Tanganyika Gölü Biyotopu/Hardscape


Uğur Ruşen Doğan

Açıklama

130,70,60 Ölçülerinde 15 mm Extra clear olan Ve tasarımı Göl havasına düzenlediğim Tanganyika Biyotopudur. Akvaryum özellikleri ; Filtre : FX6 Aydınlatma : 4X54W Philips 865 Kod 6500 k Gün ışığı lamba Peyzaj : 150 KG doğal kaya , 10 Kg Mercan kırığı kum Ve Alt cama yük olmasın diye kullanmış olduğum 2 Adet mavi 2,5 cm Strafor Isıtıcı : 300W Tetra Isıtıcı ; 27 derece Sabitli.. Canlılar : Duboisi maswa, Leleupi , Regani kipili Ve Brichardi Yavruları .. Yavruların Daha doğal şartlarda büyümesi için yapılmış ve tüm göl şartlarına ayak uydurmaya çalışmış olduğum bir projedir . Tüm arkadaşlara başarılar dilerim ..

Katılım Tarihi: 21 Kasım 2015

Bu katılım 272 oy almıştır.
 

Yorumlar

fthgltknn - 29 Kasım 2015 11:47

Haklı kararlar tebrik ederim Uğur abi gerçekten emek verilmiş ve herkese örnek olacak bir biyotop.İnşallah daha iyilerini göreceğiz :D Benim çalışmam sonuncu olmuş :D olsun yine de güzel tanklar gördük.Herkesin emeğine sağlık :D Okul bitsin güzel bi tankla dönücem inşallah...

fatih gültekin

fthgltknn - 29 Kasım 2015 11:47

Haklı kararlar tebrik ederim Uğur abi gerçekten emek verilmiş ve herkese örnek olacak bir biyotop.İnşallah daha iyilerini göreceğiz :D Benim çalışmam sonuncu olmuş :D olsun yine de güzel tanklar gördük.Herkesin emeğine sağlık :D Okul bitsin güzel bi tankla dönücem inşallah...

fatih gültekin

capo di capi - 29 Kasım 2015 14:03

Tebrik ederim , bir kaç iyi katılımdan biriydi.. Taşlar ,doğal göl yığınından ziyade bitkili akvaryum hardscape' i gibi durduğu için favorim değildi ama yarışmadaki en iyi 2. akvaryumdu..

Muhammet Saylavcı

UgurDogan - 29 Kasım 2015 15:07

Fatih kardeşim Teşekkür ederim Yorumun için . Türkiyede biyotop kavramını daha ileri boyutlara taşıyabilme aşamasında ilerleyerek uluslar arası seviyelere gelme çabasını veriyoruz . Birilerine örnek olabiliyorsak ve buna saygı duyan insanlar var ise ne mutlu bana ..

Uğur Ruşen Doğan

Gokay YAGAR - 29 Kasım 2015 15:12

Tebrikler Uğur, harika tank, harika kareler, herşeyi ile birinciliği hak ediyordu.Ellerine sağlık

Gökay YAĞAR

UgurDogan - 29 Kasım 2015 15:15

Değerli yorumlarınız için Teşekkür ederim Gökay bey , Biyotop kavramını anlayan nacizane kişilerden biri olarak bu yorumunuz beni onure etti .

Uğur Ruşen Doğan

sorceres - 29 Kasım 2015 15:23

Uğur Bey tebrik ederim. Çok sevdiğim bir dizayn yapmışsınız. "2 küme şeklinde kaya dizilimi ve bir taraf diğerinden daha yüksek". Akvaryum ölçülerinizde gayet güzel, balıklarınıza çok güzel bir ortam hazırlamışsınız.

Melih AYDIN

UgurDogan - 29 Kasım 2015 16:10

Melih bey , Değerli yorumunuz için teşekkür ederim . kurulumda altin orana dayali bir çalişma yaparak Perspektif etkisini yaratip doygunluk hissini arttirmaya çaliştim.Beğeniniz için teşekkur ederim.

Uğur Ruşen Doğan

FYZOZBK - 29 Kasım 2015 16:16

Tebrikler Uğur Başkan :)

Feyyaz Özbek

equal006 - 30 Kasım 2015 00:22

Tebrikler Uğur. Ama artık yarışmada görmek istemiyorum seni yiter da...:-)

Erkan VURAL

Ebubekir ATAR - 30 Kasım 2015 00:39

Tebrik ederim Uğur Bey,
Çok güzel, çok başarılı bir katılımdı.
Hakkettiği dereceye ulaşmış diye düşünüyorum.

Ebubekir ATAR

UgurDogan - 30 Kasım 2015 06:00

Teşekkür ederim Feyyaz bey ,
Teşekkür ederim Erkan abim , Birdahakine girmeyeceğim :)
Teşekkür Ederim Ebubekir bey .

Uğur Ruşen Doğan

bilentungul - 30 Kasım 2015 08:59

Merhaba, Benim favori katılımımdı. Doğal ortamda taşlarda güneş açısına göre yosunlaşma şekillenir bu tank bu hissi bende yaratıyordu. Tek sıkıntı ışıklandırmayı da buna göre akvaryuma giren ışınlar şeklinde vermek daha iyi olabilirmiş. Tebrik ederim Uğur bey.

BİLEN TUNGUL

ERKAN EFE - 30 Kasım 2015 10:17

Bu akvaryumu aynı dizayn ile bitkilendirseniz bile harika gözükeceğine eminim, çok haklı bir birincilik olmuş, ellerinize sağlık.

erkan efe

Serkan Odabaşı - 30 Kasım 2015 17:20

Ruşen tebrik ederim emeklerinin karşılığını aldın sonunda :)

SERKAN ODABAŞIOĞLU

UgurDogan - 30 Kasım 2015 22:20

Bilen bey Yorumunuz için teşekkür ederim. Işığı daha iyi kullanabilirdim bunun farkındayım fakat fotoğraflamada bir kaç sıkıntı çıktığı için bu şekilde bırakmak zorunda kaldım .

Uğur Ruşen Doğan

capo di capi - 01 Aralık 2015 00:40

Biyotop kavramını anlamayan nacizane biri olarak yorum yapayım ;

Öncelikle tanganyika gölü dünyanın en eski kırıklarından birisinde oluşan bir göldür.. Bu nedenle içerisinde bulunan taşlar keskin yapıda değil , aşınmış ovale yakın yapıdadır. Tanganyika gölünde mekanik çözülme kimyasal çözülmeye göre daha azdır. Hatta yok denecek kadar azdır. Nedeni ise tropical kuşakta yer almasıdır.. Gece gündüz sıcaklık farkı düşük olduğundan taşlar mekanik olarak ayrılmaz yani keskin çatlaklardan sivrice ayrışmazlar. Dış etkenler (su) ve kimyasal çözünmeyle ( kayadaki element damarlarından ) ayrışan kaya kütleleri bilhassa kıyıda oval şekiller alırlar.

Gölü tanıdıktan sonra , beslediğiniz türlere geçelim. Tropheus türleri hemen hepsi sığ sularda kayaların üstünde yaşayan türlerdir. Tanganyika gölü dünyanın en derin 2. gölü olup , dalga aşındırması yüksek bir göldür.. Bu nedenle kıyıda yani tropheus türlerinin yaşadığı alanda hiç bir zaman birbirinin üstüne binerek yükselmiş sivri taşlar bulunmaz.

Tanganyikada , bu oval kayaların arasında türdeş minik parçalar , kumlardan daha çok yer tutar ve ayrıca özkütlesi dalgalardan sürüklenen kayalardan daha düşük olan boş kabuklar mevcuttur..

Bu üç can alıcı tanganyika şartlarına bir de newtonun fizik kanunlarını eklediğimizde bu dizaynın bir biyotop değil , SADECE GÜZEL bir akvaryum olduğunu görürüz.

Muhammet Saylavcı

bilentungul - 01 Aralık 2015 08:39

Merhaba Muhammet,
Öncelikle kendi adıma böyle güzel eleştirel yorum için teşekkürler. Kendi katılımımda "olmamış" veya "yarım saat düşündüm nasıl derece aldım anlamadım" gibi yorumları gördükten sonra seninkiler gibi yapıcı ve geliştirici yorumları görmek çok güzel.
Ancak izninle bir iki noktaya değinmek isterim; Tanganyika ve genel portresini çizerken yazdıklarında tamamen haklı olmakla birlikte Tanganyika biyotopu içerisinde çok sayıda keskin yarık ve büyük kütlelerden kopmuş keskin kaya parçaları da vardır. (İstenirse sizlere bu tarzda bölgelere ilişkin çekimler bulurum.) Bununla birlikte o bölgede olan genel kaya yapısı incelendiğinde yukarıda yer alan kayaların buna pek uymadığına bende katılabilirim(ama tekrar ediyorum Tanganyikada keskin yarıklar ve kayalar genelinde olmasa da var.)
Senin birinci olması gerektiğini düşündüğün Feyyaz beyinde tankında yer alan kayalar da kısmen keskin değil mi genel Tanganyika biyotopunu düşünürsek ? Bu arada o tank da ise en alt seviyeden en üst seviyeye kadar tüm taşlarda yosunlaşma yapıldığı için bana doğallıktan uzak geliyor. Gün içerisinde ki güneş açısından tutun da diplere ulalaş ışık şiddetini düşününce derece derece azaltılması çok daha iyi olurmuş(çok fazla simetrik dizim de sıkıntı) Feyyaz beyin tankında diye düşünüyorum. Bu arada yanlış anlaşılmasın ve altını çizerek söylemek istiyorum ; Feyyaz beyin tank da harika, hatta bana getirecek olsalar hemen salonumda yer alan tankımı kaldırıp onu koyarım :)

Son olarak da sırf Tanganyika, Malawi yada Amazon beslediği için diğer tanklara puan vermeyen yada az puan veren kişilere gerçekten de radar alanım da artık. Balıklarda da bu olay yaşanıyor. Milletçe herşeyi X'ci, Y'ci, Z'ci diğe değerlendirmeyi sevdiğimiz için hobiye bile bulaştırmayı çok seviyoruz. (Bunu da Muhammet'in diğer tank yorumunda "Feyyaz bey'in tankında yer alan balıkların farklı olması halinde birinci olabileceği" haklı yorumu sebebiyle yazıyorum.)
Herkese keyifli hobiler dilerim ve inşallah sürç-i lisan etmemişimdir.

BİLEN TUNGUL

UgurDogan - 01 Aralık 2015 18:25

Yorumunuz için Teşekkür ederim Muhammet bey .

Uğur Ruşen Doğan

doruk29 - 02 Aralık 2015 10:55

Tebrik ederim güzel bir çalışma olmuş. Emeginize saglık

turgay çil

niyazikaya - 17 Ocak 2016 20:11

çok başarılı bir çalışma

niyazi kaya

brussa - 01 Temmuz 2016 06:29

Harikulade bir çalışma daha 👍

Fatih Nalbant

ERMAN BASIM - 28 Ağustos 2018 09:27

Tanganyika'ya gittik valla sayenizde :) Enfes bir çalışma, tekrar ellerinize sağlık Uğur Bey.

ERMAN BASIM

YORUM YAZIN

İpucu: Sol sağ tuşlarını kullanarak, önceki ve sonraki katılımları görebilirsiniz. Fotoğrafların soluna ve sağına tıklayarak önceki ve sonraki fotoğrafı görebilirsiniz.

Yarışmaya katılmak için üye olmanız gerekmektedir.

İlk 3'e giren katılımlara plaket ve Aquaforest su düzenleyici, bakteri kültürü veya NEWA Anti-Nitrat

1. Yarışmaya katıldığınız canlının kendi canlınız, akvaryumun kendi akvaryumunuz olması gerekmektedir. Aynı zamanda gönderdiğiniz fotoğrafların da size ait olması gerekmektedir. Örneğin satın aldığınız bir balığın eski sahibinin çektiği fotoğrafla yarışmaya katılamazsınız.
2. Her kategoriye en çok 1 katılımda bulunabilirsiniz.
3. Derece alındığında veya yönetim tarafından gerek görüldüğünde katılımın katılımcıya ait olduğunun kanıtlanması istenecektir. İleride canlıyı satma, kaybetme gibi ihtimallere karşı katılımcının; balığın önüne el yazısıyla ismini yazdığı bir kağıtla beraber balığın fotoğrafını çekmesini öneririz.
4. Katılım yapıldıktan sonra üye talebi üzerine katılımın silinmesi veya fotoğrafın farklı bir fotoğrafla değiştirilmesi talebine yönetim karar verir.
5. Daha önce yarışmaya katılmış ve birinci olmamamış bir akvaryum veya canlı tekrar yarışmaya katılabilir.
6. Daha önce yarışmaya katılmış ve birinci olmuş bir akvaryum tasarımı aynı tasarım ile yarışmaya katılamaz. İlkini andırmayacak tasarım ile tekrar katılabilir.
7. Yarışma oylamaları; üyeliğini cep telefonunu onaylatmış ve sitemizde paylaşım yapan forum üyeleri, forum özel üyeleri, kıdemli akvaristler ve yönetici üyelerin oyları ile seçilmektedir.
8. Forum üyelerinin oyları 1, özel üyelerin ve yöneticilerin 3, kıdemli akvaristlerin 5, jürilerin oyları ise 20 ile çarpılmaktadır. Örneğin özel üyenin pusulasındaki birinci katılıma, 10 puan değil 30 puan eklenir. Bir üye birden çok kategoriye dahilse en çok katsayısı olan değer hesaba katılır.
9. Puan eşitliği durumunda önce katılan yarışmacı avantajlı olur.
10. Katılımlar her ayın 1'inde başlar, 21'inde saat 23:59'da biter. Oylama ise; 22'sinde başlar, 30'unda saat 23:00'da biter. Sonuçlar oylamanın bitmesinin ardından duyrulur.
11. Sonuçlar duyurulana kadar balığın kimin olduğu ve katılımın o ana kadar aldığı oy görünmez.
12. Oylama gizlidir, verilen oylar diğer üyeler tarafından görülemez.
13. Akvaryum kategorisinde akvaryumun en az bir genel görünümü olması zorunludur.
14. Yarışmaya en çok 3 fotoğraf eklenebilir ancak 1 veya 2 fotoğrafla da katılınabilir.
15. Canlı kategorisindeki katılımlara bir canlı katılabilir ve tüm fotoğrafların aynı canlıyı içermesi gerekmektedir. Koloni katılamaz. Örneğin sarı prenses kolonisinin erkeğinin ayrı, dişisinin ayrı fotoğrafı ile aynı yarışmaya katılınamaz. Aynı karede birden çok balık bulunabilir, hatta ağız ağıza kavga eden, yumurtlayan, yavrusuna bakan yani birbiriyle ilişki içindeki canlıları içeren fotoğraflar etkileyici bile olacaktır ancak yarışmaya katılan asıl canlı her fotoğrafta bulunmalıdır.
16. Yarışmada Photoshop gibi çekim sonrası müdahale programlarının kullanımı serbesttir ancak balığın dış görünüşüne, vücut yapısına müdahale (yırtık yüzgeç rötüşü, yara kapatma vb.) yasaktır.
17. Yarışmaya katılan fotoğraflar forumlarda kullanılabilir ancak yarışma sonuçlanmamışsa o fotoğrafın paylaşıldığı konuda yarışmada yarıştığı söylenemez, ima edilemez, üyelerden oy istenemez.
18. Profesyonel olarak akvaryum canlısı ticareti yapan üyeler yarışmaya katılamazlar.
Ödüller 3'er yarışmalık gruplar halinde gönderilir. Örneğin ocak, şubat ve martın kazananlarının ödül ve plakerleri nisan ayı içerisinde kargolanır.

Jürilerimiz
Serkan ÇETİNKOL (serkan_cetinkol)
Tarık BAKICI (nikon_)
Ufuk UÇAR (u.uçar)
Ömer KAYA (omardaing)
Batuhan BAYRAM (batuhanbayram)
Mustafa ERDOĞAR (mustafaerdogar)
Ebubekir ATAR (Ebubekir ATAR)
Uğur Ruşen DOĞAN (BiotopeDogan)
Engin SAĞLAM (ENGİN06)

Jüriler, foruma üyelik tarihlerine göre sıralanmıştır.