40lt Akvaryum Molly Balığı Hk.


flow34Çevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 24
flow34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2021 23:55
Merhaba, hobiye yeni başlıyorum. Daha önceden deneyimim yok. 1 metrelik akvaryum planım var ancak emin olamadığımdan küçük bir akvaryumla başlamaya karar verdim. Bir süredir okumalar, araştırmalar yapıyorum. Bir kaç konuda bilgi rica ediyorum?

1. 40lt akvaryumda azami bakılabilecek molly adeti kaç olabilir? 1e 4d düşünüyorum ancak üreme sonrası sayı artar ise ortamın sağlıklı kalabilmesi için azami sayıyı merak ediyorum.

2. Akvaryuma tuz ekleme kısmı biraz kafa karıştırıcı. Kimi hurafe derken kimi şart diyor. Doğrusu hangisdir?

3. Co2 sistemi gerektirmeyen ışıkla halledilebilecek basit, molly balığının seveceği, yavruların saklanabileceği bitki türleri nelerdir?

4. Bakteri kültürü için ekstra ürün kullanmam gerekir mi? Gerekiyorsa öneride bulunur musunuz?

5. Pipo filtre uygun mudur? Su ısıtıcı harici almam gereken akvaryum içi malzeme var mıdır?

6. Akvaryuma cüce vatos ekleyebilir miyim kaç adet olmalı?

Teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OuuzÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 400
OuuzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2021 00:13
Size öncelikli önerim direkt büyük akvaryumdan başlamanız olacaktır. Çünkü hobiyi severseniz 40 litre çok yetersiz gelecektir.
Soruların cevabına gelirsek;
40 litre için yeterli fakat molly çok kolay üreyen bir tür, kısa bir süre sonra çok yetersiz gelecektir.
Yaklaşık 2 yıl molly besledim, tuzun gerekli olduğunu düşünmüyorum açıkçası.
Elodea, zeytin, çınar, tilki kuyruğu, moss gibi birçok seçenek mevcut ufak araştırmalarla kendiniz de bulabilirsiniz.
Şimdiye kadar hiçbir akvaryumumda bakteri kültürü kullanmadım fakat muhakkak yararı olacaktır ve işleri hızlandıracaktır.
40 litreye pipo filtre yetebilir. 1 metre için muhakkak dış filtre gerekli.
Cüce vatoz eklenebilir fakat çokta uygun olduğunu söyleyemem salyangoza yönelmek daha sağlıklı olacaktır.

Beğenenler: [T]232327,flow34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LegendryÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2013
İl: Ankara
Mesaj: 614
LegendryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2021 00:25
Merhaba,
Öncelikle acemi de olsanız küçük ile başlayıp sonra büyültmek yerine 60 ile 80 cm arası başlayıp kalıcı olmanız daha iyi çünkü o akvaryumu alıp sonra büyüttüğünüzde tüm ihtiyaç ürünleri de yükseltmeniz gerekecek. Mağlum fiyatlar yüksek boşuna masraf etmeyin. Eğer ben dayanamam büyültürüm diyorsan şimdiden büyükle başla çok zor değil yeterli araştırarak yap.

1. Litre olayına çok takılan oluyor fazla kafanıza takmayın derim. Litre olaylarının ölçüleri gereksiz ve saçma. Düzen, stabil bir akvaryum, kullanılan ürünler bu durumu değiştirir. 40 Litre de 12-16 arası 3-6 cm arası balıkta bakabilirsin, 4 balıkta. Fakat acemiyim diyorsan ve illa küçük ile başlayacaksan 2e 4d ile başlaman daha iyi olacaktır uzun vadede.

2. Tuz ihtiyacı kontrolsüz atıldığında sağlıklı değil sağlıksız bir şeydir. Ayrıca bitkili akvaryumlarda ve bazı canlıların olduğu vatoz gibi akvaryumlarda kullanılması önerilmez.

3. Elodea, tilki kuyruğu gibi türler var fakat bunlarda ışıkların en azından led olmasını ister. Ben çok uğraşmak istemiyorum diyorsan anubias, amazon hançeri gibi bitkiler ile başlarsan hem çok fazla ihtiyaç istemez hemde ciddi bir büyümeye gerek kalmadan sade bir dekorla çok şık akvaryumlar yaparsın. Acemiyim diyorsan amazon, anubias gibi türleri hem seveceksin hemde seni soğutacak şeylerle pek karşılaşmazsın ( alg oluşumu, budama, yayılma, düzensiz tasarım )

4. Kullanmak zorunda değilsin. Bir akvaryumdan su takviyesi, ilk kurulumda akvaryuma yem atmak gibi bir çok çözüm mevcut. Ben bakteri kültürü kullanmıyorum ama bakteri feeder kullanıyorum bu oluşumunu sağlamaz oluşmuş bakteriyi çoğaltır. Sadece ilk kurulumda kullancam düzenli olarak katkı kullanmak istemiyorum diyorsan oturmuş bir akvaryumdan su takviyesi ile 1-1.5 hafta da azot döngüsü oturacaktır çok canlıda eklemeyeceğin için ( ki ekleyecek olsaydın başlarda az ekle derdim. ) sorun olmayacaktır.

5. Üretim amaçlı değil ise ve karides, beta gibi akıntıyı sevmeyen balıklar beslemeyeceksen pipo filtre yerine iç filtre öneririm. Akıntısı çok fazla olmayan iç filtre tercih etmeni öneririm. Hem biyolojik hem fiziksel temizlik sağlar. Pipo filtre için hava motoruda alman lazım eğer kendinden motorlu değil ise. Önerim her zaman orta ve büyük akvaryumlar için dış filtre veya askı filtre sonra iç filtredir. Onun harici pek verimli görmüyorum. iç sump veya dış sump hariç tabi onları kullanman için tecrübeye ihtiyacın var. Oda sıcaklığın çok fazla değişmiyor ise ısıtıcı kullanmana gerek yok fakat balık değişimleri, havalandırma gibi bir çok hareketinde çok kayıp verirsin. durumun var ise litre ile denk bir watt ısıtıcı alabilirsin. Ben 200 litre de 100 watt kullanıyorum yeterli geliyor çünkü oda sıcaklığında.

6. Vatoz sadece yırtıcı türler ve bir çok ciklet dediğimiz türler ile uyumlu değildir. Her ne kadar malawiler ile küçükken bakılsa da sağlıklı değildir. Dediğin türde sorun olmayacaktır. Onda da önerim leopar vatoz özellikle alma çok büyüyor. Cüce vatoz veya l144 gibi vatozlar ufaktan alırsan 3-6 cm arası çok iyi alg yiyici olur ( Yani küçükken al, hem uygun olur ) 2 tane atabilirsin sayıyı abartmamanını öneririm.
[EDIT]Legendry,2021-09-19 00:28:23[/EDIT]

Beğenenler: [T]232327,flow34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2765
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2021 01:07
[QUOTE=flow34]Merhaba, hobiye yeni başlıyorum. Daha önceden deneyimim yok. 1 metrelik akvaryum planım var ancak emin olamadığımdan küçük bir akvaryumla başlamaya karar verdim. Bir süredir okumalar, araştırmalar yapıyorum. Bir kaç konuda bilgi rica ediyorum?

1. 40lt akvaryumda azami bakılabilecek molly adeti kaç olabilir? 1e 4d düşünüyorum ancak üreme sonrası sayı artar ise ortamın sağlıklı kalabilmesi için azami sayıyı merak ediyorum.

2. Akvaryuma tuz ekleme kısmı biraz kafa karıştırıcı. Kimi hurafe derken kimi şart diyor. Doğrusu hangisdir?

3. Co2 sistemi gerektirmeyen ışıkla halledilebilecek basit, molly balığının seveceği, yavruların saklanabileceği bitki türleri nelerdir?

4. Bakteri kültürü için ekstra ürün kullanmam gerekir mi? Gerekiyorsa öneride bulunur musunuz?

5. Pipo filtre uygun mudur? Su ısıtıcı harici almam gereken akvaryum içi malzeme var mıdır?

6. Akvaryuma cüce vatos ekleyebilir miyim kaç adet olmalı?

Teşekkür ederim. [/QUOTE]

Merhabalar, hobiye hoş geldiniz. Eğer doğru adımları atarsanız hobiyi çok seveceksiniz. İleride akvaryumu büyütürseniz küçük tankı yavru tankı ya da karantina olarak kullanabilirsiniz.

1) 1 erkek 4 dişi 40 litre için başlangıç olarak kabul edilebilir, ancak aldığınız molilerde daha fazla büyüyen yelken kuyruk Moli geni varsa 40 litre küçük kalır, normal moli olmasına dikkat edin.

2) Tuz gerekli değildir, sert su gereklidir. Sert suyu midye kırığı kullanarak elde edebilirsiniz. Midye kırığı duruma göre birkaç ay sertleştirip etkisini kaybettiği için filtre torbası veya kadın çorabı içinde akıntı olan bir yere saklarsanız ileride değiştirip suyun sert kalmasını sağlarsınız. Bütçeniz var ise test kiti öneririm.

3) 40 litre için çok büyük olmayan bitkiler öneririm, eğer seviyorsanız su üstü bitkilerini (Amazon frogbit, su marulu pistia gibi) kullanbilirsiniz, tabanda da su üstü bitkilerinin gölge sağladığı yerde sert suya uygun, direkt ışık almayınca da büyüyecek bitkiler olan anubias ve crypto wendtii gibi bitkilerle görsellik sağlayabilirsiniz. Yavrular su üstü bitkilerinin köklerinde iyi saklanıyor. Su üstü bitkilerinin bir diğer avantajı ışığı kestikleri için tankta daha az alg oluşumu olacaktır ve eğer ışıklandırma yeterli olursa suyu temiz tutmada çok yardımcı olacaklardır. Aşırı kaliteli bir ışık istemiyorlar, 40 litreye tepeden gece lambası tarzı bir lamba ile Philips Tornado 6500K markası gibi bir ampül takabilirsiniz, düşük watt'lı bir ampül yetecektir. Bildiğim kadarı ile su üstü bitkileri CO2'yi havadan aldıkları için ekstra bir CO2 vermenize gerek yoktur. CO2'yi havadan aldıklarından yüzde yüz emin değilim, ancak sonuç olarak CO2 verilmeyen tanklarda da güzelce yetişiyorlar.

4-5) 40 litre ve az balık yoğunluğunda pipo filtre olabilir, pipo filtreye hava motoru gerektiğini ve motorun sesli olacağını unutmayın. Bakterilerin oturması için akvaryumu kurmalısınız (su, kum, filtre, ısıtıcı hepsi) ve boş çalıştırıp döngüyü başlatmalısınız ve döngü oturana kadar balık eklememelisiniz. Döngünün oturması uzun sürebilir, haftalar kadar. Eğer gönlünüz el veriyorsa döngüyü başlatmak için bir balığı kurban olarak salabilirsiniz, ki acımasızlık olduğunu düşünüyorum. Bu balık döngü oturana kadar çok sıkıntı çekecektir, çünkü döngü oturmadan tankta amonyak ve nitrit daha az zararlı olan nitrata çevrilmeyecek ve balık sağ kurtulsa bile çok sıkıntı çekecektir, belki kalıcı hasar olacaktır. Onun yerine sabırlı olup boş tanka bakteri kültürü ekleyip bu bakterileri beslemeniz daha iyi olacaktır. Ben bunun için saf amonyak ve bitki kullandım. Kurulumdan birkaç gün sonra ekleyeceğiniz bitkilerden dökülen ve çürüyen yapraklar (bitkiler adapte olana kadar bir miktar kayıp olacak) döngüyü başlatmaya ve oluşmaya başlayan yararlı bakteri kültürünü beslemeye başlayacaktır. Ancak çürüyen bitki yaprak veya kökleri tek başlarına yetmeyebilir, bakteri popülasyonunun çoğalması için ek besin gerekecek. Eğer test kiti kullanacaksanız 1 ppm saf amonyak da ekleyebilirsiniz, amonyak çevrilince (haftalar sürebiliyor) nitrit değerinin sıfırlanmasını beklemeniz gerekiyor, amonyak ve nitrit düzenli olarak çevrilebildiği zaman nitrat patlayacaktır, bu noktada su değişimleri şart. Saf amonyak eklemek başlangıç için biraz karmaşık, bunun yerine boş tanka yem ekleme gibi yöntemleri de araştırabilirsiniz. Önemli olan eklediğiniz bakteri kültürünü beslemek ve çoğalıp uygun popülasyona gelmelerini beklemek.

6) Cüce vatoz 40 litre için büyük olacaktır. Hareketsiz zaten diyecek olursa gece fenerle izlemelerini öneririm. Geceleri oldukça aktif balıklardır. Gündüz aktif olmayı öğrenenleri de vardır, ama ben yapamadım öyle maalesef. Akvaryumu büyütürseniz vatoz daha iyi olur.


Son olarak moliler bitkisel ağırlıklı beslenmelidir. Hepçil (hem etçil hem otçul) olarak tanımlansalar da okuduğum bir çok bilimsel makalede doğadan toplanan Moli örneklerinin genel olarak otçul beslendiği gözlenmiştir, arada böcek, kurt tarzı etçil besinleri de tüketirler, ancak genelde alg yerler. Spirulina ve chrolella içerikli yemleri tercih etmeniz balıklar için iyi olacaktır. Kullandığım en iyi yem markaları Omega One ve New Life Spectrum markalarıdır. Omega One Seaweed (çeşitli renkleri var), Omega One Veggie Kelp Flakes (Hepçil yem), Hikari Seaweed Extreme, New Life Spectrum AlgaeMax ürünleri çok iyidir. Alacağınız küçük kutular 1 erkek 4 dişi ve doğacak yavrular için uzun süre yetecektir. Yeme ilave olarak haşlanmış ıspanak, kabuğu soyulmuş haşlanmış bezelye, haşlanmış havuç benim balıklarımın sevdiği sebzelerdir, haşladığım sebzelere toz sarımsak ve toz spirulina ekliyorum ve sebzeleri aşırı küçük kesip kaşıkla ezip püre yapıyorum, spirulina ve sarımsakla karıştırıp veriyorum, deliriyorlar.

Bunun dışında Molilerin beslenme şekilleri "Algae Grazer" olarak geçiyor, graze otlamak demek oluyor, bu da demektir ki doğada gün içinde sürekli alg "otlarlar". Ben de kendi balıklarıma gün içinde azar azar yem veriyorum. Burada önemli olan nokta yemi az vermek.

Sabırlı olursanız sorunsuz ve huzurlu bir akvaryum kurabilirsiniz, bir iki haftada yeni bir akvaryum hazır hale gelmez. Bakteri kültürünün üzerinde yazsa bile gelmiyor, test kitleri ile birçok kez denedim, tam yazanı uyguladım ancak olmuyor. [EDIT]Saussure,2021-09-19 01:45:09[/EDIT]

Beğenenler: [T]232327,flow34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

flow34Çevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 24
flow34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2021 07:20
Vaktinizi ayırıp bilgi verdiğiniz için çok teşekkür ederim.

Beğenenler: [T]232304,CheytacBey[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CheytacBeyÇevrim Dışı

Kayıt: 06/09/2021
Mesaj: 16
CheytacBeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2021 00:03
[QUOTE=flow34]Merhaba, hobiye yeni başlıyorum. Daha önceden deneyimim yok. 1 metrelik akvaryum planım var ancak emin olamadığımdan küçük bir akvaryumla başlamaya karar verdim. Bir süredir okumalar, araştırmalar yapıyorum. Bir kaç konuda bilgi rica ediyorum?

1. 40lt akvaryumda azami bakılabilecek molly adeti kaç olabilir? 1e 4d düşünüyorum ancak üreme sonrası sayı artar ise ortamın sağlıklı kalabilmesi için azami sayıyı merak ediyorum.

2. Akvaryuma tuz ekleme kısmı biraz kafa karıştırıcı. Kimi hurafe derken kimi şart diyor. Doğrusu hangisdir?

3. Co2 sistemi gerektirmeyen ışıkla halledilebilecek basit, molly balığının seveceği, yavruların saklanabileceği bitki türleri nelerdir?

4. Bakteri kültürü için ekstra ürün kullanmam gerekir mi? Gerekiyorsa öneride bulunur musunuz?

5. Pipo filtre uygun mudur? Su ısıtıcı harici almam gereken akvaryum içi malzeme var mıdır?

6. Akvaryuma cüce vatos ekleyebilir miyim kaç adet olmalı?

Teşekkür ederim. [/QUOTE]

Aramıza hoş geldiniz. Diğer arkadaşlar zaten çoğu şeyi söylemişler ben de filtre konusuna değineyim eğer bütçeniz varsa ve kısa vadede akvaryumunuzu büyütmeyi düşünmüyorsanız bence şelale filtre kullanın. Hem pipo filtreden daha şık bir görüntü sağlıyor hem de biyolojik döngü daha sağlıklı oluyor. Şelale filtre almadan önce en az 150l/h bir filtre düşünebilirsiniz benim fikrime göre.[EDIT]CheytacBey,2021-09-20 00:04:16[/EDIT]

Beğenenler: [T]232327,flow34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3985
Yas400Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2021 16:33
Kısa bir ekleme vatoz ve bitki varsa tuz yok tuz varsa vatoz ve bitki yok. Bitki yavru içinse najas harika bir seçim olur. [EDIT]Yas400,2021-09-23 16:33:40[/EDIT]

Beğenenler: [T]232327,flow34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir