı sistemle bu ışık oranına co2 sağlayamazsınız ışığınızı 2x24 e düşürmeniz gerekiyor.
Verdiğiniz gübre oranları ml şeklinde bu hiç bir şey ifade etmez ppm olarak ne veriyorsunuz büyük ihtimalle değil kesin bir şekilde eksik ve yanlış gübreleme yapıyorsunuz.
Diğer konunuza yazdığım mesajın aynısını yazıyorum büyük ihtimalle siz bunlarıda kaile almıyacaksınız ya yeni konu açıcaksınız ya da bitkiliye veda ettim diye ayrı bir başlık.
yazdığım çok basitti ilk önce 2x24 e düşürüceksiniz sonra yeterli ppm lerde gübreleme yapacaksınız haftalık su değişimini aksatmıyacaksınız.
Ama iki gün önceki başlıkta gübreleme yapmıyorum burada gübreleme yapıyorum yazdığınıza göre 1 günde bütün yosunlardan kurtulmayı bekliyorsunuz büyük ihtimalle bu olmaz ya da gübreyi verip ışığığı azaltmadan da olmaz bir parametre eksik yaparsanız da olmaz.
ışık +co2+eksiksiz besin bunların yanına tankta kör nokta kalmıyacak sirkülasyon. [EDIT]doctorec,2017-01-01 13:23:06[/EDIT]

Beğenenler: [T]188519,Meteor71[/T]
+1: [T]173168,Tunc Berk[/T][T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanyasÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 68
sinanyasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2017 13:29
Açılan konu altında yazışmaları okudum. Ben sizin yerinde olsam sıvı gübreyi neredeyse hiç düzeyinde kullanırdım. Çok çok az miktarda ve yalnızca tüm bitkilerde bir gerileme bozulma görünmeye başladığında. Gübre desteğini belirli aralıklarda dip gübresi olarak verilmeli. Işık konusunda Emrah beye katılıyorum. Yüksek ışığı kesintiler halinde kullanmak çözüm değil. Işığı azaltıp yine en az 8 saat olarak verilmeli. Ayrıca CO2 kullanmaya bilirsiniz. Düşük ışık altında CO2 bitkilerden çok yosunları tetikleyecektir. Esasen taban konusu bizde fazla abartılıyor gibi geliyor bana. Önemli olan uygun tane büyüklüğünde ve kalınlıkta bir taban. Eğer dip gübresi verirseniz böyle bir taban pek çok bitki için yeterli olacaktır. Sanırım yosunsuz bir akvaryum için iki yaklaşım izlenmeli. Birincisi düşük ışık ve az gübre(CO2 dahil). İkincisi güçlü ışık, uygun sayıda ve çeşide bitkiye göre daha çok gübreleme. İlkinde daha yavaş bitki gelişimi olur. Bazı türlerde kırmızı renkleri göremezsiniz. Bazı türlerin gelişimi çok daha yavaş olur. İkinci yaklaşımda bitki gelişimi hızlı olur ve kimi türler için can alıcı renkleri yakalarsınız. Bunun yanı sıra takip etmeniz gereken daha fazla parametre olur ve ayrıca parasal olarak daha masraflı olur. Sizin sorununuz bu iki yaklaşım arasında kalmış olmanız.

Beğenenler: [T]123326,Thsnmutlu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doctorecÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2015
İl: Gaziantep
Mesaj: 1457
doctorecÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2017 13:40
[QUOTE=sinanyas]Açılan konu altında yazışmaları okudum. Ben sizin yerinde olsam sıvı gübreyi neredeyse hiç düzeyinde kullanırdım. Çok çok az miktarda ve yalnızca tüm bitkilerde bir gerileme bozulma görünmeye başladığında. Gübre desteğini belirli aralıklarda dip gübresi olarak verilmeli. Işık konusunda Emrah beye katılıyorum. Yüksek ışığı kesintiler halinde kullanmak çözüm değil. Işığı azaltıp yine en az 8 saat olarak verilmeli. Ayrıca CO2 kullanmaya bilirsiniz. Düşük ışık altında CO2 bitkilerden çok yosunları tetikleyecektir. Esasen taban konusu bizde fazla abartılıyor gibi geliyor bana. Önemli olan uygun tane büyüklüğünde ve kalınlıkta bir taban. Eğer dip gübresi verirseniz böyle bir taban pek çok bitki için yeterli olacaktır. Sanırım yosunsuz bir akvaryum için iki yaklaşım izlenmeli. Birincisi düşük ışık ve az gübre(CO2 dahil). İkincisi güçlü ışık, uygun sayıda ve çeşide bitkiye göre daha çok gübreleme. İlkinde daha yavaş bitki gelişimi olur. Bazı türlerde kırmızı renkleri göremezsiniz. Bazı türlerin gelişimi çok daha yavaş olur. İkinci yaklaşımda bitki gelişimi hızlı olur ve kimi türler için can alıcı renkleri yakalarsınız. Bunun yanı sıra takip etmeniz gereken daha fazla parametre olur ve ayrıca parasal olarak daha masraflı olur. Sizin sorununuz bu iki yaklaşım arasında kalmış olmanız. [/QUOTE]
Nenden gübre kullanmasın bana bir açıklayabilirmisiniz 90 litre tanka 4x24 ışık kullanıyor zaten sorunun büyük bir kısmı gübre siz hiç kullanmasın diyorsunuz.
Altına birde co2 yosun yapar yazmışsınız akıllara zarar.....

Beğenenler: [T]188519,Meteor71[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanyasÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 68
sinanyasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2017 15:45
Doctorec arkadaşım önce siz bir üslubunuzu düzeltin. Bu nedir ya hesap mı soruyorsun, kimsin? Akıllara zarar olan sizin benim yorumum altına yazdıklarınız.
Buraya yazılanların sizin görüşleriniz doğrultusunda mı olması gerekiyor. Yazdıklarım tecrübelerim ve okumalarım doğrultusunda sahip olduğum kendi görüşlerimdir ve konuyu açan arkadaşa bu doğrultuda tavsiye de bulundum. Kimsenin bunlara ne uymak ne de katılmak zorunluluğu vardır. Ayrıca siz yazdıklarımı da okumamışsınız. Ben gübre kullanılmasın demiyorum. Ben sıvı gübre kullanımı mümkün olduğunca azaltılsın diyorum. Sıvı gübre ancak bütün bitkilerde belirgin bir düzensizlik gelişim geriliği olduğunda kullanılsın diyorum. Eğer gerçekten bilinçliyse kullanıcı ihtiyaca göre sıvı gübreyi bu durumda kullanması doğru olur diyorum. Bunun dışında ihtiyacı olan bitkilere dip gübresi verilmeli ki yosunlanma önlensin diyorum. Eğer arkadaş ışığını azaltırsa hem gübre kullanımını azaltmalı hem de CO2 vermemeyi düşünmeli diyorum. Çünkü hem bitki yükü gördüğüm kadarıyla yeterli değil hem de bitkiler yüksek CO2 isteği duyan bitkiler değil. Evet, eğer ışık yoğunluğunu düşürürse ve CO2 vermeye devam ederse yosunlaşma artacaktır. Hele bir de üstelik sıvı gübre vermeye devam ederse. Yosunlar bitkilere göre daha az kompleks canlılardır bu şartlar altında bitkilerden daha hızlı gelişirler. Ya da bitki yoğunluğunu arttırabilir, düşük olmayan tankına uygun yüksek ışık yoğunluğu altında uygun miktarda CO2 ve gübre vererek bitki gelişimini hızlandırarak yosunlaşmayı engelleyebilir. Bu ise daha zor olan ve deneyim gerektiren bir yöntemdir.
Sakın bana yanıt falan yazmayın. Sizinle hiç gereği olmayan bir tartışmaya girmek istemiyorum. Ha yazdıklarımın yanlış olduğunu düşünüyorsan, katılmıyorsanız, konuya yeni mesaj yazarsınız. Doğru düşündüğünüzü bana yanıt yazmadan aktarırsınız. Bunları okuyan insanlar sizin dediklerinizi doğru buluyorsa size teşekkür eder aferim ne kadar çok biliyor der ve sizin yazdıklarınızı uygular. Benim yazdıklarımı da uygulamaz bu kadar basit. Sakin olun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doctorecÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2015
İl: Gaziantep
Mesaj: 1457
doctorecÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2017 16:26
[QUOTE=sinanyas]Doctorec arkadaşım önce siz bir üslubunuzu düzeltin. Bu nedir ya hesap mı soruyorsun, kimsin? Akıllara zarar olan sizin benim yorumum altına yazdıklarınız.
Buraya yazılanların sizin görüşleriniz doğrultusunda mı olması gerekiyor. Yazdıklarım tecrübelerim ve okumalarım doğrultusunda sahip olduğum kendi görüşlerimdir ve konuyu açan arkadaşa bu doğrultuda tavsiye de bulundum. Kimsenin bunlara ne uymak ne de katılmak zorunluluğu vardır. Ayrıca siz yazdıklarımı da okumamışsınız. [K]Ben gübre kullanılmasın demiyorum[/K]. Ben sıvı gübre kullanımı mümkün olduğunca azaltılsın diyorum. Sıvı gübre ancak bütün bitkilerde belirgin bir düzensizlik gelişim geriliği olduğunda kullanılsın diyorum. Eğer gerçekten bilinçliyse kullanıcı ihtiyaca göre sıvı gübreyi bu durumda kullanması doğru olur diyorum. Bunun dışında ihtiyacı olan bitkilere dip gübresi verilmeli ki yosunlanma önlensin diyorum. Eğer arkadaş ışığını azaltırsa hem gübre kullanımını azaltmalı hem de CO2 vermemeyi düşünmeli diyorum. Çünkü hem bitki yükü gördüğüm kadarıyla yeterli değil hem de bitkiler yüksek CO2 isteği duyan bitkiler değil. Evet, eğer ışık yoğunluğunu düşürürse ve CO2 vermeye devam ederse yosunlaşma artacaktır. Hele bir de üstelik sıvı gübre vermeye devam ederse. Yosunlar bitkilere göre daha az kompleks canlılardır bu şartlar altında bitkilerden daha hızlı gelişirler. Ya da bitki yoğunluğunu arttırabilir, düşük olmayan tankına uygun yüksek ışık yoğunluğu altında uygun miktarda CO2 ve gübre vererek bitki gelişimini hızlandırarak yosunlaşmayı engelleyebilir. Bu ise daha zor olan ve deneyim gerektiren bir yöntemdir.
Sakın bana yanıt falan yazmayın. Sizinle hiç gereği olmayan bir tartışmaya girmek istemiyorum. Ha yazdıklarımın yanlış olduğunu düşünüyorsan, katılmıyorsanız, konuya yeni mesaj yazarsınız. Doğru düşündüğünüzü bana yanıt yazmadan aktarırsınız. Bunları okuyan insanlar sizin dediklerinizi doğru buluyorsa size teşekkür eder aferim ne kadar çok biliyor der ve sizin yazdıklarınızı uygular. Benim yazdıklarımı da uygulamaz bu kadar basit. Sakin olun. [/QUOTE]
Uslubumda hiç sorun yok. İki cümle yazmışım hangisinde hakaret varsa söyleyin sileyim.
Buraya gelip okuyoruz tecrübelerim deyip co2 yosun yapar derseniz yanlış yönlendirme yaparsanız akıllara zarar kelimesi az bile kalır..siz bana co2 nin yosun yaptığına dair bir kaynak gösterebilir misiniz? çünkü yok böyle bir şey..
Adını tecrübe koyduğunuz şeyin tamamen yanlış olduğunu akıllara zarar kelimesi ile belirttim benim söylediğim bu.. tecrübenizi nasıl yaptınız merak ettim co2 fazla verince yosun mu yaptı.
Kusura bakmayın ben gerçekten sizi anlamıyorum [K]co2 yosun yapar[/K].. Çok değişik bir yaklaşım olmuş. Akıllara zarar kelimesi sizi rahatsız etttiyse sileyim ama ben bu tecrübe dediğiniz şeye başka bir cümle bulamıyorum

[QUOTE=sinanyas]Açılan konu altında yazışmaları okudum. Ben sizin yerinde olsam[K] sıvı gübreyi neredeyse hiç düzeyinde kullanırdım[/K]. Çok çok az miktarda ve yalnızca tüm bitkilerde bir gerileme bozulma görünmeye başladığında. Gübre desteğini belirli aralıklarda dip gübresi olarak verilmeli. Işık konusunda Emrah beye katılıyorum. Yüksek ışığı kesintiler halinde kullanmak çözüm değil. Işığı azaltıp yine en az 8 saat olarak verilmeli. Ayrıca CO2 kullanmaya bilirsiniz. [K]Düşük ışık altında CO2 bitkilerden çok yosunları tetikleyecektir. [/K] Esasen taban konusu bizde fazla abartılıyor gibi geliyor bana. Önemli olan uygun tane büyüklüğünde ve kalınlıkta bir taban. Eğer dip gübresi verirseniz böyle bir taban pek çok bitki için yeterli olacaktır. Sanırım yosunsuz bir akvaryum için iki yaklaşım izlenmeli. Birincisi düşük ışık ve az gübre(CO2 dahil). İkincisi güçlü ışık, uygun sayıda ve çeşide bitkiye göre daha çok gübreleme. İlkinde daha yavaş bitki gelişimi olur. Bazı türlerde kırmızı renkleri göremezsiniz. Bazı türlerin gelişimi çok daha yavaş olur. İkinci yaklaşımda bitki gelişimi hızlı olur ve kimi türler için can alıcı renkleri yakalarsınız. Bunun yanı sıra takip etmeniz gereken daha fazla parametre olur ve ayrıca parasal olarak daha masraflı olur. Sizin sorununuz bu iki yaklaşım arasında kalmış olmanız. [/QUOTE]
Şimdi benim anlamadığım düşük ışık altında co2 yosunları tetikleyecek demişsiniz. ideal CO2 yoğunluğu 30 ppm ler civarı olduğu söylenir bunun üstünde zaten tankta yaşayan canlılar için risk oluşur. canlıların hareketinden bunu anlayabilirsiniz . aynı ebatta tankımız var en son seviyede co2 veren birisi olarak ( son iki saat indicatör sapsarı canlılar yalpayarak geziyor) ışık yoğunluğumda 2x24 benim tankta yosundan geçilmemesi lazım. size göre benim ışık kaç olursa co2 yosun yapar. sizin kelimeleri tek tek belirtmek açıklamak istemem ama sonra ben şöyle demedim böyle demedim diye savunmaya geçiyorsunuz...
Yosun sorunu yaşayanların yüzde doksandokuzunun yeterli co2 sağlayamamaktan kaynaklı olduğunu biliyormusunuz bilseniz heralde fazla co2 yosun yapar demezsiniz. Şimdi beni yazdıklarınızı okumamakla suçlayan siz
arkadaşın 90 litrede 4x24 toplam 96 wat ışık kullandığını bunu yüzde elli azaltsa dahi 90 litreye 48 wat ışık kullanacağını okumamışsınız ya da okuduysanız daha vahim bir şekilde ezbere bir öneride bulunarak yanlış yönlendirmenizi umursamadan yapmışsınız bu ışık miktarlarında fazla co2 nasıl yosun yapar. arkadaş 90 litreye 10 wat ışık kullanmıyor ki kullanmış olsa bile co2 ye gerek yok demek yerine co2 yosun yapar diyerek burayı okuyan insanları yanlış yönlendirmiş olursunuz... (Bu arkadaşın 90 litre akvaryumu var 4x24 ışığı var bu ışığı ne kadar düşürürse co2 kullanmasına gerek kalmaz ne kadar ışıkta co2 yosun yapar Sadece şu sorumu açıklayın ya da açıklamaya çalışın sizde kendi verdiğinizz önerinin yanlışlığını göreceksiniz)
Tekrar yazayım yosun sorunu yaşayan arkadaşların çoğunluğu yeterli co2 sağlayamamaktan yaşıyor. siz bu ortamda çıkıp co2 yosun yapr derseniz bilgi kirliliği bir tarafa bir çok insanı yanlışa sevketmiş olursunuz.. bunu kısaca ''akıllara zarar şeklinde belirtmem den alınmayın yanlış yönlendirmenin önünü kısaca kesmek istedim.
siz bunun doğru olduğunu hala iddia ediyorsanız bir kaynak gösterin ya da şu tecrübenizi nasıl yaptığınız belirtin. tecrübe deyip geçerek 180 derece ters bir şey söylerseniz ya İspat edersiniz ya da akıllara zarar kelimesine kızmazsınız

Not; en başta bu kadar uzun yazmak istemedim kısaca akıllara zarar '' şeklinde cevaplamayı seçtim...
nedense buraya bir bir yorum yapan bir görüş bildiren üyeler görüşlerinin yanlış olduğunu belirtince celalleniyorlar bu kadar uzun açıklama yapmak zorunda bırakıyorlar. Sizin görüşünüzün yanlış olduğunu kısaca belirtmek için yazdığım iki kelimeye uslubunuza dikkat edin diye cevap vereceğinize görüşünüzü açıklasaydınız daha iyi olurdu ki bu görüşün de tecrübe deyip işin içinden çıkma dışında bir açıklaması da yok gerçi..
bu arada En son cümleleriniz zaten nasıl bir egoya sahip olduğunuzu göstermesi bakımından çok yerinde olmuş Ben geleyim buraya sallılayım en saçma şekilde öneri vereyim insanları yanlış yönlendireyim. kimse bana bir şey demsin herkes kendi görüşünü yazsın. Adına tecrübe dediğiniz yanlışlıklara eğer güveniyorsanız savunursunuz ki sizde biliyorsunuz bu yazdıklarınızın hiç bir geçerliliği olmadığını o[EDIT]doctorec,2017-01-01 17:12:02[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2017 16:56
Öncelikle konu sahibinin açtığı konulardaki bilgiler istikrarsız bende anlamadım tanka nasıl bir uygulama yapıyor.[:?]

Özellikle Emrah bey uzun uzadıya açıklamalar yapmış, muhtemelen uzun uzadıya yazdığı için okumayan arkadaşlar "hiç derecesinde sıvı gübre kullanın" demiş ki bu cümleden sonrasını açıkçası okumaya gerek bile duymadım.

Işık gücünün suda yeterli karbonik asit olmadığı taktirde direkt alg olarak geri döndüğü 2x2=4 kadar açık ve nettir, bunu tartışmak bence zaman kaybıdır artık.
Normalde kendi tank videolarımı başka konularda paylaşmaktan hoşlanmam konu sahibine saygımdan dolayı fakat burada örnek olması açısından bir video paylaşacağım kusura bakmaz umarım.

Aşağıdaki tank başlangıç aşamasında ve net 300 litre civarı, hepi topu 2*18 watt samsung 5630 led 16:30-22:30 yanıyor. Co2 desteği yok, haftalık 10 ml excel(arttırabilirim), 20 ml sıvı demir veriyordum sanırım bu hafta üç periyot halinde 60 ml'ye çıkaracağım ve aşağıdaki görselini paylaşacağım çoğu hobicinin "olur mu bu akvaryuma" diyeceği sıvı besin gübresini 20 ml(arttırabilirim) olarak kullanmaktayım. Burada beni kurtaran sadece 2*18 ledlerdir.

Gübreden hiç korkulmaması gerekiyor, ışık ve bitki seçimini iyi yapmak gerekiyor.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/173168/091220161921201.jpg[/IMG]
[VID]https://youtu.be/d_-Ioa8deh4[/VID][EDIT]Tunc Berk,2017-01-01 16:59:46[/EDIT]

Beğenenler: [T]179624,doctorec[/T][T]188949,eyuphan[/T][T]137351,yemrey[/T]
+1: [T]179624,doctorec[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanyasÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 68
sinanyasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2017 17:08
Cihan Bey Kardeşim, hakaret ediyor ya da küfür ediyor olmamanız üslubunuzun doğru olduğunu göstermez. Ben size şimdi yeni yılın ilk günü bana piyangodan mı çıktınız dersem bu hakaret olmaz ama güzel bir üslup da olmaz değil mi? Siz benim yazdıklarımı ya gerçekten okumuyorsunuz ya okuyorsunuz anlamıyorsunuz ya da egonuz o kadar şişkin ki kendinizin dışındaki hiç bir görüşü doğru kabul etmiyorsunuz, katlanamıyorsunuz.
Tekrar yazıyorum, akvaryum hacmine göre ve elbette içindeki bitkilerin yoğunluğuna, türüne göre verilmesi gereken bir ışık yoğunluğu vardır. Diyelim ki bu ışık yoğunluğu altında bitkiler maksimum fotosentez yaparak maksimum gelişmeyi gösterebiliyorlar. Öte yandan pek çok bitki bu gereken optimum ışık yoğunluğundan daha az ışık altında da gelişme gösterebilir. Fakat gelişimleri yavaş olur. Kırmızı yaprak veren bitkiler bu ışık altında canlı kırmızı renklere sahip olmayabilir. İşte bu optimum ışık yoğunluğu olmayan bir tanka CO2 vermeye devam ederseniz bu bitkilerden çok yosunlara yarayacaktır. Eğer sizin akvaryumunuzda ki gibi yüksek ışık yoğunluğu varsa yeterli yoğunlukta bitkiniz varsa ve uygun gübrelemeyi başarabiliyorsanız, CO2 vermeniz elbette yosunlaşmaya neden olmaz. Bütün bu parametreleri uygun olarak ayarlayabiliyorsanız sorun yok. Benim görüşüm eğer ışığınızı azaltıyorsanız bununla birlikte gübrelemeyi ve CO2 vermeyi de azaltmalısınız. CO2 hiç verilmeyebilir, gübreleme ise en aza indirilmelidir. Bu durumda yosunlaşmanın önüne geçilebilir ama bitki gelişimi de yavaş olur. Bitkiler bu ortama kendilerini uydurduktan sonra gelişimleri biraz daha hızlanır ama hiç bir zaman CO2 destekli optimum ışık altında ki bir tanktaki gibi olmaz. Lütfen rica ediyorum, şu pazar günü huzur verin. Bana yanıt yazmayın. Görüşlerinizi benden alıntı alarak yazmayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doctorecÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2015
İl: Gaziantep
Mesaj: 1457
doctorecÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2017 17:14
[QUOTE=sinanyas
Bunları okuyan insanlar sizin dediklerinizi doğru buluyorsa size teşekkür eder [K]aferim ne kadar çok biliyor der[/K] ve sizin yazdıklarınızı uygular. Benim yazdıklarımı da uygulamaz bu kadar basit. Sakin olun. [/QUOTE]
Şunları yazdıktan sonra uslubdan bahsetmeniz gerçekten çok ilginç.
hem bu şekilde cevap verin hemde egodan bahsedin..

[QUOTE=sinanyas] [K]Evet, eğer ışık yoğunluğunu düşürürse ve CO2 vermeye devam ederse yosunlaşma artacaktır.[/K] [/QUOTE] Her cümlede her mesajda lafı çeviriyorsunuz.
Şimdi size tekrar edeyim benim tank 96 litre ben ne kadar ışık gücü verirsem co2 yosun yapacak. cevap verirseniz deniycem gerçekten.... ışık gücü düşerce co2 kullanılmaz belli miktarın üstü zaten canlıları öldürür ama yosun yapmaz.....
kendi kendinizle çelişiyorsunuz bir önceki mesajınızla şimdi yazdıklarınız arasında 180 derece fark oldduğunun farkında değilsiniz.[EDIT]doctorec,2017-01-01 18:12:23[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2017 17:33
Co2 umrunda bile olmayan sefil bir yosunun, Co2 fazlalığında ortaya çıkmasıda ilginç.

Beğenenler: [T]41854,kalender[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2017 18:00
[QUOTE=sinanyas]Açılan konu altında yazışmaları okudum. Ben sizin yerinde olsam sıvı gübreyi neredeyse hiç düzeyinde kullanırdım. Çok çok az miktarda ve yalnızca tüm bitkilerde bir gerileme bozulma görünmeye başladığında. Gübre desteğini belirli aralıklarda dip gübresi olarak verilmeli. Işık konusunda Emrah beye katılıyorum. Yüksek ışığı kesintiler halinde kullanmak çözüm değil. Işığı azaltıp yine en az 8 saat olarak verilmeli. Ayrıca CO2 kullanmaya bilirsiniz. Düşük ışık altında CO2 bitkilerden çok yosunları tetikleyecektir. Esasen taban konusu bizde fazla abartılıyor gibi geliyor bana. Önemli olan uygun tane büyüklüğünde ve kalınlıkta bir taban. Eğer dip gübresi verirseniz böyle bir taban pek çok bitki için yeterli olacaktır. Sanırım yosunsuz bir akvaryum için iki yaklaşım izlenmeli. Birincisi düşük ışık ve az gübre(CO2 dahil). İkincisi güçlü ışık, uygun sayıda ve çeşide bitkiye göre daha çok gübreleme. İlkinde daha yavaş bitki gelişimi olur. Bazı türlerde kırmızı renkleri göremezsiniz. Bazı türlerin gelişimi çok daha yavaş olur. İkinci yaklaşımda bitki gelişimi hızlı olur ve kimi türler için can alıcı renkleri yakalarsınız. Bunun yanı sıra takip etmeniz gereken daha fazla parametre olur ve ayrıca parasal olarak daha masraflı olur. Sizin sorununuz bu iki yaklaşım arasında kalmış olmanız. [/QUOTE]

Baris bey,

Cihan bey`in tutumunu gayet iyi anliyorum. Ortada hakaret yada ters birsey yok. Mizacinin sert oldugunun kendiside farkinda nitekim ben de ayni sekilde bir insanim ve yazdigim mesajlara cogu zaman bu durum yansir. Yalniz hakaret etmedigimiz, sahsi olarak atismadigimiz surece ve bu ofkeyi kontrol edebildigimiz surece bir problem yok.

Akvaryum gibi dogal bir ekosistemin taklit edildigi bir ortamda olan yuzlerce parametre icerisinde birisi birseyi tecrube ettim diyorsa ve bu kisi bizlerden biriyse inanin ben bu tecrubelere guvenmiyorum ve inanmiyorum. Neden mi? Cunku tecrube edilecek cok fazla bir durum yok ve hepsi yanlis...

Herseyden once algler suda sporlar halinde surekli bulunurlar. Bunlarin gordugumuz forma gelmeleri icin metamorfoza ugramalari gerekir ki buda yuksek isik ve NH4 gerektirir. Bunun nasil oldugunu merak ediyorsaniz tum bildiklerinizi tecrubelerinizi unutun ve su an suya en cok korktugunuz gubrelerden doz asimi yapin. Ne bileyim 40ppm nitrat 20ppm PO4 40ppm K, 10ppm Fe gibi. Sonucu gorun eger bir alg olusacaksa fotoperiyod icerisinde olusur, gunler haftalar aylar yillar almaz. Ama olusmayacak.

Birde ayni ortama direk amonyum ilave edin bulamiyorsaniz urea deneyin. Sonucu izleyin.

Simdi birsey tecrube etmis olursunuz iste. En azindan NPK+ME`nin algle baglantisi olmadigi gibi..

Algler gordugumuz formlara burundugunde CO2 kullanir bu net. Fotosentetik canlilardir ve her fotosentetik canli gibi karbon kaynagina ihtiyac duyarlar. Siz bu alglerin meydana gelmesini saglamadiginiz surecede onlar gelmez.

Hic dusundunuz mu bitkili akvaryumlarda en onemli besin olan (CO2 den sonra) AZOT`u yuzlerce balik ile karsilamiyoruz? Sizce bunun sebebi ne olabilir?

Yerli kaynaklari tamamen bir tarafa birakin (istisnalar var o ayri) hic guvenilir yabanci kaynaklar arasinda alg sebeplerini arastirdiniz mi? Ben size soyliyeyim, dusuk besin/dusuk co2/dusuk sirkulasyon. Isik CO2 ve besin ile tolere edilebilir ama CO2 kismi her zaman problem oldugu icin ve akvaristlerin %99,999999999999999 u o gaz diffuserdan ciktigi an CO2 tamam gozuyle baktigi icin sorun kacinilmaz oluyor...

Birakin ne kendi hayatinizi zorlastirin, nede diger insanlarinkini.. Bu bir hobi ve birakin hobiyi en kolay ve ucuz sekilde idame ettirebilelim.. Tecrube adindaki cikarimlari tamamen birakin, oturun surada tecrube harici akademik makalelerle sabaha kadar konusalim.. Ben buna hep hazirim.

Zeminden gubreleme denen sey sadece bir gubreleme metodundan ote birsey degil ve genelde su icerisindeki degerler tahmin edilemeyecegi icinde su katmanli gubrelemeye oranla pek tercih sebebi degildir. Bunun yaninda ADA AS gibi topraklar diger bir cok ulkede ucuz oldugu icinde akvaristler tarafindan tercih edilir ve uzerine gene su katmanli gubreleme yapilir. Problem sudur ki aktif topraklar hem maliyet hem de konsantrasyonu yuksek oldugu icin hem de NH4+ oldugu icin katyon degisim kapasitesinden faydalanilarak zemine yuksek miktarda Azotta yuklerler. Boylece bilgi seviyesi her ne olursa olsun tum akvaristler bitki besinleri zaten zeminde oldugu icin su katmanli gubrelemeye ilk 2-3-4 ay gerek duymaz ve bitkilerini istedikleri gibi yetistirebilir. Bu sadece bir gubreleme yontemi, ister su katmanli ister zemin.. Bunu nasil yaptiginizin `hic bir onemi yok.` Onemli olan NEYLE yaptiginizdir...

Aktif topraklarda zaten bu yuzden saticilar dahil 2-3 gunluk su degisimi onerir. Yada cok yuksek miktarda bitkiyle baslayin derler ve bunun yaninda hizli buyuyen bitki onerirler. Tek sebep ortaya cikan NH4 emilimi yapilsin diyedir...

Buyrun brut 96lt tank, en cok korkulan forumun tecrube abidelerinin damla damla vermeyi onerdigi demir gubrelemem.. Bir kac gun once 40ml reeflowers demir (100lt=1ml=0,1ppm artis) uzerine TNC Trace onerilen dozun 2 kati (gene mikro %8,2 FeEDTA + diger mikrolar)...
Ben korkmuyorum korkmama sebebim faso fiso tecrubeler degil alglerle baglantisi olmadigini bilmem. Deneyip gormek sizin elinizde korkmayin birsey olmaz. En azindan bir insanin daha hayatini kolaylastirmis olursak ne mutlu bize...
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/010120171753461.jpg[/IMG]

Makrolardan korkuyorsaniz gene korkmayin, bakin yeni tankimin gunlugunu ve gubreleme oranlarini yazdim buyrun takip edin. Alg olursa ne olacak hep beraber gorelim. Bunun yaninda forumda bir kac arkadas daha var ilk gunden bir cok insanin hayalinde bile kullanmaya cekindigi oranlarda gubreleme yapan insanlarin gunlukleri gene forumda. Ulasamazsaniz buradan yazin ben size gene orneklendireyim.

Tecrube adindaki cikarimlari ben her turlu oturup yalanlar yada yanlis oldugunu soylerim.. Yeterki siz de su yanlis olan seyleri unutun ve aramiza katilin, inanin bu tarafta akvarist olarak hayat daha kolay..

Tunc beyin kullandigi gubreyi ben tankima sokmaya cesaret edemem mesela... O apayri konu ama kendisi tecrubenin dogru olanini yapiyor. Neyin ne oldugunu bilerek kullandigi icin bu tecrubeden dogru cikarimlar yapacagindan eminim.


[EDIT]mrah,2017-01-01 18:02:07[/EDIT]

Beğenenler: [T]179624,doctorec[/T][T]173168,Tunc Berk[/T][T]188519,Meteor71[/T][T]153370,stormare[/T][T]191404,S.yigitsanli[/T][T]180916,AEfe[/T][T]153023,Grkem159[/T]
Teşekkür Edenler: [T]173168,Tunc Berk[/T]
+1: [T]179624,doctorec[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fatih TÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2005
İl: Izmir
Mesaj: 1981
Fatih TÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2017 18:00
Değerli arkadaşlar, gördüğüm kadarıyla dilimizi gayet güzel kullanabilen, kelime dağarcığı fazla olan hobicilersiniz. Anlatmak istediklerimizi mümkün mertebe karşımızdakinin de hislerini düşünerek daha uygun bir lisanla anlatmaya çalışırsak daha çok bilgiye ve daha az polemiğe sahip konularımız olur. Zaman zaman bende nefsime yenilirim ama dikkat edelim lütfen.

Saygılar.

Teşekkür Edenler: [T]179624,doctorec[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanyasÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 68
sinanyasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2017 19:53
Emrah Bey teşekkür ederim yorumlarınız için. Benim söylemek istediğim eğer yosun oluşmuş bir tankta yosun oluşumunu engellemek için ışık azaltılıyorsa, bununla birlikte CO2 ve gübreleme de azaltılmalıdır. Çünkü ışık yoğunluğu düşük ise bu ortamda yosunlar besinleri bitkilere göre daha etkin bir biçimde kullanabileceklerdir ve dolayısıyla yosunlanma önlenemeyecektir.
Düşük besin, düşük CO2 eğer yüksek bir ışık varsa yosunlanmaya neden olacaktır. Işık şiddeti azaltılırsa (sanırım bu değer litre başına 0.5-1 W arası) gübrelemenin de azaltılması gerekiyor. Bunları çeşitli kitaplardan, internetten okuduklarım ve tecrübelerim doğrultusunda söylüyorum. Sanırım pek çok üye de böyle yapıyor.
Elbette kullanılan elementlerin hepsi yosun oluşumuna neden olmuyor. Pek çok yerde insanlar yosun oluşumunu tetikleyenin demir mi fosfat mı olduğu üzerine tartıştıklarını okuyoruz. Sonra onlarca gübreleme önerileri verilen değerler, ppm seviyeleri... Bütün bunlar bana oldukça karmaşık geliyor üstelik uygulanmasının oldukça zor ve her tank için özenle ayarlanması gerektiğini düşünüyorum. Katılıyorum size bence de bu işi zorlaştırmayalım. En kolay ve ucuz yoldan yapalım. Kaldı ki bu işi ppm seviyesinde düşünerek, gerekli ölçümleri, pH değerlerini, CO2 seviyesini hassasiyetle takip etmek isteyenler vardır, saygı duyarım.
CO2 vermeden, düşük ışık altında ve çok çok az miktarda sıvı gübre kullanarak pek çok bitkinin yosunlanmaya neden olmadan bakılabileceğini söylüyorum. Bunu da kendi tecrübelerim doğrultusunda söylüyorum ve bunda da bir sakınca görmüyorum. Sonuçta kimsenin benim tecrübelerimden bir bilimsel doğruluk çıkarması gerektiğini düşünmüyorum. CO2 vererek, gübreleme üzerine hassasiyetle durarak, ppm değerleri hesaplanarak, gübreleme takvimi oluşturarak, gereken ışık yoğunluğu gözetilerek bitki yetiştirmenin zor olduğunu söylüyorum. Buna karşın başarıldığında da daha etkileyici bir görüntü elde edilebileceğini söylüyorum. Söylediklerim yanlıştır bir başka üye çıkar bu söyledikleriniz yanlıştır bence doğrusu budur diyebilir. Buna saygı duyarım düzgün bir üslupla yaptığı sürece. Siz de Tunç Bey in tecrübe edişine güvenebilir benim tecrübeme dayanarak yazdıklarıma güvenmeyebilirsiniz. Kesinlikle alınmam buna. Samimiyetle soruyorum size yazdıklarımın neresi yanlış. Yanlış anlamayın bunu yazdıklarım kesinlikle doğrudur anlamında sormuyorum. Sizin görüşünüzü öğrenmek için. Çünkü sizin Barış Bey, diyerek başlayan yazınızdan bunu anlayamadım. Sizin yazınızdan anlamam gereken Tunç Beyin tecrübeleri dışında benim tecrübelerimin faso fiso olduğu, sizin bu konularda yerli yabancı makaleler okuyan bilgili ve mizacı sert bir forum yöneticisi olduğunuz.... Bana lütfen yazdıklarınızın şurası yanlıştır doğrusu şudur ve nedeni de budur diyerek yol gösteriniz. Eğer elinizde varsa makaleleri ya da yazıları atıf olarak gösteriniz. Yanlışım varsa doğrusunu öğreneyim bu şekilde. Elbette vaktiniz de varsa bunlara..
Sonuçta burası bir sosyal ortam bilimsel bir ortam değil. Herkes bilgisi doğrultusunda açılan bir konu üzerine doğru bildiklerini yazıyor. Kimse bu bilgileri kesin doğrudur diye kabul etmez diye düşünüyorum. Kimse de bilerek yanlış yazarak başkalarını yanlış yapmaya yöneltmez diye düşünüyorum. Bu yüzden hiç bir üye diğerine söyledikleriniz akla zarar, gelip buraya niye sallıyorsunuz demeye hakkı yoktur. Buna izin vermemelisiniz, ya da yönetim olarak bilgisine tecrübesine güvendiğiniz belli kişileri seçersiniz sadece onlara açılan konulara yanıtlama hakkı verirsiniz.
Saygılarımla,
Barış Yücel

Beğenenler: [T]120920,Acil Stop[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2017 20:26
[QUOTE=sinanyas][/QUOTE]

Baris bey,

Alg olan bir tanka gubrelemede yapsaniz algler artmaz. Tecrube denen sey bu yuzden sığ. Sizin tecrube aktarmaniz bunun dogru oldugunu tasimadigi gibi yanlis oldugunu soylememizde gerekiyor..

Ben arabayla giderken adamin birine carptim adamin burnu bile kanamadi. Demekki adamin birine arabayla carpinca birsey olmuyormus. Denedim gordum, tecrube ettim? Dogru bir sonuc cikarabilir miyiz?

Algler icin gerekli olan azot kaynagini yani amonyumu saglayamadiginiz surece diger besinler hic bir anlam ifade etmez, kaldi ki akvaristlerin hemen hemen hic biri azot kaynagi olarak amonyum tercih etmez.. Dolayisiyla besinleri arttirmanizin hic bir zarari yoktur.


[B]Düşük besin, düşük CO2 eğer yüksek bir ışık varsa yosunlanmaya neden olacaktır. Işık şiddeti azaltılırsa (sanırım bu değer litre başına 0.5-1 W arası) gübrelemenin de azaltılması gerekiyor. Bunları çeşitli kitaplardan, internetten okuduklarım ve tecrübelerim doğrultusunda söylüyorum. Sanırım pek çok üye de böyle yapıyor[/B]

Bilginin ne oldugu kadar nereden geldigi onemlidir. Dolayisiyla kitap yazmak gibi seyler cok zor degil, oturun sizde yazin. Bu aktardiginiz bilginin dogru oldugu olacagi anlami tasimaz. Su anki aktardiginiz bilgiler gibi. Herseyden once deneyip gorebilirsiniz diyecegim ama bu savunmayla, tecrube icinde bogulmuslukla malesef size kimse bir fayda saglayamaz. Bildiginiz yoldan gidin buna kimse birsey diyemez ama bu yolun yanlis oldugunu soyledigimizde bize kizmayin, cunku yanlis ve dogrulugu hic bir sekilde olmayan bilgiler.

[B]Elbette kullanılan elementlerin hepsi yosun oluşumuna neden olmuyor. Pek çok yerde insanlar yosun oluşumunu tetikleyenin demir mi fosfat mı olduğu üzerine tartıştıklarını okuyoruz. Sonra onlarca gübreleme önerileri verilen değerler, ppm seviyeleri... Bütün bunlar bana oldukça karmaşık geliyor üstelik uygulanmasının oldukça zor ve her tank için özenle ayarlanması gerektiğini düşünüyorum. [/B]

Iste bu isi durduk yere insanlar korkularla karmasiklastiriyor ve siz bunlara inanip halen karmasik oldugunu savunup mg/l olarak vermeye calisiyorsunuz. Bu kaliptan cikmadiginiz surecede size dedigim gibi katki saglamamiz mumkun degil.. Forumda defalarcakez yazdim ayni seyleri tekrarlamak istemiyorum her biri uzun uzun yazdigim seyler gerek duyarsaniz okuyup ayni konu altindan sorun gene yanitliyayim. Cunku her gun gubre=yosun iliskisine inanan insanlari ikna etmeye calismak yorucu oluyor. Su an ki amacimda sizi ikna etmek degil, sizin aktardiginiz bilgiler dogrultusunda yanlisa yonelecek ve kafasi karisacak insanlarin kafasini berraklastirmak..

[B]Katılıyorum size bence de bu işi zorlaştırmayalım. En kolay ve ucuz yoldan yapalım. Kaldı ki bu işi ppm seviyesinde düşünerek, gerekli ölçümleri, pH değerlerini, CO2 seviyesini hassasiyetle takip etmek isteyenler vardır, saygı duyarım. [/B]
Takip etmek isteyene ben de saygi duyarim, takip etmek istemesi bu parametrelerin yuksek oranda oldugunda sorun cikaracagi anlamina gelmiyor. Ikisi cok farkli seyler.

[B]CO2 vermeden, düşük ışık altında ve çok çok az miktarda sıvı gübre kullanarak pek çok bitkinin yosunlanmaya neden olmadan bakılabileceğini söylüyorum. Bunu da kendi tecrübelerim doğrultusunda söylüyorum ve bunda da bir sakınca görmüyorum. [/B]
Gubreler yosunlanmaya neden olmaz... Tecrubeleriniz dogruluk tasimadigi gibi, tecrubelerle bilgi aktarmanin kimseye bir faydasi yok. Diyorum size, tecrube harici insanlara daha saglikli sekilde bilgi aktarimi yapacaksaniz yapalim. Ama su tecrubeyi bi kenara birakalim...

[B]Söylediklerim yanlıştır bir başka üye çıkar bu söyledikleriniz yanlıştır bence doğrusu budur diyebilir. Buna saygı duyarım düzgün bir üslupla yaptığı sürece. [/B]
Bilimi, tecrube diye yalanmak cok kolay seyler degil. O yuzden kimse diyemez. Olayi saygi olarak goruyorsaniz sahsen ben bir saygisizlik gormuyorum. Tavir olarak sert bir tutum olsada sahsi olarak kimseye ne bir hakaret nede assagilama var. Bunlar ayri konular sanirim. Olayi biraz carpitiyoruz ve konunun disina cikiyoruz.

[B]Siz de Tunç Bey in tecrübe edişine güvenebilir benim tecrübeme dayanarak yazdıklarıma güvenmeyebilirsiniz. Kesinlikle alınmam buna. Samimiyetle soruyorum size yazdıklarımın neresi yanlış. Yanlış anlamayın bunu yazdıklarım kesinlikle doğrudur anlamında sormuyorum. Sizin görüşünüzü öğrenmek için.[/B]
Ben forumda defalarcakez dedim evet okumus olacaksiniz diye bir kaide yok, forum icerisindeki kimsenin tecrubesine guvenmiyorum. Sebebi? Sizin uzun uzun yazdiginiz mesajlardaki hemen hemen herseyin yanlis olusu ve adinin tecrube olmasindan dolayi. Ben her konuda net bir insanim, bunlari konusuyorum diye kirilcak bir durum yok. Ayni sekilde siz soyluyorsunuz diye ben de kirilmam kirilmiyorum saygiyla karsiliyorum ama bu yanlis oldugumu soylememe engel degil. Yanlis olanlari soyledim yukarida, inanin forumda defalarcakez yazdim ve zaten su an ppm hesabi falan yapmayan onlarca uye haline geldik. Resmen bir topluluk olustu ve zaten bu kafada size sunacagim en guzel kaynaktir. Her soylediginizi bir akademik makale altindan degilde forumda ornekleriyle gosterebilirim. Bu sadece tecrube adi altinda ne kadar yanlis cikarimlar yaptigimizi gormemize ve anlamamiza yeter.


[B]Çünkü sizin Barış Bey, diyerek başlayan yazınızdan bunu anlayamadım. Sizin yazınızdan anlamam gereken Tunç Beyin tecrübeleri dışında benim tecrübelerimin faso fiso olduğu, sizin bu konularda yerli yabancı makaleler okuyan bilgili ve mizacı sert bir forum yöneticisi olduğunuz.... Bana lütfen yazdıklarınızın şurası yanlıştır doğrusu şudur ve nedeni de budur diyerek yol gösteriniz. Eğer elinizde varsa makaleleri ya da yazıları atıf olarak gösteriniz. Yanlışım varsa doğrusunu öğreneyim bu şekilde. Elbette vaktiniz de varsa bunlara.. [/B]

Estf. sert bir tavrimiz olmasi saygisizlik edecegimiz anlami tasimiyor elbetteki. Ne yonetici olmam buna musade eder, ne forum sahibi. Hepimiz neticede insaniz ve tanimadigimiz insanlara karsi saygimizi korumak zorundayiz.

Ben size sadece tek bir kaynak sunayim. Siz bana deyince ki algler tankta su kadar surede olusur. Ben de size bu surede olusmayacagini kendi tankinizda gostereyim. Bundan daha iyi bir makale olamaz, keza bir cogunu inanin forumda paylastim. Ilgili konularin basliklari altinda bulabilirsiniz guncel konulardan bitkili kismindaki.


[B]Sonuçta burası bir sosyal ortam bilimsel bir ortam değil. Herkes bilgisi doğrultusunda açılan bir konu üzerine doğru bildiklerini yazıyor. Kimse bu bilgileri kesin doğrudur diye kabul etmez diye düşünüyorum. Kimse de bilerek yanlış yazarak başkalarını yanlış yapmaya yöneltmez diye düşünüyorum. Bu yüzden hiç bir üye diğerine söyledikleriniz akla zarar, gelip buraya niye sallıyorsunuz demeye hakkı yoktur. Buna izin vermemelisiniz, ya da yönetim olarak bilgisine tecrübesine güvendiğiniz belli kişileri seçersiniz sadece onlara açılan konulara yanıtlama hakkı verirsiniz. [/B]
Tam aksine burasi sosyal bir ortam olabilir evet ama ugrastigimiz hobinin %99,999999 bilim. Bu hobi icinde, kimyada var (bakiniz su kimyasi yada gubrelemelerimiz), biyolojide (canlilar) var fizikte var (bknz akvaryum cam kalinligini hesaplama) matematikte... Yaptigimiz is tamamen bilime dayali ve tecrube adindaki cikarimlar bu yuzden yanlis umarim anlatabiliyorumdur.

Sorun ne biliyor musunuz?

Ne bildigini bilmeyen kitle herseyden sivismak icin cok guzel bir kelime bulmus. `Tecrube`... Eger birsey yanlissa aciklama yapmalari gerekmez, cunku bilimsel bir dogrulukla ilerlemezler. Abi ben boyle tecrube ettim deyip sivirlar isin icinden. Bu kadar kolay mi?

- Tecrubelerime dayanarak soyleyebilirim ki bitkiler en iyi fotosentezi 26 derecede yapiyorlar.
Pardon bunu hangi tecrube olcebilir?
- Tecrubelerime dayanarak soyluyorum ki nitrat, fosfat, demir alg yapar.
Pardon diger parametrelerin buna etki etmedigini siz tecrube denen gozlemlemeyle nasil olctunuz acaba?
- Tecrubelerime dayanarak soyluyorum ki ......
- Tecrubelerime dayanarak soyluyorum ki ......
- Tecrubelerime dayanarak soyluyorum ki ......
- Tecrubelerime dayanarak soyluyorum ki ......
...
....
.....


Beğenenler: [T]179624,doctorec[/T][T]173168,Tunc Berk[/T][T]180916,AEfe[/T][T]153023,Grkem159[/T]
Teşekkür Edenler: [T]173168,Tunc Berk[/T][T]179624,doctorec[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir