Deniz Akvaryumunda Makarna Kaya Kullanmak?


Pamir KandemirÇevrim Dışı

Kayıt: 21/04/2021
İl: Bolu
Mesaj: 315
Pamir KandemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2022 20:11
Merhaba herkese iyi akşamlar, geçen yıl bu zamanlarda bir resif akvaryumu kurmaya karar verdim ancak enflasyon fan dolayı bu zamana kadar ertelendi. Ekstra bir sıkıntı çıkmazsa akvaryumu birkaç ay içinde kuracağım.
Benim sorum başlıktaki gibi canlı kaya yerine makarna kaya kullanabilir miyim? Birkaç gün önce numune olarak makarna kaya sipariş ettim ve bugün geldi, oldukça gözenekli bir yapısı var bu yüzden benim görüşüm olabileceği yönünde.
Sizlerin düşüncesi nedir acaba?
İyi hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3985
Yas400Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2022 20:50
Öncelikle aynı yoldan yeni geçmiş aynı araştırmaları yeni yapmış birisi olarak yapmayın derim. Ben kendi adıma anladığımı anlatayım size. Tuzlu suda ortaya çıkan atıkları ortadan kaldırmak için üç yol var. Protein skimmer, canlı kaya, su değişimi. Birisi olmazsa olur mu derseniz evet olur diğerleri iyi ve etkili çalışıyorsa ancak bu üçlüden en etkili işi yapan canlı kaya. Azot döngüsü olayında amonyak nitrite nitrit nitrat döndükten sonra suda kalan nitratı tüketen bakteriler canlı kayalara kümeleniyor. Sebebi ise bol gözenekli yapı dediğiniz yapı ancak orada bir çeviri hatası olduğunu sanıyorum. Bol gözenekten kasıt maalesef sizin gözle gördüğünüz gözenekleri değil yapısında mikroskobik ölçekteki gözenekleri. Oksijensiz alanlar kayanın deliklerine değil bizzat içinde oluşuyor ve bakteriler kayanın içinde oluşuyor anlayacağınız. Ya da ben öyle anladım yanlışsa üstadlar zaten düzeltir. Bu kaya yapısı da üç şekilde temin edilebiliyor. Birincisi ithal mercan kalıntıları ikincisi ise uygun çimento kum ve tuz ile ile yapılan el yapımı kayalar ve kendi denizlerimizde yer alan mercan kalıntısı olmasa bile yakın yapıda olan yer kayalar.
Şimdi makarna kayaları kullandınız. Ömürden altı ay harcadınız beklediniz emek verdiniz para harcadınız ve olmazsa bu hayal ikinci bir altı ayı kaldırır mı kendi adıma emin olamadım. Bilmediğim bir alanda deneme yapmaktansa tercihim iyi yapılanı kopyala başarılı ol sonra denemek istediklerini deneyecek fırsatları değerlendir olur genelde. Size de tavsiyem budur kısacası.

Beğenenler: [T]187204,Bisnev99[/T][T]187666,littlefish[/T]
Teşekkür Edenler: [T]230948,Pamir Kandemir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Pamir KandemirÇevrim Dışı

Kayıt: 21/04/2021
İl: Bolu
Mesaj: 315
Pamir KandemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2022 23:40
[QUOTE=Yas400]Öncelikle aynı yoldan yeni geçmiş aynı araştırmaları yeni yapmış birisi olarak yapmayın derim. Ben kendi adıma anladığımı anlatayım size. Tuzlu suda ortaya çıkan atıkları ortadan kaldırmak için üç yol var. Protein skimmer, canlı kaya, su değişimi. Birisi olmazsa olur mu derseniz evet olur diğerleri iyi ve etkili çalışıyorsa ancak bu üçlüden en etkili işi yapan canlı kaya. Azot döngüsü olayında amonyak nitrite nitrit nitrat döndükten sonra suda kalan nitratı tüketen bakteriler canlı kayalara kümeleniyor. Sebebi ise bol gözenekli yapı dediğiniz yapı ancak orada bir çeviri hatası olduğunu sanıyorum. Bol gözenekten kasıt maalesef sizin gözle gördüğünüz gözenekleri değil yapısında mikroskobik ölçekteki gözenekleri. Oksijensiz alanlar kayanın deliklerine değil bizzat içinde oluşuyor ve bakteriler kayanın içinde oluşuyor anlayacağınız. Ya da ben öyle anladım yanlışsa üstadlar zaten düzeltir. Bu kaya yapısı da üç şekilde temin edilebiliyor. Birincisi ithal mercan kalıntıları ikincisi ise uygun çimento kum ve tuz ile ile yapılan el yapımı kayalar ve kendi denizlerimizde yer alan mercan kalıntısı olmasa bile yakın yapıda olan yer kayalar.
Şimdi makarna kayaları kullandınız. Ömürden altı ay harcadınız beklediniz emek verdiniz para harcadınız ve olmazsa bu hayal ikinci bir altı ayı kaldırır mı kendi adıma emin olamadım. Bilmediğim bir alanda deneme yapmaktansa tercihim iyi yapılanı kopyala başarılı ol sonra denemek istediklerini deneyecek fırsatları değerlendir olur genelde. Size de tavsiyem budur kısacası. [/QUOTE]
Yorumunuz için çok teşekkür ederim, gözenek konusunu biliyorum ve haklısınız ben yine de şansı varmı diye düşünmüştüm demekki yokmuş.
Acaba sizin bir canlı kaya öneriniz varmı? İnternette birkaç seçenek buldum ancak biri sudan çıkarılıp üzerindeki canlılarla gönderildiği için pek güvenli gelmedi diğerinin ise fiyatı iyimi pahalımı emin olamadım.
Akvaryum bozan birinden almak mantıklı ama oda bana denk gelirmi bilemiyorum.
Tekrar teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3985
Yas400Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2022 23:55
Açıkçası tecrübemin sınırlığı olduğunu baştan söyleyerek sadece teorik bilgiyle cevapladığımı bilmenizi isterim. Bence en güzeli biraz uğraş ile kendinizin yapması ancak benim gibi el becerinize güvenmiyorsanız o zaman önünüzdeki iki üç ayı iyi değerlendirip düzenli şekilde forum ve diğer mecralardaki ilanları takip etmek. Ben malawiizmir.com üzerinden almaya başladım canlı kayaları ancak sonrasında büyütmeye karar verdiğimde ellerinde kalmamış kesin bir tarih de veremediklerinden ikinci el ilanlarda tamamladım açığı. Şu an maalesef akvaryum için ölü sezon diyebileceğimiz bir dönemdeyiz ama Ekim kasım gibi tüm firmalar stokları güncelliyor o yüzden sürekli takip ile nispeten uygun fiyata da bitirebilirsiniz. Aldığım kayaları ise internetten öğrendiğim kadarıyla basit bir kürleme işleminden geçirdim doğru mu kürledim yanlış mı bilmem ama istemediğim bir durum yaşamadım. Tuzlu suda anladığım tek şey acele ettiğiniz an tüm canlıları kaybettiğiniz. Ekipmanları toplamak sabır istiyor, ekipmanları topladıktan sonra kurulum sabır istiyor kurulumdan sonra canlı girişi sabır istiyor, canlı girişinden sonra onların gelişimi sabır istiyor kısacası tuzlu su kuracak kişi bunu bildiğimiz akvaryum kurmak olarak görmek yerine bir yaşam alanı oluşturma süreci olarak görmeli. Şurası kesin akvaryum hobisinde ticari amaçla abartılan veya satmak için olmazsa olmaz denilen çok fazla ürün var ancak okuduğum, araştırdığım, anladığım çok güçlü bir ps sistemi kullanılmayacaksa canlı kaya kesinlikle abartı değil. Acele etmeden yavaş yavaş toparlamak lazım. [EDIT]Yas400,2022-09-07 23:56:27[/EDIT]

Beğenenler: [T]66766,Hüdai[/T]
Teşekkür Edenler: [T]230948,Pamir Kandemir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

littlefishÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2016
İl: Bursa
Mesaj: 598
littlefishÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2022 15:56
Merhaba,
kaya akvaryumda çok önemlidir, derin ve geniş gözenekli olması elzemdir.
kayanızdan hem aerobik hem anaerobik bakteri verimi alabilirseniz, nitrat fosfat birikmesi sorunu yaşamazsınız.
yoksa nitratı sadece su değişimiyle atmak zorunda kalırsınız, tuz maliyeti çok olur.
amonyak / nitrit / nitrat dan sonra nitrat ve fosfat ile azot gazına döndürmek gerekir.

seramik kaya, yada kendi yapacağınız kaya önermiyorum, nitrifikasyon açısından iş yapabilse de denitrifikasyon açısından
yetersiz kalıyor. o yüzden yerli canlı kaya öneriyorum.
izmir - antalya vs bölgelerden çıkarılabiliyor. facebookta deniz akvaryumları gruplarında satanlar var, dilimlenmiş canlı kaya
olarak alıp kendiniz tasarlayabilirsiniz.

Teşekkür Edenler: [T]230948,Pamir Kandemir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir