Deniz Kendi İçinde Çatışıyor


akvaryum34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 765
akvaryum34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2010 01:51
Muzaffer Abi hava taşı fikrin açıkçası mantıklı geldi.Hava taşını kaldırabilirim ama dış filtre konusuna gelince ona katılmıyorum ki kurduğumdan beri içini açıp temizlemedim bile akvaryumda ahım şahım bakım yaptıgımda yok ayda bir falan %20 su değişimi yapıyorum.Genelde buharlaşan miktarda su ekliyorum hep ve bugün gelen deniz müşterilerin bazılarında dış filtre olduğunu öğrendiğimde açıkçası şaşırdım.Benden bi kaç farkları var sadece psleri büyük (aquamacro200p) gibi... Konuyu pek uzatmanında manası yok Muzaffer Abi ayın yirmisinde yaklaşık olarak 500 omurgalı canlı gelecek bunların içinden bazı tang türlerini akvaryuma ekleyip, burada testlerle sonucu tarafsız bir biçimde yazacağım. djechrem2010-10-13 02:01:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ikaraogluÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1
ikaraogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2010 04:28
O kadar saçma bir konu olmuş ki bu. keşfedileni tekrar tekrarrrrr..
 
 
İlk olarak kum olayın başlayayım. kum canlı değildir. su içerisinde bulunması onun canlı olması gerektiğinin göstergesidir. nedir ki bu şimdi
 
Bir çok kişi bakteri kültürünün ne olduğunu bilir. ekrem bunu sende iyi biliyorsun. madem kum içinde bir bakteri 12 ay yaşayamıyorsa bir kutu içerisinde nasıl 3 yıl hayatta kalabiliyor. eğer söylediklerim yanlışsa sen bunu ballandırarak satarken müşteriyi kandırmış olmuyormusun. oluyorsun. aragonit içerisindeki bakteri kültrüdür. ve su ile reaksiyona girdiğinde canlanma işlemine, kolonizasyon işlemine geçer. sera bu 20 gün alırken azoo da 2 gün mb7 ise aynı gün içerisinde olur.
 
 
Canlı kaya durumunda ise, canlı kaya calcium ve magnesium verilerek canlandırılmaz. canlı kaya denilmesinin nedeni üzerinde bulunan bakteri popülasyonundan gelir. ölü bir kayayı canlandırma işlemi uzun süren bir iştir ve bu nedenle pahalıdır. pekala denizden alıp koyarım olur. olması muhtemeldir. ancak denizden gelen tüm toksit atıklarıda akvaryumuna girmiş olursun. bununla birlşikte denizdeki kayalara yapışık bazı organizmaların besin kaynaklarını keserek ölümüne ve buna bağlı olarakta akvaryumum tüm biyolojik sisteminin bozulmasına neden olursun.
canlı kaya nasıl oluyor sorusu şöyle.
 
Kaya denizden çıkartılır. ışıksız ortamda bir kaç ay bekletilir ve üzerindeki tüm organizma öldürülür. kaya kurumaya terkedilir. daha sonra temizlenerek hali hazırda bulunan bir tuzlu su akvaryumuna koyulur ve buradaki sistemde daha önceden oluşmuş bakterilerlde donatılması sağlanır. (yaklaşık4 ay) bu süre zarfında sistemdeki canlıları hayatta kalabileceği kadar ışık verilir. (günde 1 -3 saat) tüm süreç boyunca ps durmaksızın çalıştılır.
 
Calcium ve magnesium olayı ise daha çok hobicilerin rüyası olan coralin alg üremesini tetikler. bilindiği gibi coralin alg bordo renkli göze hoş görünen bir oluşumdur. ancak oluşum süreci boyunca sistemdeki calciumu ve karbonatı emrek beslenir buna bağlı olarak magnesium değeri düşer. üremesi için clcium takviyesi yapılır. şu bir yanlıştır ki coralin alg kaplı bir kaya canlı değildir artık ölmüştür. nedeni ise kaya üzerindeki biyolojik döngüyü devam ettirecek deliklerin coralin alg nedeniyle kapanmasıdır. koralin alg kaplı bir yüzeye mercn fraglamakta çok zordur. bunca ıllık dezin akvaryumculuğumda edindiğim bilgiye göre coralin alg önüne gelen herşeyi öldürebilecek yapıda ancak fiziksel olarak zararsız bir canlıdır. öldürme şekli boğma yöntemidir. sistemde bir kez başladıysa kurtulmanın yolu kayayı dışarıda bırakıp coralin algin ölmesini beklemektir. (yaklaşık 3 gün) öldüğünü kayanın bembeyaz bir hal almasından anlayabilirsiniz.
 
 
kum olan bir sistemin önemi nedir.
 
kum yapısı itibari ile içerisinde bir çok organizmaya ev sahipliği yapabilecek yapıdadır. bu şekilde uzun süreçli bir akvaryumda nitrifikasyona büyük ölçüde yardımcı olur. her zaman söyleriz amerikalılar bizden teknoloji olarak 40 yıl ileride diye. çünkü adamlar keşfedilmişi tekrar denemiyorlar yaptıkları keşfedilmişi nasıl daha iyi yaparız. bu nedenle reef central gibi forumlar inanıl aklın alamayacağı sistemler görüyoruz. ancak tüm dünya aragonitin ve canlı kayanın olması gerekiği konusunda hem fikir. nedeni ise nitrifikasyon. bu nedenle DSB ve MPNR gibi sistemleri oluşturuyorlar. 40 ppm nitrat senin için kabul edilebilir gini görünüyor ve bunu reef centrale yazarsan adamlar sana çok gülecek gibime geliyor. 0 nitratlı bir akvaryumda canlı hayatı mümkün değil. 0.1 nitratı acrolar bile kabul ediyor. ancak 0.5 nitratı gören acrolar formunu değiştirip ölüm anına geçiyor. adamlar MPNR sistemleri kurarak nasıl acroları daha uzun süreli yaşatırız nasıl daha hızlı çoğalmalarını sağlarız düşüncelerini tartışırken biz burada 1.010 oranında yaşayabiliecek balıklar hakkında kafa yoruyoruz. öemli olan en ucuz maliyetle sistemi kurmak değil artık. sistemi kurduktan sonra müşterinin tekrar sana gelip ne olduyo ya niye ölüyo bunlar dememeleri.
 
sen diyorsun ki 2 percula besleyecek kıvam. kim deniz akvaryumunda şimdiye kadar sadece iki percula beslemiş. her öyle başlayan sonunda ya daha fazla balığa dönmüştür yada mercana. insan oğlu doyumsuzdur ki bunu seni düşünerek örnek veriyorum.
 
serkan arkadaşımıza sonsuz katılıyorum. dış filtre ile filtrasyon ancak tatlı suda olurki hala bioball denilen plastik teknolojiyi biz kullanırken avrupa ve amerika bunu 10 yıl önce bırakmıştı. şimdi ekrem yine diyecek hs 60. pekala sen rsm 130 içini gördün mü?. veya avrupa ülkelerinde hs60 kullananların onun üzerinde ne gibi formasyonlar oluşturduklarını. adamlar rsm için bile formasyon yapmışlar ki sistem kendi kendine yetebilen bir sistem ancak adamlar bunu bile değiştirmişler.
bende rsm 130 kullandım. son 5 ay kala elyafıda çıkarttım. süngeri bile motor titrediği için bıraktım.(hoş sesi zaten başlı başına belaydı)
 
yabancı forumda bazı bölümlerde geçer. uygun canlı popülasyonu sağlandığında filtrasyona ve ps ye ihtiyaç duyulmaz diye. zaten sistem içerindeki döngü bunu elemine edecek hale gelmiştir.
 
 
şimdi gelelim sayın onur kardeşimizin yazdıklarına. kesinlikle karşıt düşünce veya aşağılayıcılık olarak kimse okumasın. yaş olarak olmasada bilgi olarak saygım var.
 
kendisi ne kadar süredir deniz akvaryumu ile ilgileniyor ve daha önce hiç akvaryumundaki ışık kapanmasından dolayı düşen ph ın ne derece olduğunu biliyor mu? veya sisteme verilen birazcık çok azıcık karbon dioksitin sisteme ne gibi ektiler yaptığını biliyor mu? 40 litrelik bir tankta lepistes besleyerek bunu öğrenemezsin. bu konularda bir bilgi yazmak istiyorsan ilk olarak yazdığın konuda bilgin ve tecrüben olmalıdır. orp redox nedir? hangi işlemlere tabidir. süreçleri nedir. sonuç nasıl olmalıdır.sisteme aşırı calcium girilirse sonuçları nedir. üst sınır nitrat ve üst sınır calcium hangi değerlerdir. bunların deniz akvaryumu için olan değerlerini açıklayabiliyorsan o zaman deniz akvaryumu üzerine seninle oturup tartışırım. ama bana yine azot amonyak nitrit nitrat diyerek başlayacaksan hooop derim.
 
 
umarım bu kadar açıklama konunun geyik boynuzu gibi olmasını engeller.
diyecem o ki sevgili ekrem benim kurduğum deniz akvaryumları senin boyunu aşar. 80 litre ile böyle tartışma olmaz ki başlattığın tartışmada kendin çelişkiye düşmüşsün. gerek kullandığın testle ve gerek kumun önemini bilmemekle. davut abiye sorup alacağın cevapların ne olduğunu bende iyi biliyorum
 
diğer forumda beni bilen bilir yazdıklarımı okuyan çoktur.
 
kırıcı olduysam affola. Ali Aktaşın ve Barış VARIŞLI bu konuda yanlız olmadıkları bilmelerini istedim. her ne kadar kendileri bana 150*50*50 akvaryumu tüm ekipmanlarıyla satıcagı yerıne hediye bile etmedilersede bilgilerinin ve tecrübelerinin farkındayım.
 
Saygılarımla
İsmail KARAOĞLU

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2010 09:47
İsmail Bey,belirtmiş olduğum bilgiler bana yönelttiğiniz soruların hiçbirinin kapsamı dahilinde değildir.Burda kimseye deniz konusunda bilgi aktarmıyorum dikkat ederseniz.Sadece dışkı-amonyak ilişkisini açıkladım.Ki bu da doğrudur,kimse yanlış olduğunu iddia edemez.Eğer böyle bir şeyi iddia ediyorsanız,size de ben yine tekrar tekrar aynı keşfedileni sorguluyorlar derim.Sadece belirttiğim şey,amonyak veya nitratın dışkı yoluyla değil,solungaç ve böbreklerle atıldığıdır.Sindirim ve boşaltım sisteminin birbirine karıştırılmaması gerektiğidir.Bundan sonraki basamak tartışmalara ise girmedim,girmem.Saydıklarınızın da ne kadarını bilip bilmediğimi anlatma gereği duymuyorum.Siz jüri değilsiniz,ben de kendini ispatlamaya çalışan bir yarışmacı değilim.

Benim tartışmaya dahil olduğum kısım sona ermiştir,lütfen daha deniz beslemeden fikir beyan ediyor gibi olayı çarpıtan yöneltmelerde bulunmayınız.

Saygılar.
unotim1232010-10-26 09:48:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kartal77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1342
Kartal77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2010 10:29
Google'a yazdım orp reduction, çıkan sonuç ; oxidation reduction potential çıktı :)
Sanırım biraz daha araştırsam Ca,Mg yada K gibi elementlerinde olması gereken alt ve üst değerleri de bulabilirim, artık bunları biliyor olmak pek de övünülecek bilgiler değil, önemli olan hangi değerlerde hangi sistemlerle ne gibi tecrübeler edindiniz?Forumun amacı da budur zaten.

Yoksa Onur Şahin,ben ve bir çok hobici temel yada ileri seviyede birtakım fizik,kimya yada biyoloji bilgisine sahiptir ve bunları akvaryumda uygulayacak bilgi ve beceriye sahiptir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryum34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 765
akvaryum34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2010 14:46
Öncelikle konuya İsmail Abi ile giriş yapmak isitiyorum.Nitrata bakteri diyen,yemleri birbirine karıştırarak satmayı hala söyleyen,dezenfektan amaçlı contra satan,karbona mekanik filtrasyon yapıyor diyen,magrove köküne mango kökü diye direten anlamak istemeyen,beyaz benek görünce canlı kayalı sisteme metilen mavisini basan birine deniz akvaryumu gibi üst bir hobi hakkında bilgi almam tamamen mantık dışı olur daha bunları bilmeyen biri bana deniz konusunda nasıl bilgi verebilir?
''Bir çok kişi bakteri kültürünün ne olduğunu bilir. ekrem bunu sende iyi biliyorsun. madem kum içinde bir bakteri 12 ay yaşayamıyorsa bir kutu içerisinde nasıl 3 yıl hayatta kalabiliyor. eğer söylediklerim yanlışsa sen bunu ballandırarak satarken müşteriyi kandırmış olmuyormusun. oluyorsun. aragonit içerisindeki bakteri kültrüdür. ve su ile reaksiyona girdiğinde canlanma işlemine, kolonizasyon işlemine geçer. sera bu 20 gün alırken azoo da 2 gün mb7 ise aynı gün içerisinde olur.''
  Evet İsmail Abi aynende bundan bahsediyorum.Eğer içindeki bakteri kültürü ise sen neden rsm akvaryumunu bozduğunda kumunu bir poşede koyup alacak olan kişiye canlı olarak pazarladın bu kum nasıl canlı oluyor?Anlatırmısın.İçine bakteri kültürümü bastın?TebessümMadem o aragonit kum içindeki bakteri kültürüyle canlanıyor farklı mercan kırığı kumlarda bakteri kültürüyle de canlanabilir.Peki sen niye olmazsa olmaz diye o peşet içindeki kumu ballandıra ballandıra satıyorsun.
   İsmail Abi ben sana burda acrodan bahset demiyorum.Ayrıca marine akvaryumunda acronun ne işi var.Coralin alge o kadar takılmışsın ki sanki coralin algle alakalı tartışıyoruz lütfen konuyu amacından saptırma.Demişsinki''biz burada 1.010 oranında yaşayabiliecek balıklar hakkında kafa yoruyoruz'' hangi topikte bunu yazmısım bana cıkartımısın İsmail Abi 1.010 oranında yaşayacak balıktan bahsetmişim lütfen bunu göster.500 ppm üzerinden 40ppm no3 çok mu yüksek?Ayrıca ben nitratın kaynağını buldum.oOda evdeki aile fertlerimin balıkların yanına gelince balıkların yukarıya cıkmaları onlarında ac sanıp yem vermeleriyle alakalı no3 arışı ithalat gelsin o zaman elos marka testle burda n03 duzeylerını paylasacagım kı yemlerı ne zaman sakladım suan nıtrat sevıyesı 0.5 ayrıca balığın dışkısında nitatı arayan İsmail Abi için trajikomik bir yorum olmuşTebessüm
  ''sen diyorsun ki 2 percula besleyecek kıvam. kim deniz akvaryumunda şimdiye kadar sadece iki percula beslemiş. her öyle başlayan sonunda ya daha fazla balığa dönmüştür yada mercana. insan oğlu doyumsuzdur ki bunu seni düşünerek örnek veriyorum''
  Benim iki adet clarki ile amacım Saygıdeğer Onur arkadaşımla bereber clarki üretmekti ama burda tang koy v.s ne olcak diyen arkadaşlar için ithalat gününün gelmesini bekliyorum.Yoksa kendi başıma tang koyacağımdan değil.İnsanoğlu doyumsuz olabilir ben bazı şeylerle yetinebilicek insanlara bunları tavsiye ediyorum.
Bana maddeler halinde dış filtrenin neden olamaycağını yazarsan konu açıklığa kavuşur İsmail Abi olmaz diyen çok kişi var ama mantıklı açıklama yapan bir kişi yok buna sende dahilsin.Dış filtreler vasıtasıyla biz akvaryumlarda amonyağı nitrite çeviriyoruz.Nitrat toplamıyoruz dış filtrelerle Onur arkadaşımıza sorarsan sana nitratın ne olduğunu genel olarak açıklar ben açıklamaktan yoruldum çünkü.Yabancı forumlarda ona bakarsan artık bizim kullandığımız kayalar pek kullanılmıyor.
Resimlere bakarsan bunu anlarsın İsmail Abi ayrıca adamlar hs60ı besleyecek oldukları canlılara göre modifiye ediyorlar balık için neyini modifiye etsinler.
  ''umarım bu kadar açıklama konunun geyik boynuzu gibi olmasını engeller.
diyecem o ki sevgili ekrem benim kurduğum deniz akvaryumları senin boyunu aşar. 80 litre ile böyle tartışma olmaz ki başlattığın tartışmada kendin çelişkiye düşmüşsün. gerek kullandığın testle ve gerek kumun önemini bilmemekle. davut abiye sorup alacağın cevapların ne olduğunu bende iyi biliyorum''
  İsmail Abi senle alakalı olamayan ortaya bilgi paylaşımına sunulmuş bir konuyu 'benim kurdugum deniz akvaryumları senin boyunu asar ''demişsin burda daha önce senle tartıştıkmı da bunu yazıyorsun.TebessümYaptıgın acıklamalar hiçbirşeyi kanıtlar nitelikte olmadığı için bi önem taşımıyor İsmail Abi senin kurduğun akvaryumlarımların yüksekliği fazla ise evet benim boyumu aşarTebessümÖrnek:Yükseklik 2 metre gibi çünkü benim boyum 1.85cm evet kurduğun akvaryumun boyu matematiksel olarak boyumunu aşıyor o zamanTebessüm he mecazi anlamda söylüyorsan genel geçer kuramları bilmeyen birinin kurucağı akvaryumda saman alevine benzer.Araştırma yapılmadan ilerlenilen sadece tek kişinin söylediğine bakan kişiler hobici değildir benim gözümde ve ben sana bazı şeyleri soracak kadar bilgisiz değilim.Hem sorsamda net cevaplar almadığım gibi yanlış cevaplar alıyorum.Bence kendini sakın Davut Abiyle kıyaslama çünkü bu gerçekten komik olur.Beni bilen bilir diyosun kaç tane makalen var İsmail Abi kendi yazdığın onların linkinide veririsen sevinirim ama ben sana Davut Abinin makalesinin linkini verebilirim.Öncelikle diğer denizforumunda Ali abi ve birçok işi bilen hobici buna Hayrettin Abi de dahil yazdıklarını doğrular nitelikte yorumlar yapıyorlar bakmanı tavsiye ederim.
  Özete gelirsek yeni şeyler düşünmeden bunu yapmazsan olmaz diyen görüşleri reddedip at gözlüğüyle bakılan hobinin kimseye faydası yok olamazda ben ve benim gibi insanların bazı soruları sorması bunları aydınlatır.
Herkese Saygılar...
djechrem2010-10-27 01:47:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan.istÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 668
serkan.istÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2010 17:02
[QUOTE=unotim123]Deniz konusunda detaylı bilgi sahibi değilim,tek anlamadığım nokta dışkıların çözülerek nitrat oluşturduğunu nasıl söyleyebiliyorsunuz?Dışkıların çok düşük oranda azot içerdiğini söyledim ki öyledir de zaten.Dış filtrenin başka dezavantajı var diyorsanız ve açıklarsanız anlarım ancak bu teziniz gerçekten uzak.[/QUOTE]
 
Onur bey Bu konuyu biraz açabilirmisiniz? Balık dışkıları düşük azot içeriği nedeniyle nitrat oluşturmaz mı? Öyleyse akvaryumlarımızda nitrat problemimizin sebebi nedir?
 
Şöyle sorayım. Tamamen boş bir akvaryum kuruyorum. İçinde hiçbir balık canlı kaya kum yok. sadece sıfırlanmış ro suyu var. İçine düzenli olarak günlük diğer akvaryumlardaki balıkların atıkları olan dışkıları itinayla toplayarak bu akvaryuma koyuyorum. Bu dışkılar akvaryumda nirtat oluşturmayacak mı?  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2010 18:03
Serkan Bey,daha önce de yazdığım gibi iki ayrı sistemi birbirine karıştırıyorsunuz.Dışkıyı biraz tanımlayacak olursak,mideden sindirim sonucu geçen maddeler ince barsakların duvarlarındaki mikrovilluslar tarafından emilir.Kalın barsakta ise yoluna devam eden sindirilmemiş kısımlar bakteri ölülerini de beraberine alarak yoluna devam eder ve en son dışkı olarak dışarı atılır.Azotlu bileşiklerin sindirimi kolay olduğu için çoğu zaten midede sindirilir ve barsaklar tarafından emilir.Bu yüzden sindirilmemiş besin kısmında azot varla yok arasındadır.Dışkıdaki,toplam azotun %1-5(çeşitli faktörlere göre değişir)lik içerikli kısmı da bakteri ölülerinden gelmektedir.Lakin dediğimiz gibi,balığın suya verdiği azotlu bileşiklerin ancak ve ancak %1-5 lik kısmını dışkı oluşturur.Kaldı ki çoğu türde maksimum %2-3 olarak belirtilmektedir.

Amonyağın atılım yolu ise boşaltımdır.Azot metabolizması sonucu bazı bileşiklerden kopan amin(NH2)grupları ise kana geçerek böbrek ve solungaçlar vasıtasıyla dışarı atılırlar.Tuzlu su balıklarının böbrek sistemleri fazla gelişmiş olmadığından amonyak atılımı büyük oranda solungaçlardan gerçekleşir.

Sanırım şimdi daha açıklayıcı oldu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir