Balıklarımın Akvaryumu


LennieÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2023
İl: Izmir
Mesaj: 556
LennieÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 11:31
Merhabalar,

Öncelikle hediye olarak hayvan alınması başlı başına üzücü bir durum bu şekilde. Birçok insanın hayat akışı, ekonomik durumu, belki yalnızca istememesi hayvan bakmamak için yeterli bir sebep. Birine gidip hiçbir şekilde hayvanların istedigini karşılayacak ekipman desteginde dahi bulunmadan fanusa koyup balık hediye etmek aşırı düşüncesizce bir hareket. Var olan herhangi bir tanka dahi kişinin bilgisi dışında asla bir hediye alınmamalı. Zamanında ailem bana hediye almak istemişti, beraber gidip seçmiştik. Gaffur, benim L-199'um. Hala benimle.

Bahsettiğiniz şekilde bir anda yeterli tüm ekipmanları temin etmeniz mümkün olmayabilir ancak o bir can. Benim tavsiyem uzun soluklu bir yol planında bu canlıyla geçirdiginiz süreci nasıl gözünüzde canlandırabiliyorsunuz onu bir tartın. Şimdilik geçici bir kurulum ile yavru iken bulundugu ortamı bile büyütseniz de, açık konuşmak gerekirse, zaten ilerideki büyümüş canlı için uygun koşullarda ekipman temini saglayabilecek birinin geçici olarak sürekli ilk 20 litre sonra 50 litre sonra 100 litre sonra 200 litre gibi ayrı ayrı tanklara ve ekipmanlara yatırım yapması çok olası degil. Genelde realist olmak gerekirse o uzun soluklu planlar maalesef gerçekleşmiyor. Ek olarak bu tarz balıklar epey hızlı gelişim gösteren canlılar. Şu anda bulacagınız kısa vadeli çözüm sizi epey kısa bir süre idare edebilir ve tekrardan yatırım yapmanız gerekir bu şekilde. Ek olarak bu tarz bir canlı ile hayatınızın belki 20 yılını paylaştıgınızı düşünebiliyor musunuz, onu da sorgulayın derim. Çoğu balık japon balıkları kadar uzun ömürlü degil. Şahsen ben uzun ömürlü pleco, japon balığı, palyaço balığı gibi türleri edinmeden aylarca kendi içimde bunun uygunlugunu degerlendiriyorum. Uzun ömürlü bir canlı almak uzun süre baglılık demek, bu bir gerçek. Bir de dürüst olalım, 2 yıl önceki betta da bu tür bir fanustaydı ise, ki asla uygun bir ortam degil, bu canlılar cok daha büyük alana ve neredeyse 10 kat daha uzun ömre ve büyük bir bioyüke sahip oldugundan iş sanki daha da zor gibi görünüyor.


Sizin yapabileceğiniz en iyi şey günlük fanus ısısı ile bir derecede büyük su değişimleri yapmak (amonyağı uzaklaştırmak adına ve su düzenleyici kullanarak) ve bu süreçte ise canlınızı sahiplendirebileceginiz bir kişi ya da yer bulmak olacaktır. Şu anda salınan amonyak sebebiyle canlı sürekli zehirleniyor gibi düşünebilirsiniz. Durum aşağı yukarı olayı anlamak açısından böyle izah edilebilir sanırım. Üreteceğiniz çok kısa vadeli 20 litre gibi çözümler neredeyse hiçbir pozitif etki yaratmayacaktır. Uygun bir filtre, bakteri kültürü, su düzenleyici, en azından geçici olarak 100 litrelik bir akvaryum, bunu taşıyabilecek bir mobilya ya da stand, taban malzemesi, ısıtıcı, tercihen yemeyecekleri bitki ve kaliteli birkaç çeşit yem ile zaten epey bir masraf doguyor.


Eger ki hobide kalmak isterseniz de, canlıları yine sahiplendirip daha sonrasında okuyup ogrenip sıfırdan kendinize uygun canlılarla tekrardan döngü oturtup bilgili bir şekilde hobiye dönmenizi öneririm. Şayet geçireceğiniz 20 litre 5 litreye ziyade ortaya cıkacak amonyak oranının daha zehirliği noktaya çıkmasını belki az bir süre daha uzatabilir günlük su degişimleriyle ve belki biraz daha yüzme alanı saglamış olur. Ancak her türlü sürekli tank büyütmek ve yukarıdaki saydıgım ekipmanları edinmeniz gerekiyor zaten.

Ayrıca araba modeli ile canlı kıyası hiç olmamış bunu da belirtmek isterim. Burada bir canlının temel gereksinimlerinden bahsediyoruz, sizin ya da size hediye eden kişinin altına girdiği sorumluluklardan. Opsiyonel olarak edinebileceğiniz ayağımı yerden kessin ileride daha yüksek modelini edinirim denilebilecek taşıt gibi bir durum söz konusu degil takdir edersiniz ki. Bir canlının yaşam için temel ihtiyaçları, bir otomobil modeli kıyasına konu bile olmamalı bence. [EDIT]Lennie,2024-02-22 11:42:47[/EDIT]

Beğenenler: [T]125030,GhostKoi[/T][T]205902,ArifhbsAquatics[/T]
+1: [T]125030,GhostKoi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4283
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 11:38
[QUOTE=getherenowhere]

[K]Bakın beyefendi bu ofansif yaklaşım değilse ne ofansif yaklaşımdır anlamadım. Sanırım siz hayatta her istediğinize parmak şıklatınca ulaşabiliyorsunuz. [/K]Benim amacım şu anlık onları hayatta tutmak, anlatabiliyor muyum? Fanusta yaşarlar sanıyordum, yaşamıyorlarmış. Yeni bir şey öğrenmiş oldum. İlgi alanım olmadığı için bilmemem çok normal. Öğrendiğime göre bu yolda adım atabilirim. Savunma yapıyorsam bunun sebebi savunma yapmamın gerekmesi olabilir mi? Ben kendimi izah edemiyorum sanırım. Onları sonsuza kadar orada tutacak değilim, ilk fırsatım olduğunda onlara yaşam için uygun bir akvaryum alacağım. Anlatabiliyor muyum? Daha fazla uzatmak istemiyorum kolay gelsin.

Merhabalar, ilginiz için teşekkür ederim. Söylediğim gibi bu durum asla kalıcı bir durum değil. En kısa sürede bir akvaryum edineceğim. [K]Söylemeye çalıştığım şu, diyelim ki 2000 model bir arabanız var. 2024 modele bir anda geçebilir misiniz? Geçebilecek olsanız arabanız 2000 model olmazdı değil mi? Arabayı bırakmanızı gerektirmez bu. Önce 2010 model alırsınız. Sonra 2017 sonra da 2024. Durumunuz yerine geldikçe alırsınız. [/K]Akvaryumlarını büyüteceğim fakat saçma sapan bir fanustansa ilk adımda 10-20 litreye genişletirsem onları az da olsa rahatlatırım diye düşündüm. Olay bundan ibaret işte.[/QUOTE]

Bakın beyefendi ya da hanfendi her ne iseniz, burası ağız dalaşı yapılacak yer değildir. Size iyi niyetle gereken önerilerde bulunduk. Gerisi size kalmış.

Siz hala bir canlıya sunmanız gereken yaşama şartlarını araba modeliyle kıyaslıyorsunuz. Balık sizin 2024 model akvaryum almanızı bekleyemez, ölür. Kendi ihtiyaçlarınızı erteleyebilirsiniz fakat bakımını üstlendiğiniz canlının ihtiyaçlarını erteleyemezsiniz. Bu dinamik bir süreçtir.[EDIT]GhostKoi,2024-02-22 11:44:31[/EDIT]

Beğenenler: [T]90319,Didon[/T][T]241907,Dorduncuadam[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

getherenowhereÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2024
Mesaj: 17
getherenowhereÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 11:44
[QUOTE=GhostKoi]

Bakın beyefendi ya da hanfendi her ne iseniz, burası ağız dalaşı yapılacak yer değildir. Size iyi niyetle gereken önerilerde bulunduk. Gerisi size kalmış.

Siz hala bir canlıya sunmanız gereken yaşama şartlarını araba modeliyle kıyaslıyorsunuz. Balık sizin 2024 model akvaryum almanızı bekleyemez, ölür. Bu dinamik bir süreçtir.[/QUOTE]

Siz bakın beyefendi ya da hanımefendi, ağız dalaşı yapmadan kendimi izah ediyorum ama olayı oraya çeken sizsiniz. Araba modeliyle kıyaslıyorum çünkü başka türlü somut şekilde anlamıyorsunuz. Sizden ricam daha fazla bana yanıt vermemeniz zira bunun bir sonu yok. Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4283
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 11:46
[QUOTE=getherenowhere]

Siz bakın beyefendi ya da hanımefendi, ağız dalaşı yapmadan kendimi izah ediyorum ama olayı oraya çeken sizsiniz. Araba modeliyle kıyaslıyorum çünkü başka türlü somut şekilde anlamıyorsunuz. Sizden ricam daha fazla bana yanıt vermemeniz zira bunun bir sonu yok. Kolay gelsin.[/QUOTE]
[QUOTE=GhostKoi]

Bakın beyefendi ya da hanfendi her ne iseniz, burası ağız dalaşı yapılacak yer değildir. Size iyi niyetle gereken önerilerde bulunduk. Gerisi size kalmış.

Siz hala bir canlıya sunmanız gereken yaşama şartlarını araba modeliyle kıyaslıyorsunuz. Balık sizin 2024 model akvaryum almanızı bekleyemez, ölür. Kendi ihtiyaçlarınızı erteleyebilirsiniz fakat bakımını üstlendiğiniz canlının ihtiyaçlarını erteleyemezsiniz. Bu dinamik bir süreçtir.[/QUOTE]

Peki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BarackÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 70
BarackÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 11:50
Kardeşim merhabalar.

Üslubu nedeniyle bu forumun yönetiminden üst üste ikazlar alan biriyle muhatap olmana üzüldüm. Küçük ve genç bir kardeşimiz olduğunu vurgulamana rağmen "koca" bir adam sözde sana doğruyu göstermek için resmen sözleriyle döve döve bir şeyler anlatıyor. Nasihat almak tecrübeli insanlardan geldiği takdirde zaten senin için sorun değildir diye düşünüyorum ancak bunu adab-ı muaşerete yakışır şekilde verebilecek birisi karşında yoksa bence zorlama. Böyle bilgi sahibi olmak, olmamaktan daha iyidir. Geçmişte altın tepside sunulan olanaklarla bu hobiye başlamış gibi takılanlar ya da her zaman muhteşem bir bilgi haznesine sahip olup da kusursuz ekosistemler oluşturanlar ve balıklara cenneti yaşatmış gibi konuşanlar hep vardı. Oysa hobide fazlaca başarılı olmuş insanlar kendilerinin neyi iyi, neyi kötü yaptığıyla daha çok ilgilidirler. Bir başkasının bilgi eksiğini araştırıp üzerine çullanmak konusundaki motivasyonu anlayabilmek çok zor ve irdelenmesi gereken bir insan profili. Ya da hayat şartlarını bilip bilmeden hobiden birilerini aforoz etmeyi vazife edinmek, kendini meşveret komitesi üyesi falan gibi görmek inan bana bazılarının kemikleşmiş problemi..

Özelden bana ulaşırsan bilgi edinmek istediğin konularda güzellikle yardımcı olacağıma söz veriyorum. Öğrenci olduğunu, imkanın olmadığını da söyledin. Bunları da konuşalım.

Beğenenler: [T]224123,valarmorghulis12[/T]
+1: [T]224123,valarmorghulis12[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

getherenowhereÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2024
Mesaj: 17
getherenowhereÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 11:52
[QUOTE=Lennie]Merhabalar,

Öncelikle hediye olarak hayvan alınması başlı başına üzücü bir durum bu şekilde. Birçok insanın hayat akışı, ekonomik durumu, belki yalnızca istememesi hayvan bakmamak için yeterli bir sebep. Birine gidip hiçbir şekilde hayvanların istedigini karşılayacak ekipman desteginde dahi bulunmadan fanusa koyup balık hediye etmek aşırı düşüncesizce bir hareket. Var olan herhangi bir tanka dahi kişinin bilgisi dışında asla bir hediye alınmamalı. Zamanında ailem bana hediye almak istemişti, beraber gidip seçmiştik. Gaffur, benim L-199'um. Hala benimle.

Bahsettiğiniz şekilde bir anda yeterli tüm ekipmanları temin etmeniz mümkün olmayabilir ancak o bir can. Benim tavsiyem uzun soluklu bir yol planında bu canlıyla geçirdiginiz süreci nasıl gözünüzde canlandırabiliyorsunuz onu bir tartın. Şimdilik geçici bir kurulum ile yavru iken bulundugu ortamı bile büyütseniz de, açık konuşmak gerekirse, zaten ilerideki büyümüş canlı için uygun koşullarda ekipman temini saglayabilecek birinin geçici olarak sürekli ilk 20 litre sonra 50 litre sonra 100 litre sonra 200 litre gibi ayrı ayrı tanklara ve ekipmanlara yatırım yapması çok olası degil. Genelde realist olmak gerekirse o uzun soluklu planlar maalesef gerçekleşmiyor. Ek olarak bu tarz balıklar epey hızlı gelişim gösteren canlılar. Şu anda bulacagınız kısa vadeli çözüm sizi epey kısa bir süre idare edebilir ve tekrardan yatırım yapmanız gerekir bu şekilde. Ek olarak bu tarz bir canlı ile hayatınızın belki 20 yılını paylaştıgınızı düşünebiliyor musunuz, onu da sorgulayın derim. Çoğu balık japon balıkları kadar uzun ömürlü degil. Şahsen ben uzun ömürlü pleco, japon balığı, palyaço balığı gibi türleri edinmeden aylarca kendi içimde bunun uygunlugunu degerlendiriyorum. Uzun ömürlü bir canlı almak uzun süre baglılık demek, bu bir gerçek. Bir de dürüst olalım, 2 yıl önceki betta da bu tür bir fanustaydı ise, ki asla uygun bir ortam degil, bu canlılar cok daha büyük alana ve neredeyse 10 kat daha uzun ömre ve büyük bir bioyüke sahip oldugundan iş sanki daha da zor gibi görünüyor.


Sizin yapabileceğiniz en iyi şey günlük fanus ısısı ile bir derecede büyük su değişimleri yapmak (amonyağı uzaklaştırmak adına ve su düzenleyici kullanarak) ve bu süreçte ise canlınızı sahiplendirebileceginiz bir kişi ya da yer bulmak olacaktır. Şu anda salınan amonyak sebebiyle canlı sürekli zehirleniyor gibi düşünebilirsiniz. Durum aşağı yukarı olayı anlamak açısından böyle izah edilebilir sanırım. Üreteceğiniz çok kısa vadeli 20 litre gibi çözümler neredeyse hiçbir pozitif etki yaratmayacaktır. Uygun bir filtre, bakteri kültürü, su düzenleyici, en azından geçici olarak 100 litrelik bir akvaryum, bunu taşıyabilecek bir mobilya ya da stand, taban malzemesi, ısıtıcı, tercihen yemeyecekleri bitki ve kaliteli birkaç çeşit yem ile zaten epey bir masraf doguyor.


Eger ki hobide kalmak isterseniz de, canlıları yine sahiplendirip daha sonrasında okuyup ogrenip sıfırdan kendinize uygun canlılarla tekrardan döngü oturtup bilgili bir şekilde hobiye dönmenizi öneririm. Şayet geçireceğiniz 20 litre 5 litreye ziyade ortaya cıkacak amonyak oranının daha zehirliği noktaya çıkmasını belki az bir süre daha uzatabilir günlük su degişimleriyle ve belki biraz daha yüzme alanı saglamış olur. Ancak her türlü sürekli tank büyütmek ve yukarıdaki saydıgım ekipmanları edinmeniz gerekiyor zaten.

Ayrıca araba modeli ile canlı kıyası hiç olmamış bunu da belirtmek isterim. Burada bir canlının temel gereksinimlerinden bahsediyoruz, sizin ya da size hediye eden kişinin altına girdiği sorumluluklardan. Opsiyonel olarak edinebileceğiniz ayağımı yerden kessin ileride daha yüksek modelini edinirim denilebilecek taşıt gibi bir durum söz konusu degil takdir edersiniz ki. Bir canlının yaşam için temel ihtiyaçları, bir otomobil modeli kıyasına konu bile olmamalı bence. [/QUOTE]

Merhabalar, balıklar bana hediye olarak gelmedi. Başkasının balığıydı ancak o taşınıp balıkları da bırakınca ev sahibi 'atın gitsin' demiş. Bunu duyan babam da atmak istememiş ve bana getirmiş. Bu asla bir hediye değil ve dediğim gibi içinde 10dan fazla lepistes beslediğimiz bir akvaryumumuz vardı. Şu an komşuda ve muhtemelen boşta. Bu yüzden onu geri alacağım. Durumun vahametini anlıyorum fakat etrafımda vereceğim hiçbir yer iyi bakamaz. Yanımda oldukları sürece en azından gereksinimlerini belli ölçüde karşılarım. Petshoplardan açıkçası nefret ediyorum. Hiç olmadı ailemden yardım isteyip gidip 40-60 litrelik bir akvaryum alırım. Taşıyacak konsolumuz var dediğim gibi daha önce filtresiyle, ışığıyla vs full bir ekipmanımız vardı. Babam lepistes büyütmeyi seviyordu fakat yavrulama döneminde bir sıkıntı çıktı ve balıkları kaybedince akvaryumu da komşuya ödünç verdi. Uzun lafın kısası babam lepistes konusunda az buçuk bilgili ama konu japon balığı olunca bir fikri olmadığından böylece getirdi. Bu canlıları verebileceğim hiçbir yer yok ki versem bile kendimi suçlu hissederim orada iyiler mi diye. En kısa sürede akvaryumu temin edeceğim. Dediğim gibi hediye olacak olsaydı en azından bir hazırlık yapardım geldiğinde. Bu hayvanlar damdan düşer gibi iki üç gün önce atılmaktan kurtarılıp getirildiler. Demeye çalıştığım bu zaten. Eğer başkası tarafından ilgilenilecek olsalardı zaten başta bana gelmezlerdi. Kimse istemedi ve ben de hayvanları gerçekten çok sevdiğim için seve seve kabul ettim geldiklerinde. Şu an evet şartları kötü olabilir ama en kısa sürede elimden ne gelirse yapıp büyütebildiğim oranda büyüteceğim akvaryumlarını. Ayrıca haklısınız, parça parça yapmak daha pahalıya mâl olacağı için tek seferde gerekli şeyleri alacağım. Acaba akvaryum öneriniz var mı? Minimum yaşam şartları için kaç litre almalıyım? Filtre nasıl bir filtre olmalı? Marka model öneriniz var mı? Bahsettiğiniz düzenleyiciler neler ve nasıl kullanabilirim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4283
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 12:07
[QUOTE=Barack]Kardeşim merhabalar.

Üslubu nedeniyle bu forumun yönetiminden üst üste ikazlar alan biriyle muhatap olmana üzüldüm. Küçük ve genç bir kardeşimiz olduğunu vurgulamana rağmen "koca" bir adam sözde sana doğruyu göstermek için resmen sözleriyle döve döve bir şeyler anlatıyor. Nasihat almak tecrübeli insanlardan geldiği takdirde zaten senin için sorun değildir diye düşünüyorum ancak bunu adab-ı muaşerete yakışır şekilde verebilecek birisi karşında yoksa bence zorlama. Böyle bilgi sahibi olmak, olmamaktan daha iyidir. Geçmişte altın tepside sunulan olanaklarla bu hobiye başlamış gibi takılanlar ya da her zaman muhteşem bir bilgi haznesine sahip olup da kusursuz ekosistemler oluşturanlar ve balıklara cenneti yaşatmış gibi konuşanlar hep vardı. Oysa hobide fazlaca başarılı olmuş insanlar kendilerinin neyi iyi, neyi kötü yaptığıyla daha çok ilgilidirler. Bir başkasının bilgi eksiğini araştırıp üzerine çullanmak konusundaki motivasyonu anlayabilmek çok zor ve irdelenmesi gereken bir insan profili. Ya da hayat şartlarını bilip bilmeden hobiden birilerini aforoz etmeyi vazife edinmek, kendini meşveret komitesi üyesi falan gibi görmek inan bana bazılarının kemikleşmiş problemi..

Özelden bana ulaşırsan bilgi edinmek istediğin konularda güzellikle yardımcı olacağıma söz veriyorum. Öğrenci olduğunu, imkanın olmadığını da söyledin. Bunları da konuşalım.[/QUOTE]

Hayrola, kimsiniz, kim oluyorsunuz, hangi sıfatla bilip bilmeden konuşuyor ve yargılıyorsunuz, çirkin bir üslubunuz var, bu haksız ithamlarınızı yönetime iletiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LennieÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2023
İl: Izmir
Mesaj: 556
LennieÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 12:13
[QUOTE=getherenowhere]

Merhabalar, balıklar bana hediye olarak gelmedi. Başkasının balığıydı ancak o taşınıp balıkları da bırakınca ev sahibi 'atın gitsin' demiş. Bunu duyan babam da atmak istememiş ve bana getirmiş. Bu asla bir hediye değil ve dediğim gibi içinde 10dan fazla lepistes beslediğimiz bir akvaryumumuz vardı. Şu an komşuda ve muhtemelen boşta. Bu yüzden onu geri alacağım. Durumun vahametini anlıyorum fakat etrafımda vereceğim hiçbir yer iyi bakamaz. Yanımda oldukları sürece en azından gereksinimlerini belli ölçüde karşılarım. Petshoplardan açıkçası nefret ediyorum. Hiç olmadı ailemden yardım isteyip gidip 40-60 litrelik bir akvaryum alırım. Taşıyacak konsolumuz var dediğim gibi daha önce filtresiyle, ışığıyla vs full bir ekipmanımız vardı. Babam lepistes büyütmeyi seviyordu fakat yavrulama döneminde bir sıkıntı çıktı ve balıkları kaybedince akvaryumu da komşuya ödünç verdi. Uzun lafın kısası babam lepistes konusunda az buçuk bilgili ama konu japon balığı olunca bir fikri olmadığından böylece getirdi. Bu canlıları verebileceğim hiçbir yer yok ki versem bile kendimi suçlu hissederim orada iyiler mi diye. En kısa sürede akvaryumu temin edeceğim. Dediğim gibi hediye olacak olsaydı en azından bir hazırlık yapardım geldiğinde. Bu hayvanlar damdan düşer gibi iki üç gün önce atılmaktan kurtarılıp getirildiler. Demeye çalıştığım bu zaten. Eğer başkası tarafından ilgilenilecek olsalardı zaten başta bana gelmezlerdi. Kimse istemedi ve ben de hayvanları gerçekten çok sevdiğim için seve seve kabul ettim geldiklerinde. Şu an evet şartları kötü olabilir ama en kısa sürede elimden ne gelirse yapıp büyütebildiğim oranda büyüteceğim akvaryumlarını. Ayrıca haklısınız, parça parça yapmak daha pahalıya mâl olacağı için tek seferde gerekli şeyleri alacağım. Acaba akvaryum öneriniz var mı? Minimum yaşam şartları için kaç litre almalıyım? Filtre nasıl bir filtre olmalı? Marka model öneriniz var mı? Bahsettiğiniz düzenleyiciler neler ve nasıl kullanabilirim?[/QUOTE]

Anladım[:iyi:]. Balıklara bu şekilde bakıp bırakana mı yanayım, atın gitsin diyen ev sahibine mi. İğrenç gerçekten. Sürpriz deyince, ben de hediye gibi algıladım.

Benim 2 adet japon balığım var, 180 litrede yaşıyorlar, direkt bu litrede başladım ben. Türe baglı olarak yuvarlak vücutlu daha ufak kalan türler için balık başı 100 litre gibi düşünmek iyi olabilir bence, ancak daha düz vücutlu daha aktif canlılar için daha büyük daha bile iyi. Bitki olarak dev saz ve elodea kullanıyorum. Diyet olarak kaliteli markaların en azından iki yemini alın derim şimdilik, ancak batan yemleri tercih etmekte fayda var, su üstünden beslenmek japon balıklarında hava yutmaya ve swim bladder problemlerine yol açabiliyor, bu konuya dikkat edebilirsiniz. Bazılarına ilginç gelebilir ancak 180 litrede yalnızca büyük boy bir adet sünger filtre yeterli geliyor benim için. Hiçbir zaman az biraz bile amonyak/amonyum testlerinde 0'ın üstünde bir degerle karşılaşmadım. Buraya geçirdigim sünger filtre epey uzun süre döngüsü oturmuş bir filtreydi yalnız.

Odada duracaklarsa ve ev ısınıyorsa ısıtıcıyı şimdilik atlayabilirsiniz, zaten kış geçti sayılır, sonbahara da epey var. Bakteri döngüsü için ise bakteri kültürü ürünü kullanmanız süreci hızlandırır ancak yeni tanka geçince ve filtreyi kurunca ekleyin. Dikkat edin bacteria feeder degil, nitrifikasyon için gerekli olan bakteri kültürü ürünü. Bunun haricinde tabanda bende iri dere kumu var, ama sürekli agızlarına alıp cıkarıyorlar ve bogulacaklar mı diye ödüm kopuyor. Silis kum aldım ben de, belki bir sonraki su degişiminde üstünü kaplayabilirim, bilmiyorum.

Bende şöyle IKEA'da satılan büyük kaplarla yaptıgım mini pond gibi bir şey de var. Bunun fiyatına akvaryum yapan birinde bence cama cam yaklaşık bir şeyler yaptırılır. Bizim evde yıllardır boş duruyorduben de endlerlar için böyle bir şey yapayım dedim. Belki bir fikir olur, hem de yerde duruyor.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240387/100820231758521.jpg[/IMG]

Su degişimleri için ben hiçbir zaman su bekletip degiştirmedim, hep prime kullanıyorum, öneririm. Hem de bu fish-in-cycle sürecinde amonyak ve nitrit baglama iddiasından yola cıkarsak faydalı olabilir.

filtre açısından genel anlamda bence her şey aşağı yukarı iş görür. En uygunu pipo filtreler olur muhtelemen. İç filtre ben sevmiyorum ve kullanmıyorum, önermem de[EDIT]Lennie,2024-02-22 14:30:39[/EDIT]

Beğenenler: [T]125030,GhostKoi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 3595
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 16:13
Konudan bağımsız; yol gösterirken, fikir verirken, bir şeyler hakkında tartışırken olayı kişiselleştirmeden devam etmek, konuya olan bir katkı iken, yukarıdaki mesajlar konu bütünlüğünü baltalamaktadır. Karşılıklı tartışmaların devam etmesi halinde, muhatapların, forum kuralları kapsamında uygulanacak yaptırımlara tabi olacaklarını bildirmek isterim.

Keyifli hobiler![EDIT]ArifhbsAquatics,2024-02-22 16:14:13[/EDIT]

+1: [T]125030,GhostKoi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir