akvaryumcu yada petshop açma


ylcnbgszÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2006
İl: Ankara
Mesaj: 47
ylcnbgszÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2006 10:04
Selim bey farketmeyecektir, ne satarsanız satın bu mevzuatlara uymak zorundasınız. Veteriner konusuda bir işyeri için değil bu işi yapan Veteriner ler bir çok işyerine bakabiliyor dolayısıyla her işyerinden para alabildikleri için sözleşmedeki rakamlar çok yüksek fiyat tutmuyor. buda memleketimizin bir ayıpı yıllık 300-500 liraya o kadar yıl okumuş emek vermiş insanları çalıştırabiliyorsunuz. Sorumlu Veterinerin işyerinde sürekli bulubnması zorunluluğu yok. Bunun yanında petshop un yerini bilmeden orda çalıştığı görülen kişilerinde bulunduğunu biliyorum her işi hallettikden sonra Veteriner mevzuu çok sorun teşkil etmeyecektir. İstanbul ve Mersin gibi İllerden sonra yakın zamanda Ankarada da eğitim yapılacağı yönünde bilgi var. İhtiaç duyan Arkadaşların Ankara B.B. si yada İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile bağlantıya geçmesinde fayda görüyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

system41Çevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 181
system41Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2006 11:20
Ben bu veteriner konusuna takılmıştım,gerisi o kadar zor olmasa gerek. lafayette2007-08-20 12:14:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RandomizerÇevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 29
RandomizerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2006 17:19

Arkadaşlar Yazılanların hepsini okudum, yanlış anladıysam özür dilerim ama birkaç arkadaş dışında çoğunluk olayla ya dalga geçmiş yada bence mevzuyu tam incelememiş ve Ülkemiz insanlarının geleneksel kulaktan dolma bilgilerle tepkisellik koyma adetini sürdürmüşler.

 

1.si Olaya yasanın içeriği ve yetersizliği, uygulama zorluğu konularında fikir belirten arkadaşlara sonuna kadar katılıyorum. Bazı hatta birçok eksiklikler bulunabilir. Eğitimi verenler yasayı düzenleyenler, işle ilgili akademisyenlerden ve bunlardan oluşmuş bir komisyonlar tarafından seçilmiş kişilerden oluşsa çok daha mantıklı olur.

2.si Bazı arkadaşlar evde akvaryum besleyenleyenlerinde eğitim alması gerektiğinden bahsetmiş ki ben ilgili yönetmelikte bunu belirten herhangi bir madde göremedim.

Kapsam

Madde 2- Bu Yönetmelik, ev ve süs hayvanlarının gerçek ve tüzel kişi ve kuruluşlar tarafından kurulacak olan, hayvanların alınıp satıldıkları satış yerleri, belli süreler barındırıldığı hayvan barınak, konukevi, otel ve hayvan pansiyonları ile hayvanların eğitildiği, eğitim yerleri ve benzeri yerlerin teknik, sağlık ve hijyenik şartları ile bu yerlerin kuruluş, ruhsatlandırma, çalışma, denetlenmesi ve bu Yönetmelik hükümlerine uyulmaması durumunda uygulanacak işlemleri kapsar.

Burada zaten açık bir şekilde yönetmeliğe kimlerin tabi olduğu belirtilmiş . Evde üretim konusunda gelince kimse sizin evdeki 2-3 akvaryumunuzda hobi amaçlı yaptığınız üretime sesini çıkartmaz, ancak işi evimizin bir bölümünü ticari amaçla üretimhaneye çeviriyorsakda zaten denetlenmeliyiz. İllegal birşey yapmıyorsak denetlemeden neden kaçalım ki?

Şahsen bu yasa ve yönetmeliklerin olması bizlerin aleyhine değil lehinedir. Hatta keşke bu yasa gerçektende sandığımız gibi ve hatta çok daha ağırlaştırılmış hükümlerle dolu olsada evlerimizde gerçekten denetlenip, 50 litre akvaryumda 100 tane balık besleyen yada hertürlü ikaza rağmen 3 aydır ölmedi gerekçesiyle fanusta vatoz besleyen insanlar ağır para cezaları alabilse. Yada sürekli yakındığımız akvaryumcu yada petshoplar daha iyi ve ADİL şartlarla denetlenseler. Daha sağlıklı hizmet verebilseler. Sizce bunun kötü bir yanı varmı??

Denetleyenlerin bilgi derecesi tabiki önemli ama sonuçta eğer kendi bilgimize güveniyor ve evimizde yada işyerimizde gerekli olan hijyenik şartları yerine getiriyorsak ve hayvanlar için gerekli olan herşeyi verebiliyorsak denetime neden karşı çıkalım ki? Aksine Denetimi desteklemek gerek ki bu işi hakkıyla yapmayanlar elimine olsunlar.

Şu konuda sonuna kadar katılıyorum denetliyenler ne derece ADİL ve ne derece işi gerektirdiği gibi yaparlar? Bu malesef ülkemizin tüm alanlardaki sıkıntısı ancak bu eksiklikler yüzünden de denetimsizliği istemek çok mantıklı olmaz sanırım.

Lafı fazla uzatmak istemiyorum, sonuçta söylemek istediğim şey şudur ki:

Bir şeyi eleştiriyorsak yerine daha doğrusunu koymalıyız arkadaşlar. Katılsamda katılmasamda hepinizin eleştirilerine saygım sonsuz, ancak bu saçma derken doğrusunun sizce ne olması gerektişrdiğini belirtirseniz yada ülkemizde pet-shopların ne gibi bir yönetmelikle denetlenmesi ve ruhsatlandırılması konusundaki fikirlerinizi belirtirseniz eleştirileri daha anlamlı olur. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

system41Çevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 181
system41Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2006 17:36
Evet bu konuda size katılıyorum. Dünde başka bir konuda arkadaş aynısını demişti nerden öğrendiyse evimizde balık beslemek için eğitim almamız gerekmiyor.Bu yönetmelikte açıkca belli sadece kedi ve köpek için oda okadar kapsamlı değil zaten kanunda belirtilen şartları yaptıktan sonra eğitim almaya gerek yok kanuna göre çünkü hayvan sahiplerinin görev ve sorumlulukları bir kaç madde de birleştirilmiş evde üreyen balıklara da bişey diyemezler çünkü kedi ve köpek üretimine de bir şey denmiyor sadece doğan yavrular kayıt altına alınmalıdır diyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sezerbakarÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2006
İl: Çanakkale
Mesaj: 127
sezerbakarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2006 14:51

Arkadaşlar ben bu kanunları çıkartırken danışılan kişilerin (bilirkişi) yeterli düzeyde kendilerini yenileyip yetiştirdiklerini düşünmüyorum. Devlet kurumlarında çalışan Ziraat Müh., Su Ürünleri Müh. vb... kişilrein gerekli donanıma sahip olduğunu sanmıyorum. Hatta bundan eminim. Üniversitelerdeki hocalar sadece bilimsel araştırma için kısıtlı bütçelerle, Avrupa Birliğinin ayırdığı fonlardan faydalanarak yurtdışı araştırmalarına, gezilere gidiyor. Oysa devlet kurumlarında kadrolu olara çalışan insanlar kendilerini sisteme o derece kaptırmış ki önlerine araştırma-geliştirme için sunulan fırsatları umursamıyor! Bu kafayla gidersek düzgün bir şeyler ortaya çıkması çok zor.

Sonuç olarak öneri istiyorsanız... Millet olarak kafa yapımızı değiştirmemiz gerektiği düşüncesindeyim. Her zaman kola kaçmayı seçiyoruz bence. Sonucunda bu tarz yasalarda da Dalga geçilebilecek, hiç düşünülmeden yazılmış maddeler görüyoruz. Bunları yazmak bu kadar kolay mı?

Not: Bahsettiğim kurumlarda çalışan arkadaşlar var ise bnim sözümün herkesi kapsamadığını söylemek isterim. İyi niyetli kişileri bu tarifin dışında tutuyorum. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

drenigmaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2006
İl: Sakarya
Mesaj: 296
drenigmaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2007 23:53
 inanılmaz ya adamlar üşenmemiş baya bir kanun yazmışlar (bu arada sakın balıkları çok koşturup yormayın yoksa ceza alacaksınız .lafayette2007-08-20 12:14:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

2good4UÇevrim Dışı

[B]1773,1[/B]
Kayıt: 11/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 540
2good4UÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2007 23:05

Tolga Bey, söylediklerinizde haklısınız. Keşke petshoplar bu kadar ağır şartlarda kanunlar altında daha iyi bir hale gelebilsinler. Bunun bize faydası çok büyük olur. Hepimiz bu konuda hemfikiriz zaten. Ancak yasada bu sayfa ve bundan önceki sayfalarda belirtildiği gibi çok saçma sapan kısımlar var(tek tek tekrar yazmama gerek yok sanırım.). Bu kısımlar dahilinde böyle bir yasa yürürlüğe konsa da pek işe yaramaz, yarardan çok zarar getirir. Bunun yanında ilk sayfadaki mesajımda da dediğim gibi Türkiye'de bu eğitimi verecek insan nasıl bir insan olur, evinde yada iş yerinde akvaryumu olmayan bir insan gelip nasıl eğitim verebilir? Üstelik yasada belirtildiği üzere evinde yada iş yerinde akvaryumu olan bir insan da denetlemeye dahil olmalıdır. Bir de Onur Bey(encort)'in de dediği gibi bir anda bu kadar ağır kanunlar çıkartmak sektörü baltalamaktan başka hiç bir işe yaramaz.

Bir konuda yanılıyorsunuz. Yönetmeliğe evde besleyenler de dahil. Aşağıda yönetmeliğin bir bölümünden yaptığım alıntıda kırmızı renkli ve altı çizili yerler yönetmeliğe evde ve iş yerlerinde besleyenlerin de dahil olduğunu gösteriyor.

[QUOTE]

Tanımlar

Madde 4 -Bu Yönetmelikte geçen,

Ev ve Süs Hayvanı:İş gücünden ve veriminden yararlanılmadan ev ve iş yerlerinde, bakımı ve sorumluluğu sahiplerince üstlenilen kedi, köpek, kuş, balık, sürüngenler, kemirgenler ve tanım özelliklerine uyan tüm hayvanları,

Ev ve Süs Hayvanı Satış Yeri:İş gücünden ve veriminden yararlanılmadan, bakım ve beslenmeleri sahiplerince karşılanılan hayvanlar ile, bu hayvanlarla ilgili kafes, tasma, gıda maddesi gibi mamullerin satıldığı yerleri,

Hayvan barınak, konukevi, pansiyon ve oteli: Ev ve süs hayvanlarının, geçici süreler için barındırıldıkları yerleri,

Hayvan eğitim yeri: Hayvan sahibinin isteği veya işletme amaçları doğrultusunda, hayvanların itaat, tuvalet terbiyesi, hırçın hayvanların sakinleştirilmesi, koruma, bekçilik, sportif, avcılık gibi özelliklerin kazandırılması amacıyla, veteriner hekim denetiminde faaliyet gösteren yerleri,

Akvaryum: Tatlı yada tuzlu su doldurularak içinde bitki ve hayvanların barındırıldığı, beslendiği değişik ebatta camekanlı hazneyi,

Kafes: Değişik ırk ve türden hayvanları kapalı tutmak için kullanılan, tel, plastik gibi kolay dezenfekte edilebilen malzemelerden yapılmış, taşınabilir yada sabit hayvan barınakları,

Kafes kuşları: Her türlü ihtiyacı kafes içinde karşılanan kuşları,

Tasma: Kedi, köpek gibi hayvanların boynuna veya gövdelerine takılan sevk kayışı veya zincir ile künye takmaya müsait deri, naylon ve benzeri maddelerden yapılmış yassı halkayı,

Sağlık karnesi: Hayvanın kayıt numarasını, eşkalini, aşılamalarını ve parazitlere karşı ilaçlamalarını gösteren veteriner hekim onaylı belgeyi,

Dezenfeksiyon: Mikroorganizmaların fiziki, kimyevi ve ültraviyole ışınları ile yok edilmesi işlemini,

....

...

...

ifade eder.[/QUOTE]

Evdeki ve iş yerlerindeki akvaryumları kapsayan bir madde daha:

[QUOTE]Hayvanların ticarî amaçla film çekimi ve reklam için kullanılması ile ilgili hususlar izne tâbidir. Bu izne ait usul ve esaslar ilgili kuruluşların görüşü alınarak Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.[/QUOTE]


Evcil hayvan veya balık satan her pet shop'un denetlenmesi konusunda ben de sonuna kadar size katılıyorum. Ancak dediğim gibi bu hem bir anda bu kadar ağır şekilde yapılmamalı, hem de doğru düzgün yapılmalıdır.

Evlerin denetlenmesi konusu ise çok karmaşık olur. Akvaryumculukta kesinlikle doğru diyebileceğiniz bir şey yoktur. Mesela ben dış filtremi bugüne kadar kendi tecrübe ettiğim şekilde donatırım. Ama başkası başka şekilde yapar ona göre de doğru odur. Bunun gibi bir çok örnek verilebilir. Hangisinin doğru olduğu konusu uzar gider. Ayrıca yasadaki şartlar ancak balığın doğal ortamında sağlanabilir.. 

Eğitim konusunda ise tek bir şey diyeceğim. Bir gün biri gelip de bana zorla akvaryum öğretmeye kalkarsa kafasını kırarım, üstüne 70 sene yatarım...

2good4U2007-1-9 23:11:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SuLeYMaNÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 876
SuLeYMaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2007 14:32

Arkadaşlar şapka kanunu halen yürürlükte, sokakta şapka takmayana ceza kesiyorlarmı peki şimdi? Bu da aynen öyle bir yasa yani.

Lütfen imla kurallarına dikkat edelim.

aykut f2007-1-14 0:23:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hakkaganÇevrim Dışı

Kayıt: 05/08/2006
İl: Konya
Mesaj: 54
hakkaganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2007 17:25
Selam arkadaşlar,kusura bakmayın ama bu bu kadar akvaryum seven insanlar için bir huzursuzluktan başka bir şey değil.Yasa biliyorsunuz kedi köpek ve kuşlar için çıkarılmış bir yasadır. 2000 tarihli kedi ve köpek olaylarını tv'lerden hepimiz tahmin ediyoruz.Kuşlara gelince kaçak yoldan Türkiye'ye sokulan muhabbet kuşlarını da biliyoruz herhalde şimdi bunlar için yasalar hazırlanırken balık ve bitkiler bu kanunun dışında kalmaması için bu dosyanın içersine aktarıldı.Zaten fazla birşey söylemeye de gerek yok çünkü çok basit ibareler var yani insanları madem böle bir yasa var sadece söylenir üzerine bu şekilde hücum edilipte bütün bu insanları huzursuz etmenin bir alemi yok.Bir pet shop da veteriner hekim olması sizce o balığı hemen iyileştirip sağlıgına kavuşturabileceğini
düşünebiliyormusunuz.Ayrıca kanunları incelerseniz bu kadar yani cımbızla çekerseniz şu an da birbirinize bile bu yazdıklarınız suçtur.Arabanız var eğer ona iyi bakmıyorsanız suç eğer çiçeğiniz var ,eğer televizyonunuz var eğer bilgisayarınız var eğer eviniz var eğer kazağınız var eğer atletiniz var falan filan bunlara iyi bakmayım temizliğini geçiktiriyorsanız suçlusunuz.Olmadı yunusun 30 yavrusu oldu onlara vergi numarası tc kimlik numarası kan grubu ve akvaryum trafiğine çıkması için ehliyet pessssss yaniiii arkadaşlar.Bu konuyu uzatmak bile bence çok yersiz. 
lafayette2007-08-20 12:18:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreaguaÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 28
emreaguaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2007 13:39

Merhabalar;

Ne güzel bir memlekette yaşıyoruz dört saat kadar kısa bir zamanda süs hayvanları satma belgesi veriyoruz hemde belediyeden.Bu belgeyi veren adamların hayatları boyunca evlerine sivrisinek bile girmemiştir bence.Birde veteriner şartı koşmuşlar hani kendileri bilmiyor ya, veteriner bilir nasılsa diyerek.Veteriner neyi bilir biliyormusunuz?.Zamanı geldiğinde alması gereken parayı.Bundan başka birşeyde bileceğini sanmıyorum hatta adına imzalar attığı dükkanın yerini bile bileceğini sanmıyorum.Tabii ki işini doğru düzgün yapanlar veya yapmaya çalışanlar olacak ama ya diğerleri.Bence o diğerleride foruma üye olsunda Afrika'da kaç tane göl varmıştan başlayarak master yapsınlar.Onlara master yaptıracak çok adam var bu forumda...

SAYGILARIMLA.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ylcnbgszÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2006
İl: Ankara
Mesaj: 47
ylcnbgszÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2007 10:05
Yapılan yorum ve okunma sayısı göz önüne alındığında faydalı bir tartışma açmış olduğumu düşündüm. yeni işyeri açacak veya devralacak arkadaşları birazda olsun araştırmaya sevkederek zarar görmelerini bir nebze önlemiş olduğumu umuyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CrazY_BKÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 14
CrazY_BKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2007 18:21
Kimse akvaryum için ceza ödemez yetkili kişi kapıyı çalınca (vey kırınca) bir kavonoza balıkları koyun saklayın akvaryumuda imha edin:D (veya 1500ytl ödeyin)seçim sizin:D

lafayette2007-08-20 12:19:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2007 01:38
[QUOTE=2good4U]

...

...

Evlerin denetlenmesi konusu ise çok karmaşık olur. Akvaryumculukta kesinlikle doğru diyebileceğiniz bir şey yoktur. Mesela ben dış filtremi bugüne kadar kendi tecrübe ettiğim şekilde donatırım. Ama başkası başka şekilde yapar ona göre de doğru odur.

[/QUOTE]

135 litre akvaryumda 3 melek, 3 çöpçü, 3 kuhli, 2 moli vs ve 2 kurbağa besliyorum. Ayrıca filtrem yok, kullanmıyorum. Suya envai çeşit kimyasal katıyorum. Hatta bu kimyasallardan biri salyangoz öldürmekte kullanılan bakır sülfat ve benim bu akvaryumda 2 elma salyangozum var. Karides de cabası. Şimdi dışarıdan bakınca böyle bir akvaryum olmaz. Fakat sistem tıkır tıkır işliyor.

Öte yandan zaten eve gelip denetleme yapması için savcılıktan arama emri çıkartması lazım. Aksi bir durumda evime girmeye çalışırsa haneye tecavüz sayılır. Hadi arama iznini de aldı diyelim, vereceğim tepki şöyle özetlenebilir:

Ben ezelden beri balık besledim, beslerim
Hangi baytar beni sorgulayacak? Şaşarım!
Kükremiş zebra gibiyim, baytarı çiğner aşarım.
Yırtarım ağzını, akvaryuma sığmam taşarım.


encort2007-04-13 01:40:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MiSoSiKiaNÇevrimiçi

Yönetici
Kayıt: 12/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4575
MiSoSiKiaNÇevrimiçi
Yönetici
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2007 19:59
[QUOTE=encort] Ben ezelden beri balık besledim, beslerim
Hangi baytar beni sorgulayacak? Şaşarım!
Kükremiş zebra gibiyim, baytarı çiğner aşarım.
Yırtarım ağzını, akvaryuma sığmam taşarım.


[/QUOTE] LOLLOLLOLLOL
Mükemmeldi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir