Japon Balığı Başlangıç


LunschenÇevrim Dışı

Kayıt: 20/11/2016
İl: Izmir
Mesaj: 2
LunschenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2016 15:56
Merhaba arkadaşlar aranızda yeniyim.
Doğumgunumde arkadaşlarım fanusta iki tane Japon balığı hediye ettiler bana. Cavidan ve Kamuran [:D] su 1 gün içinde bulandı bende İnternette biraz araştırma yaptıktan sonra fanusun çok kötü bi seçim olduğunu anladım.
Şimdi onlara güzel bir akvaryum ayarlamak istiyorum. Ama balık bakımı hakkında bilgim sıfır. Bana açıklamalarıyla beraber neler almam gerektiğini listeleyebilir misiniz? Mesela kum ve bitki ve ısıtma şart mı? İç filtre dış filtre farkı ne hangisini kullanmalıyım? Dip çekiminden bahsetmiş herkes o ne oluyor. Akvaryumun temizliğini hangi aralıklarla yapmalıyım falan filan bana temelden başlayıp anlatırsanız cooook mutlu olurum. Hatta link paylaşımı yasak değilse İnternetten ürün tavsiyesi yaparsanız ayrıca mutlu olurum.. şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

beyza55Çevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2016
İl: Ankara
Mesaj: 45
beyza55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2016 16:01
1-Yeni bir japon akvaryumu kurarken öncelikle alacağımız balık sayısını belirlemeliyiz.Böylece doğru akvaryumu seçebiliriz.Örneğin iki adet japon besleyeceksek en az 50 litrelik bir akvaryum almalıyız.Ama eğer 10 adet Japon balığı beslemek istiyorsak en az 100 litrelik bir akvaryum satın almamız gerekir.

2-Eğer maddi durumunuz uygunsa dış filtre kullanın.İç filtrede uğraşınız fazla olur.Dış filtrenin içinde kullandığınız ekipmanlar akvaryumunuzdaki bakteri oluşumunuzu hızlandırarak akvaryum suyunuzun balıklar için hazır hale gelmesini sağlar .Hazır hale gelen bu suyun korunmasınıda yine dış filtremiz gerçekleştirmektedir.

3-Akvaryumlarımızın içine kesinlikle yapay maddeler koymamalıyız.Buna plastik bitkilerde dahildir.Kaliteli bir kum.Balığın türüne uygun bitkiler yeterli olur .Japon için amazon anubias gibi sert yapraklı bitkiler uygundur.Japonlar çok hızlı hareket edebilirler bu yüzden kesici veya tahriş edici yüzeyde taş ve benzeri maddeleri koymayınız.Ayrıca akvaryumumuzun içini düzenlerken balığın sıkışacağı veya girip geri çıkamayacağı yerleri dikkate almalı ve bu şekilde bir dekor hazırlamalıyız.Dekorumuz filtrasyonumuzu engellemeyecek şekilde hazırlanmalıdır.

4-Akvaryumunuza ilk kez kum koyacaksanız mutlaka kaynar suda defalarca yıkayın.Ve en az 3 gün boyunca suda bekletin.İyi yıkanmayan kumlar akvaryumumuzun ileriki günlerde sürekli olarak bulanık bir halde kalmasına neden olacağı gibi bizim içinde ek zaman kaybına yol açar.

5-Akvaryuma kumu yerleştirdikten sonra dinlenmiş su koyun ve 3 gün filtreleriniz çalışır vaziyette bekleyin.Su koyarken akvaryumun içine bir tabak koyarsak ve suyu bu tabağın üstüne dökersek akvaryumumuzun içi karışmaz ve su bulanmaz.Asla yeni kurduğunuz akvaryuma 3 gün geçmeden balık koymayın!

6-Japon akvaryumuza başka türden bir balık koymamaya özen göstermeliyiz.Japonlarla yaşayan balık türü oldukça azdır.Pengasus,çöpçü,cüce vatoz dışında balık türlerini tercih etmemeliyiz.Bununla beraber japonların yalnız kendi türleriyle yaşaması en uygun olanıdır.

7-Akvaryumcuya gidip balıklarınızı dikkatli bir şekilde seçin kuyruklarına dikkat edin.Taşıma sırasında ezilme yada kırılmalar olabilir bu şekilde uzun süre incelerseniz sorunsuz bir balık alma ihtimaliniz artmış olacaktır.Akvaryumda ölü balık varsa asla o akvaryumdan balık almayın.Balığınızı aldıktan sonra poşet içindeki balıklarınızı poşeti ile birlikte kurmuş olduğunuz akvaryuma bırakın asla poşeti delip balıkları birden akvaryuma atmayın.Poşetteki su akvaryum suyu ile aynı ısıda olunca poşeti delebilirsiniz.Unutmayın ani ısı değişiklikleri beyazbenek hastalığına yol açar.

9- Yeni kurulan akvaryuma filitrasyon devam ederken su düzenleyici olarak sera aquatan veya o kalitede bir su düzenleyici atılması akvaryumun hazır hale gelmesi için yararlı olacaktır.

10- Akvaryumunuza balık konulduktan sonra balıkları çeşitli yemlerle beslemeniz balıkların kabız olma ihtimalini azaltır.

11- Balıklarınızın nufus yoğunluğuna ve akvaryum boyutunuza göre suyunuzda düzenli dip çekimi yapmanız sudaki nitrat oranınızı dengede tutmaya yarar.

12-150 litreden büyük ve nufus yoğunluğu fazla olan japon akvaryumlarında dış filitre ile (biyolojik filitrasyon) iç filitre (mekanik filitrasyon) kullanılması su dengeleri açısında oldukça önem taşımaktadır

13-Japon balıkları beslenme ve su şartları özelllikleri ile diğer tüm balıklardan farklıdır.Bu yüzden tek tür beslenmesi daha doğru olacaktır.

14-Eğer akvaryumunuzda bitkiniz bulunmuyorsa,suyunuza belirli zaman dilimleri içerisinde ve belirli aralıklarla problem gördüğünüz takdirde (parazit,beyazbenek vb )kaya tuzu eklemeniz balıklarınızın hastalık riskini azaltacaktır.

15-Haftada bir düzenli olarak %15 -20 lik dip çekimi yapılmalıdır.Bu değişimler sırasında akvaryuma ekliyeceğimiz suyun ısısıyla akvaryumumuzdaki suyun ısısı aynı olmalıdır.

16-İç filtre temizliği en az haftada bir kere yapılmalı sünger ve pervane iyice temizlenmelidir.Temizleme işlemi yararlı bakteri korunumu açısından akvaryumdan alınan su ile yapılmalıdır.Dış filtrede ise temizlik daha uzun aralıklarla yapılmalıdır.

17-Yeni akvaryum aldığımızda kaya tuzu ile ovulmasında fayda vardır.Gerek ilk alındığında gerekse diğer temizlikler sırasında akvaryum ve malzemeleri asla deterjan ve türleri ile temizlenmemelidir.

18-Akvaryumun sıcaklığını gerekli derecede sabit tutmak için iyi bir ısıtıcı kullanmalısınız. Genellikle 23-25° C su sıcaklığı akvaryumdaki balıklar ve bitkiler için uygun olacaktır. Akvaryumun ısısını ölçmek için bir derecealmalısınız

19-Akvaryumun içine balıkların en önemli oksijen kaynağı olan bitkilerden de yeteri kadar koymayı ihmal etmeyin. [:iyi:][:nazar:]

[URL]https://www.akvaryum.com/forum/dip_cekimi_nedir_k657534.asp[/URL]

[URL]http://evcilclub.com/akvaryum-temizligi-nasil-yapilir/[/URL]

Beğenenler: [T]187702,arifcinar06[/T][T]211484,Soner10[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

arifcinar06Çevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2016
İl: Ankara
Mesaj: 233
arifcinar06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2016 16:06
Öncelikle aramıza akvaryum hobisine hoş geldiniz [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/japon_baligi_icin_akvaryum_ve_ekipman_bilgisi_k882690.asp[/URL]
sizin gibi bir arkadaş böyle bir durumda kalmış linkten diğer daha tecrübeli arkadaşların bilgilerini görebilirsiniz ayrıca benim nacizane fikrim balıkların boyutuna göre 20-35 lt bi akvaryum alın derim hava motoru ısıtıcı ışık kumu zaten akvaryumu alırken hediye ediversin akvaryumcu o kadar ekipman alacaksınız sorunuz olursa yanıtlamaya çalışırım

Beğenenler: [T]191113,beyza55[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NewAkvaristÇevrim Dışı

Kayıt: 06/08/2016
İl: Antalya
Mesaj: 591
NewAkvaristÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2016 16:09
Ben size Biraz bilgilerimi paylasim oncelikle h.geldiniz akvaryum butceniz varsa yer skntiniz yoksa 100 ltden assagi almayin bitki sart degildir he eger istiorm derseniz anubias alabilirsinz yapraklarini tirtiklarlar bence gerek yok en guzel buyuk akvaryum dis filtre lazm size misal 100 lt ise en az 4 5 kere saate cevirck bi dis filtre lazm yani saate 450 500 lt ceviren bi dis filtre yeter biraz kum lazim size ince taneli renksiz olursa daha iyi sonra isitici lazm malum havalar soguyor 22 derece ayarlarsiniz olur biter dip cekimi denn seyse akvaryumcuya git dip sifonu varmi de verir zaten onla suyun 4/1 cekiosunuz haftada birkere yapiosnz bunu sonra 2 3 gun dinlenmis cesme suyunu cektiginiz kadar dolduruyosunuzki akvaryumda herhangi bi hastalik tehlike olmasin 100 litre ise 20 lt cekersiniz 20 ltde onceden dinlendirdiginiz suyu eklersnz felan filan

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ELPRESACANARİOÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3290
ELPRESACANARİOÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2016 16:14
Alabileceğiniz en büyük akvaryumu almanız iyi olacaktır. En az 50-60 litrelik bir akvaryum olsun.

Dış filtre daha iyi bir tercih olur. Tabi fiyatı da iç filtreye göre fazla. Akvaryum hacminiz ve bütçenize göre dış filtre alabilirsiniz. Akvaryumu aldığınızda daha iyi yönlendirme yapabiliriz.

Bitki, dekor gibi şeyler sizin keyfinize kalmış.

Yararlı bakterilerin barınması için salınım yapmayan bir kum kullansanız iyi olur. Dere kumu olabilir.

Isıtıcı gerekli.

Haftalık %30 su değişimi yeterli. Değişimlerde en az 2 gün dinlenmiş olan su kullanmalısınız. Dip çekimi, su değişiminde suyu dipten çekmektir. Tabanda artık yemler ve dışkılar varsa su değişimi sırasında onları temizlemek amacıyla su dipten çekilir.

Forumda zaten bu bilgiler ve daha fazlası mevcut. Rahatlıkla bulabilirsiniz. Başlangıç için en önemli tavsiyem; internette ürün ve fiyat araştırması yapmadan alışveriş yapmayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

arifcinar06Çevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2016
İl: Ankara
Mesaj: 233
arifcinar06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2016 16:23
Bu arada size değerli forum üyesi arkadaşlarımın söylediklerini tecrübe ile söylüyorum akvaryumu en az 50 lt alın 2 japon balığı diyip geçmeyin daha sonra belki farklı bir türe geçersiniz yada bi iki japon koymak istersiniz imkanınız doğrultusunda büyük bir akvaryum alın ben max 35 lt gören bi tankta kısıldım kaldım çok kötü bi durum keşke ilk alırken 50 lt alsaydım diyorum benim gibi sizde demeyin sonradan büyük alsaydım diye

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquascapeworldÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2016
İl: Kayseri
Mesaj: 1119
aquascapeworldÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2016 17:30
Arkadaşlar bursa birkaç seyi duzeltmek istiyorum.
Japon baligi akvaryumu 80 lt den aşaği olmamalidir.
80 litre akvaryuma 4 japon ile başlayip her 20 lt artiş olunca bir balik daha ekleyerek bunun hesabinj yapabilirsiniz.
Japonlar için en uygun kum silis ve kuvars kumdur.
Çeşitli yemlemeler kabızlığı onler diye bir şy yoktur. İdeal miktarda yemleme ve yeminizin türü kabizligi etkileyen faktörlerden biridir özellikle haftada 1 oğun haşlanmiş tuzsuz bezelye verilmesi kabizligi muhteşem önler.

Size yem olarak bunlari oneriyorum
Sera Goldy (10 tl civari)
Sera Goldy Gran (10 tl civari)
Tetra Pro Algae (10 tl civari)
Kurutulmuş tatlı su karidesi (kuçuk poşeti 2 tl civarı)

Ayda 1 kere akvaryumunuza geceleyin 1 ampul bemiks kompoze kirmaniz baliklarinizin mukozasini koruyarak diş parazite kalkan oluşturur ve stresi azaltir.
10 gunde 1 sarimsak suyu cikarip yeminize emdirmeniz iç parazite önleyici olur.
Unutmayin bi japon için en az 20 lt gereklidir ve çok yemleme öldürür, az yemleme ise öldürmez

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KromatitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 6624
KromatitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2016 20:23
Parça parça yazayım. İzmir'de mutlaka bulursunuz dediklerimi.
En az 50 litrelik bir akvaryum alın.
Filtre olarak 400-500 litre debili bir iç filtre veya Hw 603 model dış filtre alın.
Dış filtre pahalı olabilir ancak etkisi daha iyi olacaktır.
3 kilo kadar kum alın. Kum siyah kuvars, beyaz kuvars, dere kumu, silis, dere kumu olabilir.
1 tane 25 watt civarı ısıtıcı alın. İzmir soğuk olmayabilir ama bizim amacımız suyu ısıtmak değil su sıcaklığını sabit tutmak.
1 tane de cam termometre alın. Ucuz yollu olsa da fark etmez.

Burası ekipmandı şimdi kuruluma geçelim.
Kumu birkaç defa yıkayın. Başlarda çamur gibi akacaktır. Birkaç defa suya tutunca klorlu su gibi bir tona gelir.
Bu kumu akvaryuma koyun, üstüne su doldurun. Filtreyi, ısıtıcıyı takın 2 gün boş çalıştırın.
Kumun verdiği bulanıklığı filtre alacaktır. Suyun kloru da bu zamanda uçar zaten.
Filtrenin su yüzeyini salladığına emin olun. Bu suya oksijen kazandıran olaydır. Su yüzeyi dalgalı olmalıdır.
Işık size kalmış. Bitki ise isteğa bağlıdır. Anubias, elodea, saz gibi bitkileri deyenebilirsiniz ancak balıklar yiyebilirler.

Şimdi de bakım.
Haftalık 1/3-1/4 kadar su değişimi yapmalısınız.
Su değişiminde su 2 gün ağzı açık kapta beklemiş ve kloru uçmuş olmalıdır.
Taze suyun sıcaklığı dökmeden önce akvaryum sıcaklığı ile aynı veya yakın olmalı.
Gerekirse beklemiş suyun bir kısmını ısıtıp tekrar bidona döker sıcaklığı ayarlarsınız.
Bu konu önemli. En sık karşılaşılan hastalık beyaz benektir ki onun da en sık sebebi ani sıcaklık değişimidir.
Yem konusunda birkaç çeşit japona uygun yem almanız iyi olur.
Vitamin takviyesine gerek yok. Ara ara yumuşak meyvelerden verirsiniz.
Zaman zaman haşlanmış bezelye ve sarımsak suyu emdirilmiş yem kabızlığa ve hastalıklara iyi gelir.

Hastalıklar için elinizin altında kaya tuzu, metilen mavisi, mikofish seçeneklerinden biri olsun.
Gerekirse terramycin veya silverdin gibi ilaçlar da gerekebilir.
Hastalık dışında ilaç veya tuz kullanmanız gerekmez.
Hatta ufak bir tedavi akvaryumunuzun olması da iyi olur. 15-20 litre kadar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selim117Çevrim Dışı

[C]2,2,181988[/C]
Kayıt: 19/01/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 65
selim117Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2016 20:51
Akvaryumunuza karides koymanızı tavsiye ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquascapeworldÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2016
İl: Kayseri
Mesaj: 1119
aquascapeworldÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2016 22:25
[QUOTE=selim117]Akvaryumunuza karides koymanızı tavsiye ederim[/QUOTE]
Merhabalar
Karidesin japonla bakilabilecegini nerden ogrendiniz?!
Karidesler direk olarak japonlara yem olacaktir.
Lutfen tavsiyelerimizi araştirma sonucu elde edilen bilgilerle verelim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LunschenÇevrim Dışı

Kayıt: 20/11/2016
İl: Izmir
Mesaj: 2
LunschenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2016 17:48
Yardımcı olan tüm arkadaşlara çok teşekkür ediyoruum. Şimdilik bir arkadaşım küçük bir akvaryum ve iç filtre ayarladı. 10 gün daha orda idare edecekler ne yazık ki :( bende üzülüyorum ama hediye olunca böyle hazırlıksız yakalaniyorsunuz işte :( son bir kaç sorum daha olacak benim. Bu arkadaşımın ayarladığı akvaryum bi değişik. Plastik gibi ama böyle cam gibi bi plastik değişik, bir sıkıntı olmaz umarım? Bir de en az 50 lt demiş herkes 2 balık için. Yer ve maddiyat sıkıntım olduğu için malesef 50 lt ayarlayabilecegim. Akvaryumun içini dekorasyon amacıyla çok doldurmayı düşünmüyorum zaten sıkıntı olmaz diye düşündüm?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selahattiaydÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 1
selahattiaydÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2019 20:51
Hava, fitresi ,motor, çöp balı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir