Tuzlu Suya Başlangıç


Yas400Çevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3985
Yas400Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2022 19:32
Yıllardır aklımda tuzlu suya başlamak ara ara niyetlensem de hep ertelemiştim. Geçenlerde başka bir konudan konuşurken yine depreşti tuza olan hasretim artık ilk kulaçı atmanın vakti geldi dedim ve başladım siparişlere. İlk olarak başlayacağım boyutlar biraz sıkıntılı 35x35x35 bir akvaryumda başlayacağım ilk başlangıç için zor biliyorum başarı durumuna göre daha büyüğe geçebilirim. Gelelim temin ettiğim malzemelere.
Öncelikle diy pslere benzer hava taşlı basit bir ps aldım duruma göre askı tipine dönebilir.
Adı üstünde tuzlu su 5 kilo reeflowers tuz aldım.
Taban için 9 kilo canlı kum yine reeflowers
Tam canlı bir kaya bulamadım mercan ölüsü aldım yanına canlı kaya ekleyebilirim
Işık seçeneği şu an beklemede ama 10w 20000k 1050 lümen projektör yeter mi acaba diye düşüncedeyim. Yoksa 50w 20000k 5000 lümen alsam çok mu gelir?
Plan şu kur bekle aylar geçsin olursa birkaç mercan at balık için bekle standart ilk başlayan kişi gibi 2 adet palyaço at vaziyeti izle.
Dalga motoru ısıtıcı vs mevcut başka eksik ne var işte onu bilmiyorum ama hafta içi tuzlu suyu çevirmeye başlamak hedefim.

Memlekette tuzlu suya merak salan tek ben değilim o kesin de nerede bu tuzlu sevenler deneye yanılma ilerlemektense biri yol gösterse daha iyi olur. Kaan da olmasa forumda tuzlu su hakkında bilgi verecek kimseyi bulamayacaktım. [EDIT]Yas400,2022-03-27 14:25:49[/EDIT]

Beğenenler: [T]214318,engin045[/T][T]187666,littlefish[/T][T]234406,nyssa[/T][T]217431,FerKan[/T][T]175579,Sheyda27[/T][T]240105,aslancan[/T][T]240275,Laterthanbefore[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

littlefishÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2016
İl: Bursa
Mesaj: 598
littlefishÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2022 20:37
Yasin bey öncelikle hayırlı olsun,
Acemilik döneminizi en az sorun ile atlatmanız temennisiyle söze başlamak istiyorum.

Forumlarda deniz akvaristi minimal seviyelerde olsa da, facebookta çokça grup mevcut. Genelde ilan için yada sorunlara hızlı cevap almak için daha iyi olduğu düşünülüyor ama facebookta ki geçmiş konuyu bulmak eziyet. Forumlar daha iyi olsa da çoğunluk şuan orda.

35 lik küp akvaryum nano için güzel seçim.
Sumpsuz akvaryumların tek sıkıntısı belli bir süre sonra acayip tortu oluşuyor, kaya dizilimi ve mercanlar oldugundan dip çekimiyle çekmekte zor oluyor, onun dışında başlangıçta zaten zoa, mushroom, xenia, kenya tree gibi soft türler bakacaginiz için o akvaryum yeterli gelecektir.

Forumda yeni başlangıç için çok sayıda bilgi mevcut bol bol okumanızı tavsiye ederim, facebookta da sorsanız bir sürü farklı yöntemden farklı cevaplar alacaksınız ve yine kafanız karışacak. Su kimyası ve ışık başlıbaşına 2 farklı derya, araştırmadan gidilen yöntemlerde sonuç genelde hüsran oluyor ve soğumaktan başka işe yaramıyor.

Öncelikle ışık, mercanlar açısından mavi ışık olmazsa olmazdır, beyazın seçerseniz yosundan kafanızı kaldıramazsınız.
Projektör yerine dıy power led yapmanızı tavsiye ederim en kötü çin ledlerinden
Royal blue blue bir iki gun isigi filan atabilirsiniz tabi, renk tek tonda olur.
Dimlenebilir bir armatürdeki gibi farkli tonlar yakalanamıyor.

Kum
Canli kum almaniza gerek yoktu, siyah hagen kum bile kullanılabilirdi yada dere kumu.
Yeterki gözünüze hoş gelsin.
Sadece kalsiyum karbonatlı kumlar da sps bakılmayacaksa kh tüketimi olmayacağından
Yüksek kh oluşabiliyor.

Kaya
Mercan iskeletiniz, eğer salinim yapar ise nitrat ve fosfat seviyeniz bir hayli artabilir.
Canlı kaya derken adı öyle aldığınızda canlı olmak zorunda değil. Kurulu ve sağlikli bir akvaryumdan canlı olarak kaya alırsanız tabiki bakteriler daha hızlı oturur. Fakat akvaryumdan suyla birlikte almalisiniz. Eğer kaya su dışına çıkarsa anaerob bakteriler anında ölür, aerob bakteriler ise büyük oranda zarar görür. Baligida hemen eklemeyecekseniz yada akvaryumda amonyak kaynağı yoksa kayadaki bakteriler yine öleceğinden faydadan çok zararı dokunur.

Ps
Her türlü ps ye varım, yeterki ona göre canlınız olsun.
Ps proteinler, moleküler yapıdaki yükler, çözünmüş besin parçaları, amino asitler, yağlar, karbonhidratlar, planktonlar ve bakterileri toplar balığın çıkardığı amonyağı toplamaz o yüzden balık ne kadar çoksa ve kayanızdaki nitrifikasyon ve denitrifikasyon ne kadar az ise o kadar çok nitrat fosfat probleminiz olur.

Birde boş dönen akvaryumun size hiç bir faydası olmaz. 1 ay dönsün sonra 2 balıkla denemek ne bileyim [:?]
Şöyle açıklamaya çalışayim.
Akvaryumunuzun balik ve mercan için elverişli olması için suyunuzun oturmuş olması gerekiyor ya oturma kısmı, nitrifikasyon ve denitrifikasyon oturunca tamamlanmış oluyor.

Şimdi siz herhangibir start kiti kullanmaz iseniz, 1 ay sonra ilk baligi eklediginizde o balık önce amonyak salgılayacak, sonra doğal seleksiyon gereği amonyagi yiyen bakteriler üremeye başlayacak, sonrasinda nitrit oluşacak, bu seferde nitrit yiyen bakteriler üremeye başlayacak, sonra nitrat.
Nitrat yığılmaya başlayacak,
Eğer kayalarınız derin ve geniş gözenekli kayalar ise denitrifikasyon bakteriler oluşacak
Tabi bunlar zaman içinde oluşacak, o sırada sizin koyduğunuz balık oluşan amonyaktan yada nitritten ölebilir. O yüzden fritz zyme 9 gibi start kitleri kullanıyoruz. Ama fritz de bile dök fritzi 1 ay boş dönsün olmaz. Fritzin etkisi geçmeden içerde amonyak kaynagi ve bakterilerin koloni oluşturabileceği kaya yada siporax benzeri medyalar olması gerekir.

Balık ile bakteri düzeni oturduktan sonra mushroom türleri ile başlayabilirsiniz. Mercana geçtiginiz de ise onu hayatta tutabilecek düzeyde bir ışığa ihtiyacınız olacak

Beğenenler: [T]156325,ErtanGulen[/T][T]168305,Yas400[/T][T]230948,Pamir Kandemir[/T][T]11530,ybasarkan[/T][T]183917,EmreKircan[/T][T]188969,Apistotales[/T][T]187204,Bisnev99[/T][T]240105,aslancan[/T][T]240275,Laterthanbefore[/T]
Teşekkür Edenler: [T]168305,Yas400[/T][T]236668,Yldrmensar[/T][T]240105,aslancan[/T][T]240275,Laterthanbefore[/T]
+1: [T]168305,Yas400[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3985
Yas400Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2022 20:59
Hay Allah razı olsun yeni değil yıllardır okurum bu tarz kurulumlarıyani olayın teorik kısmına aşinayım diyebilirim. Ancak teorik kısımda bile eksik çok fazla dediğiniz gibi akvaryumu kur dönsün sonra bakteri oluşsun beklentisi bana da pek mantıklı gelmedi amonyak girişi için aklımda bir adet molly kullanmak var zamanı geldiğinde. En azından süreci hızlandıracaktır hem de bitkili akvaryumumda olduğu için ters bir durumda sorun yaşamam.
Açıklanması gereken bazı kavramlar var önce bunları sorayım sizi bulmuşken
1- Diatom yani bildiğimiz yosun oluşumu bu sistemin yaşanabilir olmasında ciddi bir eşik olarak görünüyor ancak bu diatom atlatma kısmı muallak yani diatom kendisi mi geçecek yoksa biz mi diatom için canlı girişi vs yapacağız net bir bilgi yok.
2- Ekipmanlar hakkında bilgi fena değil ancak aydınlatma kısmı yine deneme yapan kişi azlığından olsa gerek çeşitlendirilmemiş. Bahsedilen değer aralıkları zor değilken bahsedilen watt miktarı gerçekten yüksek görünüyor canlı azlığı durumunda bu aydınlatmalar ters tepmiyor mu mantıken?
3- ısıtıcı ps gibi ekipmanlar bakteri kültürü oluşana kadar açık mı kalacak yoksa su devir daimi yeterli mi?

Bu arada canlı kayanın canlı olmadığının ben de bilincindeyim ama araştırdığımda mercan kalıntısı olduğunu görünce mercan yöneldim zaten elimde bulunan falez kayası gibi bol delikli kayalar vs ile destekleyeceğim. Planlama şu anda şu yönde ilerleyecek bu hafta tuzu koyarım ro su ile sonrasında kum kaya vs ekler bir süre beklemeye geçerim dalga motoru ve ps açık olur. Bakteri beslenmesi için yem atasım var tatlı sudan alışkanlık onu da sormuş olayım. Sonrasında molly ile kısa süreli denemeler ile ilerlerim gibi hedef eylülde balıkları eklemek acelem yok. Deniz akvaryumu ile ilgili bilgisi olan sizin gibi arkadaşlar da lütfen destek olsun malesef böyle konular pek konuşulmamış ve eksik kalmış forumlarda bizlerden sonrası için ufak bir damla da biz bırakalım bu bilgi denizine.

Beğenenler: [T]187666,littlefish[/T]
Teşekkür Edenler: [T]240275,Laterthanbefore[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

denizb12Çevrim Dışı

Kayıt: 19/05/2020
İl: Ankara
Mesaj: 151
denizb12Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2022 21:32
[QUOTE=Yas400]Hay Allah razı olsun yeni değil yıllardır okurum bu tarz kurulumlarıyani olayın teorik kısmına aşinayım diyebilirim. Ancak teorik kısımda bile eksik çok fazla dediğiniz gibi akvaryumu kur dönsün sonra bakteri oluşsun beklentisi bana da pek mantıklı gelmedi amonyak girişi için aklımda bir adet molly kullanmak var zamanı geldiğinde. En azından süreci hızlandıracaktır hem de bitkili akvaryumumda olduğu için ters bir durumda sorun yaşamam.
Açıklanması gereken bazı kavramlar var önce bunları sorayım sizi bulmuşken
1- Diatom yani bildiğimiz yosun oluşumu bu sistemin yaşanabilir olmasında ciddi bir eşik olarak görünüyor ancak bu diatom atlatma kısmı muallak yani diatom kendisi mi geçecek yoksa biz mi diatom için canlı girişi vs yapacağız net bir bilgi yok.
2- Ekipmanlar hakkında bilgi fena değil ancak aydınlatma kısmı yine deneme yapan kişi azlığından olsa gerek çeşitlendirilmemiş. Bahsedilen değer aralıkları zor değilken bahsedilen watt miktarı gerçekten yüksek görünüyor canlı azlığı durumunda bu aydınlatmalar ters tepmiyor mu mantıken?
3- ısıtıcı ps gibi ekipmanlar bakteri kültürü oluşana kadar açık mı kalacak yoksa su devir daimi yeterli mi?

Bu arada canlı kayanın canlı olmadığının ben de bilincindeyim ama araştırdığımda mercan kalıntısı olduğunu görünce mercan yöneldim zaten elimde bulunan falez kayası gibi bol delikli kayalar vs ile destekleyeceğim. Planlama şu anda şu yönde ilerleyecek bu hafta tuzu koyarım ro su ile sonrasında kum kaya vs ekler bir süre beklemeye geçerim dalga motoru ve ps açık olur. Bakteri beslenmesi için yem atasım var tatlı sudan alışkanlık onu da sormuş olayım. Sonrasında molly ile kısa süreli denemeler ile ilerlerim gibi hedef eylülde balıkları eklemek acelem yok. Deniz akvaryumu ile ilgili bilgisi olan sizin gibi arkadaşlar da lütfen destek olsun malesef böyle konular pek konuşulmamış ve eksik kalmış forumlarda bizlerden sonrası için ufak bir damla da biz bırakalım bu bilgi denizine. [/QUOTE]

Yasin bey merhaba öncellikle tuzlu suya hoşgelidiniz [:D]
Malesef bu hobi tatlı su da olduğu kadar yaygın değil ve özellikle ülkemizde sayılı insan ilgileniyor malum ekonomi neyse oralara girmeyeceğim.
Eğer ingilizceniz var ise bilgi konusunda yabancı kaynaklardan bilgi edinmenizi tavsiye ederim ben öyle yaptım en azından.
dediğiniz gibi molly balığı aslında tatlı su ve tuzlusunun gideğenlerin de yaşadığı için kullanan akvaristler var ama ben açıkçası doğru bulmuyorum tatlı su da üretilmiş bir balığı tuzlu suya sokma olayını tabi karar sizin. %80-%90 ölüyor zaten.
1: Evet diatom kendi kendine oluşup geçiyor bu süre benim tankımda 15 gün kadar sürdü tüm tank yosun kaplandı ve 15 gün sora sıfırlandı tabi conchlar da etkili diatom başladığında temizlik ekibini girmeniz gerek.(zorunlu değil ama eklersek temizlik ekibini daha kısa sürede geçer.)
2: Aydınlatma konusu bu işin en çıkmaz noktası herkes farklı bir şey söyler bu işin ortalaması akvarum litresinin 1.8 katı ile 2.2 arası deniyor mercan akvaryumlarında ama ben bunu dinlemedim açıkçası ben de kendi akvaryumum da starpolyp hammer zoa candy cane vs gibi basit mercanlar bakıyorum 60x45x40 benim tanım 40watt lık mygosun bir armatürünü kullanıyorum ve mercanların keyfi yerinde. eğer elektik elektronikten anlıyorsanız kendiniz çok daha uyguna yapabilirsiniz ledlerin dizlimine bakarak. eğer bu değerlerin üstüne çıkmazsanız bir ters tepme olmaz ve bir de mümkün olduğu kadar az tutun beyaz ledleri.
3: ısıtıcı ps ve dalga motoru sürekli açık kalıcak eğer doğru ısıda durmayan bir su da nasıl bakteriler üresin ki ps de toplama yapacak dalga motoru zaten direk dögünün kendisi.
bakterileri beslemek için boş akvaryuma yem atan akvaristler var ama ben açıkçası bunu da doğru bulmuyorum yani en azından ben yapmadım 0 kurulmuş bir tankta sadece suyu bozacaktır bence. ama bu sayede diatom açığa çıkabilir değişik karides gömeni bile gördüm kuma amonyak patlatmak için.
bunlar benim kendi tecrübelerim kimsenin üstüne çıkmak gibi bir işim alakam yok bende bu işi açıkçası deneme yanılma ile öğrendim tabi teorik bilgim vardı başlarken ama tecrübe başka bir şey. littlefish hocam zaten bu işin üstadlarından bende tankımı kurarken ondan çok bilgi aldım bir faydam olursa sizede ne mutlu bana.






Beğenenler: [T]168305,Yas400[/T][T]240105,aslancan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]168305,Yas400[/T][T]187666,littlefish[/T][T]236668,Yldrmensar[/T][T]240105,aslancan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3985
Yas400Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2022 21:50
Deniz bey öncelikle çok teşekkür ediyorum verdiğiniz değerli bilgiler için. Aslında temel ilerleyişi aynı sistemlerin ama gördüğüm kadarıyla tuzlu su tatlı suya göre çok daha yavaş ilerletiyor biyolojik döngü olayını. Aydınlatma konusunda ise başta da dediğim gibi bambaşka değerler bambaşka terimler devreye girmeye başlıyor ve par pur nm derken kaybolup gidiyorsunuz sayfalarda [:lol:] öyleyse akvaryumu sanki canlı varmış gibi tüm ekipmanları ile işletmeye başlıyoruz yosun başlıyor ve bitiyor sonrasında canlı eklemeye hazırız. Elimdeki malzemeleri de doğrulatayım sizlere hazır yakalamışken eksiğim varsa lütfen uyarın.
Akvaryum : 35x35x35
Dalga motoru : Sobo 3000l / h fazla gelirse iç filtre kullanabilirim süngersiz halde
Tuz : Reflowers caledonia
Kum : Reflowers canlı kum
Kaya : Mercan Kayası ve Falez Kayası 5 kilo civarıdır toplam
Ps: Risheng rs-4003 iş görmezse askı ps ye dönebilirim.
Aydınlatma : Henüz yok ama her an olabilir
Tuz ölçer : Jebo hidrometre diye bir şey aldım kalbirasyonuna inanmasam da bir şekilde fikir verebilir en azından artış görürüm buharlaşma ya müdahale için dedim.
Su : Ro cihazdan doğrudan içim için olan kısımdan aldım 8.2 ph
Bir de tds metre var elimde boşken Amonyak artışı vs için yorum yapabilirim belki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

littlefishÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2016
İl: Bursa
Mesaj: 598
littlefishÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2022 22:13
Tabiki detaylar eksik kalıyor, aklımdan bir sürü şey geçti ama çok azını yazabildim.

Öncelikle moly yöntemini kullanabilirsiniz.
Bunu 3 arkadaş denedi ve başarıyla atlattılar.
Başlangıçta mercan olmayacağı için tuzluluk 1017 ayarlayın, sonra en az 1 saat damlatma yöntemiyle tuzlu suya 4-6 tane moly/valifera aşılayın, ne kadar çok moly o kadar çok bakteri besini demek. Tabi birde adapte olamayanlar olabilir 2 si ölse 4 ü kalmış olur. En fazla 2 ay sonra deniz canlısına hazırsınız.

1 diatom sadece yosunlanmadan ibaret bişeydir, sudaki yeni tank sendromuyla alakası yoktur. 2 senelik bir tanka el kadar yeni bir kaya eklesek oda önce kahverengi yosunlanir sonra yeşile dönder sonra yosun gider. Bu kaya o sırada tanka zarar vermez.
Diatoma takilmayin.
Tanka zararlı olan bakterilerin oturma süresidir, bunlar 2 si bir arada oluştuğu için fark edilmeyebiliyor. Misal fritz 9 kullandik, kayalarimizda yine yosunlanma olabiliyor ama frizt döküp ayni anda balik ekledik diyelim canlilarimiza bir şey olmuyor, çünkü içerisinde bakteriden daha önemlisi, amonyak ve nitrit absorve ediciler oluyor. Bu sayede yeni tank sendromu yaşamiyorsunuz.

2 ışıkta florasan ise watt ile ayrım yapiliyor fakat, led aydınlatmalarda PAR değerleri önemli soft için 0-75 par, lps için 75-150 par, sps için +200 par genel tavsiye edilen rakamlar. Çin ledindeki sorunlar genelde spekstrum sapmalari, kalitesizlikten yosun problemleri, mercan gelişimindeki yavaşlik yada hiç geliştirememe gibi sorunlar.
Misal ben orphek compact model kullaniyorum şuanki fiyati 15.000 tl
Ben bütün renkleri %90 da kullanabiliyorum
Aquareef pro 4 kullanan arkadaşlar kırmızı, beyaz, vs renkleri %30 un üzerine çıkaramıyorlar. Tabi su değerleri de önemli ama lamba kalitesine göre 5 nitrat 0.10 fosfatta yosun yapabilirken, 50 litrat 1.00 fosfatta bile yosun yapmayabilir.

Misal 150 par yaptiniz. Lps bakiyorsunuz ama sadece 1 tane torch var 150 par olmasi problem değil, canli çogaldikça par atirmaniz gerekmez.

3 bakteri oluşumuna başladiginiz anda tüm ekipmanlarin calisiyor olmasini tavsiye ederim.

Mercan kalintisi canli kayalar fiji kayalardir.
Yerli canli kayada kullanabilirsiniz. Ancak fiji kayalar genelde uzun zaman önce ölmüş kayalardır. Ve kürlenmiş olurlar. Sizdeki sps mercan ölüsü, normalde tankta mercan öldüğünde tanka zararı olur, suyu bozma durumlari olabiliyor. Tabi 1 mercan ölürse kayalardaki bakteriler absorve ediyor ama toplu ölüm olursa akvaryum patlar.
Yani sizin mercan iskeletinizin zararlı salinim tapma durumu olabilir. Kürlemeniz faydalidir. Sump olmayacagi icin yeterli gelmezse siporax da ekleyemeyeceksiniz. Bol gözenekli yerli canlı kaya tavsiyemdir, tercih sizin.






Beğenenler: [T]168305,Yas400[/T]
Teşekkür Edenler: [T]168305,Yas400[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3985
Yas400Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2022 22:32
Gerçekten çok teşekkür ederim. Sizleri yorduğumun ve uzun yazılar yazdığınızın farkındayım ama inanın şu birkaç satır yazıda verdiğiniz bilgilere ulaşabilmek için 2005den günümüze İnternet ortamındaki forumlarda yazılmış yazıların çoğunu okumuşumdur herhalde. Okuduklarımın içinde yer alıyorsa bile emin olun bir süre sonra beyin uyuşması yaşadığı için insan parçaları birleştiremiyor. Söylediklerinizin tamamını dikkate alıp elimden geldiğince uygulayacağım mercan da da aydınlatma konusunu halledemezsem sadece balığa dönük bir akvaryumla ilerlerim. Yosun demişken yerli sitelerde denk gelmedim ama çok güzel deniz yosunları var bu yosunları tıpkı bitkili akvaryum gibi kullansak nitrat konusunda da yardımcı olabilir. Yosun kullanılmamasının özel bir sebebi var mıdır?

Beğenenler: [T]187666,littlefish[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

littlefishÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2016
İl: Bursa
Mesaj: 598
littlefishÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2022 22:54
Malesef çok farklı yöntemlerin bilgileri mevcut, bir çok hurafede mevcut. yeni başlayanlar için kategorize etmek zor.

Birde sorunları doğal yolla çözmek bazen çok yıpratabiliyor, misal ilerleyen süreçte cyano, dino, buble alg gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Ama flatworm tarzı börtü böcek girmemesi için dip uygulamasıyla mercan eklemenizi tavsiye ederim.
Aslında ucuz armatürler soft konusunda enazindan yaşatma konusunda etkili, mesela zetligt var, soft bakan arkadaşlar kullaniyor. Hemde wifi kontrollü, yada aquareef x30 gibi modellerde uygun fiyatlı. Ama en kötü 24 lü driver alip, 24 lü pcb alıp, 1w ledler ile kendiniz yapabilirsiniz. 10 royal blue 8 blue 3 gün ışığı, 1 kırmızı, 2 soğuk beyaz olabilir.
Ama aluminyum sogutucu, driver led derken nerdeyse bu armatürler kadar para harcayabilirsiniz.
Aslinda cheato alg vs bakılıyor, genelde refigium a koyuyorlar. Facebookta bulabilirsiniz. Ben göz zevki olarak gerek istemedim. Ihtiyaç olarakta olmazsa olmaz değil.
Nitrifikasyon ve denitrifikasyon bakterileriniz için yeterli yaşam alanınız olur ise sonuç aşağıdaki gibi olur.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187666/270320222258361.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187666/270320222259221.jpg[/IMG]

Hatta alglerin çekebileceği eser element ihtimaline karşın koymamak daha mantıklı geliyor.[EDIT]littlefish,2022-03-27 23:00:30[/EDIT]

Beğenenler: [T]168305,Yas400[/T]
Teşekkür Edenler: [T]168305,Yas400[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3985
Yas400Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2022 23:04
Aydınlatma konusunda çekindiğim aslında maddiyattan önce amaç. Açıkçası boyut itibariyle kendimi test ettiğim bir akvaryum olacak bu akvaryum. İşin zorluk boyutu bu kadar yüksekken bir iki sene idame ettirebilirsem kendimi biliyorum ki bu iş ileride büyüyecek ve bu akvaryum muhtemelen karantina olarak kalacak[:lol:] yosun konusunda yılların bitkicisiyim bilirim nasıl bir beladır türü ve şekli farklı olsa da yapısı nasıldır nedeni nedir veya mücadele etmektense sorunu bulmak önemlidir. Canlı ekleme aşamasına geldiğimde mutlaka haberiniz olacak forumda olursanız ama aylarım olduğunu varsayıyorum o yüzden şu an tamamen sisteme odaklıyım. Sanırım sistemde şu aşamada tek eksiğim birkaç canlı kaya ve ışık kaldı. Işık için de verdiğiniz alternatifler için çok teşekkür ediyorum inceleyip bir karara varacağım artık.

Beğenenler: [T]187666,littlefish[/T][T]223806,denizb12[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

denizb12Çevrim Dışı

Kayıt: 19/05/2020
İl: Ankara
Mesaj: 151
denizb12Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2022 19:27
[QUOTE=Yas400]Aydınlatma konusunda çekindiğim aslında maddiyattan önce amaç. Açıkçası boyut itibariyle kendimi test ettiğim bir akvaryum olacak bu akvaryum. İşin zorluk boyutu bu kadar yüksekken bir iki sene idame ettirebilirsem kendimi biliyorum ki bu iş ileride büyüyecek ve bu akvaryum muhtemelen karantina olarak kalacak[:lol:] yosun konusunda yılların bitkicisiyim bilirim nasıl bir beladır türü ve şekli farklı olsa da yapısı nasıldır nedeni nedir veya mücadele etmektense sorunu bulmak önemlidir. Canlı ekleme aşamasına geldiğimde mutlaka haberiniz olacak forumda olursanız ama aylarım olduğunu varsayıyorum o yüzden şu an tamamen sisteme odaklıyım. Sanırım sistemde şu aşamada tek eksiğim birkaç canlı kaya ve ışık kaldı. Işık için de verdiğiniz alternatifler için çok teşekkür ediyorum inceleyip bir karara varacağım artık. [/QUOTE]
Yasin bey kolay gelsin en kısa zamanda bir kurulum konusu bekliyorum [:iyi:]
aslında bu işi nano tankların zorluğunu çok da gözünüzde büyütmeyin derim eğer su tamamlama cihazınız artı 0 tds arıtma cihazınız varsa kolay kolay birşey olmaz yosun işi her yerde bela tatlı su da da tuzlu su da da ve mercanları eklerken tankınıza nacizane tavsiyem kesinlikle deep sıvısı kullanın benim başıma gelmedik bela kalmadı o yüzden. flatworm mu dersiniz aiptasia mı dersiniz buble alg mi derseniz hepsi başıma geldi çok sükür kurtuldum şuan ama yordu açıkçası [:D]
bir de canlı kaya olması zorunlu değil yani illa canlı kaya olmasına gerek yok hele ki çok güvendiğiniz bir hobici arkadaşınız falan değilse tavsiye de etmem tanktaki olan tüm pislikleri belaları da beraberinde getirebilir.
littlefish hocam ışık konusunda yardımcı olmuş o konudan pek anlamam [:D]
bende şuan hazırda bitkili kuruyorum tuzlu suyun yanına bende bitkiliyi ilk defa tecrübe edeceğim bakalım[:lol:]
keyifli hobiler.[:nazar:][EDIT]denizb12,2022-03-28 19:28:33[/EDIT]

Beğenenler: [T]168305,Yas400[/T][T]187666,littlefish[/T]
Teşekkür Edenler: [T]168305,Yas400[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3985
Yas400Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2022 19:39
Yeni başlık açmak yerine muhtemelen burada devam eder serüven en azından arayanların birşeyler bulabilecekleri toplu bir başlık olur. Bugün litre başı 33 gram tuz atarak başlangıcı yaptım dalga motoru ısıtıcı ve ps çalışmaya başladı kumu da tuz iyice erisin öyle ekleyeceğim. Ankarada olup sesimi duyan arkadaşlar varsa su değişimi vakitleri gelince lütfen haber versinler bakteri lazım malum süreci kolaylaştırır benim için. Çok makbule geçer inanın.
Deniz bey bitkilide eksik gedik ihtiyaç varsa lütfen özelden haber verin tuzlu dan anlamasam da otları severim [EDIT]Yas400,2022-03-28 19:46:35[/EDIT]

Beğenenler: [T]223806,denizb12[/T]
Teşekkür Edenler: [T]223806,denizb12[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

replackaÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2020
İl: Denizli
Mesaj: 306
replackaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2022 20:18
Bu kurulumu ben de merak ediyorum, o yüzden takipte olacağım[:iyi:] Çünkü içimde uktedir tuzlu su kurulumu. Artık zaman ne gösterir bana bilmem ama en azından buradan takip ederek süreç hakkında biraz bilgi edinebilirim. İleride denemek istersem de bu bilgiler ve kendi araştırmalarımdan edindiğim bilgiler ışığında bir kurulum yaparım inşallah.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=vdr-rvre458[/VID]

Mesela bu videodaki gibi içinde makro alglerin olduğu kurulumlar da çok etkileyici gözüküyor. Mercan, anemon, balık ve omurgasız klasiklerine ek olarak bu şekilde makro alglerin de kullanıldığı kurulumları keşfettikten sonra zaten daha da bir heves yaptım ama eminim Türkiye'de bu algleri bulmak zordur. Ayrıca her şeyin tuzlu suda daha pahalı olduğu gerçeği de çok can sıkıcı. Neyse umarım güzel bir kurulum olur da, ben de heveslenip ciddi düşünmeye başlarım bu konuyu[:iyi:] Hayırlı kurulumlar dilerim[:)]

Beğenenler: [T]168305,Yas400[/T]
Teşekkür Edenler: [T]168305,Yas400[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3985
Yas400Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2022 22:26
İşler planladığımdan yavaş gidiyor şu anda. Kumlar hala kargoya verilmedi o yüzden boş tuzlu, su dönmeye devam ediyor. Güzel olan ışık konusunda darkaura Mustafa bey imdadıma yetişti sembolik sayılabilecek bir rakama tahminimden çok daha güzel bir aydınlatma yolladı. Aslında tuzlu suyun maliyetinin biraz abartıldığını düşünmeye başladım. Ps kum ve ışığı topladığınızda bir dış filtre parasına sistemi kurabiliyorsunuz. Aydınlatma konusu çok geniş bir aralıkta tabii ama bitkili deki aydınlatmayı düşününce çok da fiyat farkı yok diyebilirim. Bakalım kurulumu tamamlar tamamlamaz resimleri gönderirim buradan. [EDIT]Yas400,2022-03-29 22:27:03[/EDIT]

Beğenenler: [T]230948,Pamir Kandemir[/T][T]223933,replacka[/T][T]232419,Inteleon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3985
Yas400Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2022 22:34
Mustafa beyden gelen aydınlatma sanıyorum benim diyen mercana yeter 64w çok ciddi bir ışık kaynağı ilerisi için büyütürsem çok büyük kolaylık oldu benim için. Yalnız program ayarını anlayan bilen araştıran varsa çok memnun olurum İngilizcem kullanım klavuzuna yetmedi.
Kumu satıcı göndermeyince siparişi iptal ettim ve 18kg canlı kum söyledim yolda yarın gelir sanırım ama bunun ne kadarını kullanmalıyım bilen söylesin lütfen.
Malawi İzmir üzerinden 5kg canlı kaya siparişi verdim ki bu günün en şaşırtan olayıydı benim için siparişi verdikten 5 dakika sonra siparişiniz hazır kargoya veriyoruz dediler hızlarına hayran kaldım bundan sonra favori sitelerimden kendileri.
Kervanı yolda düzmeye devam kum kayaları da girdiğimde işlem tamam.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/168305/300320222234321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/168305/300320222234361.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/168305/300320222234421.jpg[/IMG][EDIT]Yas400,2022-03-30 22:35:50[/EDIT]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/168305/310320221836521.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/168305/310320221836581.jpg[/IMG]
Kum ve kayalar eklendi sisin içinden ne çıkacak açıkçası ben de bilmiyorum [:lol:]
Mercan da koyayım Bi bakayım dedim ama hem yüzdü hem de aşırı yumuşadı bir şey yumuşuyorsa salınım da yapar dallardan biliyorum riske girmeden kendisini başka akvaryumlarda değerlendirmek üzere uğurladık muhtemelen malawi ye atarım.

Beğenenler: [T]175579,Sheyda27[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir