Nereye Gidiyor bu Tropheus sevdası ?


BurakYILDIRIMÇevrim Dışı

Kayıt: 27/03/2011
İl: Antalya
Mesaj: 84
BurakYILDIRIMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2011 09:05
Merhaba Uzun, 15 yılı geçen akvaryum hobicisiyim lise lise dönemlerinde başladım üniversitede okurken bile öğrenci evimizde iki tane metrelik akvaryumum vardı o kadar saplantılıydım :)

Birçok hobici gibi bir çok farklı balık besledim belkide yurt dışı özel ithal ide sayarsak türkiyede olmayan bir türü bile denedim.

Normalde pek forumlara iştirak etmem ama bu konu veya bu konuya benzer bir süreci bende yaşadım ve buna bağlı sıkıntılarım olduğu için bende düşüncemi yazmak istedim.

Son bir kaç yıldır Discus besledim bundan 6 7 yıl önce discus a girmek istediğimde balığı araştırmak ve karakteristik özelliklerini öğrenmek için forumları gezdim uzun uzun balıkların türlerini farklılıklarını inceledim, genelde karşılaştığım olay şu oldu Discus öyle bir anlatılıyorduki yani bu balığı alıp beslemek için milyarlar döküp bir bebeğe gösterilen itinayı göstermelisiniz, yok şunu yapmayın bunu yapmayın şu olmasın bu olmasın şöle olmasın falan falan falan ama kendimce nihayetinde bir balık bu diyordum doğal ortam ve şartları üzerine araştırma yaptım. bir çok bilinen forum ve discus üzerine yazılanların tamamı ile safsata olduğunu gördüm. Bazı bu işten iyi para kazanan ve hobicilik ile bu işin duayeni olarak bilinen kişilerin elindeki türlerin sadece kendi aralarında gezindiğini dışarı verilmediğini gördüm :) en son bu konu ile ilgili zararı bir arkadaşım gördü türkiyede iyi bilinen bir kişiden aldığı ve nadir ve saf olarak nitelendirilen çifti görerek aldığı yavrular kırma çıktı.

Yeni başlayan arkadşlara öyle bir anlatıyorlarki balık almadan önce gözleri korkuyor aldıktan sonrada  bu yeni başlayan arkadaşın kafasında bir kere hassas balık en ufak bişey olursa kaybedersin düşüncesi oturuyor ya artık balıkda en ufak bi nokta görse kıvranmaya başlıyor forumlara bakıyor yardım almaya çalışıyor, biri şunu koy biri bunu koy, şunu yap bunu yap derken balığa kimyasal ve çevresel o kadar müdahele ediyorki balık eğer kimyasal yüklemeden ölmüyorsa stresden formunu ve sağlığını kaybediyor eninde sonunda ölüyor.

En son discuzları çıkarmadan önce size diyeceğim çeşmenin altına koy, suyu aç yaşayacak noktaya geldiler. kayseride bir arkadaşım çeşme suyundan yumurta alabilecek kadar ilerletti.

Burda demek istediğim bazen bunlara balık olarak bakmamız yeterli olacaktır diye düşünüyorum bir balığa girmeden önce doğal ortamdaki şartlarını araştırmak gerektiğine inanıyorum,

900 lt lik bir akvaryumum vardı 2 yıldır boştu allah nasip ederse bende tropheusa başlayacağım Antalya bölgesinde yaşamanın en büyük dezavantajı yaz aylarının sıcaklığı lakin samp sistemli olduğu ve yüksek hacim olduğu için çok etkileneceğini sanmıyorum çok gerekirse fanlarla takviye yaparım.

1 aydır bu tropheusu araştırıyorum, Tropheus da discus gibi çok hassaslaştırılmış ve bakımı beslemesi çok zor olan bir balıkmış gibi lanse edilmiş ama ben pek kulak asmıyorum. ülkemizde yüksek PH oranlarında yaşaması gereken bir balığın beslenmesi kadar kolay bir durum olmazdı sanırım.

- Tropheus da dahil olmak üzere bir çok hobici yaptığı bu işten belli bir noktadan sonra ticari amac güdebilir ki, Süreğen yavru almaya başladığında sürekli yeni akvaryumlar alıp balıkları bölerek azaltacak değil elindeki balığı satacaktır (kaça verir nasıl verir bu o kişiye bağlıdır. Elindeki balıkların formu çok iyi ve türünün özelliklerini taşıyorsa bu emeğinin karşılığınıda almalıdır.)

- Paylaşım ve geliştirme ile ilgili çok güzel yazılar yazılmış. Peki neden o kadar güzel Tropheus türleri varken Türkiyede belli başlı 10 türün (belki o kadarda yok) dışında farklı türler satan üreten yok?

- İthalatcı arkadaşlar için diyorum çünkü bir nebze bu sektöre yön veren firmalar olarak şayet F0 ithal durumu var neden Sizde elinizi taşın altına koyarak (Risk süreci arz edecektir muhakkak) farklı türlerden koloni getirtmiyorsunuz? 

- Tropheus madem bu kadar güzel ve özel balık neden biz bu güzelliklerin olduğu kolonileri göremiyoruzda genelde renk varyasyonunun zayıf olduğu ama çok güzel havası verilmiş balıkların resimlerini boy boy görüyoruz?

Size bi olay anlatayım türkiyede balık üzerine ithal çalışan büyük bir firmadan özel bir tür istedim balığın resmini adını soyadını ve temin edip edemeyeceklerini sordum ve özellikle rakamı yüksek tuttumki az sayıda getirmeyeceklerini biliyordum biz bu balığı getirtemeyiz dediler şaşırdım.

net üzerinden araştırdım almantada bi üreticiden buldum kendim internet üzerinden sipariş ettim biraz zor ikna ettim türkiyeye yollamaları husunda ama sağolsunlar balık istediğim renk ve formunda üzerinde geldi.

Yerli üreticilerimizden balık alalım diyoruz bakıyoruz tür yok çeşit yok en fazla 2 tür üzerine yoğunlaşmış bir süreç neyse diyoruz olsun hiç olmassa bildiğimiz balık diyoruz sipariş ediyoruz gelen balık istediğimiz balık değiş :) özellikle yavru almışsak büyünce şok oluyoruz farklı balıklar ve zayıf renk varyasyonları ile karşılaşıyoruz.

Biraz uzun oldu ama kusura bakmayın sonuçta bu bir akvaryum hobiciside olsun beslediği balığın form ve renk gelişimi güzel olduğu ve türünün karakteristik özelliğini taşıdığı sürece bu balığı tercih ederim.  Bu sayede tek el olma çalışması yapan kişilerde biraz akıllarını başlarına devşirebilir ve herkez iyi balık ile kötü balık arasındaki farkı daha iyi ayırt edebilir.

Bu hem ithalatçıların daha titiz ve kaliteli balık getirmeye yöneltecektir hemde fiyat aralıklarını düşürecektir.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak DenizÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 2467
Burak DenizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2011 13:15
Şimdididen bile İlangi-Kasakalawe-İkola-Bemba-Duboisi türlerinde düşüş var.Bence bu gidişle her hobiciye 1 Tropheus Akvaryumu düşecek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hakan SönmezÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,78875[/C]
Kayıt: 10/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1027
Hakan SönmezÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2011 10:21
Mustafa çok güzel bir konuya değinmişsin katıldığım ve katılmadığım bölümleri var ama insanların okuyup kendince birer ders çıkarmaları için son derece güzel bir başlık.

Öncelikkle belirtmek isterimki tropheus sevdası gerçekten başlıktada belirttiğin gibi bir sevda çünkü malavi ve diğer türlerden farklı olan yapıları ( gerçi hepsi birbirinden farklı ve güzel ) ağız yapıları duruşları renkleri karakterleri bu türü gözde hale getiriyor ve bir besleyen vazgeçemiyor. ayrıca genellikle deneyimli akvarislerin özenle dizayn edilmiş büyük tanklarında beslediği bir tür olmasıda forum da hobiye yeni başlayan arkadaşların ilgisini çekiyor ve hedef olarak ekndine bu türü seçiyor.

Hobiye yön verenler kısmına pek katılmıyorum oda şu bakımdan petshop u olan bir arkadaşım var onun hep söylediği bu işte internet ortamında hobiyi takip eden ve internet ortamından alım satım yapan hobici sayısı % 20 bile değil yani biz burada bir azınlığız zaten tropheus türlerine öyle her akvaryumcuda rastlayamamızında sebebi de bu.

Şimdi gelelim asıl konuya evet biz bir azınlığız ama bu hobiye ciddi anlamda gönül vermiş bir azınlık ve bu tarz sitelerde piyasaya yön veren üreticiler ithalatçılar bu işlerden ciddi paralar kazanıyor olabilirler ama kimse de kimseye zorla bişey satmıyor. ben kasakalawe besliyorum ama herkezin çok basit en yaygın tür olduğunu söylediği duboisi asıl favori balığımdır ve yakın zamanda gittim bir koloni aldım ve kasakalaweleri elden çıkarıp tek tür duboisiye dönebilirim. Yani bu bir tercih meselesi yani yön verenler krizagold diyor diye gidip krizagold almamız şart değil yada modem bu durumdan rahatsız olunuyor bu forum hertürlü görüşe açık bir mecra tanıtımı yapılan balıklara illa abi süper bende sahip olmak istiyorum gibi değil asıl düşüncelerimizi örneğin krizagold un diğer trop türlerine bakarak daha basit göründüğünü yazabiliriz.

Herkeze sağlıklı balıklar diliyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FishCarePoint34Çevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2010
İl: Bursa
Mesaj: 267
FishCarePoint34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2011 10:56
Valla Burak kardeşim ağzına sağlık. Bu ve bu tarz gerçeği herşeyiyle dile getiren yazıları okudukça keyifleniyor, gerçeği dile getiren insanlar da var diye seviniyorum.

syg

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaanÇevrim Dışı

Kayıt: 22/05/2009
İl: Antalya
Mesaj: 2557
KaanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2011 11:05
Mustafa abi çok güzel bir konu açmış gerçekten hergün düşndüğüm bir konu hem parası olsun hem yayılması olsun bu balıklar artık okadar çok yayıldılarki forumu açıyorum trop kapıyorum trop artık malavi akvaryumları yok çok nadir raslıyoruz.Başta bir abi sıralama yapmış sp yunus tanganyika dıskus diye bence buna kimse uymuyor adam görüyor bu balıkları parada kazanacak belli herkez alıyor.Hemen ithalattan kendinede istiyor.Ben oldum olasa sevmemişimdir tropları zaten bu gidişlede sevmiyeceğim ve böle devam edersede forumda malavi besleyen kalmıyacak gibi görünüyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

levent93Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/02/2009
İl: Izmir
Mesaj: 134
levent93Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2011 18:08

Pazarlama olayı o kadar ileri gittiki artık bilmem kimin balıklarının yavruları falan diye tanıtım başlıkları açılmaya başlandı.Görende bir tek o insanlar balıklardan yavru alıyor zannedecek.Bu akvaryum tanıtım bölümü fazlaca amacı dışında kullanılmaya başlandı.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

*AKIN*Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/01/2011
İl: Denizli
Mesaj: 1453
*AKIN*Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2011 02:54
Çoğalması sorun değil , ama maddi anlamda yüksek olması sıkıntı. Mesela ben red rainbow kasanga alacağım. Bir kişiye soruyorum 100 TL. diyor. Arkadaşım 50 ye de var seninki neden böyle diyorum. " 8 çeşit yem veriyorum " diyor. Ayrıca her ay yumurta alma garantisi diyor. Arkadaş saf isem acemi isem bu kadar da salak değilim heralde. Her ay yumurta garantisi veriyor adam. Sonra kızdım mı " arkadaş senle de bir şey konuşulmuyor " diyor. Bence çok pahalı piyasası var. Acilen muadilleri ve alternatifleri bulunmalı 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tekneciÇevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 219
tekneciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2011 08:30
Bende bir tropheusçu olarak şunu eklemek istiyorum.Balıkların fiyatları gerçekten çok fazla.İnsanlar beğendikleri türleri alabilmek için maddi olarak kendilerini çok zorluyorlar.Bende uzun uğraşlar sonucunda balıklarımı alabildim.Burda ben ithalatçılara yüklenmek istiyorum.Bu balıkların fiyatlarını daha makul seviyelere indirmeleri mümkün değilmi?İthalatçılarda fiyatlar hep aynı,yaptığım gözlemlerime dayanarak şu nu belirtmek isterim.Red rainbow yada ilangi damızlık boy balığın fiyatı hiç düştümü?Ben hiç görmedim.Fiyatlar hep aynı;devamlı yeni türler geliyor.Reklamları fazla yapılıyor;ve neticesinde fiyatlar yüksek oluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

levent93Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/02/2009
İl: Izmir
Mesaj: 134
levent93Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2011 08:44
Fiyat konusunda şunu belirtmek isterim,piyasada balık sayısı arttıkça bakım şartlarına bağlı olarak kalitesiz balık sayısı gittikçe artmakta.Hobici için-en azından benim için öyle-baktığı balığın türünün özelliklerini taşımasını ister.Piyasada 70 tl yede ilangi var 120 tl yede.Ticari anlamdada bir malın iyiside vardır kötüsüde vardır ve fiyatları mutlaka farklıdır.Tabiki çok iyi bakılmış renkleri ve formu ile türünün tüm özelliklerini gösteren bir balığın fiyatı daha pahalı olacaktır.Ayrıca tropheusta tek balığın iyiliği çok şey ifade etmiyor.Bulunduğu kolonini özellikleride değer taşıyor.Sağlıklı,oturmuş,yavrudan beraber büyüyüp sorunları olmayan bir koloninin değeri çok daha fazladır.Bizde tropheusun temel kurallarını hiçe sayarark besleyen o kadar çok insan varki görmeden bilmeden araştırmadan balık almak parayı sokağa atmak gibi birşey oldu.Bu nedenlerle safkan,sağlıklı,türünün gerçek özelliklerini taşıyan(kırma riski bulunmayan),düzgün bir koloniye ait balıkların fiyatlarının yüksek olması gayet normal. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrbilginÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 701
emrbilginÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2011 09:47
[QUOTE=tekneci]Bende bir tropheusçu olarak şunu eklemek istiyorum.Balıkların fiyatları gerçekten çok fazla.İnsanlar beğendikleri türleri alabilmek için maddi olarak kendilerini çok zorluyorlar.Bende uzun uğraşlar sonucunda balıklarımı alabildim.Burda ben ithalatçılara yüklenmek istiyorum.Bu balıkların fiyatlarını daha makul seviyelere indirmeleri mümkün değilmi?İthalatçılarda fiyatlar hep aynı,yaptığım gözlemlerime dayanarak şu nu belirtmek isterim.Red rainbow yada ilangi damızlık boy balığın fiyatı hiç düştümü?Ben hiç görmedim.Fiyatlar hep aynı;devamlı yeni türler geliyor.Reklamları fazla yapılıyor;ve neticesinde fiyatlar yüksek oluyor.[/QUOTE]
Cemal bey, ithalatçıların şuanki fiyatlarını özellikle damızlık ve 5-6 cm tropheus fiyatlarını gayet makul buluyorum. Damızlık 110-120 tl, 5-6 cm 45-50 tl civarına satılıyor. Biraz pazarlık bile yapılabilir muhtemelen.
Bence asıl sorun hobi adı altında 3 cm balığı 30-35 tl ye satanlarda. Şahsi düşüncem bu arkadaşların hiç ama hiç riski yok. Ne bir ithalat yapıp risk alıyor, ne sattığı balığın vergisini veriyor, ne kira veriyor, vs. vs. bu liste uzar gider. Şimdi ince hesaba girmek istemesemde kısaca söyleyeyim 50 yavruya neredeyse tüm masraflarını çıkartıyor. Bu ve bunun gibi sebepler yüzünden ithalatçılar bence çok uygun fiyata veriyor birçok balığı...
Daha yakın vakte kadar, afra cobue, afra hara, afra white top, bunlarda aynı şekildeydi 3 cm 15tl idi, ey gidi ey... Hatta sözüne güvendiğim kimseden bile bu fiyatın normal olduğunu duymuştum! şimdi sıra 3-4 tür tropheusta, bundan sonra neleri göreceğiz çok merak ediyorum.

Birde son zamanlarda dikkatimi çeken bazı kimseler balıklarını ilana bile koymadan satılıyor. (sanırım sıra bile var yani direk alamıyorsunuz). Peki bu nasıl mümkün oluyor, buda bir kısmı benim gibi saf, bir kısmı ise tanıdıkları tarafından bilerek balıkların ne güzel olduğunu abarta abarta anlatanlar vesilesiyle oluyor.
8 çeşit, 15 çeşit, 20 çeşit yem olayınada girmiyorum.
Bizler yem çeşidimizi arttırınca balıklara iyi baktığımızı zannediyoruz sanırım! yada yavru satışını hızlandırma taktiği bilemiyorum.
Ama her ne olursa olsun, yem çeşitlerine doğru orantıda keşke balıklarımız hakkındaki bilgimizde artsa KEŞKE!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FishCarePoint34Çevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2010
İl: Bursa
Mesaj: 267
FishCarePoint34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2011 09:48
Yani siz memnunsunuz bu durumdan bir balığa saydığınız özelliklere sahip diye 120 lira vermeye ? Bu tropheus olayı da ilginç, ilginç olduğu kadar da ciddi bir Türkiye meselesidir akvaryum camiasında. İnanılmaz ya insanlar evinden, rıskından, çocugundan kesip bu balıkların peşine düşmüş. Bir koloni parasına insanlar iki ay çalışıyor. Ama nedense bizim insanımıza normal geliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrbilginÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 701
emrbilginÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2011 09:58
Orkun bey, yazımın tamamını okudunuzmu?
Bu yazdıklarımı son birkaç yıldır forumu iyi takip edenler daha iyi anlayacaktır.
Ayrıca parası olmayan almasın burada bir zorlama yok.
Belki okumazsanız diye tekrar yazma gereği hissettim. İthalatçıdaki fiyat normal, hobicinin fiyatı normal değil. Bunun aksini kimse ispat edemez.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FishCarePoint34Çevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2010
İl: Bursa
Mesaj: 267
FishCarePoint34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2011 10:35
Emrullah Bey,

Ben yazarken tam size araya girmişsiniz:) yanıt yaz a bastığımda sizin yazınız girdi araya. Ben Levent Bey'in yazdığına istinaden düşüncelerimi belirtmiştim. Ancak sizin yazınızın de bir kısmına itaf olmuş tamamına değil ? Yanlış anlamayın yeni akvaryum yaptırıyorum bende alacağım aynı fiyatları verip Tropheus. Ben de ithalat yapıp mal getiriyorum. Akvaryum 3d akvaryum arka fonu. İthalatçıların ne kadar büyük vergi ve komisyon oranları ile karşılaştığını bizzat yaşıyorum . Ama ben Tropheustaki faiş fitaylar gibi fiyatlar koymuyorum malı satarken. Forumdaki herkesin kendi görüşüdür büyük saygım ama bana da kimse fiyatların Türkiye şartlarında makul olduğunu kabul ettiremez. Bunun sebei de akvaryumculuk tarihimizin olmaması ve yeni gelişmekte olan bir toplum olmamız Akvaristlik bazında. Tekel var ülkede sanki herkes sözleşmiş. Hangi firma ilanına bakarsan bak 110-120 tl de aşağı tropheus cinsi yok. Hobici de satmaz satamaz. Nedenleri ise çok bariz. Adam 120 lira verip alıyor. Bakıyor, besliyor yavru alıyor. 5-6 cm likler 45-50 ise benim 3 cm lik balıklarımda aynı özellikte aynı gölden aynı kandan üstelik 55.000 !!!!! çeşit yemle baktım neden öldüreyim fiyatı diyor. Haksız mı ? sizin yazdıklarınıza göre bence haksız değil. Balık geldikten sonra ithalatcıdan farklı ne yapıyor ki. Hiçbirşey. Hobicinin sertifikalı balığını 5-6 cm ya da 7-11 cm olduktan sonra ithalatcıyla aynı fiyata satması mantıksız mı ? Eee vatandaşta kafasında matematik yapıyor, oranlıyor 5-6 cm si bu kadarsa 3 cm si de bu kadar olur diyor. Bence sonuna kadar haklı . Parası olmayana yine zorlama yok burda da . Sonuc olarak tüm Tropheus piyasasını, hobicinin belirleyeceği fiyata kadar değerli ithalat yapan firmalarımız belirliyor. Çıkış noktası onlardır. Bu yanlış anlaşılmasın onlar da diyebilir ki almayın kardeşim. Haklılar da . Ama hobici de fiyatını o skalaya göre belirlemekte haklı.

syg.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrbilginÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 701
emrbilginÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2011 11:16
Orkun bey, artık ben hobici ve kobiciyi karıştırır oldum inanın ayırt etmek zorluk çekiyorum.
Önceden çok tartışmalara neden olan malawinin yavrusunun 15 tl olması nasıl yanlış ise tropheus unda 30-35 olması yanlış.
Ben ithalatçı değilim bu yüzden rahatlıkla söyleyebilirim. İthalatçı bir canlı ithal ediyor ve inanılmaz risk alıyor benim gözümde. Hatta ithalatta ölenlerin bir ara resimleri forumda paylaşılmıştı sanırım. Bunlarıda gözönde bulundurduğunuz zaman fiyatlar bence makul. Tabiiki bana sorsanız daha ucuz olmasını istemezsin diye, isterim tabiki keşke çok daha ucuz olsa.

Sizinle hobicilerin sattığı fiyat konusunda anlaşabilmemiz zor. Şöyle örnek vereyim.
Siz yaptığı işi iyi yapan bir ithalatçıdan trop kolonisi satın alın. Daha resimleri tanıtım sayfanıza eklemeden 2 sayfa yorum garanti. Bir kaç resimde ekledikten sonra, birazda tanıdığınız varsa o abicim yavrularına talibim, ne güzel balıklar, bumudur budurlar, bu güzel balık diyenler içinde bazılarının bende varım... Hele birde 20 çeşit yemde yazarsanız tam olur Olmuş sayfa 20-30-40 bunu görenlerde, bu balıklar iyiymiş alayım diyor(uz) veya bu kişi balığını istdeğini fiyattan satmış oluyor. Neden çünkü balıkları herkesin beslemeyi istediği balıkların yavrusu!
Başka bir taraftada hobici balıklarım ölüyor yazıyor mesaj yazan 2 yada 3 kişi! Şimdi diyecekler forumda arama yapsınlar, hep aynı şeylerimi yazacağız. E sen her tanıtımda aynı şeyleri yazıyorsun ya hemde aynı balıklara!
Hobiciyiz ya balık ölüyor umrumuzda değil!

Hobicilik kobicilik demek değil ise, hobicinin satacağı tropheus yavrusuda (2-3 cm) maksimum 15 tl olmalı. (Bir zamanlar malawidede sanırım 5 tl yi savunuyordum ) Bu ücretten fazlası hobicilikten ziyade piyasa şartlarında bir satış olacaktır bununda anlamı hobicilik değil, bir ticarethane politikasıdır.
Yukarıdaki yavru fiyatı damızlığı 110-120 tl olan balıklar için geçerlidir. Damızlığı 300 tl olan bir balığın yavrusunu 30 tlye satmak istemek normaldir, ama 75 tl demek yine piyasa fiyatı demektir.

Not: Yavru başı 15 tl bir hobicinin tüm masraflarını fazlasıyla çıkarır, 20 çeşit yem bile alınabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir