Bitki aydınlatmasında son teknoloji SMD t


albertcamusÇevrim Dışı

Kayıt: 15/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 5
albertcamusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2009 22:28
Herkese Selam,

Kaliteli diye önerdiğim ürünlerde uzakdoğuda üretiliyor. Mesele uzakdoğu yakın doğu meselesi değil biz de Kore'den, Malezya'dan ve Çin'den led getiriyoruz. Anlatmaya çalıştığım 3 cent lik ledle 30 cent lik led kalite olarak nasıl eşit olabilir ki. Hong Honk ta tüm ürünlerin olduğu gibi led lerinde taklitleri satılıyor yani şimdi gerçekten görmesem bilmesem bunları yazmam.

Led ürünlerde her geçen gün fiyatlar düşüyor ve çıkış akıları yükseliyor. Bilenler için moore kanunu buradada işliyor. Sonuçta ledler de ışık yayan yarı iletkenler. "http://en.wikipedia.org/wiki/Moore%27s_law".

Çok iyi fiyatlı 3 çip(3x20mA) ledler getiriyoruz. Haftaya pcb lere dizilmiş olarak hazır olacak. Daha evvel de belirttiğim gibi bu ürünleri farklı amaçlar için satıyoruz fakat gerçekten ilgilenenler için Maltepe'de Maltepe Pet akvaryum dan bu ürünleri temin edebilirsiniz. Ürünler IP65 kasa içerisinde, üç çip 36 Led/metre. Metre fiyatıda yaklaşık olarak 35$ civarında olacak. Tüm kartlar aşırı akım ve ters polarizasyon korumalıdır. Metrede (6000K de) yaklaşık 700lm ışık verir.  12W/metre güç çeker. 12Vdc güç kaynağı ile çalışır. Yani 100W'lık bir SMPS ile 8 metre sürebilirsiniz.

Paralel mi seri mi polemiği ile ilgili olarak da noktayı koymak istiyorum. Sabit gerilimle çalışan smd tip ledler özellikle 12Vdc de çalışanlar kesinlikle paralel bağlanmalıdır(yani 3-4 metrelik loop lar yapabilirsiniz). Pcb lerin üzerindeki akım yolları o denli incedir ki uzun seri bağlantıda ledlerin normalin çok altında parladığını çıplak gözle bile farkedebilirsiniz.

Ledleri akvaryumun üzerine direk neme maruz kalacak şekilde yerleştirmek ömürlerini ciddi biçimde olumsuz etkiler. Led numuneleri bile neme dayanıklı poşetlerde geliyor.









Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murerÇevrim Dışı

Kayıt: 11/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 68
murerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2009 22:53
Sayın,Ahmet KARANİ bey;
 
Bu konuyu başladığından beri takip ediyorum.Konunun nereye varacağını ve bitki üstatlarının da takip ettiğini düşünüyorum (Şu an sizden daha iyi biliyorum teknolojiyi).İllaki onlarda bir şeyler yazacaktır.Bu kadar yanlış bilgi vermemeniz açısından bu konuya dahil olup gerekli doğru bilgiyi paylaşmak için kendimi bu kadar tutabildim.
Öncelikle forumdaki konu başlığınız yanlış.(Bitki Aydınlatmasında Son Teknoloji Smd)
Nedenine gelince,bu teknolojiyi kendi akvaryumunuzda denersiniz, sonuçlarından memnun kalırsınız, spektrum hesaplarınızı iyi yaparsınız,her türlü bitkide bu aydınlatma sistemi ile verim alırsanız,bu başlık ve konu o zaman doğruluk payı içerir.
 
Mesleğinizin Led ışık sistemleri üzerine olması bakımından ledlerin nasıl çalışma sistemlerine sahip olduğunu biliyorsunuz,peki bu sistemleri öğrenirken ledlerin nasıl beslendiğini öğrenmedinizmi?Veya öğretmedilermi? Şerit tipidir bunlar 1 metre şeklinde satılır... alıp yapışırıyorsunuz çok basit! bir adaptör kafi! Çok kolay. Bu sizin hatalı kelimeleriniz.
Bu kelimelere istinaden Serkan bey gitmiş kendine 12 vol 15 amper adaptör almış.Sikkin
 
Doğrusu:LED Besleme kaynakları çeşitli isimler altında adlandırılmaktadır. Genelde LED sürücü , Led trafo, led güç kaynakları, led power supply, led besleme , akım sınırlamalı, voltaj sınırlamalı  güç kaynakları olarak adlandırılmaktadırlar.SMD tipi ledler genelde 20mA, 60mA, 100 mA  akımla çalışmakta olup bu LED lerin beslemesinde sabit voltaj sağlayan besleme kaynakları ( AC/DC güç kaynakları )kullanılmaktadır. Genelde bu tür LED ler 12V sabit voltaj veren power supply lar ile beslenmektedir.
 
5 metre = 25 wat   tüketir verdiği ışık 250 wat gücündedir!
10 metre = 50 watt  yakar...  550 wat gücünde ışık verir!
20 metre =100 wat enerji tüketir...  sanki 1100 wat lık ampül varmış gibi ışık verir....Audi r8 modeli gibidir bunlar :)
 
 
Sizin hesaplamalarınıza göre Serkan beyin 14 metre led şeriti var bu demek oluyorki 70 watt yakar 750 watt ışık verir ama Serkan bey kafasını dağlara taşlara vuruyordur sanırımMutsuz
Burada yapmamız gereken bir Audi parçası satan kişi ile temasa geçmekKahkaha 
 
Arkadaşlar daha basit ifadesi şöyledir... 1 metre led lamba 1 metre florsan gibi davranır. 1 metre led 5 watla çalışır! ama 1 metre flrosan 50-55 watla çalışır ...flrosandan 11 kat verimli!!
 
Bu değerleri vereceğinize Smd ledlerin her adedidin 100 mA olması gerektiğini söylemeniz gerekirdi ki; bu miliamperler bile yüksek ışık ihtiyacı isteyen bitki yapmaya yetmeyecekti. Ama biraz araştırma yapıpda, her bir ledin 0.5 watt olanı metresinde 25 adet olan smd şerit tipi ledleri önerseydiniz Serkan beyide madur duruma sokmamış olacaktınız en azından kolay sayılabilecek bitkileri yapabilecekti.Şimdi bana Maltepepetteki örneği sunacaksınız.Oradaki her tüpün içinde 54 adet led var hesaplamalarıma göre yaklaşık 90 mA her ledin adedi,buda 18 Watt ediyor metrede 36 led, alüminyum pcb (yani baskı devre)Aynı zamanda pasif soğutma ve bir plastik yatay çizgiler olan yansıtıcının içinde,buda bir mercek görevi görür.Bu led tüplerden 7 adet kullanılmış ve birde t5  1 adet floresan desteğide bulunmakta,genede zor olan bitkileri tutturamıyorlar.Bu arada 55 watt gücünde bir floresanı iddaa ediyorum 5 watt ile bu ışık gücünü karşılayamassınız.
 
Buda 0.5 watt high power smd şerit ledlerin bulunduğu link.
 
Mutlu beyin sorusuna karşıklık vermiş olduğunuz örnek tablo.
Orjinalini yazan: akvaryumtr
 5 metre = 25 wat   tüketir verdiği ışık 250 wat gücündedir!
10 metre = 50 watt  yakar...  550 wat gücünde ışık verir!
20 metre =100 wat enerji tüketir...  sanki 1100 wat lık ampül varmış gibi ışık verir....Audi r8 modeli gibidir bunlar:)
  
Merhaba Ahmet Bey,
 
SMD Led' ler hakkında verdiğiniz bilgiler gerçekten ilgi çekici. Ayrıca ürünler hakkında linkler vermeniz de güzel olmuş.
Yukarıdaki karşılaştırmanızda enerji tüketimleri üzerine bilgiler vermişsiniz.
Ancak ışık akısı olarak (lümen) değerleri karşılaştırırsak daha iyi olmaz mı?
Sonuçta bütün lambalar enerji harcar ama önemli olan harcadıklarının ne kadarını ışık enerjisine çevirdikleridir. 
 
Mesela, 1m uzunluğunda SMD led şerit için ışık akısı değeri nedir ? sorusunun cevabı bence güç tüketiminden daha önemli olur.
Bu konudaki görüşlerinizi öğrenmek isterim.
 
 
 
Şimdi hobiyle ilgilenen arkadaşların IŞIK akısı denildiğinde kafası karışabilir...
 
O nedenle watt daha bilgilendriici olur...Hani flrosanlar 18 watt ama ledler 0.20 wat tanesi ...
 
İlerleyen zamanlarda Derece Kelvin Akı Güç Yoğunluk gibi profosyonel bilgilere yer veririz...Şimdilik wattla idare edin :)
 
 
lümen = candele ...aydınlanma şiddeti onları da ele alıcam... wat başına düşen aydınlanma şiddeti nekadar güzel sorun için teşekür ediyorum bakarız onalrada...
 

  Örnek tablo verilmek istenirse;  

Renk            Dalga   Boyu           Akım          Voltajı             Parlaklık                  Açı

( color)        (Wavelenght)              ( IF)            (VF)                 (Lumen)             (View Angel)

Yeşil                  520 ..525               350mA          3.6                      55                       120        ömür50 000saat

Sarı                    590 ..595               350mA          2.3                      43                         120      ömür 50 000saat

Kırmızı               625 ..635              350mA           2.3                     45                         120       ömür 50 000saat

Mavi                   462 ..465              350mA            3.3                    33                           120      ömür 50 000saat

Beyaz                6000 °K                 350mA           3.6                     80                          120       ömür 50 000saat

Sıcak Beyaz     3300 °K                 350mA           3.6                    60                             120     ömür 50 000saa

Bu vermiş olduğunuz tablo ise 1 watt power ledlere ait, 0.350x3.6=1.26 watt eder.
 
 
Onur beyin sorusuna vermiş olduğunuz cevap.
Orjinalini yazan: ativan
Ledlerin ne kadar kaliteli olursa olsun aydınlattıklar ortamı ısıttıkları söylenmiş. Led takarsak su ısınıp sıcaklık dalgalanmaları yaratırmıyız acaba?
Saygılar
 

SMD tipi ledde ısınma sıfırdır!
 
Power ledlerde de ısınma olmaz. ama çok az oluyor powerlerde çok çok az.Yani sayılmaz! Burada yanılıyorsunuz iyi sayılabilecek bir ısınma mevcut bu ısınmayı önlem almak adına alüminyum pcb, alüminyum soğutma petekleri ve fan Powerdede mercekten dolayı oluyor olabilir ama burada ise çelişkili cevaplarınızdan bir tanesi.(Ben şüphe ediyorum sizin led ışık sistemleri üzerinize çalıştığınıza) florsanların yanında sıfır sayılır gene! Çünkü gaz yok ortamda ki çarpışma ile ısınsın!
 
SMD de hiç olmuyor! Bundada azda olsa var sayılır ama kaile alınmaz.
 
NOT: ARKADAŞLAR BEN uzman falan değilim...Sadece led sistemleri ilgi alanım ve elimden geleni yapıyorum...Uzmanlık benim vasıflarıma terstir...Bildiklerimiz aktarıyoruz...
 
Bu söylediklerinizdende anlaşılıyor sizin kulaktan dolma,netten araştırma ve ikide ledçilerle sohbet oldu size led ışıklandırmalı bitki akvaryumu yapılır.Daha okadar çok şey varki satır aralarında okunacak buna zaman lazım.
 
Unutmadadan; Sayın, Mutlu beyin (Fantastik3) bir araştırmasınada değinmeden geçemeyeceğim.Sebze,meyve ve bahçe bitkilerinde kullanılan tasarım High Power Led sistemi güneş enerjili üzerinde 3 adet fan soğutma var.Adamlar yapmış helal olsun ama, birşeyi atlıyorsunuz  bu sebze,meyve ve bitkiler su altında değiller, suda ışık kırılması diye birşeyde söz konusu değil.Ama genede araştırmanızdan ve kalkıp led fuarına bile gitmekten erinmediğiniz için sonsuz teşekkürler.
 
Mesajın başındada söylediğim gibi konu başlığı yalnış!
Sayın,Ahmet bey; İlk önce yapmanız gereken konuyu iyi bir araştırmak,sonra kendi sisteminizde uygulamak,sisteminiz yok ise sistemi baştan kurmak ve bunun üstünde deneyler yapıp istenilen sonuçları aldıktan sonra birde patentini alıp bunu hayata geçirmek . Bildiğim kadarı ile bunada ARGE deniliyor.
Bu nedenden dolayı, Dünyaca ünlü veya ünsüz adı duyulmuş veya duyulmamış akvaryum kapağı ve armatürleri yapan firmalar var.Çinliler neden böyle hazır bir sistemin çalışmalarını sizce yapmıyorlar,her yanımız neye elimizi atsak çin menşeili değilmi?Power ledler ile yapan bir italyan markası şu an için var deniz akvaryum sistemleri yapıyorlar,sizce neden SMD led kullanmıyorlar,kafalarımı çalışmıyor sizce.
 
Simdi size soruyorum,ara sırada olsa üslubunuzdan uzaklaşıp konu hakkında sizi bilgili diye kaile alıp değerli akvaristler size bir soru veya konuya ilişkin bir soru yönelttikleri takdirde üslubunuz çok değişmekte buna hakkınız varmı acaba?
 
Öyle bir akvaristler varki bu hobiye heves edip okul harçlıklarından olsun,ev harçlıklarından olsun çoluğunun çocuğunun rıskını bilmeden bu sisteme 200-300 TL.harcayıp sonrada hüsran olsa siz hiç üzülmezmisiniz.
 
Ben şahsen Serkan beye çok üzüldüm,onada geçmiş olsun diyorum.
 
 
Saygılar..............................
 
murer2009-10-15 00:19:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

odayÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 98
odayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2009 00:59

Murat bey;

Yapmış olduğunuz açıklayıcı bilgilere ve araştırmacı paylaşımcı ruhunuz için teşekkür ederim.
Led aydınlatma sistemleri ile ilgili proje yapımı düşünen arkadaşlar için çok yardımınız dokunmuş oldu.Gerek hesaplamaları gerekse besleme çalıştırma ekipmanları hakkında vermiş olduğunuz bilgiler bir cok kişinin işine yarayacağı kanısındayım elinize sağlık.
 
Saygılar....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2009 02:33
Örnek tablo verilmek istenirse;  

Renk            Dalga   Boyu           Akım          Voltajı             Parlaklık                  Açı

( color)        (Wavelenght)              ( IF)            (VF)                 (Lumen)             (View Angel)

Yeşil                  520 ..525               350mA          3.6                      55                       120        ömür50 000saat

Sarı                    590 ..595               350mA          2.3                      43                         120      ömür 50 000saat

Kırmızı               625 ..635              350mA           2.3                     45                         120       ömür 50 000saat

Mavi                   462 ..465              350mA            3.3                    33                           120      ömür 50 000saat

Beyaz                6000 °K                 350mA           3.6                     80                          120       ömür 50 000saat

Sıcak Beyaz     3300 °K                 350mA           3.6                    60                             120     ömür 50 000saat

 
üstte görüldüğü gibi...
 
60cm LİK FLORESAN LAMBALAR KARŞILAŞTIRMA TABLOSU
T8 - 18W - Beyaz - 1350 Lümen - 59cm=> 1,55 € Top.Tük:24W-8000Saat
T8 - 18W - Kırmızı - 900 Lümen - 59cm=> 2,60 € Top.Tük:24W-8000Saat
T8 - 18W - Yeşil - 1800 Lümen - 59cm=> 2,60 € Top.Tük:24W-8000Saat
T8 - 18W - Mavi - 400 Lümen - 59cm=> 2,60 € Top.Tük:24W-8000Saat

T5 - 14W - Beyaz - 1100 Lümen - 55cm=> 3,50 € Top.Tük: 14W-20000Saat
T5 - 14W - Kırmızı - 930 Lümen - 55cm=> 7,00 € Top.Tük: 14W-20000Saat
T5 - 14W - Yeşil - 1550 Lümen - 55cm=> 7,00 € Top.Tük: 14W-20000Saat
T5 - 14W - Mavi - 300 Lümen - 55cm=> 7,00 € Top.Tük: 14W-20000Saat

T5 - 24W - Beyaz - 1600 Lümen - 55cm=> 3,80 € Top.Tük: 24W-20000Saat
T5 - 24W - Kırmızı - 1500 Lümen - 55cm=> 7,50 € Top.Tük: 24W-20000Saat
T5 - 24W - Yeşil - 2500 Lümen - 55cm=> 7,50 € Top.Tük: 24W-20000Saat
T5 - 24W - Mavi - 525 Lümen - 55cm=> 7,50 € Top.Tük: 24W-20000Saat
 
 
 
kıyasalama yapılırsa  60cm t8 florsana karşılık 1350 lümen alırsınız 18 wat tüketir
         buna mukabil     1350 lümen SMD led için 1350/80= 17 led bağlamnız gerekir! = 1.8 wat enerji tüketir!
 
arada 10 kat fark var görüldüğü gibi...
 
İşte lümen dedikleri de bu ...yani aydınlanma şiddetleri arasındaki fark...Sisteme uygulanan voltaj karşılıgı sistem nekadarını ışık şideti olarak yansıtıyor yukarda görüldüğü gibi... 60cm flrosan 1350 lümen eder buna mukabil 60 lümenlik ledlerden 17 tane bağlarsanız 1350 lümene yani aydınlığa ulaşırısınız...
 
Bilgiler internetten alınmıştır yorumlar ve hesaplamalar bana aittir...ama ortalaması budur...birinde 10 kat birinde 11 kat fark olur.. kısaca led ve flrosanlar arasında 10 kat fark var! kalite farkı!


     Ahmet bey,
Nasıl bir hesap yapmışsınız anlamak mümkün değil. Tablosunu vermiş olduğunuz bir led 3,6 voltla çalışıyor ve 350mA akım çekiyor yani V*I=1,26waat ediyor. Kısacası tablosunu vermiş olduğunuz bir led 1,26waat güç harcıyor ve en iyi ihtimalle 80 lümen ışık veriyor. Halbuki 18wattlık bir floresan en iyi ihtmal olmasa da1350 lümen ışık veriyor. Şimdi bir kere daha hesaplayın bakalım hangisi daha verimli imiş?
    Konu ile ilgili sitede birçok araştırma ve inceleme mevcut. Bu konuları incelerseniz amerikayı keşfettiğinizi düşünüp birçok hobiciyi de yanlış yönlendirmemiş olursunuz. Murat beyin değindiği gibi tablo power ledlerle ilgili bir de sizin bahsettiğiniz ledlerin lümen watt oranını verirseniz daha iyi olacak çünkü power ledler bildiğim kadarıyla en verimli ledler. Diğer yandan bahsettiğiniz ledler bildiğim kadarıyla tek bir dalga boyundan ışınım yapıyor, mavi 420nm mesela, şimdi soru şu; 430nm olmasa olur mu? atıyorum bir 420mavi bir 500nm bir de 600nm lik ledlerle full spektrum mu yapmış oluyoruz?
Saygılar.
ringo2009-10-15 02:50:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

senseycanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 395
senseycanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2009 07:57

Ben artık bu konu hakkında birşey yazmak istemiyorum. Buradan bilgisiz ve beceriksiz insanların çıkıp bzileri yanlış yöntemlere yönlendirmelerinide istemiyorum. Üslup şekli yine bozuluyor. Her mesajda bu karşımıza çıkıyor.

Benim için artık konu kapanmıştır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumtrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 174
akvaryumtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2009 15:55
florsandan flrosana ledden lede değişir.
 
Gene tutturmuşsunuz 3.6 volta çalışır. Arkadaş şerit tipi ledler 12 volt standarttır. Şimdi piyasada volt degerleri farklı bisürü led var.Biz hesabımızı yaprken 12 volta göre yapmışız.
 
Eee sen gider 3 voltluk lede veya bilmem 9 voltluk lede göre yaparsan farklı çıkar hesap.
 
Adaptörü de defalarca söyledik ki arkadaş önce alacağın miktarı hesapla ve kaç tane led varsa çektiği akım kadar adaptör alıcaksın. Zaten satan şahıs ona göre adaptör önerecektir!
 
Biraz da hesap kitap yapın , illah herşeyi yazmak mı lazım? Tekrar söyleyelim benim bahsini ettiğim şerit ledler 12 voltla çalışır metresine 4.8 watt enerji harcar!
 
Ortalama 400 litreye 80 wat önerdik zaten aynısının tıpatıpı maltepe pette var.
 
Tekrar söyleyelim itiraz edenlere :
 
maltepe pette 150 litrelik 2x akvaryumda yani 300 litre akvaryuma
 
7 adet 150 cmlik led kullanılmış...
her 150 cmlik çubuk 12 watt enerji harcıyor!!!!
 
7 tanesi sistemden 7x12 den 84 wat enerji çeker! 
 
300 litreye 84 wat kullanmışlar!
 
Eeee biz bundan farklı birşey demedikki ! 3500 lümen ölçülmüş toplam lümeni...
 
Bizde ortalama bu değerlerde takın dedik.Bu forumda watt ile voltu bilmeyende konuşuyorsa durum ciddidir!
 
Yani hem voltu wattla karıştır hemde itiraz et niyeeee???
 
Mevlana anlatıyor konu uzunda kısa öz oalrak şöyle, iki kişi anlaşır arasında derlerki hocayı hasta olduguna inandıralım! Sonra biri gider ah hocam rengin kaçmış ,diğeri gelir hocam iyi görünmüyorsunuz,bir diğeri gelir hayrola hocam bişeyinzmi var der...
 
Sonra o sağlam adam hastayım sanırım der doktora gider...
 
Şimdi burdaki sistemde böyle bişey...Serkan beye defalarca olmaz dediler şimdi adam inanmıyor :))
 
Bu konuda biraz sabır öneririm okadar...Bu teknoloji SON teknoojlidir inanmayan inanmaz ama sizin inancınız sistemi baglamaz çünki en iyi aydınlatma bu!
 
Tek problem hesap yapmak! burda her kişiye tek tek bilgi vermek zor...Ortalama degerler veriyoruz.
 
Lümen değerleri belli ... kırmızı bitki yetiştireceksen ee haliyle 2 kat ışık koyman lazım...
 
Bunları tek tek yazmak mı lazım zaten sitede yazmışlar . Lümen değerleri özellikle alacağınız lede göre değişir.Bahsettiğim ledlerin bile çeşitleri var .Fakat ben metresinde 60 led olanları önerdim!!!
akvaryumtr2009-10-15 15:59:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murerÇevrim Dışı

Kayıt: 11/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 68
murerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2009 17:11
[QUOTE=akvaryumtr]
florsandan flrosana ledden lede değişir.
 
Gene tutturmuşsunuz 3.6 volta çalışır. Arkadaş şerit tipi ledler 12 volt standarttır. Şimdi piyasada volt degerleri farklı bisürü led var.Biz hesabımızı yaprken 12 volta göre yapmışız.
 
Eee sen gider 3 voltluk lede veya bilmem 9 voltluk lede göre yaparsan farklı çıkar hesap.
 
Adaptörü de defalarca söyledik ki arkadaş önce alacağın miktarı hesapla ve kaç tane led varsa çektiği akım kadar adaptör alıcaksın. Zaten satan şahıs ona göre adaptör önerecektir!
 
Biraz da hesap kitap yapın , illah herşeyi yazmak mı lazım? Tekrar söyleyelim benim bahsini ettiğim şerit ledler 12 voltla çalışır metresine 4.8 watt enerji harcar!
 
Ortalama 400 litreye 80 wat önerdik zaten aynısının tıpatıpı maltepe pette var.
 
Tekrar söyleyelim itiraz edenlere :
 
maltepe pette 150 litrelik 2x akvaryumda yani 300 litre akvaryuma
 
7 adet 150 cmlik led kullanılmış...
her 150 cmlik çubuk 12 watt enerji harcıyor!!!!
 
7 tanesi sistemden 7x12 den 84 wat enerji çeker! 
 
300 litreye 84 wat kullanmışlar!
 
Eeee biz bundan farklı birşey demedikki ! 3500 lümen ölçülmüş toplam lümeni...
 
Bizde ortalama bu değerlerde takın dedik.Bu forumda watt ile voltu bilmeyende konuşuyorsa durum ciddidir!
 
Yani hem voltu wattla karıştır hemde itiraz et niyeeee???
 
Mevlana anlatıyor konu uzunda kısa öz oalrak şöyle, iki kişi anlaşır arasında derlerki hocayı hasta olduguna inandıralım! Sonra biri gider ah hocam rengin kaçmış ,diğeri gelir hocam iyi görünmüyorsunuz,bir diğeri gelir hayrola hocam bişeyinzmi var der...
 
Sonra o sağlam adam hastayım sanırım der doktora gider...
 
Şimdi burdaki sistemde böyle bişey...Serkan beye defalarca olmaz dediler şimdi adam inanmıyor :))
 
Bu konuda biraz sabır öneririm okadar...Bu teknoloji SON teknoojlidir inanmayan inanmaz ama sizin inancınız sistemi baglamaz çünki en iyi aydınlatma bu!
 
Tek problem hesap yapmak! burda her kişiye tek tek bilgi vermek zor...Ortalama degerler veriyoruz.
 
Lümen değerleri belli ... kırmızı bitki yetiştireceksen ee haliyle 2 kat ışık koyman lazım...
 
Bunları tek tek yazmak mı lazım zaten sitede yazmışlar . Lümen değerleri özellikle alacağınız lede göre değişir.Bahsettiğim ledlerin bile çeşitleri var .Fakat ben metresinde 60 led olanları önerdim!!!
[/QUOTE]
Selamlar....
 
Sizin hesap yeteneğinize hayran bıraktınız beni.SokBuda yazmış olduğunuz kelimeler ile pekişiyor.
 
Siz istiyorsunuzki herkez sizin söylediklerinizin dışına çıkmasın,hep sizin dediğiniz olsun.Allah banada beyin vermiş kuşada vermiş bu kuş ile benim beynim birmi sizce?
 
Size bir hesap önereceğim. elinizde 60 adet smd ledlik bir şeridiniz var ve bu ledlerin her biri 0.20 mA yani 0.0002 amper değerinde(size kolaylık olsun diye miliamperi amperre çevirdim) siz bu 60 adet ledi 12 volttan hesaplayarak vermiş olduğunuz 4.8 watt/metre  bulun bunu, foruma birdaha girmeyeceğim.
 
Ayriyeten açmış bulunduğunuz konuyu dikkatli okur ve incelerseniz, Maltepepet te bulunan floresanların 12 watt değilde 18 watt olduğunu görürsünüz. Bu led tüplerinin yanınada T5 floresan ile destek sağlanmış.Bu led tüplerini oraya getiren arkadaşta konuya cevap yazmış.Bilginize....
 
Saygılar.................
murer2009-10-16 15:05:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumtrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 174
akvaryumtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2009 20:11
[QUOTE=murer][QUOTE=akvaryumtr]
florsandan flrosana ledden lede değişir.
 
Gene tutturmuşsunuz 3.6 volta çalışır. Arkadaş şerit tipi ledler 12 volt standarttır. Şimdi piyasada volt degerleri farklı bisürü led var.Biz hesabımızı yaprken 12 volta göre yapmışız.
 
Eee sen gider 3 voltluk lede veya bilmem 9 voltluk lede göre yaparsan farklı çıkar hesap.
 
Adaptörü de defalarca söyledik ki arkadaş önce alacağın miktarı hesapla ve kaç tane led varsa çektiği akım kadar adaptör alıcaksın. Zaten satan şahıs ona göre adaptör önerecektir!
 
Biraz da hesap kitap yapın , illah herşeyi yazmak mı lazım? Tekrar söyleyelim benim bahsini ettiğim şerit ledler 12 voltla çalışır metresine 4.8 watt enerji harcar!
 
Ortalama 400 litreye 80 wat önerdik zaten aynısının tıpatıpı maltepe pette var.
 
Tekrar söyleyelim itiraz edenlere :
 
maltepe pette 150 litrelik 2x akvaryumda yani 300 litre akvaryuma
 
7 adet 150 cmlik led kullanılmış...
her 150 cmlik çubuk 12 watt enerji harcıyor!!!!
 
7 tanesi sistemden 7x12 den 84 wat enerji çeker! 
 
300 litreye 84 wat kullanmışlar!
 
Eeee biz bundan farklı birşey demedikki ! 3500 lümen ölçülmüş toplam lümeni...
 
Bizde ortalama bu değerlerde takın dedik.Bu forumda watt ile voltu bilmeyende konuşuyorsa durum ciddidir!
 
Yani hem voltu wattla karıştır hemde itiraz et niyeeee???
 
Mevlana anlatıyor konu uzunda kısa öz oalrak şöyle, iki kişi anlaşır arasında derlerki hocayı hasta olduguna inandıralım! Sonra biri gider ah hocam rengin kaçmış ,diğeri gelir hocam iyi görünmüyorsunuz,bir diğeri gelir hayrola hocam bişeyinzmi var der...
 
Sonra o sağlam adam hastayım sanırım der doktora gider...
 
Şimdi burdaki sistemde böyle bişey...Serkan beye defalarca olmaz dediler şimdi adam inanmıyor :))
 
Bu konuda biraz sabır öneririm okadar...Bu teknoloji SON teknoojlidir inanmayan inanmaz ama sizin inancınız sistemi baglamaz çünki en iyi aydınlatma bu!
 
Tek problem hesap yapmak! burda her kişiye tek tek bilgi vermek zor...Ortalama degerler veriyoruz.
 
Lümen değerleri belli ... kırmızı bitki yetiştireceksen ee haliyle 2 kat ışık koyman lazım...
 
Bunları tek tek yazmak mı lazım zaten sitede yazmışlar . Lümen değerleri özellikle alacağınız lede göre değişir.Bahsettiğim ledlerin bile çeşitleri var .Fakat ben metresinde 60 led olanları önerdim!!!
[/QUOTE]
Selamlar....
 
Sizin hesap yeteneğinize hayran bıraktınız beni.SokBuda yazmış olduğunuz kelimeler ile pekişiyor.
 
Siz istiyorsunuzki herkez sizin söylediklerinizin dışına çıkmasın,hep sizin dediğiniz olsun.Allah banada beyin vermiş kuşada vermiş bu kuş ile benim beynim birmi sizce?
 
Size bir hesap önereceğim. elinizde 60 adet smd ledlik bir şeridiniz var ve bu ledlerin her biri 0.20 mA yani 0.02 amper değerinde(size kolaylık olsun diye miliamperi amperre çevirdim) siz bu 60 adet ledi 12 volttan hesaplayarak vermiş olduğunuz 4.8 watt/metre  bulun bunu, foruma birdaha girmeyeceğim.
 
Ayriyeten açmış bulunduğunuz konuyu dikkatli okur ve incelerseniz, Maltepepet te bulunan floresanların 12 watt değilde 18 watt olduğunu görürsünüz. Bu led tüplerinin yanınada T5 floresan ile destek sağlanmış.Bu led tüplerini oraya getiren arkadaşta konuya cevap yazmış.Bilginize....
 
Saygılar.................
[/QUOTE]
Tartışmayı seviyorsun... Üstte 0.20 mA yani 0.02 ampere eşit olduğunu yazmışsın.
 
Hatanı anla benle uğraşmayı kes lütfen. 0.20 mA üstte yazdığın gibi 0.02 amper ???olmayıp 0.20/1000 ampere eşittir. O da 0.0002 ampere karşılık gelir.
 
 
0.20mA = 0.0002 Amper olur. 
 
 
Ben de sana tablo yaptım amper değerlerini hesaplaman için...
100 amper A      
101 dekaamper daA 10–1 desiamper dA
102 hectoamper hA 10–2 santiamper cA
103 kiloamper kA 10–3 miliamper mA
106 megaamper MA 10–6 mikroamper µA
109 gigaamper GA 10–9 nanoamper nA
1012 teraamper TA 10–12 pikoamper pA
1015 petaamper PA 10–15 femtoamper fA
1018 egzaamper EA 10–18 attoamper aA
1021 zettaamper ZA 10–21 zeptoamper zA
1024 yottaamper YA 10–24 yoktoamper yA
 
Bak üstten önce  bak miliamper= 10üzeri eksi 3e karşılık gelir.
 
Sende görüyorsunki benim hesap bilgim senin hatalarını farkediyor Sikkin
 
Ama forumalra gir! Hesaplamalarda hatan olabilir ...fakat hatayı da kabullenmek gerek.
 
Sonuçta kar kazancım yok bu işten. Birilerine yaranmak için de yapmıyorum çünki bisürü adres ekledim hatta karaköye bile gidin dedik.
 
 
Daha iyi anlaman için site veriyorum ...
 
http://www.malzemem.com/?_Args=ProductImage,3601,OdesisMc,3932 Adamlar bak altta tbo yapmış ve metresinde 60 ledin olduğunu metre başına 4.8 watt enerji tükettiğini yazmışlar bundan açık açıklama yapamam!
 
Hadi herkese eyvallah....Umarım benim niyetimi anlarsınız ve hak verirsiniz...Selamlar sevgiler!
 
Şerit Led Yeşil (Su Geçirmez Kılıf) - 5mt 

Renk : Yeşil
Voltaj : 12V
Akım (A) : 1 mt.si 400 mA akım çekip 4,8 watt elektirik sarfeder
Uzunluk : 5mt



4600 şerit LED’lerin kullanım alanları dış mekânlardır.

Üzeri silikonlu olan şerit led ürününün metresinde 60 LED vardır.

 Akım olarak metrede 400 mA çekerler ve 4.8 watt enerji sarf ederler




  Fiyatı  Miktar  
$ 68.00 + KDV < id=Cra_3932_OdesisMc =Text5 size=2 name=Cra_3932:OdesisMc>
 


           
$ 68.00


akvaryumtr2009-10-15 20:15:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bitkici1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 956
bitkici1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2009 22:55
Konu maalesef çok kötü bir hal aldı. Ben de smd teknolojisini az çok bilsem de smd ledlere hakim değilim, o yüzden bu tartışmalara da fazla müdahale etmek istemiyorum. Ancak bir kaç ayrıntıda fikrimi söylemek isterim. Şimdi Murat Bey 0.20 mA yani 0.02 amper diye hesap etmiş, bu hesap yanlış ama bence yanlış yazdığı için hesap hatalı çıktı. Çünkü led lambanın 0.2 mA olamaz. Ledin 20 mA olması mantıki. Bu durumda ledin 0.02 Amper olması doğrudur. Yani oradaki hata yazış şeklinden kaynaklanıyor.

Bir de dediğim gibi konuya hakim değilim ama elimizde tek örnek olan Maltepepet'deki sistemi yapan arkadaş kendisi, metresi 700lm ışık verir, karşılığında 12w harcar diyor. Oysa florosanda 24W yani iki misli güç harcadığı halde lm'de üç misminden fazla performans veriyor. Bu durumda bu işlerden anlamayan biri bile flo'nun performansının daha iyi olduğunu çıkarır.

Serkan Bey geçmiş olsun, gerçekten üzüldüm. Ama bur da en büyük hata sizin, bu kadar yüksek maliyetli işlerde daha işin ne olduğu tam anlaşılmadan keşke almasaydınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murerÇevrim Dışı

Kayıt: 11/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 68
murerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2009 15:02
Merhabalar...
 
Özellikle yazım hatamdan dolayı özür dilerim.(Hatayı düzelttim.)Sormak istediğim bu değildi zaten.
 
Benim anlatmak istediğim konu ise şu:
Hep maltepepet örnek veriliyor,ve oradaki kurulan sistemde ise her bir floresan 18 watt değerinde + 55 watt T5 Floresan ile destek verilmiş(Buna nazaran genede bazı bitkileri tutturamıyorlar.) ve Ahmet beyin iddaa ettiği cümleler ise şöyle;
 

Son gelişmeler şöyle

300 litreye 7 şerit florsan bağlanmış arkadaşlardan bilgi aldık...
 
her şerit 150 cm olup 12 watt enerji harcıyor.
 
7 şerit = 7x12 = 84 watlık led  kullanılmış 300litrelik akvaryuma..
 
verim çok iyi...
 
florsan kullansaydı 54 watlık florsanlardan 7-8 tane bağlaması gerekirdi  ortalama 440 watt civarı enerji harcardı...
 
yani her 100 watt florsana karşılık 20wat led karşılık geliyor... ((zaten 4 ile çarparsanız yani genişletirseniz ifadeyi 400 wat florsana karşılık 80 watt led denk geliyor...)))dikkat ederseniz evvelki yazdığım yazılarda olduğu gibi % 80 verime takabül eder!!! fakat bu watt bölümü ...birde ışık spekturmundan katkı geleceği için verim %85lere çıkar...+ birde ısınma olayını eklersek %90ları bulur verim...
 
 
Tekrar söyleyelim itiraz edenlere :
 
maltepe pette 150 litrelik 2x akvaryumda yani 300 litre akvaryuma
 
7 adet 150 cmlik led kullanılmış...
her 150 cmlik çubuk 12 watt enerji harcıyor!!!!
 
7 tanesi sistemden 7x12 den 84 wat enerji çeker! 
 
300 litreye 84 wat kullanmışlar!
 
 
Bu değerleri örnek alıp kullanan Serkan bey ise,57 wattlık bir sistem kuruyor kendisine, sonuç olarak yetersiz bir ışık çıkıyor ortaya.
 
Doğrusu ise şu:
 
7 Şerit 7x18 =126 + 54 =180 Watt eder.Ve atladığımız birşey daha, bu floresan tüp ledlerin üzerinde bulunduğu,yani ledlerin içinde bulunduğu, yatay çizgiler halinde buyunan plastik veya pleksiglas yansıtıcı buda ışık verimi arttırır kanısındayım.Buna istinaden  10 - 15 metre led ile hiç bir şekilde performans bekleyemeyiz. Bu hesaba göre 126 / 4.8 Watt kullanırsak yaklaşık 26 metre şerite ihtiyacımız olacak.+ 1 adet 54 Watt floresan desteği. Buda ciddi bir maliyet 12$ x 26 =312$.ve hiçbir garantisi yok ve Serkan beyin yapmış olduğu 14 metrelik sistem 4.8 x 14 =57 Watt.Ve yansıtıcı yok ününde. Tabiki bu ışık gücü yetmez ışığın önünde birde 50 cm su var.
 
Maltepepeti örnek almak istenir ise,Ahmet beyin tavsiye ettiği led sayısı metrede 60 adet 4.8 Watt 1560 adet led ama gözünden kaçırmış olduğu maltepepetdeki sayı ise her tüpte 54 adet 54x7 378 adet tabiki bu sayılar önemli değil.İstenilen ışık gücü değilmi?(Burada Ahmet bey iddaa edecek gene ''wattın önemi yok'' ama Serkan beyde sonuç ortada.
 
Birde şu var.Dünyaca ünlü olan bitki üstatları Amano ve Oliver Knott neden bu sistemi denemiyorlar?Birisinin arkasın koskoca bir TROPİCA var,birisi ise kendi başına bir marka olmuş olup,kendi markası olan ADA ismi altında okadar çok ürünü var.Hatta Amano'nun bitki için geliştirdiği 8.000 Kalvin Metal Halide lambası var.Bunların imkanımı yok sizce,belkide deniyorlar.Sizin yapmak istediğiniz onlardan öncemi bulmak bu sistemi?Anlamış değilim.
 
Bende şunu söylüyorum ve idda etmiyorum madem maltepe pette bu kullanılmış, bu değerlerdeki şerit veya floresan tüpleri tercih sebebimiz olmalı.Tabiki bunu ilk önce kendimiz deneyip sonuçlarından memnun kalırsak,eğer site izin verirse bir makale yayınlayıp akvaristlere tavsiye etmemiz doğru olur kanısındayım.O zaman isteyen alır veya yaptırıp kullanır veya kullanmaz ve hiç bir zan altında kalmayız.
 
Birde şuna değinmeden edemedim.Üslubunuzu hiç beğenmiyorum,lütfen bir şeyler yazarken ağzınızdan çıkanı kulağınız duysun.Ben size, sizli bizli birşeyler yazmaya çalışırken siz bana ve kodudaki kişilere, senli benli hitap ediyorsunuz.Burada herkes mahalle ve kahve jargonu ile bir birine hitap ederse hiç kimsenin konuya katılacağını sanmıyorum.Belkide konuya katılım bundan olmuyor.Bu konuyada kendi adına nokta koyup herhangi bir şey yazmayacağım artık.Kizgin
 
Herkese bu konuda başarılar,
 
Saygılar...........
murer2009-10-16 15:07:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumtrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 174
akvaryumtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2009 15:36
Selam cümleten.Öncelikle bu konuyu bilgilendirme adı altında açtım. Benim maltepe petten aldığım bilgiye göre her şerit 12 watt enerji tükettiği yönündedir her şerit/150 cm. Dolayısıyla örnek olarak orayı baz aldık.Onların şeritlerde sanırım 30 led var ama daha güçlüler.O nedenle biz watt üzerinden hesap yapmayı mantıklı bulduk.
 
Hesaplamalarda ise siz zaten led değerlerinin lümenini biliyorsunuz. Ledin tipine göre lümenli bellidir.Zaten serkan beye ben orda çeşit çeşit ledler olduğunu söyledim. Tek tür şerit led yok!
En önemlisi ilk başlangıç olacağı için önerdiğimiz teorik değerlerin üstünde ışık almasını da önerdim serkan beye. Gerisi biraz hesap kitap işi olmaz mı?
 
Maltepe pet ortalama 80 wat enerji kullanmış 300 litreye . Floresan ledler pahalı oldugundan şerit led önerdik.
 
Geliş açısı 120 derece olduğu için problem olmuyor ışık yayılımında.
 
Üslub konusunda burda herkesle içli dışlı olduk, dolayısıyla birbirimizin düşünce modellerini paylaşıyoruz ben o nedenle fazla dikkat etmiyorum açıkça gerek de görmedim.
 
10-20 watt sistemi ciddi biçimde etkilemez. Serkan beyde son durum nedir bilgim yok ama olumlu gelişeceğine inanıyorum, hızlı karar vermek yanlış olur. 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2009 10:36

Arkadaşlar,

Anlaşılan o ki kocaaaa Türkiye'de LED aydınlatma ile bitkili akvaryum (suda bitki yetiştirme) deneyi- uygulaması-gözlemi yapan bir tek Maltepe pet! Ne diyeyim ki? Teşekkürler Yıldırım Bey.
NEREDESİNİZ ÜNİVERSİTELERİMİZ, BİLİM ADAMLARIMIZ, ZİRAAT FAKÜLTELERİMİZ, MÜHENDİSLERİMİZ? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumtrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 174
akvaryumtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2009 11:59
Forumda da kullananlar şu an yazdığımız başlıkta power ledlerle yapılmış armatürlerini gösterdiler sonuçtan memnunmuşlar. Yani sadece maltepe pet demek yanlış olur. Forumda led kullanan birçok arkadaş var. Hatta biz başlığı açmadan evvel kullanmaya başlamışlar bile.
Maltepe pet bana yakın olduğu için oraya da gidiyorum ara bir.akvaryumtr2009-10-17 12:00:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

senseycanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 395
senseycanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2009 12:10

Ahmet bey;

Maltepeden başka kullanan kim var... Konuda hiç kimse çıkıpta ben kullandım denedim diyen yok, siz buradan kullananlar var memnunlar diyorsunuz ve hala yanlış yönlendirme yapıyorsunuz. Kullanıpta memnun olan kim yazmış gösterebilirmisiniz. Konu açıldığından beri bu işlemi deneyen sadece ben varım. Şuan içinde memnun değilim. Kullananlarda zaten malawi akvaryumu için kullanan kişiler. Kimse bitkilide denememiş. Deneyen varsa bile baktıkları bitkiler basit bitkiler bu bitkilere ışık vermeseniz bile büyürler.
 
Buradan "kullananlar var memnunlarmı" diyerek lütfen yanlış yönlendirme yapmayın....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir