Hobiye Geri Döndüm, Tavsiyelerinize İhtiyacım Var


LastSoldi3rÇevrim Dışı

Kayıt: 06/05/2011
İl: Rize
Mesaj: 44
LastSoldi3rÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2020 14:35
Merhabalar,
Başlıktan da anlaşılacağı üzere akvaryum hobisine 6-7 yıllık bir aradan sonra geri dönme isteği oluştu. Önceki akvaryumlarımda yaptığım hatalardan ders alarak bu defa daha yavaş ve sağlam ilerlemek istiyorum. Acelem yok. Hepinizin de bildiği gibi bu hobide en büyük hata yanlış malzemeler seçmek ve bunun sonucunda istenmeyen sonuçların ortaya çıkması.

İlk akvaryumum 10 yıl kadar önce kurduğum malawi akvaryumuydu. Akvaryum sorunsuz şekilde işlerken askere gittikten sonra bir takım sorunlar olmuş ve ben yokken tüm balıklar ölmüştü.Bu da gözüme çok hoş gelen ve zaten geçmeyi düşündüğüm bitkili akvaryum için bahane olmuştu.

Askerden geldikten sonra kısıtlı olan imkanlarla aynı akvaryumu low tech bir bitkili akvaryuma çevirdim. Mayalı sistem co2 ile bir takım denemeler yaptım, imkanlar doğrultusunda başlarda başarılı olabildim. Ancak o zamanki ekonomik gücüm el vermediği için akvaryumda ışık ve co2 yetersizliği ve sonucunda yosunlanma ve nihayetinde sürekli balık ölümleri gerçekleşmeye başladı. O yıl sınava hazırlandığım için ve ortaya çıkan bu sorunlar yüzünden bitkili akvaryum aşkını ileri bir tarihe ertelemek zorunda kalmıştım. İstanbul'dan Rize'ye atamam gerçekleşince akvaryumum İstanbul'da kalmıştı. Aradan geçen yaklaşık 7 yılın ardından akvaryumumu ve malzemelerimi buraya getirebildim ve şimdi önceki hataları tekrarlamadan, daha iyi ekonomik şartlarla istediğim bitkili akvaryumu yapmak istiyorum ve tavsiyelerinize ihtiyacım var. Sözü daha fazla uzatmadan yapmak istediklerimi ve elimde olan malzemeleri anlatayım.

Elimde olan malzemeler: 90x45x45 akvaryum
Hagen Kum (akvaryuma yetecek kadar)
300 watt ısıtıcı
Tetratec ex 600 dış filtre
1 adet sylvania grolüx- 1 adet sylvania aquastar floresan

Bu akvaryumu high tec (hatırladığım kadarıyla ışık ve co2 destekli) şeklinde Temmuz- Ağustos gibi faaliyete geçecek şekilde kurmayı düşünüyorum. Akvaryum kurulumuna kadar geçecek sürede elimde eksik olan malzemeleri tamamlamak istiyorum. Arada geçen zamanda biraz tecrübe kazanmak ve kuracağım akvaryum için ön bilgi kazanma amaçlı, ufak bir akvaryum alıp low tech bir akvaryum kurmayı düşünüyorum.

Sormak istediklerim:
1. Kuracağım akvaryumda tetra600 yeterli olur mu? Ekstra bir iç filtre almalı mıyım? Bitkili akvaryumda co2 verilirken güçlü bir iç filtre ile içerde dalga oluşturmak zararlı olur mu?
2. Dış filtrenin içinde bioball, kömür ve seramik var. (daha önceki akvaryumumda kullanılmış)Bu malzemelerden hangilerini yenilemeli ya da değiştirmeliyim?
3. Hagen kumun altına manado ya da aquabasis eklemili miyim? Eklersem aralarına sineklik teli koymamın faydası olur mu?
4. Elimdeki ışıklandırma yeterli mi?
5. Karbondioksit için, tüm gereçleriyle birlikte 5lt tüp için 750 tl gibi bir fiyat buldum. Bu konuda hiç tecrübem olmadığı için hiçbir fikrim yok. Ne kadar süre idare eder, fiyat performans oranı nasıldır ya da başka bir sistem mi tercih etmeliyim bilmiyorum.
6. Önceki bitkili akvaryumumda yaşadığım en büyük sorun; tabanda balık dışkıları, yem artıkları vb kirlilik oluyordu. Tabanda bitkiler olduğu için dip çekimi yapamıyordum. Güçlü bir iç filtre kullanmadığım için bu sorunu çözememiştim. Bunun önüne nasıl geçebilirim?
Biraz uzun oldu ama tüm önerilere açığım, umarım buraya kadar okunmuştur. :) Şimdiden teşekkür ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

deatless22Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 907
deatless22Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2020 15:39
Öncelikle hayırlı olsun tekrardan.
Sorularınıza bildiğim kadarıyla cevap vereyim.
1-Çok fazla balık atmayacak iseniz eheim 600 akvaryumunuzu idare edecektir. Fazla balık atarsanız dış filtre yetersiz kalacaktır. Bitkili akvaryumda iç filtre kullanmıyoruz çünkü bitkileri sökebiliyor. Ve suyu hareket ettirdiği için sudaki oksijen miktarını arttırıp co2 miktarını düşürüyor bu da istemediğimiz bir durum.
2-Dış filtre elyaf-sunger-biobal-seramik şeklinde dizebilirsiniz. Biobal ve seramiği güzelce yıkar ve kullanabilirsiniz.
Karbon kömürü ise tek kullanımlık ve kullanım ömrü 15 gündür. Tekrar tekrar kullanılmamalıdır.
3- Benim akvaryumum 90x40x50 20 kg hagen kum yeterli geliyor. 25-30 kg hagen varsa elinizde, kum yüksekliği 8 cm civarı olur, bu da yeterlidir. Kum karışmasını tavsiye etmem.
4-High-tech için isiklandirmaniz yetersiz, eğer florasan ile aydınlatma düşünüyorsanız ve taban bitkisi yetiştirecekseniz tavsiyem 30 watt florasanlardan 4 adet kullanmanız. Yani 2 florasan daha eklemeniz sisteme.
5-Tüp co2 hakkında bilgim yok. Ben mayalı sistem kullanıyorum.
6-Dipte oluşan atığın sebebi fazla atılan yemdir. Kesinlikle fazla yem atılmamalı ve çok fazla balık beslenememelidir. Akvaryum oturduğunda balık dışkıları suda parçalanır ve bitkiler tarafından kullanılır. Dip çekimine bu yüzden gerek yoktur.[EDIT]deatless22,2020-02-16 15:39:17[/EDIT]

Beğenenler: [T]111151,LastSoldi3r[/T]
Teşekkür Edenler: [T]111151,LastSoldi3r[/T]
+1: [T]62646,Salem[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SalemÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1217
SalemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2020 16:53
Atakan Bey güzel bir şekilde açıklamış ama ben de kişisel yorumumu katayım.

1- Tetratec 600 çok da zayıf bir filtre değil. Zaten tankın bitkili olacağını düşündüğümüzde bizim fazla debiden çok biyolojik olarak güçlü bir filtrasyona ihtiyacımız var. Filtrenize bütçe ayırmak yerine kaliteli filtrasyon malzemesine yönelmek daha makul.
2- Filtrenize ayıracağınız bütçe ile seachem matrix gibi kaliteli medyalar temin edebilirsiniz. Karbon kısa ömürlü bir filtre malzemesidir. Sık sık değiştirmeyecekseniz tercih etmenizi önermem.
3- Manado kum hagene (aquadeco) göre çok daha hafif bir kum türü. Doğru şekilde sabitlemezseniz uçuşacak ve zamanla karışacaktır. Sadece hagen kum kullanıp diplere kaliteli markaların misket gübrelerinden kullanırsanız daha başarılı bir tabanınız olacaktır.
4- Elinizdeki ışıklandırma hakkında konuşmak için tercih edeceğiniz bitkileri bilmek gerekir. Eğer yüksek seviye ışık isteyen taban bitkileri tercih edecekseniz yeterli olmanın yanından bile geçemez.
5- Tüplü sistem uzun dönemde en rahat edeceğiniz sistemdir. High Tech bir tankı mayalı sistem vs ile sürdürmek gerçekten zahmetli. Fiyatlar değişiklik gösterebiliyor o konuda yorum yapamıyorum.
6- Tabandaki dışkı sizi korkutmasın. Yemlemeyi dozunda yaptığınızda tankın döngüsü sağlıklı şekilde oturmuş ise pek gözünüze batmayacaktır.

Şimdiden hayırlı olsun diyorum.

Saygılar.

Beğenenler: [T]125974,deatless22[/T][T]111151,LastSoldi3r[/T]
Teşekkür Edenler: [T]111151,LastSoldi3r[/T]
+1: [T]125974,deatless22[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LastSoldi3rÇevrim Dışı

Kayıt: 06/05/2011
İl: Rize
Mesaj: 44
LastSoldi3rÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2020 20:24
Cevaplarınız için teşekkürler Atakan bey ve Ümit bey.
Anladığım kadarıyla:
1. Dış filtre beni idare edebilir balık yüküne göre. En fazla toplamda 20 adet balık olacak ve tetrazon,rasbora, tetra gibi türlerden oluşacak. Bu balıklardan 20 tanesi bu akvaryuma ve filtreye çok yük olur mu?
2. Kömürü çıkarıyorum ve iç filtre almak yerine dış filtreye kaliteli malzeme alıyorum.
3. 30kg civarında hagen kum var,başka kum karıştırmıyorum, misket gübre ekleyebilirim.
4. Işık gereksinimine göre bitki seçmeyeceğim, bu yüzden bakmak istediğim bitkilerde yüksek ışık isteyenler olacak. Dolayısıyla ışıklarım yetersiz ve ya iki adet daha floresan eklenecek ya da başka şekilde çözülecek. Bu linkteki ürünü seçmek mantıklı olur mu?
https://www.aqualed.com.tr/aqualed-aydinlatma/aqualed-aydinlatma-aqualed-plant-serisi-armatur/aqualed-plant-80-85-90-95-cm-bitkili-bitkisiz-tatli-su-akvaryumlari-icin-uygundur
5. Co2 konusunda fiyat araştırmasına devam ediyorum. Önerilere açığım:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SalemÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1217
SalemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2020 20:58
1. Tetra Türleri için filtre yeterli.
2. Seachem Matrix, sera siporax, seachem purigen gibi ürünlere yönelirsiniz.
3. Kum yeterli. Dennerle Plantagold gibi ürünler de ilk kurulumda faydalı oluyor.
4. Ürün tanıdığım bir ürün değil. Orta seviye bir ürün gibi duruyor bilemiyorum.
5. Alanınız var ise olabildiğince büyük tüp alırsan doldurtma sıklığı açısından elinizi rahatlatacaktır.

Beğenenler: [T]111151,LastSoldi3r[/T]
Teşekkür Edenler: [T]111151,LastSoldi3r[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LastSoldi3rÇevrim Dışı

Kayıt: 06/05/2011
İl: Rize
Mesaj: 44
LastSoldi3rÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2020 22:36
Bin lira kadar bir bütçe ayıracağım, bununla CO2 sistemi, ışık ve diğer filtre malzemelerini tamamlamam gerek. Belki ikinci el bir eheim2217 alabilirim bütçenin üstüne çıkarak, sizce çok faydası olur mu, tetra 600 yerine?
Işık ve CO2 konusunda ürün tavsiyelerinize açığım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SalemÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1217
SalemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2020 13:32
[QUOTE=LastSoldi3r]Bin lira kadar bir bütçe ayıracağım, bununla CO2 sistemi, ışık ve diğer filtre malzemelerini tamamlamam gerek. Belki ikinci el bir eheim2217 alabilirim bütçenin üstüne çıkarak, sizce çok faydası olur mu, tetra 600 yerine?
Işık ve CO2 konusunda ürün tavsiyelerinize açığım.[/QUOTE]

Bahsettiğiniz bütce ile Co2 sistemi ile ışık bile neredeyse çözülemiyorken araya filtre maliyeti sokmanıza hiç gerek yok. Az miktarda seachem matrix ekleyin mevcut filtrenize ve filtre konusunu unutun derim.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir