Mavi gözlere (Gökkuşağı) uygun tasarım? (syf 2)


zahitciftciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/10/2011
İl: Antalya
Mesaj: 230
zahitciftciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2013 19:57
Fotoğraf:

Boyut (cm): 50x25x35(h)
Kapasite (litre): Yaklaşık 40 lt
Canlılar: Henüz yok ama kaplan ya da arı karides türlerinden birisi ile tek tür balık beslemek istiyorum. Bitki olarak ise şu anda sadece parvula ile lobelia cardinalis var.

Malzemeler: Işıklandırmayı  2 X 14 W T5 ile henüz yeni dikim yaptığımdan 2x2 saat şeklinde yapıyorum.
Tabanda lav kırığı ile doğadan aldığım toprak üzerine silis kum var. 

Akvaryum Bakımı: Akvaryumum daha 1 haftalık, haftada bir %20 su değişimi düşünüyorum.

Kullanılan Yemler: Canlı yok sorun da yok 

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Diğer bitkili tankımdan tortu aktarımı yaptım şimdilik. 

Öncelikli olarak herkese merhaba demek istiyorum. ilk akvaryumuma yaptırmış olduğum dolap boşa gitmesin diye boyutları biraz daha büyüterek bu boyutlarda yeni bir tank yaptım. Özellikle karides akvaryumum olsun diye de bir isteğim vardı uzun zamandır. Yukarıda da belirttiğim gibi arı yada kaplan karides türlerinden birisini beslemeyi düşünüyorum. Daha önce turuncu gözlü kaplan karideslerim vardı, görsellikleri de çok güzeldi. Ama özellikle kırmızı arı karidesler sanki çok daha güzel görsellik katıyorlar. Tabi seçimde en büyük etken ekonomik açıdan olacak gibi. Balık konusunda da dediğim gibi tek tür beslemeyi düşünüyorum. Malum Isparta küçük şehir, istediğin balığı bulmak çok zor. Herkes alışmış neredeyse hep aynı tür balık getiriliyor. Allah tan Atlantis Pet Shop açıldı da farklı türler görmeye başladık. Yinede biraz bekliyecez tabi. 
Dizayn konusunda tam olarak bir karar vermiş değilim. Bu konuda bana öneri ve eleştirilerde bulunarak destek olursanız çok sevinirim. Şu an için tabanı tamamen parvula ile kaplamayı düşünüyorum. Belki bir kısmına sp japan de ekleyebilirim. Paintte yaklaşık olarak düşündüğüm dizaynı çizmeye çalıştım. Evet gerçekten çok kötü çizdim (bu konuya hiç girmeyelim:). Orta grup kayaları java moss ile arka köşedeki kayaları ise fissidens ile kaplamayı düşünüyorum. Ağaç figürlerini de stringy moss ile oluşturmayı düşünüyorum. Tabi önce uygun dal yada kök bulmam lazım. 

Ekipmanlar kötü gözüküyor tabi. Onları da stem bitkileri ile maskeleyip maskelememe konusunda kararsız kaldım. Stem bitkileri kullanırsam dizayn ile çok alakasız olacak gibi geliyor. 
Neyse çok uzun oldu gibi. Akvaryum gelişimini düzenli olarak sizlerle paylaşmayı düşünüyorum. Dediğim gibi önerilerinizi (Özellikle öncelikli olarak dizayn ve kullanacağım bitkiler konusunda) bekliyorum. 
Her akvaryum kurulumumda yardımını eksik etmeyen Onur Şahin (Rüzgardeğirmeni) kardeşime de tekrar teşekkür ederim.      

zahitciftci2013-12-31 19:24:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IronMaidenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/07/2009
İl: Konya
Mesaj: 395
IronMaidenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2013 08:23
İlk önerim o 0 numara silis kumu atmanız. Çok küçük tanecikli olduğu için hava-su dolaşımı yapılamıyor ve ileride taş gibi oluyor. Bitkinin kökü dolaşımdan yararlanamadığı için bir süre sonra çürüyorlar. Lav kırığının üzerine herhangi bir bitkiler ile uyumlu kum alabilirsiniz.

Işıklandırmanızın floresanları sıradan floresanlar mı? Kelvin değerlerini falan biliyor musunuz?

Arka fona sade siyah renk güzel olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JeaNLouPÇevrim Dışı

Kayıt: 12/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 149
JeaNLouPÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2013 17:51
Ellerine sağlık abi benimde bu boyutlara yakın akvaryumum var takipteyim.O filtre yerine şelale filtre düşünmezmisiniz ?
JeaNLouP2013-12-03 17:54:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zahitciftciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/10/2011
İl: Antalya
Mesaj: 230
zahitciftciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2013 22:58
[QUOTE=sky007]İlk önerim o 0 numara silis kumu atmanız. Çok küçük tanecikli olduğu için hava-su dolaşımı yapılamıyor ve ileride taş gibi oluyor. Bitkinin kökü dolaşımdan yararlanamadığı için bir süre sonra çürüyorlar. Lav kırığının üzerine herhangi bir bitkiler ile uyumlu kum alabilirsiniz.

Işıklandırmanızın floresanları sıradan floresanlar mı? Kelvin değerlerini falan biliyor musunuz?

Arka fona sade siyah renk güzel olur.
[/QUOTE]

Teşekkür ederim yorumlarınız için. Silis kum hakkında dediklerinize katılıyorum olabilir, ama diğer akvaryumlarımda hep hagen siyah kum var, bunda da silis kumu görmek istedim. Ve inşallah bir sorun yaşamayacağımı düşünüyorum.  Floresanlarım osram 865 ve 840. Evet belki çok uygun değiller ama Isparta şartlarında şimdilik bu kadar oluyor. İnternetten getirtmem lazım ama kargo şirketlerine ne kadar güven oluyor biliyorsunuz. Ama değiştirme fırsatım olursa düşüncem var. Arka fon konusunda da ilerde ışıklı fon düşünüyorum, arkada prizin görünmesi gerçekten hoş değil. 

[QUOTE=JeaNLouP]Ellerine sağlık abi benimde bu boyutlara yakın akvaryumum var takipteyim.O filtre yerine şelale filtre düşünmezmisiniz ?
[/QUOTE]

Teşekkür ederim, inşallah birlikte bu tankın daha da iyi olduğunu göreceğiz. Şu anda elimde bu filtre var ama uygun bir şelale filtre de düşünebilirim dediğin gibi.    
zahitciftci2013-12-03 22:59:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zahitciftciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/10/2011
İl: Antalya
Mesaj: 230
zahitciftciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2013 16:00
Tank kurulumunun üzerinden iki hafta geçti. Parvula yapraklarında sararmalar oldu ama yeni sürgünler de veriyorlar. Yeni sürgünleri görünce acaba olmayacak mı düşüncem de azalmaya başladı. İki hafta içerisinde herhangi bir yosun oluşumu gözlemlemedim. Bunda en büyük katkının, diğer sağlıklı akvaryumumdan almış olduğum tortunun tank kurulumunda ve sonrasında eklenmiş olmasına bağlıyorum. Şu an için akvaryumda canlı bulunmadığından tortu eklediğim gibi kum üzerinde duruyor, fotolarda da görülüyor zaten. Sağdaki lav kayasına diğer akvaryumdan aldığım küçük bir fissidens parçasını bağladım. Çok küçük ama şimdilik bir deniyeyim dedim:) Yeni parvula almayı düşünüyordum eklemek için ama gerek yok heralde, bu konuda siz ne önerirsiniz. Eklesem daha mı iyi olur. Alacağım tüm bitkileri belirleyip hepsini birden almayı düşünüyorum. Biliyorsunuz kargo parası bitki ücretinden fazla oluyor yoksa. Şu an için hedefim ağaç figürlerini oluşturacağım uygun kökleri bulmak. Evet petshoplarda satılan kökler var ama ağaç gövdesi figürü için bence uygun değiller. Fikrinizi almak istediğim bir konu daha var. Yukarıda paint ile düşündüğüm dizaynı çizmeye çalışmıştım. Sizce sağ arkaya yerleştireceğim ağaç figürü derinlik kazandırmak için diğerine göre daha küçük mü olmalı, yoksa tank derinliğin çok az (25 cm) bu şekilde derinlik kazandırmaya çalışman anlamsız olur, görsellik bozulur mu dersiniz? Bir diğer sorum da yine sağ arka kısımdaki kayaları (eğer olursa tabi) fissiden ile örtersem ya da şöyle söyliyeyim orta kısımdaki kayaları java moss ile sağ arkadakileri ise fissidens ile örtmeyi düşünüyorum, bu konuda derinlik anlamında ne önerirsiniz? Görsellik nasıl olur, derinlik sağlayabilir miyim?
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zahitciftciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/10/2011
İl: Antalya
Mesaj: 230
zahitciftciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2013 17:13
Dekor ile ilgili farklı öneriler beklememe rağmen kimseden bir öneri gelmiyor. Acaba diyorum baştan mı çok büyük bir hata ile başladım, gerek mi görülmüyor? Ya da başka bir yanlışım var. Tanıtıma kurulumun en başından başladım ki değerli forum üyeleri ile birlikte güzel bir tank oluşturalım, bilgilerimizi paylaşalım, gerekirse olumlu yönde tartışalım. Sürekli de güncellemeyi düşünüyordum. Açıkçası bu durum bende isteksizliğe de neden oluyor. Gerçi genel olarak forumda da bir durgunluk var gibi. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2013 18:07
Bu ara forum biraz sakin gibi. Güncel olaylar daha fazla ilgi çekiyor tabi bu günlerde. Tasarıma gelirsek ben şöyle düşünüyorum. Direkt olarak özgün bir tasarım yerine başlarda başkalarına ait tasarımları örnek almak daha mantıklı geliyor bana. Hem kendinizi görmüş olursunuz hem de az çok fikir sahibi olursunuz bundan sonraki tasarımlarınıza yönelik olarak.

Bu tasarım için de şunları söyleyebilirim. Derinlik yaratmak o hacim için daha fazla zorlayıcı olacaktır. Sağdaki kayaları daha farklı şekilde konumlandırarak iwagumi tarzi birşeyler deneyebilirsiniz. Bunlar dışında aynı anda hem kök hem de kaya kullanımı eğer çok özel bir tasarım değilse pek uyumlu görünmüyor. Tabi bu şahsi fikrimdir. Sizi etkilemesin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zahitciftciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/10/2011
İl: Antalya
Mesaj: 230
zahitciftciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2013 18:50
Çok teşekkür ederim yorumunuz için. 
Aslına bakarsanız buna benzer bir kaç tasarımı örnek alıyorum. Tabi kendimce değişiklik de yaptım. Daha önce kurmuş olduğum bitkili tankımda dediğiniz gibi farklı türler deneyerek gözlemleme şansım oldu. Yanlış anlaşılmasın kesinlikle bu işi öğrendim artık demiyorum. Daha öğrenmem ve görmem gereken çok şey var. Bu akvaryumla ve inşallah bundan sonrakilerle de kendimi yavaş da olsa geliştirebileceğimi düşünüyorum.  
Evet şu an için taşların dizilimi özensiz gibi. Aklımdaki düşünce özellikle sağ tarafı o yüksekliğe kadar fissidens ile örtmek. Ortadaki öbeği de aynı şekilde farklı bir moss türü ile örtmeye çalışacağım. Belki aralardan taşın görünmesini sağlayabilirim. Bu şekilde aslında taş değil sadece kök gözükmüş olacak. 
Aslında ilk başta ben de iwagumi tasarımı yapmayı düşünmüştüm. Dediğim gibi buna benzer tasarımları görünce denemek istedim. Bir süre daha bu şekilde devam etmeyi düşünüyorum. Yorumlarınız eksik etmezseniz sevinirim.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bymurat06Çevrim Dışı

Kayıt: 15/12/2013
İl: Ankara
Mesaj: 151
bymurat06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2013 16:59
Akvaryum çok itici duruyor söyle ki. Isıtıcı, filtre ve kayalar berbat gözüküyor. Ben olsam en azından ortaya bir anubias koyarım. Selale filtre alip ısıtıcında küçüğünü koyup saklayın bari. Kumun rengi bu akvaryuma göre hiç olmamış. Siyah olsa iyi olabilir. Dogal olmayan hersey kötü durur. Kayaları filan derinlik versin diye koymuştunuz heralde. Şu taklit ettiğiniz tankın fotosunu koyar mısınız.
bymurat062013-12-22 17:04:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zahitciftciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/10/2011
İl: Antalya
Mesaj: 230
zahitciftciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2013 20:59
[QUOTE=bymurat06]Akvaryum çok itici duruyor söyle ki. Isıtıcı, filtre ve kayalar berbat gözüküyor. Ben olsam en azından ortaya bir anubias koyarım. Selale filtre alip ısıtıcında küçüğünü koyup saklayın bari. Kumun rengi bu akvaryuma göre hiç olmamış. Siyah olsa iyi olabilir. Dogal olmayan hersey kötü durur. Kayaları filan derinlik versin diye koymuştunuz heralde. Şu taklit ettiğiniz tankın fotosunu koyar mısınız.
[/QUOTE]

Akvaryumu al da aşağı at demişsiniz açıkça. Şaka bir yana önerileriniz ve eleştirileriniz için teşekkür ederim. Kendimce eleştirilerinize cevap vermeye çalışacağım. Ama tabi mantıksız ya da olmayacak bir şey varsa değiştiririm ya da düzeltirim tabi ki de. Başlangıç olarak dediğiniz gibi akvaryum şu hali ile gerçekten kötü gözüküyor. Filtre benim de çok gözüme batıyor ama şimdilik akvaryumu düzene sokmak ilk amacım. Isparta malum soğuk memleket, her ne kadar ev kaloriferli de olsa bazen kontrol edilemeyebiliyor. Isıtıcının daha kalitelisini almayı düşünüyorum ama 100 w'ın altına da düşmeyi düşünmüyorum. Tabanı parvula ile tamamen kaplamayı istiyorum, inşallah da olur, hatta akvaryum biraz şekillensin ortadaki kayaların etrafına farklı türler eklemek istiyorum (sp japan, zemin çimi ya da bulabileceğim farklı kısa bitkiler). Bu açıdan kumun renginin çok önemli olmadığını düşünüyorum. Kayaları yukarıda bahsettiğim gibi tamamen farklı mosslar ile kaplamayı düşünüyorum. Kayaların yanlarından uzanacak ağaç figürleri için uygun kök dallarını buldum. Ama daha kaynatmaya vaktim olmadı. Kökleri hazırladıktan sonra kayalara mossları sarmayı ve kök dallarını yerleştirmeyi düşünüyorum. Filtre ve ısıtıcıyı gizlemek için iki farklı düşüncem var. Birincisi akvaryumun sol kısmını uzun bitkiler ile örtülemek (şu an için aklımda M. umbrosum var) ki bu dizayn aklımdaki fikre hiç uymuyor. İkincisi ise ortadaki kayaları iyice sola çekip moss ve kayaları bu amaçla kullanmak. 
Taklit demeyelim de fikir aldığım tanklar diyelim:)

Bu fotoğrafı çoğu kişi görmüştür sanırım. Kayalardan çıkan ağaç figürü ile ilgili video var, onu buraya yükleyemiyorum. Açıkçası sağ tarafa kayaları yerleştirmek benim fikrim. Belki biraz derinlik yakalayabilirim diye düşünmüştüm. 
Özellikle kayaların üzerine saracağım moss türleri hakkında öneride bulunabilirseniz sevinirim. Farkındayım, her öneriye yada eleştiriye bir cevabım var gibi gözüküyor. Küstahlık olarak anlaşılmasın lütfen. Anladığım kadarıyla akvaryum oturduktan ve bitkiler eklenip biraz büyüdükten sonra daha iyi bir fikir oluşturacak sanırım.   
    

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReinhardÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12210,2[/B]
Kayıt: 23/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 546
ReinhardÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2013 23:00
Zahir bey örnek verdiğiniz tank sürekli bakım ve işin profesyoneli olduktan sonra yapılan bir tanktır. Resimde belki iki kaya bi ağaç kökü gözüküyor diye basit gelebilir fakat o görüntüyü ortaya çıkarmak zor iştir.

Gelelim sizin tankınıza ilk başta bence yanlış olan yada eksik olan şeyleri söyliyeyim.
Malesef silis kumda bitki yetiştiremezsiniz. Yukarıdaki arkadaş güzel açıklamış su hava ve bakteri döngüsü sağlanamadığı için bitkili tanklarda kullanılmayan bir kumdur. Biraz sitedeki güzel kurulumları araştırarak kimsenin silis kum kullanmadığını görürsünüz. İlk başta hazır daha akvaryum oturmamış balık yokken komple yeni kurulum yapmanız.
Bence bitkiliye yeni başlıyorsunuz low tech olarak yapmanız tecrübe kazanmanızda fayda sağlar. İleride high tech kuruluma geçersiniz.
Bunun için size hagen kum veya aquaclay öneririm. Tabana hangisini bulursanız tek olarak koyun gübre falan hiç uğraşmayın. En olmadı 1 lt jbl aquabasis alır serpersiniz ara katmana ama bence buna bile gerek yok.
Sonra arka plan olarak siyah yada mavi yapın. Siyah daha güzel derinlik hissi verir mavi daha canlı gösterir tercih sizin.
Sonra bunları yaptıktan sonra tasarıma geçmeniz daha iyi olur.
Tasarıma gelirse elinizdeki lav kayaları pek güzel değil ben bir tek sağ köşede ortada olanı birde sol arka köşede olanı beğendim. Petshoptan güzel bir mangrow kökü alarak yatay bir görüntü oluşturun sonra kayaları üstüste değil bir kaçtanesini çıkararak yan yana koyun. Kayaları bana kalırsa çekiçle küçük parçalara ayırıp ufak kayalar halinde üstlerine moss bağlayarak daha güzel bir görüntü oluşturabilirsiniz.
Ağaç yapacaksanızda paintte çizdiğiniz gibi değil 3 tane kayayı ufaltıp üçgen yapıp ortasına ağaç yaparsanız hoş gözükür. 
Low tech sistemlerde çok güzel bitkiler vardır sadece iyi bir ışıklandırma yeter. Örnek olarak benim açtığım son konuma bakıp fikir alabilirsiniz. Şimdilik bukadar olsun sizde düşüncelerinizi söyleyin ona göre tartışırız konuyu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thecrashÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 99
thecrashÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2013 23:46
hocam yanlış anlamayın ama dikkatimi çeken tek şey suyun berraklığı oldu :))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

By ccaÇevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2010
İl: Balikesir
Mesaj: 113
By ccaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2013 01:04
Selam;
 Akvaryumun Hayırlı olsun. Dizayn Konusunda güzel bir düşünce inşallah istediğin görünümde bir akvaryum'un olur güzel şeyler emek ile olur Aksatmadan akvaryumun bakımını yapman gerekiyor.

Bitkili akvaryumlarda çok ince 0 dediğimiz kum tercih edilmiyor kum taş gibi oluyor. Böyle ince kumlar genelde kum u karıştırmasını seven cikletlerde kullanılır. Yunus, Sp vb..

Ayrıca bu tarz bitkili akvaryumlara eğer Parasal durumun müsayit ise şelale filtre tavsiye ederim. Daha küçük bir ısıtıcı yeterli ısıtıcıyı saklamak zor olacaktır.

Dekorasyon'da bahsettiğin şeyleri yaptıktan sonra bitkiler gelişime başladığında fotoğrafını çekip buraya koyarsan Daha güzel olur. Ortada Birşey olmadığı için kötü görünüyor aslında dekorasyon düşüncen Güzel.

saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zahitciftciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/10/2011
İl: Antalya
Mesaj: 230
zahitciftciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2013 01:46
Yorumlar için teşekkür ederim. Genellikle akvaryumumda çoğu kişinin eleştirdiği kısım silis kum kullanmam olmuş. İşin aslı silis kumu altındaki toprağı örtüp su bulanıklığını engellemek için kullandım. Akvaryumu tanıtım kısmında yazmıştım. Tabanda lav kırığı ve büyük oranda da bildiğimiz toprak bulunuyor. İlk başta teşekkür ettiğim Onur Şahin (rüzgardeğirmeni) arkadaşımın bu sitede yazmış olduğu bir makale var. 
Bu makaleye uygun bir taban oluşturmaya çalıştık. Tabi burada bahsedilene bire bir uygun toprak bulmak çok zor. Benim bulduğum toprağa dokunduğun an bulanıklık yapıyor. Ben de her dokunduğumda su bulanmasın diye üstüne yaklaşık 1 cm kalınlığında silis kum ekledim. Fotoğrafa dikkatli bakıldığında anlaşılabiliyor. Yanlış anlamayın dediklerinize katılıyorum, ama bu tank biraz da deneme akvaryumu gibi olacak diyelim. Yoksa düşünüldüğü gibi rengi, tipi hoşuma gitti bunu kullanayım diye bir düşüncem olmadı. 
Göktuğ bey, örnek aldığım tank hakkında ben de sizinle aynı görüşteyim. Gerçekten yapımı ve idame ettirilmesi zor bir tank biliyorum. Ben de aynısını yapayım diyemiyorum zaten. Sadece bu tanktan esinlendim diyeyim:) 
Lav kayalarını Ankara'da bir taş marketten almıştım. Bu taşlar da bahsettiğiniz gibi çekiçle kırılmış halleri aslında. Ama dediğiniz gibi daha da küçültme önerinizi dikkate alacağım. Tamamen moss ile kaplamayı düşündüğümden tiplerine çok bakmadım açıkçası. Akvaryumcularda satılan hazır köklerin çok doğal gözükmediğini düşündüğümüzden yine doğadan aldığımız, akvaryum için uygun köklerden kullanmayı düşünüyorum. Elimde mevcut ama yukarıda bahsettiğim gibi daha kaynatmaya vakit bulamadım. 
Bitki olarak da çok fazla bir tür olsun istemiyorum; parvula, kayaları sarmak için (fissidens ya da java) ve ağaç figürü için (stringy ya da christmass) moss türleri. Belki ilerde duruma göre farklı türler ekleyebilirim diye aklımdan geçiyor.
Son durumda kayaları ortada birleştireceğim galiba.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir