Forum ve Yarışma hakkında şikayetimsi görüş :)


muratozgÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 110
muratozgÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2011 20:21
Merhabalar öncelikle buraya yazmış olmamın sebebi, bu başlığın asıl olması gereken Forum ve Site hakkındaki kısma üyelik statümün oraya yazmaya açık olmamasından dolayıdır. Bu ilk sorum aslında neden oraya açık değil normal üyeler? biz site hakkında bir fikir yazmak istediğimizde nereye yazabiliriz bunu öğrenmek istedim. Bir diğer husus da yarışmalarla ilgili, özellikle canlılar kısmında önceki yarışmalara katılan insanların fotoğraflarının altındaki yorumları incelediğimde yazılan yorumların çoğunun balık hakkında değilde fotoğrafın kadrajı ve fotoğraf tonu veya fotoğraf çekimine dair olması. Maalesef benim gibi fotoğrafcılıkla pek alakası olmayan üyeler için çok büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor bu yarışmalar. Benim düşüncemde aslında belki bana katılanlar olur olmaz bu yarışmaların fotoğrafik bir yarışma olmasından çok fotoğrafı çekilen canlıya ait olması. Adı üstünde "Akvaryum Canlıları" başlığı altında "Canlı ilginç ama bu ilginçliğin fotoların güzelliğiyle ilgisi yok." veya "İyi bir makina ve doğru çekimlerle açık ara birinci olurdu. Tebrikler." tarzı yorumların olması biraz insana garip geliyor, balıklarımızı yoksa fotoğrafik becerilerimizi yarıştırıyoruz merak ediyorum dostlar?

Saygılarımla
Murat Özgen
muratozg2011-06-10 20:31:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tosyalıÇevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3845
tosyalıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2011 20:36
1 nci sırada fotoğrafın canlılığı netliği,
2 nci olarakta fotoğrafı çekilen canlının türünün güzel örneklerinden olması,
3 ncü çekilen canlının ilginç bir pozunun yakalanmış olması,

gibi düşünüyorum.
tosyalı2011-06-10 20:36:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

madstormÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2843
madstormÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2011 20:51
Yarışma tamamıyle bir bütündür.
 
Nasıl ki; Bir yemek yarışmasında  yapılan yemek kadar sunumda önemliyse, buradada sunum önemlidir.
 
Buda güzel ve net bir fotoğraftan geçer.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Deniz DemircanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1657
Deniz DemircanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2011 21:10
Fotoğraf güzel olmazsa canlının güzelliği anlaşılmaz,bu yüzden fotoğraflar ön planda,yoksa canlıyı akvaryuma koyup bütün foruma göstermek gerekir ve bu mantıksız olurdu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2011 21:15
[QUOTE=muratozg] Merhabalar öncelikle buraya yazmış olmamın sebebi, bu başlığın asıl olması gereken Forum ve Site hakkındaki kısma üyelik statümün oraya yazmaya açık olmamasından dolayıdır. Bu ilk sorum aslında neden oraya açık değil normal üyeler? biz site hakkında bir fikir yazmak istediğimizde nereye yazabiliriz bunu öğrenmek istedim. [/quote]

Forum ve Site Hakkında bölümü huzursuzluk çıkartmak ve siteye saldırmak isteyen kişilerin oyun alanı haline geldiği için oraya konu açılması engellendi. O zaman ben de yönetimdeydim ve olanları doğrudan biliyorum.  Sadece normal üyeler değil, herkes için kapalı olması lazım. Eğer bir değişiklik olmadıysa yönetim dışında kimse oraya konu açamaz.

O bölümün kapanmasının sebebi de bu tip "şöyle şöyle oldu normal üyeler! Bizim ne eksiğimiz var? Haydi yönetimi asalım." şeklindeki insanları devamlı kışkırtıcı konuların açılmasıydı. Gerçi bu konu kışkırtıcı değil ama bu konuya "Haadi tepkinizi gösterin, hep beraber yönetimin bileğini bükelim." gibisinden cümleler de ekleniyordu.8Abartılı gelebilir ama hakikaten işin bu denli cılkı çıkmıştı.)

Siz herhangi bir yere konu açtığınızda o konu gerekli görülürse o bölüme taşınır.(Bu yönetim açısından olumlu bir konu da olsa olumsuz bir kkonu da olsa böyledir.)

[quote]Bir diğer husus da yarışmalarla ilgili, özellikle canlılar kısmında önceki yarışmalara katılan insanların fotoğraflarının altındaki yorumları incelediğimde yazılan yorumların çoğunun balık hakkında değilde fotoğrafın kadrajı ve fotoğraf tonu veya fotoğraf çekimine dair olması. Maalesef benim gibi fotoğrafcılıkla pek alakası olmayan üyeler için çok büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor bu yarışmalar. Benim düşüncemde aslında belki bana katılanlar olur olmaz bu yarışmaların fotoğrafik bir yarışma olmasından çok fotoğrafı çekilen canlıya ait olması. Adı üstünde "Akvaryum Canlıları" başlığı altında "Canlı ilginç ama bu ilginçliğin fotoların güzelliğiyle ilgisi yok." veya "İyi bir makina ve doğru çekimlerle açık ara birinci olurdu. Tebrikler." tarzı yorumların olması biraz insana garip geliyor, balıklarımızı yoksa fotoğrafik becerilerimizi yarıştırıyoruz merak ediyorum dostlar?

Saygılarımla
Murat Özgen
[/QUOTE]
Bu canlı konusu çokça işlendi. Bununla ilgili konuları bulup okumanızı öneririm. Ayrıca bu "Akvaryum canlıları" yarışması değil, "Akvaryum canlıları fotoğraf yarışması"dır.

Fotoğraf tekniği ile ilgili çok şey konuşulması da doğaldır. Bir canlının fotoğrafının nasıl çekileceğini bilmeden o canlı ne kadar güzel olursa olsun siz o güzelliği yakalayıp insanlara gösteremezsiniz. Yani işin doğasında bu var, bu tip yarışmalarda her zaman fotoğrafçılık canlıdan önde gelir. Bu uluslarası tüm yarışmalarda da böyledir.

Çetin kardeşimin yukarıdaki mesajına sonuna kadar katılıyorum, çok güzel özetlemiş.
onuruygun2011-06-10 21:37:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratozgÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 110
muratozgÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2011 11:37
Tamam bende netliğe katılıyorum canlı güzel gözükmeli net çıkmalı ama önceki yarışmalardan gayet net bir fotoğraf konmuş, örnek gösterebilirimde dilerseniz, ama canlıyla ilgili değilde fotoğrafla ilgili yorumlar yapılmış sadece canlının güzelliğine hiç bakılmamış böyle birçok örnek var. Ben sadece bir profesyonel makinası olmayıpda canlısını göstermek için katılan bir üyeyim ama malesef bir fotoğrafcı tutupda çekmesini isteyebilcek durumumda yok. İsim olarak da "23. Akvaryum ve Akvaryum Canlısı Yarışması" yazıyor o yüzden net bir fotoğraf oldukdan sonra biraz fotoğrafdan çok canlıya dikkat edilmemelimi?

saygılarımla
Murat Özgen

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihsahinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13710,1[/B]
Kayıt: 14/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 1365
fatihsahinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2011 12:41
Bu bir yarışma ve yarışmalarda biliyorsunuz tüm imkanlar zorlanır. Bu zorlamanın sebebi rakipten bir adım (at yarışlarında diş bile kafidir) daha önde olabilmektir. Peki bu ne demek;
Atıyorum iki tane discus var ve her ikisi de gerçekte birbiri ile aynı derecede güzeller. İkisi de yarışmaya girmeye karar veriyor. Birisi alıp cep telefonunu çekiyor, koyuyor siteye. Diğeri de alıyor DSLR makinesini, macro objektifini raw çekiyor photoshopta bir güzel işliyor, siteye koyuyor.
 
Kullanıcı olarak siz hangisine kaç puan verirsiniz?
 
Sizin istediğiniz biraz şuna benziyor.
Araba yarışı yapalım tamam ama ben binek focusum ile katılmak istiyorum. Adamlarda impreza var, turbosu var. Hep beni geçiyorlar, adil değil. Yarışmada onlara +20 saniye ceza verilsin.
 
İşte durum böyle değil. Yarışma herşeyi ile bir bütün. Araba yarışındaki örnekten devam edersek, bunun lastiği, ekibi, araştırma geliştirmesi, mühendisliği, şoförü, aracı, yakıtı herşeyi ile bütün. Hepsinin imkanları biraz daha iyi nasıl olurun son noktasında, daha iyisini yapamıyorlar ve yarışıyorlar. En sonunda bu daha iyilerin içindeki şartları en iyi yerine getiren birinci oluyor. Lastiği kötü ise viraja giremiyor, saniye yiyor. Şoförü kötüyse virajı kesemiyor, merkezkaç kuvveti virajın dışına itmesin diye hız kesiyor ve yine saniye yiyor. Ekibi kötüyse pit stopta zaman kaybediyor, saniye yiyor.
 
Gelelim akvaryuma;
Balık, kadraj, poz, işleme, tonlama v.s. herşey aynen önemli. "Benim balığım da güzel ama eleman profesyonel makine ile çekmiş onun ki güzel çıkıyor, bana haksızlık oluyor" önemli değil. Asıl dediğinizi savunduğumuzda ona haksızlık ederiz.  Bu bir yarışmadır, birçok etmenin en iyisini bir arada yoğurarak oluşturulan emek görücüye çıkar. Bu etmenlerden birkaçını başaramıyor veya sahip değilseniz, üzülerek söylüyorum ki yarışmaya katılmayı hayal etmemelisiniz. Çünkü herkes yarışıyor!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratozgÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 110
muratozgÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2011 16:37
Ben sadece belli başlı kriterler olmalı eşitlik için diye düşünmüştüm sonuçta formula 1 de bile araçlara konulan teknolojilerin bir kısıtlaması vardır. muratozg2011-06-11 16:38:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MiSoSiKiaNÇevrimiçi

Yönetici
Kayıt: 12/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4575
MiSoSiKiaNÇevrimiçi
Yönetici
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2011 17:32
[QUOTE=muratozg]Ben sadece belli başlı kriterler olmalı diye düşünmüştüm sonuçta formula 1 de bile araçlara konulan teknolojilerin bir kısıtlaması vardır.[/QUOTE] Yarışmada da photoshop ile müdahalenin bir sınırlaması bulunmakta.
 Yarışma kuralları:
- Yarışmada Photoshop gibi çekim sonrası müdahale programlarının kullanımı serbesttir ancak balığın dış görünüşüne, vücut yapısına müdahale (yırtık yüzgeç rötüşü, yara kapatma vb.) yasaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratozgÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 110
muratozgÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2011 18:08
Neyse ben anlatmak istediğmi anlatamadım heralde bu kadar çok tepkiyle karşılaştığıma göre sadece fotoğraf değil canlı ön planda olsun madem yarışmanın ismi Akvaryum ve Akvaryum Canlısı Yarışması diye ama böyle gelmiş böyle gider durumu var sanırım muhalif olmayım :) Akvaryum canlısı fotoğraf yarışması dense daha uygun olabilir o zaman...

saygılarımla 
Murat Özgen

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2011 01:00

Tabiki cep telefonuyla çekilen fotoğraf ile dslr makina ile çekilen resim kalitesi aynı olamaz.Kaliteli resimlerle yarışmanın kaliteside artıyor.Fakat ben photoshopa şiddetle karşıyım.Bence en ufak bir oynama bile yapılmamalıdır.Yapanlar bile diskalifiye edilmeli.Enazından burda bir rekabete izin verilmeli.Yoksa çok rekabetsiz oluyor çoğu zaman.Birde şu katagoriler ayrılsada bizde katılsak.Yoksa kazananlar hep belli ,bitkili akvaryumlar hep 3 adım önde

ALBİSU2011-06-12 01:01:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bitkici1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 956
bitkici1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2011 13:45
Bence fotoğrafın kalitesi önemli ama fotoğraf çekimindeki kriterler ile canlının veya akvaryumun güzelli arasındaki oran, biraz daha canlıların kalitesi üzerinde olmalı. Yani iki kaliteli fotoğraf ve birbirine yakın kalitede iki canlı arasındaki farkı fotoğrafın kalitesi veya yakalanan pozdan önce canlının kalitesi, türünün özelliği, rengi, sağlığı gibi özellikler belirlemeli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tosyalıÇevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3845
tosyalıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2011 01:31
Yeni sonuçlanan yarışmada görüldüğü gibi iş balık ve fotoğraf kalitesinden çok ne kadar çok arkadaşa söylerim de hile yaparıma dönmüştür inşallah yönetim son yarışmadaki bazı şeyleri görür gerekeni yapar. tosyalı2011-07-28 01:32:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

can_erenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 259
can_erenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2011 04:00
Ben her alanda sonuncu oldum ama oyle dusunmuyorum zaten bırıncı gelen akvaryumlar bulgarıstandakı balkan yarısmasında derece alan hatta sanırım 1. olan akvaryum.Forumu arastırırsanız goreceksınız.Yani bu yarısmada derece alan akvaryum zaten uluslararası tescile sahip olan bir akvaryumdu.Sıralamada veya asagılarda rahatsız oldugunuz bısey varsa bilemem ancak yarısmayı hakeden kazandı gibi oldu bunu içtenlikle hem canlı hem akvaryum yarısmasında iki dalda sadece 28 puan alan biri olarak söylüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir