Hastalığı ne anlamadım?


c_55Çevrim Dışı

Kayıt: 23/01/2011
İl: Samsun
Mesaj: 18
c_55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2011 21:33
  Yavru kırmızı yanaklı su kaplumbağası: Yemeden tamamen kesildi 2-3 günde 1 çubuk yem bile yemiyor, karidese hiç bakmıyor, hareketliliği oldukça azaldı.Kafasını yukarıya komple kaldırıp ilk boğazını şişirdikten sonra ağzını açıp nefes alıyomuş gibi bir hareketi oldukça sık yapıyor ve ön ayaklarında bugün mukusumsu beyaz bir tabaka oluşmuştu kir diye düşünüyorum ama deri değişimi olabilir mi temizledim şu an.Birde eskiden olmayan şimdi az da olan suyun içindeyken nefes vermesi sonucu su yüzeyinde küçük baloncukların kaldığı oluyor.Ne yapmam lazım farklı bir yem ,ilaç ?
Yemleri:
sera raffy p ve ı
deep fix reptivit (vitamin)
gaga taşı
f.torres2011-03-05 11:50:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FurkanFÇevrim Dışı

Kayıt: 28/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 67
FurkanFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2011 13:33
Su sıcaklığının düşük olmasından olabilir birde akvaryumda beslemiyorsanızda olabilir.Yemler vitaminler iyi ama gaga taşına pek lüzum yok suyu bulandırmaktan başka birşey yapmaz gaga taşı

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akiFÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2622
akiFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2011 13:45
[QUOTE=FurkanF]Su sıcaklığının düşük olmasından olabilir birde akvaryumda beslemiyorsanızda olabilir.Yemler vitaminler iyi ama gaga taşına pek lüzum yok suyu bulandırmaktan başka birşey yapmaz gaga taşı [/QUOTE]

Yanlış biliyor olabilirim ama gaga taşı (Mürekkep balığı kemiği de deniyor) özellikle kaplumbağalarda içerisinde ki kalsiyum nedeni ile doğal kabuk sertleştirici olarak kullanılıyor. Ayrıca akvaryumlarda salyangoz kabuklarının gelişimi içinde kullanılıyor diye biliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

msfeÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 118
msfeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2011 18:01
Su sıcaklıgını 20 derecelere çıkartın bir de öyle bakın. Haraketlerini yavaşlaması kış uykusuna yatmaya başlıyor olmasından olabilir. Birde öyle deneyin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rafaelÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 320
rafaelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2011 22:02
Kaplumbağanız  dediklerinize göre "Akciğer enfeksiyonu" olmuş.

ALINTI: Soğuk algınlığı & Akciğer Enfeksiyonu

Semptomlar : Sesli, düzensiz ve zor nefes alıp vermek, burnunda oluşan baloncuklar, hareketlerde değişiklik, verilen yem ve besinleri kabul etmeme, su üzerinde kalmakta zorluk , yem yememe ve uzun süreler kara kısmında hareketsiz yatma gibi semptomlar görülür. Bunun nedenlerini sıralayacak olursak; çok soğuk ortamlarda barındırmak, hava akımının olduğu bölgelerde bulundurmak.

Soğuk algınlığı genellikle sıcak su içinde bulunan kaplumbağanın soğuk havayı içine çekmesinden kaynaklanır. Bunun anlamı eğer kaplumbağanızı güneşlendiriyorsanız bu ihtimalide göz önünde bulundurarak daha dikkatli olmalısınız.

Solunum yolları hastalıkları serbest bakım yapılan kaplumbağalardada görülür. Mevsim değişim zamanlarında hava sıcaklığının hızlı değişimi bundan büyük rol oynar.

Hastalığı soğuk algınlığı ise iyileşim sürecini hızlandırmak için hemen eksiklerinizi giderin (Isıtıcı, kuru alan ısıtıcısı vs.) .Soğuk algınlığı durumunda su kaplumbağanızı, eğer yanında başka su kaplumbağaları var ise onlardan ayırıp, başka bir akvaryumda bakıma alın.


Soğuk algınlığı olup olmadığından emin değil iseniz hemen bir veterinere gidin ve kesin cevaplar arayın. Akciğer enfeksiyonunda uygulanan tedaviyi eviniz de uygulamanız zor olacaktır. 3 gün süresince 5 kere olmak üzere arka bacak (baldırdan)antibiyotik iğnesi vurulması gerekmektedir. Antibiyotiğin etkisi ancak su ve kara sıcaklığının 33 derecede tutulduğu zaman görülür, buna tedavi süresince çok dikkat etmek gerekir .


rafael2011-02-19 02:36:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShayenÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2011
Mesaj: 13
ShayenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2011 21:16
Merhabalar ;
 
Aşağıda fotoğraflarınıda göreceğiniz üzere 2 tane su kaplumbapam var. Standart ortamlar için gereken bütün olanakları sağladım. Akvaryumcudan da iki çeşit yem aldım. Biri kurutulmuş karides diğeride yeşil bitkisel sticklerden. Sabah stick verip işe gidiyorum, akşam geldiğimde de karides veriyorum ve arada bazen muz , portakal gibi meyvalarda veriyorum. Ama en çok karidese bayılıyorlar.
Problemim ise şudur :
 
Gördüğünüz üzere biri sürekli kuru alana kaçma çabasında iken diğeri ise arada tur atmak için çıkma haricinde hiçbişekilde kuru alana çıkmıyor.
Resimde gördüğünüz uyuyan ise 5 gündür hiçbirşey yemiyor. Özellikle elimle uzatıyorum veya suyuna atıyorum ama kafasını bile kaldırıp almıyor yemi. Önceden ikiside deli gibi kapışırlardı.
bir müddet izledim ve sürekli uyuma eğiliminde. Bazen suyun dibine iniyor 1 saat gözleri kapalı bekliyor , bazen suyun yüzeyine çıkıyor ve orada uyukluyor,akşamlarıda UV lambayı açtığımda resimde gördüğünüz gibi uyuyor. Sonra aniden kalkıp suda hızlı hızlı yüzmeye başlıyor ve akabinde de tekrar uyuma eğiliminde kuru alana çıkıyor. diğeri sürekli hareketli , hatta havaya zıplamaya bile çalışıyor yemi kapmak için. Ama 5 - 6 gündür diğerinden şüpelenmeye başladım. Gözleri derisi kabuğu normal gibi geldi. Su sıcaklığıda sürekli sabit 30 derece. 24 saat elektriğe takılı filtre ve ısıtıcı çalışır durumda. Ne yapmam gerekiyor sizce ? Lütfen yardımcı olursanız sevinirim. Hastamı yoksa ve hastalığı ne olabilir anlayamadım bi türlü. Şimdiden teşekkür ederim ilginize. Saygılar diliyorum.
 
f.torres2011-02-25 15:12:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rafaelÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 320
rafaelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2011 23:50
Emrah bey, durgun kaplumbağanızın hastalığı da akciğer enfeksiyonu - soğuk algınlığı belirtisi. Bunun nedeni suyun normal sıcaklığında olduğu halde (28 derece idealdir), kuru alanda sıcaklığın düşük olmasından dolayı (uv lambanız var fakat ısıtıcı lambanız yok sanırım), soğuk havayı teneffüs etmeleridir. Bir üst mesajdaki semptomlar kısmına baktıysanız belirtileri görmüşsünüzdür. Tedavi şekli de o mesaj da bulunuyor. Kuru alanın 32-35 derece civarı olması gerekiyor.   f.torres2011-02-25 15:13:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShayenÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2011
Mesaj: 13
ShayenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2011 10:09
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Uv lamba epey bir sıcaklık verdiği için ısıtıcıyı almaya gerek duymamıştım ama hata yapmışım anlaşılan. Gözlerinde şişlik yok gibi ama anlamadığım için bilemedim. Hastalığın belirtilerinden hiçbirini göstermiyor sadece yemek yemiyor ve sürekli ışığı yaktığımda altında durup kendini kurutuyor. Ne burun akıntısı ne kızarıklık hiçbişey görmedim. Forumda epey bi araştırdım ama değişik yöntemler var hangisini yapacağımı bilemedim. Nasıl bir yol izlemeliyim sizce? Hemen ısıtıcı lambayıda alayım mı? Antibiyotik tedavisi mi yapayım? Ama tedavi yöntemini bilmiyorum nasıl bir yol izleyeceğim. Elime aldığımda direk kendini içeri çekiyor zaten. Ağzını da hiç açmıyor ve bir sürü yöntem buldum forumda ama hangisini uygulayayım bilemedim. Açıklarsanız çok mutlu olurum. İlginize tekrar teşekkür ederim.
şimdi eve geldim birşey dikkatimi çekti. yukarı aşşağı ikiside oyun oynar gibi sürekli yüzüyorlar.sonra duruyorlar bekledikten sonra ise tekrar devam yüzmeye. hareketlendi yani durgun olan hayvan. karides uzattım yine ama öylece durdu ve yemedi. diğeri bütün hepsini sildi süpürdü yine.:( hastalığı ciddi bişey olsa acaba böyle yüzmeye devam edermi yine?Shayen2011-02-17 20:32:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rafaelÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 320
rafaelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2011 15:27
Siz ısıtıcı lamba alın ilk olarak, kuru alanda güneşlenmeleri normaldir(ısıtıcı lamba varken) fakat hareketsiz dediğiniz sürekli kuru alanda kalıyor şeklinde anladım (bu hastalığın başlıca belirtilerinden). Hareketsizlik devam ederse veterinere gösterin. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShayenÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2011
Mesaj: 13
ShayenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2011 19:56
İlk mesajınızı yazdığınız zaman gittim 75 watlık bir ampül aldım epey de güzel ısı veriyor ve direk onu taktım. Gün boyu da açık bırakıyorum artık. Akşamları eve geldiğimde yine her zamanki gibi biri suyun içinde cıvıl cıvıl yüzerken diğeri ampülün altında uyuyor. Şuan itibariyle 1 hafta oldu ve yem hiçbirşekilde yemedi. İzliyorum hatta şuan ve ışığın altında uyumasına devam ediyor. Yanına yaklaştığımda korkup suya atlıyor , bi kaç kere tur atıp yüzüyor ve su içiyor. Yemi uzatıyorum ama nafile almıyor diplere kaçıyor ve öylece beni izliyor veya gözlerini kapatıp uyumasına devam ediyor. İçeriye yemek yemeye gittim geldim şimdi ve ışığın altında gözleri kapatmış uyuyor. 3 tane veteriner aradım bugün. Bu kadarmı olur anlamıyoruz dediler. Derslerinde akvaryum hayvanları ile ilgilibirşey görmüyorlarmış o nedenle de bilmiyorlarmış. Ne yapacağımı şaşırdım. dün oldukları odada uyuya kalmıştım saat 9 gibi. ve gece 3 de uyandım. Ve hala ampülün altında uyuyordu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rafaelÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 320
rafaelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2011 02:33
Benim bildiğim tedavi yöntemi; daha önce de dediğim gibi diğerinden ayırmanız gerekli bunun için de fazladan bir ısıtıcı ve bir akvaryum gerekiyor (boyutu önemli değil fakat suyunun yine temiz kalması şart).

"
ALINTI:
Akciğer Enfeksiyonu
Akciğer enfeksiyonu tedavisinde 20gramın üstündeki kaplumbağalarda veterinerler enjeksiyonla tedavi uygularken yavrularda bu mümkün değildir. Çünkü enjeksiyon için hayvanın yeterli kas dokusuna sahip olması gerek yoksa iğnenin sinire isabet etmesi gibi olası bir durumda felç olma söz konusu olabilir. Bu yüzden yeterli kas dokusu olmayan yavrularda antibiyotik akvaryum suyuna katılarak verilmelidir. Akvaryumdaki su miktarı kaplumbağanın kabuğunu örtecek kadar ya da 1-2 parmak daha fazla olmalı. Su sıcaklığı 33 derecede ve sabit kalmalıdır. İlaç sabah ve akşam olmak üzere 2 tablet olarak verilebilir günlük. Tedaviye en az 5 gün, en fazla da 10 gün devam edilmelidir. Tedavi asla yarıda kesilmemeli yoksa faydası olmayacaktır. Durumu düzelse bile en az 5 gün vermeye devam etmek gerek ilacı.

Verilebilecek antibiyotikler: monodoks, tetradoks, doksin.  "

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShayenÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2011
Mesaj: 13
ShayenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2011 19:47
Bugun 5 tane farklı semtteki veterinerlere gittim ve hiçbirinde de ne akvaryum hayvanı bilgisi var nede ilaç :)) Bu arada ve epey lüx veterinerler dahi gittim ama nafile. Neyse sonunda ara mahallede bi veteriner daha buldum yaşlıca bir amcaydı. Anlattım durumu ecza deposu varmış oraya yönlendirdi. Başka yerde bulamazsın dedi. Al gel ilacı göstereyim sana dedi ve gittim aldım geldim. Kutusunda şu yazıyor. (Baytril-K %5 enjeksiyonluk çözelti veteriner sistemik antibakteriyel 50 ML. )
Kitaplarını açtı oranları inceledi ve akvaryumumu sordu. Boyutlardan 35-40 lt su olacak onda dedi ve 0.3 mg şırıngayla gösterdi ve suyunu temizledikten sonra damlat suyuna bunu dedi. Muhtemelen eşide kapmıştır ama onun direnci iyidir ondan hastalanmamıştır o da bulunsun ama aynı suda dedi. Eve geldim suyunu akvarymu komple temizledim. Sonra da söylediği gibi ilacı akvaryum suyuna dediği ölçüde damlattım. İki çeşitmiş bayrtil. Biri iğne için biri şurup olanmış. Bu iğne için olan sanırım. Ona göre kitaptan baktı oranlarına felan ve miktarı kendi belirledi. 3 gün böyle kalsınlar bu suda dedi. Sonra 3/1 kalacak şekilde suyunu yenile ve aynı şeyi tekrar yap dedi. Yanında muhakkak vitamin takviyesi de yap ama dedi. Sonra sonuca bakarız dedi. Uyguladım bakalım aynısını hayırlısı. Kaplumbağanın altına bakayım dedim elimde temizlerken. Hafif pembeleşme gözüme ilişti çevresel olarak. Bakalım eğer bu tedavi yöntemi işe yararsa buradan size sonucu yazacağım sizde uygularsınız. Sıcaklık konusunu da sordum forumlardaki gibi 33 derece olayını anlattım ama antibiyotik yüksek sıcaklıkta özelliğini kaybeder dedi. Değiştirme normal ortamını 28-30 iyi dedi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShayenÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2011
Mesaj: 13
ShayenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2011 19:50
  Ve sonuç olarak veterinerlerin de yanlış tedavi yöntemi verebildiklerini veya söyledikleri şeyi harfi harfine yapmama rağmen işe yaramadığını görmüş bulunmaktayım.Enes arkadaşımızın söylemiş olduğu yönteme bugün itibariyle başlamış bulunmaktayım. Bilgilerinize sunarım arkadaşlar. f.torres2011-03-05 11:55:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rafaelÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 320
rafaelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2011 14:02
Ben bu yöntemin ne kadar bilimsel olduğu konusunda pek birşey diyemem ama diğer forumlarda da burda da uygulanan geleneksel yöntem yukarıda yazdığımdı. Ve ben bu şekilde 3 yavru kaplumbağayı iyileştirmiştim (Bir tanesi benimki olmak üzere). rafael2011-02-27 14:03:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir