ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
albertcamus
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
15 Aralık 2008 13:25
Son Ziyaret:
08 Eylül 2012 22:27
Toplam Mesaj:
5 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Ersin Çelik
Doğum Tarihi:
01 Nisan 1975
Yaş:
49
İl:
Istanbul
Meslek:
Elektrik Mühendisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Ersin Çelik

SON 5 MESAJI

Bitki aydınlatmasında son teknoloji SMD t
Herkese Selam,

Tabii sonuçta herkesin iyi veya kötü bir fikri var saygı duyuyoruz. Fakat ilk deneme akvaryumunu bundan 15 ay önce kurduk tüm spektrum analizini yaparak ve hala o akvaryum çalışıyor. Siz yinede şerit ledleri bağlayın umarım sonuç iyi olur. Ama Almanya da ürünü için patent başvurusu yapmış biri olarak biraz ukalalık yapacağım. Sadece yazmakla olmuyor. Somut bir şey varsa daha iyi olur. Ayrıca görmek istediklerinizle ilgili siz birşey yapsanız.

Sevgiler.
Bitki aydınlatmasında son teknoloji SMD t
Herkese Selam,

700mA power led led yaklaşık 2W güç çeker. Siz sanırım 12Vdc ile sürüldüğünü düşünerek 8w yazdınız ama power led ler sabit gerilimle değil sabit akımla sürülür. Soğutma konusuna gelince tüm ürünler özel aluminyum profiller içinde yer almaktadır ve konvansiyonel olarak soğutulurlar. Önlerinde de şeffaf polikarbon kapak vardır.

http://datasheet.octopart.com/CLP6B-MKW-CB0D0133-Cree-datasheet-8559147.pdf

Üstteki linkden inceleyebilirsiniz çeşitli renk sıcaklık binlerinde sipariş edilebiliyor. 6000K-7000K bin aralığında her bir led yaklaşık 40 lumen ışık veriyor. Bizim uygulamada metrede 36 adet led var bu durumda metrede yaklaşık 1400 lumen den bahsediyoruz demektir.


Bitki aydınlatmasında son teknoloji SMD t
Herkese Selam,

Bu konu şu ana dek 15 bin küsur defa okunmuş. İnanılmaz. İmkanı olan ve konuyla ilgili herkesi Maltepe(İstanbul) Aqua - Botanic'i görmeye davet ediyorum. Led ile ilgili merak ettiğiniz pek çok şeyi görebilirsiniz. Ayrıca hala terettütleri olanlar için yaklaşık 300 metre üç çip led kullanılan(başka hiç bir aydınlatma unsuru kullanılmadı) bu işletme kanımca Türkiye'de tek. Sadece üç çip 60mA değil mesela 150mA(yarım watt) Cree ledli örnekler de görebilirsiniz. Pek yakında Nichia power led'li profilimiz bittiğinde onu da yine Aqua-Botanic de görme şansınız olacak. Bilenler için sadece 1 adet Nichia power led 700mA ile sürüldğüğünde 210 lumen ışık veriyor desem sanırım fikir verecektir.

Sevgili arkadaşlar tüm bunları Türkiye'de sadece Akmerkez alışveriş merkezi Etiler, 212 Outlet Center Güneşli, Starcity Alışveriş Merkezi Yenibosna, Prime Mall AVM İskenderun, Harvey Nicholas Mağazası Ankara vb projelerde 20 bin metreden fazla ürünü kullanılan, Almanya ve Fransa da ürünleri satılan bir firmanın çalışanı olarak yazıyorum. Özellikle de vurgulamak isterim Yıldırım Bey ile tanışmamız tamamen bir tesadüftür benim evimde tamamen ledle aydınlatılmış 1 tonluk akvaryumum var.

Hepinize sevgiler.

Bitki aydınlatmasında son teknoloji SMD t
Herkese Selam,

Kaliteli diye önerdiğim ürünlerde uzakdoğuda üretiliyor. Mesele uzakdoğu yakın doğu meselesi değil biz de Kore'den, Malezya'dan ve Çin'den led getiriyoruz. Anlatmaya çalıştığım 3 cent lik ledle 30 cent lik led kalite olarak nasıl eşit olabilir ki. Hong Honk ta tüm ürünlerin olduğu gibi led lerinde taklitleri satılıyor yani şimdi gerçekten görmesem bilmesem bunları yazmam.

Led ürünlerde her geçen gün fiyatlar düşüyor ve çıkış akıları yükseliyor. Bilenler için moore kanunu buradada işliyor. Sonuçta ledler de ışık yayan yarı iletkenler. "http://en.wikipedia.org/wiki/Moore%27s_law".

Çok iyi fiyatlı 3 çip(3x20mA) ledler getiriyoruz. Haftaya pcb lere dizilmiş olarak hazır olacak. Daha evvel de belirttiğim gibi bu ürünleri farklı amaçlar için satıyoruz fakat gerçekten ilgilenenler için Maltepe'de Maltepe Pet akvaryum dan bu ürünleri temin edebilirsiniz. Ürünler IP65 kasa içerisinde, üç çip 36 Led/metre. Metre fiyatıda yaklaşık olarak 35$ civarında olacak. Tüm kartlar aşırı akım ve ters polarizasyon korumalıdır. Metrede (6000K de) yaklaşık 700lm ışık verir.  12W/metre güç çeker. 12Vdc güç kaynağı ile çalışır. Yani 100W'lık bir SMPS ile 8 metre sürebilirsiniz.

Paralel mi seri mi polemiği ile ilgili olarak da noktayı koymak istiyorum. Sabit gerilimle çalışan smd tip ledler özellikle 12Vdc de çalışanlar kesinlikle paralel bağlanmalıdır(yani 3-4 metrelik loop lar yapabilirsiniz). Pcb lerin üzerindeki akım yolları o denli incedir ki uzun seri bağlantıda ledlerin normalin çok altında parladığını çıplak gözle bile farkedebilirsiniz.

Ledleri akvaryumun üzerine direk neme maruz kalacak şekilde yerleştirmek ömürlerini ciddi biçimde olumsuz etkiler. Led numuneleri bile neme dayanıklı poşetlerde geliyor.








Bitki aydınlatmasında son teknoloji SMD t

Herkese Selam,

Maltepe Akvaryum da Yıldırım Bey ile 3 çip smd ledler kullanarak bir deneme yaptık, ürünler yaklaşık 10 ay önce tarafımdan monte edildi. Yıldırım Bey akvaryum bitkileri ve fotosentez ile ilgili ciddi bilgi ve tecrübeye sahip. Ben de yaklaşık 15 yıldır aydınlatma işindeyim ve çalıştığım firmanın led ürünleri en son 212 AVM Güneşli/İstanbul'da 4bin metre ve Akmerkez Etiler/İstanbul yenileme projesinde 5bin metre kullanıldı, bunların yanında evde tropheus bluepoint besliyorum ve 600 litrelik bir setim var. Sonuçta tamamen tesadüf eseri bu deneme işi aklımıza geldi.

150cm ve 500 lt'lik bir akvaryum üzerine 8 adet 150cm, neme dayanıklı kasa içerisinde 3 çip smd led'li ürün yerleştirdik. Seçimi yaparken led'lerin datalarını inceleyip fotosenteze uygun spectrum aralıklarını seçmeye çalıştık. Ürün içerisinde üç çip, 120°, 36 led/metre bulunuyor ve 6000K ledler ortalama 7000mcd yani tanesi yaklaşık 20 lumen,metrede 720lm. Kullandığımız pcb'ler aşırı akım ve ters polarizasyon korumalı. Kelvin değeri düştükçe yani beyaz renk etkisi soğuktan sıcağa doğru değiştikçe ışık akısı değeri bir miktar düşecektir. Bu durum tüm ledlere özgüdür. Monokromatik ledlerde ciddi değişkenlikler vardır. Mesela aynı tip smd ledlerde kırmızı geleneksel olarak en yüksek mavide en düşük değere sahiptir. Seçimlerinizi yaparken kaliteli led (osram, cree, luxpia...) led kullanırsanız bu teknik bilgilere internetten ulaşabilirsiniz. Piyasada satılan şerit ledlerin %90'ı Honk Kong menşeilidir ve yaklaşık 5.000-10.000 saatlik bir çalışma süresi sonunda ışık akısının %80'nini yitirir. Buna dikkat arkadaşlar hala çalışıyor ama verimsiz. Oysa beklenen 50.000saat sonunda başlangıç akısının en az %80 'nine sahip olmasıdır.

Akvaryumunuz için gerekli led miktarını hesaplamaya çalışırken güç hesabı yapmanız çok mantıklı değil çünkü etkinlik faktörleri(lm/w : çektiğiniz güç karşılığında elde ettiğiniz ışık akısı) ledden lede üründen ürüne farklılık gösterir yani aynı güçteki farklı ledler farklı miktarda ışık verir. Yani siz siz olun bu işe bir kere para harcayın ama kaliteli ürün alın hemen karar vermeyin iyice araştırın. Yani akvaryumunuzda 8 adet floresan ampul varsa birer birer lede geçin böylece bütçenizi de ayarlayabilirsiniz. Ledler için kullanılan güç kaynakları doğru seçilmelidir. Böylece sonradan ekleyeceğiniz led barlar güç açısından sorun teşkil etmeyecektir.

albertcamus2009-10-12 22:29:03

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 25 Online Kullanıcı, 14 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.