400 Lt Karma Canlı Doğuran Tavsiye


sonbahar78Çevrim Dışı

Kayıt: 15/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 163
sonbahar78Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2015 22:31
Arkadaşlar 400 lt karma bir akvaryum için hangi türleri tavsiye edersiniz? 5-6 yıldır Malawi Trop. türleri besledikten sonra şimdi hafif bitkili karışık canlı doğuran düşünüyorum. Biraz araştırdım ama açılan konularda hacim olarak benzer konu pek bulamadım.
Ayrıca araştırdıkça kafam daha fazla karışıyor. Aklıma gelenler lepistes, kılıç, plati, tetra... Ancak bunların beraber pek tavsiye edilmediğini gördüm. Özellikle tetra favorimdi ama yavruları yedikleri söyleniyor o yüzden tavsiye edilmiyor...
O yüzden bu ölçülerde bir akvaryum için tavsiyelerinizi rica ediyorum.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...sonbahar782015-02-01 11:20:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NeferÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]11797,1[/B]
Kayıt: 02/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 3824
NeferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2015 22:35
Bitkili mi düşünüyorsunuz acaba ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sonbahar78Çevrim Dışı

Kayıt: 15/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 163
sonbahar78Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2015 22:53
Evet bitkili... Ama kolay bitkiler düşünüyorum... Eleoda, gül, anubias, Zeytin gibi kolay bitkiler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

engndmnnÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2015
İl: Ankara
Mesaj: 38
engndmnnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2015 01:37
Canlı doğuranlar için hacminiz gayet güzel. Tetra olmasın çünkü canlı doğuranlarla su değerleri farklıdır ve yavrularınızın çoğu kaybedersiniz. Tür olarak ise plati, moli, lepistes ve kılıç ekleyebilirsiniz. Bu 3 türde canlı doğuran türüdür ve çok iyi anlaşırlar sayı olarak 1 erkek 4 dişi şeklinde başlayın her tür için. Hacme göre az gelebilir ama yakın bi zamanda zaten akvaryumunuz nüfus patlaması yaşıycak. Birde 4 tane cüce vatoz alın derim ben akvaryumun özellikle camlarının temiz olması için. Bolca bitkide yaparsanız rengarenk bir akvaryum olur :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2015 12:52
400 Litre Canlı Doğuran için harika bir hacim.

Yanlış bir inanış var; küçük akvaryuma küçük balık: Canlı Doğuran... Çok büyük yanlış.

Öncelikle şunu belirtmek gerek. Kim ne derse desin, yapabileceğiniz en canlı, en çeşitli ve en huzurlu karma Canlı Doğuranlardan yapılır. Hiç bir akvaryum, Canlı Doğuran akvaryumu kadar renkli ve çeşitli balıklar ile doldurulamaz.
Bir diğer faktör de boyutlar. Canlı Doğuranların küçük balıklar olduğu iddiası doğru değil. Geniş hacimde iyi bakılan balıklar cidden önemli bir boyuta ulaşıyor. Özellikle Kılıçkuyruk ve Velifera'lar malawi cikletlerini aratmayacak boya ulaşabilen balıklardır. "400 litrede canlı doğuran görünmez bile" diyen olursa dikkate almayın, emin olun ki herhangi bir malawi akvaryumundan kat ve kat dikkat çekici olacaktır.

Tetra'ları geçin. Su şartları, beslenmesi falan çok ters kalıyor. Yaşar mı yaşar ama uygun olmaz. Dikkat ederseniz Canlı Doğuran besleyen ve belli bir görmüş-geçirmişlik seviyesini aşan insanlar Canlı Doğuran yanına Corydoras ve Vatozdan başka pek bir tür koymaz. Aramazlar bile. Şahsen akvaryumumda tetra olsa şu an gözüme çok batar.

Yapacağınızı anlatayım size adım adım, sorunuz olursa sorarsınız yine:

1: Mutlaka bitkili bir akvaryum kurun. İyi tasarlanmış bitkili bir akvaryum, balıksız bile olsa oturup izlemeye değerdir. Canlı Bitkilerin varlığı, gelişimini izlemek ve onlarla ilgilenmek ayrı bir keyiftir.
Buna göre: İlk olarak aydınlatmanızı tasarlamalısınız. 400 litrede az bakım isteyen türler için bir aydınlatma düşünebilirsiniz. Benim önerim 200 watt civarında bir aydınlatma yapıp orta düzey bitkiler kullanmanız. Bunun da kendi içinde sebepleri var elbette.
Kum: Kum için katman katman şeyler yapmaya veya özel kumlara para bayılmaya gerek yok. Eğer bulabiliyorsanız sıva kumu denilen bir kum var. Elenmiş ve yıkanmış halde bulursanız ucuza çok iyi bir kum almış olursunuz. Küçük boncuk boncuk silis kum tanelerinden bahsediyorum. İçine ekstra bir şey karıştırılmamış olmalı. Görsel olarak:


Vitasand'ın bu ürünü çuval olarak satılıyor, buradan da alabilirsiniz.

Eğer köklü bitki kullanacaksanız (ki şimdi olmasa bile ileride mutlaka kullanırsınız diye şimdiden buna hazır olun), en az 5 cm kalınlığında bir kum tabakası oluşturmanızı tavsiye ederim.

2: Filtre, çok şey söylemeye gerek yok. İyi bir dış filtre alabilir veya sump sistemi kurabilirsiniz. Canlı yoğunluğu arttıkça filtrasyon da artırılmalı. Ortalama olarak bir dış filtre için saatte 1800 Litre debili bir filtre sizin için ideal olacaktır. Az canlı ile daha düşük bir filtre işinizi görür. Ancak filtrasyon ne kadar kuvvetliyse o kadar iyi olur.

Bunlar tamamlandıktan sonra dekor olarak kaya ve odun parçaları kullanabilirsiniz. Mangrove değil de mopani daha uygun oluyor. Suyun PH'ını düşürmüyor (ya da daha az etki ediyor, kesin bir şey söyleyemiyorum ama mangrove kadar ters etki yapmadığı kesin).

Bu temel tasarımları yaptınız diyelim. Sonra bitkilerinizi dikersiniz. Aydınlatmayı nasıl yaparsanız ona göre bitki seçiminde bulunuruz ama hangi bitkileri seçerseniz seçin ilk olarak size Tilki Kuyruğunu önereceğim. Akvaryumun düzeni sağlanana kadar o dalgalı su şartlarında gelişip akvaryumu dolduracak en kolay bitkidir. Daha sonra zaten ister çıkarırsınız, ister kalır ama ilk başta Tilki Kuyruğunu mutlaka öneriyorum.
Ekstra olarak Anubias, Java Fern ve Yosun türleri (moss'lar) da ilk başta kullanabileceğiniz bitkilerdir.

Şunu unutmayın ki asla bitkili akvaryumdaki tasarımlara doyamayacaksınız. 10 sene de geçse, akvaryumdaki tasarımı 50  kere değiştirseniz de her zaman "şöyle yapsam daha güzel olur, bir de şunu deneyelim" diyeceksiniz. Güzelleştirmekle bitmeyecek. Tecrübelendikçe daha güzel şeyler yapacaksınız.

Ekipmanlar ve malzemeler hazır. Suyu doldurdunuz, bitkilerinizi diktiniz.
Akvaryumunuza ilave olarak akvaryumunda hastalık ve parazit olmayan ve Canlı Doğuran besleyen birinin akvaryumundan alacağınız suyu ekleyebilirseniz sizi bir adım öne taşıyacaktır. Yine ilave olarak böyle büyük bir tankta biyolojik döngüyü oturtmak uzun süreceği için mutlaka bakteri kültürü kullanmanızı tavsiye ederim.
Bu zamandan sonra devamlı olarak akvaryuma balık varmış gibi yem atın, azar azar. Bu yemler çürüsün, bakterileri beslesin. Süreç boyunca akvaryumunuzda su bir bulanıp bir açılacak, bir sislenecek, bir sararacak... Bunlar normal süreçler. Filtreyi temizlemeyin bu sürede.
Hatta bir püf nokta; filtrenin içine ilk başta çok ince kıyılıp ezilmiş marul gibi yeşilliklerden eklerseniz bakterilerin hızla üzerinde üreyeceği ve besleneceği ortamı sağlarsınız. Zararı olmayacaktır.

Bir not: "bakteri kültürü ekledim, yok efendim suyu 3 gün dinlendirdim, akvaryumu 5 gün boi çalıştırdım, artık akvaryumum hazır" diyenlere bakmayın. 50 litrelik bir akvaryumun bile suyunun %100 oturmuş olması en az 3 ay sürer. Büyük tanklarda süreç uzar ama tabi siz bu kadar beklemeyeceksiniz. Balık eklemek için gerekli olan süreci size kendi akvaryumunuz söyleyecek.

Suyun ilk sislenmeleri atlatıldıktan sonra yavru olmamak şartıyla Corydoras ve Vatoz türleri ekleyebilirsiniz. Bu türler sudaki dalgalanmalara karşı çok dirençli olup, suyun daha hızlı hazır olması için size yardımcı olacaktır. Bu türleri beslemeye başlarsınız. Suyunuz hafiften sararacaktır. Bunu bir bardağa koyduğunuz suda daha net olarak görebilirsiniz. Kötü kokmayan ama çok dikkatli bakıldığında kendine has hafif bir kokusu olan, sarı fakat berrak bir suyunuz varsa artık Canlı Doğuranlar yavaş yavaş eklenebilir.

Tür seçiminde;
Canlı Doğuranların hepsini bir arada rahat rahat yetiştirirsiniz. Yine de önermediğim bir iki şey var.

Akvaryumunuzun esas sahipleri Kılıçkuyruk ve Velifera'lar olacaktır. 400 Litrede kendi akvaryumunuzda doğup büyüyen Kılıçkuyruk ve Velifera'lar iyi bakıldığında 10 cm'i rahat rahat geçerler. Uzun ömürlü olurlar. Yani baktığınızda malawi cikleti gibi görünen tosuncuk balıklarınızı kendiniz üreteceksiniz. Özel ırk olmasına bile gerek yok. 400 Litrede bakılmış 2 yaşında Kılıçkuyruklar gördüm ben, sıradan akvaryumcudan alınmış sıradan kılıçkuyruklar 400 litrede kuyruk hariç 13-15 cm civarında boydalaydı. Aynı şekilde Velifera'lar da büyük boylara ulaşıyor. Araştırırsanız istediğiniz çeşitleri akvaryumda huzur içinde besleyebilirsiniz.

Kılıçkuyruk ve Velifera'lardan 1 sağlıklı, güçlü, alfa erkek seçip yanına 4-5 güzel ve farklı renklerde-çeşitlerde dişiler koyarsınız.

Yanına Plati ve İthal Lepistes koymanızı öneriyorum. Moli koymayın, Velifera'larla kırılmasınlar. Lepistes'lerde de yabancılar kaliteli ırkları yetiştiriyorlar. Yerlilerde bu yok. Bizimkilerde ne renk var, ne kuyruk var, yabani form gibi... İthallerle başlarsınız, zaten ilk balıklar uzun ömürlü olmayacak, kaçarı yok bunun da onlardan aldığınız yavrular gayet güzel soy verecekler.

Ne oldu şimdi:
Kılıçkuyruk
Velifera
Plati
Lepistes
Corydoras ve Vatoz

Tavsiye edeceğim konular:
Velifera - Canlı Doğuranların Kralı
Kılıçkuyruk Çeşitliliği - Xiphophorus Helleri
Plati Çeşitliliği
Mollienesia
Canlı Doğuran Akvaryumu Için Balık Seçenekleri
Yavruların Yenmesini Engellemek
Jumbo Boy Damızlık Lepistes Üretimi
En Ucuz Canlı Yem; Tavuk Ciğeri
Lepisteslerde Büyüme Aşamaları


Beğenenler: [T]173283,06volkan34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sonbahar78Çevrim Dışı

Kayıt: 15/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 163
sonbahar78Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2015 15:19
Teşekkür ederim Umut bey... Önerilerinizi dikkate alacağım. Türlerle ilgili bir kaç sorum olacak yine... :-)

*** Vatozların hangisi olabilir? L144, cüce vatoz fark eder mi? L144 vatozlar görünüş olarak sanki daha hoş geliyor gözüme...

*** Yine aynı şekilde corydoras dediğiniz çöpçü oluyor sanırım. Bunlar da farklı farklı sanırım. Bronz, komando vs. 

Son olarak da şimdiye kadar akvaryumcudan hiç  balık almadım. Çocukluk zamanlarımdaki balıklar hariç. Hep forumdan alıyordum. Bu türleri ise forumda fazla satan yok. Akvaryumcular erkek dişi istediğimiz şeklide veriyor mu acaba? 

Ayrıca salyangoza falan gerek var mı? Genelde bitkili akvaryumlarda hep görüyorum...
sonbahar782015-02-02 16:35:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2015 16:34
Rica ederim.
Vatozlar fark etmez, yalnız kırılmasın derseniz cüce vatoz ile L144'ü bir araya koymazsınız. Gerisi size kalmış.
Evet, Corydoras'lar Çöpçüler. İstediğiniz her türü koyabilirsiniz. Sıkıntı olmaz. Ama bir türden en az 6-8 tane koyun ki stres yapmasınlar.

Akvaryumcudan istediğiniz gibi balık seçebilirsiniz. Ben sürekli aynı yerden alışveriş yaparım, akvaryumcuya da bırakmam seçimi. Kendim seçer yakalar götürürüm :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NeferÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]11797,1[/B]
Kayıt: 02/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 3824
NeferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2015 16:38
Ne hikmettir akvaryumculardan aldığım tüm vatoz ve çöpculer hep dişi çıktı. En iyisi kendiniz seçin. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sonbahar78Çevrim Dışı

Kayıt: 15/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 163
sonbahar78Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2015 22:23
Arkadaşlar acaba salyangoz almam gerekir mi? Genelde akvaryum tanıtımlarında gördüğüm salyangozlar, nerite, elma ve katil... Daha sık alınan nerite ve elma salyangoz sanırım. Katil salyangozda amaç biraz daha farklı sanırım. Acaba bunların hangisinden kaçar tane almak gerekir? Ayrıca katil salyangozun diğerlerine zararı olur mu? sonbahar782015-02-17 10:31:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NeferÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]11797,1[/B]
Kayıt: 02/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 3824
NeferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2015 22:38
Genelde Adi Salyangoz gibi işgalci salyangozlara çözüm olması için Katil Salyangoz alınır. Malum yosun konusunda en ufak bir faydaları olmuyor. Eğer tankınızda etçil olarak beslenme imkanı olmayacaksa Katil Salyangoz almayın derim. Bende canlı doğurgan baktığım için katilleri beslemekte zorlanıyorum. Akvaryumcudan para ile adi salyangoz almak durumunda kalıyorum.

Katil Salyangozlar Elma ve Nerite Salyangozlarına zarar vermezler. Yalnız ölen, ölmek üzere veya ciddi hasta olanlar için bu durum geçerli değildir. 

Nerite Salyangozu yanında Amano Karides, SAE, Otocinclus ve Cüce Vatoz
türlerini de düşünebilirsiniz. Sayılarını 5 'den aşağı tutmamanız kafidir. Ne kadar üstüne çıkacağınız  ayırdığınız bütçe ile alakalı bir durum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sonbahar78Çevrim Dışı

Kayıt: 15/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 163
sonbahar78Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2015 10:36
[QUOTE=Nefer]Genelde Adi Salyangoz gibi işgalci salyangozlara çözüm olması için Katil Salyangoz alınır. Malum yosun konusunda en ufak bir faydaları olmuyor. Eğer tankınızda etçil olarak beslenme imkanı olmayacaksa Katil Salyangoz almayın derim. Bende canlı doğurgan baktığım için katilleri beslemekte zorlanıyorum. Akvaryumcudan para ile adi salyangoz almak durumunda kalıyorum.

Katil Salyangozlar Elma ve Nerite Salyangozlarına zarar vermezler. Yalnız ölen, ölmek üzere veya ciddi hasta olanlar için bu durum geçerli değildir. 

Nerite Salyangozu yanında Amano Karides, SAE, Otocinclus ve Cüce Vatoz
türlerini de düşünebilirsiniz. Sayılarını 5 'den aşağı tutmamanız kafidir. Ne kadar üstüne çıkacağınız  ayırdığınız bütçe ile alakalı bir durum.

[/QUOTE]

Cüce vatoz aldım. Çöpçü de alacağım. Camdaki yosunlar için falan hep salyangoz denilmiş. Almak gerekli mi merak ettim. Ayrıca karides de mi almak lazım sizce? Ayrıca 2 şer veya 3 er adet salyangoz az mı olur?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NeferÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]11797,1[/B]
Kayıt: 02/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 3824
NeferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2015 11:34
Telefondan yazdığım için atlak atlak yazıyorum kusura bakmayın.

Şimdi yoğun bir bitki olmayacaksa yüksek bir aydınlatma sisteminizde olmayacaktır. Ciddi bir yosun sorunu oluşmaz doğal olarak. Sadece Cüce Vatoz, Nerite alarak yosun ile, akvaryum temizliği ve düzeni içinde Çöpçü almanız işinize gelir.

Nerite Salyangozu  camlarda ki yosunları temizlemekte oldukça yeterlidir. Miktarı için ben şöyle örnek vereyim ben 90 litrelik akvaryumda 2 adet Nerite ile camların tertemiz olduğunu gördüm. Sizin akvaryum hacminiz içinde 5 adet dedim ancak bunlar ucu açık yorumlar. Siz düşündüğünüz miktarda alın. Duruma göre sayıyı arttırabilirsiniz.

Akvaryum temizliği içinde kendimden örnek vereyim yine; 30 adet Karides alıp, çöpçüleri ve vatozları çıkarttım ancak amonyak artışı beklediğimden fazla oldu. Çöpçü ve Vatoz'ları tekrar akvaryuma ekleyerek durumu çözdüm. Sonuç olarak çöpçü balığı su düzeni için şart diyebiliriz.

Amano Karides ise yosun ile mücadelede oldukça etkili bir canlı. Ben çeşitlilik olmasını istediğim için Karides ekledim. Türleri araştırabilirsiniz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir