Koca Ağız


Armağan Yücel Şahin

Açıklama

Beta severler arasında efsaneleşmiş olan Betta macrostoma, gerek nadir oluşundan gerek yüksek fiyatlarından dolayı elde etmesi zor bir canlı olsa da bir dönem çift olarak ev sahipliği yapma şansına sahip olduğum bir tür oldu. Macrostoma ismi "koca ağız" anlamına gelmektedir. En büyük beta türlerinden biri olmakla beraber gerçekten de oldukça büyük bir ağız yapısına sahipler. Bu büyük ağızları sayesinde habitatlarındaki karides vb. canlıları rahatlıkla avlayıp yutabilirler. Akvaryum ortamında da iri parçalı dondurulmuş veya kuru yemleri tek hamlede yiyebiliyorlar. Beslenmenin yanı sıra, ağızda kuluçka yaparak üreyen bir tür olarak erkek macrostomalar büyük ağızları sayesinde iri yapılı yumurtaları ağızlarında rahatlıkla tutabiliyorlar. Uygun su şartlarını sağlayamadığımdan dolayı her ne kadar yavru göremesem de sahip olduğum çiftin çiftleşme davranışlarına birkaç defa şahit oldum. Dişinin karnı yumurtalarla dolup hazır olduğunda dişi balık erkeğin önünde yılan gibi dans ederek hazır olduğunu belli eder. Betta splendens türünden bildiğimiz üzere bu türün de erkeği, dişiyi yumurtaları bırakması için sarmalar. Düşen yumurtaları çift beraber toplar. Daha sonra dişi topladığı yumurtaları erkeğin ağzına doğru yavaşça bırakır ve erkek yumurtaları havadayken yakalar. Bu davranışlar dişinin yumurtaları bitinceye kadar tekrarlanır. Çiftleşme anlarının fotoğraflarını balıkları rahatsız etmemek adına çekmedim. Yarışmaya katıldığım bu fotoğraflar çiftleşme sonrasında çekilmiştir. Aynı cichlidlerde olduğu gibi, ağzı yumurtalarla dolu olan erkeğin ağzının nasıl şişkin olduğunu görebilirsiniz. Diğer yarışmacılara başarılar dilerim.

Katılım Tarihi: 08 Ocak 2019

Bu katılım 593 oy almıştır.
 

Yorumlar

burakia - 01 Şubat 2019 01:20

Doğrusu favorimdi :)

Burak İsmail Aydemir

Serkan Odabaşı - 01 Şubat 2019 10:52

Armağan sen ne yaptın :) anladın sen onu.

SERKAN ODABAŞIOĞLU

Street Parrot - 03 Şubat 2019 10:08

Çok güzel bir tür ama sadece kafa kısmını görebildik :) rakiplerde çok iyiydi ama tüm gövdeyi gösteren bir fotoğrafla ilk ikiye girerdi. Açıklama içinde teşekkür ederim.

Ömer KAYA

YORUM YAZIN

İpucu: Sol sağ tuşlarını kullanarak, önceki ve sonraki katılımları görebilirsiniz. Fotoğrafların soluna ve sağına tıklayarak önceki ve sonraki fotoğrafı görebilirsiniz.

Yarışmaya katılmak için üye olmanız gerekmektedir.

İlk 3'e giren katılımlara plaket ve Aquaforest su düzenleyici, bakteri kültürü veya NEWA Anti-Nitrat

1. Yarışmaya katıldığınız canlının kendi canlınız, akvaryumun kendi akvaryumunuz olması gerekmektedir. Aynı zamanda gönderdiğiniz fotoğrafların da size ait olması gerekmektedir. Örneğin satın aldığınız bir balığın eski sahibinin çektiği fotoğrafla yarışmaya katılamazsınız.
2. Her kategoriye en çok 1 katılımda bulunabilirsiniz.
3. Derece alındığında veya yönetim tarafından gerek görüldüğünde katılımın katılımcıya ait olduğunun kanıtlanması istenecektir. İleride canlıyı satma, kaybetme gibi ihtimallere karşı katılımcının; balığın önüne el yazısıyla ismini yazdığı bir kağıtla beraber balığın fotoğrafını çekmesini öneririz.
4. Katılım yapıldıktan sonra üye talebi üzerine katılımın silinmesi veya fotoğrafın farklı bir fotoğrafla değiştirilmesi talebine yönetim karar verir.
5. Daha önce yarışmaya katılmış ve birinci olmamamış bir akvaryum veya canlı tekrar yarışmaya katılabilir.
6. Daha önce yarışmaya katılmış ve birinci olmuş bir akvaryum tasarımı aynı tasarım ile yarışmaya katılamaz. İlkini andırmayacak tasarım ile tekrar katılabilir.
7. Yarışma oylamaları; üyeliğini cep telefonunu onaylatmış ve sitemizde paylaşım yapan forum üyeleri, forum özel üyeleri, kıdemli akvaristler ve yönetici üyelerin oyları ile seçilmektedir.
8. Forum üyelerinin oyları 1, özel üyelerin ve yöneticilerin 3, kıdemli akvaristlerin 5, jürilerin oyları ise 20 ile çarpılmaktadır. Örneğin özel üyenin pusulasındaki birinci katılıma, 10 puan değil 30 puan eklenir. Bir üye birden çok kategoriye dahilse en çok katsayısı olan değer hesaba katılır.
9. Puan eşitliği durumunda önce katılan yarışmacı avantajlı olur.
10. Katılımlar her ayın 1'inde başlar, 21'inde saat 23:59'da biter. Oylama ise; 22'sinde başlar, 30'unda saat 23:00'da biter. Sonuçlar oylamanın bitmesinin ardından duyrulur.
11. Sonuçlar duyurulana kadar balığın kimin olduğu ve katılımın o ana kadar aldığı oy görünmez.
12. Oylama gizlidir, verilen oylar diğer üyeler tarafından görülemez.
13. Akvaryum kategorisinde akvaryumun en az bir genel görünümü olması zorunludur.
14. Yarışmaya en çok 3 fotoğraf eklenebilir ancak 1 veya 2 fotoğrafla da katılınabilir.
15. Canlı kategorisindeki katılımlara bir canlı katılabilir ve tüm fotoğrafların aynı canlıyı içermesi gerekmektedir. Koloni katılamaz. Örneğin sarı prenses kolonisinin erkeğinin ayrı, dişisinin ayrı fotoğrafı ile aynı yarışmaya katılınamaz. Aynı karede birden çok balık bulunabilir, hatta ağız ağıza kavga eden, yumurtlayan, yavrusuna bakan yani birbiriyle ilişki içindeki canlıları içeren fotoğraflar etkileyici bile olacaktır ancak yarışmaya katılan asıl canlı her fotoğrafta bulunmalıdır.
16. Yarışmada Photoshop gibi çekim sonrası müdahale programlarının kullanımı serbesttir ancak balığın dış görünüşüne, vücut yapısına müdahale (yırtık yüzgeç rötüşü, yara kapatma vb.) yasaktır.
17. Yarışmaya katılan fotoğraflar forumlarda kullanılabilir ancak yarışma sonuçlanmamışsa o fotoğrafın paylaşıldığı konuda yarışmada yarıştığı söylenemez, ima edilemez, üyelerden oy istenemez.
18. Profesyonel olarak akvaryum canlısı ticareti yapan üyeler yarışmaya katılamazlar.
Ödüller 3'er yarışmalık gruplar halinde gönderilir. Örneğin ocak, şubat ve martın kazananlarının ödül ve plakerleri nisan ayı içerisinde kargolanır.

Jürilerimiz
Serkan ÇETİNKOL (serkan_cetinkol)
Tarık BAKICI (nikon_)
Ufuk UÇAR (u.uçar)
Ömer KAYA (omardaing)
Batuhan BAYRAM (batuhanbayram)
Mustafa ERDOĞAR (mustafaerdogar)
Ebubekir ATAR (Ebubekir ATAR)
Uğur Ruşen DOĞAN (BiotopeDogan)
Engin SAĞLAM (ENGİN06)

Jüriler, foruma üyelik tarihlerine göre sıralanmıştır.