Adam edilecek akvaryum - Yadigar


pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2014 12:48
Fotoğraf: 


Boyut (cm): 70*25*35 (e*b*y)
Kapasite (litre): 61lt
Canlılar: Karar verilecek

Malzemeler: Haqos Expro-500 )malzeme olarak ilave JBL Micromec, JBL TorvAktiv, gözenekli seramik halka, biyolojik sünger var türe göre karar vereceğim), 100w ısıtıcı alınacak ve ışıklandırmayı kendi imkanlarımla hazırlayacağım

Akvaryum Bakımı: Ozmos su kullanmayı düşünüyorum, %20 artezyen ekleyebilirim ya da katkı olarak GH+ (herhangi bir marka) kullanabilirim. Haftalık %30 su değişimi yapılacak.

Kullanılan Yemler: Türe göre karar verilecek ancak NLS Thera A+ Surface feeder ve bir iki çeşit yem elimde mevcut.

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Bakteri kültürü olarak elimde olan Sera Nitrivec kullanabilirim ayrıca sıvı gübreler kullanacağım

Evet arkadaşlar. Fotoğrafı olan akvaryum kayın pederimin deposunda uzun bir süredir duruyordu. Alıp adam etmeye karar verdim çünkü işyerimde karşımdaki duvarda boş duran yere 70cm eninde bir akvaryum kurmak istiyordum. Zamanında lepistes ve bitki beslemiş bu akvaryumda. Sehpası ile birlikte iş yerine getirdim, şimdilik tabandaki midye kırığı olduğunu düşündüğüm kumu kaldırdım kenara koydum. Tuhaf bir şekilde deli gibi de bitki olduğunu söyledi ya bizim şimdi doğru bildiklerimiz yanlış ve abartı ya da bu kumda özel bir şey var. Bitkilerin türlerini hatırlamıyor kayın peder ama su arıtma için kullanılan kum dedi sadece. Ben baktığımda midye kırığına benzettim. Kireç çözücüye attığımda fıldır fıldır göbek attı parçalar. Sizde fikrinizi söylerseniz sevinirim.

Şu anda masamda 42lt'lik bir karides akvaryumum var. Karbon rili besliyorum. Bu akvaryuma ya evde 20lt içinde sürekli yavrulayan Endler'leri (2d3e ve bir sürü yavru) getireceğim ya da büyük akvaryumumdaki neon, zebra danio ve bir çift melek ile beraber yaşayan electric blue ramirezi çiftini. Bir ihtimal olarak farklı tür de alabilirim. Hacim istediğimden biraz küçük olduğu için kararsızım.

Low tech bitkili bir tank düşünüyorum ancak taban konusunda karar veremedim. Yüksek bir bütçe ayırmayı düşünmüyorum. Buna göre tavsiye verebilirseniz sevinirim.

Ayrıca aydınlatma için aluminyum profilden kapağı var ancak durumu vahim, dolayısı ile ya tanıdık aluminyum doğramacıya yenisini yaptıracağım ve 2 adet T8 floresan kullanacağım ya da 6500k ışık veren LED barlardan alıp buhar camı ile kullanacağım. Aydınlatma konusunda da önerilere açığım.

Elimden geldiğince sık aralıklarla güncelleme yaparak resimleri de sizlerle paylaşmaya çalışacağım.


--------------------

Gün içinde kısa bir çaba ile Porçöz kullanarak hemen hemen tüm kireç kalıntılarından kurtuldum, yangın hortumu ile su verince temizlemesi çok kolay oldu . Fakat bu arada fark ettim ki zamanında camda biriken kireçleri temizlemek için Müslüm baba fanatikleri kadar jilet yemiş akvaryum  ancak çok yüzeysel çizikler olduğu için kafama takmadım. Şu anda sızdırma kontrolü için çeşme suyu ile dolu, PH 7,8 iletkenlik 365ms. Beklediğimden düzgün bir su çıktı ki hortum içinde kalan yosunlu parçalar bile geldi.

Arka tarafa düz siyah ya da koyu mavi bir fon düşünüyorum. Akşam akvaryumcuya uğrayarak kum, fon ve ısıtıcı almayı düşünüyorum. Fikirlerinize açığım.

Kapak konusunu henüz çözemedim ama led bar alternatifi kafama en yatan fikir şu anda. Duvara ya da sehpanın bir yerlerine menteşeli ayak monte ederek akvaryumun üzerine gelecek şekilde ayarlamak en mantıklısı gibi.

Şimdiki hali aşağıda görebilirsiniz. 
pekozgur2014-11-26 17:09:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Street ParrotÇevrim Dışı

Yönetici
[C]3,1,12491[/C] [C]2,2,12491[/C] [B]1414,3[/B]
Kayıt: 05/07/2006
İl: Adana
Mesaj: 4508
Street ParrotÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2014 22:17
Midye kırığında bende bol bol limon, amazon ve gül yetiştirmiştim. Akvaryum güzel olur. Ben canlı doğuranlar yerine rengarenk mavigöz rainbowlardan tavsiye ederim.
Arka fon olarak, derinlik katan birşeyler bulmaya çalışın.
omardaing2014-11-27 22:17:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2014 09:01
Ömer bey, yorumunuz için teşekkür ederim. Uzun süre yorum gelmeyince forumdaki kurulumları ve tanıtımları inceleyerek taban için 1kg kadar (yaklaşık 1lt ediyor) JBL Aquabasis Plus ve 10kg kadar da Aqua Deco siyah quartz ince taneli kum aldım. Ürünler fazla pahalı olmadığı için çok salınım yapan midye kırığını kullanmak istemedim. Aslında boyut olarak çok güzel bir kum arada ufak taşlar da koymuş kayıneder. Şimdilik kenarda duruyor, tartmadım ama tahminim 15kg kadar var. Belki ufak bir salyangoz akvaryumu kurarsam kullanırım diyorum.

Fon olarak düz ve koyu renkleri sevdiğim için bir tarafı düz siyah diğer tarafı koyu maviden siyaha geçişli bir fon aldım. İlk düşüncem mavi tarafı yukarıda kalacak şekilde geçişli olan tarafı kullanmak. 

Dün filtrem geldi. Gayet güzel ve başarılı bir ürün. İçinden çıkan seramik halkalar sinterlenmiş cam ve biyolojik arıtmaya da destek olacak yapıda ancak ben eşit suyun dağılımını sağlayacak şekilde kullanmak istiyorum. Sıralamayı suyun giriş yönünden başlayarak aşağıdaki gibi yapmayı düşünüyorum.
Seramik halka
Biyolojik sünger+elyaf
JBL Micromec
JBL micromec

Az da olsa JBL Torf koymamın faydası olur mu?

Bugün fonu takmayı, taban kumunu yıkayıp koymayı ve yetişirse sehpasının paslanan yerlerini fırçalayıp boyamayı düşünüyorum. Fotoğrafları paylaşmaya çalışacağım.

Bu arada akvaryumun 20 yıldan eski olduğunu öğrendim eşimden. Yarın kayın pedere tam yaşını sorup öğreneceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rizasirmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 1030
rizasirmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2014 09:06
Merhaba Özgür Bey,

Bence midye kırığının bir kısmını ayırın. Onunla zemine bir patika yol çizebilirsiniz. Ayrıca zemin de ayrı bir dekor alanıdır. Değerlendirmiş olursunuz ve hagenin koyu rengine ters bir kontrast yaratıp yukarıdan gelen ışığı akvaryum içerisinde yansıtır. Hoş durur bence.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2014 10:02
Fikir güzel aslında ama türe karar vermediğim için ve midye kırığının salınımından çekindiğim için midye kırığını bu akvaryuma sokmayı düşünmüyorum. Cüce amerikan ve tetra türleri de koyabilirim bu akvaryuma. Şimdilik az miktarda karides (karbon rililerin arasından rengini beğenmediğim 7-8 tane) ve Endler girecek ama sürekli Endler kalmayacak. Nüfus patlamasından çekiniyorum açıkçası 2d3e ile 2 aydan biraz uzun sürede 40tan fazla yavru gelince ürktüm  Hatta anaçları akvaryumcuya verip sadece yavruları buraya koymayı bile düşünüyorum. 

Dişiler halsiz kaldı zaten renksiz bir tanesi iyice büyümüş olmasına rağmen aldıktan 1 hafta sonra önce karnındaki beneği gösterdi sonra tamamen renklenerek çok güzel bir erkek oldu. Gonopodu görememiş olmanın azizliği ile bu kadar aktif erkekleri olan bir türün 2 dişisine 3 erkek fazla geldi.


Bugün biraz ilerleme oldu. Fon yapıştırdım, alta 1kg Aquabasis üste 10kg quartz kum koydum, profil ile akvaryum arasına strafor koydum. Straforun etrafına alüminyum folyo bant yapıştırdım. Hoş oldu. Sehpayı bir abiden rica ettim ve beyaza boyadık. Bu çok iyi bir tercih olmadı sanırım ileride siyah ya da koyu griye boyayabilirim.

Filtre içinden karbonu çıkardım sırasıyla, seramik halka, biyolojik sünger, elyaf, micromec+artan seramik halkalar ve en alta da micromec koydum. JBL torf kullanmadım, ileride suyu yumuşatma ihtiyacı hissedersem ucuz bir şelale filtre ile eklemeyi düşünebilirim. Bu arada Haqos Expro-500 beklediğimden çok daha güzel bir filtre çıktı. Tek sıkıntısı sepetleri birbirinden ayırmak biraz zor oluyor, onun dışında malzeme kalitesi olarak kesinlikle kötü değil. Muhtemelen yorumlarda okuduğum kulakçıkların kırılma sebebi de bu sepetleri iyi geçirmeyip kapağı oturtmaya zorlamaktan kaynaklı.

Isıtıcıyı da monte ettim ve suyu doldurdum. Yaklaşık 50-55lt su aldı. 2 kapak (10ml) Sera Nitrivec ekledim. Su olarak fabrikanın ozmos ile filtre edilmiş içme suyunu kullandım, normalde 6,6 ph 60ms iletkenliği var. Ama kumu artezyen ile yıkadığım için iletkenlik ve ph biraz yükseldi şu anda 7,0'a 90ms.

Şimdi tek yapılacak işlem aydınlatmayı halletmek ve bitkileri edinmek kaldı. Armatür ya da DIY bir şeyler yapacağım ki şık olması elzem nokta. Belki ilave olarak bir iki kök ve kaya da düşünebilirim. Kolay bulabileceğim çok da zahmetli olmayan bitki türleri ile ilgili bilgi verebilirseniz sevinirim. Kabaca bir kaç tür var aklımda aslında ama çok fazla ihtiyacı olmayan bir şeyler sanırım iş yerinde daha uygun olur.

Şimdilik karbon dioksit girmeyi düşünmüyorum ama ileride mayalı ya da sitrik asit-karbonatlı yapabilirim. 

Aşağıda da ilerleme ile ilgili resimleri görebilirsiniz.

İki kusur var şimdilik, birisi alttan 13-15cm civarında ince bir kireç izi kalmış temizleyemediğim ve fonda ufak bir kat izi varmış sağ arkada o araya hava almış. Bunun dışında çok rahatsız eden bir şey yok. Onları da çok kafama takmıyorum şimdilik. Belki önümüzdeki hafta bitki ekimi öncesi suyu o çizgiye kadar boşaltıp porçöz ile silebilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Street ParrotÇevrim Dışı

Yönetici
[C]3,1,12491[/C] [C]2,2,12491[/C] [B]1414,3[/B]
Kayıt: 05/07/2006
İl: Adana
Mesaj: 4508
Street ParrotÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2014 17:29
Son hali çok iyi görünüyor fonda güzel. 
Besleyeceğiniz türlere tam olarak karar verirseniz canlılar içinde uygun dizaynı da ona göre yaparız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2014 17:52
Tür ilk olarak evimdeki Endler'leri küçük hacimden kurtarmak olarak başlayacak. 5 anaç 40 civarı yavru 15-20 litrelik bir akvaryumda işkence çekiyorlar şu anda. Ayrıca karides akvaryumumdaki karbon rililerden renklenmemiş olanları da buraya koymayı düşünüyorum başlangıç olarak. Daha sonra bunları satıp/sahiplendireceğim. Başlangıç için döngünün oturmasına yardımcı olacaklar. 

Aslında kafam çok karışık. Su değerleri çok rahatsız edici yükselmezse kristal karides de düşünüyorum, cüce amerikan da...  Gerçi iş arkadaşlarım balık diyorlar ama diyorum ya çok fena kararsız bir adamım ama sıradan bir şeyler olmasın mümkünse özel bir şeyler olsun istiyorum.

Bu sebeple her türlü öneriye açığım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2014 08:32
Sabah sabah ölçüm yaptığımda canımı sıkan bir şey ile karşılaştım iletkenlikte çok fazla bir yükselme yok 162ms olmuş ancak ph 8,1 çıktı. İletkenliğin yükselmesini anlayabiliyorum sonuçta ısıtıcı takılıydı, buharlaşma var. Ama ph 7,0'dan 8,1'e neden yükselir? Bilgi öneri verebilirseniz sevinirim. Su olarak reçineli arıtma sistemi suyu kullanıyorum.

İkinci konu ise hava kabarcığı bırakmadan taktığım arka fonun her tarafında hava kabarcıkları oluşmuş. Camsil kullanmıştım takarken ve üzerinden de kredi kartı ile geçmiştim. Bir yerdeki kat izi dışında sıkıntı yoktu. Alternatif yapıştırma yöntemi ne olabilir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgakvaryumÇevrim Dışı

Kayıt: 11/10/2014
İl: Kocaeli
Mesaj: 137
tlgakvaryumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2014 08:39
Uzun süre beklemiş akvaryumlarda genelde silikon yenilemesi yapılır diye biliyorum ama litre küçük. sorun olmaz heralde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2014 08:48
Hocam deneme yaptım iki gün kadar su dolu bekledi sorun olmadı, sonra doldurdum, şimdiye kadar beş gün oldu. Bundan sonra da sorun olmayacağını umuyorum. Şu ph yükselmesi kafamı yoruyor. Karides akvaryumunda da durum böyle. Nerede sorun var deli olacağım. Hatta onda 8,8 olmuş ph. Delirecem...pekozgur2014-12-01 08:52:56

Bu arada cihazda arıza var mıdır diyerek eklediğim suyu tekrar ölçtüm 6,8 ph çıktı. Bugün bu işle uğraşacağız anlaşılan.


Bu arada JBL 6in1 test ile bakmayı akıl ettim. Bu teste göre de pH 6,4 çıkıyor. GH ve KH da oldukça düşük. 

PH'ı 8,8 ölçtüğüm akvaryumun ki ise 7,2-7,6 arası bir değere denk geliyor. Eklediğim su ise 6,4 çıkıyor ki test çubuklarında daha düşük ölçüm zaten yok. 

Muhtemelen PH ölçüm cihazının kalibrasyonu bozuk. Saf su alarak kalibrasyonu yapmak farz oldu. Kça haftadır evdeki suyun ph'ı çok yüksek diye kafayı yiyordum muhtemelen onu da çözmüş olacağım.

Fon ile ilgili fikirlerinizi bekliyorum. Acaba çok bastırmadan sadece kabarcıkları temizleyerek mi yapmak gerekiyordu. Ben su zerresi bile bırakmamıştım. Bu arada havayı kenarlardan almamış direkt olarak orta yerde bile kabacık var.

+1: [T]183043,Ridvanb[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FatihYildizÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,156083[/C]
Kayıt: 04/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 437
FatihYildizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2014 13:41
Özgür Bey kurulumunuz hayırlı olsun. Ben fonu yapıştırmak için koyu kıvamlı şerbet yapmıştım. Şöyle ki bir su bardağı suyu bir cezveye koydum cezveyide ocağa tabi.. Sonra kaşık kaşık kıvam oluşturacak şekilde şeker ilave ettim. Şeker eriyene kadar ocakta kaldı. Kıvamı yoğun bal kıvamından biraz daha seyrek bir kıvam oluştu. Soğumasını bekleyip bir fırça yardımı ile fona sürdüm yapıştırıcı gibi. sonra fonu cama yerleştirip kredi kartı ile havaları aldım. Kıvam ne kadar yoğun olursa fonun kalkması güçleşiyor ve bir kaç dakika sonra cama tamamiyle yapışmış oluyor. Hava kabarcığıda oluşmamış oluyor. FatihYildiz2014-12-01 13:42:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2014 13:53
Güzel bir fikirmiş deneyeceğim. Teşekkürler Fatih bey.

Bugünkü ölçümler ph 8,3 iletkenlik 176ms.

İletkenlik muhtemelen aşılama yaptığım 400ms'lik 2 litre sudan dolayı biraz yükseldi ama Ph hala yükseliyor durduramıyoruz efendim. Kalibrasyon için saf su alamadım, şirketin banka işlerini yapan arkadaştan rica ettim alıp getirecek. JBL testte ph hanesi hala sarı yani 6,4'ü gösteriyor. Diğer değerlerde çok oynama yok sadece NO3 biraz yükselmiş gibi 10'dan 25'e çıkmış ancak bu çubuklarda KH, NO2, NO3 için düzgün değer okumak oldukça zor.

Elimdeki kayaları bir gözden geçirdim. 3 tane soldakinden -ismini bilmiyorum- 5 tane sağdakinden -kırmızı spagetti taşı- mevcut. İki küçük kırmızı spagetti ile akvaryumun sağ tarafına ufak bir tepecik, diğer 3 taş ile de sol tarafa hem filtre borusuna kamuflaj hem de ufak bir şekil yapmayı düşünüyorum. Aslında kırmızı taşları kullanmak konusunda kararsızım, çok kontrast duracak gibi. Fikirlerinize açığım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FatihYildizÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,156083[/C]
Kayıt: 04/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 437
FatihYildizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2014 01:33
Taş kullanırken aynı tonda olması derinlik açısında daha avantajlı olacaktır. Elinizde mi vardı yoksa aldınız mı bilmiyorum ama keşke fosil kaya alabilseydiniz çok güzel olurdu.
Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2014 10:37
Bunlar elimde vardı. Daha doğrusu kırmızı spagetti taşını karides akvaryumu için almıştım, kullanmadım. Zeminde lav kırığı olduğu için renk bütünlüğü sağlıyordu ama dediğim gibi imkan olmadı elimde kaldı.

Bu arada kablo kanalı ile bir armatür yapıyorum. Fikir konusunda çok kısır kaldı burası. Paylaşmak konusunda kararsızım.


İletkenlik 188ms olmuş. Normal bir yükselme diye düşünüyorum. Buharlaşma var çünkü. İletkenliğin sabit kalması sevindirici benim için.

Arka fon yapıştırmaktan vazgeçtim. Yine hava aldı, arkası düz beyaz duvar olduğu için çok rahatsız edici olmadı. Haqosun askıdaki hali biraz rahatsız ediyor.

Yüzeyde oluşan biyolojik filmi/yağı dağıtmak için dış filtrenin hava verme borusunu ekledim. Beklediğimden çok daha kısa sürede temizlendi. Bu aparatın ucuna havayı tam kesebilen bir vana koyarak sürekli tutmayı düşünüyorum.

Bu arada delikli spagetti taşını Fatih beyin de tavsiyesi ile kullanmama kararı almıştım. Yine de test yaptım salınım yapıyormuş, hem de çok fena, porçöz testinden geçemedi. 

Aydınlatmayı bitirdim. 2*24w T5 kullandım. Birisi Aquastar diğer Grolux. Sadece üzerini dekoratif yapışkan film ile kaplamak kaldı. Yapabilirsem yanlarına da strafor ya da plastik kapak yapacağım. Akvaryuma dönük tarafına da pleksi buhar camı yaptım balast vs tamamını çift taraflı bant ile tutturdum. Düşme ya da zamanla bırakma gibi bir durum olursa akvaryum tehlikede olmayacak böylece.

Bugün suyu %70 değiştirip önümüzdeki hafta başına kadar tankı boş çalıştırmayı düşünüyorum. Pazartesi %50 su değişimi yapıp bitkileri ekleyeceğim.

Tür konusunda bir fikir daha girdi aklıma. Evdeki melekler dün yumurtladılar. Eve bir şey almak için uğradığımda cüce anubias yaprağını temizlediklerini gördüm, ardından dikkatli bakınca yumurtaları hüplettiklerini fark ettim. Erkeğin yumurtaların üstünden geçmesine fırsat kalmadan yendi maalesef yumurtalar, zaten ilk yumurtlama deneyimleri olduğu için çok anormal karşılamadım. Bu iki meleği bu akvaryuma koymayı düşünmeye başladım. Böylece kararsızlığım kat be kat artmış oldu 


Son durum aşağıdaki gibi oldu. Tek yapılacak iş taşları yerleştirmek ve ışıklandırmaya kapak ayarlamak kaldı. Pazartesi bitkileri halledeceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir