Yeni Başlayanlar Buraya/low-tech


rutkaiÇevrim Dışı

Kayıt: 26/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 98
rutkaiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2010 20:41

Terminolojim zayıf olduğundan nano tankların ufak hacimli tanklar olduğunu bilmiyordum. Sayenizde öğrendim teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozgur ı.Çevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Isparta
Mesaj: 23
ozgur ı.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2010 21:00
Slm dostlar bir malawici olarak herzaman bitkili tanklara gıpta ile bakmışımdır.Fakat malawiden vaz geçmeyi de hiç düşünmedim.
Şimdi benim 85*40*40* yaklaşık 135lt'lik kendi malawi yavrularımın olduğu bir yavru tankım var,ben bu tankı hafif bitkili yapmak istiyorum.Bayadır bitki forumunu takip ediyorum.
 
Kullanacağım biktiler:
*Elodea  15 Dal 10 
*Ludwigia Repens (Gül) 2 Dal
*Cabomba Caroliniana 2 Dal
*Pogostemon stellatus Broad Leaf 2 Dal
 
Zemin olarak midye kırığı var onu şuanda kaldıramam üzerine yaklaşık 10 kg kadar bitki toprağı sermeyi düşünüyorum.
Gübre olarak seranın tablet ve sıvı gübrelerini kullanıcam.
Co2 Dıy mayalı sistem ve Dıy Vortex kullanmayı düşünüyorum.
 
Tek sorun ışıklandırma akvaryumum özel yapım cama cam ve kapağı yok bu çözülemicek bir sorun değil aklımda bir iki proje var,kafamı karıştıran şey hangi floları kaç watt kullanmam gerektiği(dayligt-grolüx v.b)
 
Ben iki adet floyu elektronik ballastla kullanıp Dıy bir kapak yaparak ona monte etmeyi düşünüyorum.
Şimdi siz değerli bikti üstatlarının yapdım ve görüşlerini bekliyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yusufbugraÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2009
İl: Adana
Mesaj: 84
yusufbugraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2010 19:58
Mustafa Bey benimde birkaç sorum olacak yanıtlarsanız çok sevinirim.Benim akvaryum ölçülerim 80*40*50(h).Öncelikle sanırım 100 watt civarında bir ışıklandırma yapmam gerekiyor ancak kapak 80 cm olacağından dolayı sadece 18 wattlık floransanlar alabiliyorum.Ve florasanları sığdırmada güçlük çekeceğim sanırım.Çok zor bitkiler beslemeyeceğim bu yüzden benim en az toplamda kaç wattlık bir ışık sistemi kurmam lazım örneğin 70 watt civarı yeterli olurmu?Saygılar şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2010 21:46

Merhaba. Düşük-orta ışıkla yetinecek bitkiler için yaklaşık 70 watt yeterli olacaktır (4*18W olabilir).


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozgur ı.Çevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Isparta
Mesaj: 23
ozgur ı.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2010 02:22
Peki Mustafa Bey;
 
Bu 4 adet 18W'lık florasanların t5 yada t8 olmasının çok farkı olurmu ve hangi özellikde olsalar daha verimli kullanılr.
Örnek:
2 adet Sylvania Aquastar 1adet Sylvania Grolux 1adet Sylvania Daylıght uygunmudur.
Teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2010 09:47

Özgür Bey,

Seçtiğiniz bitki türlerinin ışık ihtiyaçlarına baktınız mı? Gördüğüm kadarıyla yüksek ışık isteyenler var.
 
Mayalı CO2 kuracağınızdan da bahsetmişsiniz ki seçtiğiniz bitkilerde de yine CO2 enjeksiyonuna ihtiyacı olanlar var.
 
Bu durumda tankınız her ne kadar kelime anlamı tam olmasada high-tech sınıfına girecek. Yani bu başlıkla pek ilgisi kalmıyor. Bitki akvaryumunda başarı makalesini takip etmeniz gerekir.
 
Yüksek ışığı aydınlatma formülündeki yüksek düzeye göre ayarlamanız uygun olacak. Bu yazıda da ileride high-tech e geçilmesi ihtimali için gerekli hesaplamayı verdim.
 
Aquastar-grolux- daylight konusundaki kombinasyonunuz yüksek ışık hesabında çıkan toplam ihtiyaca göre belirlenecek. Hangisinden ne kadar olması iyi oluyor, onuda bu yazıda verdim.
 
T5-T8 konusunda; Yüksekliği fazla tanklarda derine nüfuz etme açısından T5 HO yada HQ olarak geçen yüksek çıkışlı T5 lambalar aynı spektrumdaki (ikiside aquastar mesela) T8 lambalara göre daha verimlidir ve tercih etmek gerekir. Bununla beraber sizin tankınızın yüksekliği T8 lambalar için yeterli.
mustafaerdogar2010-04-20 09:50:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AsiKuzgunÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2010
İl: Ankara
Mesaj: 34
AsiKuzgunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2010 03:14
Merhaba Mustafa bey, yeterince araştırmadan alışveriş yaptığım için biraz da akvaryumcunun kaktırmasıyla bir akvaryum sahibi oldum, dolayısıyla balıkları koymadan önce bitki dikip, akvaryum suyunu hazırlama olanağım olmadı (lepistes, molly, plati vs.'yi akvaryumcu bana aynı gün sattı :)) neyse teferruatı geçelim. Bir buçuk ay sonra akvaryum resimde görüldüğü şekle girdi, ancak bitkilerle ilgili sorunum vardı, araştırırken makalenizi gördüm okudum, anladım ki pek çok şey yetersiz.

Her gün gül yaprakları dökülüyor, 2 hafta önce 4kök eledoa 5kök gül vardı, onlardan 1 eledoa, 2 gül kaldı, 3 gön önce forumdan aldığım 10 kadar gülün yaprakları her gün akvaryumun üzerinde birikiyor. Gübreden falan önce verdiğiniz formülden hesapladığım ışık ihtiyacının 1/4'ü civarında olan ışığı yeterli seviyeye çıkarmayı düşünüyorum.

Roxin RX-300 Germ Killing aydınlatma 6w, sizin verdiğiniz formülle hesapladığımda 18.5+W ihtiyacım olduğu ortaya çıkıyor (diğer formulle 33W) ancak akvaryum kapağındaki bölmeye (40cm) uygun uzunlukta bulabildiğim en güçlü lamba tek lamba Hagen Sun Glo T8 (14W, 4200K, 36cm). Önerdiğiniz flora glo'nun da benim panele sığabilecek büyüklükte olanı yok. Başka varsa söyler misiniz, yoksa bunu alacağım, 18w üzerine çıkabilmem mümkün görünmüyor. Ayrıca led'lerle ilgili uzun başlığı okudum led'lerle birşey yapamayacağıma karar verdim, yok eğer "şu marka şu fiyata şunu şunu al, işini görür" diye emin olarak birşey söyleyebilecekseniz led düşüncesine de açığım.

Işığı halletsem de acaba bitkiler sonradan diktiğim için, yani anlattığınız uzun hazırlık sürecini geçirmedikleri için bu durumda olabilirler mi? Bu arada taban malzemem de hiçbir özelliği olmayan siyah 2-3ml ince taşlardan oluşuyor (3-4 cm kadar). Dediğim gibi bilmeden aldım, ancak akvaryumdaki organik artıkların bitkiyi öldürmeyecek kadar besin sağlayabileceğini düşünüyorum.

Akvaryumdaki canlılar; 3d2e Lepistes, 2 Leopar Vatoz, 1 Rengi kaçmış paslı çöpçü(bunun için de hastalık bölümüne başlık açacağım), 1 Albino Çöpçü, 2 bebek Lepistes, 2 elma salyangoz; 1 eledoa, 10-12 kadar gül, bir miktar da java moss
AsiKuzgun2010-05-07 03:20:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2010 18:30
Merhaba Orçun Bey,
 
Bilgili olanların her geçen gün sayıları artsada malesef hala akvaryumcularımızın çoğu bu bakımından yetersiz; özelliklede bitkili akvaryumlar konusunda.. Neyse olan olmuş; zararın neresinden dönerseniz kardır.
 
Dediğiniz gibi ilk olarak ve acilen ışıklandırmanızı yeterli seviyeye çıkarmalısınız. Hagenin aslında o boyda (36 cm) her tip florasanı var ama bulmak mesele; biraz daha araştırın isterseniz. Bulamazsanızda sun glo işinizi kısmen görür ancak tabi gücü yine biraz yetersiz kalabileceği gibi ışık renginden dolayı akvaryumuda oldukça sarı gösterebilir; buda hoşunuza gitmeyebilir. 
 
Bunun dışında bence daha iyi verim alabileceğiniz bir seçenekte şu linkteki lambalardan 2 adet kullanmanız olur.
 
 
Böylece daha uygun ve yeterli güçte ışığınız olur.
 
İnternetten alışveriş yapma durumunuz yoksa ve akvaryumculardanda bu lambaları bulamazsanız yapabileceğiniz aklıma gelen son seçenek 15W, 45 cm' lik yazımda belirttiğim model lambalardan birini alıp akvaryumcudan da buna uygun uzunlukta plastık kapak alarak (yağmur akvaryumdu sanırım, onun kapaklarından istenilen boyda yaptırabiliyorlar) kullanmanız olur. Tabi bu durumda da kapak akvaryumun sağından ve solundan taşıp biraz kötü bir görüntü oluşturabilir.
 
Led konusunda ise deneyen çok kişi var ancak benim şüphelerim var. Kendim denemeden tavsiye etmek istemem. Bu sebeple sadece tahmin yürüterek sizinki gibi küçük boyutlu tanklarda uygun ledlerin yeterli miktarda kullanımı olumlu sonuç verebilir diyeceğim; karar sizin.
 
Işığı ve yazımda belirttiğim diğer konuları ne kadar kısa sürede uygularsanız bitkileriniz okadar çabuk kendilerini toparlayacaklardır. Kumunuzdan da bir avuç alıp yıkadıktan sonra tuz ruhu testine tabi tutun. Salınım yapıyorsa kumunuzuda değiştirmeniz gerekir. Salınım yapmıyorsa tane boyu uygun zaten; yazımda da belirttim. Tabana gübre konusunda da kumu değiştirirseniz baştan bir kurulum yapar ve tabana gübre eklersiniz; değiştirmeniz gerekmezse de tablet gübre olarak tabir edilen gübrelerden alıp kuma gömebilirsiniz.
 
En kısa zamanda sağlıklı güzel bir akvaryumunuz olması dileğiyle..
mustafaerdogar2010-05-07 20:20:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AsiKuzgunÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2010
İl: Ankara
Mesaj: 34
AsiKuzgunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2010 02:33
Mustafa Bey, yağmur akvaryumu internette arattığımda bu http://www.yagmurakvaryum.com/ siteyi buldum, ve ana sayfada sadece toptan satış yaptıkları yazıyor, yine de kapak baktım ancak bulamadım.
Bu arada Hagen 14w Sun Glo 36.1cm sipariş etmiştim, ardından bugün kapağımı da alıp gidip cam kestirdim. Onu silikonlamak üzere eve geldim ancak kapakta daha önce farketmediğim bir sorunla karşılaştım. Işık bölümünün kapağı 40cm olmasına rağmen, derin oluk kısmı yanlızca 34cm, camı oraya koyup silikonlayacağım ancak 36cm flo oraya sığmayacak. Aklıma bir fikir geldi, siparişim gelince çaydanlıkta kapağı kapalı olarak su kaynatacağım, o sırada su dökme deliğinden çıkan buhara kapağın ilgili bölümünü tutarak ısıtıp, içe doğru bir alet (henüz net karar vermedim) yardımıyla bastırarak bükeceğim(çıplak elle yapmak pek güvenli olmayacaktır Tebessüm)  Tabi başarısız olma olasılığım da var, bu sırada kapağı yırtabilirim, yada istediğim sonucu elde edemeyebilirim, ve yine kapak almam gerekebilir.

Yağmur akvaryum kapağı olarak aratınca pek hoşuma gitmeyen bir ürün buldum http://www.amazonpetcenter.com/default.asp?git=9&urun=3336.
Bunun dışında boyu marka 58tl'ye flo'ları da içinde kapak buldum, ancak hali hazırda Oritech Elektro. Ballast'a 18 ve hagen flo'ya da 9tl ödemiş olduğumdan o 58 tl'yi ödemek pek mantıklı gelmiyor. Bir gün daha sabredebilmiş olmayı dilerdim, ama güllerin ölmekte olduğu rahatlıkla görülebiliyor, biran önce hayata döndürmem gerekiyordu.
Tabi ankarada biri benden aldığım fiyata balast ve flo'yu almak isterse bulduğum boyu kapağı alabilirim Big%20smile
AsiKuzgun2010-05-11 02:36:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2010 09:18
Akvaryumcu aracılığıyla siparış verirseniz yağmur akvaryumdan tam istediğiniz boyda altında buhar camı hazır olan ve belirtirseniz florasan tertibatı olmayan (dolayısıyla daha uygun fiyata) bir kapağa sahip olabiliyorsunuz. Ben ve arkadaşlarımın İstanbul' da bu şekilde kapak aldığımız durumlar oldu. Tabi Ankara' da hangi akvaryumcudan benzer bir sipariş verebilirsiniz bilemiyorum; araştırmanız gerekiyor. 
 
Evet kapak öyle çok kaliteli bir kapak değil ancak iş görüyor. Zaten gördüğüm kadarıyla mevcut kapağınızda benzer özellikte plastik bir kapak.
 
Bununla birlikte el beceriniz iyiyse yazdığınız gibi denemeler yapın tabi. Bu konuda forumdaki DIY bölümünü biraz karıştırın, işinize yarayacak bilgiler bulabilirsiniz sanırım.
 
Hazır armatürler ise boyutu ve içindeki lamba sayısı ve özelliği uygun olduktan sonra ve tabi paraya kıydığınız sürece en kolay ve şık çözüm.
mustafaerdogar2010-05-11 09:20:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AsiKuzgunÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2010
İl: Ankara
Mesaj: 34
AsiKuzgunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2010 17:45
Önerdiğiniz "seachem flourish" alışverişi yaptığım sitede yoktu, ben de "brightwell florin-multi" alayım dedim ancak siparişim gelince düşündüğümün aldığım olmadığını farkettim. BRIGHTWELL AQUATICS FLORIN AXIS MULTI FERTILISER (BİTKİ ÇOĞALTICI) 250 ML şeklinde yazoyor olduğu için multi diye aldım ama FlorinAxis yazıyor ve içeriği bambaşka bir ürün. Ne olduğunu da tam olarak anlamadım. Ne işe yarar acaba söyleyebilir misiniz.

Kapak sorunumu hala çözemedim. Işığı varolan kapağın üstüne koydum, oda da aydınlanıyor ışıl ışıl Tebessüm
Kapağı ısıtıp bükme işe yaramadı, kolay bir iş değilmiş. Varolan kapak da şu an çok işlevli değil, aynısı ne yazık ki 15tl'ye satılıyor, üstelik alsam işimi de görmeyecek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2010 18:14
Brightwell Florin Axis, Seachem Flourish Excel' in muadili bir ürün. Yani bitkilere sıvı karbon kaynağı sağlıyor. Ayrıca kimi yosunların giderilmesinde de lokal uygulamaları var. CO2 yerini tutmayacak ancak kullanımı tartışılır bir ürün. Kısacası Florin multi den çok farklı bir ürün; sizin florin multi edinmeniz gerek. mustafaerdogar2010-05-11 18:15:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AsiKuzgunÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2010
İl: Ankara
Mesaj: 34
AsiKuzgunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2010 02:29
Alında çok farklı olduğunu ben de söylemiştim ama sormak istediğim tam olarak ne işe yaradığıydı, kullansam mı diye. Aslında geçen zamanda kullanmaya da başlamıştım, ama şimdi yazdığınızı tekrar okurken alg oluşumunu engellediğini yazdığınızı farkettim, sanırım artık kulanmayabilirim, çünkü biraz yosun oluşmasını istiyorum aslında, akvaryumda hiç yosun görmedim, iki leopar vatoz ve sürekli bitkilerin üzerinde gecez iki kocaman elma var. Sanırım, alg oluşumu onlar için iyi olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Doruk MÇevrim Dışı

Kayıt: 14/04/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 68
Doruk MÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2010 20:11
Arkadaşlar  bitkilerimi aldım akvaryumuma ektim. dipte aquaclay üst katmanda ise quartz kum kullanıyorum . aldığım yerde bol ışık ve gübreden başka birşey kullanmıyorum demişti eski sahibi. sizce ne yapmalıyım karbondioksit gerekir mi ? yada gübre ne kdr kullanmalıyım?



3 çeşit bitki var kırmızı olan rizomlu ve uzun boylu bir bitki . fikirlerinizi bekliyorum teşekkür ederim
enginkoc342010-05-27 10:09:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir