Biyotop Akvaryumu Ve Kurulumu


Kategorideki Diğer Makaleler

  • Biyotop Nedir?

    Biyotop denince aklımıza birçok şey gelebilmektedir. Akvaryumculuk hobisinde biyotop; canlıların yaşadıkları ortamın taklit edilmesi anlamına gelir. Yalnız bu taklit biraz karışık ve çok zahmetli bir iştir. Çoğu kez akvaryum hobistleri biyotop akvaryumlar kurma yolunda ilerlerken yollarından çokça sapmışlardır. Bunun nedeni farklı bir yere çekilmek ya da farklı fikirler ve zorluklar karşısında dayanamadıklarındandır.

    Biyotop akvaryumları; beslenen canlıların doğasını her şeyiyle taklit edebilmektir. Bu taklitte; taklit edilen yerin yaşadığı balıkları, böcekleri, bitkileri, su şartları, su hareketleri ve dekorasyonuna uyulması gerekir. Bu niteliklerden herhangi birine uyulmadığı takdirde kurulmuş olan akvaryum biyotopluktan çıkmıştır. Şimdi farklı bölgelerin farklı biyotoplarına değineceğim:


    1. Malawi Biyotopu:

    Malawi cichlidleri 3 grupta incelenmektedir. Bunlar; gölün çoğunluğunu sağlayan mbunalar, haplochromisler ve imparatorlardan oluşmuşlardır. En zengin göllerden biri olmasına rağmen basit bir biyotopa sahiptir. Bu gölün su değerleri:

    Ph= 7,5 – 9,0

    Dh= 12 – 20

    Isı= 22 – 28 C Olmalıdır.

    Bu gölde balık gruplarının gösterdiği farklılıklardan dolayı 2 çeşit bölüm vardır.

    İlk bölüm olan mbuna bölümünü inceleyelim:
    Bol kayalık alanlardan oluşmuş olup, kayalar arası algler ve kabuklular bulunmaktadır. Burada yaşayan balıklar alg ve diğer kabukluları yiyerek beslenirler. Büyük bir alanı kaplamaktadır. Kayalar oldukça büyük hacimlere sahip olup aralarında binlerce balığı kapsayabilmektedirler.




    —Doğadan mbuna fotoğrafları

    Diğer bir bölüm olarak haplochromislerin yaşadığı düz kumluk alanlar:
    Bu alanda kaya vb. oluşum bulunmaz. Derin bölgelerden oluşan bu bölüm sadece kum içerir. Bu bölümde malawinin hırçın ve büyük boyutlu balıkları yer alır. Bu balıklara örnek olarak; yunus, yaşayan kaya, venüstüs, yaprak cichlid gibi türler gösterilebilir. Buradaki balıklar beslenmelerini çoğu kez kendilerinden küçük olan balıklarca sağlarlar. Aralarında bazıları vardır ki tam bir avcı ruhuna sahiptir.

    -Doğadan haplochromis fotoğrafları


    2. Tanganyika Biyotopu:

    Tanganyika gölü malawi gölü kadar zengin balık sahibi olmasa değerli ve bir o kadarda güzel balıklar içerir. Bu gölün suyu oldukça berraktır. Akıntısı az ve suyu temizdir.

    Tanganyika gölünde birçok alan bulunmaktadır. Bu alanları sıralamak gerekirse;

    Oval kayalardan oluşan alanlar

    Büyük boyutlarda olan kayalardan oluşan alanlar

    Salyangoz kabuklarından oluşan büyük alanlar

    Yarı kum karı orta boylu kayadan oluşan alanlar, şeklinde bir sürü bölgeden oluşur.


    Akvaryumda taklit edilirken; kumun ince oluşuna, kayaların oval ve çeşitli boyutlarda oluşuna, doğal mağaralar oluşturmaya ve türe uygun olarak kabuklar bulundurmaya özen gösterilmelidir.



    -Doğadan Tanganyika fotoğrafı





    -Tanganyika biyotop akvaryumları


    Tanganyika gölündeki su değerleri şöyledir:

    Ph: 8,0 – 9,0

    Dh: 12–20

    Isı: 24–30 C. Olmalıdır.


    3. Amazon Biyotopu:

    Bu biyotopta discus,melek,cüce cichlid,vatoz,çöpçü,tetra türleri beslenebilir . Ama discus konusunda uzmanlık ister . Çünkü piyasadakilerin çoğu yapay varyanttır ve amazon biyotoplarında sırıtır . Bu yüzden Heckel gibi vahşi formda discus bulmak gerekir , tabii bu da çok fazla uzmanlık ister . Melek türleri olarakta yapay türler yerine silver ve zebra varyantları eklenmelidir . Ayrıca Amazon nehrinde ; Parana,Rio Negro,Rio Ornioco,Rio Xingu gibi kollar vardır . Bu kollarda kendi arasında özellik gösterir . Kolları birbirine karıştırmamak en iyi seçim olacaktır . Kısaca Amazon konusu dipsiz kuyu gibidir

    Mevsimlere oranla değişiklik gösteren bir biyotoptur. Bu nedenle akvaryum ortamında kurulan amazon biyotoplarında çoğu kez mevsimsel değişiklikler oluşmamaktadır. Bu yüzden kurulan biyotop akvaryumu biyotopluktan çıkarılmaktadır. Çoğu hobicinin hayallerinde olan ancak başarıya ulaşılamayan bir biyotoptur.

    Işık bakımından bazı yerleri ışığı dik olarak bazı yerleri ise kesintili olarak almaktadır. Çoğu alanda ışık ağaçlara yansıyıp etki göstermektedir. Işığın direk olarak vurduğu bölgelerde aşırı derecede bitki yoğunluğu yaşanır.

    Amazon biyotopu kurulurken bitkilerin seçilmesine ve yerleştirilmesine dikkat edilmelidir.

    Amazon biyotopu kuracaklar ayrıntılı bir şekilde araştırma yapmalıdır. Bu sadece bir ön bilgidir.





    -Doğadan biyotop fotoğrafları

    Amazon nehirleri su değerleri şöyledir:

    Ph: 4,5 – 7,0

    Isı: 16 – 32 C.

    Su yumuşak olmalıdır.

    Yazar: Emre Nar

Üye Yorumları