ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
harmancı
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
19 Eylül 2014 16:47
Son Ziyaret:
24 Kasım 2016 15:17
Toplam Mesaj:
32 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
yusuf harmancı
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Konya
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

yusuf harmancı

SON 10 MESAJI

İÇME SUYU ŞEBEKESİNDEKİ NİTRAT
bu akşam salifertin nitrat testini aldım. Akvaryumdaki nitrata ölçtüm renk skalasindaki en koyu renk yani 100 ppm.daha sonra şehir şebeke suyunu ölçtüm 50ppm çıktı. Tank daki su yaklaşık 500 litre.marketten 40 litre saka marka su aldım nitratı nı ölçtüm sıfır çıktı. sonuçta 40 litre su değişimi yapabildim.
 Sizce nasıl bir yol izlemeliyim tavsiyelerinizi bekliyorum. 
İÇME SUYU ŞEBEKESİNDEKİ NİTRAT
Merhaba arkadaşlar.Şehir şebekesindeki içme suyunda bulunan NİTRATI arıtacak bir arıtma sistemi var mı?Akvaryumdaki nitratı ölçtüm (norateks kimyanın test kitini kullandım) sonuç ;renk skalasında en koyu renk olan 50 ppm çıktı.Daha sonra şehir şebekesinin musluk suyunu ölçtüm oda aynı en koyu renge yakın 40 ppm gibi bir değer çıktı.Gittim marketten ERİKLİ marka su aldım aynı test kitini kullanarak nitrat ölçümü yaptım renk skalası çok açık çıktı yani sıfır diyebiliriz.

   Hobici arkadaşlar  bu konuda görüş ve tavsiyelerinizi bekliyorum.SELMLAR
Çeşme suyu nitrat değeri
 Merhaba arkadaşlar. Çeşme suyundaki nitrat değerini hiç ölçütünuz mü. Ölçen arkadaşlar var ise paylaşırsa sevinirim.ben  bu akşam ölçtüm pek test kitine inanamadım. 40 ppm civarında çıktı. Marketten erikli su aldım aynı test kitini kullandım sonuç sıfır çıktı. Test kitim naroteks kimyanin ilk defa bu akşam ölçtüm. Şebeke suyu nitrat değeri böyle çıkınca akvaryumdaki tavan yaptı. Olabilecek en koyu renk yani 50 ppm.fakat baliklarda ben bir anormallik görmedim. Sizler nasıl yorumlarınız bu nitrat testini harmancı2014-11-18 12:46:16
frontosa moba da yanık ne demek
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler:

Akvaryum Kapasitesi (litre):

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):

Filitrasyon:

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :
Merhaba arkadaşlar. Frontosa moba da baligin yanık olması ne demek.sebebleri nedir
ne oldu azot döngüsüne?
Merhaba NEONTETRA,son mesajınızı okudum.AKVARYUMDAKİ AZOT DÖnGÜSÜNDEKİ KUM,DİP ÇEKİMİ VE BAKTERİLER konusundaki yaklaşımınız banada mantıklı geldi.Keşke bu belirtmiş olduğumuz konular akvaryum ortamında defalarca test edilip sağlıklı bir neticeye varılabilse idi.Bilmiyoruz belki de böyle bir çalışma yapılmıştır.Yani şunu demek istiyorum;akvaryumdaki bütün unsurları kum,balık,bitki,filtreleme sistemleri,sıcaklık,pH,sirkülasyon,dip çekimi,yemleme,su değişimi ve benzeri tüm unsurları esas alıp sürekli parametre AMONYAK.NİTRİT.NİTRAT ölçümü yapmak ve bu değişken unsurların bu azot döngüsüne ne gibi etkileri olup olmadığı  tespit edilmiş olsa diye düşünüyorum.
    Mesala;siz mesajınızda  azot döngüsü oturmuş akvaryumda  dip çekimi yapmanın zararlı olduğunu idda ettiniz.O zaman aynı akvaryumda    önce dip çekimi yapmadan paremetrelere(amonyak,nitrit,nitrat) ölçmek  daha sonra aynı akvaryumda başka unsurları hiç değiştirmeden  sadece dip çekimi yapılarak bu paremetrelere(amonyak,nitrit,nitrat) ölçmek daha sonra  iki paremetrenin arasındaki farkı tespit etmek gerekir.Bu testleri  yaygınlaştırabiliriz kumlu,kumsuz,ince kum tabakası,kalın kum tabakası ve  diğer unsurları değiştirerek.SELAMLAR
harmancı2014-11-13 08:45:51
ne oldu azot döngüsüne?
Merhaba Özgür Bey; vermiş olduğunuz makaleyi okudum.Teşekkür ederim.
noratex kimyanın test kitleri
Merhaba arkadaşlar ;NORATEKS  KİMYA nın test(nitrat,nitrit,amonyum,ph ) kitlerini kullanan var mı?.Tavsiye edermisiniz.SELAMLAR
ne oldu azot döngüsüne?
Merahaba Özgür Bey; öncelikle tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.Mesajınızda"Denitrifikasyon ile iligli şu konuda kafam karışık, eğer nitratı azota çeviren bakteri oksijensiz ortam istiyorsa (ki bundan emin değilim internette aradım taradım bulamadım) su dolaşımı olan bir yerde üremesi imkansız. Çünkü suyumuzda çözünmüş oksijen var. Benim bildiğim bir şey var o da bu bakterilerin karanlık ortam istediği..."  belirtiğiniz bu konuda ben şöyle düşünüyorum:su dolaşımı olan yerde  oksijensiz bakterilerin  üremesi imkansız .Evet bende oksijenli ortamda oksijensiz bakterilerin barınabilceğini sanmıyorum.Fakat,akvaryumdaki su dolaşımı kumun en üst düzeyinde olacak yani kalın bir kum tabakasının altında su dolaşımı  olmayacaktır.Kumun en alt kısmında su dolaşımı olmadığı için oksijensiz ortam sağlanmış olacaktır.Karanlık olma konusu zaten kalın bir kum tabakasının tabanını  ışığı görmeyeceği için  daima karanlık olacaktır.SELAMLAR

ne oldu azot döngüsüne?
       09 Kasım 2014 18:26  Tarihli İlk mesajım
     Merhaba arkadaşlar,Akvaryumda en önemli husus azot döngüsüdür değil mi?Akvaryumda  bizi rahatsız eden birçok  olumsuz sonuçların esas sebebi azot döngüsünün sağlıklı işleyememiş olmasıdır değil mi?Ben bu mesajımda  akvaryumda kullanılan kum ile azot döngüsü  ilişkisini anlamaya çalışacağım.Öncelikle şunu belirteyim, akvaryumu ilgilendiren   azot döngüsü  ve kum ile ilgili bilgileri bu forumdan edindim.
   Azot döngüsü olayı yanlış değerlendirmemiş isem, oksijenli ve oksijensiz ortamda yaşayan bakteriler başrollerde.Her iki ortamda yaşayan bakterilere ihtiyaç var.Onun için akvaryumda hem oksijenli ortam olacak hem de oksijensiz  ortam olacak ki her iki bakteri türleri fonksiyonlarını yerine getirebilsin.
  Oksijenli ortamı ,su hareketleri(filtre,hava motoru) ile sağlıyoruz bunda bir proplem yok.Esas konuya geliyorum oksijensiz ortam.Evet oksijensiz ortam nasıl oluşturacağız.(HANİ OKSİJENSİZ ORTAMDA YAŞAYAN BAKTERİLER NİTRATI SERBEST AZOTA ÇEVİRİYORLARDI YA)Oksijensiz ortamı oluşturmak için kum kullanmıyormuyuz.Kalın bir kum tabakası( 8 cm kadar) oksijensiz bir ortam oluşturmaz mı?

 Diyelim ki kalın bir kum tabakası oluşturduk ve zamanla da oksijensiz bakteriler bu kalın tabakayı mesken tuttu ve nitratı azot gazına çevirmeye başladılar.Her şey planlandığı gibi gidiyor.Zehirli olan nitrat, oksijensiz bakteriler sayesinde  azot gazı oldu uçtu gitti değil mi?

 Arkadaşlar o zaman NİTRAT PATLAMASI olmasın diye neden dip çekimi yapıyoruz.DİP ÇEKİMİNDE biz kumuda oynayarak oksijensiz ortamı bozmuyor muyuz?Bazı arkadaşlar diyor ki:kum  nitrat patlamasına sebep olur.Sizce de  burada bir tezatlık yok mu?

Su değişimi konusu da değerlendirelim.Diyelim ki yukarıda bahsedilen döngüde   nitrat, oksijensiz bakteriler tarafından  yeteri kadar azot gazına çevrilemedi ve zamanla da nitrat arttı.O zaman yapılacak şey SU DEĞİŞİMİ değil mi?.Yani kum ile niye oynuyoruz ,neden dip çekimi yapıyoruz.Dip çekimini görsel olarak yapıyorsak anlarım ama neticede kumla fazla  oynamamak gerekmez  mi?

    Merhaba Arkadaşlar,yukarıdaki metin ilk mesajımdı.Hepinizin yorumları için teşekkür ederim.Ben size kendi akvaryumum ve uygulamam ile bilgi vereyim.

 Tank 150x60x60 =540 litre ebatlarında. 19 adet 3-5 cm boylarında Frontosa moba yavruları var.Kum olarak yaklaşık 50 kğ mercan kırığı ve arogonit  karışımı kullandım.Kalınlıkları 1 mm ile 3 mm karışık.Akvaryumun  ön cam kısmında  kum kalınlığı yaklaşık 3 cm civarında arka kısımlarda yer yer 8 cm kadar çıkıyor.Kum kalınlığı bu mesajda da belirttiğim gibi bilerek kalın tuttum yani oksijensiz ortam oluşsun ve denitrifikasyon(nitarıtın azot gazına dönüşmesi) sağlansın diye düşündüm.Akvaruyumda  EHEİM 2080 DIŞ FİLTRE , EHEİM 2012 İÇ FİLTRE,300 watt ısıtıcı VE HAVA MOTORU VAR.Bir adet kök de anibuas  ve 5-6 adet peyzaj taşı var.
    Akvaryumun bütün donanımlarını taktım ve tam 3 gün boş hiç bir şey koymadan çalıştırdım.3 günün sonrasında başka bir akvaryumdan bakteri kültürü(bulanık su) ilave ettim.Akvaryumum sıcaklığı 26 derecede sabit.Bakteri kültürünüde koyduktan  2  gün sonra balıkları koydum.Bu gün balıkları koyalı tam 15 gün oldu.Günde en az 3 öğün yemliyorum.(tank büyük olduğu için yemlemede biraz sıkıntım oluyor,bazı yemler zayi olup tabanda kalıyor).Şu an hiç bir ölçüm cihazım yok.2 GÜN ÖNCE  YAKLAŞIK %10 su değişimi yaptım.Dipteki kum ile  çok az oynadım belki tankın  1/4 kısımın kumun  üzerindeki pislikleri ve yem artıklarını aldım.Yani buna dip çekimi demek biraz zor sadece denedim.Su değişimindeki suyu tekli blok karbon(10 inç) filtresinden geçirdim.Yaklaşık 50 lt suyu 25 dakikada direkt tanka verdim.Arkasından  bir yemek kaşığı  kaya tuzu ve yine bir yemek kaşığı Magnezyum Sülfat ilave ettim.Şu ana kadar  herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadım.

     Yani bu mesajlarımdaki esas merak ettiğim konu: kum ile denitrifikasyon arasındaki ilişki ve dip çekiminin bu denitrifikasyon döngüsüne etkisi idi. DENİTRİFİKASYON bakterileri  sanırım biraz geç oluşuyor.Onun için ilk zamanlarda akvaryumda biriken nitratı azot gazına çevirecek yeterli bakteri olmuyor.Onun için ilk dönemlerde nitrat birikimi olabilir.Onun için ilk dönemlerde mutlaka su değişimi yapmak gerekir diye düşünüyorum ama yine tekrar şunu söylüyorum: su değişimi yaparken dip çekimi yapacağız diye kum alt üst etmemek gerekir diyorum.
    Sizlerinde tekrar görüşlerinizi bekliyorum.SELAMLAR

     

harmancı2014-11-12 09:46:14
ne oldu azot döngüsüne?
Hayırlı akşamlar arkadaşlar. Konuyu ben açmıştım. Sanırım biraz alınganlıklarda oluştu. Maksatımız  birbirimizin tecrübelerinden ve  bilgilerinden faydalanmak.her bir arkadaşın tecrübesi önemlidir.
 Yine her tecrübede kendine has koşullarda gerçekleştiği için her zaman her yerde  hep aynı neticeyi vermeyebilir.Günümüzde de bili bilim adamları bir çok konuyu yeniden değerlemek durumunda kalıyor. Gerçekte bildiğimizi sandığınız  şeyler çok az .çok azını bildiğimiz şeylerin tamamını bildigimizi sanarak kesin sonuç çıkarmak bizi yanlış uygulamalara götürür. Örneğin yıllardır kolesterol açısından zararlı bildiğimiz yumurta  ancak aklanabildi.onun için şu kesin doğrudur diyebileceğimiz konu çok azdır diye düşünüyorum. Her şeyin en doğrusunu her şeyi yaratan Allah bilir diyelim. Ama doğruyu bulmak için de her zaman çalışalım. 



harmancı2014-11-10 22:54:19

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.