Deniz Kendi İçinde Çatışıyor


akvaryum34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 765
akvaryum34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 11:39
[QUOTE=Bvarisli] [QUOTE=djechrem]
Peki bana sunun acıklamasını yaparmısın cama cam deniz akvaryumları görüyorum buna ne dersiniz?Onlarda kum ve kaya namına hiç bir şey yok  bunun için yorumunuz ne olcaktır. [/QUOTE]

Konu farklı yerlere varmış ve bu mesaj çok üstlerde kalmış ama ben buradan devam etmek istiyorum. Cama cam discus akvaryumu yapanlar da var ama bu discusların doğasında böyle bir mekanda yaşamasından değil. Discus'lar doğadaki en temiz sularda ve bitkilerle köklerle süslü sularda yaşarlar sizinde bildiğiniz gibi. Ama biz onları cama cam akvaryumda besliyoruz. Sizin dediğiniz de buna benzer birşey. Murat gayet güzel bir cevap yazmış o konuda o yüzden fazla birşey yazmak istemiyorum. Demem o ki dediğiniz gibi düşük maaliyetlere deniz akvaryumu kurulabilir, kuran larda var. Biraz araştırma biraz da tecrübe ile olmayacak birşey değil. Akvaryumumu kurarken kilosu 4 yada 5 liraya Red Sea Reef base naturel kum aldım. Yine kilosu 4-5 liraya ölü kaya aldım ve toplamda kuma ve kayaya 50-55 lira civari birşey ödedim ki bu bitkili akvaryum kurduğum zamanlarda tabana ve dekorasyona ödediğim miktarın yarısı kadar. Ps'imi (Bubble Magus NAC3+) 150 liraya aldım ki bugün ortalama bir dış filtre zaten o civarda. Armatürü ikinci el aldım ama istenirse çam kerestesinden yada tabelacıların kullandığı malzemeden çok ucuza bir kapak temin edilebilinir. Turf tarzı bir sistem ve spaghetti alg gibi sistemlerle nitrit, nitrat problemleride en aza çekilerek test kitleri ve sudan nitrat, fosfat çeken medya ihtiyacı en aza indirilebilir. Böylelikle deniz akvaryumu maaliyetleri oldukça aşşağılara çekilmiş olacaktır.
[/QUOTE]
Demem o ki bu iş cama camda oluyorsa gösterdiğim biçimde de olur.He doğasna yakın bir vaziyette besleyemeyiz o ayrı,ayrıca denizde daha yeni oluğumu belirttim.Burası bir forum her zaman gerçek doğruya yakınlaşarak cevaplar vermeliyiz.Mesela siz de güzel bir örnek vermişsiniz
uygun maliyetli akvaryum için, bu işin bu şekilde olması gerekli zaten karşı çıkmalardan ziyada bu işi bu şekilde yaparsak bence daha olur diyerek ortak payda da buluşmak gerekiyor.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 12:25
Dediğiniz gibi ortak payda hobiyi ucuzlatmak ve insanların gözünü korkutmaktansa özendirmektir. Zaten çoğu deniz akvaryumu bilgi platformunda artık bu iş şöyle zordur böyle masraflıdır dan ziyade şunlara dikkat ederseniz şunları alırsanız bu işi yaparsınız a dönmüştür. Bu işi ilk yapmaya başlayanlar ana karnında öğrenmediler bu işi bizim gibi deneye yanıla sora sora bir yerlere geldiler. Bende aynı şekilde başladım. Deniz akvaryumuna ilk başladığımda hiç bir bilgim yoktu deniz akvaryumuyla ilgili ama akvaryumlar la ilgili vardı. Zaten temel aynı sadece sistemler biraz değişik. Bunuda forumları kurcalayarak ve tecrübe edinerek öğreniyor insan. Sizin kurduğunuz sistem olmayacak birşey değil ama belli kurallara göre yapmakta fayda var. Serkan beyin dediği gibi kayaları kürlemek ileride yaşanabilecek süprizlere karşı bir önlem. Dış filtre de kullanılabilinir kullanılmaz diye birşey yok. Gerekli ilgiyi gösterdikten sonra (7/24 akvaryuma yoğunlaşmak değil de günlük gözlemler) bir şekilde o akvaryum devam ettirilir ve maaliyet de dediğiniz gibi düşük olacaktır. İsteyen 500 liraya ps, 80-90 liraya canlı kum alır isteyen de burada anlattıklarımız gibi minimum maaliyetle bu işi başarır. Yeterki içinde heves ve uğraşmak için biraz da istek olsun. Ortak bir noktada buluştuğumuza sevindim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryum34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 765
akvaryum34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 12:58
Barış Bey;Ilımlı,tekdüze düşünmeyen,yeniliklere açık yaklaşımınız ve yorumunuz için teşekkür ederim.
Keyifli hobiler...djechrem2010-10-05 13:02:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan.istÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 668
serkan.istÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 13:05
Ekrem Bey kardeşim. Konuyu başından beri okuyorum. Birşeyler yazacağım ama ne yazacağımı bilmiyorum. Çünkü konuyu ne amaçla açtığınızı neyi anlatmak istediğinizi inanın anlayamıyorum.
 
Yani ucuz maliyetlerle de deniz akvaryumu kurulur mu demek istiyorsunuz? Bunca paraya gerek yok ucuz bir ps ucuz kayalar dış filtreler bu şekilde de kurulur mu diyorsunuz.
 
Kurmak isteyene her şekilde kurulur. Ama doğrusu bu mudur? Bunun değerlendirmesini yapmak için yaptığınız işlemleri bize ayrıntısıyla anlatacaksınız. Fotoğraflarını tankın varsa yoksa kullandığınız filtrasyonun ps nin sumpın beslediğiniz balıkların vs çekip ekleyeceksiniz. Ortak kriter olan marka testlerden ayrıntılı testler ekleyeceksiniz. Azoo falan değil en kalitelisinde testler yapacaksınız.
 
Ben bu işe 1998 yılında Türkiyedeki ilk deniz akvaryumu üreticilerinden biri olan bir pet shopta başladım. Akvaryumcuların işe bakışını çok iyi bilirim. Kullanılan malzemeleri mal satabilmek için "olur yav" denilen sistemleri sonra balıklar patır patır ölünce hadi ya sen bu işi yapamadın sana yeni balık verelim diye yapılan git gelleri. (görev yaptığım yer için söylemiyorum piyasadan bahsediyorum) Ayrıca prt lerin ürün kalitelerine bakış açılarıyla bizlerin bakış açıları arasında çok farklar var. Akvaryumcular için AZOO lar seralar tetralar çok kaliteli markalardır. Ama ygulamada deniz akvaryumlarında kimse bunları dikkate almaz kullanmaz.
 
Şimdi bırakın bizi Türkiyedeki hobicileri,  bu iş tüm dünyada da yapılıyor. Artık internet ortamları sayesinde Avrupa Amerika Japonya vs tüm dünyada sistemleri görebiliyoruz. Gelişmiş ülkeler deniz akvaryumlarında dış filtre kullanımını 1980 lerde çoktan terketmişken siz 2010 yılında çıkıp bu şekilde de kurulur derseniz biraz garip olmaz mı? Adama ne o antikacımısın demezlermi?  Artık sistemler o kadar farklılaştı ki bizler turf sistemleri, refugiıumlar, dsb, ler yoğun canlı kaya oluşumları vs bir çok yeniliği tanklarımızda kullanarak nitratı ve diğer dengeleri okyanuslara en yakın oranlara getirmeye çalışıyoruz. Hal böyleyken bile başarı oranımız çok yüksek olamıyor.
 
Bize biri çıkıp 40ppm nitrat fazla zararlı değil diyorsa kusura bakmayın ama söylemleri ciddiye almak namümkündür. Ben deniz akvaryumlarında sıfır nitrat görmedim diyorsunuz. Gelin ben size 10larca 0-0.5 nitratlı deniz akvaryumu göstereyim. Evimde misafir edeyim istediğiniz testi getirin siz ölçün. Biz dış filtreli sistemleri bunları 2000lerde söylüyorduk. Dış giltreler kullanıyor hatta bir tane yetmez iki dış filtre kullanın diyorduk. Nitrattan birşey olmaz amonyak nitrite bakın diyorduk. Ama sonuçta sistemler uzun süreli olmuyordu.
 
Size tavsiyem sadece bu platformda değil deniz akvaryumlarına özel başka bir çok platformdaki geçmiş konular yapılan çalışmaları yeni sistemlerin ayrıntılarını biraz inceleyin. Hatta yabancı diliniz varsa yada tercüme proğramlarını kullanabiliyorsanız yabancı forumlardaki çalışmaları biraz inceleyin. İnanın fikirleriniz kısa sürede değişmeye başlayacaktır.
 
Sonuç olarak arkadaşlar Dış filtreyle deniz akvaryumu kurulmaz. Kuranlara saygı duyarım. Allah kolaylık versin derim. Nitratlarıyla mutlu olsunlar derim. Cama cam deniz akvaryumu kurulmaz. Denizden kaya alıp fırçalayıp tanka koyarak deniz akvaryumu kurulmaz. Bunlar asla bu işe yeni başlayan arkadaşlara örnek olmaz. Bu arkadaşlara sakın bir süre sonra bize gelip birşeyler sormasınlar derim. Yani bizden uzak Allaha yakın olsunlar derim. Biz bunları 10 sene evvelinde daha nicelerini denedik olmadı. İddia ediyorum cama cam deniz tanklarını TÜRKİYEDE İLK DENEYEN BENİMDİR(1998). 1999 yılında ilk nano tankını da ben denedim. Benden önce deneyen varmı bilmiyorum. (30lt)
 
Ancak uygun maliyetlerle deniz akvaryumları elbette kurulur. Sitemizde de bunun örnekleri var. ben Kurduğum tanklarda deniz tuzu motorlar ısıtıcılar cam oluşumlar gibi klasik ekipman dışında hiçbir şeye para vermiyorum. PS mi de kayamı da sumpı mı da ışıklandırmamı da kendim yapıyorum.
 
Amaç ucuz maliyetlerle akvaryum kurmaksa ben varım. Ama ucuz olsun da nasıl olursa olsun diyorsanız yok arkadaş ben yokum. Cebinizdeki para gökten yağmıyorsa kimse de olmasın.
serkan.ist2010-10-05 13:11:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArtaNÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 783
ArtaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 13:51
Konuyu baştan sona okudum. Bu kadar çok hatanın yapıldığı bir tank hayatımda görmedim.

Cama cam akvaryumlar sadece akvaryumcularda var ancak onların sumplarında canlı kaya ve çok güçlü ps ler mevcut.

Açıkcası bu kadar yorumun üstüne konuşcak birşey kalmamış. 40ppm nitrata normal diyen bir insanla tartışmaya girmek çok yersiz.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryum34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 765
akvaryum34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 13:54
Serkan Bey öncelikle bu kadar yüklenmenize anlam vermeye çalışıyorum işin içinden çıkamıyorum.Önceki akvaryumcuların yapmış olduğu yanlışlar beni ilgilendirmez.Çünkü öyle birşey yapmadığım için ve hobicilikten yetişip bu kıvamlara geldiğim için neyin ne olduğunu biliyorum.Konunun burdaki amacını siz anlamış olmayabilirsiniz Barış Bey ve Onur Bey anlayanlardan oldu ben tekrar yineleyim konu: 
Canlı kumun ne kadar canlı olduğu ve bir espirisinin olup olmadığıdır?Ki kendim canlı olmayan kumla kurduğum akvaryumda bir problem yaşamadım ve diğer forum üyelerininde görüşlerini almak istedim ama görüyorum ki tekdüze sorular sormayıp farklı birşeyleri sormak suç olmaya başlamış.Canlı kayadan kastım canlı olamayan kayanın canladırılması ve daha uygun fiyata akvaryum kurmaktı.Barış arkadaşımız naturel kum ve ölü kaya ile bu işi başarmış.Burda bende mükemmel durso sistemlerle desteklenmiş,fuji kayalı,Tunze v.s psler,yada ati t5ler,metal halide aydınlatmalar,teco soğutucular önermeyi biliyorum.
Burdaki ikinci maksatta suydu en uygun fiyata marine altını çizerek söylüyorum marine akvaryumu nasıl kurulurdu.Burda dış filtre kullanamazsın v.s Ekrem Bey'den ziyade dış filtre yerine sunu kullansan bence daha akılcı olur dıyerek kırmadan fikir vermeniz gerekirdi ki bu kadar yüklenmenize hiç gerek yok.Allaha yakın olsunlar falan sanki evini barkını elinden almış dış filtre ve ps kullananlar bu şekilde itham ediyorsun.
unotim1232010-10-05 13:59:14

[QUOTE=PeGaSuS@01]Konuyu baştan sona okudum. Bu kadar çok hatanın yapıldığı bir tank hayatımda görmedim.

Cama cam akvaryumlar sadece akvaryumcularda var ancak onların sumplarında canlı kaya ve çok güçlü ps ler mevcut.

Açıkcası bu kadar yorumun üstüne konuşcak birşey kalmamış. 40ppm nitrata normal diyen bir insanla tartışmaya girmek çok yersiz.   [/QUOTE]
500ppm ust sınırı olan bır skalada 40 ppm nıtrat cokmu yuksek?Pardon ya demek bu işi sen çok iyi biliyorsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan.istÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 668
serkan.istÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 14:08

Doğru olanı söylemeyi yüklenmek olarak kabul ediyorsan evet sana yükleniyorum. Yüklenmeye de devam edeceğim.

Ne akvaryumu kurdun?  İçine hangi balıkları koydun? ne işlemler yaptın? Belli değil. Ben yaptım oldu diyorsun. Olmaz. 40pm nitratla bu işler yürümez. (ki daha yüksek olduğuna eminim) Bu forumları binlerce insan okuyor Üç kuruş parasıyla akvaryum kurmaya çalışan gençler yanlış yazılanları doğru zannederek bu yoldan gitmeye kalkmasınlar diye yazıyorum Sen yazdıkça da yazmaya devam edeceğim.
 
Bırak senin çalıştığın akvaryumcu istediği gibi işi yürütsün. Sen daha 21 yaşında bir delikanlısın. Biraz tavsiyelerime kulak ver. Senin şu an neler hissettiğini çok iyi anlıyorum. Çünkü inan bende vaktiyle o yollardan geçtim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryum34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 765
akvaryum34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 14:13
Serkan Bey ekipmanlar sunlar 80*40*50 akvaryum içten çalışmalı resun sk 300 ps,eheim 2217 dış filtre ve iki adet clarki burda nitratın 40 ppmyi gecebilceğini nasıl düşünüyorsunuz hala anlayamıyorum.İsterseniz foto çekip koyabilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tito34Çevrim Dışı

Kayıt: 19/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 41
Tito34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 14:44

Aslında şelale tipi protein skimmerlerinde calışma prensibi dış filtre ve içten çalışmalı protein skimmerlarla aynı değil mi?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan.istÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 668
serkan.istÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 14:46
[QUOTE=djechrem]Serkan Bey ekipmanlar sunlar 80*40*50 akvaryum içten çalışmalı resun sk 300 ps,eheim 2217 dış filtre ve iki adet clarki burda nitratın 40 ppmyi gecebilceğini nasıl düşünüyorsunuz hala anlayamıyorum.İsterseniz foto çekip koyabilirim.[/QUOTE]
 
İlk mesajımdan beri resim ekle diyorum ama birden nereden çıktı bu resim merakın.
 
Azonun değil resmini tablosunu yaptırsan kale almam. Elos varmı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryum34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 765
akvaryum34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 14:51
Resmini çekip koyacağım şey akvaryumumun görünümleri zaten şuan testim bitti.Yarına yada evvelsi güne Davut Şems (Davoud)abimden elos marka testi ister ölçüp koyarım Ali bey merak etmeyin. djechrem2010-10-05 14:53:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan.istÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 668
serkan.istÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 14:58
[QUOTE=Tito34]

Aslında şelale tipi protein skimmerlerinde calışma prensibi dış filtre ve içten çalışmalı protein skimmerlarla aynı değil mi?

[/QUOTE]
Taner Bey Ekrem beye olan hayranlığınıza şaşırmamak elde değil.
 
Hemen her mesajınızda tebrik ettiğiniz gibi üye olduğunuzdan beri yazdığınız 43 mesaj ya Ekrem beyin açtığı konularda ya da çoğu onun yazdığı cevaplarla ilgili. Bu hayranlığınızı neye borçlusunuz?KahkahaBig%20smileHastaHihhhh
 
 
 
Arkadaşlar lütfen ticari oyunlara gelmeyin. Dış filtrelerle vs deniz akvaryumu kurulmaz. ha akvaryumculara kalırsa kurulur. Çünkü onlar bu sayede daha çok malzeme ve balık satarlar. Sözlerime az da olsa güvenen arkadaşlara bu konuya itibar etmemelerini önemle rica ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tito34Çevrim Dışı

Kayıt: 19/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 41
Tito34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 15:02
Serkan Bey size 150*50*50 akvaryumu tüm ekipmanlarıyla satıcagı yerıne hediye eden ve hedıye etmeyı cok seven birinin arkasından durmamak benim saygısızlıgım olur.Ayrıca o detaya gireceginiz soruma cevap veririmisiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryum34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 765
akvaryum34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2010 15:08
Ticari oyuna gelmeyin,yok akvaryumcu mantığı demekki zamanında siz kendi bildiğiniz akvaryumcu mantığıyla insalara bu hobiyi öğrettiniz ki hala öle olcağını sanıyorsunuz.Gir benim hakkımda forumda biraz araştırma yap bakalım kaç tanesi ticari amaç güdüyor.He bulursan gel suratıma karşı söyle yada kaç tanesi balık satımıyla ilgili yada kaç tanesi ücretsiz ilanlar grubu genelde çoğu hastalıklar forumunda hobicelere yardım etme vaabındadır.Tıpkı bir magazin habercisi gibisiniz bazı cümleleri üst üste söyleyip komuoyunda tepki uyandırması gibi halleriniz var böylesine bir yaşınıza rağmen böyle konuşmanızı yakıştıramadım doğrusu sadece gülüp geçiyorum size... djechrem2010-10-05 15:10:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir