Mesaj Kasmak İçin Boş Beleş Yorum Yapan İnsanlar


pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2015 13:46
Mustafa bey ben de sizin yazdıklarınızı takip ediyorum. Soruma cevap vermişliğiniz de var. Değişik bir huyum var soruma cevap verenin daha önce neler yazdığına bakarım mutlaka. 

Üstüme alınmamın sebebine gelirsek, kimse isim belirtmedi. Havada duran bir şey var ve hediye alanlar boş yorum yapanlar gibi yansıtılıyor. Kaç kişi açıp da hediye alanların profiline baktı merak ediyorum. Toplam 32 ödül alan 24 kişi var (evet inceledim). Yani 8 kişi iki seferde de ödül almış ve ben bunların içindeyim. Üzerime alınmam normal değil mi? Benim eleştirimi de siz üzerinize alındınız. Halbuki tek anlaşamadığımız nokta forumların kullanım amacı ve şekli.

Ben paylaşımlarıma aynı şekilde devam edecektim. Belki yılbaşı tatilinde ailem ile olduğum için 2-3 gün hiç girmeyecektim ama yine günlük ortalama 2-3 mesajım olacaktı burada. 

Ama yönetimin tavrı konusunda size sonuna kadar katılıyorum. Hediye verme yöntemini siz seçtiniz, hediye verdiniz ancak niye bu eleştirilerden sonra "biz bunu seçtik katılımcıların bir suçu yok yüklenmeyin" diyemediler. Sonra 5 yılda 11,000'den fazla paylaşımı olmuş, uygulama öncesi dahil ortalama günlük 4-5 mesajı olan tecrübeli ve bir şey kanıtlamak zorunda olmayan insanlar (kendimi dahil etmiyorum yanlış anlama olmasın) bunu birilerine hediye ettiklerini/edeceklerini yazmak zorunda kaldılar. Benim gibi meraklı boş zamanı bol insanlar da ödül alıp arada kaynadılar.

Hediye uygulamasının devam edip etmeyeceğini değil de amacına ulaşıp ulaşmadığını ve tekrar yapılırsa buradaki eleştirilerin göz önüne alınıp alınmayacağını söylerseler rahatlarız en azından.


[QUOTE=M.Emin Uzunoğlu]Bence bu konu boş yere tartışılmaya devam ediyor kusura bakılmasın. Herkes kendi fikrini başkasını rencide etmemeye özen göstererek ifade ederse hem fikir özgürlü temin edilmiş olur, hem de sair şahısların hakları muhafaza edilmiş olur. Bu gibi konularda tarafların düşünceli davranması önemli bana kalırsa.

Ayrıca da kimse haksız değil. Eğer bir ödül konulursa başlık tabiriyle "boş beleş" yazan da olacak, hak edip kazanmak üzere etik davranmaya çalışıp gerçekten insanlara yardımcı olan kimseler de olacak. Ve bundan rahatsız olanlar da elbet olacak.

Ödül verilmesi güzel bir şey. Forumda da çok öncelerden beri onlarca konu açıp forumda yine onlarca kez yazılmış tek makalede bulabileceği bilgileri soranlar mevcut. Bu bazı araştırmacı kimselerin yardımseverliği, araştırmaktan korkan (yoksa nefret eden şeklinde mi tavsif edilir, bu tarz insanların bu hobideki başarısı da tartışılır tabi) kimselerin araştırmaya değil aksine teşvik edilmesine sebep oluyor.

Ödül keşke devam etseymiş. İnsanları foruma teşvik etmek güzel. Çünkü çokça kimse buralarda bilinçleniyor. Ama tabi bu şikayetlerin ve problemlerin bitmesi adına en makul çözüm yolu irtica bana kalırsa da. 

Kaldı ki forum kullanımının kurallarından, etikten, saygıdan ve benzer unsurlardan bahsederken bu inandığımız kaideleri şahsen de çiğnememeye özen göstermeliyiz bence. Evet forum tartışma ve bilgi alışverişinde bulunma yeridir ama bir forumda da yüzlerce "Melek balığı ile japon aldım, aynı akvaryumda yaşar mı?" konusu olmasın. Takip ederseniz forumu bu problemin hala devam ettiğini göreceksiniz. Yani forumda zaten paylaşılmış bilgileri tekrar tekrar paylaşmaya gerek yok. Bir çok kişi belli bir seviyede bilgi edindikten sonra foruma girmiyor bile doğru dürüst. Çünkü ilerlemediğini düşünüyor. Ki bir çok kere de haklı çıkıyor. Sürekli eski bilgileri ikrar ede ede aynı yerde sayıyoruz. Bu bilgiler üzerine daha ayrıntılı daha incelikli güzellikler inşa etsek daha güzel olmaz mıydı?

Forumda bir bilgi kirliliği var ve bu ödül meselesi bunu artırdı bence de. Ödülün bitirilmesi bu konuda güzel olmuş. 

Diğer insanları bilinçlendirmeye çalışan kimselerin yazdıkları mesajları burada savunması da hedef sapmasına sebep olmuş. Boş yorumlar tartışmasız çoğaldı. Bilgi paylaşan kimselerin de bu meseleyi üzerine alınması gerçek problemin gözden kaçmasına sebep olmuş belli ki. Forumu seviyorum ama birbirimize karşı daha güzel davransak çok daha fazla seveceğim. Fikir ifadesinde muhatabımızı kırmaya gerek olmadığı tartışmasız.

Saygılar herkese.
[/QUOTE]

Üslup ve tavır insanın konunun ne kadar içinde olduğuna göre farklılık gösteriyor. Ben genel olarak eğlenceli bir şeyler yazmaya çalışırım ama bu konu içinde yazılanlar kanıma dokunan şeyler dolayısı ile agresif bir dil kullanmaktan kaçınmam için bir sebep de yok, saygı sınırlarını aşmadığı sürece. Yazdıklarınızda bazı şeylerde kastettiğiniz kişi ben isem üzerime alınmamla ilgili konuyu da yukarıda yazdım. Kullandığım terimler de günlük yaşantıda gayet normal kullanılabilen şeyler. Yönetimin topu taca atmayı bırakıp burada yazanlarla muhatap olması gerekiyor artık. 

Şu anda kullanılan yöntem objektif ancak kullanıcı tarafından istismara açık, yönetim paylaşımların değerini ölçsün dersek o da yönetim tarafından istismara açık. Akvaryum tasarımı ve canlı yarışmalarında bile "arkadaşları oy vermiş" diyen bir sürü yazı okudum. O yüzden de ben amacın ne olduğunu sorguladım. Amaç sitenin tık alması ve arama sonuçlarında öne çıkması ise uygulama başarılı oldu mu merak ediyorum, çünkü site yöneticiler bu sonuçlara ulaşabiliyor. Uygulama öncesi tıklanma şu sayıda idi uygulama sonrası şu sayıya ulaştı diyebilirler. 

Bu arada ben ödülün bitirildiğinin yazıldığını bir yerde görmedim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 833
M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2015 14:41
Yukarıdaki yorumlarınızdan birini yanlış anlamışım kusura bakmayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hasancan DaglarÇevrim Dışı

Kayıt: 22/04/2013
İl: Izmir
Mesaj: 350
Hasancan DaglarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2015 19:04
Açılan başlığın haklı bir başlık olduğuna inanıyorum. Fakat daha önceki mesajımda da belirttiğim gibi maalesef durumu gerçekten suistimal eden insanların dışında kalan çok sayıda hobiciyi de boşu boşuna kırdı, zan altında bıraktı, hatta konudan soğutup paylaşım yapmaktan uzaklaştırdı. Hak etmeyen insanların da hakkına girildi. Keşke durum bu noktaya gelmeden çözülebilseydi. Yönetim konuya daha çabuk dahil olsaydı, üslüplar biraz daha kibar olsaydı, sitemler şahıslara değil sisteme yapılsaydı kimse bu kadar gerilmezdi diye düşünüyorum. Keşke "boş beleş yorum atan insanlar" demeseydik de "hediye verilme kriteri sebebiyle içeriği zayıf mesaj sayısının artması" deseydik. Böylece hiçbir şahsa laf atmamış, sadece sistemi eleştirmiş olurduk. Suçlama ve savunmalar, zan altında kalmalar yerine çözüm önerileri tartışırdık. Kimse zan altında kalmaz, kimse kırılmazdı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AELDARIANÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 772
AELDARIANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2015 14:56
En çok mesaj atana ödül verildiğini yeni öğrendim.Bence mesajına en çok tebrik, teşekkür, +1 alanlara verilmeli ödüller.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir