Bitki Yapraklarındaki Sorun


zahitciftciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/10/2011
İl: Antalya
Mesaj: 230
zahitciftciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2016 16:38
Merhaba,
Akvaryumumdaki bitkilerde sorunlar olduğunu düşünüyorum. Kısaca akvaryum hikayesini anlatayım:
Yaklaşık 1 sene önce kurdum akvaryumu. Tabanda Aquabasis üstünde Monado bulunuyor. Arıtma suyuna yaptığım ek katkılar ve çeşme suyu karışımı kullanıyordum. Yaklaşık 6 ay sonra bitkilerde problem görülmeye başladı ve kısa bir süre sonra da tüm bitkilerim eridi diyebilirim. İşin garibi canlılarda hiçbir problem yoktu. Daha sonra öneriler doğrultusunda test kitleri ile su değerlerini ölçtüğümde neredeyse her şeyin 0 olduğunu gördük. Üniversite ortamında olduğumdan suyun kaynağını bilmiyordum, meğer arıtma su kullanıyormuşuz. Bizim bildiğimiz arıtma gibi de değil, GH=0, Kh15. Daha sonra uygun Gh ve Kh oranlarını ayarladıktan sona suya Ca, Mg ve K ekleyerek su değişimlerine başladım. Şu anda çok şükür tekrar diktiğim bitkilerde büyüme normal seyrinde ilerliyor. Genel olarak bir problemim yok ama bazı bitkilerde problem olduğunu düşünüyorum. Özellikle Micra ve ubrosumun eski yapraklarında beyazlaşmalar var. Damarları yeşil görünüyor ama diğer kısımlar beyazlaşıyor gibi. Araştırdığımda nitrat yada CO2 eksikliği olabileceği yazıyor. Reeflowersın demir, nitrat ve fosfat gübrelerini ve seachem flourishi önerildiği dozlarda kullanıyorum. Karbondioksiti mayalı sistem ile karşılamaya çalışıyorum.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/211020161630341.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/211020161630561.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/211020161630451.jpg[/IMG]
Bir kaç sorum daha olacak. "Alternanthera reineckii Mini" lerimi bir hobici arkadaşımızdan aldım. Ama mini olup olmadığı konusunda şüphelerim var. Baya iyi uzuyor arkadaş. Sizce bahsedilen bitki mi bu? Bir diğer konu da bu bitkinin idamesi nasıl sağlanır? Eski yaprakları yosun tuttu ve ve görünümleri de iyi değil. Yeni sürgünlerde sıkıntı görünmüyor. Su yüzeyine kadar uzayan ikisini yarısından itibaren budadım. Budadığım yerlerden yeni sürgünler vermeye başladı. Ne yapmalıyım, eski yapraklarını keseyim mi, ya da daha alt kısımdan mı budamam gerekirdi?
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/211020161631091.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21466
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2016 18:51
Selamlar [:nazar:] Alternanthera reineckii de uyguladığınız yöntemi bence diğer bitkinizdede uygulayınız. Budayarak yeniden ektiğiniz.üsteki sararan yapraklar tabandaki kumdan daha çok besin alarak toparlanacaktır. Alternanthera reineckii alt dallarındaki saraarn yaprakları zamanla kendileri zaten dökülecek ve ve doğal gübre görevi görecektir onları koparmakla uğraşmanıza gerek kalmayacaktır .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

leonisleoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 271
leonisleoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2016 20:42
Yapraklarda damarlar yesil kalan kisimlar acik renkliyse magnezyum eksikligi olabilir, en azindan eksiklik belirtileri tablolarinda boyle anlatilmis. Ben de kendi tankimda su degisimlerini RO suya magnezyum sulfat, kalsiyum klorür ve sodyum bikarbonat dozlayarak yapiyorum, sebeke suyuna ve borulara guvenmedigim icin. Siz de binanizdaki aritma suyunu bu sekilde duzenliyorsaniz mg'yi 6-8 ppm civarina gelecek sekilde dozlamaniz yerinde olur.

Bitkiniz reicki mini degil alternantera rosanervig gibi geldi bana. Rosanervig varken budamayi dipten yapiyordum, cogaltmak gibi bir niyetiniz varsa ortadan kesip iki parcayi da kullanabilirsiniz tabi ama ben cirkin buldugum icin kokten kesip alt yariyi çöpe atiyordum.

Alttaki isik gormeyen ve zamanla eriyen yapraklar Erhan beyin de dedigi gibi uzun vadede gubre olacaktir tabi ama miktar coksa toplayip atmanizi oneririm. Yaprak dagildiginda suya azotlu ve fosforlu organik bilesikler dagiliyor. Bunlar elbette zamanla tam yikima ugrayip inorganik azot ve fosfora donusuyor ve gubre oluyor ama organik bilesikleri yosunlar besin olarak kullanabiliyor diye biliyorum. Bitkilerin o tur besinle pek isi olmuyor. Yosunlari beslememek adina eriyen eski yaprak fazlaysa toplamak bence yerinde olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gkhnydsÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/08/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 684
gkhnydsÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2016 22:30
Merhaba,
Aydınlatma olarak ne kullanıyorsunuz ?
Demir takviyesi durumu nedir ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zahitciftciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/10/2011
İl: Antalya
Mesaj: 230
zahitciftciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2016 11:58
Önerileriniz için teşekkür ederim.
Orhan Bey dediğiniz 6-8 ppm olacak şekilde ayarlıyorum. Daha önce 5-6 ppm gibi ayarlıyordum ama dediğiniz gibi tabloda Mg eksikliği olabileceğini görünce miktarı arttırmıştım. Birde köke yakın kesip alt kısmı atıyordum demişsiniz. Her seferinde alt kısmı kökü ile birlikte çıkarmak sorun olmuyor mu? Ya da ben yanlış anladım sizi. Benim de aklımdan geçti ama bitkinin bulunduğu alanda parvula ve umbrosum da var, onları da köklemiş olurum diye korkuyorum.
Gökhan Bey Reefloversın demir gübresini kullanıyorum. JBL demir test kiti ile arada ölçüm yaptığımda değerler normal çıkıyor. Işıklandırma olarak da T5 14w osram 865 ve T5 24w sylvania coral blue kullanıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SinanAY87Çevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 1447
SinanAY87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2016 12:59
Ciddi derecede besin eksikliği var umrosorium (Bebek Gözyaşı diye geçen bitki basit bir bitki olsada ) Besin eksikliği söz konusunda ilk yaprakları beyazlatan bitkidir. Akvaryumun bir köşesinde muhakkak takip etmek için tutarım.


Besin eksikliği diyince sudaki besinden zaten bahsetmiyorum. Söz konusu bitkiler besini kullanamıyor alamıyor. Buda bir takım eksikliklerinizin olduğudur. Co2 yetersizse siz istediğiniz kadar besin ekleyin kullanamayacaklardır. Aydınlatma bu konuda biraz önemsiz çünkü zaten yetersiz olsa fazla olsa her çeşit yosununuz olurdu.

Ben yerinizde olsaydım. Önce bolca co2 verirdim akvaryuma. Işıkları açmadan önce Tüm gübrelerimi 2 3 kat fazla atardım. 10 saat en az aydınlatmayı çalıştırırdım. Sonra durumu gözlemeye başlardım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UrazUgurogluÇevrim Dışı

Kayıt: 22/08/2016
İl: Izmir
Mesaj: 77
UrazUgurogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2016 13:56
Alternanthera mini degil eklediğiniz bitki. Mini 5 cm civarında dennerle de on plan ve orta plan geçen bir bitki türü kendi akvaryumumda da bakıyorum. Gübreler ile her ne kadar besin takviyesi olsa da su konusunun daha önemli olduğunu düşünen biriyim ben. Sizde benim gibi üniversite öğrencisisiniz sanırım gübreleme ile masrafınız da artacağını düşünerek suyu zenginleştirmenin başka bir yöntemini bulmanızı tavsiye ediyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir