Akvaryum Suyunda Tuz Kullanılmalı Mı ?


nilayilkayÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2015
İl: Tekirdag
Mesaj: 289
nilayilkayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2015 21:11
Akvaryumumda bakteri oluşumu için yapmam gereken ne olabilir yada oluştuysa nasıl anlarım yardımcı olurmusunuz lütfen ?
Ve tuz konulmalı mı ben düzenli kullanıyorum bna düzenli kullanmam gerektiği söylendi her su değişiminde de yeteri kadar eriterek takviye ediyorum bi zararı varmıdır varsa neler [:?] ne yapmam gerek yardımcı olursanız minettar kalırım :)
Burda her soruma yanıt bulabiliyorum ayrıca çok iyi bir site [:iyi:] buyüzdende bütün takıldığım yerleri soruyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NevsehirliÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 18
NevsehirliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2015 21:16
Sudaki Bulanıklık ve Bakteri İlişkisi

Yeni kurulmuş bir akvaryumda zaman zaman suyun içinde beyaz tortular ve sis görülebilir. Bunun başlıca sebebi, suda yeni yeni üreyip çoğalan bakteri kültürünün tutunmadan serbest şekilde yüzmesidir. Bu bulanıklık geçicidir ve filtre çalışmaya devam ettikçe kendi kendine sis ortadan kalkacaktır. Bazen çokaşırı olabilir. Böyle durumda az miktarda su değişimi yapmakta sakınca yoktur. Ya da çökelti gibi dibe indiğinde kumu karıştırmadan üzerinden toplanabilir. Balıklara zararlı değildir. Bu zamanda en çok yapılan yanlışlar:
* Suyu yüklü miktarda değiştirmek
* Kirlenmediği hâlde filtre temizlemek
* Dip çekimi yaparken kumu derinden havalandırmak
* Akvaryumda ilaç kullanmak

- Yüksek oranda su değişimi yaptığınızda bakteri kültürü de atılan suyla birlikte yok olacaktır.
- Filtrenin içinde aşırı kirlilik-debide düşme yoksa mümkünse en az 1 ay filtre temizliği yapılmamalıdır. Bakterilerin ilk tutunduğu yer filtredir. Temizlendiğinde bakteriler ölür.
- Bakterilerin ikinci evi kum içidir. Burada balık pislikleri ve diğer çökeltiler birikir ve bakteriler de buraya yerleşir. Derin dip çekimi yapmak bakterileri uzaklaştırır.
- Akvaryumda ilaç kullanıldığında bakteriler hızlı bir şekilde toptan yok olur. Zamanla yeniden oluşmaya başlasa da bazı ilaçlar çökelti olarak kalır ve kalıcı olarak akvaryum dengesine zarar verir (mikrofish, Sera Baktopur/Mycopur gibi). Bu ilaçlar kum içine ve kullanıldıysa filtre içine sabun gibi yapışır ve siz fark etmeseniz bile çok uzun zaman orada kalarak yeni bakteri kültürünün yaşamasına engel olur.

Hastalıklar ve Bakteri Kültürü ilişkisi

Öncelikle bakteri kültürünün akvaryum denge ve düzenini sağlayan canlılar olduğunu hatırlatarak başlıyorum. Akvaryumda denge yoksa çok anî Azot değişimleri olabilmektedir. Yani amonyak zehirinin çok hızlı bir şekilde balıklara zarar verebileceğini unutmamak gerekir. Böyle bir ortamda siz fark etmeseniz bile zehir balığı direkt öldürmese de ona yavaş yavaş zarar verir ve bağışıklık sistemini çökertir. Zaten yeni kurulan akvaryumlarda sık sık görülen ani ve toplu ölümlerin ilk iki sebebinden biri de dengesi oturmamış bir akvaryumda çok hızlı değişen su şartlarından dolayı balıkların hastalıklara karşı direncinin kırılmasıdır (bir diğer önemli sebep ise strestir). Aslında hastalık etmeni olan bakteri ve mantarlar devamlı olarak akvaryum suyunda bulunur. Bu hastalık etmenlerine karşı balıklar devamlı olarak tehdit altında olsalar da bağışıklık sistemleri sayesinde bünyelerine zarar vermeye kalkan bakteri ve mantarlar çok geçmeden yok edilir ve balık hayatına sıkıntısız devam eder. Su dengesinin oturmaması sebebiyle şartlardaki olumsuz değişiklikler balığın bağışıklık sistemini çökerterek hastalığa karşı daha hasaslaştırır. Bir balığa yerleşip üremeye başlayarak hastalık oluşturan bu bakteri ve mantarlar orada iyice çoğalır ve güçlenir, bu kez daha sağlıklı olan balıkları bile tehdit edebilecek kadar gelişirler. Daha sonra yeni akvaryum kuran hobici arkadaşlar yeni konu açar:
"Balıklarım teker teker ölüyor, yardım edin yoksa akvaryumu rafa kaldıracağım"...
Bu yüzden akvaryum dengesi hayatî önem taşır. Akvaryum, doğanın bir küçük taklididir. Devamlı olarak bir doğal döngü ve denge olmalıdır. Bu denge bozulduğu zaman her şey domino taşı gibi devrilmeye başlar. Milyarlarca zincir halkasının birleşmesiyle düzen oluşur ve bir halkanın kopması her şeyi değiştirir. Böylece AKVARYUM; sadece su ve balıktan oluşan bir dekor değil, Allah'ın sanatının bir küçük örneğidir...





NOT : umutgunay isimli arkadaşın 08 Aralık 2012 14:11 tarih ve saatli paylaşımından alıntıdır.



Tuz konusuna gelince abartılmayacak şekilde 2-3 defa temizlik yapıldıktan sonra (veya balıklar kendini kuma sürtmeye başlarsa) az bir miktarda kullanılmasında fayda vardır. En baştada dediğim gibi abartılmazsa yararlıdır. Umarım işinize yaramıştır iyi balıklar..

Beğenenler: [T]180097,nilayilkay[/T][T]178143,scorpinco[/T][T]186965,Koksal7[/T]
Teşekkür Edenler: [T]180097,nilayilkay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nilayilkayÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2015
İl: Tekirdag
Mesaj: 289
nilayilkayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2015 21:30
Çok teşekkür ederim beyefendi :) ama ilk kurulan akvaryumlarda genelde ilk başlarda nitrit nitrat amonyak patlaması oluyomuş yani ilk kurumlarda ilk 10 gün için düzenli ve sık su değişimi yapılması söyleniyo banada mantıklı geldi ama doğrumu bilemiycem akvaryumumda hafif bir koku var toprak kokusumu küfmü ne olduğunu anlamadım yemlerini fazla vermiyorum koku olmasın diye dikkat ediyorum herşeylerine ama bu kokunun nedeni akvaryumun oturmaması olabilir mi ? çok soru soruyorum biliyorum ama merakımı mazur görün iyice kavramak istiyorum sıkıntı yaşamamak ve üzülmemek için hassas biriyim buyüzden zarar görmeleri beni çok üzüyo [:(]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21466
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2015 21:34


Selamlar abartılmadan Tuz kullanımında yarar vardır.Saygılar.

Beğenenler: [T]180097,nilayilkay[/T]
Teşekkür Edenler: [T]180097,nilayilkay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NevsehirliÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 18
NevsehirliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2015 21:43
Öncelikle hepimiz burada birşeyler öğrenmek için varız [:)]


Normalde akvaryum kurulduktan sonra bir süre boş halde(balık yokken) tüm sistem çalıştırılır. bakteri kültürü ve akvaryumun oturması amacıyla. daha sonra dediğiniz gibi %15,%20 lik su değişimleri yaparak düzeni oturtmaya başlamamız gereklidir. Eğer çok sabırsız iseniz bakteri kültürü(su düzenleyici) kullanabilirsiniz.. Ben de böyle yapmadım şuan birçok sorunla karşı karşıya kalıyorum. Eğer balıklarını strese sokmayacak bir başka akvaryumunuz var ise yukarıda dediğim gibi ana tankınızı 0dan kurup düzenin oturmasını beklemenizi tavsiye ederim. 10 15 günlük hatta mümkünse 1 aylık bir beklentiden sonra balıklarınızı ana tankınıza alırsanız hiç sorun olmaz diye düşünüyorum. Tabi akvaryumda hasta balığınız yoksa. (HASTA BALIĞINIZ VARSA ANA TANKTA SAKIN İLAÇLAMA YAPMAYIN KARANTİNAYA ALIP İLAÇLAMA YAPIN. TANK AÇISINDAN DAHA YARARLI OLUR). Koku konusuna gelince eminim ki herkeste vardır o koku. Bende de var :) Filtreleme sisteminiz akvaryuma uygunsa abartılacak kadar koku olmasada bir nevi oluyor. Hiç kokmayan bir akvaryum suyu görmedim [:O] 2 günde bir dip çekim ve akvaryumun boyutuna göre %15 %20 lik bir su değişimi yaparsanız iyi olur. (ayrıca filtrenizi akvaryumunuzdan çektiğiniz akvaryumun kendi suyuyla temizlemenizi tavsiye ederim, bakteriler açısından önemlidir, klorlu suyla sakın yıkamayın.) Son olarak filtreniz yeterli büyüklükte ise 1-2 haftada yıkamayın. İyice kirlendikten sonra yıkayın. Yararlı bakteriler ölürse sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Umarım yardımcı olmuşumdur. İyi balıklar dilerim[:)]

Beğenenler: [T]180097,nilayilkay[/T]
Teşekkür Edenler: [T]180097,nilayilkay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nilayilkayÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2015
İl: Tekirdag
Mesaj: 289
nilayilkayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2015 22:05
Çok teşekkür ederim beyefendi :)
Bende 5 gün boş çalıştırdım sonra 2 balık attım bekledim 2 gün sonra balıklarımı attım düzenli su değişimi yapıyorum hiçbir su düzenleyici kullanmadım bu kez diğer kurulumumda kullanmıştım pek bir yararı olduğu söylenebilir ni bilmem bunun yorumu haddim değil :) filtreye bi süre dokunmayı düşünmüyorum dış filtre iç filtre hava taşı hepsi açık yani sirkülasyon iyi bence yanlz dış filtremem farklı olara en üst sepetine ince aralıklı sünger ekledim daha iyi temizlesin diye şu bastırdın mı el izini alan kalın ince delikli süngerlerden o biraz köpürttü akvaryumumu hala var onuda bi bitiremedim gitti :))
Tekrardan saolun bukadar uzun açıklamada emek demektir çok minnetarım [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2015 22:21
Tuz her tankda kullanilmaz.japon, yunus tanklarimda hic kullanmadim. Biyotoplarda zaten kullanilmiyor.
Bazi hastalik durumlarinda kullanilabilir tabiki fakat turu ne olursa olsun akvaryuma tuz atmak sanildigi kadar faydali degildir.
Mineral acisindan rafine edilmis tuzlarda 8-10 mineral vardir, fakat dogal tuzlarda bu 80 cesit mineral olabilir, bu sekilde bir tuz kullanimi olur ise mineral acisindan faydali olabilir ama yemlerden cogu gerekli besinleri temin edebiliriz.
Yeni tanklarda nitrit, nitrat patlamasi olmaz amonyak patlamasi olur. Azot dongusu olusmadigi icin amonyak-nitrit-nitrat donusumu olmaz bu nedenle amonyak patlamasi yasanir, bunun cozumu de sık ama az miktarda akvaryum oturuncaya kadar su degisimi yapmaktir.

İsin ozu tuz sanildigi kadar faydali bir sey degildir, beyaz benek gibi hastaliklarin ileri derece de olmasi durumunda kullanilabilir.

Bu yaziyi okuyan cogu arkadas karsi cikacaktir muhtemelen ama olan budur.
Duzenli tuz kullanilan bir tank ile kullanilmayan bir tank arasinda fark olmaz.[EDIT]Tunc Berk,2015-11-29 22:23:30[/EDIT]

Beğenenler: [T]180097,nilayilkay[/T][T]162688,Va_sil[/T]
Teşekkür Edenler: [T]180097,nilayilkay[/T]
+1: [T]162688,Va_sil[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nilayilkayÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2015
İl: Tekirdag
Mesaj: 289
nilayilkayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2015 22:32
Öneriniz için çok teşekkür ederim tunç bey :) peki amonyak patlamasını atlattıktan sonra ne yapılmalıdır sizce ? yani tank oturmuş olurmu biyoloji döngüsü ve çok olcak ama hiç balık olmayan bir tankın biyolojik döngüsü otururmu benim bitane daha tankım var onu şimdiden kurmayı düşünüyorum 1 ay kadar filtrede çalışır durumda kalsın oturur mu döngü başarılı olurmu yada nekadar süre beklemeli su bayatlar mı ? çok soru oldu ama cevaplarsanız çok minettar kalırım efendim [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akin KSKÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2015
İl: Izmir
Mesaj: 102
akin KSKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2015 22:36
Tekrar selam Nilay hanim
Dunde size soyledigim gibi arkadaslara bende katiliyorum tuz bence hastalik disinda yararli degildir.Yeni kurulum yapicaginizda akvaryumcularda bulabileceginiz bakteriyi hizlandirmak icin bir cok urun var ancak suanda zaten sanirim butun baliklariniz akvaryumun icinde
Onun icin yeni akvaryumunuzda bence tuz kullanmayi kesin kullanmayin .Ayrica koku ile ilgili butun akvaryumlarda kismen olur normaldir. Ayrica kizinizin yavrulari ne oldu?? Pipo filtre aldiniz mi ??

Beğenenler: [T]180097,nilayilkay[/T]
Teşekkür Edenler: [T]180097,nilayilkay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2015 22:42
Adi ustunde biyolojik dongu yani biyolijik bir yasam olmasi lazim bu dongunun baslamasi ve suyun oturmasi icin. Bakteriler icin amonyak lazim, amonyak icin de balik yasami gereklidir.
Bos calismasi bir haftadan sonra anlamsizlasir.
Tank oturunca balik yukunuz tanka uygun ise ve filtre sisteminiz iyi ise ilk kurulum haricinde kolay kolay olmaz ancak yemlemeyi fazla kacirirsaniz nitrit yada nitrat cogalabilir.
Bunlarin ustesinden gelmenin en iyi yolu en saglam turlerde dahi normal sartlarda %30 oraninda klorsuz ve isisi esit olan su degisimi yapmaktir.

Beğenenler: [T]180097,nilayilkay[/T]
Teşekkür Edenler: [T]180097,nilayilkay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nilayilkayÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2015
İl: Tekirdag
Mesaj: 289
nilayilkayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2015 22:44
Kızım yavrularını ham yapmış :)) önce üzüldüm sonra hakkım yok balığa sinirlenmeye dedim kendi doğdu sıkıntısını çekti ve yedi yavrularım yüzünden uyumadım zaten demiştim uyuyamam diye :) ben kendi öğrenene kadar dokunmayı düşünmüyorum kendi bakmayı öğrencek umarım öğrenir fazla doğal ortamlarıyla oynanırsa balık bakmanında seyretmeninde anlamı olduğunu düşünmüyorum o eziyet çekerken ben göz ziyafeti çekemem buyüzden fazla meraklı bi hobiciyim sağlam bakmak istiyorum yeni başladım 6 ay falan olmuştur :)) ve başlamamdan beri ilk ayımda 4 balığım sizlere ömür sonra ölen balığım olmadı :) fikirlerinizi ipuçlarınızı bekliyorum ve fikirlerinize güveniyorum çok teşekkür ederim akın bey :)

Yani yeni akvaryumum için öneriniz yinede balık mı ekliyim 1 haftadan sonra [:O] pek anlamadım ki tunç bey biraz daha açarsanız :) kimi hobiciler asıl boş tankın biyolojik döngüsünün oturmadan balık atılmaması gerektiğini savunuyor ve insanların boş tanka bakmak istemedikleri için erken balık atmalarının yanlış olduğunu savunuyor tabi ne nekadar doğru bilemicem yine söz sizde :)

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/180097/1_2015-06-18%2002.50.40%20(2).png[/IMG]
Bebeklerimi ilk aldığımda kurduğum akvaryum çok miniktiler şimdi kocamaan oldular Allahım esirgesin onları [:nazar:] [:)] Bi poz veriyolar aman yarrabi [:$]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2015 22:57
Bos tankin bir haftadan sonrasi gereksizdir. Yani ilk kurulum icin bir haftada kendi kendine olusan bakteriler olusur, isi dengelenir, klor zaten coktan ucmus olur. Siz bir ay da bos calistirsaniz bir haftada olusan bakteriden daha fazlasi olusamaz, cunku onlarinda besine ihtiyaci vardir. Su da biraz eskimis olur. Calistirmanizda sakinca yok ama gerekte yok.
Erken balik koymak demek bu gun suyu doldur yarin balik koymak demektir kabaca.
Şu forumda çok nadirdir bir ay bos tank calistiran onlarda ozel ve hassas turler icin olur genelde.
Yeni kurulum icin ortalama 5-7 gun yeterlidir.[EDIT]Tunc Berk,2015-11-29 23:00:05[/EDIT]

Beğenenler: [T]180097,nilayilkay[/T][T]81103,Kınayu[/T]
Teşekkür Edenler: [T]180097,nilayilkay[/T]
+1: [T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BabySoulÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 4186
BabySoulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2015 23:09
Yeni akvaryum için biyolojik döngüyü oturtmak için eski akvaryum suyu ve filtrelerinin sünger, elyaf ve gibi malzemeleri sıkılarak yeni tanka bakteri döngüsü ekleyerek(su bulanacaktır, daha sonra bu bulanıklık geçecektir) sağlayabilirsiniz. Kısacası sıfırdan kurulum yapmak başka, elinizde hazır bir akvaryum kullanarak ikinci bir kurulum yapmak başka şeylerdir. Tuz konusuna gelince, ben tuzu sadece artemia çıkarmakta kullanıyorum, o da deniz suyu bulamadığım zamanlarda.

Beğenenler: [T]180097,nilayilkay[/T]
Teşekkür Edenler: [T]180097,nilayilkay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nilayilkayÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2015
İl: Tekirdag
Mesaj: 289
nilayilkayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2015 23:16
Yedek tank olarak kurcam ondada lepistes falan bakmayı düşünüyorum kararsızım ama illaki kullanıcam o akvaryumu ve öyle hemen kur at olmasın diye önceden kurayım otursun zaman geçtikçe yavaş yavaş canlı eklerim diye düşündüm ama doğrumu yinede bilemem :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir