Dıy Demir Gübresi Hakkında


eisenfusÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 88
eisenfusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2016 17:50
Merhaba, high tech bitkili akvaryumumda (yeni kurulum) akvaryumcularda bulunan DIY demir gübresinden ekleme yaptım diğer gübreleri dün kullandığım için sadece demir eklemesinde bulundum ve suda gözle görülür bir bulanıklık oluştu. Gübrede bir sorun olabilir mi yoksa kullanıldığında oluşan normal bir durum mu? Resim ekledim ama çok belli olmuyor, yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/179193/151020161749571.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yolcu61Çevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 23
yolcu61Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2016 13:07
Aynı sorun bende de var. Nedeni nedir acaba bir çözüm bulabildiniz mi ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokturkseyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 671
gokturkseyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2016 13:16
Yeni kurulumlarda beyaz su, yeşil su oluşabilir. Ancak akvaryumculardan aldığınız gelişi güzel yapılmış demir gübrelerini kullanmanızı tavsiye etmem. Demir gübresi yapmak zahmetli bir iş. Dibinde tortu bulunan, kötü kokan gübreleri asla kullanmayın. Tortu olan gübreler ağır metal halinde demir içerir.

+1: [T]179193,eisenfus[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan AzizÇevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2012
İl: Edirne
Mesaj: 193
Kaan AzizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2017 14:21
Aynı sorun bende de var bir çözüm bulabildiniz mi?

Demir gübresi sonrası 1-2 saat içinde beyaz bir bulanıklık oluyor. Denemek için diğerlerini vermedim, tek demir sonrasında oldu.

Beklemek ile düzelmiyor hatta artabiliyor sanki bakteri patlamasındaki gibi beyaz sanki çok az mikar süt eklenmiş de su çok hafif bulanmış gibi oluyor. Arkadaşın gönderdiği ilk resimdeki gibi aynısı... Çözümü 1 gece aktif karbon uygulaması ile buldum (sanırım sudaki demiri komple adsorbe ediyor.) Aktif karbon ile bir gecede kristal berraklığında su oluyor. (Gübreleme öncesi gibi.)

Uzman arkadaşlardan yorum rica ediyorum. Demir gübrelemesi sonrası bu denli bulanıklık normal mi? Neden geçmiyor?

Bu arada demir gübrem diy değil ticari markalı ürün. (Marka belirtmek istemiyorum, önce yorumları görmek istiyorum. Marka için yanıltıcı olmak istemem)

Aşağıdaki linkteki konu ile benzer sanırım ama bu konudaki ilk mesajdaki resimdeki bulanıklık ile benimki bire bir aynı olunca buraya yazdım. Diğerine de bu linki atacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eisenfusÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 88
eisenfusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2017 15:25
Zamanında çözümü demir gübresini değiştirerek bulmuştum, yeni ürün reeflowersindi ve sorun devam etmemişti. Sanırım diy demir gübrelerin de daha sık olmakla beraber markalı gübreler de de zamanla oluşan gübrenin tortulanması ile beraber oluşan bir durum, yani bir nevi gübre bayatlıyor veya bozuluyor, yani normal birsey değil. Tabi benimkisi sadece bir yorum, teknik detaylara (selatlama vb.) hakim arkadaşlar daha sağlıklı bilgilindirme de bulunacaktır.

Beğenenler: [T]139435,Kaan Aziz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lizuferumÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2013
İl: Izmir
Mesaj: 575
lizuferumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2017 15:45
İstemi Bey, Kaan Bey,

Son zamanlarda oldukça sık yaşanmaya başladı demir gübresi sonrası suda beyazlık. Ben çözümü demir gübresinin dozajını haftalık değil günlük uygulamakta buldum. (ürün reeflowers)[EDIT]lizuferum,2017-06-08 15:49:10[/EDIT]

Beğenenler: [T]139435,Kaan Aziz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan AzizÇevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2012
İl: Edirne
Mesaj: 193
Kaan AzizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2017 16:22
[QUOTE=eisenfus]Zamanında çözümü demir gübresini değiştirerek bulmuştum, yeni ürün reeflowersindi ve sorun devam etmemişti. Sanırım diy demir gübrelerin de daha sık olmakla beraber markalı gübreler de de zamanla oluşan gübrenin tortulanması ile beraber oluşan bir durum, yani bir nevi gübre bayatlıyor veya bozuluyor, yani normal birsey değil. Tabi benimkisi sadece bir yorum, teknik detaylara (selatlama vb.) hakim arkadaşlar daha sağlıklı bilgilindirme de bulunacaktır.[/QUOTE]

[QUOTE=lizuferum]İstemi Bey, Kaan Bey,

Son zamanlarda oldukça sık yaşanmaya başladı demir gübresi sonrası suda beyazlık. Ben çözümü demir gübresinin dozajını haftalık değil günlük uygulamakta buldum. (ürün reeflowers)[/QUOTE]

Değerli yanıtlarınız için teşekkürler.

1. Benim kullandığım ürün zaten Reeflowers Demir. :)
2. Reeflowers demir şelatını bilmediğimden (edta mı daha uzun sürelimi çift şelatlımı) zaten günlük dozluyorum uzun süredir.
3. Bende reeflowers kullanmama rağmen (yanında yine reeflowers iz element gübresi) ilk fotoğraftakinin aynısı hafif çok hafif beyaz bulanıklık kesin oluyor 1-2 saat içinde, ve geçmiyor hatta ertesi gün artıyor. Işık ile kuvvetli ışık ile (54 w x 4 ) sanırım artıyor da. ışıkları kapatırken mi demir versek acaba?

ÇÖZÜM : Kesin ve kati çözüm kaliteli AKTİF kömür kullanmak. (Daha önce kullanılmamış) 24 saat içinde suyu kristal berraklığında yapıyor tekrar. Ama yapmasının sebebi demir ve benzeri maddelerin bir çoğunu ADSORBE etmesi.

Bu arada oturmamış iyolojik filtrasyon seçeneği dışarıda çünkü 1 eheim 1 sunsun iki dış filtre var. her ikisinde 1 litre sera siporax 1 litre seachem matrix 2 litre eheim substrat pro toplam 4 litre kaliteli substrat mevcut. Nitrivec ile kurulan ve desteklenen. eheim 2-3 aydır çalışıyor. sunsun yeni 15 gün oldu olmadı. Ayrıca filtrede 250 ml purigen de mevcut ancak bu bulanıklığa purigenin olumlu etkisi sıfıra yakın oldu. aktif karbon ekleyene dek su hiç kristal berraklığında olmadı.

Aktif kömürün %100 etkili ve çözüm olması sanırım bakteri patlaması yada alg ihtimallerini ortadan kaldırıyor.

Yanılıyorsam lütfen tecrübeli arkadaşlar düzeltsin. Değerli yorumlarınızı ve çözüm önerilerinizi bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

centerboysÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2009
İl: Ankara
Mesaj: 224
centerboysÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2017 19:29
Kristal berraklıktaki su reeflowers makro elementler yada demir kullandıktan sonra bulanıklık başladı komple su değişimi yapmama rağmen geçmedi..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2017 20:44
Demir fosfat reaksiyonu. Kullandiginiz demirdeki selatin bozulmasindan kaynakli olusan reaksiyonun etkileri. Akvaryumdaki kullandiginiz suya gore dogru selatore sahip demir kullanmaniz problemi cozer. Bildigim kadariyla reeflowers demir urunu demirglukonat iceriyor, aslen selator degil bir kompleks ve oldukca zayif. Her cesme suyunda kullanmaniz mumkun degil. [URL=https://www.akvaryum.com/Forum/demir_ve_mikro_element_arasindaki_fark_k891499.asp]Suradan[/URL] yola cikarak kendinize dogru bir demir gubresi temin edin yada yapin sorun kalmayacaktir muhtemelen. Bunun yaninda DIY olarak aldiginiz urunler uzun suredir isik geciren siselerde saklaniyor olabilir bu selati bozan etkenlerden. Gene nasil hazirlandigi belli degil solusyonda kullanilan suyun PH`i kullanilan kullanilan demir icin uygun olmayabilir ve demir bir sure sonra oksitlenebilir vs. vs.

[EDIT]mrah,2017-06-08 20:44:42[/EDIT]

Beğenenler: [T]153111,lizuferum[/T][T]179193,eisenfus[/T][T]139435,Kaan Aziz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan AzizÇevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2012
İl: Edirne
Mesaj: 193
Kaan AzizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2017 12:07
[QUOTE=centerboys]Kristal berraklıktaki su reeflowers makro elementler yada demir kullandıktan sonra bulanıklık başladı komple su değişimi yapmama rağmen geçmedi..[/QUOTE]

Komple su değişimi ile geçmeyen bulanıklık bence ya eklediğiniz sudaki bulanıklıktır yada kum kaya kütük gibi akvarum içi bir bulanıklık sebebi vardır.

Komple su değişim yaptığınızda su kristal berraklığında oluyor ancak gübre eklediğinizde bulanıyorsa sorun gübre kaynaklı denebilir.

RO olmadan kristal berraklığında su imkansız. Çeşme suyu direk kristal berraklığı vermez içindeki çözünmüş sülfat, kalsiyum, magnezyum ve karbonatla su kristal berraklığında değildir çeşmeden akarken. hatta klor ve hidrofor ile dairenize basılırken oluşan mini hava kabarcıklarıda eklenince kristal berraklığındaki su ancak dinlenme, çökelme, su düzenliyiciler ve filtrasyon sonrası yavaş yavaş olur. RO suyunda iletkenlik çok düşük suyun tuz mineral yoğunluğu çok çok az ve kirleticiler sıfıra yakın olduğu ve kolr ağır metallar atık su ile arındırıldığından iyi bir membran filtre ve sediment filtreden geçen her su kristal berraklığına ulaşır.

Buradaki konu su berrak hemde kristal berraklığında iken demir gübresi ekliyoruz ve su milky water denen yada hafif sisli hava gibi bulanmasının sebebini ve çözümünü arıyoruz.
Bu arada benim kullandığım demir de reeflowers demir.


[QUOTE=mrah]Demir fosfat reaksiyonu. Kullandiginiz demirdeki selatin bozulmasindan kaynakli olusan reaksiyonun etkileri. Akvaryumdaki kullandiginiz suya gore dogru selatore sahip demir kullanmaniz problemi cozer. Bildigim kadariyla reeflowers demir urunu demirglukonat iceriyor, aslen selator degil bir kompleks ve oldukca zayif. Her cesme suyunda kullanmaniz mumkun degil. [URL=https://www.akvaryum.com/Forum/demir_ve_mikro_element_arasindaki_fark_k891499.asp]Suradan[/URL] yola cikarak kendinize dogru bir demir gubresi temin edin yada yapin sorun kalmayacaktir muhtemelen. Bunun yaninda DIY olarak aldiginiz urunler uzun suredir isik geciren siselerde saklaniyor olabilir bu selati bozan etkenlerden. Gene nasil hazirlandigi belli degil solusyonda kullanilan suyun PH`i kullanilan kullanilan demir icin uygun olmayabilir ve demir bir sure sonra oksitlenebilir vs. vs.

[/QUOTE]

Demir fosfat reaksiyonu hakkında akvaryumlar için yazı, makale varmı? Paylaşabilirseniz memnun olurum bilgi edinmek açısından.

Yüksek ışık (4x54w = 216 watt) ve demir eklemesi sonrası sudaki nitratla bir alg yada bakteri artışı oluyor olabilir mi? Ve bu bulanıklığı aktif karbon temizleyebilir mi?

Soruların cevaplarını kendimce biliyorum ama fikirlerinizi almak istiyorum ben gübreleme sonrası bulanıklıkları başka nasıl açıklarım onu bulmaya çalışıyorum.

Saygılar, sevgiler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2017 19:03
[QUOTE=Kaan Aziz]


Demir fosfat reaksiyonu hakkında akvaryumlar için yazı, makale varmı? Paylaşabilirseniz memnun olurum bilgi edinmek açısından.

Yüksek ışık (4x54w = 216 watt) ve demir eklemesi sonrası sudaki nitratla bir alg yada bakteri artışı oluyor olabilir mi? Ve bu bulanıklığı aktif karbon temizleyebilir mi?

Soruların cevaplarını kendimce biliyorum ama fikirlerinizi almak istiyorum ben gübreleme sonrası bulanıklıkları başka nasıl açıklarım onu bulmaya çalışıyorum.

Saygılar, sevgiler...[/QUOTE]

Saygilar bizden. :)

[URL]http://uk.solufeed.com/knowledge/fully-chelated-the-devils-in-the-detail[/URL]

Beğenenler: [T]196907,Altispinoza[/T][T]139435,Kaan Aziz[/T]
Teşekkür Edenler: [T]139435,Kaan Aziz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AltispinozaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2017
İl: Bursa
Mesaj: 886
AltispinozaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2017 19:14
Özellikle yüksek sertlikte olduğunu tecrübe ettim. Muhtemelen seachem iron kullanıyorsunuz. Etken maddesi demir glukonattir ve glukonata hafif bağlı bir elementtir. Emrah Bey in de söylediği gibi demir fosfata bağlanıp çöküyor. Birkaç gün sonra filtre boruları üzeri beyaz görürseniz bu çökelti suyu beyaza boyayan cokeltidir.

Bitkileriniz yogunlastikca problem çözülecektir. Gübreleri daha çok dozlamaya devam edin. Bitki gelişimine odaklanin ayrıca demiri gece atın ve attıktan sonra uv filtre varsa çalıştırmayin

http://www.seachem.com/flourish-iron.php

Faq kısmına bakarsanız söylediklerime paraleldir.

Keyifli hobiler

Beğenenler: [T]139435,Kaan Aziz[/T][T]187047,mrah[/T][T]179193,eisenfus[/T]
Teşekkür Edenler: [T]139435,Kaan Aziz[/T]
+1: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan AzizÇevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2012
İl: Edirne
Mesaj: 193
Kaan AzizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2017 22:55
[QUOTE=mrah]

Saygilar bizden. :)

[URL]http://uk.solufeed.com/knowledge/fully-chelated-the-devils-in-the-detail[/URL][/QUOTE]

Linkteki makaleyi inceledim diyor ki ;

[QUOTE]
Aşağıdaki fotoğraflar laboratuarda yeniden oluşturulmuş "tercihli şelasyon" sürecini göstermektedir. Demir fosfat çökelmesi ilk önce kısa bir süre durduktan sonra görülebilir bir tabakaya dönüşen bulutlu bir görünüme sahip bir solüsyona neden olur.

[IMG]http://uk.solufeed.com/media/46145/beakers_500x248.jpg?width=500&height=248[/IMG]

[/QUOTE]

Olay bu gibi... Çok teşekkürler. O zaman Reeflowers şelat olarak ucuz ve zayıf olan edta yada demirglukonat kullanacaksa biz onu kullanamayacağız? Edirnenin suyu sert ve ph 7.5 civarı; bu şelat için uygun değil sanırım ne dersiniz?

Linkteki ürün için ne dersiniz?

[URL]http://urun.n11.com/gubre/demir-elementi-1-kg-6-eddha-selatli-P168764339?cid=604001&gclid=CMjg_bnEsdQCFQMM0wodfM4FCw&gclsrc=aw.ds[/URL]

Bu demir preparatı toz ve çok güçlü bir şelatı var. EDDHA kararlı olduğu ph aralığı 4-10 :)
Yani akvaryumda sınırsız ph aralığı demek 4-10 çünkü 4 ün altı ve 10 un üstü akvaryumlarımızda görülmez.

Bu ürünü 100 ml gibi küçük oranlarda hazırlayıp kısa sürede tükettikçe sorun olmaz.
Ve en sıkı hobicinin 2-3 senelik demir sorunu kökten hallolur.

Ne dersiniz?



+1: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2017 23:53
[QUOTE=Kaan Aziz]

Linkteki makaleyi inceledim diyor ki ;



Olay bu gibi... Çok teşekkürler. O zaman Reeflowers şelat olarak ucuz ve zayıf olan edta yada demirglukonat kullanacaksa biz onu kullanamayacağız? Edirnenin suyu sert ve ph 7.5 civarı; bu şelat için uygun değil sanırım ne dersiniz?

Linkteki ürün için ne dersiniz?

[URL]http://urun.n11.com/gubre/demir-elementi-1-kg-6-eddha-selatli-P168764339?cid=604001&gclid=CMjg_bnEsdQCFQMM0wodfM4FCw&gclsrc=aw.ds[/URL]

Bu demir preparatı toz ve çok güçlü bir şelatı var. EDDHA kararlı olduğu ph aralığı 4-10 :)
Yani akvaryumda sınırsız ph aralığı demek 4-10 çünkü 4 ün altı ve 10 un üstü akvaryumlarımızda görülmez.

Bu ürünü 100 ml gibi küçük oranlarda hazırlayıp kısa sürede tükettikçe sorun olmaz.
Ve en sıkı hobicinin 2-3 senelik demir sorunu kökten hallolur.

Ne dersiniz?


[/QUOTE]

EDDHA'nin handikapi suya kirmizi renk vermesi. 7.5 icin DTPA gayet yeterli bir selator ve EDDHA ya oranla daha ucuz. Eger EDDHA kullanacaksaniz
Sequsterene oldukca populer tercih edilebilir ama gerek olacagini sanmiyorum o aralikta isin icine giren CO2 ile dahada dusecek cunku. Kendi cesme suyum CO2den arindirildiktan sonra 8.2iydi ve DTPA kullaniyordum. Su anda halen DTPA'yi seramda ve diger topraksiz tarimda yetistirdigim domates, salatalik gibi bitkilerde kullaniyorum. Glukonat dedigini gibi selator degil, bitkilerin alimi daha kolay oldugu yonunde arastirmalar var olsada bu gozle gorulur hic bir farki ortaya koymuyor akvaryumda malesef. EDTA ise DTPA oranla %50 daha ucuz. Bu da %50 daha az maliyet daha fazla kazanc demek, uzerinde her tank icin sanki ayni oran kullanilacakmis gibi yonlendirme yapan markalarin kendinden baskasini dusunmesini ben beklemiyorum, ornegin reeflowers.

Beğenenler: [T]139435,Kaan Aziz[/T][T]179193,eisenfus[/T]
Teşekkür Edenler: [T]139435,Kaan Aziz[/T]
+1: [T]196907,Altispinoza[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir